UPS:in/ylijännitesuojan hankinta sähköverkon häiriöiden suodatukseen

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 885
Taitaa noiden vaikutus olla samaa luokkaa magneettirannekkeen kanssa.
Kyllä ferriiteillä on ihan oikea merkitys, mutta ei ne auta kuin tiettyyn rajaan asti. Jos sinulla on ihan mikä vaan vähän kalliimpi tietokonekomponentti USB:lla tai jopa RCA:lla kiinni, niin siinä johdossa on ferriitti. Tietenkin nuo ei nyt paljon auttaneet, että niitä uskaltaisin suositella häiriönpoistoon, mutta ei ne mitään käärmeöljyä ole.

Ferrite bead - Wikipedia

--

Paljon paremman suojauksen sain APC:n vehkeillä, mutta nyt näyttää siltä, että laitteeni toimivat häiriöttä ja häiriöitä meidän sähköverkkoon puskenut ihminen on muuttanut pois. Kiinni on kaikki vieläkin.

Tietenkin nämä ongelmat aina iskevät jouluna ja siihen on vielä pari kuukautta, niin katsellaan.
 
Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 395
Tiedä noista sitten, nyt käytössä on ollut varmaan kohta 10v ajan APC back-ups
Noita on käytössä, enkä arvostaisi kovin korkealle. On todellakin halvinta ja huonointa tekoa, mutta sentään toimii. Eikä näitä ole palanut yhtään, mutta osa on kyllä sulanut. Aika tappavan tasaiseen tahtiin näitä paukkuu ja joudutaan korvaamaan uusilla. (käytössä on siis satoja). Harmillisinta on tietysti joskus se, että käyttäjät luulee koneen olevan rikki, kun UPS on rikki ja joo... Se on oma tarinansa... Monta konetta on uusittu ihan turhaan em. harhojen takia. Toinen on myös UPSien kuormankesto jos mm. laser-printterit jne laitteet kytketään näihin.
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 395
Itsellä kolmas ups menossa ensimmäisen ostin ehkä 1999-2000 aikoihin powervare joku 3000 sarjalainen.
Loput 2 on ollut apc merkkiset ja ensimmäisestä meni usb ohjaus rikki muistaksen oli Rs1000 ja nykyinen on pro 1500.
Itse käytän akulla pelkästään näyttö ja kone loput printteri ym.. ovat ainostaan suojatut.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 885
Nyt on 2020. Yksi APC:ni hajosi pari kuukautta ennen virhevastuun umpeutumista. Ei ole koteloita tallella ja en jaksa säätää. Vein SER:iin. Amazonista olisi saanut parikymppiä takaisin, mutta postikulut olisivat olleet pari kymppiä ja siitä olisi tullut säätöä, jolla ei pääse tuntihinnoille.

Jotain hämärää siellä on, kun koneen #2 multimediakaiuttimista tulee pörinää niiden ollessa hiljaa, eli jonkun tason ground loop tai vastaava on itsekseen kehittynyt. Laitteisto on muuttunut, mutta sama virtalähde siellä on. Ja ongelmat hävisi, kun ostin Ikeasta uuden jatkojohdon. Pörinää kyllä tulee optisen DAC:in kanssa, ja kännykällä äänilähteenä, niin siellä on jotain pielessä.

Nähtävästi suoja oli aktiivinen komponentti, joka kului ajan kanssa. Ja ongelmat tuli taas jouluna/uudenvuodenvaihteessa. Epäilen edelleen jotain naapureita.

--

Yksi APC on vielä käytössä telkkarissa ja AV-laitteissa ja olohuoneen NAS:issa - mutta enpä tiedä, kuinka paljon sillä on elinaikaa jäljellä. Ärsyttää, kun nämä laitteet kuluu..

edit: ei siis UPS, vaan tuollainen ylijännitesuoja, jossa on EMI-suojausta:
APC SurgeArrest Essential PM6-GR, ylijännitesuoja kuudella pistokkeella - 28,00€

En suosittele.
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 395
Tämä malli itsellä käytössä ja hyvin on toiminut onko se nyt kolmas vuosi menossa eikä ole mitään ongelmia.
APC Power-Saving Back-UPS Pro 1500, 230V - APC Finland
Edellisessä vaihdoin yhden akun mutta siitä lakkas usb toimimasta eli ei pystynyt ohjamaan laitetta ja pistin kierrätyksen ja oli 11 vuotta käytössä.
Pitäää kyllä olla valmis maksamaan noista ups laitteista alle 300€ laitteilla ei käytännössä tee mitään kun tehot niissä on liian pienet ja virtakatkon sattuessa jos tietokone on päällä rasituksen alaisena kone ei pysy päällä.
Myös talon/huoneiston maadoitukset tulee olla kunnossa että toimivat kunnolla.
Itse vedin huoneseen sähkötaulusta uuden kaapelin ja parantelin talon maadoitusta samalla vetämällä maahan 25metrin kuparikaapelin.
Sähkömies kävi kytkemässä kaappiin ja loput tein itse ja sähkömiehen tarkastuksella.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
278
Nyt ei Clasohlsonilta enää saa yhdenpistokkeen verkkohäiriösuodatinta, jossa oli kondensaattoreiden lisäksi kuristin.

Löysin yhden vastaavan tuotteen: Universal broadband mains filter adapter by AUTH NachrichtenTechnik


Suurin kuormitus 3 A (750 W)

Samanlaisella kotelolla on myös toinen verkkosuodatin, jonka suurin kuormitus on 16 A (4000 W).



Tässä suodattimessa virta kulkee luultavasti suoraan laitteen läpi ja suodattimet on kytketty rinnan. Virta ei kulke minkään kelan läpi. Ilmeisesti tämän vuoksi asymmetric (common mode) vaimennus on huono.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
278
Nenvokaa nyt tyhmempää. Tekeekö tämä pistorasija saman kuin toi yllä oleva laite `?
Tuo Mononetin laite suojaa laitteet ylijännitepiikeiltä, jotka voivat rikkoa laitteet. Jos tuleva jännite nousee liian suureksi, alkaa suojan varistori ( Varistori – Wikipedia ) johtaa virtaa ja virta purkautuu maajohtimeen. Myös, jos virtajohtimien (nolla ja vaihe) välinen jännite nousee liian suureksi, alkaa näiden johtimien välinen varistori johtaa virtaa. Maan ja varistorien välissä on yleensä myös kaasupurkausputki. Tällainen pelkkä ylijännitesuoja ei suodata muita korkeataajuuksisia virranmukana tulevia häiriöitä. Jos jännite jää varistorin raja-arvon alle, ei ylijännitesuoja tee mitään. Huom! Jos ylijännitesuoja ei ole maadoitetussa pistorasiassa, ei ylijännitteen virta pääse purkautumaan pois maajohtimen kautta.

Katso esimerkki Axxelin ylijännitesuojasta kohdasta Edit 2.

Kohdassa Edit 5 on APC PM1W-GR -ylijännisuodan kytkennät. APC:ssä on yksinkertainen suodatus.
Nollan ja vaihejohtimen välille on kytketty ns. x-kondensaattori. Kohdensaattori ei päästä läpi tasavirtaa lainkaan, mutta mitä kokeampi taajuus sitä paremmin kondensaattori läpäiseen virtaa. Nolla- ja vaihejohtimien väliset korkeataajuiset häiriöt suodattuvat (vaimenntuvat). Kondensaattorilla ei ole raja-arvoa, jolloin se alkaa johtamaan virtaa kuten varistorilla on. Tällainen x-kondensaattori vaihejohtimien välillä on yksinkertaisin suodatustapa.

Paremmissa suojissa virta kulkee kelojen ja kuristimien läpi. Nämä lisäävät korkeataajuisten häiriöiden vastusta ja yhdessä kondensaattoreiden kanssa toimivat pelkkää x-kondensaattoria huomattavasti paremmin. Koska käyttövirta kulkee kelojen läpi, jotka aiheuttavat myös vastusta, tällaisten ylijännitesuojien ja verkkovirtasuodattimien rakenne ei lämpenemisen vuoksi yleensä kestä esim. 16 ampeerin virtoja.

Verkkokauppa.comin tiedoissa Ylijännitesuojat APC:n laitteilla lukee "vaimentaa sähköverkon häiriöitä", kun kyseessä on yksinkertainen suodatus ja "häiriönsuodatus normaalissa verkossa", kun mukana lienee myös keloja (tiedoissa myös pienempi kuorman kesto).

En ole tämän alan asiantuntija, vaan itsekin tutustumassa näihin laitteisiin, joten joku muu voi tarkentaa mahdollisia epäkohtia. Esim. tuo kaasupurkausputki on itselleni hieman vieras asia.
--
Lisäksi tällainen kytkentä, joissa virtajohtimien ja maan välille on kytketty Cy-kondensaattorit, on mahdollinen yksistään tai lisänä.
 
Viimeksi muokattu:

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Ups- markkinoilla graalin malja on se jossa on kaikki kolme hyvän upsin ominaisuutta:

  1. Työn laatu
  2. Siniaalto
  3. Äänettömyys verkkovirroissa
Kaksi voit valita, mutta Eatonin tapauksessa tuuletittomista malleista ei siniaaltoa edes saa eikä Eaton muutenkaan tunne käsitettä "semipassiivinen". APC on taas ollut epäluotettava siitä asti kun ranskikset ostivat sen.
Eatonin 5P tosiaan vaatii tuuletinmodauksen ulkoiseen maltillisemmin jenkaa ottavaan 8cm tuulettimeen ollakseen paremmin "salonkikelpoinen".
Kotelon avattavuus on kyllä parantunut "henkisestä edeltäjästään" MGE:n Pulsar Evolutionista, jossa elektroniikan akkuosastosta erottava väliseinä oli kiinni ärsyttävillä muoviklipsuilla.

Cyberpower PFC olisi siniaalto-malli, jossa ei taida tuuletinta olla ja hintakin on halvempi.
Tosin mitähän kaikkea lienee sitten leikattu tuon halvemman hinnan saamiseksi...
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 395
Kysyisin hieman mielipidettä kun eilen tuli parin sekunnin virtakatkos ja oli tuollainen edestakainen päälle pois ja oma APC Back ups pro 1500 jäi huutamaan ja kun tulin huoneseen niin luki joku F0 ja numero vika.
Sammutin laitteen ja nyt ei enä tunnista akkua eli ja näytössä on risti akku kuvakkeen päällä.
Olen koittanut sammuttaa ja poistanut akun useamman kerran mutta ei herää enää.
Myös ohjelma ilmoittaa battery disconnected eli en pysty tekemään edes testiä.
Kysymys kannattaako ostaa uuden akun vai onko itse ups hajonnut?
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Löytyykö yleismittari ja mitä se näyttää akun jännitteeksi?
(kuinka vanha akku on?)
Voisi koettaa myös pitää UPSia virrattomana ja akku irti jonkin aikaa josko siellä on joku nollauksen tarpeessa oleva bitti poikittain.

Luulisi nyt tuossa olevan edes keskitason elkot, mutta voihan se APC olla ajastanut sen hajoamaan jokusella kuraelkolla.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
594
Täällä on
Kysyisin hieman mielipidettä kun eilen tuli parin sekunnin virtakatkos ja oli tuollainen edestakainen päälle pois ja oma APC Back ups pro 1500 jäi huutamaan ja kun tulin huoneseen niin luki joku F0 ja numero vika.
Sammutin laitteen ja nyt ei enä tunnista akkua eli ja näytössä on risti akku kuvakkeen päällä.
Olen koittanut sammuttaa ja poistanut akun useamman kerran mutta ei herää enää.
Myös ohjelma ilmoittaa battery disconnected eli en pysty tekemään edes testiä.
Kysymys kannattaako ostaa uuden akun vai onko itse ups hajonnut?
Täältä löytyy artikkeli, jossa neuvotaan APC Back Ups Pro -sarjan vianetsinnässä:

Sen mukaan vikakoodit tarkoittavat:
F01 On-Battery Overload
F02 On-Battery Output Short
F03 On-Battery Xcap Overload
F04 Clamp Short
F05 Charge Error
F06 Relay Welding
F07 Temperature
F09 Internal Error

Pelkkää F00-koodia ei ole olemassa, se on laitteen normaalitila.
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 395
Tiedän mutta en ehtinyt nähdä kunnolla mikä koodi siinä oli kun se ei jäänyt mutta purin koko laitteen enkä nähnyt mitään vikaa kun pääjohtimet ovat turhan löysät mitä tulee akusta.
Myös mittasin jännitteen akussa ja se näytti yli26volttia eli epäilen että itse ups on rikki.
Jos akku olisi ihan loppu niin jännite pitäisi tippua alle tuon 24voltin.
Tuossa kuva ilman akkua ja kun pistää akun sinne niin jää piippamaan tiheästi ennen kuin mykistää ja kaiutin näppäin vilkkuu.
20200503_172635.jpg
 

Liitteet

Liittynyt
17.01.2018
Viestejä
1 998
Olikohan tässä ketjussa tai jossain muualla, en muista... mutta joku mainitsi että joku opto ehkä olisi rikki jos tulee akkuvika.
 
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 226
Omakotitalossa asutaan ja välillä pätkii sähköjä, kun ei ole vielä säävarmaasähköverkkoa vedetty alueelle, niin olisiko APC Back-UPS BE BE650G2-GR - UPS riittävä siihen, että saisi PC:n ja näytön suljettua hallitusti katkon sattuessa?
Työläppäri porskuttaa akulla muutaman tunnin, niin sillä ei niin väliä ja netin saa jaettua kännykästä töitä varten, mutta tuo oma pöytä-PC olisi hyvä saada suojattua satunnaisia katkoja varten.
 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Omakotitalossa asutaan ja välillä pätkii sähköjä, kun ei ole vielä säävarmaasähköverkkoa vedetty alueelle, niin olisiko APC Back-UPS BE BE650G2-GR - UPS riittävä siihen, että saisi PC:n ja näytön suljettua hallitusti katkon sattuessa?
Työläppäri porskuttaa akulla muutaman tunnin, niin sillä ei niin väliä ja netin saa jaettua kännykästä töitä varten, mutta tuo oma pöytä-PC olisi hyvä saada suojattua satunnaisia katkoja varten.
Suosittelen lämpimästi APC Smart-UPS mallistoa. Ne toimivat siellä, jossa päivittäiset sähköhäiriöt vaivaavat. Tämä on pienin malli. Linkki. Minulla on yli 10 vuoden kokemus kyseisestä Smart-UPS mallistosta.
Tällainen minulla on toisena UPS:ina. Suosittelen tätäkin. Linkki
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Omakotitalossa asutaan ja välillä pätkii sähköjä, kun ei ole vielä säävarmaasähköverkkoa vedetty alueelle, niin olisiko APC Back-UPS BE BE650G2-GR - UPS riittävä siihen, että saisi PC:n ja näytön suljettua hallitusti katkon sattuessa?
Työläppäri porskuttaa akulla muutaman tunnin, niin sillä ei niin väliä ja netin saa jaettua kännykästä töitä varten, mutta tuo oma pöytä-PC olisi hyvä saada suojattua satunnaisia katkoja varten.
Iso merkitys sillä kuinkasuuri kokoonpanosi tehonkulutus., eli että riittävästi marginaalia niin wateissa kuin volttiamppeereissa, nyt ja myöhemmän käyttöajan puitteissa. Ylimääräinen tuskin haitaksi.

Varakäyntiaika, jos katkoksenaikaan tehonkulutus on murto-osa tuosta niin varakäyntiajat sitä myöten pitenee.
Akku kannattaa selvittää ostaessa, eli se että on kohtuuhintaista vaihtaa sitten aikaan akku. (eli se etttä sopii yleisesti saatavat akut)

Jos haluaa varmanpäälle, niin varmistaa että kaikenmailman summerti sun muut saa kytkettyä pois, jos kokee häiritseväksi että laite alkaisi piipittelleen kesken unien.

Työläppäri porskuttaa akulla muutaman tunnin, niin sillä ei niin väliä ja netin saa jaettua kännykästä töitä varten, mutta tuo oma pöytä-PC olisi hyvä saada suojattua satunnaisia katkoja varten.
Jos sijoitus lähelle modeemia niin se modeemi , reititin ja wlan kannattaa laittaa myös tuon perään. Jos isot kuluttajat sammuksissa niin vähän kuluttavia pitää hengissä pidempään, jos ihan mini akkuversiota hanki.

Jos haluaa PC alasajon automatisoida, niin tarvit sellaisen millä se onnistuu.

Senkin voi tiedostaa saako laitteen päälle ilman verkkovirtaa (ja miten se tapahtuu). Yleensä nopea lataus ei ole juttu, mutta jos alueella missä voi välillä olla tiheään sähkökatkoja niin sekin etu.

Jos ja kun hankit sellaisen joka on normaalitilassa suorassa sähköverkossa, niin jotkin herkät laitteet voi kaatua siinä vaiheessa (räpsyssä) kun vaihdetaan akuille.
 
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 226
Iso merkitys sillä kuinkasuuri kokoonpanosi tehonkulutus., eli että riittävästi marginaalia niin wateissa kuin volttiamppeereissa, nyt ja myöhemmän käyttöajan puitteissa. Ylimääräinen tuskin haitaksi.
Varakäyntiaika, jos katkoksenaikaan tehonkulutus on murto-osa tuosta niin varakäyntiajat sitä myöten pitenee.
Akku kannattaa selvittää ostaessa, eli se että on kohtuuhintaista vaihtaa sitten aikaan akku. (eli se etttä sopii yleisesti saatavat akut)
Jos haluaa varmanpäälle, niin varmistaa että kaikenmailman summerti sun muut saa kytkettyä pois, jos kokee häiritseväksi että laite alkaisi piipittelleen kesken unien.
Jos sijoitus lähelle modeemia niin se modeemi , reititin ja wlan kannattaa laittaa myös tuon perään. Jos isot kuluttajat sammuksissa niin vähän kuluttavia pitää hengissä pidempään, jos ihan mini akkuversiota hanki.
Jos haluaa PC alasajon automatisoida, niin tarvit sellaisen millä se onnistuu.
Senkin voi tiedostaa saako laitteen päälle ilman verkkovirtaa (ja miten se tapahtuu). Yleensä nopea lataus ei ole juttu, mutta jos alueella missä voi välillä olla tiheään sähkökatkoja niin sekin etu.
Jos ja kun hankit sellaisen joka on normaalitilassa suorassa sähköverkossa, niin jotkin herkät laitteet voi kaatua siinä vaiheessa (räpsyssä) kun vaihdetaan akuille.
Hyviä pointteja, kiitos.
Tarkoituksena ei siis olisi jatkaa akun varassa tuolla pöytä-PC:llä, vaan heti sammuttaa laite hallitusti sähkökatkon tullessa. Jos se tapahtuisi automaattisesti niin plussaa. Tosin harvoin jätän koneen itsekseen turhaan päälle. Sammutan kun lopetan käytön.
Tuossa linkkaamassani APC:ssa pitäisi olla "mute" -nappula, millä saa piipaukset pois ettei koko talous herää klo 03:27 yöllä jos sähköt katkeaa. Sekä "powerchute" tjsp. ohjelma millä saisi Windows -järjestelmän alas automaattisesti. Tosin vaatii erillisen USB/RJ45 kaapelin hankkimisen ohjaamista varten. Joku APC:n oma viritys nähtävästi.
Akun vaihdettavuus voi tosiaan olla noissa edullisissa UPS:a tekemätön paikka... Sen hinnalla ostanee jo uuden yksikön.
Modeemi ja kytkin/reititin on eri huoneessa, eli ne vaatisivat sitten oman UPS -yksikön jos haluaa että ei olla pelkän mobiilinetin varassa kännykällä. Mutta minkä verran nuo sitten imevät virtaa eli onko se sitten järkevää...
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 395
Hyviä pointteja, kiitos.
Tarkoituksena ei siis olisi jatkaa akun varassa tuolla pöytä-PC:llä, vaan heti sammuttaa laite hallitusti sähkökatkon tullessa. Jos se tapahtuisi automaattisesti niin plussaa. Tosin harvoin jätän koneen itsekseen turhaan päälle. Sammutan kun lopetan käytön.
Tuossa linkkaamassani APC:ssa pitäisi olla "mute" -nappula, millä saa piipaukset pois ettei koko talous herää klo 03:27 yöllä jos sähköt katkeaa. Sekä "powerchute" tjsp. ohjelma millä saisi Windows -järjestelmän alas automaattisesti. Tosin vaatii erillisen USB/RJ45 kaapelin hankkimisen ohjaamista varten. Joku APC:n oma viritys nähtävästi.
Akun vaihdettavuus voi tosiaan olla noissa edullisissa UPS:a tekemätön paikka... Sen hinnalla ostanee jo uuden yksikön.
Modeemi ja kytkin/reititin on eri huoneessa, eli ne vaatisivat sitten oman UPS -yksikön jos haluaa että ei olla pelkän mobiilinetin varassa kännykällä. Mutta minkä verran nuo sitten imevät virtaa eli onko se sitten järkevää...
Ainakin omien kokemusten perustella kannattaa valita ylitehokkaan ups laitteen kun lähellä rajaa ei mahdollisesti toimi kun alkaa akussa olemaan ikää se samuu herkemmin.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Omakotitalossa asutaan ja välillä pätkii sähköjä, kun ei ole vielä säävarmaasähköverkkoa vedetty alueelle, niin olisiko APC Back-UPS BE BE650G2-GR - UPS riittävä siihen, että saisi PC:n ja näytön suljettua hallitusti katkon sattuessa?
Työläppäri porskuttaa akulla muutaman tunnin, niin sillä ei niin väliä ja netin saa jaettua kännykästä töitä varten, mutta tuo oma pöytä-PC olisi hyvä saada suojattua satunnaisia katkoja varten.
Tietokone olisi tuo signaturessa oleva?
400 wattia on riittävästi sille ja näytölle, mutta UPS on sen verran pitkäikäinen hankinta (pl akun vaihto) että pienimmän sijaan kannattaisi olla sellainen, että kestää koneen päivitykset jos tehokkaampaa tulee jossain vaiheessa.
Rakenteeltaanhan tuo on perus off-line, mutta sentään tuuletusraot on saatu vihdoin lisättyä umpinaisesta Back-UPS ES-paistolaatikosta poiketen.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Akun vaihdettavuus voi tosiaan olla noissa edullisissa UPS:a tekemätön paikka... Sen hinnalla ostanee jo uuden yksikön.
Vakioakut ei ole kalliita, eli vanhat kunnolliset on soivia tänäpäivänäkin, Monet euroajan alussa hankitut toimii tänäpäivänäkin , akkuja silloin tällöin vaihtaen.

Mennyt ei tietenkään tae tulevasta (on tuoreitakin malleja joilla muutamavuosi voi olla haaste) ja samoin vanhat rimpulat on kypsyneet aikoja sitten.



Mutta jos ihan hatusta heittäisi jotain, nyt mitoitus sellainen että edes 10 min ylittyy nimellisteholla, niin ehkä elektroniikkaakaan ei ole mitoitettu vain kahden minuutin jäähdytykselle. Ja teho mitoitus niin että watti että volttiamppeerit täytyy sopivalla marginaalilla.



Modeemeille sun muille harkitsisin myös upsin laittamista, jos ei tavanomaisia purkkeja kauheasti enempää vien niin jollain 150-300VA 15 minuutin UPSilla voivat toimia pitkäänkin. En nyt hattuvakiota heitä, mutta joillain kohtuu hintaisella kokoonpanoilla voi toimi tunnin, toisenkin.

Linkkaamasi en ihan suoraan hauku (vähän varauksella suhtaudun noihin jossa laite täynnä pistorasioita), mutta jos tasoo parempaa katselisit. Linkkaamasi kaupan sivuilla alle 200€ luokassa tukevampia, ja on vanhojen perinteisten näköisiä, se ei tietenkää tae että olisivat laadultaan entisellä tasolla.

Mutta huomaa liitännät, eli voi olla tarve hankkia pieni jatkojohdon pätkä että saa normi töpelit kiinni.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
07.09.2018
Viestejä
1 226
Kone, mille UPS tulisi, on allekirjoituksen kokoonpano. Plus 27" FHD näyttö.
Eli siis kannattaa katsella hieman tehokkaampaa laitetta kuin tuo hinnat alkaen -malli :D
En ajatellutkaan tuota akkujen hiipumista, jolloin parin-kolmen vuoden päästä UPS:sta ei saadakkaan tosipaikan tullen täyttä kapasiteettia enää ulos kun akut ovat jo "kuluneet". Eli ylikapasiteetti ei olisi pahitteeksi.
Toisessa huoneessa tarvitsisi modeemin lisäksi saada virtaa kytkin ja Mesh -systeemin pääpurkki sekä Verisure keskusyksikkö. Nuo tuskin kuluttavat lähellekään niin paljon kuin PC+näyttö eli niille riittäisi ehkä pienempikin malli...

Kiitoksia hyvistä neuvoista :)
 
Liittynyt
17.01.2018
Viestejä
1 998
Kone, mille UPS tulisi, on allekirjoituksen kokoonpano. Plus 27" FHD näyttö.
Eli siis kannattaa katsella hieman tehokkaampaa laitetta kuin tuo hinnat alkaen -malli :D
En ajatellutkaan tuota akkujen hiipumista, jolloin parin-kolmen vuoden päästä UPS:sta ei saadakkaan tosipaikan tullen täyttä kapasiteettia enää ulos kun akut ovat jo "kuluneet". Eli ylikapasiteetti ei olisi pahitteeksi.
Toisessa huoneessa tarvitsisi modeemin lisäksi saada virtaa kytkin ja Mesh -systeemin pääpurkki sekä Verisure keskusyksikkö. Nuo tuskin kuluttavat lähellekään niin paljon kuin PC+näyttö eli niille riittäisi ehkä pienempikin malli...

Kiitoksia hyvistä neuvoista :)
Jos lukaisin oikein niin koneen on tarkoitus sammua melko heti katkon sattuessa.
Töllö kannattaa ehkä jättää pois upsin takaa ?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 630
Akun vaihdettavuus voi tosiaan olla noissa edullisissa UPS:a tekemätön paikka... Sen hinnalla ostanee jo uuden yksikön.
(Vähäinen) kokemus ollut se että jos akku pitää vaihtaa on siellä joku konkka tai vastaava myös jo siinä kunnossa että ei UPSista enää kalua tule.
 
Liittynyt
17.01.2018
Viestejä
1 998
(Vähäinen) kokemus ollut se että jos akku pitää vaihtaa on siellä joku konkka tai vastaava myös jo siinä kunnossa että ei UPSista enää kalua tule.
Ainakin back-ups es700 halpis toimi pidempään kuin 4 akkua. Perusakut kestää 2-3v
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Jos lukaisin oikein niin koneen on tarkoitus sammua melko heti katkon sattuessa.
Töllö kannattaa ehkä jättää pois upsin takaa ?
Monitori kannattaa pitää upsissa jo senkin takia jos tarkoitus asiallisesti lopettaa tehtävät.
Jos hakee lisäksi häiriösuojaa niin kaikki oheislaitteet samaan purkkiin kiinni, isovirtaiset joista sähköt saa katketta ylättäen niin vain piikkisuojattuu ulostuloon.

(Vähäinen) kokemus ollut se että jos akku pitää vaihtaa on siellä joku konkka tai vastaava myös jo siinä kunnossa että ei UPSista enää kalua tule.
Vähäisen kokemuksen perusteella kohtuu kunnolliset toimisto UPSit joissa akku kestänyt vuosia, on kestäneet useita akkujen vaihto, osa yllättän myös vuosikestäneet välivarastoinnin jälkeen toimineet pelkällä akunvaihdolla. Osa ollut ukkosherkillä paikoilla.
Niitä harvoja elektronisia PC kamoja joissa 20v vanha voi olla tänäpäivänä käypä peli

Markkinoilla on kyllä ollut UPSeja joille se yhden akun oletettu elinikä jo ollut haaste.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Ja teho mitoitus niin että watti että volttiamppeerit täytyy sopivalla marginaalilla.
Kun ei olla enää ei PFC:tä/passiivi-PFC ajalla, niin volttiampeerit voidaan ohittaa kokonaan markkinointihuijauksena, jolla yritetään myydä UPS tehokkaampana kuin se on.
APC:llähän oli vielä aika äskettäin yksi malli 0,5 "teho"kertoimella, eli VA luku oli kaksinkertainen oikeaan tehoon nähden.
Ja BX:n mallimerkinnässä sisältävät nykyiset mallitkin ovat samaa keinotekoisesti turvotetulla markkinointiluvulla kusetusta.



Ainakin back-ups es700 halpis toimi pidempään kuin 4 akkua. Perusakut kestää 2-3v
No on jäänyt akun ikä lyhyeksi...
 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Itelläni APC UPS:in alkuperäiset akut kesti muistaakseni 7 vuotta ennen kuin UPS kertoi niiden kaipaavan vaihtoa. Siihen sopi tilalle 2 kpl 17 Ah 12 V akkuja. Laitoin laadukkaat Enersys merkkiset tilalle. Ne on olleet siinä jo vuosia. Powerware 9120 3000 VA UPS:iin pitäisi hankkia uudet 9 Ah 12 V akut. Vielä en ole päättänyt millaiset.
 

selectamatic

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
23.04.2019
Viestejä
2 064
Näitä halvan pään eatoneita ei kannata hommata. Töissä näitä myydään asiakkaille ja kestoikä on 1-2v. Osasta porsii akku ennen aikojaan ja uusi akkukaan ei ole usein montaa kuukautta kestänyt, kun on itse ups hajonnut.

 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Näitä halvan pään eatoneita ei kannata hommata. Töissä näitä myydään asiakkaille ja kestoikä on 1-2v. Osasta porsii akku ennen aikojaan ja uusi akkukaan ei ole usein montaa kuukautta kestänyt, kun on itse ups hajonnut.

Eaton Ellipse PRO 850 on jo mielestäni hyvä UPS. Se on ollut itsellä käytössä 4 vuotta ilman ongelmia.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Näitä halvan pään eatoneita ei kannata hommata. Töissä näitä myydään asiakkaille ja kestoikä on 1-2v. Osasta porsii akku ennen aikojaan ja uusi akkukaan ei ole usein montaa kuukautta kestänyt, kun on itse ups hajonnut.
Varsinkin Eatonin 3S-sarja tosiaan näyttää olevan yhtä heikosti tuuletukseltaan suunniteltu kuin APC:n BackUPS ES-mallit.
Siihen kun sitten yhdistetään varmaan halvimmesta päästä olevat osat, niin hajoaminen on ainoa valinta.

Akkukin voi mennä myös siitä jos sitä yritetään ladata liian täyteen viimeisenkin kapasiteetin tiristämiseksi liian pieneksi mitoitetusta akusta.
Sitten se akkulaturin tuottama lämpö tietenkin kypsyttää myös elkojakin.
 
Liittynyt
17.01.2018
Viestejä
1 998
Monitori kannattaa pitää upsissa jo senkin takia jos tarkoitus asiallisesti lopettaa tehtävät.
Jos hakee lisäksi häiriösuojaa niin kaikki oheislaitteet samaan purkkiin kiinni, isovirtaiset joista sähköt saa katketta ylättäen niin vain piikkisuojattuu ulostuloon.
Joo, voihan sen niinkin hoitaa. Jos vaan sattuu olemaan paikalla katkon sattuessa.

Katkon sattuessa oma pöytäkone tekee heti hibernaten eivätkä monitorit ole akun takana. Ei tarvitse koskea mihinkään ja herää niin samasta kohtaa kuin mahdollista ilman että koskee itse mihinkään.
Pahin mitä käy on se että ikkunat löytyvät väärältä ruudulta mutta yleensä silläkään ei ole oikeasti väliä.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Kun ei olla enää ei PFC:tä/passiivi-PFC ajalla, niin volttiampeerit voidaan ohittaa kokonaan markkinointihuijauksena, jolla yritetään myydä UPS tehokkaampana kuin se on.
Miten niin ei ole väliä ?
Jos meinaat että kestävät volttiamppeereita mielin määrin, niin miksi huijjaavat ilmoittamalla pienemmän luvun ?

Vai tarkoitatko sitä että jos valmistaja ilmoittaa esim 500W/600VA niin 500W on rehdisti ilmoitettu, mutta 600VA on väärin yläkanttiin ilmoitettu ?

Mutta siinäkin tapauksessa asiakkaan on se laite mitoitettava myös volttiamppeerin mukaan, eikä pelkkien wattien. Vaikeuttaa toki hommaa jos ei voi luottaa valmistajaan.

(Edit PFC ajatuksesi ilmeisesti se että nykypowerit on helpompia kuormia, virta/jännite vaihe ero pienempi, no en tajua yhteyttä huijaukseen jos tuota tarkoitit)
Mitä etua ja haittaa Li-Ion akuista olisi ?

Enempää miettimättä sopisivat paino ja tilavuus kriittisiin kohteisiin.

Haittana riskit ja mahdolliset kustannukset.
 
Viimeksi muokattu:

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Miten niin ei ole väliä ?
Jos meinaat että kestävät volttiamppeereita mielin määrin, niin miksi huijjaavat ilmoittamalla pienemmän luvun ?


Mutta siinäkin tapauksessa asiakkaan on se laite mitoitettava myös volttiamppeerin mukaan, eikä pelkkien wattien.
Volttiampeerit ne ovat se huijaus, koska AC:n tapauksessa volttiampeerit eivät ole sama asia kuin watit.
Vaan sisältävät vaihtovirtalähteen ja kuorman välillä edestakaisin pompoteltavaa "tehoa", joka ei kulu.



