Se, että pitäisi pärjätä ilman MITÄÄN laajennuksia on nyt ihan kuolleena syntynyt idea. Paljon järkevämpi lähtökohta olisi, että koneen perusrunko on järkevä, ja siihen saa tarvittaessa päivitettyä yksittäisiä osia. Kuten esimerkiksi SSD: itä, liitäntäkortteja, muistia ja näyttiksen. Sitten ehkä myös prossun.
Niin, että olenhan tässä jo pariin kertaan täsmentänyt, etten ole sulkeutumassa maailmalta kymmeneksi vuodeksi tämän koneen kanssa jonkin lukittuun huoneeseen, jossa koneeseen ei voi enää koskea millään tavalla. Eli olet ymmärtänyt asian väärin. Mutta olisin voinut kirjoittaa threadin alustuksen paremmin, sen myönnän vilpittömästi. Ei vaan tullut mieleen, että asian voi tälläkin tavoin käsittää. Ei pitäisi yrittää tunkea liian montaa ajatusta yhteen introon, vaan olisi pitänyt pitää se yksinkertaisena, kuten esimerkiksi näin:
a. nykyinen koneeni on vanha
b. aion hankkia uuden koneen, käytän konetta pääasiassa valokuvahommiin
c. hankin koneen pitkäaikaiseen käyttöön.
Tämä olisi varmaan tipahtanut paremmin oikeaan laariin.
Tämä 10 vuotta näyttää nyt olevan joillekin vähän vaikea ottaa haltuun, varmaan osittain siksi, että ei ole omakohtaista käsitystä siitä, minkälainen merkitys tietokoneella on kuvankäsittelyssä ym. vastaavassa. Nykyinen koneeni on nyt 12 vuotta vanha, kuvahommiin olen käyttänyt sitä aktiivisesti ehkä 2014 alkaen, eli n. 8 vuotta. Eikä ole tehnyt edes tiukkaa, sillä kuvahommissa ei niin suuria suorituskyvyn tarpeita oikeasti ole (vaikka tietysti toisin markkinoidaan). Nyt alkaa kone kuitenkin olemaan vanha, erityisesti luotettavuuden kannalta, että sen vuoksi ajattelin vaihteeksi uusia koneen, ja vähän senkin vuoksi, että on vaihteeksi kiva rakentaa kokonaan uusi kone. Ja tietysti hommaan sellaisen nopeamman puoleisen ja hyvin ajatellun paketin, joka kestää vähän pidempään.
Se, mikä kuulostaa suurelta tehoharppaukselta, ei välttämättä sitä sitten kuitenkaan ole käytännön työssä. Esimerkiksi edellisellä sivulla oli hyvä esimerkki, jossa prosessorin päivityksellä 5 vuoden kohdalla AMD 1800X:sta 5900X:n tarjoaa tehonlisäykseksi single-coressa 1,6x ja multi-coressa 2,2x nopeudet. Se ei ikävä kyllä vielä ole tarpeeksi, että jaksaisin lähteä prosessoria päivittämään.
Käytännön esimerkki. Otetaan vaikka PugetBenchin Lightroom-testistä 150 raw-kuvan exporttaus (25- 45 megapikselia/kuva). 1800X:llä homma vie 358 sekuntia, 5900X:llä 163 sekuntia (olettaen, että LR hyödyntäisi 100% multi-corea, mitä se ei tietenkään edes tee). Siinä on noin 3 minuutin ero hommassa, jota ahkera kuvaaja tekee ehkä pari kertaa viikossa. Se on sama aika, joka menee ehkä yhden sähköpostin kirjoittamiseen (ja jonka voi tehdä samalla kun LR exporttaa).
Prosessorien julkaisuaikaväli on 5 vuotta, mutta omassa hommassa merkittävää työskentelyyn syntyvää ei tällä tavalla synny. Ehkä seuraavan 5 vuoden päästä sitten. Eli ei tämä 10 vuotta ole ensinkään epärealistinen skenaario tällaisessa hommassa (markkinointi voi antaa vähän vääristyneen kuvan todellisuudesta). Varsinkaan kun suorituskyvyn kasvu ei ole ollut erityisen nopeaa. Esimerkki on kuitenkin hyvä huomio AM4-alustan paremmasta päivitettävyydestä verrattuna Inteliin ja sen vuoksi mietin vielä tulevaa AM5-alustaa tältä kantilta.
Tietysti asia olisi toinen, jos tekisin esimerkiksi videohommia. Pitkissä renderöinneissä säästyisi heti ihan merkittävästi aikaa, kun vaikkapa 3h renderöintiaika tippuisi puoleen. Eli videohommissa päivittäisin konetta ihan toisella tahdilla, koska siitä olisi selvää hyötyä.
Summa summarum: aloitin tämän threadin sillä, että (a) koneen suunnittelu olisi vähän hauskempaa ja (b) saisin kokemuspohjaista tietoa ja hyviä ideoita muilta, erityisesti useamman vuoden poissaolon jälkeen ja (c) kuulisin muiden mietteitä koneiden kehityksestä. Nyt aika menee kuitenkin itsestäänselvyyksistä vänkäämiseen, eli siihen, että tietokoneet (yllätys yllätys) vanhenevat 10 vuodessa.
Mutta on hyödyllistäkin tietoa ja ideoita tullut, ja sen puolesta olen kiitollinen kaikille, jotka ovat jaksaneet pistää aikaa ja vaivaa tähän. Esimerkiksi:
- Yksittäisten konepakettien komponenttivalinnat, etenkin sellaiset, mitkä itselle ei olisi tullut mieleen.
- Jutut VRM:stä ja uusista pci-väylistä. Tässä on ollut sellaista hyvää omien tietojen päivittämistä.
- NAS- ja RAID-ideat. En olisi itse tullut ajatelleeksi asiaa näiltä kanteilta.
- Selkeät visiot siitä, minkä merkitys kasvaa tulevaisuudessa ja mikä jää merkityksettömäksi, esim hsalosen lista edellisellä sivulla
- Puhe AM5-kannasta. Se on ihan hyvä strateginen peruste siirtää koneen hankintaa. Ja vähän myös kiinnostaa, että mitä sieltä tulee. Mutta harkinnassa vielä, kun olisi toisaalta kiva saada tämäkin alta pois eikä venyisi koneen hankinta johonkin määrättömään aikaan (julkistuspäivä, saatavuusongelmat, lastentaudit).
Pistetään vielä tähän loppuun nyt näkyvästi, että:
- Jos huvittaa, niin voin laajentaa/päivittää/jne. muistia, kovoja, kortteja, jne.
- Jos tuntuu, että kone ei vaikka 5 vuoden päästä toimi hommissa enää tarpeeksi hyvin, niin mikään ei estä päivittämista/uuden ostamista.
- Jos kuitenkin olettaa kestävän kauan, kuten oletan, niin ostohetkellä kannattaa miettiä laajennettavuudet, käyttöiät ja kestävyydet kerralla hyvin kuntoon.
ps. kirjoitin tämän nyt vastaukseksi sun viestiin, ja on välillä vähän kipakkaa tekstiä, mutta sitä ei ole tarkoitettu erityisesti sulle vaan enemmän koko threadiin. Sulla on ihan hyvä nosto tuo Raid-juttu ja tutkin sitä vähän lisää, eli palaan mekaanisten levyjen mahdollisuuteen. Toiseksi, periaatteena on, että kenellekään ei pidä olla ikävä. Väärinymmärryksiä voi olla, yhtälailla minunkin puolelta, mutta reilu pitää olla.