Ok, no mikä olisi oma ratkaisusi esim. hoitajapulaan, jolla ihmiset saadaan pysymään alalla, sekä avoimet paikat täytettyä (kymmeniä tuhansia)?
Oi, sen kun tietäisin. Milla-Riikan mielestä heidän neuvottelemansa palkkaratkaisu ilmeisesti sellainen oli kun sen hyväksyi, mutta itse epäilen, että vaikutus on aika pieni ja suurempi korotus olisi tarvittu jotta palkka olisi isompi motivaattori hakeutua alalle. Varsinkin TEHYn ja SUPERin lokakampanjan jälkeen. Mutta sen rahoitus onkin kokonaan toinen ongelma ja hyvin iso sellainen.
Itse tunnen muutaman sairaanhoitajan (ollut alalla pitkään) ja heille ne suurimmat ongelmat ovat muualla kuin palkassa. Palkka on ok, ei kummoinen, muttei ainakaan heillä syy vihata tai vaihtaa alaa. Toisaalta ovat siis sairaanhoitajia. Lähäreillä heikompi palkka.
Ongelmat ainakin heillä on todella kirjava taso kollegoissa: osa ei osaa edes perusasioita ja aiheuttaa vaaratilanteita, osa lusmuilee eikä tee osaansa jolloin työt jakaantuvat epätasaisesti mutta palkka silti kaikille sama, osaa ei kiinnosta potilaat tippaakaan ja esimiehet eivät tunnista mitään ongelmia ikinä missään tai eivät ainakaan reagoi ja hoitaja ei voi asioihin kauheasti vaikuttaa. Itselle tullut olo, että esimiehet huomioivat varsin huonosti työntekijöiden ehdotuksia, joilla käytännön työskentelyä voisi parantaa. Toisaalta ihan mahdollista, että eri hoitajilla eri tehtävissä on ihan erilaisia ongelmia.
Ja hoitajat työskentelevät julkisella puolella, joka on taas aika erilainen ympäristö kuin yksityinen sektori, josta aiemmin puhuttiin. Esim. Teollisuusliiton neuvotteluiden kohdalla.
Tää yleistävä ”yleistason” paskanjauhanta alkaa vähän väsyttämään.
Jätä sitten ihmeessä jauhamatta paskaa ja vastaamatta viesteihin, jotka sua niin kovin "väsyttävät"! Ei näihin ole pakko vastata mitään, varsinkin kun sun antisi on usein vain nimenomaan vain tyhjänpäiväistä olkiukkoilua ilman mitään yritystä asialliseen keskusteluun.
palkkojen laskeminen nostaa kilpailukykyä
QFT. Pidetään jatkossakin mielessä. Myös se, että hyvä kilpailukyky on myös sen työntekijän etu - ei toki hinnalla millä hyvänsä.
Kerro vaan että mitä järkeä on siinä että ensin maksetaan palkkaa jolla ei tule toimeen ja sitten yhteisöverolla katetaan asumistuet näille työntekijöille?
En tiedä, kuka nyt maksaa palkkaa, jolla "ei tule toimeen". Ne alat, joiden liitot ovat ne palkat sopineet? Oliko tähän joku karkea euromäärä? Persuilla se näyttää olevan 3000e, mutta vain jos on väärä ihonväri. Vai onko se 5070e, jolla vielä voi joissain tilanteessa saada asumistukea?
Mutta ei asumistuessa olekaan kauheasti järkeä. Mä en tietääkseni ole asumistuen tai yleensäkään tuetun asumisen kannattaja. Musta asumistuki valuu AY-omisteisten vuokrafirmojen (esim. Kojamo) taskuun ja inflatoi vuokria, eikä koko himmelissä ole mitään järkeä. Toki kerryttää Teollisuusliiton tilejä. Eikä HITAS-asumisessakaan ole järkeä, joka on demarien käytännönmeemi. Mitä tulee tukien poistoon, se pitäisi tehdä hitaasti, kuten asuntolainojen korkojen vähennysoikeus, jotta vaikutus yksittäisen palkansaajan talouteen ei olisi kohtuuton. Ja väistämättä johtaa siihen, että osalla talous menee solmuun. Sitä varten on sitten toimeentulotuki.
Asumiskuluihin taas vaikutetaan todella paljon myös kaavoituksella. PK-seutu esim. kaipaa paljon pieniä edullisia yksiöitä. Niitä ei synny sormia napsauttamalla, vaan menee vuosia että päästään kaavoituksesta siihen, että pieneen asuntoon voi työntekijä muuttaa. Käsittääkseni ongelma kyllä tiedostetaan.
Mutta tää menee ehkä jo vähän ohi aiheen ja sopii paremmin Kotimaan politiikka -ketjuun. Saatan jatkossa vastata sinne niiltä osin kuin ei liity nimenomaan työmarkkinaneuvotteluihin.