Ei se ole sekava vaan jäykkä ja kaikki on suunniteltu sen ideologian pohjalta, että työtön on epärehellinen, laiska ja työtävälttelevä. Lisäksi koko järjestelmä on rakennettu kaikenlaisten rangaistusten ja keppien ympärille, missä ei voida edes harkintaa käyttää, vaikka työtön joutuisi kohtuuttomaan tilanteeseen. Ei yhtään porkkanaa koko järjestelmästä löydy.
Jo pelkästään lyhyiden työsuhteiden vastaanottaminen on tehty niin vaikeaksi ja vittumaiseksi, että työtä ei kannata ottaa vastaan koska byrokratian kanssa taisteleminen ja tyhjätaskuna rahojen odottelu on henkisesti liian raskasta. Köyhän työttömän elämä voi mennä pikavippien kanssa pelaamiseen ihan jo sen takia että otti lyhyen työn vastaan ja sitten kaikki tuet seisoo. Rankaisukeskeisyys on johtanut siihen että hyvä työtön tekee sen ja vain sen mitä te-palvelut määräävät. Kaikki muu on riski. Tuet ovat niin pienet että niistä ei ole karenssia vara antaa pois. Kun oma tahto ja hallinta omasta elämästä on näin saatu nollattua, mitä muuta voi odottaa kuin syrjäytyminen ja pitkäaikainen työttömyys?
Pitäisi olla yksinkertaisesti helvetisti helpompaa yhdistää vaikka opiskelu, osa-aikainen työ, sairasloma, yrittäjyys ja tuet. Nykysysteemissä kaikenmaailman keppien takia tuo on mahdottomuus. Itse näen asian niin, että kaikki millä työtön voi itselleen tienata lisärahaa on vain hyvä asia, koska se vähentää maksettavan tuen määrää. Nykysysteemissä järjestelmä on niin kankea ja rankaisukeskeinen että työtön joutuu vain ongelmiin mikäli hän yrittää asemaansa parantaa ja erehtyy tekemään sen väärin. Esimerkiksi jos työtön on erehtynyt työttömänä tekemään vaikka mooc:in ohjelmointikurssia omalla ajallaan aikeinaan hakeutua opiskelemaan alaa, on työttömyystuki otettu pois. Aivan käsittämätöntä. Mutta tätä rangaistuskeskeistä keppiähän kansa vain haluaa lisää.
Perustulo ja siihen liittyvä vapaus oman asemansa ja tulojen hallinnasta olisi hyvä askel parempaan noin yleisesti, mutta itse en kuitenkaan perustulosta ole kovin innostunut. Nykyisestä järjestelmästä saisi toimivamman jos ajateltaisiin että ihmisen toimeentulo perustuu siihen, että hän pystyy suunnittelemaan talouttaan etukäteen, hänen kannattaa aina ottaa työtä vastaan ja järjestelmä ei saisi koskaan rangaista ihmistä, joka on pyrkinyt parantamaan omaa työllistymistään tai osaamistaan. Nykyinen järjestelmä epäonnistuu jokaisessa kohtaa.
Itse kutsuisin tätä mallia vaikka viiden tukijalan malliksi. Työ, sairasloma, opiskelu, yrittäjyys ja tuet. Näiden viiden eri osa-alueen yhdistäminen ihan miten tahansa pitäisi onnistua nopeasti ja helposti. Ei saisi tulla 0 euron tukikuukausia vain siksi koska byrokratia pitää työtöntä lähtökohtaisesti aina epärehellisenä.
Eikä se porkkana tarkoita aina sitä että se olisi vain lisää tukirahaa. Valtio voisi ihan hyvin tarjota pitkäaikaistyöttömälle 0% tuloveron lyhyelle ajalle. Käytännössä lisää palkkaa. Mutta jos suurin este työllistymiselle on te-keskus, miten valvonnan lisääminen (hakemusten minimimäärien tarkastukset) sitä mitenkään parantaa?