Tuntematon Sotilas 2017 (Aku Louhimies)

Viestiketju alueella 'TV- & nettisarjat, elokuvat ja musiikki' , aloittaja Sadness, 01.06.2017.

 1. DavidL.Roth

  DavidL.Roth

  Viestejä:
  253
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  @blastermaster Ai sitä meinasit.
  Toki olisi minullekin käynyt että enemmän olisi gorea ollut. Ehkä tämä oli sitten tälläkin sarallakin enemmän suomalainen elokuva kuin hollywoodin splatter mässäily.
  Liekö budjetti kysymyksiä nämäkin? Voi olla myös taiteellinen valinta.
   
 2. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  921
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tykkäsin, mutta lähinnä sellaisena teknisenä suorituksena. Ei ollut nolo, niin kuin etukäteen pelkäsin, eikä tuntunut ollenkaan 3 tunnin pituiselta. Taistelukohtaukset jopa vaikuttavia, harmi vain, että iso osa niistä loppui cut-outiin (ja pari kertaa aika tökeröön sellaiseen) tai alkoi kohtauksen keskeltä. Liikaa henkilöitä mitäänsanomattomilla suorituksilla ja liikaa tuttuja naamoja, enkä edes tarkoita ensisijassa Hirviniemeä. Loppupuoli vetäytymisineen toimi draamallisesti paremmin.

  Liian usein tuli se "ai niin, nyt tuli tämä vuorosana, ja nyt tulee tämä kohtaus" tunne, enkä minä edes osaa aiempia versioita tai kirjaa ulkoa. Kunniahimoisempi yritys olisi ollut keskittyä vielä harvempiin henkilöihin, eikä käyttää kirjaa suurin piirtein suoraan käsikirjoituksena ja käyttää se budjetti pariin pitempään ja isompaan taistelukohtaukseen ja yrittää muutoin luoda tunne siitä, että jatkosota on jo 3. vuodella.

  3 / 5

  Ulkomaille on nähtävästi lähdössä jakeluun lähes tunnin lyhyempi versio. Se, plus ennakkoluulojen ja pakonomaisen aiempiin vertailun puute, niin vastaantto voi olla yllättävä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2017
  ässä tykkää tästä.
 3. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  921
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mistä tämä tieto ja tarkoitat muita kuin digitaalisia tehosteita? Löysin viime vuodelta: "[digitaaliset] Erikoisefektit tehdään noin kymmenen hengen tamperelaisyrityksessä Troll VFX."

  Tuntematon sotilas räjähtää pienen tamperelaisfirman käsittelyssä
   
 4. Leopardi

  Leopardi

  Viestejä:
  401
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Avustajilta kuultua tietoa että siellä ne on TNT:n kanssa ollut paukuttelemassa, imdb:n castista myös löytyy samoja nimiä.
   
 5. Stud

  Stud

  Viestejä:
  122
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  (Spoiler-tagien käyttäminen tuntuu hieman naurettavalta tässä, kaikkihan tämän tarinan tuntevat, mutta suojellaan nyt kaikkein tynnyrissä kasvaneita.)

  En ajatellut alunperin käydä katsomassa tätä teatterissa, mutta hesarin Juho Typön ja Ylen jonkun bimbon itkettyä, kuinka tästä elokuvasta ei löydy jotain turhaa marxiltaista current year hevonpaskaa, ajattelin sittenkin käydä heittämässä kolikkoni Louhimiehen kassaan ja eilen sattui näytös sopivaan aikaan. Eikä todella kaduta, kiitos hesari ja Yle. :tup:

  Ensinnäkin, tämä on kevyesti paras tulkinta Linnan klassikosta ja yksi parhaimpia kotimaisia elokuvia. Laineen Tuntematon on omalla tavallaan ikoninen ja nauttii jonkinlaista kansallisaarteen statusta, mutta on kyllä aivan liian pahasti vanhentunut. Mollbergin versio on taas hyvin masentavaa katseltavaa (kuten koko Mollbergin muu tuotantokin). Ei tämä uusi toki millekään Das Bootin mestaruustasolle pääse, mutta on oikeasti pätevä teos, jota kehtaa suositella ulkomaalaisillekin.

  Louhimiehen Tuntematon poikkeaa narratiivisesti aiemmista olemalla Rokka-keskeisempi, suurin osa elokuvasta esitetään Rokan näkökulmasta, eikä tämä ole huono ratkaisu ollenkaan. Aluksi hieman turhilta ja irrallisilta tuntuneet kotirintamakohtauksetkin tuntuivat lopuksi järkeviltä,
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Näyttely oli suurimmaksi osaksi tasokasta, erityisesti Aho ja Vatanen vetivät täyden kympin suoritukset. Pelle Hirviniemi yllätti myös erittäin positiivisesti Hietasena. Parempi kuin Petelius, mutta ei ehkä aivan Savolaisen suorituksen tasolla. Milonoff oli odotetusti tönkkö ja turha, mutta eipä häneen onneksi juuri ruutuaikaa tuhlattu.

  Ainoana suurempana moitteena olisin kaivannut tähän hieman brutaalimpaa kuvastoa. Ei gorea goren itsensä takia, vaan tuomaan taistelukentän raakuutta enemmän esiin. Tässä kaikki vaikutti hieman liian kliiniltä.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Tuleva pitempi versio ehkäpä korjanee tämän.

  Mutta tosiaan, helposti yksi parhaimmista suomalaisista elokuvista. Kolmas kerta toden sanoi. Hell yeah Louhimies, hell yeah! :tup:
   
  WildFinn ja Mengele Arkel tykkäävät tästä.
 6. Elvis Jagger

  Elvis Jagger

  Viestejä:
  921
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Viimeksi muokattu: 14.12.2017
 7. ATE

  ATE

  Viestejä:
  2 443
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Olihan tämä aivan jäätävän hyvä. Taistelukohtaukset oli loistavia ja pari roolisuoritusta oli todella hyviä. Erityisesti Koskela. Sanoisin että heittämällä kaikkien aikojen paras suomalainen elokuva.
   
 8. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Kävin katsomassa leffan mattimyöhäsenä vasta nyt, kun piti lähteä erään naishenkilön seuraksi(!). Ajattelin alunperin, että ehtiihän tuon nähdä myöhemminkin telkkarista, kun ei se nyt kuitenkaan niin ihmeellinen ole ja sama tarina on jo nähty parikymmentä kertaa aiemminkin...

  Odotukset eivät olleet kovin ihmeelliset, mutta kyllä mä vähän petyin. Liian tekotaiteellinen elokuva ja liian paljon liian tiukkoja lähikuvia näyttelijöiden naamoista, jotka täyttää koko valkokankaan. Kuitenkaan hienoja laajoja maisemakuvia ei ollut kovinkaan paljon, eikä ilmakuvia juuri lainkaan(?).

  Taistelukohtauksista ei tullut tunne, että nyt on isompikin rytinä menossa, vaan ne tuntuivat juuri siltä mitä ne olivatkin, eli muutaman kymmenen henkilön näytös. Näissäkin oli laajat otokset aika vähissä.

  Ja se mikä ärsytti kaikkein eniten, oli elokuvan poliittinen pohjavire. Tämä on elokuva, jonka Vladimir Putin voisi esittää Venäjän televisiossa ihan hyvillä mielin omalta kannaltaan. Suomen sotiminen esitetään tässä hieman arveluttavassa valossa ja näitä "Suur-Suomi" -juttuja hoetaan useammassakin kohdassa, ja piti vielä Hitlerin vierailukin Mannerheimin synttäreillä tähän tunkea. Se on historiaa ja totta, ei siinä mitään, mutta totta on myös se, ettei Mannerheim tosiasiassa suhtautunut Hitleriin erityisen lämminsydämisesti, vaan oli hyvin varautunut kyseisen miehen suhteen. Ja muutenkin Suomi oli Saksan kaveri vain koska oli pakko. Ja Suomella todellakin olisi ollut moraalinen oikeus marssia vaikka Moskovaan saakka tai pidemmälle.

