Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

En ole ammattilainen näitten pannujen kanssa, mutta oppinut jotain parin vuoden aikana mitä olen näitä enemmin käyttänyt. Tuntuu että ne keillä on ongelmia, syyttävät vääränlaista rasvanpolttoa tai väärää esilämmitystä jne. Mutta oikea syy on siinä että pitäis oppia paistamaan niillä. Jos teflonpannun käyttö on ollut sitä että levy kutoselle=täysille ja käristetään vähässä rasvassa kunnes mielestä kypsä, sitten sammutetaan levy, niin pieleen menee näillä. Oli vaikka minkälainen rasvanpoltto, ei näillä kananmunaa kuiviltaan paisteta. Ja kaikki tarttuu kiinni jos korventaa levy täysillä. Ja tosiaan tomaattisoosit kannattaa tehdä rosterissa. Ja jos pelkää rasvaa/öljyä niin paistelee suosiolla pinnoitetuissa.
 
Niin...vaan miksi sitten käyttää hiiliterästä alunperinkään? Heitän kamat suoraan rosteriin niin ei tarvitse murehtia eikä tehdä ylimääräistä tiskiä. En halua liuottaa ruokiini turhia karsinogeenejä edes vahingossa.
Koska rosterisia kiinalaisia pyöreäpohjaisia wokkeja on vähän saatavilla, on pakko käyttää hiiliteräksistä. Ja rosterisissa paistinpannussa/kattilassa rakenne pettää jossain vaiheessa, hiiliteräksessä/valuraudassa ei ikinä. Jos tuolla nyt on väliä. :)

Minulla on kahdesta 20-25 vuotta vanhasta kattilasta alkanut pohjan rakenne pettämään hiljalleen mutta 60 vuotta vanha valurautapaistinpannu on edelleen iskussa. Tuskin tällä on monelle väliä. Omaan makuun rosterinen ei ole myöskään yhtä helppo käyttää kuin nuo kaksi ruostuvaa materiaalia.
 
Koska rosterisia kiinalaisia pyöreäpohjaisia wokkeja on vähän saatavilla, on pakko käyttää hiiliteräksistä. Ja rosterisissa paistinpannussa/kattilassa rakenne pettää jossain vaiheessa, hiiliteräksessä/valuraudassa ei ikinä. Jos tuolla nyt on väliä. :)
Kastikettahan tässä nyt oltiin hauduttelemassa eikä wokkaamassa? Kuten sanoin, käytän itse hiiliterästä wokkaamiseen ja kovilla lämmöillä paistamiseen, mutta ne kastikkeet menee suoraan rosterilla, joka ei tietenkään ole pyöreäpohjainen. Eikä liiemmin ole se DeBuyerin maalaispannukaan, jota induktiolla wokkihommiin käytän. Oikea pyöreäpohjainen wokkipannuhan ei sovi millekään muulle lämmönlähteelle kuin kaasulle tai nuotioon, mutta niitä taitaa lopulta aika harvalla olla keittiössä saatavilla.
 
Koska rosterisia kiinalaisia pyöreäpohjaisia wokkeja on vähän saatavilla, on pakko käyttää hiiliteräksistä. Ja rosterisissa paistinpannussa/kattilassa rakenne pettää jossain vaiheessa, hiiliteräksessä/valuraudassa ei ikinä. Jos tuolla nyt on väliä. :)

Minulla on kahdesta 20-25 vuotta vanhasta kattilasta alkanut pohjan rakenne pettämään hiljalleen mutta 60 vuotta vanha valurautapaistinpannu on edelleen iskussa. Tuskin tällä on monelle väliä. Omaan makuun rosterinen ei ole myöskään yhtä helppo käyttää kuin nuo kaksi ruostuvaa materiaalia.
Ei ole kyllä yksikään kattila pettänyt ja vanhin käytössä oleva on 80-luvulta. Miten se pettäminen tapahtuu/näkyy?
 
Ei ole kyllä yksikään kattila pettänyt ja vanhin käytössä oleva on 80-luvulta. Miten se pettäminen tapahtuu/näkyy?
Toinen on Opan vanha malli jossa alumiinikakku on näkyvissä ja tiskikone on syönyt sitä pintaa niin että pohjarn rosterilevy on melkoisen terävä. Toinen opa taas puskee välillä vettä sieltä pohjan välistä kuumennettaessa eli siellä on rako tms.
 
Kastikettahan tässä nyt oltiin hauduttelemassa eikä wokkaamassa? Kuten sanoin, käytän itse hiiliterästä wokkaamiseen ja kovilla lämmöillä paistamiseen, mutta ne kastikkeet menee suoraan rosterilla, joka ei tietenkään ole pyöreäpohjainen. Eikä liiemmin ole se DeBuyerin maalaispannukaan, jota induktiolla wokkihommiin käytän. Oikea pyöreäpohjainen wokkipannuhan ei sovi millekään muulle lämmönlähteelle kuin kaasulle tai nuotioon, mutta niitä taitaa lopulta aika harvalla olla keittiössä saatavilla.
Paitsi että yleensä minun kastikkeissa on myös jotain paistettua ja kaikki paistaminen tapahtuu 100% wokilla jonka jälkeen alan rakentamaan kastiketta. Kun homma valmis, siirrän sen kattilaan ja pesen wokin. Näin kastikkeen saa jääkaappiin ruuan jälkeen ja wokki on valmis seuraavaan käyttöön. Näin minulla, muilla eri kuviot.
 
Paitsi että yleensä minun kastikkeissa on myös jotain paistettua ja kaikki paistaminen tapahtuu 100% wokilla jonka jälkeen alan rakentamaan kastiketta. Kun homma valmis, siirrän sen kattilaan ja pesen wokin. Näin kastikkeen saa jääkaappiin ruuan jälkeen ja wokki on valmis seuraavaan käyttöön. Näin minulla, muilla eri kuviot.
Siis laitatko kastikkeen kattilaan varta vasten säilyttääksesi sitä jääkaapissa? Hanki hyvä ihminen edes pari ilmatiivistä rasiaa niin säilyy sekä ruoat että kattilat paremmin. Ei niitä ruokien säilyttämiseen ole tehty.
 
Hanki hyvä ihminen edes pari ilmatiivistä rasiaa niin säilyy sekä ruoat että kattilat paremmin. Ei niitä ruokien säilyttämiseen ole tehty.
Eipä ole minunkaan teräskattilat ruuasta koskaan huonoksi menneet, vaikka on pistetty jääkaappiin. Ja eihän niitä ruokia nyt päiväkausia siellä säilötä. Eihän ?

Sitä paitti, nuo niin näppärät muovirasiat on tutkittu niin monta kertaa haitallisiksi ( irtoaa mikromuovia ruokaan sekä ympäristöön pesun aikana) että niiden käyttö on kyllä kyseenalaista ellei haitallista. Ainoa asia niiden puolesta puhuu näppärämpi koko vs. kattila.
 
Eipä ole minunkaan teräskattilat ruuasta koskaan huonoksi menneet, vaikka on pistetty jääkaappiin. Ja eihän niitä ruokia nyt päiväkausia siellä säilötä. Eihän ?

Sitä paitti, nuo niin näppärät muovirasiat on tutkittu niin monta kertaa haitallisiksi ( irtoaa mikromuovia ruokaan sekä ympäristöön pesun aikana) että niiden käyttö on kyllä kyseenalaista ellei haitallista. Ainoa asia niiden puolesta puhuu näppärämpi koko vs. kattila.
Kyllä mä joskus teen ruoat kerralla viikoksikin. Kattilassa niitä nyt ei voi säilyttää kuin maksimissaan kaksi päivää eikä mielellään sitäkään, koska ilmatiiviys puuttuu ja ruoan hapot nyt käytännössä aina reagoivat metallien kanssa, rosterinkin.

Muovirasioiden mikromuovien suhteen ongelmia syntyy lähinnä niitä tunkiessa mikroon, kun plasmat saattaa lämmitellä muovia paikallisesti useisiin satoihin asteisiin. Muovin terveyshaittojen pelkääminen kylmäsäilytyksessä menee sitten mielestäni vähän jo foliohattuilun puolelle, koska käytännössä lähes kaikki ruoka sinne jääkaappiin tulee kaupastatkin muovipakkauksissa. Mutta jos pelko muoviin on ruoan säilytyksen suhteen suuri niin aina on olemassa lasisiakin vaihtoehtoja.

Mä en ole kuullut, että muovia irtoisi pesun aikana rasioista. Oisko tämmöseen jotain lähdettä? Muovivaatteista toki lähtee kuituja pyykinpesussa, mutta se taitaa olla vähän eri asia.
 
menee taas OT:ksi vahvasti....

Muoviastioiden ongelma on se, että kun niitä kaavitaan puhtaaksi, niin ne narmuuntuvat ja niiden pinta rikkoutuu koska ne ovat pehmeätä materiaalia. Näin niistä irtoaa muovia ruokaan, pesuveteen, kaikken mihin ne on kosketuksissa. Lisäksi niistä tulee helposti epähygineensiä rikkoutuneen pinnan takia. Lisäksi niistä em. systä voi irrota kemikaaleja ruokaan, varsinkin jos kuumaa ruokaa laitetaan muoviastiaan. Teräs on inertti.

Onko tästä sitten todellista haittaa ihmiselle sen elinajan mittakaavassa, niin eipä varmaankaan. Eiköhän ne muuta asian noutajan tuo. Toisalta, mikromuovi vaan kumuloituu ajan kanssa pakosti jonnekin mm juomaveteen , pohjaveteen ja pintavesiin. Jossakin vaiheessa tuosta tulee massiivinen ongelma , jos sinne asti ihmiskunta pääsee.

Näkisin kuitenkin, että teräsastia on parempi säilytyspaikka ruualle kuin muovinen.

Ja miksi kaupan elintarvikkeet on pakattu muoviin ? Hinta. Mikään muu materiaali ei valitettavasti tarjoa samoja ominaisuuksia erittäin edulliseen hintaan.

Se siitä OT:stä..
 
menee taas OT:ksi vahvasti....

Muoviastioiden ongelma on se, että kun niitä kaavitaan puhtaaksi, niin ne narmuuntuvat ja niiden pinta rikkoutuu koska ne ovat pehmeätä materiaalia. Näin niistä irtoaa muovia ruokaan, pesuveteen, kaikken mihin ne on kosketuksissa. Lisäksi niistä tulee helposti epähygineensiä rikkoutuneen pinnan takia. Lisäksi niistä em. systä voi irrota kemikaaleja ruokaan, varsinkin jos kuumaa ruokaa laitetaan muoviastiaan. Teräs on inertti.

Onko tästä sitten todellista haittaa ihmiselle sen elinajan mittakaavassa, niin eipä varmaankaan. Eiköhän ne muuta asian noutajan tuo. Toisalta, mikromuovi vaan kumuloituu ajan kanssa pakosti jonnekin mm juomaveteen , pohjaveteen ja pintavesiin. Jossakin vaiheessa tuosta tulee massiivinen ongelma , jos sinne asti ihmiskunta pääsee.

Näkisin kuitenkin, että teräsastia on parempi säilytyspaikka ruualle kuin muovinen.

Ja miksi kaupan elintarvikkeet on pakattu muoviin ? Hinta. Mikään muu materiaali ei valitettavasti tarjoa samoja ominaisuuksia erittäin edulliseen hintaan.

Se siitä OT:stä..
Jatketaan OT, mutta villi veikkaus, että muovipakkaukset elintarviketeollisuudessa tullaan EU tasolla joskus kieltämään ja jotain korvaavaa tai ainakin tarkemmin standardoitua tilalle. Sen verran alkaa olemaan tutkimustietoa mikromuovien haitallisuudesta. Lähtien, että vaikuttaa sukupuoliviettiin ja moneen muuhun asiaan. Se ei tapa, joten ei sillä tapaa kriittinen, mutta ei tee taianomaisesti turvalliseksi, vaikka painoon nähden isoilla annoksillakaan ei aiheuttaisi syöpää rotissa (kärjistäen ainoa testi, joka todistaa lisäaineen turvallisuudesta).

Mulla sukulainen teki väitöskirjan elintarviketurvallisuudesta (ei kuitenkaan muoveihin liittyvä, mutta näin esimerkkinä) ja kun lopputulos tutkittavan tuotteen osalta oli, ettei sitä pitäisi antaa ihmisille, niin siihen liittyvä keskustelu vaiennettiin kuoliaaksi ja toimittajakin totesi, että häntä on neuvottu julkaisematta enää aiheesta, koska on meille kansallisesti tärkeä vientituote.
 
Siis laitatko kastikkeen kattilaan varta vasten säilyttääksesi sitä jääkaapissa? Hanki hyvä ihminen edes pari ilmatiivistä rasiaa niin säilyy sekä ruoat että kattilat paremmin. Ei niitä ruokien säilyttämiseen ole tehty.
En ole enää ihan varma mitä tähän pitäisi vastata. Rosteri on erittäin hyvä materiaali säilyttää ruokaa, samaten lasi joten molemmat on käytössä.

Laitan ruuan kattilaan kuumana ja jopa mahdollisesti viimeistelen haudutuksen ja lopuksi tarjoilen ruuan siitä. Säästän pannua silti saaden hyvän paistopinnan, saan pannun pestyä ajoissa ja saan ruuan kylmään rosteriastiassa. Jos ruokaa jää hyvin vähän siirrään sen pienempään lasiastiaan. Isommissa määrissä säilön kattilassa.

Millä tavalla rosterikattila kärsii ruuan säilytyksestä? Mikä materiaali on erityisesti tehty ruuan säilytykseen: muovi, lasi, keramiikka vai joku muu?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
293 371
Viestejä
5 017 709
Jäsenet
80 465
Uusin jäsen
Tomppa16

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom