Oma valintani edulliseksi massamuistiksi oli viime vuoden (2016) aikana WD Elements 5 Teran versiona. Ostin kaksi ensimmäistä 111 euron hinnalla / kappale, ja toiset kaksi maksoivatkin jo sitten 159 euroa. Näyttää hintataso nousseen vielä entisestäänkin. Sisällä on blue sarjan levy, josta väitetään, että se olisi fyysisesti samanlainen kuin red sarjan levyt, mutta eri firmwarella. Tuo oli netissä jonkun kirjoittama väite asiasta, mutta mistä sitä noista voi koskaan oikeasti tietää.
Todella ärsyttävän 8 sekunnin nukkumaanmenoajan voi wdidle3 ohjelmalla venyttää aina 300 sekunnin eli 5 minuutin mittaiseksi. Nyt levyt tuntuvat tuon korjauksen jälkeen oikeasti ihan asiallisilta. Pääosan ajastaan ne lisäksi nukkuvat, eivätkä siten edes kulu. Vauhti on tuntunut ihan riittävältä, josko koko konekanta on muutenkin kovin iäkästä, joten hyvä vertailukohde puuttuu.
Youtubesta löysin videon, jossa näytettiin tuollaisen kirja tyyppisen kuoren avaus ohutteräisellä veitsellä. Irrotin sen sata3->usb3 muunnoskortin, ja laitoin levyt hetkeksi erilliseen e-sata dockiin. Näin wdidle3 ohjelma pystyi löytämään levyt, se ohjelma kun ei sitä tee usb3 liitännän lävitse. Eli vähän piti askarrella, mutta lopputulos oli palkitseva. Nuo uuden sukupolven siniset levyt eivät tunnu tuottavan edes hukkalämpöä mitenkään mainittavasti. Ero on aika suuri esim. aikaisempiin 2 teran Samsungeihin verrattuna, josko tietenkin jonkin noin 10 vuoden kehityksen pitää jossain myös näkyäkin. Aioin aiemmin käyttää levyjä purettuina ja pistää ne talouden eri koppien sisään, mutta kotelo olikin oikeasti minusta siistin näköinen, ja usb3 on riittävän nopea liitäntä varastokäyttöön.
Vahasin samassa rytäkässä sitten ne kotelotkin autovahalla, niin nyt niihin eivät jää pöly eivätkä sormenjäljet silleen niin kuin ennen. Gigantin 111 euron tarjous 5 teran levystä oli ihan ylivertainen. Verkkokaupassa taisi samankokoinen green levy (ollen siis vanhempaa mallia kuin tuo sininen) maksaa pelkkänä irrallisena levynä tuolloin jonkin noin 230 euroa. Valinta oli siis aika helppo.
Nyt näillä kokemuksilla en enää ostaisi alle 5 teran levyä. Seuraavat 15-20 vuotta tulevat vasta osoittamaan, että olivatko levyt oikeasti hyvä hankinta vaiko eivät. Neljästä Samsungin 250 gigaisesta levystä kaksi ovat nyt kuolleet yli 10 vuoden käytön jälkeen. (olleet systeemilevyinä) Kolme myöhemmin ostettua 500 gigan levyä ovat vielä ehjinä ja käytössä, vaimon koneessa pääosin nukkuu kolme teran kokoista samsungia samoin vielä täysin moitteettomina, ja olohuoneen htpc koneessa on kuusi kahden teran Samsungia samoin täysin ehjänä. Mutta vanhimmista 250 gigaisista on siis jo kaksi kuollut. Käyttöikä on siis kuitenkin rajallinen.
Samsungin levyjen lämmöt ovat tyypillisesti noin 33 - 34 astetta, mutta noiden WD levyjen lämpötilat eivät minun järjestelmissäni selviä tuon välissä olevan usb3 kytkennän takia. Ulkoisessa dockissa oleva Samsungin ssd evo 850:n lämpötila on 36 astetta. Onkohan se liian paljon ? Levy on puoliksi upoksissa täysin tuulettamattomassa kolossa. Tuo vähän vaivaa.
WD blue vaikuttaa ainakin toistaiseksi oikein hyvältä, mutta eihän noilla ole käyttöä takanaan kuin vasta noin puoli vuotta. Mielestäni se softakorjaus pitää viitsiä ja jaksaa tehdä noille levyille. Vaiva on kuitenkin suhteellisen pieni. Luin myös jostain, että WD väittää lukupäiden kestävän nukkumaan menoa vähintään 300 000 kertaa, mutta saahan sitä luvata... jotenkin minusta tuntuu siltä, että tuo on vain ikävä tapa lyhentää kuluttajaluokan levyjen elinikää, ja tehdä pesäeroa oikeisiin kalliisiin serveriluokan kovalevyihin. Millään järkisyyllä tai jollain virran oikealla säästämisellä tuota 8 sekunnin nukkumaanmeno -juttua ei voi mielestäni selittää eikä perustella.
T -.- (ja ei ole muuten liian pitkä vastaus.)
Lisäys: Jossain oli myös tieto siitä, ettei wdidle3 voi enää lopettaa levyistä sitä nukkumista kokonaan, vaan jokin arvo on laitettava, ja pisin mitä levyt hyväksyvät olisi tuo 300 sekuntia. Tein homman ultimatebootcd:llä.