Talon lämmitysratkaisut

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja TMK
  • Aloitettu Aloitettu
Ei ehkä liity enää tämän ketjun aiheeseen, mutta onko jokin tässä muuttunut? Molemmathan olivat yleensä ottaen edullisia, mutta ne olisivat toteutuneessa historiassa olleet sitä ilman kausaalista yhteyttä. 2022-2023 voidaan nähdä molempien olleen varsin korkealla. Tähän liittyy paljon muita tekijöitä.

Joka tapauksessa keskustelun juonteen kontekstissa tässä oli nyt kysymys siitä, että joku harkitsi kaasulämmitteisen talon ostamista. Jos sellaisen päätyy ostamaan ja miettii sen remontoimista lämpöpumpputekniikkaan joka tietenkin kuluttaa sähköä, voi laskea monia muita tekijöitä ensin ja vasta sitten sellaisen oletuksen, että kaasun ja sähkön kustannustaso jatkossa seuraisivat toisiaan. Tuskin kovin tarkasti seuraavat ja erilaiset kiellot, rajoitukset, pulat ja rangaistukset voivat koskea yhtä eri tavalla kuin toista.

Aiempi halpa sähkö oli riippuvainen muusta kuin edullisesta kaasusta. Kaasun hinta kyllä vaikuttaa erittäin dramaattisesti muihin asioihin, mutta se on eri keskustelun aihe.
Niin, meinasin että oletko seurannut markkinaa ja todennut että "tuossa kohtaa alkoivat elämään itsenäisesti", kun käytännössähän ne ovat "aina" kulkeneet käsi kädessä ylös ja alas, vaikkei niitä nyt periaatteessa olekaan sidottu toisiinsa.
 
Varovaisia arvioita, paljonko voisi olla kaakeliuunimme paino ja lämmitysteho? Kokoa löytyy 80cm x 60 cm ja korkeus 183cm. Alahormilla.
 
Tehoa en lähde veikkaamaan. Auttaisi jos kertoisit valmistusvuoden yms. niin voisi googlella etsiä vastaavia. Painoksi veikkaisin hiukan reilua 1000kg.
 
Jos on hakenut avustusta öljylämmityksestä luopumiseen ja saanut hyväksytyn päätöksen. Tietääkö kukaan kuin pian lämmityksen muutos täytyy tehdä päätöksen saamisen jälkeen?

En löytänyt mistään vastausta enkä eikä tuolla asiointipalvelussa jossa päätöksiä haetaan, pysty kysymään lisätietoja.
 
Jos on hakenut avustusta öljylämmityksestä luopumiseen ja saanut hyväksytyn päätöksen. Tietääkö kukaan kuin pian lämmityksen muutos täytyy tehdä päätöksen saamisen jälkeen?

En löytänyt mistään vastausta enkä eikä tuolla asiointipalvelussa jossa päätöksiä haetaan, pysty kysymään lisätietoja.

Elokuun loppuun mennessä 2025 pitää olla tehtynä.


 
Vanhan UPO puuhellan tilalle pitäisi keksiä puinen lämmitys- ja kokkauslaitos jossa olisi alaliityntä hormiin. Vaihtoehdot näyttää olevan välissä jos tuommoiseen n. 50 cm leveään tilaan koittaa sovitella jotakin muuta kuin tämmöistä peltistä kaminaa kun monet muuratut hellat ovat merkittävästi leveämpiä, vai onko tullut eteen fiksuja vaihtoehtoja?
 
Kaipaisin näkemyksiä/kokemuksia lämmitysjärjestelmän valintaan liittyen, jos löytyy joltain täältä. Aluksi vähän taustatietoja:
- Ollaan rakentamassa uutta omakotitaloa (1,5 kerrosta) ja autotallia pirkanmaalle. Alue on sellainen, että sinne ei saa maalämpöä. Kerrosalat OKT 204 m2 AT 41,5m2, tilavuudet OKT 780m3 ja AT 140m3.
- Lämmönjako vesikiertoinen lattialämpö OKT ja AT, normaalia paksumpi lattiavalu kasvattamaan varauskykyä. Lämmityskierto varaaja (noin 1m3, isompaa ei mahdu)->OKT -> AT -> varaaja. Lisälämmitys vesitakka ja ILP viilennykseen. Aurinkopaneelit katolle. IV LTO:lla. Iso osa teknisistä asennuksista itse.

Omat ajatukset:

  • VILP hoitaa pääosin lämmityksen ja olisi hyvä jos voisi varaajan ja paksumman lattialaatan kanssa saada joustoa pörssisähkön optimointiin. Vesitakka lähinnä tunnelman vuoksi (ts. takka tulisi joka tapauksessa ja vesitakka mieluummin kuin varaava koska saadaan hallitummin lämpö jaettua ympäri taloa) olohuoneessa ja todennäköisesti muutama kuutio poltetaan vuosittain omia puita, toki mahdollistaa kovilla pakkasjaksoilla apua VILPin kaveriksi.
  • Aurinkosähkön tuotannon mukaan sitten lataillaan sähköautoa ja lämmitetään varaajaa. Akkuja silmällä pitäen ajatuksena lähinnä huomioida valmiudet helppoon kytkentään, jos tulee taloudelliseksi.
  • Järjestelmän automaatio ja optimointi pörssisähkön suhteen -> Tavoitteena olisi mahdollisimman itsenäisesti toimiva kokonaisuus lämmityksen suhteen tuleville vuosille/vuosikymmenille.

Kysymyksiä:

  • Minkälaisia vaihtoehtoja järjestelmän automaatioon ja pörssisähkön optimointiin on saatavilla?
  • Mitä tulisi huomioida VILP ja lattialämmitystoimittajan valinnassa?
  • Jotain muita huomioita?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 814
Viestejä
4 587 808
Jäsenet
75 493
Uusin jäsen
Tyhmäkoneekasaja22

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom