Suomen valtion epäonnistuneen hengityssuojainkaupan taustalta paljastuu outo vyyhti, jossa julkisuudesta tunnettu kauneusyrittäjä
Tiina Jylhä riitelee toisen yrittäjän kanssa.
Jylhä syyttää muun muassa pikavippiyhtiöitä pyörittänyttä
Onni Sarmastetta kavalluksesta.
Jylhän asiamies, oikeustieteen tohtori
Kari Uoti kertoo
Suomen Kuvalehdelle, että Huoltovarmuuskeskus oli tilannut hengityssuojaimia Jylhän virolaiselta The Look Medical Care OÜ -yritykseltä. Sarmasteen oli määrä toimia hankkeessa vain yrityksen konsulttina.
Uotin mukaan Sarmaste olisi erehdyttänyt Huoltovarmuuskeskusta ilmoittamalla sille väärän belgialaisen tilinumeron, minkä jälkeen miljoonien eurojen ennakkomaksu olisi maksettu väärälle tilille.
Sarmaste puolestaan kiistää Jylhän väitteet ja väittää joutuneensa itse huijaus- ja kiristysyrityksen kohteeksi. Sarmasteen mukaan hänen yrityksensä oli tehnyt kaupat Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.
Hengityssuojaimia lennätettiin tiistaina 7. huhtikuuta Kiinasta Suomeen Finnairin koneella. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan kyydissä tuli kaksi miljoonaa kirurgista maskia ja 230 000 hengityssuojainta.
Keskiviikkona 8. huhtikuuta viranomainen ilmoitti, että tutkimusten mukaan tarvikkeet eivät ole sairaalakäytössä eurooppalaisten standardien mukaisia. Suojaimia voidaan kuitenkin käyttää hoivayksiköissä ja kotipalveluissa.
”Asiakirjat olivat kunnossa. Kaikki näytti hyvältä, mutta sitten tuote ei ollutkaan sitä, mitä olisi pitänyt olla. Tätä on kohdattu myös muualla Euroopassa. Nyt se osui meidänkin kohdalle”, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja
Tomi Lounema kertoi toimittajille tiedotustilaisuudessa.
Liikemies Onni Sarmaste kertoo SK:lle kyseisten maskien olevan samoja, jotka hänen yrityksensä myi valtiolle viidellä miljoonalla eurolla. Tämä on myös Jylhän käsitys asiasta.
Viranomainen kieltäytyy kommentoimasta suojainkauppaan liittyvää sotkua. Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Lounema kertoi ensin toimitukselle, ettei hänellä ole tietoa mistään suojainkauppoihin liittyvistä epäselvyyksistä. Hän lupasi selvityttää asiaa.
Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja
Asko Harjula palasi asiaan myöhemmin.
”Ilmoitan toimitusjohtaja Tomi Louneman toimeksiannosta, että emme voi ilmoittaa pyytämäänne tietoa viranomaismääräyksen vuoksi”, hän kirjoitti sähköpostissaan.
Viihdejulkisuudesta tunnetuksi tulleella Jylhällä on plastiikkakirurgiaklinikka Virossa.
Koronaepidemian vuoksi yhtiö on keskeyttänyt leikkaustoimintansa. Se myy nyt muun muassa kiinalaisia suojavarusteita terveysviranomaisille ja yksityisille yrityksille eri maihin.
Jylhän mukaan hänen yhtiönsä hieroi kauppoja Suomen valtion kanssa jo maaliskuun 2020 lopulla. Sarmaste oli lähestynyt häntä ja kertonut saaneensa suuren tilauksen Italiasta.
Samalla Sarmaste oli kertonut tuntevansa hyvin erään Huoltovarmuuskeskuksen johtajan.
Jylhä otti Sarmasteen neuvottelemaan kauppoja Suomen valtion kanssa provisiopalkkiolla. Lopulta Huoltovarmuuskeskus tilasi miljoonien eurojen arvoista suojaimia Kiinasta, Jylhä kertoo.
Hänen mukaansa Sarmaste kuitenkin vei miljoonakaupan itselleen ilmoittamalla oman tilinumeronsa Huoltovarmuuskeskuksen ennakkomaksua varten.
”Kaappaus tapahtui yhdessä yössä”, Jylhä sanoo.
Nyt Jylhä on palkannut Kari Uotin tekemään Sarmasteesta tutkintapyynnön poliisille. Jylhän mukaan myös Huoltovarmuuskeskus pitää Sarmasteen toimintaa ”poliisiasiana”.
Uoti sanoo sopimus- ja muiden asiakirjojen todistavan, että Sarmaste asioi Huoltovarmuuskeskuksen kanssa nimenomaan Jylhän yhtiön edustajana eikä oman yrityksensä lukuun, kuten hän väittää.
Sarmasteen tarina poikkeaa täysin Jylhän kertomasta. Hänen mukaansa Huoltovarmuuskeskus oli ostanut nimenomaan hänen yritykseltään viidellä miljoonalla eurolla kiinalaisia suojavälineitä.
Sarmaste kertoo saaneensa idean tarjouksen tekemiseen katsottuaan uutisia Huoltovarmuuskeskuksen varastojen avaamisesta.
”Meillä on ollut Kiinassa kuusitoista ihmistä etsimässä. Siellä on hirveä hintasota käynnissä. Ihmiset jonottavat tehtaiden ovella salkut täynnä rahaa. Se on ihan täysin villiä siellä, aivan sairas meininki.”
Sarmasteen mukaan hänen tarkoituksenaan oli hankkia valtiolle myytäviä tarvikkeita Jylhän yritykseltä, mutta tämä ei ollutkaan pystynyt niitä toimittamaan.
Sarmaste kertoo lisäksi, että Jylhä ja hänen kumppaninsa
Tapani Valkonen olisivat yrittäneet aiheettomasti laskuttaa Huoltovarmuuskeskukselta viittä miljoonaa euroa.
Lisäksi Sarmaste väittää, että pariskunta olisi palkannut moottoripyöräjengi Helvetin enkelit perimään häneltä viittä miljoonaa euroa.
Jylhä kiistää perintäväitteen jyrkästi ja sanoo hoitavansa asiaa oikeusteitse.
Sarmaste sanoo tehneensä Jylhästä ja Valkosesta tutkintapyynnön sen jälkeen, kun hänen ikkunastaan oli paiskattu sisään iso kivi maanantaina 6. huhtikuuta. Sarmaste kertoo saaneensa alunperin poliisilta tiedon siitä, että hän on vaarassa. Hän ei kuitenkaan suostu kertomaan tämän kertoneen poliisin nimeä.
Sarmaste vaatii
Suomen Kuvalehteä odottamaan Suojelupoliisin yhteydenottoa tekeillä olevaan juttuun liittyen. Yhteydenottoa ei tule. Myöhemmin eräs juristi soittaa Sarmasteen pyynnöstä toimittajalle.
”Tämä nyt kuulostaa enemmän viestintäkonsultin kuin juristin asialta”, hölmistynyt juristi toteaa kuultuaan tilanteen.
Juristi soittaa vielä uudestaan kertoakseen Sarmasteen viestin.
”Hän on sitä mieltä, että Tiina Jylhän yhtiö ei pystynyt tavaraa toimittamaan ja hänen yhtiönsä pystyi, eikä hänellä ole sen kummempaa kommentoitavaa.”
Sarmaste ei kerro, miksi hän alunperin väitti kauppojen olleen hänen yhtiönsä idea ja Jylhän olleen vain yksi mahdollisista tavarantoimittajista.
Toimitus ei saanut Huoltovarmuuskeskuksesta mitään tietoja hengityssuojainkaupasta. Sosiaali- ja terveysministeri
Aino-Kaisa Pekonen (vas) ei keskiviikkona vastannut haastattelupyyntöön.
Avoimeksi jää, miten Sarmaste ja Jylhä päätyivät kaupantekoon kumppaneiksi ja miten viranomaiset tarkastivat osapuolten taustoja.
Sarmaste on pyörittänyt useita yrityksiä ja tarjonnut muun muassa pikavippejä CC Rahoitus -yhtiön kautta. Sarmasteella on peräti 11-sivuinen ulosottorekisteri. Sinne on päätynyt merkintöjä muun muassa vakuutus-, pysäköintivirhe- ja sakkomaksuista.
Sarmasteella on yritys, joka toimii yrityskauppojen ja rahoitusjärjestelyiden parissa. Myös yrityksellä on useita maksuhäiriömerkintöjä.
Tiina Jylhä puolestaan
tuomittiin vuosina 2007 ja 2008 törkeästä velallisen epärehellisyydestä, kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta.
Jylhän kumppani Tapani Valkonen on
Iltalehden mukaan parhaillaan syytteessä törkeästä dopingrikoksesta, lääkerikoksesta ja rahanpesusta.
Lehti kertoi elokuussa 2019, että ulosotto karhusi kymmeniätuhansia euroja Jylhältä ja Valkoselta.