Sananvapauslaki suojelee ehkä oikeuttasi kuvata julkisilla paikoilla, mutta on eri asia mitä saat laittaa kaikkien nähtäville. Jos henkilö esiintyy kuvassa asiallisessa yhteydessä, eikä häntä pilkata julkaisemisen yhteydessä mitenkään, saat julkaista kuvan taideteoksena esimerkiksi valokuvausportfoliossasi ilman erillistä lupaa. Jos kuva päätyy esimerkiksi sanomalehteen, kuuluu kuvatun henkilön nimen maininta hyviin lehtimiestapoihin. Jos kuvassa on yli viisi ihmistä ilman, että kukaan on selkeästi muita enemmän esillä, ei nimiä tarvitse mainita.
---
Mielenkiintoisia julkaisun rajatapauksia ovat esimerkiksi kuvat rikollisesta toiminnasta. Jos vaikka julkaiset somessa kuvan pyörävarkaasta ja henkilö on tunnistettavissa, kyse voi olla yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Toki kuvaa voidaan virkavallan kanssa käyttää apuna voron jäljityksessä, mutta internettiin julkaisuun ei ole mitään syytä. Ja jos käy ilmi, että kuvattu onkin syytön, syyllistyt itse kunnianloukkaukseen.
Uutisissa huomiota ovat saaneet myös tapaukset, missä opettajaa on kuvattu kesken oppitunnin ja materiaali on ladattu nettiin. Jos koulun järjestyssäännöt kieltävät oppitunnilla kuvaamisen, se on tietysti kiellettyä, mutta jos kyseessä on normaali opetustilanne, ei rikosta ole tapahtunut. Eri asia on, jos julkaisuun liitetään halventavaa tekstiä, ja silloin puhutaan taas kunnianloukkauksesta.
---
Pähkinänkuoressa:
- Julkisella paikalla saat kuvata ja kuvat julkaista asiallisessa yhteydessä.
- Kotirauhaa ja yksityisyyden suojaa pitää aina kunnioittaa.
- Jos vain mahdollista, kannattaa kysyä kuvattavalta aina kuvaus- ja julkaisulupa.
- Älä kuvaa tai julkaise kuvaa, jossa joku on loukkaavassa tilanteessa tai ei halua itseään kuvattavan.
- Mainos- ja markkinointimateriaalissa esiintyvältä pitää aina olla lupa kuvaamiseen ja julkaisuun, mieluiten kirjallinen sopimus.