Ja unohda ne volttiampeerit, jos et yritä jotain teollisuuslaitosta/erikoisempia vaihtovirtalaitteita pitää pystyssä sillä UPSilla.
Käytännössä kaikissa nykyaikaisissa 75W tehoon kykenevissä PC:n/elektroniikan virtalähteissä on PFC ja otettu virta seuraa jännitteen siniaaltoa.
Eli jos UPSin watit on oikein mitoitettu siinä on kyllä taatusti riittävästi volttiampeereita, joilla ei voida kompensoida riittämättömiä watteja.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 630
Ja unohda ne volttiampeerit, jos et yritä jotain teollisuuslaitosta/erikoisempia vaihtovirtalaitteita pitää pystyssä sillä UPSilla.
Käytännössä kaikissa nykyaikaisissa 75W tehoon kykenevissä PC:n/elektroniikan virtalähteissä on PFC ja otettu virta seuraa jännitteen siniaaltoa.
Eli jos UPSin watit on oikein mitoitettu siinä on kyllä taatusti riittävästi volttiampeereita, joilla ei voida kompensoida riittämättömiä watteja.
Ei siitä ole kauhean montaa vuotta kun UPS piti vaihtaa koska volttiamppeerit eivät riittäneet palvelimelle. Tai no, sanoisinko noin kymmenen. [edit] Siis uusi UPS toiseen uuteen UPSiin.
 

xana

ICT Pro
Tukijäsen
Liittynyt
25.10.2016
Viestejä
887
Mitä etua ja haittaa Li-Ion akuista olisi ?

Enempää miettimättä sopisivat paino ja tilavuus kriittisiin kohteisiin.

Haittana riskit ja mahdolliset kustannukset.
Ei etua taida olla. Elinikä Li-Ion akuilla lienee lyijyakkua pidempi.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Volttiampeerit ne ovat se huijaus, koska AC:n tapauksessa volttiampeerit eivät ole sama asia kuin watit.
Vaan sisältävät vaihtovirtalähteen ja kuorman välillä edestakaisin pompoteltavaa "tehoa", joka ei kulu.
Ei nyt avannut miksi ne olisi huijausta.

UPSin hankkijan on hyvä tiedostaa mitoituksessa että watit ja volttiamppeerit riittää.

Jos kuorma on luenteeltaan resistiivinen, niin ei se niistä UPS volttiamppeereista huijausta tee, jos valmistaja ne vain on oikein ilmoittanut

Ja onhanin niistä tuollaisellekkin kuormalla jotain viitteellistä lisäarvoa, jos rehti VA luku on iso vs watit niin tuo mieleenettä laite kykenee ruokkiin vaikeitakin kuormia ja ehkä se on tukevampaa tekoa. Jos kilpailevassa vaihtoehdossa laitteella ei ole VA paukkuja , niin ainakin pitäis miettiä että miksei, pitääkö sentakia mitoittaa vielä vähän reilummin, kykeneekö se ruokkiin akkujen varassa lisäkuorman kytkemistä?
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
UPSin hankkijan on hyvä tiedostaa mitoituksessa että watit ja volttiamppeerit riittää.

Jos kuorma on luenteeltaan resistiivinen, niin ei se niistä UPS volttiamppeereista huijausta tee, jos valmistaja ne vain on oikein ilmoittanut

Ja onhanin niistä tuollaisellekkin kuormalla jotain viitteellistä lisäarvoa, jos rehti VA luku on iso vs watit niin tuo mieleenettä laite kykenee ruokkiin vaikeitakin kuormia ja ehkä se on tukevampaa tekoa.
Missään PC-käytössä et tee niillä volttiampeereilla edelleenkään yhtään mitään.
Niillä myymisessä ei ole paljoa mitään yhteistä rehellisyyden kanssa ja UPSit volttiampeereilla ilman watteja takana ovat juuri niitä heikkoja rimpuloita.
Se on sama kuin oluttuopissa ei olisi muuta kuin tyhjää vaahtoa!
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
UPSit volttiampeereilla ilman watteja takana ovat juuri niitä heikkoja rimpuloita.
Miten tämän sait näin pääläelleen.

Jos laitteessa irtoaa wateja tarvittava määrä , niin ei ne isot volttiamppeerit siitä rimpulaa tee. ennemmin päinvastoin.

Jos laitteesta ei irtoa watteja tarvittavaa määrää, niin onhan ihan väärä valinta. Jos on itse mokannut valinnassa ja sekottanut numerot, niin ei se ole tuotteen vika.

Jos käyttökohteessa ei tarvita watteja enempää volttiamppeereita, niin sitten ei tarvita, ei se tee niistä harhaajohtavia, vaan ovat myös tärkeitä tietoja jotka laatuvehkeistä kerrotaan. Jos valintaa tehdessä ei tiedä kuorman käyttäytymistä, niin pelivaraa kannattaa varata.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 799
Mikäs estää mitoittamasta upsin niin että vaihtosuuntaaja osuus kestää enemmän reaktiivista tehoa kuin ennen vaihtosuuntaajaa oleva hakkuri joka nostaa akkujänniteen vaihtosuuntaajan vaatimalle tasolle?

Sieltähän se tosimaailman W/VA ero tulisi mielestäni kuin itsestään.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
1 630
Missään PC-käytössä et tee niillä volttiampeereilla edelleenkään yhtään mitään.
Missä UPSissa lukee PC-only? Kun asuin peltoauken laidassa ilmajohtohen äärellä niin oli kaikki laitteet joista löytyy kiintolevy UPSin takana (+modeemi ja kytkin, ei surffaaminen katkennut pienen sähkökatkon takia). Ja kuten todettua niin vanhemmalla palvelimella päästään aika helpostikin siihen että watit riittää mutta volttiamppeerit ei, ja vaikka se ei massojen harrastus olekkaan niin yllättävänkin paljon niitä tuntuu harrastajien nurkkiin päätyvän.
 

E.T

Liittynyt
27.02.2017
Viestejä
6 254
Miten tämän sait näin pääläelleen.

Jos laitteessa irtoaa wateja tarvittava määrä , niin ei ne isot volttiamppeerit siitä rimpulaa tee. ennemmin päinvastoin.

Jos laitteesta ei irtoa watteja tarvittavaa määrää, niin onhan ihan väärä valinta. Jos on itse mokannut valinnassa ja sekottanut numerot, niin ei se ole tuotteen vika.

Jos käyttökohteessa ei tarvita watteja enempää volttiamppeereita, niin sitten ei tarvita, ei se tee niistä harhaajohtavia, vaan ovat myös tärkeitä tietoja jotka laatuvehkeistä kerrotaan. Jos valintaa tehdessä ei tiedä kuorman käyttäytymistä, niin pelivaraa kannattaa varata.
Taidat olla markkinointialalta kun noin puolustelet valehtelua.

UPSeja myydään volttiampeereihin pohjautuvalla luvulla puhtaasti ostajan harhauttamiseksi, koska niillä saadaan isompi numero ilman takeita oikeasta tehosta.
Sitten jos UPSeja myytäisiin oikeisiin watteihin pohjautuvalla mallimerkinnällä rajustikaan heikompi tehokerroin ei vääristäisi vertailua ja se olisi eräin osin järeämpi laite.
Mutta nykyisin watteja ei aina kerrota edes siellä mainoksen tuotetiedoissakaan ja valmistajan sivuillakaan niitä ei aina ole suoraan mallitaulukossa.

Esimerkkinä myyntimerkinnöistä tämä on täysi kusetus
APC Back-UPS BX 1400U-GR 1400VA - UPS toimistoon 199,90
Näyttää komealta tuo 1400, mutta totuus on että tuon 700W on heikompi kuin esim Eaton Ellipse Pro 1200:n 750W.
(tämäkin on tuota Eatonia heikompi)

Ja tuossa pöydältä koneen vieressä löytyvästä UPSissa on vain 150VA (~10%) isompi näennäisteho/mallimerkintä, mutta oikea antoteho on 400 wattia (~60%) suurempi!



Missä UPSissa lukee PC-only? Kun asuin peltoauken laidassa ilmajohtohen äärellä niin oli kaikki laitteet joista löytyy kiintolevy UPSin takana (+modeemi ja kytkin, ei surffaaminen katkennut pienen sähkökatkon takia).
Motukan+WLAN tukiaseman parikymmentä volttiampeeria on merkityksettömiä verrattuna harrastaja-PC:n ottamiin watteihin.
Tai jos ne katkaisevat kamelin selän, niin sitten UPS on kyllä wateiltaankin liian pieneksi mitoitettu.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
16 125
Mutta nykyisin watteja ei aina kerrota edes siellä mainoksen tuotetiedoissakaan ja valmistajan sivuillakaan niitä ei aina ole suoraan mallitaulukossa.

Esimerkkinä myyntimerkinnöistä tämä on täysi kusetus
APC Back-UPS BX 1400U-GR 1400VA - UPS toimistoon 199,90
Näyttää komealta tuo 1400, mutta totuus on että tuon 700W on heikompi kuin esim Eaton Ellipse Pro 1200:n 750W.
(tämäkin on tuota Eatonia heikompi)
Jos se mieltäsi kaihersi että oleellista tietoa ei ole jossain kerrottu, niin olisi varmaan kannattanut suorilta mennä asiaan. Kaikki varmaan sitä mieltä että watit oleellista tietoa mitottaessa UPSia.


Kyllä tuolla linkkisi perillä ihan selkeesti oli 700W ainakin kahteen kertaan, ja nopeasti vilasten ketjuun hiljan postatuissa Verkkokauppa.com linkeissä järjestäin ko. sivuilla watit kerrottu. (se sitten postaajien moka jos eivät linkeissää kerro mitä linkin perillä tarjolla, sinulla sentä malli, ja hinta, mutta et watteja pistänyt)

Omalukunsa sitten se kuinka kankea Verkkokauppa.com sivut on etsiä sopivaa tuotetta.

En nyt muista että olisi UPSia etsiskellessä joutunut watteja etsiskeleen. Watit tuntuu löytyvän helpommin kuin varokäyntiaika, wattitunteja voi olla jo työläämpi kaivella, samoin tyhjäkäynti/maximi varokäyntiaikaa. Jos tarkoitus akkuvarmistella esim vähän kuluttavia verkkolaitteita ja arvoida kuinka pitkään milläkin purkilla pärjäisi.

Toinen mitä voi joutua kaiveleen on se saako laitteen päälle ilman verkkovirtaa, "luonollisesti" akkun tyyppejä/malleja voi joutu myös etsiskeleen.

Tuosta ilman verkkovirtaapäälle saamisesta tuli mieleen mitoitukset, jos sellaiselle tarve niin kannattaa ehkä vielä enemmän mitoittaa varmanpäälle että laite varmista kykenee tarjoileen virtaa kuorman kytkemis hetkellä, tämä voi tulla eteen myös jatkuvasti päällä ollessa jos akkukäytön aikana voi joutua lisäämään kuormaa.
 
Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 395
Akku kannattaa selvittää ostaessa, eli se että on kohtuuhintaista vaihtaa sitten aikaan akku. (eli se etttä sopii yleisesti saatavat akut)
Juu, tuo on hyvä tsekki. Täällä on vaihdettu APC:n omien sika hintaisten akkujen tilalle tarpeen vaatiessa Motonetin akkuja, ja mitään ongelmia ei ole havaittu testauksessa. Sen kolmisen vuotta ne kestää, mitkä APC:n omatkin.

Kaikki systeemit on laitettu niin, että varoitusaika on 5 minsaa ja sitten alkaa pakko-shutdown, joka kestää siis max 2 min. -> 7 minuuttia riittää. Mutta noin pitkää katkua ei oo tainnut olla kyllä mies muistiin. Vuosiin ei oo ollut edes 5 sekunnin taukoa. Yleensä katkot on sellaisia jotka mitataan sekunnin sadasosissa, huomaa, että jotain tapahtuu, upsi saattaa piipata. Mutta nekin koneet joissa ei oo upsia, jatkaa kaikki toimintaansa normaalisti.
 
Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
5 312
Mielipiteitä Eaton Ellipse PRO IEC 1600VA, 1000W? Tuo olisi kohtuu edullinen vrt. APC vastaavat.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 520
Viestejä
4 165 050
Jäsenet
70 419
Uusin jäsen
KukkoPärssinen

Hinta.fi

Ylös Bottom