No niin, pistetään sitten vähän ajatuksia siitä, miten olen pohtinut tallennuskapasiteettia.
Ensiksi kuitenkin muutama sana NAS:sta. Muutama on sellaista jo ehdottanut ja olen tutkinut asiaa, mutta ainakaan tässä vaiheessa en ole kuitenkaan sellaiseen lähdössä. Alla muutamia syitä:
- Pääasiallisen työkaluni Lightroomin työnkulku on suunniteltu niin, että siinä ei juuri hyödytä NAS:sta. Videopuolellahan projekteja otetaan työlevylle, tehdään ne ja siirretään sitten varastoon NAS-asemalle. Siinä NAS-ajattelu toimii hyvin (erilliset projektit, isot projektikansiot, jne.) Lightroom toimii kuitenkin niin, että koko ajan käytetään tietokantapohjaista kuvakirjastoa eikä tiedostoja tarvitse ikinä siirtää (omaehtoinen siirtely aiheuttaa pahimmillaan vain sekaannuksia ja sotkuja ilman mainittavaa hyötyä).
- Käyttöönottokustannukset ovat aika suuret. Eli NAS:n pitäisi olla ihan oma erillinen projektinsa.
- Hyötyisin NAS:sta ehkä enemmän jos editointikoneita olisi useampia. Nyt tuntuisi tyhmältä rakentaa kovalevyjen varasto erikseen johdon päähän, kun käyttäisin sitä kuitenkin yhdeltä ja samalta koneelta.
- Se, mistä NAS-ajattelussa kuitenkin tykkään, on automaattinen backup tai ainakin levyjen peilaus raidin kanssa. Eihän se ihan oikea backup ole, ja sellaisen joutuisi kuitenkin ehkä tekemään erikseen, mutta automaattinen levyjen peilaus toisi tiettyä varmuutta ja turvaa ilman suurta vaivaa.
Eli NAS:ia en ole tässä projektissa rakentamassa, vaikka monet ovat hyvällä tahdolla sitä ehdottaneetkin. Ajatus siitä on kuitenkin nyt istutettu päähän ja mikäli tulevaisuus tuo hyviä syitä harkita NAS:ia, niin olen ainakin tietoinen tällaisestakin mahdollisuudesta. Tätä on ollut ihan mielenkiintoista tutkia.
Sitten siihen tallennuskapasiteettiin. Kuvaan alla nykyisen koneen ja sen miten olen järjestänyt asiat (=miten asiat ovat järjestyneet ajan myötä). Sen alla esitän alustavia ajatuksia siitä, miten järjestäisin kovalevyt tulevassa koneessa.
NYKYINEN KONE JA SEN KIINTOLEVYT
Kun rakensin koneeni vuonna 2010, aloitin muistaakseni 80 Gt SSD:llä ja 1 Tt HDD:llä. Ajattelin silloin, että tämä tulee riittämään pitkään, mutta matkan varrella päivityksiä on täytynyt jonkin verran tehdä.
Tallennustilan suhteen tilanne on tällä hetkellä tämä (tärkeysjärjestyksessä):
1. OS: 80 Gt Intel G2 SSD
- Win7 + ohjelmat + Lightroom Katalogi + Photoshop scratch-disk
- Vuonna 2010 tämä oli suhteellisen kallis hankinta, sillä SSD:t olivat vasta ilmaantumassa koneisiin. Maksoin tästä muistaakseni noin 250e, jolla olisi saanut helposti 1-2 Tt tavallisen mekaanisen kovalevyn. Isompi 160 Gt:n versio maksoi tuplasti, eikä siihen ollut varaa. Nopeus oli kuitenkin sen ajan spekseillä erinomainen enkä katunut valintaani (250 Mt/sek, random 4 KB Read: 35,000 IOPS).
- Nyt vuonna 2022 tämä on kuitenkin koneen heikko lenkki, sillä se on aivan täynnä ja jarruttaa kaikkea tekemistä. Pitkäikäisyyden näkökulmasta katsottuna voidaan sanoa, että silloin melko kallis 80 Gt:n levy oli kapasiteetiltaan liian pieni, tai ehkä tarkemmin ilmaistuna venytin levyn käyttöä liian pitkään.
- Vanhassa koneessa C-aseman täyttyminen vastaa suurin piirtein sepelvaltimotaudin kehittymistä:
mikään ei suju enää mallikkaasti, vaan joka käänteessä henki loppuu, eli joko LR valittaa liian pienestä levytilasta ja Photoshop kirjoittaa senkin vähän täyteen. Olisi helppo tietysti vaihtaa suurempaan, mutta tein periaatteellisen päätöksen vaihtaa koko kone uuteen.
2. KUVAKIRJASTO: 2 Tt HDD Seagate
- Kuvakirjasto, n. 80 000 raw-kuvaa, käytännössä täynnä.
- Ostin tämän levyn jossain vaiheessa matkaa kun ensimmäinen 1 Tt levy tuli täyteen. Nyt alkaa tämä olla aivan täynnä. Kuvien määrä varmasti tuplaantuu ajan kanssa, mutta ei kuitenkaan millään kiihtyvällä vauhdilla.
- Mekaaniset levyt ovat kuvahommassa monessa suhteessa ärsyttävän hitaita. Kuvien importointi Lightroomiin, preview-tiedostojen teko, kuvien selaaminen kirjastosta ovat kaikki sellaista toimintaa, missä käyttötuntuma saisi olla aika napakka ilman lageja. Oma kokemus on, että mekaanisilla levyillä on aika paljon tällaista odotteluhommaa.
3. MUU: noin 2 Tt parilla eri HDD:lla
- Sekalaista tavaraa kuten vanhoja projekteja, työhommia ja kaikkea muuta vanhaa tavaraa.
- Temp-kansiossa noin 1,4 Tt läpikäymätöntä kuvaa, eli todellisuudessa muuta tavaraa on vain noin 0,5 Tt. Eli muulle tavaralle kapasiteetin tarve ei ole kovin paljon.
4. YLIMÄÄRÄISET LEVYT
- Kirjahyllyssä on yksi 4 Tt HDD Seagate Ironwolf, jota olen käyttänyt kuvakirjaston ja LR-katalogin backup-levynä. Käytännössä siis otan noin neljä kertaa vuodessa backupin kuvakirjastosta erikseen tälle mekaaniselle levylle ja säilytän sitä erillään koneesta. Mekaanisilla lätyillä isojen backuppien tekeminen vaatii kyllä kärsivällisyyttä, sillä siirtonopeudet ovat niin aneemiset, mutta en oikein näe muutakaan vaihtoehtoa.
- Pöydällä makaa käyttämätön Samsung 4Tt 870 QVO SSD, jota suunnittelin alun perin kuvakirjaston uudeksi levyksi ennen kuin tein periaatepäätöksen koko koneen uusimisesta. Sitä voisi toki hyödyntää tämän koneen kokoonpanossa.
AJATUKSIA UUDEN KONEEN KOVALEVYISTÄ
Sitten ajatuksia, että miten järjestäisin kovalevyasiat uuden koneen kanssa.
A. Ajattelin, että OS-levy voisi edelleen toimia niin, että siinä olisi pelkästään Win11, ohjelmat, Lightroom katalogi ja Photoshop scratch-disk. Monissa ohjeissa neuvotaan sijoittamaan scratch-disk kokonaan omalle erilliselle levylleen, mutta tällöin puhutaan melko isosta scratch-tiedoston koosta. Videotuotannossa tai 3D-hommissa tällainen syntyykin helposti, mutta Photoshop ei ainakaan minun käytössä vaadi mitään satojen gigatavujen scratch-tiedostoa. Samoin Lightroom-katalogi on tällä hetkellä vaivaiset 6,5 Gt, joten sekään ei tarvitse tilan vuoksi erillistä kovalevyä, eikä M.2 -paikkoja viitsi uhrata pelkästään scratch-tiedoston ja LR-katalogin vuoksi. Ajattelin, että esimerkiksi Samsung 1 Tt 980 PRO voisi olla passeli tähän. Vai kannattaisko ottaa suoraan 2 Tt versio? Yksikin tera tuntuu aika paljolta pelkästään OS:lle ja ohjelmille, mutta tulevaisuudessa asia voi tietysti näyttää toisenlaiselta (tuo kokemus 80 Gt levyn riittämättömyydestä vähän kummittelee tässä).
Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 980 PRO antaa tehoa, jolla viet tietokoneen käytön seuraavalle tasolle. 980 PRO:n PCIe 4.0 -liitäntä merkitsee kak
www.jimms.fi
Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 980 PRO antaa tehoa, jolla viet tietokoneen käytön seuraavalle tasolle. 980 PRO:n PCIe 4.0 -liitäntä merkitsee kak
www.jimms.fi
B. Kuvakirjaston kohdalla ajattelin, että en käyttäisi siihen jo olemassa olevaa Samsung 4Tt 870 QVO:ta, sillä se perustuu huonompaan QLC-tekniikkaan ja on nopeutensa puolesta jäämässä jälkeen kehityksestä. Sen sijaan voisin pistää kuvakirjaston Western Digital 4TB WD Red SN700 tikulle (600e), joka tarjoaa huomattavasti enemmän nopeutta. Koon suhteen 4Tt taitaa olla maksimi, sillä sen jälkeen asemien hinnat nousevat aika suolaisiksi. Käytännössä siis vaihtaisin tämän jossain vaiheessa uuteen, kun 4 Tt:n raja kuvien määrässä tulee vastaan ja SSD-asemien hinnat ovat tulleet alaspäin.
Tekniset tiedot :Yleistä Laitteen tyyppi: Puolijohdeasema - sisäinen Muistin koko: 4 TB Koko tai muoto: M.2 2280 Liitäntä: PCI Express 3.0
www.jimms.fi
C. Muun tavaran pistäisin olemassa olevalle Samsung 4Tt 870 QVO:lle. Hidas ja vanhentuvaa tekniikkaa, mutta kyse olisi jonkinlaisesta varastolevystä, jossa on muutenkin vanhaa tavaraa. Nopeus ei ole tässä kohtaa niin oleellista, eikä se söisi yhtään M.2-paikkaa.
D. Backupit kuvakirjastosta ottaisin edelleen säännöllisin väliajoin 4 Tt HDD Seagate Ironwolfille. Pelkästään sen vuoksi, että en keksi, miten sen tekisi järkevämmin (taloudellisella tavalla). Koneeseen voisi hankkia esimerkiksi kiintolevykelkan, johon levyn voisi tökätä silloin tällöin kiinni hot-swapilla ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Aikaahan se vie, kun on hidas mekaaninen levy, mutta en tosiaan näe oikein muutakaan vaihtoehtoa.
Jos haluaisin lisäturvaa ja käytännöllisyyttä, niin voisin ehkä kuvitella koneen sisälle vielä yhden 4 Tt HDD:n, johon myös välillä ottaisin backupin, tai kone ottaisi automaattisesti tms. Toisaalta ajattelin vähän niinkin, että koneessa ei olisi yhtään mekaanista levyä enää, sillä en ole niiden ystävä (hitaita, äänekkäitä, ikäviä). Backup-rutiini on pakollinen, mutta jaksaako muun kanssa enää pelata, en tiedä.