1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

 2. Live: io-techin viikon tekniikkakatsaus podcast. Keskustellaan viikon kuumimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähestys YouTubessa tänään klo 15-16.

  Poista ilmoitus

Syyrian konflikti

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja Messmaker, 19.10.2016.

 1. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ketjuun mietteitä Syyrian tilanteesta, menneistä, tulevista ja meneillään olevista taistoista ja tapahtumista. Kuka ja minkälainen johto tulee johtamaan Syyriaa tulevaisuudessa, hajoaako maa osiin? Mitä tapahtuu siiviliväestölle kurjissa olosuhteissa?
   
  Viimeksi muokattu: 19.10.2016
 2. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Aleppon tänä aamuna alkavaa tulitaukoa on jatkettu kolmella tunnilla (8h=>11h) ja mahdollisesti voidaan vielä jatkaa. Tulitauko mahdollistaa siviilien ja jihadistien poistumisen kaupungista. Tietojen mukaan jihadistit ovat kieltäytyneet tästä mahdollisuudesta, eivätkä aio poistua.
   
 3. lautakunta

  lautakunta

  Viestejä:
  4
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  1070 Complex vallattiin liveuamapin mukaan eilen takaisin FSA:n toimesta.
  Turkki jatkaa FSA:n tukemista ilman minkäänlaisia sanktioita EU:n puolesta, koska Erdoganin pakolaisuhka. Samaan aikaan sota pitenee ja kauhistellaan kun raatoja raivataan jonkun sortuneen kerrostalon raunioista Alepposta.
   
 4. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Torstai 20.10.2016
  Venäjä valmistautuu lopulliseen taisteluun Alepposta
  Pommikoneita kuljettavat sotalaivat ovat matkalla kohti Syyriaa samaan aikaan kun Aleppossa alkoi kolmen päivän tulitauko.
  Venäjän uskotaan valmistautuvan Aleppon lopulliseen murskaamiseen.

  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016102022491587_ul.shtml
   
 5. Jimi

  Jimi

  Viestejä:
  48
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Eiks tota otsikkoa vois muuttaa? Nyt kuitenkin 2016 eikä kukaan enää muista libyaa, varsinkaan kun syyriassa tehdään päivittäin sotarikoksia. Ja miks joka topic pitää olla samanniminen kuin murobbs. Näkisin tän ennemmin uuden alkuna kun vanhan jatkumona.
   
 6. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Totta, karsin otsikkoa, oleellinen asia pitää kuitenkin olla.
   
  Jimi tykkää tästä.
 7. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Siviilit ei uskalla poistua kaupungista poistumista varten tehtyjä väyliä myöten, koska pelkäävät joutuvansa tarkka-ampujien maaliksi.
   
 8. werty-

  werty-

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos tuonne laittaa rahaa spr:n tai muun kautta auttaakseen siviilejä ja uhreja niin tulee mieleen, ettei nyt vaan työnnä vettä myllyyn. Kovalla varauksella suhtaudun näihin apujärjestöihin mutta siellä kymppi tai kaksi hiukan kaikilta olisi varmasti avuksi. Harvalla suomalaisella se tuntuu missään.
   
 9. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 084
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannattanee miettiä, että onko niillä sun kympeillä mitään konkreettista vaikutusta mihinkään. Melko varmasti ei, joten turha sillä ainakaan on ihmisiä syyllistää etteivät halua heittää rahaa erilaisiin kusetuksiin.

  Jos haluaa auttaa, niin menee sinne ja auttaa. Vituttaa tuo teeskentely Suomesta käsin.
   
 10. werty-

  werty-

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos rahaa kohdistetaan oikeaan suuntaan niin mitäpä sillä ei tekis. No ei sinne rauhaa saa aikaseksi eikä terveyttä takasin mutta lähes muuten mitä vaan. Vituttaa tuo mustavalkonen ajattelu.
   
 11. juoppokeppi

  juoppokeppi

  Viestejä:
  12
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kannatan rauhaa Syyriaan, jotta sitä ei voitaisi enää käyttää keppihevosena musujen invaasioon. Muussa mielessä asia ei kiinnosta yhtään. Syyllistyinköhän nyt vihapuheeseen? :kippis:
   
  Huittisten Lihapoika tykkää tästä.
 12. Jarlaxle

  Jarlaxle

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Muistaakseni joku uutisointi oli että terroristit, (tai maltillinen oppositio, siis ne isis terroristit) eivät päästä siviileitä pois kaupungista. Enpä yhtään ihmettelisi sitä etteikö olisi totta, kun katsoo millaisia videoita se porukka on tehnyt nettiin miten se kohtelee sotavankejaan. Ei tarvitse montaa tarkka-ampujan osumaa tai julkista teloitusta niin valtaosa, käytännössä kukaan ei edes harkitse lähtemistä.

