Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tämä. Ensin säädät kymmeniä tunteja muistien ajoituksia ja kaikki testit menevät ilman virheitä läpi. Sitten parin viikon päästä joku random peli kippaa satunnaisesti ja syy löytyy lopulta muistien kelloista ja ajoituksista. Nykyään vain 3600/16 xmp-profiili päälle ja lujaa ajoa. Työkoneeseen en edes harkitsisi muistien kellojen ja ajoituksien säätämistä.Pidä muistit XMP-profiilin arvoissa, muistien vakaus on paljon monimutkaisempi homma kuin prossun vakauden testaaminen ja saatu hyöty yleensä vain marginaalinen.
Et halua työkoneesta epävakaata epävakaiden muistien takia.
Itse antaisin sen pienen alivoltituksen olla ja ajella muuten vakiona tuota 12900K:ta (paitsi tietysti muisteille XMP-profiili päällä), sulla on kuitenkin jäähdytys kunnossa ja epäilen että ajaisit jatkuvasti mitään mikä rasittaisi yhtä paljon kuin esim. Cinebench R23 testi, jolloin todellisuudessa arkilämmöt peruskäytössä ovat kaukana throttlausrajoista. Useilla emoilla BIOSista löytyy ihan suoraan kohta missä kysytään käytössä olevaa jäähdytysratkaisua joka samalla laittaa power limitit sopiviin arvoihin kyseiselle jäähdytykselle.Joo, tämä muistijuttu taitaakin olla sellainen, että jätän suosiolla väliin. Ajattelin (luulin), että kellojen nosto muisteille oli "ilmainen" nopeuslisä vähän kuin kellojen kertoimet aikoinaan, mutta vähiten kaipaan kyllä sitä, että kone kaatuilee aina välillä ilman mitään erityistä näkyvää syytä. Muistan, kyllä että vähän näin ajattelin jo suunnitteluvaiheessa, mutta ahneus tietysti iski kun rupesin katselemaan videoita youtubesta.. Hyödyt suhteessa riskeihin ovat kuitenkin aika mitättömät ja olisi hyvä saada fokus takaisin siihen, että koneella tehtävät jutut ovat ne tärkeimmät asiat, ei koneen itsensä säätäminen. Helposti vaan katoaa itseltäkin fokus kun alkaa seuraamaan yksityiskohtia ja kiinnostumaan niistä. Voisin hyvin käyttää tuon kellotukseen käytetyn ajan siihen, että pistän koneen oikeasti työkuntoon (partitioinnit, ohjelmat, kirjastot ym.)
Tuon power limit -asian tarkistan kuitenkin, kun hsaloselta tuli tuossa noin yksityiskohtaiset ohjeet.
Tänään ja lähipäivinä kuitenkin kesäreissulla Helsingin suunnalla, että kone joutuu makaamaan kotona yksinään pari päivää..
Tähän on pakko kommentoida että jos muisteja kellotat, niin karhu on erinomainen itse muistien testaukseen ja prime95 large fft hyvä muistien + muistiohjaimen testukseen. Ajamalla karhua yön yli ja primeä sen 12 - 18 tuntia, niin epävakaudet kyllä tulee esiin.Corsairin Vengence DDR 5600mhz muistit 6200 megahertsiin ja niinhän siinä kävi, että kone alkoi välillä antamaan blue screenia. Otin vaarista neuvon ja palautin muistit 5600 megahertsiin, jolloin kone alkoi toimimaan kuten pitääkin. Tämä oli hyvä neuvo ja olen kiitollinen siitä, sillä muuten olisi kellotukset saattaneet jäädä päälle ja olisin ihmetellyt hiuksia repien, että miksi kone kaatuilee aina silloin tällöin. Sitä paitsi, muistien kellotus vaikutti todella vähän esimerkiksi CineBench tuloksiin, että vakauden menettämisen riski on teholisään nähden kyllä ihan tarpeeton
Täytyy kyllä nostaa hattua sun blogikirjoituksista. Sinulta kirjoittaminen sujuu todella upeasti. Blogeissa on helposti yhden AMK-opparin verran sisältöä. Voisit melkein tulla io-techiin kirjoittelemaan uutisia sekä artikkeleita, jos sulla aikaa ja kiinnostusta riittää.5. Valmiit blogi-artikkelit
Naputtelin tässä välissä myös blogi-artikkelit valmiiksi. Asiansa tuntevalle tietotekniikan harrastajalle (=TechBBS:n die hard -tyypeille) niissä ei varmasti ole mitään uutta (joskin jotain epäselvää kyllä), mutta onhan niihin kerätty aika paljon asiaa koneen uusimiseen liittyen, ja blogien lukemisessa on paljon kyse myös viihteestä. Mikäli projektin blogi-kirjoituksiin liittyvä tulos kiinnostaa, niin ne löytyvät täältä:
4. Äänettömyys
5. Valmiit blogi-artikkelit
Offtopiccia.nnen koronaa oli Tonnin Pelikone-ketju, jota pidin, niin siellä oli Bronze-tason virtalähteitä useasti, mutta nyt on siirrytty suosittelemaan Gold-tason virtalähteitä jo alle tonnin koneisiin.
Kiitos kannustavista kommenteista. Kirjoittamisessa on kuitenkin vähän niin, että tiiviin ja hyvin ajatellun tekstin tuottaminen on vaikeampaa kuni pitkien ja rönsyilevien. Tietotekniikka on mulle kirjoittamisen genrenä vähän uusi, niin noista tuli nyt tuollaisia.Täytyy kyllä nostaa hattua sun blogikirjoituksista. Sinulta kirjoittaminen sujuu todella upeasti. Blogeissa on helposti yhden AMK-opparin verran sisältöä. Voisit melkein tulla io-techiin kirjoittelemaan uutisia sekä artikkeleita, jos sulla aikaa ja kiinnostusta riittää.
Offtopic: Upeita kuvia sun flickrissä. Sonyn järjestelmä kiinnostaa. Canonista siirtyminen tulee kuitenkin tällaiselle kasuaali-kuvaajalle kalliiksi ja työlääksi, mutta ehkä vielä joskus..
Hyvä, kiitos kommentista. Oon yksityiskohtien suhteen vähän laiska välillä (kielioppi, termit) kun niitä pitäisi jaksaa tarkistella ym. Mutta varmaan täytyy vähän korjata noita pahimpia virheitä. En olisi itse huomannut, jos et olisi huomauttanut.En nyt jaksa kirjoitusasusta hirveästi kitistä, tekstiä on niin järjettömästi ja muuten hyvin kirjoitettu, mutta lyhenteitä on pienellä ja tavuviivoja puuttuu melkoisesti (tyyliin "pci-e 4.0 väylän"
Ja ton SSD:n lukukestävyysyksikkö on PBW, ei TBW. "1 Tt, 2 Tt ja 4 Tt mallien lukukestävyydet ovat niiden koon mukaisesti ilman kompromisseja: 1 TBW, 2 TBW ja 4 TBW".
Komee mylly ja hieno projekti. Toivottavasti kestää pitkään.
Joo, itsestäkin tuntui, että tässä kohtaa onnistui aika hyvin - varsinkin kun oli itsellekin uusi ajattelutapa.Mukavaa kuulla taas projektista.
Tämä kappale on hieno. Siinä on oivallettu, että ei tarvitse olla mitään äänieristettyä koteloa, joka on mahdollisimman suljettu - vaan fiksuilla osavalinnoilla kone on muutenkin hiljainen.
Se on vaan nykyaikaa.
Hyvät kommentit ja yritän täydentää noita muutamaa kohtaa näiden kommenttien pohjalta.Ei ollut virheitä, kun katselin, mutta pari pointtia kuitenkin. Ja luin enemmän sitä artikkelia, jossa oli osia - ja vähemmän sitä, jossa oli motivaatiota ja trendejä.
Nvidialla on QuickSync-vastine, NVENC, joka on aika hyvä myös. AMD:llä on kanssa joku, mutta se on kärsinyt laatuongelmista. NVENC on kai erityisesti streamaajien suosiossa, kun se pakkaa reaaliajassa striimiä hyvällä laadulla.
Ostit parhaan kiukaan, niin se rajoittaa emolevy- ja jäähyvalintoja. En ostaisi alle 10:n power stagen virransyöttöä ja tuo 16 tuntuu olevan ihan sopiva. Ampeereilla ei niin väliä: 1.2V*16*70A = 1344W, niin ei sinun virtalähde anna noin paljon ja se virtaliitinkin siinä vieressä antaa tuhat wattia vähemmän..
Ilmajäähy on hankittu top-3 parhaasta, vaikka testin ottaisi minkä valmistajan hyväksi vaan. Se on kanssa tarpeellista, tuo on hirveä kuluttamaan virtaa ja tuottamaan lämpöä rasituksessa. Cinebench on muuten hieno tämän mittaamiseen, kun se prosessori throttlaa, jos rasitusta on liikaa ja se näkyy pisteissä. Parhaat CB-pisteet ovat merkki siitä, että suorituskyky tod.näk. saavutetaan myös tosielämän rasituksessa.
Virtalähteestä se hukkalämpö (94% hyötysuhteella 6% menee lämmöksi) lämmittää sitä virtalähdettä, niin paremman hyötysuhteen virtalähteet tarvitsee vähemmän tuuletusta, lämpenevät vähemmän ja ovat pidempi-ikäisiä. Ennen koronaa oli Tonnin Pelikone-ketju, jota pidin, niin siellä oli Bronze-tason virtalähteitä useasti, mutta nyt on siirrytty suosittelemaan Gold-tason virtalähteitä jo alle tonnin koneisiin.
Nvidialla on QuickSync-vastine, NVENC, joka on aika hyvä myös. AMD:llä on kanssa joku, mutta se on kärsinyt laatuongelmista. NVENC on kai erityisesti streamaajien suosiossa, kun se pakkaa reaaliajassa striimiä hyvällä laadulla.
Se AMD:n "joku kanssa" on AMF joka sai ison päivityksen todella pitkän odotuksen jälkeen vasta ihan hiljattain. Suurin juttu siinä on B-frame tuki vihdoinkin joka toi tuon kikottimen erittäin lähelle QS ja NVENC.
Toki aina kun jotain isoja muutoksia tehdään niin niillä on taipumusta tuoda uusia ongelmia. AMF githubissa on ollu sutinaa
Issues · GPUOpen-LibrariesAndSDKs/AMF
The Advanced Media Framework (AMF) SDK provides developers with optimal access to AMD devices for multimedia processing - Issues · GPUOpen-LibrariesAndSDKs/AMFgithub.com
AMD:n ongelma on ollut h264 heikko suorittaminen. h265 on ollut aina ihan suht hyvällä tasolla, johtuen varmaankin siitä google diilistä joka AMD:llä ja googlella oli tai on ehkä edelleen, eli stadia. Navi muistaakseni pystyy jauhamaan lähes kymmentä reaaliaikaista encoodausta samanaikaisesti, varmaan juuri tuon stadia diilin takia.
Lähinnä toi "kanssa joku" triggeröi, olis ainakin omasta mielestäni ihan aiheellista hiukan perehtyä asiaan kun jotain tuollaista kirjottaa. Nyt tuosta lähinnä saa kuvan että "Olen kuullut että AMD:llä on värkki myös mutta se on kuulemma huono jota ei kukaan käytä."
Silti sitä käyttää niinkin iso peluri kuin google ja stadia on edelleen hengissä.
Mut joo off topikkiin menee.
Tomshardware sanoi:The biggest issue is the outdated video engine. Yes, you can watch YouTube and NetFlix on the RX 6400, as it still supports H.264 (AVC) and H.265 (HEVC) decoding. What you can't do is any form of accelerated video encoding. That probably won't matter for a lot of people, but any budget gamers thinking about doing a Twitch stream will be disappointed — especially since you get both H.264 and H.265 encoding support with Nvidia's older GTX 1650. HTPC users that want to encode live streams for later viewing will also be disappointed.
Niissä halvimmissa korteissa, esim. RX 6400 vielä on tuo enkooderi pois käytöstä:
Moikka ja sori, että vastaan myöhässä tähän viestiin. Tosiaan se jäi koittamatta, että miten olisi kone pelittänyt pelkän prosessoriin integroidun näytönohjaimen kanssa. Nyt konetta muutaman kuukauden käyttäneenä arvioisin kuitenkin, että olisi varmaan silläkin pärjännyt - ainakin näissä Adoben ohjelmissa, mitä itse käytän, eli pääasiassa Lightroom ja Photoshop. Näytönohjaintakin nämä osaavat käyttää, mutta se on kovin rajattua. Esimerkiksi peruseditoinnissa ei näytönohjainta juuri hyödynnetä ja se pistetään tulille usein vasta sitten, kun exportataan kuvat ulos. Miten paljon nopeampi tämä on näytönohjaimen kanssa, sitä en osaa arvioida, mutta jos kuvamäärät eivät ole kovin isoja tyyliin, alle 200 kpl, niin ei ne erot paljoa tuntuisi, olisi kummin vaan.Jäikö lopulta koittamatta olisikos pärjännyt ilman näytönohjainta? Koppalämmöt ainakin tippuisivat?
Entä se vanha kone? Siihen nopea verkkokortti ja kuvat siirtyvät jatkossa kopiona sille?
Ja vanha kone jököttää tuossa vieressä vielä sen aikaa, että saan rakennettua uuden tietokonepöydän. Sitten varmaan tyhjään koko romun (jännä huomata miten näkemyksen muuttuvat kun tottuu uuteen koneeseen, ennen en olisi kuvannut tuota vanhaa konetta romuksi, vaan pidin sitä uskollisena sotaratsuna viimeiseen saakka). Oon ajatellut, että siitä voisi tehdä tietokoneen lapsille. Pääsisivät siinä ihan erikseen opettelemaan koneen käyttöä (ja rikkoa sen) omalla tavallaan. Vähän mietityttää vaan sen äänekkyys, että kun nyt oon päässyt siitä eroon, niin huvittaako sitä kuunnella toisestakaan huoneesta. Eli varmaan pitäisi jotain toimenpiteitä tehdä sen suhteen. Mutta joo, vähän sellaista säätämisväsymystä tullut sen jälkeen kun oman koneen sai valmiiksi.
Joo tuo Asus Z690 Pro Art on tosiaan hyvä ja aika paljon lisää future-prooffia tähän projektiin (monipuoliset liitännät sekä kaikki kellot ja pelit). Gigabyten Aerokin oli ihan ok, mutta ei yhtä hyvä kuin tämä. Siinä mielessä se oikeuttaa paikkansa projektissa ja blogi-jutuissakin.
Tuolloin ei vielä ollut z790 emoja. 13000 sarja tuli vasta lokakuussa 2022. Lainasit viestiä kesäkuulta 2022.Miten päädyit tähän Asus Z690 Pro Art, kun tämä Asus Z790 Pro Art jo saatavilla ja taitaa olla vielä pikkasen halvempi.
ProArt Z690-CREATOR WIFI、ProArt Z790-CREATOR WIFI Product different Compare|ASUS USA
Comparison between ProArt Z690-CREATOR WIFI、ProArt Z790-CREATOR WIFI in CPU、News & Updates、Chipset、Memory、Graphics、Expansion Slots、Storage、Ethernet、Wireless & Bluetooth、USB、Audio、Back Panel I/O Ports、Internal I/O Connectors、Special Features 、Software Features、BIOS、Manageability、Operating...www.asus.com
Z790 Vs. Z690: Our Recommendation - Tech4Gamers
In this guide, we will cover all the differences between the Z790 Vs. Z690 chipset motherboards to figure out if it is worth upgrading.tech4gamers.com