Teräksiset paistinpannut (ruostumaton, hiiliteräs, valurauta)

Verkkokaupassa tarjouksessa Tefalin 28cm teräspannu 29 euroon.

Taisin Tokmannissa myös tuollaisen nähdä ja vaikutti yllättävän pätevältä Tefaliksi verrattuna niiden teflon pannuihin ainakin.
 
Taisin Tokmannissa myös tuollaisen nähdä ja vaikutti yllättävän pätevältä Tefaliksi verrattuna niiden teflon pannuihin ainakin.
Kannattaa katsoa kahvan kiinnitys ja yleinen sopivuus käteen. Eihän tollaisessa oikein muuta ole ihmetellä kun ei sitä pohjan rakennettakaan näe. No ehkä se kannattaa miettiä haluaako pohjan nousevan pyöreästi seiniin ilman kulmaa vai kulmikkaasti kuten kattilassa.
 
Strata 3-kerrospannu (hiiliteräs-alumiini-rosteri) saapui tänään USA:n keskilännestä. Hienolta näyttää pesun, sinerryksen ja yhden rasvapolton jälkeen. Mutta kestääkö ohuehko ja valtava 12.5" pannu vääntymättä sähkökeraamisella liedelläni? Viikonloppuna tulen testaamaan ja kerron sitten mielipiteeni tästä aivan uudenlaisesta pannutyypistä.

IMG_20250515_235931_edit_25462457172155.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Strata 3-kerrospannu (hiiliteräs-alumiini-rosteri) saapui tänään USA:n keskilännestä. Hienolta näyttää pesun, sinerryksen ja yhden rasvapolton jälkeen. Mutta kestääkö ohuehko ja valtava 12.5" pannu vääntymättä sähkökeraamisella liedelläni? Viikonloppuna tulen testaamaan ja kerron sitten mielipiteeni tästä aivan uudenlaisesta pannutyypistä.

IMG_20250515_235931_edit_25462457172155.jpg
Oliko siinä kattilatyyppinen pannukakkupohja? Sellaisen luulisi kestävän vääntymättä.

Mitenköhän ovat tehneet tuon rakenteen niin ettei hiiliteräs ruostu sieltä alumiinikakun puolelta. Ehkä se on pintakäsitelty jotenkin.
 
Oliko siinä kattilatyyppinen pannukakkupohja? Sellaisen luulisi kestävän vääntymättä.

Mitenköhän ovat tehneet tuon rakenteen niin ettei hiiliteräs ruostu sieltä alumiinikakun puolelta. Ehkä se on pintakäsitelty jotenkin.
Kyllähän nuo on laminoitu/prässätty yhteen eli ei ole varsinaisesti varaavaa pohjaa erikseen. Pohjasta ylöspäin rosteri-alumiini-hiiliteräs.
 
Kyllähän nuo on laminoitu/prässätty yhteen eli ei ole varsinaisesti varaavaa pohjaa erikseen. Pohjasta ylöspäin rosteri-alumiini-hiiliteräs.
Eikös ne silloin ole ns. yhtä puuta jolloin alumiinikakku tukee hiiliteräspohjaa joka tuskin pääsee vääntymään.
 
Eikös ne silloin ole ns. yhtä puuta jolloin alumiinikakku tukee hiiliteräspohjaa joka tuskin pääsee vääntymään.
Joo rakenne on muuten kuten kolmikerros rosteripannuilla. Itse vaan olen saanut muutaman tälläisen rosteripannun vääntymään niin jännitän asiaa. Olen tietty selvitellyt parhaani mukaan ettei niin tapahtuisi kun on aika kalliista pannusta kyse. Mutta ainakin yhden ihmisen olen kuullut jotenkin onnistuneen vääntämään tälläisen pannun.
 
Joo rakenne on muuten kuten kolmikerros rosteripannuilla. Itse vaan olen saanut muutaman tälläisen rosteripannun vääntymään niin jännitän asiaa. Olen tietty selvitellyt parhaani mukaan ettei niin tapahtuisi kun on aika kalliista pannusta kyse. Mutta ainakin yhden ihmisen olen kuullut jotenkin onnistuneen vääntämään tälläisen pannun.
Kattilat on pysynyt suorana, mutta ne saa jaettua lämpökuorman käytännössä poikkeuksetta nesteeseen. Yhden kattilan pilasin kun paahdoin vahingossa tyhjänä induktioliedellä täysillä. Siihen tuli patti pohjaan. Hioin patin pois ja kattila toimi vielä mutta siitä kohtaa irtosi uloin kerros alumiinikakusta.

Voihan se ollakin että noiden paistinpannujen kaa pitää vähän varoa.
 
Hiiliteräspannu näyttää olevan keskeltä vähän noussut, näkee selvästi kun lämmityksen aikana kaataa öljyä niin heti karkaa sivuille. En ole vielä tarkemmin tutkinut onko miten paljon mutkalla, mutta mitenkäs tuota kannattaisi lähteä korjaamaan? Kumivasaralla naputtelua? Vai onko tuosta mitään hyötyä
 
Hiiliteräspannu näyttää olevan keskeltä vähän noussut, näkee selvästi kun lämmityksen aikana kaataa öljyä niin heti karkaa sivuille. En ole vielä tarkemmin tutkinut onko miten paljon mutkalla, mutta mitenkäs tuota kannattaisi lähteä korjaamaan? Kumivasaralla naputtelua? Vai onko tuosta mitään hyötyä
Kenen valmistama? De Buyer on kaareva jo tehtaalta tullessaan ja se estää muodonmuutokset, ellei ihan sikailemaan lähde induktiolla.
 
Kenen valmistama? De Buyer on kaareva jo tehtaalta tullessaan ja se estää muodonmuutokset, ellei ihan sikailemaan lähde induktiolla.
De buyer ja ollut mulla varmaan 10vuotta. En tiedä miten pitkään ollut tuollainen, mutta joskus talvella tuon huomasin. Voi siis olla että en vaan aikaisemmin ole huomannut eikä ole käytössä haitannut.
 
De buyer ja ollut mulla varmaan 10vuotta. En tiedä miten pitkään ollut tuollainen, mutta joskus talvella tuon huomasin. Voi siis olla että en vaan aikaisemmin ole huomannut eikä ole käytössä haitannut.
Melkein kaikki hiiliteräspannun ovat nykyään kuperia jo tehtaalta ettei lasiliedellä tulisi niin helposti pyöriviksi. Tosin mun eka hiiliteräspannu Debuyer 28 cm perusvesion sain vielä enemmän kuperaksi keskeltä kun lähes täydellä (täys - boost) induktiolla sitä väärinkäytin rasvapolttoja oppiessani tekemään. Ei haittaa mutta olisi toki olla kiva olla pannu joka pysyy ihan suorana..
 
Ei se Strata clad hiiliteräspannu sitten vääntynyt ainakaan ekalla kokkauksella :love: Edit: eilen vaimonkin piti isoa pannua kokeilla ja hänet tietäen ei esilämmittänyt pienemmällä teholla pannua eikä pannu siitäkään vääntynyt noin 2,5cm liian pienellä keittolevyllämme. Ainoa tässä pannussa on että patinan kehittyminen ei suju yhtä hyvin kuin vaikka Darto pannuissa, mutta kuten videossa jo näki on jo melko lailla tarttumaton pinnaltaan (tietty ei siitä ikinä teflonia tule).

Edit2: sulanut juustoleipä (Monterey Jack osoittautunut mun suosikiksi) on myös kätevä valmistaa isolla pannulla kun siihen mahtuu 4 paahtoleipää ongelmitta.

IMG_20250524_095132_edit_18807775826295.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Saakohan tässä ketjussa puhua myös pinnoittamattomista alumiinipannuista? Siis sellainen italialaisen pastakokin perusväline, missä paistetaan valkosipuli ja muut kastikkeen komponentit. Sekaan pasta sitten vikassa vaiheessa.

Tällainen olisi hakusessa eli saa vinkata hyvistä merkeistä. Pahoittelut off-topic.
 
Saakohan tässä ketjussa puhua myös pinnoittamattomista alumiinipannuista? Siis sellainen italialaisen pastakokin perusväline, missä paistetaan valkosipuli ja muut kastikkeen komponentit. Sekaan pasta sitten vikassa vaiheessa.

Tällainen olisi hakusessa eli saa vinkata hyvistä merkeistä. Pahoittelut off-topic.
En kyllä oikein usko Italiassakaan käytettävän alumiinia pannussa, josta se ruokaan irtoaa varsin sähäkästi. Olisikohan kuitenkin ruostumaton teräs kyseessä?
 
En kyllä oikein usko Italiassakaan käytettävän alumiinia pannussa, josta se ruokaan irtoaa varsin sähäkästi. Olisikohan kuitenkin ruostumaton teräs kyseessä?
Saakohan tässä ketjussa puhua myös pinnoittamattomista alumiinipannuista? Siis sellainen italialaisen pastakokin perusväline, missä paistetaan valkosipuli ja muut kastikkeen komponentit. Sekaan pasta sitten vikassa vaiheessa.

Tällainen olisi hakusessa eli saa vinkata hyvistä merkeistä. Pahoittelut off-topic.

Nopealla googlettelulla italialaisia Agnellin pannuja suositeltiin.


Le Pentole Agnelli is an institution in the world of professional cooking: born in the early 20th century as a company specializing in the production of high-quality aluminum pots, Baldassarre Agnelli of Bergamo is today the market leader, in Italy and abroad abroad, as regards the complete supply of the kitchen.
 
Agnelliin törmäsin itsekin, kaipa sitä semmoinen pitää sitten hommata testiin. Ensi kuussa olisi sopivasti Amazonin Prime day niin voi olla tarjouksia eli ehkäpä odottelen vielä sinne.
 
Agnelliin törmäsin itsekin, kaipa sitä semmoinen pitää sitten hommata testiin. Ensi kuussa olisi sopivasti Amazonin Prime day niin voi olla tarjouksia eli ehkäpä odottelen vielä sinne.
Olet siis tosissasi että haluat liuottaa pannusta alumiinia ruokaasi? Ruostumaton teräs kun olisi vaihtoehtona lähikaupassa. No, omahan on asiasi. :D
 
Olet siis tosissasi että haluat liuottaa pannusta alumiinia ruokaasi? Ruostumaton teräs kun olisi vaihtoehtona lähikaupassa. No, omahan on asiasi. :D

Näetkö alumiinipannun käytön suurempana riskinä kuin esimerkiksi muovisten leikkuulautojen tai muovisten ruoanlaittovälineiden käytön? Entä kuparipannujen tai pinnoitettujen pannujen?

Löytyy jo teräspannu, kuten myös pinnoitettu pannu. Jokaiselle pannulle on oma käyttötarkoituksena eli mitään universaalia yleispannua tässä ei ole hakemassa millä hoidetaan kaikki mahdolliset kokkailut. Voimakkaasti happamat ruoat eivät sovi alumiinipannulle, mutta eivät myöskään hiiliteräspannulle. Näitä varten on sitten toiset pannut. Jos alumiinipannut olisivat noin vaarallisia, kuten annat ymmärtää, niin tuskinpa niitä olisi yleisesti myynnissä.
 
Näetkö alumiinipannun käytön suurempana riskinä kuin esimerkiksi muovisten leikkuulautojen tai muovisten ruoanlaittovälineiden käytön? Entä kuparipannujen tai pinnoitettujen pannujen?

Löytyy jo teräspannu, kuten myös pinnoitettu pannu. Jokaiselle pannulle on oma käyttötarkoituksena eli mitään universaalia yleispannua tässä ei ole hakemassa millä hoidetaan kaikki mahdolliset kokkailut. Voimakkaasti happamat ruoat eivät sovi alumiinipannulle, mutta eivät myöskään hiiliteräspannulle. Näitä varten on sitten toiset pannut. Jos alumiinipannut olisivat noin vaarallisia, kuten annat ymmärtää, niin tuskinpa niitä olisi yleisesti myynnissä.
En käytä mitään mainitsemistasi, johtuen juuri siitä että en halua ylimääräistä sisältöä ruokaan. :)

Etköhän itse tiedä mitä teet, ei siinä. En vain oikein ymmärrä alumiinin tuomaa lisäarvoa rosteriin, mutta sama se. :)
 
Kai sitä alumiinipannun voi ostaa, jos sellasen haluaa? En tiedä mikä sen etu esimerkiksi rosteriin on, voisiko olla tuossa nopeassa lämpenemisessä, jos ammattikeittiössäkin sitä käytetään, mutta perusteleehan sitä ihmiset itselleen monenlaisia tarpeita.
 
Onhan maailman raflojen keittiössä alupannut ja -kattilat ylivoimaisessa enemmistössä, ei se että jotain tekee työkseen tarkoita että kalut olisi jotain ääriblinblingiä.
 
En käytä mitään mainitsemistasi, johtuen juuri siitä että en halua ylimääräistä sisältöä ruokaan. :)

Etköhän itse tiedä mitä teet, ei siinä. En vain oikein ymmärrä alumiinin tuomaa lisäarvoa rosteriin, mutta sama se. :)
Huomattavasti kevyempi samalla lämmönjohtavuudella. Toimii hyvin kaasuhellalla kun lämpö leviää + on helppo ja kevyt käsitellä.

Alumiini oksidoituu ilmakehässä tehokkaasti ja aluminioksidi on hyvin stabiili yhdiste -> pannusta on aika vaikea saada alumiinia ruoan sekaan jos sitä ei oikein hio ja raaputa mekaanisesti, koska siinä on aina oksidipinnoite.
 
Viimeksi muokattu:
Huomattavasti kevyempi samalla lämmönjohtavuudella. Toimii hyvin kaasuhellalla kun lämpö leviää + on helppo ja kevyt käsitellä.

Alumiini oksidoituu ilmakehässä tehokkaasti ja aluminioksidi on hyvin stabiili yhdiste -> pannusta on aika vaikea saada alumiinia ruoan sekaan jos sitä ei oikein hio ja raaputa mekaanisesti, koska siinä on aina oksidipinnoite.
Eli keveys on lisäarvo. Ei riskin väärti, mutta kukin tavallaan.
 
Noo, jopa närästyslääkkeet ja deodorantit ovat sisältäneet alumiinia ihan perinteisesti, ja valtaosa nyt elävistä ihmisistä syönyt alumiinikattoloissa valmistettua ruokaa. Tiiä vaikka saanut noutopaikasta alumiinin käärittyä mosoa. Mutta: ehkä näillä kaikila on nyt kuolemantuomi vartuumassa, liikenne alkoholi ja tupakka kaaakana takana ;-)
 
Noo, jopa närästyslääkkeet ja deodorantit ovat sisältäneet alumiinia ihan perinteisesti, ja valtaosa nyt elävistä ihmisistä syönyt alumiinikattoloissa valmistettua ruokaa. Tiiä vaikka saanut noutopaikasta alumiinin käärittyä mosoa. Mutta: ehkä näillä kaikila on nyt kuolemantuomi vartuumassa, liikenne alkoholi ja tupakka kaaakana takana ;-)
Näin on, ja myöskään edellämainittuja en käytä.

Mikä siinä on että pitää alkaa moista vääntelyä pitämään? Kokkaa evääsi itse vaikka asbestilla kyllästettynä jos huvittaa.

Ehkä näille niin mahtaville alumiinikokkausasioille kannattaa avata oma lankansa ja poistua tästä ketjusta kertomasta miten ylivoimainen materiaali tuo pannulle onkaan.
 
Näin on, ja myöskään edellämainittuja en käytä.

Mikä siinä on että pitää alkaa moista vääntelyä pitämään? Kokkaa evääsi itse vaikka asbestilla kyllästettynä jos huvittaa.

Ehkä näille niin mahtaville alumiinikokkausasioille kannattaa avata oma lankansa ja poistua tästä ketjusta kertomasta miten ylivoimainen materiaali tuo pannulle onkaan.

Sinä tässä kyllä väännät... Ei täällä sanottu, että se olisi millään tavalla ylivoimainen materiaali, vaan omat käyttötarkoituksensa sillekin.

Ja oikein käytettynä ihan turvallinen materiaali, jos katsoo mitä sinne pannuun laittaa.
 
Sinä tässä kyllä väännät... Ei täällä sanottu, että se olisi millään tavalla ylivoimainen materiaali, vaan omat käyttötarkoituksensa sillekin.

Ja oikein käytettynä ihan turvallinen materiaali, jos katsoo mitä sinne pannuun laittaa.
Selvä. Mielestäni ketjuun sopimaton keskustelu, saati jutut kuolemantuomiosta menivät vähän yli verrattuna omaan kommenttiini.

Jatketaanpa ketjun aiheesta seuraavaksi, ja tosiaan keskustelu alumiinisista kokkausvälineistä jossain muualla. Ei huolta, en osallistu siihen keskusteluun. :)
 
Selvä. Mielestäni ketjuun sopimaton keskustelu, saati jutut kuolemantuomiosta menivät vähän yli verrattuna omaan kommenttiini.

Jatketaanpa ketjun aiheesta seuraavaksi, ja tosiaan keskustelu alumiinisista kokkausvälineistä jossain muualla. Ei huolta, en osallistu siihen keskusteluun. :)
Turhaa vääntöä sulta. On täällä keskusteltu kuparipannuistakin. Jos joku haluaa alumiinipannua speksailla ja se mahdollinen terveyshuoliaspekti on nostettu esiin niin turha siinä on sen parissa enää jatkaa jos keskusteluun ei ole annettavaa.

Se kävi selväksi, että sä et alumiinipannua käytä, mutta ne ketkä käyttää saa siitä keskustella täällä.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
280 353
Viestejä
4 826 702
Jäsenet
78 057
Uusin jäsen
torentos

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom