Tekoälyn luomaa taidetta.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Lager7
  • Aloitettu Aloitettu
Mietin mistä unelmoin deittisovelluksia käyttäessäni. En Likeistä, en matcheista, en lyhyistä viesteistä. Vaan yhteisestä vastavuoroisuudesta. Fantasiani on, että jonkun match-naisen kanssa kävisi niin, että haluan laittaa hänelle viestin, mutta huomaan että hän onkin ehtinyt ensin. Näinhän ei ole käynyt koskaan eli yhteentoista vuoteen. Kiinnostus ei siis koskaan ole ollut molemminpuolista? Jos on, niin ei ainakaan samalla volyymillä. Useimmiten kummallakin niin laimeana, että match ei koskaan johda viestiin kummankaan osalta. Ja hyvä niin - ei pidä tutustua niihin joihin voisi tutustua, vaan niihin joiden suhteen ei lainkaan voisi kuvitella sitä että ei tutustuttaisi. Klaus Holmalla on tästä tuntemuksesta runokin: "Rakkauden kaava täyttyy vain äärimmäisen harvoin, silloin kun kohtalo kohoavin kulmakarvoin ottaa katseen kuin selviö"(ulkomuistista, osa runoa).

Noista lähtökohdista annoin Grokille inputin, jossa kuvailin tuota fantasiaani. Pyysin laatimaan proosarunon Verlainen, Baudelairen, ja Whitmanin tyyliin. Olen muokannut ainakin tusinaa kohtaa runosta, esimerkiksi yhdistelemällä noin viidestä versiosta parhaita paloja tuoksi alla olevaksi kokonaisuudeksi. Vaihdoin myös joitakin sanoja synonyymeihinsä, esim. sielujen->ihmisyyden, kipinä->loimuava liekki, kirjoittaa->laatia, sielu->mieletön mieli, rohkea->uljas, jne. Poistin myös liikaa toistoa, esim. samettinen->silkkinen, sydän->rintakehä. Verbien taivutusmuotojakin hivenen muokkasin (sydämesi laulaa->sydämesi laulaessa), ja olla-verbin pyyhin noin kolmesta kohtaa. Sekä Pound-viittauksen: ruusun terälehti jne. Viitisen tuntia tuon viilaamiseen taisi mennä.

Neonliekin kiertorata

Katsot puhelimen hehkuun, hänen kuvansa tähtiyön virta, silmät aamunkoina, huulet samettikukan kuiskaus, sanat — runous, kapinat, avarat unelmat — sytyttävät pyyhkäisyn, joka kajahtaa kuin meret yhtyvät, sisimpäsi hyöky ajaa hänen mystiikkaansa kohti, intohimot ja uskomukset punoutuvat harvinaiseen kudokseen, joka värisee kaupungin neon-sykkeessä, auringonkukka nousee digitaalisen ikävän liejusta, ja tiedät, että hänenkin on täytyvä tuntea tämä, ihmisyyden peilin loisteessa nähtävä sinussa hän. Käyt nukkumaan täynnä rauhaa. Unessasi tulevaisuuden osumasi askeleet kulkevat, silkkinen varjo, kädet hipaisevat toisiaan hämärän tuoksuvassa usvassa, naurunsa loimuava liekki, joka sytyttää urbaanin valtaistuimen, sydämesi laulaessa kohtaamisesta, joka väräjää taivaanrannassa. Aamu repeää terävänä, kaupunki heräilee hartioitansa venytellen, kahvi porisee pannussa, ja höyryn noustessa kuin lupaus autiossa katedraalissa, mielesi punoo viestiä, lauseita, jotka ovat kuin kyyhkyset, valmiina lentämään hänen olemuksensa muureille, kun hänen kasvojensa pikselit olisivat jälleen kiinni kätesi poukamassa. Annat mietteiden muotoutua, kypsyä mokkaisen katkun keskellä. Pian lämpimän mukin kera istahdat nojatuoliin, nappaat puhelimen, valmiina lähettämään sähkeen sinulta hänelle, jos hän olisi jo ilmestynyt muiden sekaan, kuin ruusun terälehti märällä mustalla oksalla, mutta siinä: hänen sanomansa odottaa, varttia aiemmin saapuneena, ehkä juuri sillä sekunnilla, kun silmäsi murtautuivat halki unen verhon — ei ontto kipinä, vaan täysiä lauseita tulviva virta, ajatuksia jotka leikkaavat kuin samuraimiekka, paljastaen mielettömän mielen, lausuen observaatiot uljain värein ja kutoen uteliaisuutta puhkuvia kysymyksiä kuin tähtitaivaan verkko; ja hänen lakinsa sinun lupauksesi: ei syty nuotioihin, jotka voi ohittaa, vaan tähtiin, jotka vetävät sielun kiertoradalleen. Nojaudut taaksepäin, hörppäät kahvia ja katsot, rintakehä jyskyttää, kaupungin kohina kuoro tälle hetkelle: tämä nainen on tuli, jossa kauneus uhmaa ajan murenevaa hehkua.
 
Tekoäly on mahdollistanut tämmöisen ei-luovan ihmisenkin luovuuden "kukkimisen". En olisi pari vuotta sitten uskonut, kuinka paljon tekoälyä tulee hyödynnettyä omien ideoiden toteuttamiseen ja hiomiseen – tai kuinka paljon siitä on apua opiskelussa ja yleisessä tiedon tutkimisessa.

Pari viikkoa sitten tuli tutustuttua Suno.AI:n nykytilaan. Sitä on tullut testattua aiemminkin, mutta nykyinen V4-malli on jo melko hyvä luomaan kunnollisia kappaleita. Suomen kieli on edelleen haastavaa, mutta englanniksi työn jälki osaa välillä yllättää positiivisesti. Leikkiminen Sunon kanssa johti siihen, että piti ottaa maksullinen versio, jotta luomista pääsi jatkamaan. Nyt ollaan siinä pisteessä, että tein oikein oman YouTube-kanavan, jossa julkaisen joitain näistä tuotoksista.

Kanavan ideana on tuottaa johonkin populaarikulttuurin suosittuun teokseen pohjautuva kappale, jonka sanoitukset ja tyyli sopivat alkuperäisteokseen. Tässä pari ensimmäistä julkaistua tuotosta.


(Stephen Kingin Carrie romaaniin perustuva kappale)


(John Carpenterin The Thing elokuvaan perustuva kappale)

Kappaleista löytää tekoälyn tuottamia virheitä. Niitä on hankala saada kokonaan virheettömäksi. Sunolla on myös hankala tuottaa täsmälleen samanlaista versiota uudestaan, niin mieluummin ottaa sen paremmalta kuulostavan kappaleen vaikka siellä olisikin pari väärinlausuttua kohtaa.
 
Mikä olis hyvä AI, jos haluaa olemassa olevasta kuvasta muokkailla jotain jännää? ChatGpt tekee vähän mitä sattuu ja virheitä, Bing tekee, no jotain muttei mahdollista alkuperäistä kuvaa käytettäväksi.
Jotain helppoa ja ilmaiseksi tietenkin...

Näköjään tarjolla on vaikka mitä, mutta mikä sopisi mun melko vaatimattomiin tarkoituksiin?
 
Kokeilin Skyreels Wan 2.1 finetunea.



Tällä saa natiivisti ulos 24 fps, kun perus Wan 2.1 tuottaa 16 fps. Ei ihan riitä 4090 VRAM FP16/BF16, niin piti ajella FP8. Tuplaan RAM ensi viikolla 64 gigaan, jos sitten saisi mahdutettua FP16 GPU:lle offloadaamalla text encoderit kokonaan RAMiin. Nyt menee muutoin kamaa swappiin SSD:lle ja videon teko hidastuu täysin mateluksi.
 
Mikä olis hyvä AI, jos haluaa olemassa olevasta kuvasta muokkailla jotain jännää? ChatGpt tekee vähän mitä sattuu ja virheitä, Bing tekee, no jotain muttei mahdollista alkuperäistä kuvaa käytettäväksi.
Jotain helppoa ja ilmaiseksi tietenkin...

Näköjään tarjolla on vaikka mitä, mutta mikä sopisi mun melko vaatimattomiin tarkoituksiin?
Invoke Ai. Oon itse tykännyt. Melkein comfy:n monipuolisuus helpolla "käyttöliittymällä" ja ilmainen. Tietysti näyttiksessä olisi hyvä olla vähintään 8GB muistia, vaikka kyllä jotkut kai vähemmälläkin pärjäilee. SD 1.5 on muutenkin tekemässä uutta tulemistaan, eikä ihme. Kevyelläkin kokoonpanolla voi tehdä hauskoja ja hyviä img2img kuvia lokaalisti. SDXL:n kanssakin pärjää kevyemmällä näyttiksellä, jos ei odota alle kymmenessä sekunnissa valmista. Muistaa vaan laittaa asetukset niitten low specs gpu ohjeitten mukaan, niin se optimoi kivasti muistia prosessoidessaan.
 
Invoke Ai. Oon itse tykännyt. Melkein comfy:n monipuolisuus helpolla "käyttöliittymällä" ja ilmainen. Tietysti näyttiksessä olisi hyvä olla vähintään 8GB muistia, vaikka kyllä jotkut kai vähemmälläkin pärjäilee. SD 1.5 on muutenkin tekemässä uutta tulemistaan, eikä ihme. Kevyelläkin kokoonpanolla voi tehdä hauskoja ja hyviä img2img kuvia lokaalisti. SDXL:n kanssakin pärjää kevyemmällä näyttiksellä, jos ei odota alle kymmenessä sekunnissa valmista. Muistaa vaan laittaa asetukset niitten low specs gpu ohjeitten mukaan, niin se optimoi kivasti muistia prosessoidessaan.

Kiitoksia :) Pitääkin ottaa kokeiluun tämä. Ei vaan kertakaikkiaan pysty kaikkia mahdollisia kokeilemaan, kun noita on yllättävän paljon.
 

Tarina Toivon Tuojasta Kartanonkeskuksessa

Harri Haukka oli aina ollut vähän erilainen lintu. Siinä missä muut hänen ikäisensä tamperelaiset haaveilivat urasta it-alalla tai markkinoinnissa, Harri unelmoi hiljaisista aamuista, vanhojen esineiden sielusta ja yhteisöllisyydestä. Hän oli kyllästynyt suurkaupungin kiireeseen ja kasvottomuuteen, siihen loputtomaan oravanpyörään, josta hän oli blogissaan niin usein kirjoittanut. Eräänä sateisena toukokuisena päivänä, pyöräillessään retkellään Forssan läpi, Harri pysähtyi katsomaan Kartanonkeskusta.

Se näky oli surullinen. Suuret ikkunat ammottivat tyhjyyttään, maalipinta hilseili ja hiljaisuus huokui rakennuksesta kuin vanhan ihmisen raskas henkäys. Harri muisti blogikirjoitukset, joissa Kartanonkeskus oli kuvailtu lähes kuolleeksi pytinkiksi. Silti, jotain tuossa hiljaisuudessa ja autiudessa resonoi Harrin sisimmässä. Siinä oli tilaa, potentiaalia, tarina odottamassa uudelleenkirjoittamista.

Päätös kypsyi Harrin mielessä nopeasti. Hän myi pienen asuntonsa Tampereelta, pakkasi elämänsä muutamiin laatikkoihin ja muutti Forssaan. Aluksi paikalliset katsoivat uutta tulokasta hieman epäluuloisesti. Pitkänhuiskea mies, jonka silmissä paloi outo innostus tyhjää kauppakeskusta kohtaan, herätti kummastusta. Mutta Harri ei antanut siitä häiritä. Hän näki Kartanonkeskuksen enemmän kuin vain rapistuvana rakennuksena – hän näki sen Forssan sydämenä, joka odotti uudelleen heräämistään.

Harrin ensimmäinen askel oli ottaa yhteyttä Kartanonkeskuksen omistajaan, iäkkääseen rouva Eeva Niemiseen. Rouva Nieminen oli pitänyt kiinni rakennuksesta vuosikymmeniä, toivoen parempia aikoja, mutta usko alkoi jo hiipua. Hän oli yllättynyt Harrin innostuksesta ja konkreettisista ideoista. Harri ei puhunut suurista investoinneista tai kansainvälisistä ketjuista. Hän puhui paikallisista ihmisistä, yhteisöllisyydestä ja siitä, miten Kartanonkeskuksesta voisi tulla jälleen eläväinen kohtaamispaikka.

Harrin visio oli yksinkertainen mutta voimakas: Kartanonkeskuksesta tulisi Yhteisöllinen Wanhan Tavaran Keskus. Hän ei tavoitellut kiiltävää modernia kauppakeskusta, vaan jotain ainutlaatuista, joka vetäisi puoleensa niin forssalaisia kuin kauempaakin tulevia. Hän suunnitteli tiloja pienille paikallisille yrittäjille, käsityöläisille, taiteilijoille ja keräilijöille. Jokaisella liikkeellä tulisi olla oma tarinansa, oma sielunsa.

Ensimmäisenä Harri perusti itse pienen liikkeen, Harrin Aarteet, täynnä löytämiään vanhoja huonekaluja, keräilyesineitä ja vintage-vaatteita. Hän kunnosti esineitä rakkaudella ja kertoi niiden tarinoita asiakkaille. Harrin into tarttui. Pian naapuriliikkeeseen avasi ovensa Pirkko-Liisan Pitsipuoti, jossa Pirkko-Liisa myi käsin virkattuja pitsiliinoja ja -vaatteita. Sitten tuli Sepon Sepän Paja, jossa Seppo takoi kauniita koriste-esineitä ja koruja.

Harrin idea alkoi purra. Ihmiset olivat kyllästyneitä massatuotantoon ja etsivät uniikkeja, persoonallisia tuotteita. Kartanonkeskus alkoi hiljalleen täyttyä elämällä. Sinne avattiin myös Mummon Makupaja, josta sai perinteisiä kotileivonnaisia ja hilloja, sekä TaideTupa, jossa paikalliset taiteilijat pitivät näyttelyitä ja myivät töitään.

Harri ei unohtanut myöskään yhteisöllisyyttä. Hän järjesti Kartanonkeskuksessa säännöllisesti tapahtumia: kirpputoreja, teemapäiviä, live-musiikkia ja työpajoja. Erityisen suosittu oli Wanhan Tavaran Vaihtopäivä, jolloin ihmiset saivat tuoda omia aarteitaan vaihtoon tai myyntiin. Kartanonkeskuksesta tuli paikka, jossa ihmiset kohtasivat, vaihtoivat kuulumisia ja tunsivat kuuluvansa johonkin.

Vähitellen Kartanonkeskuksen maine alkoi levitä Forssan rajojen ulkopuolellekin. Ihmiset alkoivat tulla kauempaakin etsimään niitä aarteita ja tunnelmaa, joita Harri ja muut yrittäjät olivat luoneet. Turistit pysähtyivät matkoillaan Forssaan vain käydäkseen Kartanonkeskuksessa.

Tämä elävöitti koko Forssaa. Kun ihmiset tulivat Kartanonkeskukseen, he samalla vierailivat muissa kaupungin liikkeissä, kahviloissa ja ravintoloissa. Paikalliset yrittäjät alkoivat uskoa tulevaisuuteen uudelleen. Työpaikkoja syntyi, ja nuoret, jotka olivat aiemmin muuttaneet pois, alkoivat harkita paluuta kotikaupunkiinsa.

Vuosien saatossa Kartanonkeskus kasvoi ja monipuolistui. Sinne avattiin myös pienen pieni Retro-elokuvateatteri, jossa näytettiin vanhoja klassikoita, sekä Lähiruokatori, josta sai paikallisten tuottajien antimia. Harri piti edelleen tiukasti kiinni alkuperäisestä visiostaan: Kartanonkeskuksen tuli olla ainutlaatuinen, yhteisöllinen ja sielukas paikka.

Eräänä aurinkoisena vappupäivänä Harri seisoi Kartanonkeskuksen pihalla katsellen ympärilleen. Torilla oli vilskettä, ihmiset nauroivat ja nauttivat olostaan. Kartanonkeskuksen ovet olivat avoinna ja sieltä kantautui iloinen puheensorina. Harri hymyili. Hän oli tullut Forssaan etsimään hiljaisuutta, mutta hän oli löytänyt jotain paljon arvokkaampaa: mahdollisuuden luoda yhteisö, tuoda toivoa ja herättää kuollut pytinki eloon.

Vaikka Forssa oli edelleen tilastoissa muuttotappiopaikkakunta, sen ilmapiiri oli muuttunut täysin. Kartanonkeskus oli toiminut katalyyttinä, joka oli saanut ihmiset uskomaan tulevaisuuteen. Uusia asukkaita alkoi hiljalleen virrata kaupunkiin, viehättyneinä sen rauhallisesta elämänrytmistä, luonnonläheisyydestä ja siitä ainutlaatuisesta yhteisöllisyydestä, jonka Harri Haukka oli omalla intohimollaan ja visiollaan synnyttänyt vanhan navetan raunioille. Forssa ei ehkä koskaan enää tulisi olemaan suuri metropoli, mutta se oli löytänyt oman, ainutlaatuisen kukoistuksensa – sydämellisenä ja eläväisenä pikkukaupunkina, jonka sielu sykki Kartanonkeskuksen vanhojen seinien sisällä.

Lisätietoa

Tekstin tuotti Google Gemini. Antamani pyyntö Geminille:

Luo tarina Forssaan muuttaneesta tamperelaismiehestä, joka sai Kartanonkeskukseen liikettä ja vilskettä. Miten kuoleva Forssa voisi alkaa taas kukoistamaan niin että väkeä tulvisi, noin 3 000 sanaa.

Yllättävän hyvälaatuista tekstiä ja varmaan ihan toteuttamiskelpoisia vinkkejäkin.
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
276 438
Viestejä
4 758 314
Jäsenet
77 475
Uusin jäsen
JP18347

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom