Terveyshuolet

Minulla oli viime mittauksessa LDL 11. En ole syönyt, enkä tule koskaan syömään statiineja. Liikun aktiivisesti, en polta, en juurikaan käytä alkoholia, verenpaineet optimi tasolla, ylipainoa ei ole. Yksi veriarvo on vain yli "normaalin". Tämän johdosta lääkäri kirjoitti: "Aiemmin terve mies". Tämä siis edes näkemättä minua, lyhyen puhelinkeskustelun ja verikokeiden perusteella. Ehdotti statiineja ja kieltäydin.
Itsellä myös korkea verenpaine perimänä. Yhdistettynä kohonneeseen kolestroliin riski vakavaan sydän- ja verisuonitautiin. En ota sitä riskiä.
Urheilen, olen normipainoinen, en polta ja alkoa menee vähän.
 
Itsellä myös korkea verenpaine perimänä. Yhdistettynä kohonneeseen kolestroliin riski vakavaan sydän- ja verisuonitautiin. En ota sitä riskiä.
Urheilen, olen normipainoinen, en polta ja alkoa menee vähän.
Korkea verenpaine ei ole mikään perintötekijä. Veikkaan, että syöt hyvin hiilihydraattipainoitteisesti. Tuohon on aivan tieteellinen mekanismi jo olemassa:

Syöty hiilihydraatti saa haiman tuottamaan insuliinia -> insuliini heikentää munuaisten kykyä poistaa suoloja verenkierrosta -> suola verenkierrossa sitoo nestettä -> veren tilavuus kasvaa -> verenpaine nousee.

Tähän toki vaikuttaa moni muukin asia, kuten hormonit ja verisuonten joustavuus. Minä kokeilisin vähentää hiilihydraatteja, enkä ihmettelisi yhtään mikäli paineet tippuisivat reilusti.
 
Korkea verenpaine ei ole mikään perintötekijä. Veikkaan, että syöt hyvin hiilihydraattipainoitteisesti. Tuohon on aivan tieteellinen mekanismi jo olemassa:

Syöty hiilihydraatti saa haiman tuottamaan insuliinia -> insuliini heikentää munuaisten kykyä poistaa suoloja verenkierrosta -> suola verenkierrossa sitoo nestettä -> veren tilavuus kasvaa -> verenpaine nousee.

Tähän toki vaikuttaa moni muukin asia, kuten hormonit ja verisuonten joustavuus. Minä kokeilisin vähentää hiilihydraatteja, enkä ihmettelisi yhtään mikäli paineet tippuisivat reilusti.
No en syö huonoja hiilareita, ainakaan "liikaa". Makeisia, leivonnaisia yms en lainkaan. Sen sijaan syön melko paljon "hitaita hiilareita" enemmän kuten kasviksia, täysviljaa ja hedelmiä.
 
No en syö huonoja hiilareita, ainakaan "liikaa". Makeisia, leivonnaisia en lainkaan. Sen sijaan syön melko paljon "hitaita hiilareita" enemmänkin kuten kasviksia, täysviljaa ja hedelmiä.
Suurin osa sulavista hiilihydraateista pilkkuotuu ruoansulatuksessa glukoosiksi, fruktoosiksi ja galaktoosiksi. Glukoosi siirtyy suoraan verenkiretoon, kun taas fruktoosi ja galaktoosi kulkeutuvat maksaan. Maksassa osa niistä voi muuttua glukoosiksi ja päätyä verenkiertoon, mutta osa käytetään muihin aineenvaihduntaprosesseihin, kuten rasvahappojen tai glykogeenin synteesiin. Eli hyvin suuri osa siitä syödystä hiilihydraatista, tuli se sitten "hitaista" hiilihydraateista tai nopeista, on loppupeleissä glukoosia, joka saa haiman tuottamaan insuliinia.
 
Itsellä ruokalautanen on ideaalinen, välttelen kaikkea mikä nostaa kolestrolia. Olen syönyt statiineja vuosia ja kolestroliarvot oli vuosia vähän päälle 6.
Jostain syystä tammikuussa putosi 4,5 kun samaan aikaan söin omega 3-6-7-9 kapselin päivässä. Testimielessä lopetin statiinien syönnin ja kolmessa kuukaudessa kolestroli pompsahti 7,2:een Kesäkuussa aloitin uudelleen statiinit, jätin omegan ja lokakuussa seuraava mittaus.