  Pitää muistaa, että alkuperäisessäkin Tuntemattomassa sotilaassa oli hieman samantyylinen poliittinen pohjavire johtuen Neuvostoliiton vaikutuksesta 1950-luvun Suomeen, mutta tässä uudessa elokuvassa toi vedetään uudelle levelille ilman mitään sellaista syytä!

  Annan tälle 5/10. Aika hyvät näyttelijät ja teknisesti ihan hieno, mutta en tykkää ohjaajan poliittisesta näkökulmasta aiheeseen ja liiasta tekotaiteellisuudesta ja läpitunkevasta melankoliasta ilman juuri mitään hengähdystaukoja. Enemmän vittu huumoria olisi voinut olla. Jossei kolmen tunnin aikana naura kertaakaan niin jossain on jotain pahasti pielessä...

  Jatko-osaa odotellessa, toivottavasti näitä puutteita korjataan siihen. ;) Ja käsikirjoituksenkin voisi hommata vaihteeksi jostain muualta kuin 1950-luvun pölyisistä kirjastoista.
   
  Viimeksi muokattu: 05.01.2018
  Elvis Jagger tykkää tästä.
 9. omenanraato

  omenanraato

  Viestejä:
  200
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2017
  Hmm..jos ei kolmen tunnin aikana naura kertaakaan on jotain pahasti pielessä? Mitä? Komediassa ymmärrän, mutta tässä kun idea on tuoda esille juuri se ettei sota todellakaan ole hauskaa, vaan siellä ollaan koska on pakko..
  Alkueperäisen tuntemattoman ongelma oli ihan liikaa juuri aivan liian leppoisa meno. Ja esim siinä missä aikaisemmissa lääkintäauton tuhoaminen on ollut sellainen ”no nyt kävi näin, jatketaan eteenpäin”, niin tässä mulla ainakin oli fiilis et ”älkää nyt jumalauta niitä tappako”, vaikka tiesi tarkalleen kohtauksen kulun.

  Ainakin itsessä tämä on ensimmäinen suomalainen sotaelokuva joka herätti tunteita ja pisti ajattelemaan mitä sota on ja miltä se tuntuu. Siinä on moni sotaleffa onnistunut, jopa pelit. Mutta ei koskaan suomi leffa ennen tätä. Ei todellakaan mitään nauruja kaivannut..
   
  Leopardi tykkää tästä.
 10. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Itse asiassa huumori oli mun käsittääkseni ihan olennainen osa sotilaiden arkea, se kuuluu ihmisluontoon ja etenkin tietysti sodassa auttaa selviämään henkisesti. Myös seksi oli suosittu puheenaihe.

  Mielestäni Pekka Parikan Talvisota(1989) onnistui tässä paremmin. Mielestäni se oli oikeastaan joka suhteessa parempi elokuva kuin uusin Tuntematon sotilas. Ihan jo alkutekstien tyylikkäästä ilmakuvasta lähtien. Kotirintamakin kuvattiin siinä ihan realistisen tuntuisesti ja taistelukohtaukset olivat uskottavampia. Huumoria ei siinäkään tainnut hirveästi olla.

  Joku voisi vaihteeksi tehdä kunnon Hollywood-tyylisen sotaelokuvan, jossa annetaan ryssille kunnolla pataan yhtään säälimättä (kuten annettiin oikeastikin kaatuneiden määrässä mitattuna!), ja sodan loppukin voidaan kuvata positiivisuuden kautta, eli nyt saavutettiin torjuntavoitto!

  Tai ehkä hommaa voitaisiin viedä fiktion puolelle kuten elokuvassa Inglourious Basterds. Suomalaiset voisivat esimerkiksi lopussa vetää Suomen lipun Kremlin katolle ja tappaa Stalinin tyylikkäin ja vertaroiskuvin menoin.

  Uusin Tuntematon sotilas on harvinaisen SUOMETTUNUT elokuva, ja Putin voisi tosiaan tyytyväisin mielin esittää sen vaikka Venäjän televisiossa! Suomalaisethan esitetään tuossa leffassa lähestulkoon pahiksina verrattuna ryssiin!
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2018
 11. MadHund

  MadHund

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  31.12.2016
  Ensi viikolla Finnkinon teattereissa voi nähdä kansainvälisille markkinoille leikatun reilun 2h version. En tiedä onko montakin näytöstä. Mutta Oulussa ainakin yksi 24.1.
   
 12. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Piti tulla vielä sanomaan muistaessani, että olipa paskasti käännetty englanniksi tämä elokuva! Ja käännöstekstit vielä hyppivät silmille valtavan kokoisina, kun eturiveistä leffaa katsoi, joten väkisinkin niihin aina välillä kiinnitti huomiota.

  Pystyisin itse parempaan käännöstyöhön vasemmalla kädellä ja silmät sidottuina. Kuka lie harrastaja noi iltapuhdetyönä tehnyt.
   
 13. ATE

  ATE

  Viestejä:
  2 443
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
 14. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  282
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  2/5

  Katsoin tuon elisa viihteestä. Alku oli pätkittäistä ja vailla juonta. Loppu puolisko oli hivenen parempaa, kun hommassa oli jokin juoni. Tietyt jutut kuten Lammion mulkkuuden selittely oli vähä turhaa, mulkku on mulkku. Myös kohtaus Petroskoista, jossa Rahikainen kekkelehtii turkki päällä pyörittämässä huora rinkiä oli kyllä aika feilaus... En tiedä mitä koitettiin sillä tuoda elokuvaan...

  Taistelu kohtaukset olivat ihan jees, tietty SG43:sen ilmestyminen taistelukentälle vuonna 1941 oli vähän askarruttavaa... Samoin arkkulippaiden yleisyys vuonna -41. Toisaalta myös sen valitseminen rumpulippaan sijaan on myös vähä niin ja näin.

  Ehkä jos tuosta tulee pitempi versio (tuo oli 3 tuntia, en tiedä mikä oli teatteri), niin voi korjata paljon. Nyt tosiaan oli vähän pätkityn oloinen.
   
 15. Leopardi

  Leopardi

  Viestejä:
  401
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Neliosaisen TV-sarja tulee jossa on enemmän materiaalia, itse varmaan suorilta sen katson.
   
 16. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  17
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Nykyajan maailmanpoliittinen tilanne olisi kyllä vaatinut elokuvalta vähän toisenlaista tulkintaa romaanista kuin tällaista suomettunutta ja pasifistista paskaa.

  Sen vielä ymmärrän, että joskus 1950-luvulla oltiin vähän varovaisia ensimmäisen sovituksen kanssa, ettei ryssä vaan pahastu, mutta sitä ei voi käsittää, että nykyaikana alitetaan vielä sekin rima näin kirkkaasti. On siinä kontrasti melkoinen kun miettii, miten esimerkiksi Renny Harlin on käsitellyt ryssiä esim. elokuvissaan Jäätävä polte ja Viiden päivän sota! Enkä nyt tarkoita, että Tuntemattoman sotilaan olisi pitänyt välttämättä olla tyylilajiltaan tuontyylinen elokuva, vaan se asenne, miten ryssiin suhtaudutaan ja miten ne filmissä esitetään.
   
 17. Ville Suvanto

  Ville Suvanto Modulaattori Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  222
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Siivotaanpa sitä kielenkäyttöä.