  Tähän tyyliin:

  ISIS edustaja_1: ketkäs nyt halusikaan lähteä Alepposta?
  Aleppon panttivanki: Minä!
  ISIS edustaja_1: *Niskalaukaus*
  ISIS edustaja_2: Onko muita halukkaita lähtemään Alepposta?
  *kovin on hiljaista.....
  ISIS edustaja_1: tarvitseeko teitä pyytää jäämää Aleppoon?
  Aleppon panttivangit: Ei tarvitse, tykkäämme olla täällä!
   
 13. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Olisiko isokaan ongelma iskeä kovalla kädellä tuollaiseen saattueeseen, ei liene kovinkaan hankala paikantaa isoa saattuetta. Saataisiin Isiksen "ministeri" palvattuna ja erittäin ylikypsänä.
   
 14. Caledonian

  Caledonian

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tulitauko ilmeisesti tuli ja meni. Evakuointeja ei ilmeisesti saatu tehtyä ja sama meno jatkuu? Kuka tässä sodassa ja kaaoksessa on mielestänne se suurin syypää? Sen verran sekavaa on ollut koko kuvio ja monta osapuolta, että hieman vaikea on pysyä kartalla.
   
 15. timetraveller

  timetraveller

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Varmaan globaali pankkimafia, jotka ovat sotien taustalla.
   
 16. Pzaz

  Pzaz

  Viestejä:
  195
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ymmärtääkseni Assadin perseilyt Syyrian mielenosoitusten aikaan laukaisivat levottomuudet alunperin, mikä sitten kärjistyi sisällissodaksi. Kriisin jatkumisesta on paha sanoa mitään kun niin monta eri toimijaa alueella.

  Sitä miksi USA niin innokkaasti tukee kapinallisia en ymmärrä. Ehkä joku sodasta enemmän perillä oleva voisi valaista asiaa?
   
 17. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Alla viimeisimpiä videoita Aleppon taisteluista, näissä on jo aika paljon lähitaisteluja. Esim 9.30 minuutin kohdalla hyvää kuvaa touhusta.

   
 18. Luukkonen

  Luukkonen BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  3 033
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vähän olis vielä taktiikassa hiomista, tykistöä ja ilmavoimia tarvittais. Selvästi tietävät missä kapinalliset on mutta suoralla tulella sinne ei päästä niin tarvittasi epäsuoraa tulta.
   
 19. Campari

  Campari

  Viestejä:
  108
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jokos se Venäjän laivasto-osasto on saapunut Syyrian rannikolle?
   
 20. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Luultavasti, ai on ainakin hyvin lähellä. Yksi lentotulialus , Admiral Kuznetsovon ilmeisesti hajonnut matkalla ja sitä joudutaan hinaamaan.

  Hinaaja NIKOLAY CHIKER on hinannut tätä lentotukialusta, olisikohan molemmat nyt Kreetan edustalla?

  https://www.marinetraffic.com/fi/ais/home/shipid:4404011/zoom:14
  [​IMG]

  Myös Venäjän uusin ohjusristeilijä Admiral Grigorovich on lähtenyt Mustalta mereltä ja matkalla Syyrian rannikolle. Laiva on jo eilen ohittanut Bosporinsalmen ja siirtynyt Välimerelle.

  [​IMG]

   
  Viimeksi muokattu: 05.11.2016
 21. Messmaker

  Messmaker

  Viestejä:
  588
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
 22. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Nostellaanpas tätäkin hieman.

  Mielenkiintoinen tilanne syntymässä Pohjois-Syyriassa. Turkin tukemilla kapinallisilla (TFSA) on tuolla käynnissä operaatio nimeltään Euphrates Shield, johon osallistuu myös Turkin asevoimat suoranaisesti ainakin ilmaiskuilla ja erikoisjoukoilla. Tarkoituksena operaatiolla on ollut ajaa pääasiallisesti kurdeista muodostuva SDF pois Eufrat-joen länsipuolelta. TFSA onnistui valoittamaan parin kuukauden piiritystaistelun jälkeen alueen toiseksi suurimman Al Babin kaupungin ISIS:iltä, ja käänsi huomionsa Manbijin kaupunkiin joka on SDF:n hallinnassa (tai MMC:n, Manbij Military Councilin, mutta pidetään asia selkeänä ja kutsutaan kurdeja nyt nimellä SDF).