Perimälle ei voi mitään siksi kolestroli itsellä koholla ilman statiineja.
Oon näitä omegoita itsekkin syönyt jo useita kuukausia, olis kiva nähdä onko ollut vaikutusta kolesteroliin. Mitään varsinaisia vaikutuksia en olekkaan huomannut paitsi että mustelmat paranee huomattavasti hitaammin kuin ennen.
 
Oon näitä omegoita itsekkin syönyt jo useita kuukausia, olis kiva nähdä onko ollut vaikutusta kolesteroliin. Mitään varsinaisia vaikutuksia en olekkaan huomannut paitsi että mustelmat paranee huomattavasti hitaammin kuin ennen.
Jep, itse jätin nämä toistaiseksi pois. Ohentavat samalla myös verta, tuli huomattua kun poskesta poistettiin luomi viime kesänä ja ei se verenvuoto tyrehtynyt niin kuin normaalisti.
Toki omegasta on myös hyötyjä. Aloitan omegan syönnin 2x vko nyt syksyllä. Aiemmin otin kapselin päivässä.
 
Jep, itse jätin nämä toistaiseksi pois. Ohentavat samalla myös verta, tuli huomattua kun poskesta poistettiin luomi viime kesänä ja ei se verenvuoto tyrehtynyt niin kuin normaalisti.
Toki omegasta on myös hyötyjä. Aloitan omegan syönnin 2x vko nyt syksyllä. Aiemmin otin kapselin päivässä.
Mulla on ollut harrasteena nenäverenvuoto, mutta onnekkaasti ei ole käytön aikana vuotanut. Haavoissa ja verenottoneulanjälissä ja parranajohaavoissa en ole huomannut sen ihmeempää hyytymisongelmaa.
 
Runsas juustojen syöminen voi olla kohonneiden kolesteroliarvojen syynä. Sitä ei tule välttämättä ajatelleeksi.
 
Runsas juustojen syöminen voi olla kohonneiden kolesteroliarvojen syynä. Sitä ei tule välttämättä ajatelleeksi.

Ja myös yleensä paljon rasvaa ja suolaa.
Totta nämäkin.
Meillä mm vaimo syö samaa ruokaa ja hänellä ei ole kohonnutta kolestrolia. Suolaa käytetään erittäin vähän ruoan valmistuksessa ja itseasiassa hän syö enemmän juustoa kuin minä. Mulla menee sitä yksi siivu aamuisin.
 
Eläinperäiset rasvat vähentää LDL reseptoreita maksassa ja kasvisperäiset rasvat lisää niitä. Ei tämä nyt mitään rakettitiedettä ole. Tämän mekanismin ansiosta kolesteriarvot vaihtelevat. Täysin normaalia kehon toimintaa. Yksilölliset erot tietenkin pitää ottaa huomioon ja se ruoka, mitä kokonaisuudessaan vedetään kurkusta alas.
 
Mikäli ruokavaliolla haluaa kolesterolia saada alemmas, niin se on helppoa. Kasviksia ja muuta kuitupitoista ruokavalioon. Eläinperäiset rasvat minimiin ja tilalle kasvisrasvoja. Tosin, miksi tehdä näin, kun se kolesteroli itsessään ei ole se sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Ne muut elintavat sen aiheuttavat. Jokainen ihminen on feno- ja genotyyppisesti erilainen.
Voisitko osoittaa vaikka ihan lainauksen kanssa, että missä olen puhunut paskaa, vaan tulitko vain aukomaan päätä?
Esim nyt tuossa ensimmäisessä lainauksessa on aivan liiian yksinkertaistettu väittämä ja näin ollen paskapuhetta. Voin kertoa että pelkällä ravinnolla et todellakaan saa kolesterolia välttämättä alas.

Toimin tällaisessa itse aiemmin "koekaniinina", söin aika tarkkaan 2 kuukautta _todella_ terveellisellä ruokavaliolla jonka tuloksena LDL laski kokonaista 0.1 yksikköä. :D Lääkärikin totesi ettei mitään mahdollisuutta ravinnolla laskea LDL:ää alemmas minun tapauksessani. Ja ennen kuin alat saivartelemaan niin muista vätteesi: "Mikäli ruokavaliolla haluaa kolesterolia saada alemmas, niin se on helppoa."
 
Kolesteroli arvot lähtee kehittymään pikku lapsesta asti ja geeneilläkin on vaikutusta. Lapsuuden kodissa oli lähes aina kalaa ja kanaa.Sekä lähes aina puhdasta kotiruokaa ja itsellä LDL pyörinyt koko aikuisiän 2-2-5 välissä. HDL harmittavasti laskenut 1 tuntumaan, syytän kyllä siitä huonoja elintapojani parikymppisenä.
 
Esim nyt tuossa ensimmäisessä lainauksessa on aivan liiian yksinkertaistettu väittämä ja näin ollen paskapuhetta. Voin kertoa että pelkällä ravinnolla et todellakaan saa kolesterolia välttämättä alas.
Kyllä. Se on hyvinkin yksinkertaisetettu. Et tietenkään saa pelkällä ravinnolla kolesterolia välttämättä alas, koska sinun perimä määrittää ala- ja myös sen ylärajan. Geenit määrittävät esimerkiksi maksan LDL-reseptorien tehokkuutta, kolesterolin synteesinopeutta ja lipidien aineenvaihduntaa. Kolesterolitasot voivat vaihdella jopa päivittän elintapojen, kuten ruokavalion, liikunnan, stressin ja muiden tekijöiden vaikutuksesta. Elintapamuutoksilla voi kestää viikkoja jopa kuukausia, että ne vaikuttavat veriarvoihin. Lääkkeilla ja varsinkin yhdistelemällä erilaisia kolesteroli lääkkeitä saa ne kolesteroliarvot laskettua kyllä todella alas. Jokainen voi vaan sitten henkilökohtaisesti miettiä, että onko se kannattavaa. Mikäli näitä experttejä ja heidän mielipiteitään uskoo, niin se on.

Toimin tällaisessa itse aiemmin "koekaniinina", söin aika tarkkaan 2 kuukautta _todella_ terveellisellä ruokavaliolla jonka tuloksena LDL laski kokonaista 0.1 yksikköä. :D Lääkärikin totesi ettei mitään mahdollisuutta ravinnolla laskea LDL:ää alemmas minun tapauksessani. Ja ennen kuin alat saivartelemaan niin muista vätteesi: "Mikäli ruokavaliolla haluaa kolesterolia saada alemmas, niin se on helppoa."
Kolesteroli on jakautunut pääosin maksaan, solukalvoihin ja verenkierrossa kiertäviin erilaisiin lipoproteineihin. Kolesterolia on jatkuvasti saatavalilla verenkierrossa ja solut voivat ottaa sitä LDL:n kautta. Solut ottavat kolesterolia verestä tai tuottavat sitä itse. Kolesteroliarvojen laskeminen veressä voi kestää kauan, kun sitä kierrätetään solujen, maksan ja lipoproteinien välillä, ennen kuin kolesterolin tuotanto vähenee tai sen poistuminen tehostuu. Poistumisen nopeuteen vaikuttaa ravinto, liikunta sekä yksilölliset säätelymekanismit. Kolesterolin tuotanto säätyy jatkuvasti. Nämä kaikki toiminnot tapahtuvat samanaikaisesti. Lääkkeilläkin tietenkin voi nopeuttaa tätä prosessia. Ennen kuin alat saivartelemaan, niin laske montako kertaa olen sanonut, että jokainen ihminen on feno- ja genotyyppisesti erilainen.

Ihmisen keho on monimutkainen hormonaalisesti säädelty järjestelmä, jossa hormonit toimivat viestinviejinä koordinoiden lukuisia fysiologisia prosesseja, kuten aineenvaihduntaa, kasvua, lisääntymistä, stressivasteita ja mielialaa. Kolesteroli on olennainen osa hormonaalista järjestelmää, sillä se toimii rakennusaineena monien hormonien, kuten sukupuolihormonien (estrogeeni, progesteroni, testosteroni) ja kortikosteroidien (kuten kortisoli), synteesissä. [MIELIPIDE] Lääketieteellisessä koululaitoksessa indoktrinoidut lääkärit nyt eivät vain osaa tehdä mitään muuta kuin tarjota niitä pillereitä tähänkin normaalin kehon toimintaan. Näiden lääkäreiden mielestä keho nyt toimii jotenkin miljoonien vuosien kehitystä vastaan ja ei tiedä tarkalleen mitä se on tekemässä ja että keho vaatii lääkkeellistä interventiota ihmisen toimesta. Toiset uskovat, että keho tietää tarkallee mitä se tekee ja osaa säädellä omaa hormoonitoimintaansa. Terveessä, siis sellaisessa kehossa mikä on metabolisesti terve ja siinä ei ole yhtään tautiprosessia käynnissä, niin hormoonitoiminta toimii juuri niin kuin sen pitääkin. Tässä ei pidä yhden veriarvon perusteella tehdä ihmisestä "sairasta" ja tarjota hänelle lääkitystä, vaan kohdella jokaista henkilöä yksilönä. [/MIELIPIDE]
 
Se on kyllä kumma, että tyyliin yhden mittauksen tai pikku muutoksen perusteella heti määrätään "loppuiäksi" lääkkeitä. Esim. faijalla verenpaine huitelee jossan <120/60 -lukemissa, mutta oli sappikivet ja pahassa (kivun puolesta) sappikohtauksessa siltä kivuissaan mitattiin sairaalassa lähemmäs pari sataa verenpaineeksi ennen kuin sappikivet poistettiin tähystämällä. Lääkäri diagnosoi / kirjoitteli sitten sillä perusteella myös diagnoosiksi verenpainetaudin ja määräs sille verenpainelääkityksen. Jäi ikuisesti Omakantaan, eikä sitä sieltä saa mitenkään pois. Moni kunnon kansalainen ois varmaan hakenu ne lääkkeet ja söis lopun ikäänsä vs. mittas kotona verenpaineita ja totes yhtä mataliks ku ennenkin.
 
Kolesteroli arvot lähtee kehittymään pikku lapsesta asti ja geeneilläkin on vaikutusta. Lapsuuden kodissa oli lähes aina kalaa ja kanaa.Sekä lähes aina puhdasta kotiruokaa ja itsellä LDL pyörinyt koko aikuisiän 2-2-5 välissä. HDL harmittavasti laskenut 1 tuntumaan, syytän kyllä siitä huonoja elintapojani parikymppisenä.
Jjjep. Ja esim. molekyylibiologiset tutkimukset viittaavat siihen että ihmisen LDL-hiukkasia verestä poimivat reseptorit toimivat parhaiten kun pitoisuus on jopa alle 1 mmol/l (nykyinen suositus on pitää LDL alle 3 mmol/l) ja tällaisia lukemia mitataan sikiövaiheen ihmisiltä.
 
Tuossa vielä katsoin noita kolesteroli lukemia. Nyt siis olisi ok lukemat. Jos siis lasken lääkkeen annosta 10mg -> 5mg, niin kolesteroli olisi ehkä aavistuksen yli 5, ehkä 5.3 täysin mutuna.

Toki mitään varmuutta ei ole ennenkun 3kk on käyttänyt annosta ja uusi verikoe.

Screenshot_2025-08-07-11-35-17-83_4641ebc0df1485bf6b47ebd018b5ee76.jpg


Se tuli myös mieleen, että joka toinen päivä 10mg ja 5mg, eli 7.5mg keskimäärin. Jos siis 5mg on liian pieni annos.

Nyt olisi myös hyvä aika pienelle laihdutuskuurille, kun mahaa hiukan on, mutta ei nyt tavallaan liikaa. Normaali paino pitäisi silti olla, eikä mahan kokokaan varmaan ole yli niiden suositusten. Liikuntaa on tullut ihan hyvin (omasta mielestä). Esim maanantaille näköjään ennätys pihatöitä tehdessä 14000 askelta.
 
Millähän perusteella lekurit noita lääkkeitä määrää kun toisilla tuo arvo ei vielä aiheuta toimenpiteitä ja toiset saa napit..?
 
Se on kyllä kumma, että tyyliin yhden mittauksen tai pikku muutoksen perusteella heti määrätään "loppuiäksi" lääkkeitä. Esim. faijalla verenpaine huitelee jossan <120/60 -lukemissa, mutta oli sappikivet ja pahassa (kivun puolesta) sappikohtauksessa siltä kivuissaan mitattiin sairaalassa lähemmäs pari sataa verenpaineeksi ennen kuin sappikivet poistettiin tähystämällä. Lääkäri diagnosoi / kirjoitteli sitten sillä perusteella myös diagnoosiksi verenpainetaudin ja määräs sille verenpainelääkityksen. Jäi ikuisesti Omakantaan, eikä sitä sieltä saa mitenkään pois. Moni kunnon kansalainen ois varmaan hakenu ne lääkkeet ja söis lopun ikäänsä vs. mittas kotona verenpaineita ja totes yhtä mataliks ku ennenkin.
Ymmärtänet että Omakanta on alusta jolle lääkärit tallentavat huomionsa ajankohtana x. Se ei ole mitään jumalan sanaa tai ikuisesti muuttumatonta faktaa.. :D Ihan ekana kannattaisi suunnata sinne kantaan ihmettelemään esim onko sinne merkattu mitään diagnoosin pysyvyydestä - sekä siitä että onko mukamas resepti verenpainelääkkeisiin määrätty "loppuelämäksi". En usko. Ja halutessaan tuon pystyy oikaisemaan viimeistään kun seuraavan kerran käy lekurissa. Jännä miten tälläkin foorumilla on jotenkin kummaa lääketiedevastaisuutta havaittavissa. Toki lääkäritkin on vain ihmisiä ja tekevät virheitä mutta silti hivenen kummaksuttaa. :)
 
Viimeksi muokattu:
Millähän perusteella lekurit noita lääkkeitä määrää kun toisilla tuo arvo ei vielä aiheuta toimenpiteitä ja toiset saa napit..?
Vaihtelee ihan tosi paljon lääkäristä toiseen. Osa lääkäreistä on lääkäreitä vain sen rahan ja statuksen takia, plus se on siistiä sisätyötä ja voi aika vähällä vaivalla netota mukavaa liksaa. Toiset taas tekee sitä työkseen, kun on ihan oikeasti kiinnostunut ammatista ja siitä miten kaikki toimii ja vaikuttaa.

Suomessa varsinkin kun menet lääkärille, 90% katsoo jostain niiden omasta googlesta oireet ja toimii niiden perusteella. Ei ole hirveästi sitä omaa järkeä päässä, kun terveyskirjaston eka hakutulos on "close enough". Vähän vanhemman polven lääkärit taas oikeasti tutkii, katsoo, kyselee, määrää testejä ja muuta sellaista, ennen kuin pistää reseptin kouraan ja sanoo "mee näillä". Tämä sama ongelma niin julkisella kuin myös yksityisellä puolella, pitää tietää mille lekurille varaa aikaa jotta saa oikeasti hyvät ja toimivat eväät paranemiseen.
 
Ohessa Gemini 2.5 Fresh - AI:n Deep Research -vastine kyseisiin väittämiin. Koska viestipituus paukkuu, laitoin vain lopputiivistelmän ja lähdeluettelon, 23 eri julkaisua oli käytössä:

VI. Johtopäätös: Kokonaisvaltainen Näkemys Kolesterolista ja Sydän- ja Verisuoniterveydestä​


Tämä raportti on syventynyt kolesterolin monimuotoiseen rooliin ihmisen fysiologiassa, alkaen sen elintärkeästä merkityksestä solujen rakenteellisena komponenttina ja esiasteena hormoneille, D-vitamiinille ja sappihapoille. On korostettu, että kolesteroli itsessään ei ole haitallinen, vaan sen haitalliset vaikutukset realisoituvat ensisijaisesti silloin, kun LDL-lipoproteiini hapettuu tietyissä olosuhteissa, erityisesti verisuonen sisäpinnassa, laukaisten immunologisen vasteen ja tulehdusreaktion.

Ateroskleroosin kehittyminen on monimutkainen ja etenevä prosessi, joka vaatii "täydellisen myrskyn" olosuhteita: verisuonen sisäpintojen mikrovaurioita, veressä kiertäviä tulehdustekijöitä, runsaasti ja pitkään veressä viipyvää oxLDL:ää sekä kohonnutta verenpainetta. Nämä tekijät johtavat yhdessä plakin muodostumiseen, sen kalkkeutumiseen, repeämiseen ja lopulta tromboottisiin tapahtumiin, kuten sydänkohtauksiin ja aivohalvauksiin.

Keholla on kuitenkin omat luonnolliset mekanisminsa torjua näitä haitallisia vaikutuksia, mukaan lukien makrofagien puhdistustoiminta, tehokkaat antioksidanttijärjestelmät, efferosytoosi (apoptoottisten solujen poistaminen) ja autofagia (solujen sisäinen kierrätys). Nämä puolustusmekanismit toimivat integroituna verkostona, ja niiden toiminnan ylläpitäminen on kriittistä verisuoniterveydelle.

Ongelmat syntyvät, kun oxLDL:n tuotanto ylittää kehon kyvyn poistaa sitä, tai kun nämä luonnolliset puolustusmekanismit heikentyvät. Tutkimukset osoittavat, että tietyt elämäntapatekijät, kuten nopeat hiilihydraatit, krooninen stressi, unenpuute ja ravinnepuutokset, voivat ylikuormittaa kehon järjestelmiä ja edistää metabolista epätasapainoa. On tärkeää huomata, että tieteellinen näyttö ei tue väitettä siemenöljyjen haitallisuudesta; päinvastoin, ne sisältävät usein sydänystävällisiä rasvahappoja.

Tämä kattava tarkastelu vahvistaa, että kolesteroli itsessään ei ole ongelma, vaan sen käsittelyn häiriintyminen. Kyse on enemmänkin metabolisen tasapainon pettämisestä kuin mistään yksittäisestä riskitekijästä. Sydän- ja verisuonitautien perinteinen "kolesterolikeskeinen" näkemys on siirtymässä kattavampaan ymmärrykseen, jossa sairaus nähdään systeemisen metabolisen dysregulaation ja kroonisen tulehduksen ilmentymänä.

Tehokkaan sydän- ja verisuoniriskin hallinta edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka ulottuu pelkkien kolesterolilukemien seurantaa pidemmälle. Strategioiden tulisi keskittyä yleisen metabolisen terveyden tukemiseen, systeemisen tulehduksen vähentämiseen ja kehon luonnollisten puolustusmekanismien vahvistamiseen. Tämä sisältää tasapainoisen, kokonaisvaltaiseen ruokavalioon perustuvan ruokavalion omaksumisen, säännöllisen fyysisen aktiivisuuden, stressinhallinnan, riittävän unen varmistamisen ja mahdollisten ravinnepuutosten korjaamisen. Vaikka genetiikalla on oma roolinsa, monet vaikuttavista tekijöistä ovat muokattavissa, mikä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia sairauksien ehkäisyyn ja hallintaan. Tulevaisuuden sydän- ja verisuoniterveyden hallinnassa korostetaan yhä enemmän yksilöllisiä lähestymistapoja, jotka yhdistävät geneettiset taipumukset elämäntapa-interventioihin, joiden tavoitteena on optimoida metabolinen tasapaino, vähentää oksidatiivista stressiä ja vahvistaa luontaisia immuunipuolustuksia. Tämä viittaa siirtymiseen kohti ennakoivaa terveyden ylläpitoa ja syvempää arvostusta kehon järjestelmien väliselle yhteydelle.

Raportissa käytetyt lähteet

mayoclinic.org - Coronary artery disease - Symptoms and causes - Mayo Clinic
ncbi.nlm.nih.gov - Biochemistry, Cholesterol - StatPearls - NCBI Bookshelf
consensus.app - What Does Cholesterol Do For The Body - Consensus Academic Search Engine
cdc.gov - Risk Factors for High Cholesterol - CDC
ncbi.nlm.nih.gov - Physiology, Cholesterol - StatPearls - NCBI Bookshelf
icfamilymedicine.com - From Diet to DNA: Exploring the Factors that Influence Cholesterol Levels
jci.org - Cholesterol in health and disease - JCI
dovepress.com - Predictive value of neutrophil-to-lymphocyte ratio for cerebral infarc - Dove Medical Press
en.wikipedia.org - Myocardial infarction - Wikipedia
ahajournals.org - Apoptotic Cell Death and Efferocytosis in Atherosclerosis | Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology - American Heart Association Journals
biorxiv.org - Oxidized LDL regulates efferocytosis through the CD36-PKM2-mtROS pathway - bioRxiv
ncbi.nlm.nih.gov - Mechanisms of Plaque Rupture - NCBI
mdpi.com - Oxidized Low-Density Lipoprotein and Its Role in Immunometabolism - MDPI
ahajournals.org - Hypertension and the Pathogenesis of Atherosclerosis : Oxidative Stress and the Mediation of Arterial Inflammatory Response - American Heart Association Journals
mdpi.com - Relationship Between Oxidative Stress and Cardiovascular Risk in Adolescents in Montenegro - MDPI
explorationpub.com - Oxidized low-density lipoproteins and their contribution to atherosclerosis - Open Exploration Publishing
pmc.ncbi.nlm.nih.gov - The Role of Oxidized Low-Density Lipoproteins in Atherosclerosis: The Myths and the Facts
healthline.com - How Long Does It Take to Lower Cholesterol? - Healthline
pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Metabolic Syndrome: The Danger Signal in Atherosclerosis - PMC - PubMed Central
consensus.app - Fasting For Cholesterol - Consensus Academic Search Engine
ahajournals.org - Uptake of Oxidized LDL by Macrophages Differs From That of Acetyl LDL and Leads to Expansion of an Acidic Endolysosomal Compartment | Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology - American Heart Association Journals
healthcareassociates.com - Does fasting lower cholesterol? - Healthcare Associates of Texas - WellMed
icfamilymedicine.com - Why Your Cholesterol Levels Fluctuate - Imperial Center Family Medicine
ahajournals.org - Minimally Oxidized LDL Offsets the Apoptotic Effects of Extensively Oxidized LDL and Free Cholesterol in Macrophages | Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology
medicalnewstoday.com - Sudden increase in cholesterol: Causes and more - Medical News Today
publichealth.jhu.edu - The Evidence Behind Seed Oils' Health Effects | Johns Hopkins
bmj.com - Effects of Replacing Saturated Fat with Vegetable Oils Rich in Linoleic Acid on Coronary Heart Disease Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials | The BMJ
news-medical.net - Magnesium deficiency drives higher mortality in hyperlipidemia - News-Medical.net
pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Sleep Loss and Inflammation - PMC - PubMed Central
medicalnewstoday.com - Oxidized cholesterol: Causes, effects, and prevention - Medical News Today
mdpi.com - The Dual Role of Oxidative Stress in Atherosclerosis and Coronary Artery Disease: Pathological Mechanisms and Diagnostic Potential - MDPI
mdpi.com - The Role of Oxidative Stress in Atherosclerosis - MDPI
eurekalert.org - One day of sleep deprivation can alter your immune system and increase inflammation
pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Saturated Fats Versus Polyunsaturated Fats Versus Carbohydrates for Cardiovascular Disease Prevention and Treatment - PMC - PubMed Central
ahajournals.org - Autophagy in Atherosclerosis | Circulation Research - American Heart Association Journals
sbrrb.hawaii.gov - Cardio Defend Reviews and ComplaintS ~ (You May Try It) My Suggestion (JY3SP1XM)
mdpi.com - Amino Acid Metabolism and Autophagy in Atherosclerotic Cardiovascular Disease - MDPI
s3.ca-central-1.amazonaws.com - Cardio Defend Reviews (2025) Pros, Cons, and Real User Complaints (3cww7yuo) - AWS
Joo siis huomionarvoista on että väitteet "siemenöljyjen" haitallisuudesta , luetaan nykyisin pseudotieteeksi koska näyttöä ei ole saatu tutkimusten kautta, päinvastoin taas LDL eli eläinperäisen rasvan haitallisuudesta on niin paljon näyttöä että voidaan puhua jo varmuudesta.

Itse menen askeleen pidemmälle ja väitän kasvisöljyjen haitallisuudesta saarnaavien levittävän vain salaliittoteorioita - jollaiseksi tuon aiheen siis lasken - ja lisäksi vaaralliseksi sellaiseksi koska pahimmillaan voi vaikuttaa negatiivisesti myös kansanterveyteen, riippuen siitä kuinka moni on tarpeeksi heikko perusymmärrykseltään tai tietotasoltaan uskoakseen täyttä humpuukkia. Ja onhan niitä.

Lääkärit ovat onnistuneet ruokavaliomuutoksilla tuomaan varmasti jo sadoille tuhansille ihmisille lisää elinvuosia, ehkä useammille miljoonille joten näyttöä tutkimukseen perustuvien suositusten noudattamiselle kyllä on ihan reaalimaailmassa.
 
Millähän perusteella lekurit noita lääkkeitä määrää kun toisilla tuo arvo ei vielä aiheuta toimenpiteitä ja toiset saa napit..?
Mulla esimerkkinä oli LDL 3,1 mmol/l. Ylitti viitearvon kymmenyksellä, eli ei kauhea juttu? Taustalla löytyy 2-tyypin diabetes, jolloin virallinen suositus LDL-raja-arvo onkin 1,8 mmol/l ja lääkäri suositteli lääkityksen aloittamista. Aloituksen jälkeisessä kontrolleissa LDL laski 5mg:n Rosuvastatiinilla arvoon 1,6 mmol/l. Joissain sydänsairauksissa suositellaan pitämään jopa alle 1,5 mmol/l tason.
 
Joo siis huomionarvoista on että väitteet "siemenöljyjen" haitallisuudesta , luetaan nykyisin pseudotieteeksi koska näyttöä ei ole saatu tutkimusten kautta, päinvastoin taas LDL eli eläinperäisen rasvan haitallisuudesta on niin paljon näyttöä että voidaan puhua jo varmuudesta.
Kasvis/siemenöljyjen terveys saadaan esiin vain näissä laajoissa seurantatutkimuksissa tai lyhytkestoisissa RCT-tutkimuksissa, joilla ei pystytä osoittamaan syy-seuraussuhdetta. Sitten kun taas oikeasti katsotaan, että aiheuttaako se siemenöljy oxLDL:ää, niin kyllä, sitä se aiheuttaa. Laita nyt sitten tähän yksi tutkimus, missä on osoitettu näiden "siemenöljyjen" terveysvaikutukset. Tiedät varsin hyvin, että laajat seurantatutkimukset eivät ole osoitus yhtään mistään. Samalla tavalla on "tutkittu" myös eläinperäisten rasvojen epäterveys.


"In other words, LDL had to become oxidised first in order for atherosclerosis to develop. Indeed, it was later discovered that oxidised LDL (oxLDL) caused direct toxic effects to the cell, recruitment and entry of monocytes into the subendothelial layer and increased foam cell formation5 leading to increased atherosclerosis and inflammation."

LDL lipoproteinin pitää ensin hapettua, että siitä tulee "vaarallinen"

In summary, numerous lines of evidence show that the omega-6 polyunsaturated fat linoleic acid promotes oxidative stress, oxidised LDL, chronic low-grade inflammation and atherosclerosis, and is likely a major dietary culprit for causing CHD, especially when consumed in the form of industrial seed oils commonly referred to as ‘vegetable oils’.


Lue tuosta tutkimuksesta vaikka laatikko 1. Siinä on lähteiden kanssa käyty läpi jokainen kohta, miksi ja miten siemenöljyt aiheuttavat kehossa matala-asteista tulehdusta. Lue sen jälkeen tämä aiemmin kirjoittamani teksti, missä käydään juurikin nuo mekanismit läpi, millä keho pystyy tuota oxLDL:ää poistamaan. Tervelle ihmiselle tuo oxLDL ei ole millään tavalla ongelma.

EDIT: Sieltä vaikka ensimmäinen tutkimus

"Linoleic acid is the most abundant fatty acid in human low density lipoproteins (LDL). Oxidation of LDL transforms linoleic acid to hydroperoxyderivatives. These are converted to 9-hydroxy-10,12-octadecadienoic acid (9-HODE) and 13-hydroxy-9,11-octadecadienoic acid (13-HODE)"
"The level of 9-HODE obtained from LDL of young atherosclerotic patients (aged 36–47 years) was increased by a factor of 20 when compared with samples from healthy volunteers of the same age group."

Eli 36-47 vuotiailla, joilla on valtimonkovettumatauti, on 20 kertainen määrä 9-HODE:a LDL lipoproteinissä, verrattuna samanikäisiin, terveisiin vapaaehtoisiin.

Itse menen askeleen pidemmälle ja väitän kasvisöljyjen haitallisuudesta saarnaavien levittävän vain salaliittoteorioita - jollaiseksi tuon aiheen siis lasken - ja lisäksi vaaralliseksi sellaiseksi koska pahimmillaan voi vaikuttaa negatiivisesti myös kansanterveyteen, riippuen siitä kuinka moni on tarpeeksi heikko perusymmärrykseltään tai tietotasoltaan uskoakseen täyttä humpuukkia. Ja onhan niitä.

Sinä voit aivan vapaasti olla asioista aivan mitä mieltä tahansa. Kasvisöljyjen haitoista on paljon näyttöä. Lue vaikka tuo ylempi tutkimus, missä on lähteiden kanssa asiat käyty läpi.

Hienosti sinä tässäkin tuputat omia mielipiteitä keskusteluun, etkä perustele niitä millään tavalla, esimerkiksi esittämällä lähteitä väitteitesi perusteeksi. Isolla pensselillä vaan maalataan kaikki asioista toista mieltä olevat salaliittoteoreeetikoksi. Toimit aivan samalla tavalla kuin uskovainen, joka on uskossaan vahva, ja toinen joka osaa osoittaa aukot siinä ideologiassa, on harhaoppinen/salatiittoteoreetikko. Et itsekään huomaa tuota omaa toimintatapaasi. Tämä sama toistuu eri ketjuissa.

Lääkärit ovat onnistuneet ruokavaliomuutoksilla tuomaan varmasti jo sadoille tuhansille ihmisille lisää elinvuosia, ehkä useammille miljoonille joten näyttöä tutkimukseen perustuvien suositusten noudattamiselle kyllä on ihan reaalimaailmassa.
Tämä mielipide on suoraan kuin pahkasiasta.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
283 417
Viestejä
4 865 972
Jäsenet
78 662
Uusin jäsen
jholster

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom