Nostellaanpas tätäkin hieman.
Mielenkiintoinen tilanne syntymässä Pohjois-Syyriassa. Turkin tukemilla kapinallisilla (TFSA) on tuolla käynnissä operaatio nimeltään Euphrates Shield, johon osallistuu myös Turkin asevoimat suoranaisesti ainakin ilmaiskuilla ja erikoisjoukoilla. Tarkoituksena operaatiolla on ollut ajaa pääasiallisesti kurdeista muodostuva SDF pois Eufrat-joen länsipuolelta. TFSA onnistui valoittamaan parin kuukauden piiritystaistelun jälkeen alueen toiseksi suurimman Al Babin kaupungin ISIS:iltä, ja käänsi huomionsa Manbijin kaupunkiin joka on SDF:n hallinnassa (tai MMC:n, Manbij Military Councilin, mutta pidetään asia selkeänä ja kutsutaan kurdeja nyt nimellä SDF).
Samaan aikaan Syyrian armeija (SAA) on hyökännyt voimakkaasti etelästä kohti Al Babia ja Manbijia. SAA:lla ei ole ollut tarkoitus hyökätä Manbijia hallinnoivaa SDF:ää vastaan vaan tehdä jonkinlainen sopimus kurdijoukkojen kanssa, koska tämä mahdollistaisi maayhteyden Syyrian ja Irakin välillä, ja Syyriassa armeijan leirissä odotetaan innolla Mosulin taistelun päättymistä Irakissa, koska Irak on luvannut sen jälkeen tulla tukemaan Syyrian armeijaa.
Al Babin valloituksen yhteydessä TFSA kärhämöi jo hieman SAA:n kanssa, mutta Turkki oli haluton tukemaan tällaisia toimia. Nyt SDF vetikin povaristaan yllätyskortin, ja luovutti Manbijin kaupungin länsipuolelta n. 30 kylää SAA:n hallintaan. Näin Syyrian armeija muodostaa puskurin TFSA:n ja Manbijin kaupungin väliin. Manbijin pohjoisilla alueilla SDF:llä on yhä vastakkaista rajaa TFSA:n kanssa, mutta tuo raja kulkee Eufrateksen sivujokea pitkin, ja on siksi hyvä luonnollinen este/hidaste TFSA:n hyökkäykselle.
Toisaalta TFSA:lla ei ole enää yhteistä rajaa ISIS:in kanssa, koska SAA ja SDF onnistuivat saavuttamaan toisensa Manbijin ja Aleppon välillä ennen kuin TFSA ehti väliin. Eli nyt TFSA:n ei toisaalta tarvitse huolehtia enää ISIS:istä, vaan tämä järjestö taistelee ainostaan SAA:ta ja SDF:ää vastaan.
Yhdysvallat tuntuu valinneen puolensa tässä, vaikka mitään virallista ei olekaan vielä lausuttu. Yhdysvallat on nimittäin aivan viime päivinä lahjoittanut SDF:lle mm. uusia miehistönkuljetusvaunuja, ja Yhdysvallat aikoo ilmeisesti tukea SDF:ää valloittamaan Raqqan kaupungin takaisin ISIS:iltä. Tuo taistelu tulee olemaan käytännössä lopullinen isku ISIS:in kalifaatille. Turkki olisi halunnut osallistua Raqqan valloittamiseen ja pyysi tätä Yhdysvalloilta. Tästä ei tosiaan ole varmaa päätöstä vielä tehty, mutta ilmeisesti Yhdysvallat on antamassa tämän tehtävän (ja samalla myös merkittävän tukensa) SDF:lle eikä Turkille. Turkki on ilmoittanut että tämä saattaisi johtaa Yhdysvaltain ilmatukikohdan sulkemiseen Incirlikissä, Turkissa.
Lyhyesti sanottuna tilanne on siis se, että nyt otetaan Erdoganista mittaa. Hänen suunnitelmansa oli poistaa kurdit Eufrateksen länsipuolelta, mutta nyt siinä välissä onkin Syyrian armeija, eikä enää ISIS kuten aiemmin. Uskaltautuuko Erdogan konfliktiin Syyrian armeijan kanssa, vai nöyrtyykö hän siihen häpeään että hänen suunnitelmansa pilattiin?
Tällä hetkellä tuolla alueella käydään paikoittain kiivaitakin tulitaisteluita, mutta vielä ei ole tiedossa kuinka suurelta osin SAA on ehtinyt jo ottamaan noita kyliä haltuunsa, vai ovatko taistelut edelleen täysin TFSA:n ja SDF:n välisiä.
Tässä vielä
ALUEEN KARTTA, jolle on merkitty tärkeimpiä tapahtumia. Tämä palvelu oli joskus todella vahvasti biasoitunut kapinallisten puolelle, mutta nykyään tuntuu olevan hieman tasapainoisempi.