  Samaan aikaan Syyrian armeija (SAA) on hyökännyt voimakkaasti etelästä kohti Al Babia ja Manbijia. SAA:lla ei ole ollut tarkoitus hyökätä Manbijia hallinnoivaa SDF:ää vastaan vaan tehdä jonkinlainen sopimus kurdijoukkojen kanssa, koska tämä mahdollistaisi maayhteyden Syyrian ja Irakin välillä, ja Syyriassa armeijan leirissä odotetaan innolla Mosulin taistelun päättymistä Irakissa, koska Irak on luvannut sen jälkeen tulla tukemaan Syyrian armeijaa.

  Al Babin valloituksen yhteydessä TFSA kärhämöi jo hieman SAA:n kanssa, mutta Turkki oli haluton tukemaan tällaisia toimia. Nyt SDF vetikin povaristaan yllätyskortin, ja luovutti Manbijin kaupungin länsipuolelta n. 30 kylää SAA:n hallintaan. Näin Syyrian armeija muodostaa puskurin TFSA:n ja Manbijin kaupungin väliin. Manbijin pohjoisilla alueilla SDF:llä on yhä vastakkaista rajaa TFSA:n kanssa, mutta tuo raja kulkee Eufrateksen sivujokea pitkin, ja on siksi hyvä luonnollinen este/hidaste TFSA:n hyökkäykselle.

  Toisaalta TFSA:lla ei ole enää yhteistä rajaa ISIS:in kanssa, koska SAA ja SDF onnistuivat saavuttamaan toisensa Manbijin ja Aleppon välillä ennen kuin TFSA ehti väliin. Eli nyt TFSA:n ei toisaalta tarvitse huolehtia enää ISIS:istä, vaan tämä järjestö taistelee ainostaan SAA:ta ja SDF:ää vastaan.

  Yhdysvallat tuntuu valinneen puolensa tässä, vaikka mitään virallista ei olekaan vielä lausuttu. Yhdysvallat on nimittäin aivan viime päivinä lahjoittanut SDF:lle mm. uusia miehistönkuljetusvaunuja, ja Yhdysvallat aikoo ilmeisesti tukea SDF:ää valloittamaan Raqqan kaupungin takaisin ISIS:iltä. Tuo taistelu tulee olemaan käytännössä lopullinen isku ISIS:in kalifaatille. Turkki olisi halunnut osallistua Raqqan valloittamiseen ja pyysi tätä Yhdysvalloilta. Tästä ei tosiaan ole varmaa päätöstä vielä tehty, mutta ilmeisesti Yhdysvallat on antamassa tämän tehtävän (ja samalla myös merkittävän tukensa) SDF:lle eikä Turkille. Turkki on ilmoittanut että tämä saattaisi johtaa Yhdysvaltain ilmatukikohdan sulkemiseen Incirlikissä, Turkissa.

  Lyhyesti sanottuna tilanne on siis se, että nyt otetaan Erdoganista mittaa. Hänen suunnitelmansa oli poistaa kurdit Eufrateksen länsipuolelta, mutta nyt siinä välissä onkin Syyrian armeija, eikä enää ISIS kuten aiemmin. Uskaltautuuko Erdogan konfliktiin Syyrian armeijan kanssa, vai nöyrtyykö hän siihen häpeään että hänen suunnitelmansa pilattiin?

  Tällä hetkellä tuolla alueella käydään paikoittain kiivaitakin tulitaisteluita, mutta vielä ei ole tiedossa kuinka suurelta osin SAA on ehtinyt jo ottamaan noita kyliä haltuunsa, vai ovatko taistelut edelleen täysin TFSA:n ja SDF:n välisiä.

  Tässä vielä ALUEEN KARTTA, jolle on merkitty tärkeimpiä tapahtumia. Tämä palvelu oli joskus todella vahvasti biasoitunut kapinallisten puolelle, mutta nykyään tuntuu olevan hieman tasapainoisempi.
   
 23. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Ja iskiköhän Syyria & Al Assad kätensä vihdoinkin oikein kunnolla paskaan.

  Taustana mainittakoon että Israel on viime päivinä iskenyt ainakin kolme kertaa hisbollahia vastaan Syyrian rajojen sisäpuolella. Tästä hermostuneena Syyria ampui IT-ohjuksia israelilaisen maataistelukoneen perään, ja Israel käytti ensimmäistä kertaa tositoimissa Arrow-ohjuksentorjunajärjestelmää ampumalla yhden noista IT-ohjuksista alas. Seurasi mukavaa ajatustenvaihtoa, mm. Syyrian puolelta kommentoitiin että Israelin touhut ovat nyt ohi, ja Israelista vastattiin sanomalla että mielihyvin pistävät maan tasalle vaikka koko Syyrian ilmantorjuntajärjestelmän jos tarve vaatii.

  Noh, n. 20 minuuttia sitten Syyrian armeija ilmoitti ampuneensa alas Israelin miehittämättömän lennokin rajojensa sisäpuolella. Eipä siinä mitään, tällaisia väitteitä on kuultu aiemminkin. Syyrian mukaan mm. se ohjustorjuntajärjestelmän tuhoama IT-ohjus olisi todellisuudessa tuhonnut Israelin ilmavoimien koneen, mutta Israel kiisti tämän heti tuoreeltaan. Nyt tästä uusimmasta väitetystä tapahtumasta on kuitenkin julkaistu oikein kuvamateriaalia, ja asiasta on uutisoitu myös israelilaisessa lehdistössä.

  Mitenkä mahtaa käydä, toteuttaako Israel uhkauksensa ja tuhoaa Syyrian IT-järjestelmät, vai peruuttaako kuuntelemaan arabimaiden kettuilua ja keskittyy taas pommittelemaan hisbollahia Libanonin rajojen sisällä?

  Elämme jännittäviä aikoja :)

  Muokk: saman tien alkaa tihkumaan lisätietoja, ilmeisesti kyseessä olisi kuitenkin jonkin sortin aseistamaton halpislennokki joka tuskin aiheuttaa sen suurempaa reaktiota Israelin puolelta.
   
 24. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Trumpin alaisuudessa ilmeisesti huomattavan paljon vapaammat kädet Yhdysvaltojen ilmavoimilla Syyriassa, kun tuntuu siviilejä tippuvan jatkuvasti. Esim. linkki jossa kerrotaan yhteensä 85 siviilin kuolleen parin päivän aikana neljässä eri ilmaiskussa, ja tuon raportin jälkeenkin on tullut yksi uusi ilmoitus siviiluhreista, n. 30 siviiliuhria ilmaiskussa Mosuliin.

  Obaman aikana Yhdysvallat tuntui olevan äärimmäisen varovainen iskuissaan ja vaikutti aidosti vahingolta jos siviilejä kuoli. Toki tuo varovainen taktiikka tarkoitti myös sitä että opraatio oli melko tehoton. Onkohan nyt päätetty ottaa isompi luuta käyttöön?

  Muokk: Ja samalla kun kirjoittelin viestiä, uusi ilmoitus, tällä kertaa Raqqan suunnalta.

  (Toki lähteenä Twitter, joten varsinkin nämä uudemmat ilmoitukset saattavat olla myös ihan sitä itseään. Mutta toisaalta tuntuvat sopivan hyvin kaavaan).
   
 25. PietroMennea

  PietroMennea

  Viestejä:
  236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yhdysvallat on iskenyt Syyriaan risteilyohjuksilla sen jälkeen kun Syyrian hallinto käytti kemiallisia aseita Khan Sheikhounissa.

  USA on laukaissut kymmeniä risteilyohjuksia Syyriaan
  Venäjää oli informoitu hyökkäyksestä etukäteen.

  Syria war: US launches missile strikes in response to chemical 'attack' - BBC News
   
 26. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 279
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  .. tai sitten demokraatti-/euro-media vaan nyt Trumpin aikakaudella raportoi näistä paljon mielummin kuin Obaman kaudella.

  Mistään Obaman hyväksymien pommitusten aikaansaamista uhreista ei paljoa haluttu puhua kun Obama oli "kaveri". Mutta kun eivät pidä Trumpista, niin kaikki Trumpin tekojen negatiiviset vaikutukset kyllä kaivetaan paremmin esille.


  Tosin oikeasti lienee molempien yhteisvaikutusta.
   
 27. Cereal killah

  Cereal killah

  Viestejä:
  3 084
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikäs tuolla on nykyään meininki jos on sellainen ylemmän keskiluokan syyrialainen jossain Damaskoksessa, töissä vaikkapa tiimiesimiehenä jossain valtion virastossa ja kannattaa Assadia. Normielämää vai onko heidänkin kannaltaan sota päällä?
   
 28. sammy123

  sammy123

  Viestejä:
  63
  Rekisteröitynyt:
  20.01.2017
  Hmmm...siis ensin kaasuisku siviilejä vastaan joka AIVAN VARMUUDELLA kääntyy kansainvälisessä politiikassa oletettua käyttäjää vastaan. Sitten Jenkit ampuu vuorokautta myöhemmin 59 risteilyohjusta.

  Minulle ei mene läpi ajatus että Syyrian hallituksen joukot olisivat käyttäneet taistelukaasua :confused: Pikemminkin tulee imuriin "weapons of mass destruction" tyyppinen false flag jolla oikeutettiin USA:n voimannäyttö?
   
 29. PietroMennea

  PietroMennea

  Viestejä:
  236
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kynnys taistelukaasujen käyttöön tuntuu olevan lähi-idän diktatuureissa siinä määrin matala, että en pidä lainkaan erikoisena että Assadin hallinto käyttäisi kemiallista asetta. Kaasuiskun ajoituksessa on syytä huomioida sitä edeltänyt Yhdysvaltain hallinnon sovittelevampi viesti suhteessa Assadin hallintoon ja jatkoon, mikä on voinut antaa Syyrian hallinnolle virheellisen käsityksen liikkumavarasta ja iskun mahdollisista seurauksista.

  Sen sijaan pidän todennäköisenä että Yhdysvaltain iskujen ajankohta on tarkoin harkittu viesti Kiinan, Venäjän, Pohjois-Korean ja Iranin johdolle: Yhdysvallat käyttää tarvittaessa voimaa etujensa ajamiseen. Tässä tapauksessa se etu Trumpin suusta kuultuna oli:

   
 30. Hugh Jazz

  Hugh Jazz

  Viestejä:
  1 631
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Mitenkäs jenkkien vasemmisto on reagoinut tähän? Jos Obama olisi suorittanut iskun niin varmaan olisivat ylistäneet maasta taivaaseen..
   
 31. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 279
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Isis captured 2,300 Humvee armoured vehicles from Iraqi forces in Mosul

  Kyseessä on siis todennäköisesti kalusto, jota ISIS on pöllinyt Irakin armeijalta.

  Muitakin selityksiä olisi, ilman USAn yhteistyötä:

  2) saanut turkilta
  3) saanut saudeilta
  4) saanut tai pöllinyt FSAlta jolle USA/turkki/saudit on sitä toimittanut.

  Että se, että ISISillä nähdään hummereita ei tosiaan todista yhtään mitään yhteistyöstä USAn kanssa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.09.2017
 32. ghost gunner

  ghost gunner

  Viestejä:
  326
  Rekisteröitynyt:
  27.08.2017
  FSA:n taistelijat on käytännössä mahdoton erotella ISIS:ta, ja USA tietää tämän kyllä. USA aseistaa sissejä täysin tietoisena siitä, että suuri osa aseista päätyy ISIS:lle.
   
 33. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 279
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Aluksi ei tiennyt, ja Trump lopetti jo FSAn aseistamisen ja nykyään aseistaa käytännössä vain kurdeja.

  Ja nuo Hummerit on erittäin suurella todennäköisyydellä peräisin Irakin armeijalta, josta ne on pöllitty kun asevarikko vallattiin, että tuo toiseen säikeeseen postaamasi venäläisten propagandajuttu on täyttä Venäjän propagandapaskaa, kun siinä niitä hummereita käytetään tämän "USAn ISIS-avun todisteena"
   
 34. ei naarata

  ei naarata

  Viestejä:
  1 229
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jospa noi Hummerit on pudotettu vahingossa lentokoneesta ISISille kuten kaikki muutkin aseet vaikka piti mennä niille maltillisille kapinallisille?
   
 35. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 279
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Isis captured 2,300 Humvee armoured vehicles from Iraqi forces in Mosul

  Ei tarvi esittää mitään spekulaatiota siitä mistä nuo hummerit on peräisin kun se on ilmiselvää.
   
  Bladekill ja Zonveine tykkäävät tästä.
 36. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 233
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Vaikka Venäjä onkin tunnettu jatkuvasta valehtelusta ja asioiden vääristelystä niin tuo on se sen verran räikeä moka että pakko tuntea jo jonkinasteista myötähäpeää Venäjän puolustusministeriön puolesta. ISIS:n kaappaamista hummereista on ollut kuvia ja juttuja jo vuosien ajan.
   
  Jeesbox tykkää tästä.
 37. jorgelius

  jorgelius

  Viestejä:
  67
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  venäläiset ei välitä, usko pois.
   
 38. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  450
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä kuvia on ollu ameriikkalaisista joukoista Syyriassa, niin kyllä ne rangerit ainakin on ajellu ihan strykereillä (mitä videoita joskus tossa näin, nimen omaan syyrian puolelta otetuista filmeistä). Noi hummerit on nykyään vähä out, kun noilla ameriikkalaisilla on parempiakin vehkeitä millä ajella.
   
 39. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Siellä taas hieman uusia mausteita vanhaan soppaan, kun Turkki kyykyttää kurdeja Afrinin kantonissa. Asiaan perehtymättömille kerrottakoon, että Pohjois-Syyriassa on kaksi SDF:n (kurdien ja arabien liittouma) hallinnassa olevaa kantonia - Afrinin kanton Luoteis-Syyriassa, ja tätä huomattavasti isompi Shahban kanton Koillis-Syyriassa. Tämä kanton yhdistyy myös Irakin kurdialueeseen. (Disclaimer: Shahban kanton tarkoittaa itse asiassa kirjaimellisesti Aleppon kantonia, Shahba on ilmeisesti kurdien nimitys Aleppolle, mutta Aleppon alue on käytännössä kokonaan Syyrian armeijan hallinnassa - muuta virallista nimeä tuolle Manbijin alueelle ei kuitenkaan ole, joten käytän siitä nimitystä Shahba). Näiden kahden kantonin väliin Turkki iski jo pari vuotta siten kiilan, koska heillä oli pelko että kurdialueet olisivat päässeet yhdistymään, kun Syyrian hallintoa vastaan taistelevat kapinallisten joukot romahtivat alueella.

  SDF vastustaa virallisesti Syyrian presidentti Bashar al Assadia, mutta on toistaiseksi pidättäytynyt taistelemasta Assadin joukkoja vastaan, ja tekee myös jonkin verran yhteistyötä esim. kauttakulkusopimusten muodossa. Nyt Turkin hyökättyä Afriniin, SDF on toivonut Syyrian armeijalta ilmantorjunta-apua. Syyria virallisesti paheksuu Turkin hyökkäystä rajojensa yli - vaikka todennäköisesti samaan aikaan myhäileekin, kun kaksi Syyrian "vihollista" tappaa toisiaan - mutta ei ole ainakaan toistaiseksi tukenut SDF:ää millään tavalla, tai ei ainakaan aseellisesti.

  Yhdysvallat ei ole missään vaiheessa tukenut avoimesti Afrinin kantonia, joten hieman pystyvät pelastamaan vielä kasvojaan vaikka antavatkin Turkin valloittaa tuon alueen, mutta Shahban kantonia Yhdysvallat on tukenut avoimesti, koska SDF:n joukot ovat olleet tehokas apu taistelussa ISIS:tä vastaan.

  Tänään Turkin presidentti Erdogan sanoi, että Manbij (Shahban kanton) on listalla seuraava Afrinin jälkeen. Tuntuu ihan siltä että tässä on Turkilla jonkin näköinen end game kyseessä Yhdysvaltojen kanssa. Joko Yhdysvallat hylkää SDF:n, ja saa petturin maineen, tai estää Turkkia hyökkäämästä Manbijiin, jolloin Turkki kääntyy "lopullisesti" Venäjän puolelle. Turkki ja Venäjä ovat jo parin vuoden ajan olleet hyvää pataa keskenään, varsinkin Syyriaan liittyen. Tästä esimerkkinä Turkki ilmoitti Afrinin operaatiostaan ennakkoon Venäjälle, joka veti sotilastarkkailijansa pois Afrinin alueelta.

  Yleensäkin Yhdysvaltojen lähi-idän politiikka ihmetyttää. Tietysti on tervetullutta, etteivät enää sorki joka paikkaan, mutta nyt tuntuvat ottavan turpaansa ympäri pelikenttää: ensin tukivat FSA:ta, jonka Venäjä pisti kyykkyyn aloittamalla ilmaiskut. Tässä kohtaa Yhdysvallat totesi että eipä se FSA ollut oikeasti mikään kumppani, vaan SDF ne vasta mukavia onkin. Nyt Turkki kyykyttää SDF:ää, ja Yhdysvallat keksii selityksiä miksi tämä on oikeasti hyvä asia.

  Yhdysvallat ilmoitti myös viime viikolla aloittavansa tuolla koillisen alueella jonkinlaisen "rajavartiostojoukkojen" kouluttamisen, mutta tämän suunnitelman tyrmäsivät sekä Turkki, Venäjä, Syyria että Iran.

  Vaikuttaa siltä että Yhdysvaltojen lähi-idän seikkailut ovat tulossa viimeinkin päätökseensä, ja tuo alue siirtyy Venäjän vaikutuspiiriin. Jopa Israel on lämmitellyt välejään Venäjään viime aikoina.
   
 40. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 233
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Täytyy ihmetellä kyllä suuresti jos Yhdysvallat tosiaan aikoo hylätä yhden parhaimmista ellei parhaan liittolaisen ISIS vastaisessa sodassa ja lähteä maitojunalla karkuun Turkin kaltaisen rikollisvaltion edessä. Mitään menetettävää asiassa ei ole, koska Venäjän kätyrihän ko. valtio on ihan täysin. Toisaalta täytyy ihmetellä miksi Turkkia ei ole potkittu helvettiin NATO:sta jo aikaa sitten ja yhteistyötä lopetettu.
   
  hkultala tykkää tästä.
 41. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Vastahan Turkki on tässä viime aikoina alkanut tosissaan nuolemaan Putinin paskaista persereikää, joten ei sitä kovin kauan aikaa sitten olisi voitu sillä perusteella Natosta erottaa...

  Ja kyseessä on sen verran iso jäsen strategisesti erittäin keskeisellä paikalla, että tuskin Nato haluaa ihan hevillä Turkista luopua, vaikka jäsenyys olisikin tällä hetkellä lähinnä mustetta paperilla. Ainahan sitä voi toivoa, että tilanne muuttuu paremmaksi. Se on sitten eri juttu, että Turkki saattaa erota Natosta ihan oma-aloitteisesti! Varmaan Erdogan salaa melkein toivoo, että maa erotettaisiin Natosta eikä tarvitsisi itse erota...
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2018
 42. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Mutta näin siinä vain näyttäisi käyneen... eilen uutisoitiin Erdoganin tiedottaneen, että Yhdysvallat lupasi lopettaa YPG:n tukemisen myös Shahban kantonissa, ja samassa tiedotteessa Erdogan käski Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa pois Manbijin alueelta. Ei siis pyytänyt tai kehottanut, vaan ihan suoraan käski. Lainaus Reutersin uutisesta:

  “The United States needs to break its link with (the) terrorist organization and make them drop their weapons completely. They need to collect the weapons they gave, they need to withdraw from Manbij immediately,” Mevlut Cavusoglu told reporters on Saturday.

  Menee mielenkiintoiseksi tuolla suunnalla. Kuten jo aiemmin kirjoitin, Lähi-Itä tuntuu siirtyvän entistä voimakkaammin Venäjän leiriin. Käykö jossain vaiheessa niin, että siellä on Israel yksinään, ja arabimaat yrittävät jälleen kerran kitkeä tuon (heidän näkökannaltaan katsottuna) rikkaruohon?
   
 43. nikidaa

  nikidaa

  Viestejä:
  676
  Rekisteröitynyt:
  16.03.2017
 44. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Yhdysvaltain puolustusministeri tosiaan totesi, että heidän tavoitteenaan on suitsia Kiinaa ja Venäjää. Mikä on mielenkiintoista, koska juuri Syyriassa Yhdysvallat koki kovimman imagotappionsa Venäjää vastaan. Yhdysvallat tuki FSA:ta, mutta tämä yhteistyö päättyi FSA:n tappioon kun Venäjä ryhtyi tukemaan Syyrian armeijaa. Nyt taas Yhdysvallat tuki SDF:ää, kunnes Turkki (Venäjän luvalla) hyökkäsi SDF:n alueelle.

  Myös kannattaa huomioida, että tuo jälkimmäinen linkkisi on ajalta ennen Turkin hyökkäystä Afriniin. Linkki taitaa olla niiltä päiviltä, jolloin Yhdysvallat ilmoitti aloittavansa uudenlaisen rajavartioarmeijan kouluttamisen juurikin tuolla Manbijin alueella, josta Turkki nyt käski Yhdysvaltoja poistumaan. Eilen Yhdysvallat (Erdoganin mukaan) sanoi lopettavansa YPG:n aseistamisen. Tokikaan tämä ei tarkoita vielä koulutuksen lopettamista, mutta jos Turkki tosiaan hyökkää Manbijiin, vaihtoehtoja on tasan 2: Yhdysvallat poistuu alueelta, tai riskeeraa sen että Turkki iskee vahingossa Yhdysvaltojen sotilaita vastaan.

  Ilman sarkasmia: kiitos hyvästä vasta-argumentistasi :)
   
 45. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Yhdysvallat näytti pitkästä aikaa vähän hauista Syyriassa. Syyrian hallinnon puolella olevat joukot (ilmeisesti jotain heimotaistelijoita, ei vakioarmeijaa) yritti yllätyshyökkäystä Eufratin itäpuolella oleville öljylähteille. Ampuivat Yhdysvaltojen tukemia SDF-joukkoja. Siellä sattui vaan olemaan myös Yhdysvaltojan sotilaita. Osuivat "useita kertoja alle 500m päähän" näistä sotilaista. Yksi SDF-taistelija haavoittui.

  Yhdysvallat vastasi tykistöllä ja ilmaiskuilla. Arviolta 45-100 hyökkääjää kuoli, ja lisäksi tuli runsaasti kalustotappioita.
   
 46. JormaVeitikka

  JormaVeitikka BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 453
  Rekisteröitynyt:
  20.12.2016
  Jännästi Liveleakin "featured" -osastolla ei ole minkäänlaista videota tuosta iskusta, ja Syyria-osastollakin joku RT-kanavan propagandapätkä.

  Kuinka ollakaan.
   
 47. peepo

  peepo BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  162
  Rekisteröitynyt:
  20.01.2018
  Kaikkea sitä kuuleekin kun vanhaksi elää. Marco De Witin Maidan2 youtube lähetyksessä kerrottiin, että ISIS on Yhdysvaltain liittolainen, samoin kurdit ovat ISIS;n liittolaisia:D

   
 48. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Syyrian ilmantorjunta ampui alas Israelin F-16-hävittäjän. (Mitä Israelin hävittäjä oli tekemässä, tästä on ristiriitaista tietoa - ilmeisesti oli iskemässä Syyrian puolella sijainneeseen miehittämättömien lennokkien ohjauskeskukseen, josta oli aiemmin ohjattu lennokki Israelin puolelle). Israel ei luonnollisestikaan tästä ilahtunut, ja nyt Damaskoksen liepeillä jytisee. Mm. 104. ilmantorjuntadivisioona ottaa osumaa.

  Taas ollaan jännän äärellä. Jos Israel saa kostaa "rauhassa", tilanne rauhoittunee nopeasti. Jos taas Syyria onnistuisi ampumaan alas yhden tai vaikkapa useamman näistä kostoiskuun lähteneistä koneista, siellä on kohta Israel täysimittaisesti mukana sodassa.

  Muokk: Israel on iskenyt toistaiseksi 12 kohteeseen koneensa menettämisen jälkeen. Pohjois-Israelin ilmatila on suljettu ja väestönsuojat avattu. Presidentti ja puolustusministeri pitämässä palaveria IDF:n kanssa. Syyria on vastannut iskuihin ampumalla ilmantorjuntaohjuksia, mutta ainakaan toistaiseksi ei ole tietoa että ohjukset olisivat osuneet kohteisiinsa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2018
 49. rammon

  rammon

  Viestejä:
  110
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  Anteeksi kun pidän tätä ketjua hengissä, en tiedä kiinnostaako asia ketään muuta - mutta minua itseäni kiinnostaa, ja on sellainen tunne että tämän konfliktin merkitys saattaa olla suurempi kuin tällä hetkellä tajutaankaan.

  Pitkään on huhuttu että kurdit (YPG/SDF) ja Syyrian hallinnon kannattajat olisivat neuvotelleet hallinnon tuesta kurdeille Turkin operaatiota vastaan. Tänään näyttäisi siltä että asiassa olisi saavutettu sopimus. SANA:n (Syyrialainen uutistoimisto) mukaan kurdien hallussa olevalle Afrinin alueelle olisi jo muutaman seuraavan tunnin kuluessa siirtymässä Syyrian armeijaa tukevia puolisotilaallisia joukkoja. Ilmeisesti ei kuitenkaan varsinaista Syyrian armeijan miehistöä tai kalustoa.

  Jos Turkki jatkaa operaatiotaan Syyrian joukkoja vastaan, Venäjä ärähtää varmasti jossain kohtaa. Miten Turkki reagoi tähän? Se jää nähtäväksi.
   
 50. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 471
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ilmeisesti tapahtui joku suurempi yhteenotto jossa yhteen ottivat ihan suoraan amerikkalaiset sekä venäläiset joukot ja tuloksena satoja kuolleita venäläisiä. Venäläiset oli kai joku puolivirallinen palkkasotilasasosasto.