• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Suomen valtion default 2030-luvulla

En ole koskaan käynyt jenkeissä niin en ota kantaa sinun kokemiisi asioihin. Pari omaa huomiota (mutuilua) tosin mitä monesti miettinyt kun jenkkejä verrataan muihin maihin.

1) Eikös jenkeissä ns. henkilökohtainen konkurssi ole asia jonka ihmiset voivat tehdä jos bisnes kusee, ja sitten uutta yritystä perään vaan? Suomessa taidat saada liiketoimintakieltoa x vuotta.

2) Jenkit on aikasen paljon suurempi homogeeninen sisämarkkina, 350 miljoonaa ihmistä jotka jakavat saman kielen ja pääosin samanlaisen maailmankuvan, helpompi myydä krääsää yms. bisnestä kun potentiaalisia asiakkaita on tuon verran. Toki kilpailuakin on enemmän.

3) Dollari on maailman varavaluutta, ja niin kauan kuin muut valtiot luottavat tähän ja jatkavat jenkkien valtionvelan ostoa hyödykkeiden tuottoa vastaan, mahdollistaa jenkeille käytännössä rajattoman velanoton ja kohtuullinen määrä tämän uuden valuutan luomasta inflaatiosta voidaan ulkoistaa muualle (kaikki olemassa olevat dollarit eivät kierrä Amerikan rajojen sisällä, ajatelkaa esim. korona-aikaa kun oliko 80% kaikista koskaan kierrossa olleista dollareista "luotiin" parin vuoden aikana). Koska jos dollari kaatuu, koko maailman talous käytännössä kaatuu. Esim. Suomella ei tälläistä työkalua käytössään ole.

4) Jenkeissä on monta toimialaa jotka ovat Euroopassa aika ennenkuulumattomia, esim. terveydenhoidon ympärillä pyörivät palveluntuottajat, kaikenmaailman SaaS-palvelua ja "hakukoneoptimointia", yms näkyvyyttä yksityisille praktiikoille, varsinkin suomalaisin silmin "universaalin" terveydenhuollon takia vaikea nähdä tälläiselle hirveästi potentiaalia täällä. Kokoomus toki kovasti yrittää yksityistää kaiken.
Amerikan osavaltiot ovat kuin euroopan valtiot. Ei ole homogeeninen yhtenäinen sisämarkkina. Liittovaltio toki asettaa raameja(vrt. eu) mutta osavaltio ja jopa kaupunkitasolla on paljon uniikkia säätelyä mikä vaikuttaa yritystoimintaan perustavanlaatuisesti. Kaupunkitasollakin ongelmia pyörittä yritystä kun ei todellakaan new york ja san francisco vaikka toimi samalla tavalla oli kyse sitten sääntelystä tai potentiaalisista asiakkaista.(vrt. helsinki ja pariisi)

Henkilökohtainen konkurssi auttaa velkojen kanssa. Ehkä joku velkasaneeraus tms. suomessa vähän vastaava. Fiksumpi laittas osakeyhtiön eikä ota nimiin sellaisia velkoja mistä ei pysty suoriutumaan.
 
Viimeksi muokattu:
Amerikan osavaltiot ovat kuin euroopan valtiot. Ei ole homogeeninen yhtenäinen sisämarkkina. Liittovaltio toki asettaa raameja(vrt. eu) mutta osavaltio ja jopa kaupunkitasolla on paljon uniikkia säätelyä mikä vaikuttaa yritystoimintaan perustavanlaatuisesti. Kaupunkitasollakin ongelmia pyörittä yritystä kun ei todellakaan new york ja san francisco vaikka toimi samalla tavalla oli kyse sitten sääntelystä tai potentiaalisista asiakkaista.(vrt. helsinki ja pariisi)

Henkilökohtainen konkurssi auttaa velkojen kanssa. Ehkä joku velkasaneeraus tms. suomessa vähän vastaava. Fiksumpi laittas osakeyhtiön eikä ota nimiin sellaisia velkoja mistä ei pysty suoriutumaan.

Joo, en tarkoittanut, että jengi olisi identtistä arvoiltaan ja maailmankatsomukseltaan, mutta pääosin omaavat yhteisen kielen. Verrokkina ajattelin mallia, missä koko Eurooppa puhuisi samaa kieltä.

Kiitos oikaisusta.
 
Joo, en tarkoittanut, että jengi olisi identtistä arvoiltaan ja maailmankatsomukseltaan, mutta pääosin omaavat yhteisen kielen. Verrokkina ajattelin mallia, missä koko Eurooppa puhuisi samaa kieltä.

Kiitos oikaisusta.
Kielikin on vähän niin ja näin. Menet jonnekin las vegasiin/los angelesiin ja paikoin texasissa niin voipi olla alasta riippuen espanja paljon tärkeämpi kuin englanti. Joissain konteksteissa voi asiakaskunta tms. koostua aasiasta päin tulleista. Suomalaisille yrityksille nykyään paukutetaan päähän, että jos meinaat amerikkaan niin valitse osavaltio ja kaupunki. Sitten kun se on hallussa niin lähde katsomaan sieltä laajentamista ulospäin.
 
Kuvailee aika paljon omiakin tuntoja sun teksti. Jos jotain amerikasta haluaa tuoda suomeen niin se olisi tekemisen meininki ja tekemisen kannattaminen versus passivoituminen kotiin oli passivoituja sitten maahanmuuttaja tai natiivi. Jos jotain saisi viedä amerikkaan suomesta niin kaikille helpompi mahdollisuus menestyä(koulutus, terveydenhoito). AI tosin tulee demokratisoimaan koulutus/tietoasiat hyvin nopealla tahdilla.

Ääripäihin keskittymällä ei näe metsää puilta. Suomessa uutisoidaan hyvin yksipuolisesti amerikasta, aina vain kamaluudet lööpeissä mikä vääristää mielikuvaa jos tiedot amerikasta on vain uutisten/lööppien/elokuvien varassa.
Jep. Suomessa vaikuttaa vallitsevan jonkinlainen apatia, valtakunnan henkinen tila on karmaiseva.

Tietty porukka rummuttaa yötä päivää kuinka vain pienituloisilla/vähäosaisilla on mitään väliä. Minkään muun kansanryhmän olot eivät heitä kiinnosta. Rikkaat eivät ole ihmisiä laisinkaan ja heidät tulisi heittää maasta ulos (rahat jättää tietysti). Keskiluokan pitää hävetä sitä kuinka on syntynyt kultalusikka suussa ja on ollut "etuoikeutettu" joka asiassa. Koita siinä sitten kituuttaa jotain tuottavaa työtä kun saat vaan vittuilut naamalle että kun sulle on kaikki ollut aina niin helppoa ja tullut kuin manulle illallinen ja pitäis kaikki yöt itkeä kuinka köyhillä on niin kurjaa. Ketä oikeasti kiinnostaa tehdä sitä rahaa tässä maassa? On niin houkuttelevaa olla työttömänä ja tippua saamapuolelle ottamaan päänsilittelyä "kuinka vaikeaa sulla on".

Moni tekee minimaalisella effortilla töitä ja välttelee ylennystä kun ei kiinnosta lisästressi koventuneilla veroilla + vittuilulla siitä kuinka perseestä olet kun olet rikas. Ihme kiittämättömyyttä, jota en ole koskaan ymmärtänyt. Sitten porukkaa kouluttautuu jonnekin ihmeen afrikantutkimuksen aloille, eivätkä saa mitään tuottavaa bisnestä aikaiseksi, paitsi tietysti valtion rahoilla rahoitettuja projekteja. Realismi on täysin kadonnut, eikä siitä kuuluisasta Suomalaisesta Sisusta ole enää tietoakaan. Sisua lienee nykyään istua kortistossa valittamassa kun valtio sitten leikkaa näiden kehitysprojektien rahoitusta (vissiin taitaa 60-70% olla valtiolla tavalla tai toisella töissä täällä porukasta), vailla mitään resilienssiä etsiä itselle tuottavaa työtä toiselta alalta, jos edellinen tippuu alta. Kaikenmaailman ymmärtäjiä on maa kyllä täynnä.

Ylellä pyörii jutut, että "Pirjo joutui luopumaan neljännestä koirastaan, joka toi hänelle iloa, kun valtio leikkasi toimeentulotukea ja hän joutui muuttamaan kaksioon." Voin vaan kuvitella että 90% maailman väestöstä pyörittelee silmiä tälle Suomen meiningille. Enkä sitä, kyllä sitä rahaa jakaa voisi, jos sitä enemmän olisi. Mutta ollaan euroopan nopeimmin velkaantuva valtio.

Hyvääkin porukkaa toki on, ja jotkut yrittävät kaikesta huolimatta. Tekee oikein pahaa ajatella mihin tämä maa pystyisi, jos yritystä olisi enemmän. Oli "hieman" erilaista meininki sotien jälkeen. Liekö Nokian tuoma hyvinvointi ollut sitten kuitenkin Suomelle enemmän kaksiteräinen miekka.
 
Se ei suomen tilanne parane juuri mihinkään ennen kuin täältä häipyy yrittäjiltä käsittämätön vimma käydä jotain omaa kommunistista luokkataisteluaan (kun työntekijät lähinnä haluisi vaan tehdä töitä ja jopa kehittääkkin toimintaa) ja yleisesti totaalisen byrokraattinen ajattelutapa. Nämä yhdistettynä siihen, ettei valto tarjoa yhtään mitään pitkäjänteistä strategiaa mihinkään suuntaan niin miksi sitä kukaan ihminenkään ajattelis elämäänsä päivää pidemmälle. Siinä missä tää marxilainen ajattelu riivaa lähinnä työnantajia, yleisbyrokraattinen ajattelu taas riivaa ihan koko kansakuntaa. Toi omituinen byrokratia-ajattelutapa tekee kaiken kanssakäymisen hankalaksi ja häivyttää sen mikä on tuottavaa tekemistä ja mikä ei.

Hankalasta kanssakäymisestä on hyvänä esimerkkinä liikkeet, mihin on vaan mahdotonta mennä sisään "setelitukun" kanssa ostoksille vaikka muka ollaan myyvinään hitosti kaikkea. Jos menee paikan päälle niin ovet aukioloaikoina lukossa ja netissä disclaimer että sovi tapaaminen etukäteen. Eli on omaksuttu jokin virastotyyppinen asiakas"palvelu"malli, missä asiakkaan pitää ensin nähdä työtä sen eteen että saa ajan varattua ja sen jälkeen mennä vielä oikeaan aikaan paikalle, tai peruuttaa jos ei pääsekkään menemään eli nähdä lisävaivaa...sen sijaan että voisi vaan kävellä ovesta sisään juuri silloin kuin asiakkaalle sopii, vaikka sitten ex tempore ajatuksella.

Tuottavan tekemisen häivyttäminen tulee työmaailmassa esiin aika hyvin. Ei ole ihan pienikään porukka, jolla ei ole mitään hajuakaan siitä, mitkä asiat vievät asioita eteenpäin ja mitkä eivät vie. Jonkun tuntien haittapalaverin jälkeen, mikä on välttämätön paha ja pois tuottavasta työajasta, voi osa porukasta olla ihan oikeasti sellainen käsitys että jotain asioita nyt mukamas tapahtui, vaikka todellisuudessa tuo aika vaan hukattiin pois tuottavasta työstä. Tämän tyyppisiä toimintoja on aika paljonkin ja niillä kun täyttää päivänsä, mitään ei tapahdu lopputuotoksen eteen. Rupeaa olemaan hälyyttävää nähdä jotain 30 ja 40+ vuotiaita ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä työnteosta.

Sitten on toki pienempiä haasteita esim. korruptio, mitä suomalaiset ei suostu näkemään, vaan ajattelee asiaa hyvin kapeasti ettei muunlaista korruptiota ole olemassakaan kuin sellaista, missä maksetaan 500 euroa siitä tien pientareella poliisille, että poliisi ei ota korttia pois. Suurvaltaharhat on myös aika iso ongelma.
 
Viimeksi muokattu:
Taloustieteen emeritusprofessori Matti Viren kysyy, että mikä saa lääkärin motivoitumaan paiskimaan töitä, kun palkasta lähtee ~60% veroa? Siihen päälle tulee suuret kulutusverot kaikesta, mitä lääkäri päättää jäljelle jäävillä nettotuloillaan ostaa.

Virenin mielestä Suomessa hyvätuloisten onkin järkevintä sijoittaa työnteon sijaan omaa vapaa-aikaan, koska sitä ei (toistaiseksi) verota. Vapaa-ajalla on myös elämisen laatuun vaikuttavaa arvoa.

Monet suomalaiset puolueet puhuvat mielellään talouskasvusta ratkaisuna Suomen kestävyysongelmiin. Virenin mukaan talouskasvun aikaansaaminen vaatii väistämättä merkittävää kustannuksien alentamista. Ei ole olemassa mitään poppakonsteja, joissa hyvin korkeasti verotettuun maahan voitaisiin 17 vuoden nollakasvun jälkeen aikaansaada talouskasvua ilman radikaaleja toimenpiteitä. Kaukana pohjoisessa sijaitsevan Suomen kustannustasoa tulisi laskea selvästi alle Tanskan ja Hollannin kaltaisten verrokkimaiden, joihin Suomea usein virheellisesti verrataan. Tanska ja Hollanti ovat lähellä isoja markkinoita, me emme ole.

Suomen korkea kustannustaso on peruja liian pitkälle viedystä hyvinvointiyhteiskunnasta. Suomen hyvinvointiyhteiskunta on aikoja sitten ohittanut järkevän koon. Hyvinvointiyhteiskunta on muuttunut hirviöksi, joka enemmän estää yhteiskunnan kehitystä kuin avittaa sitä.

 
Björn Wahloorilta täyttä asiaa Kauppalehdessä:

Valitettavasti Suomen kansa on tukevasti taloudellisen vastuuttomuuden kannalla:

Jos joku yrittää tässä maassa päästä ylös tuosta vuosikymmenten taloudellisesta kuopasta omalla yrittämisellään ja työnteolla, niin molemmissa nilkoissa on heti roikkumassa sosiaalidemokraatti, joka yrittää vetää takaisin kuoppaan.
 
Valitettavasti Suomen kansa on tukevasti taloudellisen vastuuttomuuden kannalla:

Jos joku yrittää tässä maassa päästä ylös tuosta vuosikymmenten taloudellisesta kuopasta omalla yrittämisellään ja työnteolla, niin molemmissa nilkoissa on heti roikkumassa sosiaalidemokraatti, joka yrittää vetää takaisin kuoppaan.
Koska persut ja kokkarit on saanut niin paljon hyviä päätöksiä aikaan? Lähinnä tehty leikkauksia joilla saadaan pieni välitön hyöty ja helvetisti ongelmia tulevaisuuteen. Ihan yhtä paskaa politiikkaa näyttää olevan riippumatta kuka siellä istuu. Eläkejärjestelmän pyhään lehmään ei kosketa, ennemmin koko talous viemäristä alas.
 
Koska persut ja kokkarit on saanut niin paljon hyviä päätöksiä aikaan? Lähinnä tehty leikkauksia joilla saadaan pieni välitön hyöty ja helvetisti ongelmia tulevaisuuteen. Ihan yhtä paskaa politiikkaa näyttää olevan riippumatta kuka siellä istuu. Eläkejärjestelmän pyhään lehmään ei kosketa, ennemmin koko talous viemäristä alas.
Nykyhallitus teki pieniä leikkauksia kehitysapuun ja pakolaiskiintiöön, ja jo noista nousi aivan käsittämätön poru vaikka eivät edes ole Suomalaisilta pois, niin luuleeko joku tosiaan että Suomessa on mitään edellytyksiä esim. leikata eläkkeitä ilman että tekee totaalisen poliittisen itsemurhan ja kannatus seuraavissa vaaleissa onkin sitten 5%. Tätä yhtälöä on vähän vaikea ratkaista, mutta onneksi demarit tarjoavat tähänkin ratkaisuksi sitä kuuluisaa työperäistä maahanmuuttoa.
 
Nykyhallitus teki pieniä leikkauksia kehitysapuun ja pakolaiskiintiöön, ja jo noista nousi aivan käsittämätön poru vaikka eivät edes ole Suomalaisilta pois, niin luuleeko joku tosiaan että Suomessa on mitään edellytyksiä esim. leikata eläkkeitä ilman että tekee totaalisen poliittisen itsemurhan ja kannatus seuraavissa vaaleissa onkin sitten 5%. Tätä yhtälöä on vähän vaikea ratkaista, mutta onneksi demarit tarjoavat tähänkin ratkaisuksi sitä kuuluisaa työperäistä maahanmuuttoa.
Miten tämä muuttaa viestin pihviä: samaa paskaa riippumatta kuka siellä istuu.

Toisekseen kokoomus on itse myös ajamassa työperäistä maahanmuuttoa vaikka työllisyys on jo nyt historiallisen huono. Toisin sanottuna ajetaan yrittäjien etua yrittämällä laskea jo ennestään huonoa palkkatasoa erityisesti korkeakoulutetuilla aloilla. Suurin ero taitaa olla että vassareille tuohon lasketaan mukaan ne tänne lähinnä toimeentulotukea nostamaan tulevat "työläiset" .
 
Björn Wahloorilta täyttä asiaa Kauppalehdessä:

Valitettavasti Suomen kansa on tukevasti taloudellisen vastuuttomuuden kannalla:

Jos joku yrittää tässä maassa päästä ylös tuosta vuosikymmenten taloudellisesta kuopasta omalla yrittämisellään ja työnteolla, niin molemmissa nilkoissa on heti roikkumassa sosiaalidemokraatti, joka yrittää vetää takaisin kuoppaan.

Kyllä tämä kokonaisuus on tuhoon tuomittu. Julkisen sektorin molokin kitaan mätetään aivan järkyttävät määrät veroeuroja ja silti kaikki asiat rapistuu ympäriltä. Jos joku koittaa vähänkin tehdä säästötoimenpiteitä, niin kauhea ulina että pentti peruspena ei selviä enää hengissä seuraavaan vaalikauteen asti. Nerokkaasti himmeli on rakennettu, kun jokainen suomalainen tavalla tai toisella saapi veroeuroista hyötyä, niin jokainen säästötoimenpide saa järkyttävät ulinat aikaiseksi.

En tiedä minkälainen virkamieshallitus pitäisi luoda, jotta täällä saataisiin oikeasti jotain tehokkaita toimenpiteitä tehtyä. Kunnon säästötoimet ja tämän hyvinvointiyhteiskunnan uudelleen ohjaaminen kestävälle pohjalle. Nyt vaan korotellaan veroja ja tehdään jotain pikkuisia juustohöylä säästöjä, samalla kun suomalaisten ostovoima vaan syöksyy alaspäin.

Noh kunhan lopulta kaikilla on tasaisen kurjaa, niin ei jää ihmiset eriarvoiseen asemaan.
 
Miten tämä muuttaa viestin pihviä: samaa paskaa riippumatta kuka siellä istuu.

Toisekseen kokoomus on itse myös ajamassa työperäistä maahanmuuttoa vaikka työllisyys on jo nyt historiallisen huono. Toisin sanottuna ajetaan yrittäjien etua yrittämällä laskea jo ennestään huonoa palkkatasoa erityisesti korkeakoulutetuilla aloilla. Suurin ero taitaa olla että vassareille tuohon lasketaan mukaan ne tänne lähinnä toimeentulotukea nostamaan tulevat "työläiset" .
Joo olen siis lähes samaa mieltä että on aika sama kuka siellä on, ei kukaan voi poliittisesti tehdä niitä oikeita ratkaisuja joita vaaditaan koska ne olisivat niin epäsuosittuja. Ja kyllä on aika perverssiä että kokoomuskin hokee tuota työperäistä maahanmuuttoa kun suomessa melkein euroopan heikoin työllisyys. Ja kuulemma se työlupaan vaadittava 1600 eur minimipalkka oli AIVAN LIIAN KORKEA.
 
Ironistahan on se, että Suomi voisi olla niitä harvoja maita maailmassa, jotka voisi jopa hyötyä Donald Trumpin tilapäisestä johtajuudesta.. Jos Orpon hallitus voitaisiin vaihtaa päittäin Trumpin kanssa niin molemmat maat saattaisi hyötyä. =)

Se on sitten eri juttu että miten kävisi Venäjän kanssa..
 
Joo olen siis lähes samaa mieltä että on aika sama kuka siellä on, ei kukaan voi poliittisesti tehdä niitä oikeita ratkaisuja joita vaaditaan koska ne olisivat niin epäsuosittuja. Ja kyllä on aika perverssiä että kokoomuskin hokee tuota työperäistä maahanmuuttoa kun suomessa melkein euroopan heikoin työllisyys. Ja kuulemma se työlupaan vaadittava 1600 eur minimipalkka oli AIVAN LIIAN KORKEA.

Monet kotimaamme työttömistä ovat sopimattomia aloille joista on pulaa. Syitä on esimerkiksi fyysinen kunto, 50v kirjastotädistä ei saa tavaralähettiä tehtyä, kouluttautumuus (viisaasti aikuiskoulutusta rampautettiin äskettäin), vanhuus alkaa painaa isohkoa osaa ja kaikkia muita syitä miksi valtaosa työttömistä ei tule saamaan muuta kuin palkkatukityöpaikkoja.

Osa kansasta, varsinkin hallituspuolueiden kannattajista, vaikuttaa kuvittelevan että kaikki työttömät ovat 18-30v muskelimiehiä joilla on myös IT ammattilaisen kortit takataskussa.
 
Viimeksi muokattu:
Monet kotimaamme työttömistä ovat sopimattomia aloille joista on pulaa. Syitä on esimerkiksi fyysinen kunto, 50v kirjastotädistä ei saa tavaralähettiä tehtyä, kouluttautumuus (viisaasti aikuiskoulutusta rampautettiin äskettäin), vanhuus alkaa painaa isoahkoa osaa ja kaikkia muita syitä miksi valtaosa työttömistä ei tule saamaan muuta kuin palkkatukityöpaikkoja.

Osa kansasta, varsinkin hallituspuolueiden kannattajista, vaikuttaa kuvittelevan että kaikki työttömät ovat 18-30v muskelimiehiä joilla on myös IT ammattilaisen kortit takataskussa.
Paitsi että se 18-30v tekkiläinenkään ei kelpaa kun ei ole 10v kokemusta juniorin palkkatoiveella. Työnantajat ei halua kouluttaa enää ketään vaan halutaan poimia rusinat pullasta. Sitten ihmetellään sormi perseessä kun uusia tekijöitä ei löydy enää mistään :rofl:
 
Monet kotimaamme työttömistä ovat sopimattomia aloille joista on pulaa. Syitä on esimerkiksi fyysinen kunto, 50v kirjastotädistä ei saa tavaralähettiä tehtyä, kouluttautumuus (viisaasti aikuiskoulutusta rampautettiin äskettäin), vanhuus alkaa painaa isohkoa osaa ja kaikkia muita syitä miksi valtaosa työttömistä ei tule saamaan muuta kuin palkkatukityöpaikkoja.

Osa kansasta, varsinkin hallituspuolueiden kannattajista, vaikuttaa kuvittelevan että kaikki työttömät ovat 18-30v muskelimiehiä joilla on myös IT ammattilaisen kortit takataskussa.
Aikuiskoulutustuki ei kannata. Sen takia se lopetetaan. Vihervasemmisto tietysti käyttää lopettamista vaaliaseena. Kannattajille on hyvin helppoa valehdella.
Esimerkiksi Helsingin yliopiston makrotaloustieteen professori Niku Määttänen totesi ennen eduskuntavaaleja useassa eri haastattelussa, ettei pidä tukea julkisen talouden näkökulmasta järkevänä.

Hänestä ongelmana on se, että aikuiskoulutustukea ovat käyttäneet suurissa määrin jo valmiiksi hyvin koulutetut ihmiset.

– Aikuiskoulutustuki ei näytä nostavan työllisyyttä tai oleellisesti palkkaakaan, mikä tarkoittaa sitä, että julkisen talouden kannalta on oikeastaan pelkkää menetettävää, Määttänen sanoo Ylelle.
 
Jos joku yrittää tässä maassa päästä ylös tuosta vuosikymmenten taloudellisesta kuopasta omalla yrittämisellään ja työnteolla, niin molemmissa nilkoissa on heti roikkumassa sosiaalidemokraatti, joka yrittää vetää takaisin kuoppaan.
Omien kokemukseni mukaan se on työnantaja kuka on ekana vetämässä takaisin kuoppaan jos sieltä yrittää omalla tekemisellään päästä pois. Sillon kaikki vaan vetelehtii kun saman saa tekemättä mitään.
 
Ei kauhean huonommin voi enää edes mennä, 10 huonoimmalla sijalla, koko maailmassa..
Tämä maa verotetaan ja sosialisoidaan kuoliaaksi.
Raju grafiikka näyttää: Suomen talouskasvu jämähti 10. huonoimmalle sijalle koko maailmassa
BKT.jpeg
 
Se ei suomen tilanne parane juuri mihinkään ennen kuin täältä häipyy yrittäjiltä käsittämätön vimma käydä jotain omaa kommunistista luokkataisteluaan (kun työntekijät lähinnä haluisi vaan tehdä töitä ja jopa kehittääkkin toimintaa) ja yleisesti totaalisen byrokraattinen ajattelutapa.
Se, että syyttää yrittäjiä kommunismista kertoo kyllä siitä, että on aivan totaalisen pihalla siitä, miten talous toimii ja mitä "kommunismi" tarkoittaa.

Nämä yhdistettynä siihen, ettei valto tarjoa yhtään mitään pitkäjänteistä strategiaa mihinkään suuntaan

Ainoastaan diktatuurinen valtio voi tarjoa "pitkäjänteistä strategiaa" koska demokraattisissa valtioissa hallituksen vaihtuminen laittaa sen strategian uusiksi.

niin miksi sitä kukaan ihminenkään ajattelis elämäänsä päivää pidemmälle. Siinä missä tää marxilainen ajattelu riivaa lähinnä työnantajia, yleisbyrokraattinen ajattelu taas riivaa ihan koko kansakuntaa.

Voisitko opetella, mitä käyttämäisi sanat takoittavat, sen sijaan että lauot todella typeriä valheita käyttäen sanoja, joiden merkityksestä sinulla ei tunnu olevan hajuakaan?

Toi omituinen byrokratia-ajattelutapa tekee kaiken kanssakäymisen hankalaksi ja häivyttää sen mikä on tuottavaa tekemistä ja mikä ei.

Hankalasta kanssakäymisestä on hyvänä esimerkkinä liikkeet, mihin on vaan mahdotonta mennä sisään "setelitukun" kanssa ostoksille vaikka muka ollaan myyvinään hitosti kaikkea. Jos menee paikan päälle niin ovet aukioloaikoina lukossa ja netissä disclaimer että sovi tapaaminen etukäteen. Eli on omaksuttu jokin virastotyyppinen asiakas"palvelu"malli, missä asiakkaan pitää ensin nähdä työtä sen eteen että saa ajan varattua ja sen jälkeen mennä vielä oikeaan aikaan paikalle, tai peruuttaa jos ei pääsekkään menemään eli nähdä lisävaivaa...sen sijaan että voisi vaan kävellä ovesta sisään juuri silloin kuin asiakkaalle sopii, vaikka sitten ex tempore ajatuksella.

Yksityisyrittäjänä toimivalla erikoisliikkeen kauppiaalla on aika paljon muutakin tekemistä kuin istua tiskin takana idlaamassa odottamassa että joku luddiitti boomeri tulee sen setelitukon kanssa käymään jos >95% asiakkaista osaa käyttää vähintään 1900-luvun viestintävälineitä kuten puhelinta.

Kun sen kauppiaan pitää esim. käydä hankkimassa liikkeeseen uusia tuotteita, lukea tuote-esittelyitä ja testata uusia tuotteita että päättää, mitä tuotteita ottaa myyntiin että huonot tuotteet ei jää hyllyyn tuottamaan tappiota, pakata ja postittaa postimyyntitilauksia asiakkaille, inventoida varastoja ja laskeskella, koska tuotteista pitää tilata uusia eriä, selvitellä takuupalautuksia maahantuojan kanssa, miettiä mahdollisia mainoskampanjoita jne.

Ja jos liike on esim. alueella jossa rikollisuusaste on kova, voi olla riski jättää myymälän ulko-ovi auki jos on jossain takahuoneessa hoitamassa jotain juttuja.

Jos mietin että mihin pikkukauppaan olen itse eniten tyytyväinen, niin se on nimenomaan firma, jolla ei ole ollut ollenkaan kiinteä kivijalkamyymälää, vaan joka on toiminut postimyynnillä sekä tuoden pakettiauton perästä liikkuvan myyntipisteen erinäisiin tapahtumiin, ja jonka omistaja on päivystänyt somessa ja vastaillut "tarvisin asiaa X, mistähän tällaisen saisi hankittua?"-kysymyksiin kertoen että häneltä saa ostettua.

Tuottavan tekemisen häivyttäminen tulee työmaailmassa esiin aika hyvin. Ei ole ihan pienikään porukka, jolla ei ole mitään hajuakaan siitä, mitkä asiat vievät asioita eteenpäin ja mitkä eivät vie. Jonkun tuntien haittapalaverin jälkeen, mikä on välttämätön paha ja pois tuottavasta työajasta, voi osa porukasta olla ihan oikeasti sellainen käsitys että jotain asioita nyt mukamas tapahtui, vaikka todellisuudessa tuo aika vaan hukattiin pois tuottavasta työstä. Tämän tyyppisiä toimintoja on aika paljonkin ja niillä kun täyttää päivänsä, mitään ei tapahdu lopputuotoksen eteen. Rupeaa olemaan hälyyttävää nähdä jotain 30 ja 40+ vuotiaita ihmisiä, joilla ei ole mitään käsitystä työnteosta.

Hienosti peräklkäin vaadit, että ihmisten pitäisi istua kassalla pyöritellen peukaloitaan että puhelimen käyttöä osaamaton boomer voi tulla muinaisen setelinipun kanssa ostoksille, ja sitten heti perään kommentoit tuottavan työn häivyttämisestä. Kannattaa katsoa pieliin, että kuka sittä tuottavaa työtä on tässä häivyttämässä ja on vaatimassa lisää tuottamatonta työtä.
 
Viimeksi muokattu:
Ei kauhean huonommin voi enää edes mennä, 10 huonoimmalla sijalla, koko maailmassa..
Tämä maa verotetaan ja sosialisoidaan kuoliaaksi.
Raju grafiikka näyttää: Suomen talouskasvu jämähti 10. huonoimmalle sijalle koko maailmassa
Tilasto siis BKT kasvusta, ja linkatulta vuodelta puuttuu kymmeniä maita.
Mutta BKT siis tuossa ennustetaan supistuvan 0,2% , mutta nyt jätit mainitsematta että BKT ennustetaan supistuvan selkeästi vähemmän kuin edellisenä vuonna, ja ensivuonna pariprosenttiyksikköä kasvua, mikä ylittäisi talousalueen kasvu ennusteen.
 
Se, että syyttää yrittäjiä kommunismista kertoo kyllä siitä, että on aivan totaalisen pihalla siitä, miten talous toimii ja mitä "kommunismi" tarkoittaa.
Luulen tietäväni varsin hyvin nuo asiat.

Ainoastaan diktatuurinen valtio voi tarjoa "pitkäjänteistä strategiaa" koska demokraattisissa valtioissa hallituksen vaihtuminen laittaa sen strategian uusiksi.
Tämä ei pidä paikkaansa, sillä demokraattisessa valtiossa jokainen puolue voi sitoutua joihinkin menettelyihin esim. kehysmenettely, ja asioita voidaan sopia yli halituskautisesti. Suomeen pitäisi saada esimerkiks ylihallituskautinen velanhoitosuunnitelma, mihin kaikki suuret puolueet voivat sitoutua.

Voisitko opetella, mitä käyttämäisi sanat takoittavat, sen sijaan että lauot todella typeriä valheita käyttäen sanoja, joiden merkityksestä sinulla ei tunnu olevan hajuakaan?
Mun mielestäni aika monen työnantajan ajattelu pohjautuu johonkin alkeelliseen lisäarvoteoriaan, millä ei nykymaailmassa pitkälle pötkitä. Suomen talouskehitys tukee havaintoa. Ajattelu on tässä maassa hitosti pielessä tolta osin ja pitäs ehkä päästä tosta eteenpäin.

Yksityisyrittäjänä toimivalla erikoisliikkeen kauppiaalla on aika paljon muutakin tekemistä kuin istua tiskin takana idlaamassa odottamassa että joku luddiitti boomeri tulee sen setelitukon kanssa käymään jos >95% asiakkaista osaa käyttää vähintään 1900-luvun viestintävälineitä kuten puhelinta.
Tässä jo tulee tää alkeellinen ajattelu esiin. Ikäänkuin siellä tiskin takana vaan istutaan odottamassa että joku tulee sisään sen sijaan että tehtäisiin niitä muita asioita ja ollaan kuitenkin saatavilla jos joku asiakas sattuu tulemaan ovesta setelitukon kanssa. Tuossa sunkin automaattisesti olettamassa toimintatavassa missä vaan idlaillaan ja pyöritellään peukaloita ei olekkaan mitään järkeä ja on just sitä suomimeininkiä. Aika monelle firmalle ja ihmiselle (ilmeisesti sinullekkin?) on joku ylläri että siellä tiskin takana voi tehdäkkin jotain eikä vaan tuijottaa ovea ja odottaa josko asiakas tulisi sisään.

Hienosti peräklkäin vaadit, että ihmisten pitäisi istua kassalla pyöritellen peukaloitaan että puhelimen käyttöä osaamaton boomer voi tulla muinaisen setelinipun kanssa ostoksille, ja sitten heti perään kommentoit tuottavan työn häivyttämisestä. Kannattaa katsoa pieliin, että kuka sittä tuottavaa työtä on tässä häivyttämässä ja on vaatimassa lisää tuottamatonta työtä.
Minähän en ole vaatinut peukaloiden pyörittämistä, ajatus siitä tuli ihan sulta itseltäsi koska et jostain syystä kyennyt näkemään vaihtoehtoista järkevämpää toimintamallia. Taas yksi esimerkki kuinka syvällä kuopassa tää maa ihmisineen oikeesti on kun ihan tolkullistenkin ihmisten oletus on joku peukaloiden pyörittely eikä työn tekeminen asiakaspalvelun lomassa.
 
Mitä tarkoitat?
Sitä, että näissä tuntipalkkatyömalleissa nykyisin se mitä saa on työnantajan päätettävissä. Karu todellisuus on se, että jos tekee enemmän saa palkkioksi lisää työtä, eikä suinkaan lisää palkkaa tai vapaa-aikaa. Siten käy niin että ei kannata tehä juurikaan kuin minimit. Tää asia olisi työnantajien muutettavissa jos vaan olisi halua. Ei ole tietysti kaikille aloille yleistettävissä, mutta ikävän monelle.

Vasta tämän jälkeen tulee se demari palkkapussille kun on tehty päätös siitä, sykkiikö siellä töissä vai tekeekö vaan sen pitä täytyy pitääkseen työpaikan.
 
Sitä, että näissä tuntipalkkatyömalleissa nykyisin se mitä saa on työnantajan päätettävissä. Karu todellisuus on se, että jos tekee enemmän saa palkkioksi lisää työtä, eikä suinkaan lisää palkkaa tai vapaa-aikaa. Siten käy niin että ei kannata tehä juurikaan kuin minimit. Tää asia olisi työnantajien muutettavissa jos vaan olisi halua. Ei ole tietysti kaikille aloille yleistettävissä, mutta ikävän monelle.

Vasta tämän jälkeen tulee se demari palkkapussille kun on tehty päätös siitä, sykkiikö siellä töissä vai tekeekö vaan sen pitä täytyy pitääkseen työpaikan.
Suomen kilpailukyvyttömyyden juurisyyt ovat todellakin laajemmalla, kuin pelkästään verotukseen liittyvissä asioissa.

Joskus kauan sitten Suomen yrityksissä arvostettiin puurtamista ja aikaansaamista. Vuosien vieriessä arvostusperusteet ovat kuitenkin muuttuneet.

Tänä päivänä Suomen suuremmissa yrityksissä (ja ehkäpä myös julkisella sektorilla?) puurtajia ja avainhenkilöitä enää oikein edes tunnisteta. Tämä johtuu siitä, että monia päällikkö-ja johtajavakansseja hoitaa supliikki ja mukava tyyppi, joka ei kyseenalaista mitään ylhäältä tulevia päätöksiä. Nämä mukavat ja supliikit tyypit eivät teknisen osaamattomuutensa vuoksi kykene tunnistamaan puurtajia ja avainhenkilöitä alaisissaan. Pelkästään helppoja taskeja itselleen napsiva alainen saattaa olla tällaisen päällikön silmissä yhtä tärkeä kuin koko tiimiä kannattaleva puurtaja ja tekninen osaaja. Alaiset ovat harmaata massaa ja arvotetaan pelkästään sen mukaan, miten mukavia he ovat ja miltä he saavat asiat näyttämään paperilla. Todellisuudella ei ole merkitystä, koska supliikki ja mukava tyyppi ei ymmärrä sitä.

Tästä päästään siihen lopputulemaan, josta kerroit, eli puurtamisesta, tunnollisuudesta ja aikaansaamisesta saa palkinnoksi lisää työtä.

Ja vaikka puurtajan ja osaajan aikaansaannokset tunnistettaisiin, suomalaisessa tasapäistämisen kulttuurissa palkkahyöty bruttona saattaa olla max 500-1000 eur/kk verrattuna kahvinkeittäjiin. Sitten kun verottaja nappaa oman siivunsa tuota 500-1000 eur/kk -lisästä, voi esittää itselleen kysymyksen: miksi helvetissä väännän pitkää päivää persus ruvella?
 
Luulen tietäväni varsin hyvin nuo asiat.

Luulo ei ole tiedon väärti.

Mun mielestäni aika monen työnantajan ajattelu pohjautuu johonkin alkeelliseen lisäarvoteoriaan, millä ei nykymaailmassa pitkälle pötkitä. Suomen talouskehitys tukee havaintoa. Ajattelu on tässä maassa hitosti pielessä tolta osin ja pitäs ehkä päästä tosta eteenpäin.

Sinun mielipiteesi ei ole fakta, eikä perusteettomilla faktojen kanssa ristiriidoissa olevilla mielipiteillä ole mitään arvoa.

Ja Suomen valtion talouskehitys johtuu muutamasta aivan muusta melko selkeästä asiasta.

Tässä jo tulee tää alkeellinen ajattelu esiin.

Katso peiliin näiden kommenttien kanssa.

Ikäänkuin siellä tiskin takana vaan istutaan odottamassa että joku tulee sisään sen sijaan että tehtäisiin niitä muita asioita ja ollaan kuitenkin saatavilla jos joku asiakas sattuu tulemaan ovesta setelitukon kanssa. Tuossa sunkin automaattisesti olettamassa toimintatavassa missä vaan idlaillaan ja pyöritellään peukaloita ei olekkaan mitään järkeä ja on just sitä suomimeininkiä. Aika monelle firmalle ja ihmiselle (ilmeisesti sinullekkin?) on joku ylläri että siellä tiskin takana voi tehdäkkin jotain eikä vaan tuijottaa ovea ja odottaa josko asiakas tulisi sisään.


Minähän en ole vaatinut peukaloiden pyörittämistä, ajatus siitä tuli ihan sulta itseltäsi koska et jostain syystä kyennyt näkemään vaihtoehtoista järkevämpää toimintamallia. Taas yksi esimerkki kuinka syvällä kuopassa tää maa ihmisineen oikeesti on kun ihan tolkullistenkin ihmisten oletus on joku peukaloiden pyörittely eikä työn tekeminen asiakaspalvelun lomassa.
Jos töissä pitää vaikka hakea pakettiautolla tavaraa tavarantoimittajalta, tai toimittaa tavaraa pakettiautolla asiakkaille, niin se (muiden asiakkaiden) asiakaspalvelu sen lomassa onnistuu ainoastaan kun se asiakaspalvelu tapahtuu puhelimessa.
 
Viimeksi muokattu:
Ei kauhean huonommin voi enää edes mennä, 10 huonoimmalla sijalla, koko maailmassa..
Tämä maa verotetaan ja sosialisoidaan kuoliaaksi.
Raju grafiikka näyttää: Suomen talouskasvu jämähti 10. huonoimmalle sijalle koko maailmassa
BKT.jpeg
Hieno kartta, Juho Romakkaniemi. Jos tsekkaa sen itse tilastonkin, niin voi järkytyksekseen huomata että Suomen takana on mm libertaarinen mahtimaa Argentiina. :P

Vakavammin, niin Suomen takana on Viro ja Itävalta, tasoissa Irlanti, Saksa ja Uusi Seelanti, ja prosenttiyksikön sisällä Japani, Islanti, Hollanti, Israel, Italia sekä Ruotsi. Seuraavaksi Belgia Tsekki, Ranska, Britannia, Australia, Latvia, Kanada, Sveitsi jne, ja sitten Unkari sekä Norja +1,5 prosentissa.
 
Ylipäätään kehittyneissä maissa bkt harvemmin raketoi muihin kehittyneisiin maihin verrattuna. Kehittyvät maat voivat suotuisissa oloissa saada isoja kehityspiikkejä.
 
Sinun mielipiteesi ei ole fakta, eikä perusteettomilla faktojen kanssa ristiriidoissa olevilla mielipiteillä ole mitään arvoa.

Ja Suomen valtion talouskehitys johtuu muutamasta aivan muusta melko selkeästä asiasta.
Kyllä se suomen huono talouskehitys on kaikkea muuta kuin selkeää ja on kyllä koko työelämän ja tuotannon läpiluotaava juttu. Joku kannustamaton verotuskin voi vaikuttaa tiettyyn rajaan saakka, mutta jos firmojen sisällä toimintatavat on tasoo neuvostoliitto niin paljoa ei niistäkään reformeista irti saa. Valtio ei voi reformoida firmojen sisäisiä toimintatapoja, mitkä on monasti hyvin tehottomia palkitsemisen suhteen ja lopputuotoksen tuottamisen suhteen. Firmat voi jatkaa tehottomuuttaan hokemalla ettei jakovaraa ole ja ammattiliitto hyväksyy nollalinjan. Mitä firmoja olen nähnyt, sitä jakovaraa kyllä löytyisi ihan pääomapiireille ja työntekijöille kun toimintaa edes vähän viitsittäisiin tehostaa ja tehtäisiin palkitsemismallit työntekoon eikä oleskeluun kannustavaksi.

Jos töissä pitää vaikka hakea pakettiautolla tavaraa tavarantoimittajalta, tai toimittaa tavaraa pakettiautolla asiakkaille, niin se (muiden asiakkaiden) asiakaspalvelu sen lomassa onnistuu ainoastaan kun se asiakaspalvelu tapahtuu puhelimessa.
Kyllä, mutta tänkin voi tehdä asiakkaalle mukavammaksi ilmoittamalla selkeät aukioloajat millon siellä firmassa on joku, eikä vaan ilmota että auki 8-17 ja kauppa ei ole tuolloin auki kun ollaan pakumatkalla. Tämä on viitsimisestä kiinni mitä ei suomalaisissa firmoissa juurikaan ole, suunnittelun sijaan on helpompi lyödä lappu oveen tai vielä helpompi laittaa vaan valot pois ja ovi lukkoon. Ei parane sillä että demarit lähtis veroineen täältä pois jos toimintatavat on alkeellisia.

Lisäks kun tämä autoilu otettiin puheeksi, niin siinäkin aika monessa kohtaa tulee se suomalainen nahjustelu esiin kun ajellaan jotain 60-80kmh pikatiellä jonossa sillä pakulla. Hyvin harva edes aattelee kuinka paljon vuositasolla aikaa haaskataan vrt. nopeampi nopeus, koska tällänen tehokkuusajattelu on ihan suomalaiselle käsittämätön homma, eikä julkisuudessa edes käydä tämän tyyppistä liikennejärjestelmän tehokkuus keskustelua yhtään pl. joku tunnin juna mitä lähinnä turussa pidetään arvossa, muualla suomea täytenä vitsinä.
 
Kyllä se suomen huono talouskehitys on kaikkea muuta kuin selkeää ja on kyllä koko työelämän ja tuotannon läpiluotaava juttu.

Kyllä, mutta se johtuu täysin eri asioista kuin mistä sitä kuvittelet sen johtuvan.

Joku kannustamaton verotuskin voi vaikuttaa tiettyyn rajaan saakka, mutta jos firmojen sisällä toimintatavat on tasoo neuvostoliitto niin paljoa ei niistäkään reformeista irti saa.

Suomessa ne firmojen toimintatavat on keskimäärin järkevämpiä kuin melkein missään muissa maailman maissa, ja osittain nimenomaan tämän takia Suomi on aiemmin pärjännyt hyvin kaikista muista typeryyksistä huolimatta.

Valtio ei voi reformoida firmojen sisäisiä toimintatapoja, mitkä on monasti hyvin tehottomia palkitsemisen suhteen ja lopputuotoksen tuottamisen suhteen. Firmat voi jatkaa tehottomuuttaan hokemalla ettei jakovaraa ole ja ammattiliitto hyväksyy nollalinjan. Mitä firmoja olen nähnyt, sitä jakovaraa kyllä löytyisi ihan pääomapiireille ja työntekijöille kun toimintaa edes vähän viitsittäisiin tehostaa ja tehtäisiin palkitsemismallit työntekoon eikä oleskeluun kannustavaksi.

Lainsäädäntö joka esim. kieltää työntekijän irtisanomisen sillä perusteella että se on vaan huono ja hidas työntekijä estää tällaiset.

Tehottomuus tällaisissa asioissa ei ole yritysten oma vika vaan AY-mafian ja lainsäädännön vika.

Lisäks kun tämä autoilu otettiin puheeksi, niin siinäkin aika monessa kohtaa tulee se suomalainen nahjustelu esiin kun ajellaan jotain 60-80kmh pikatiellä jonossa sillä pakulla. Hyvin harva edes aattelee kuinka paljon vuositasolla aikaa haaskataan vrt. nopeampi nopeus, koska tällänen tehokkuusajattelu on ihan suomalaiselle käsittämätön homma, eikä julkisuudessa edes käydä tämän tyyppistä liikennejärjestelmän tehokkuus keskustelua yhtään pl. joku tunnin juna mitä lähinnä turussa pidetään arvossa, muualla suomea täytenä vitsinä.

Keskimäärin ne pakettiautot nimenomaan ajaa liikenteessä melko holtittomasti, kaahailee, vaihtelee kaistoja arvaamattomasti, parkkeeraa minne sattuu yms.

Kolmen ylivoimainen kärki liikenteessä perseilyssä on saksalaiset premium-autot, pakettiautot, ja taksit.

Että ei, työaikaa ei säästyisi merkittäviä määriä sillä että pakukuskit ajelisi lujempaa. Sen sijaan liikenteestä tulisi selvästi turvallisempaa jos pakukuskit alkaisi noudattaa liikennesääntöjä vähän paremmin.
 
Lainsäädäntö joka esim. kieltää työntekijän irtisanomisen sillä perusteella että se on vaan huono ja hidas työntekijä estää tällaiset.

Tehottomuus tällaisissa asioissa ei ole yritysten oma vika vaan AY-mafian ja lainsäädännön vika.
Toi on yks puolikas ongelmaa. Toinen puolikas samaa ongelmaa on se, että hyvää työntekijää ei kiellä palkitsemasta mikään tällä hetkellä, eli se toinen puoli on ihan yrityksistä lähtöisin oleva juttu.

Että ei, työaikaa ei säästyisi merkittäviä määriä sillä että pakukuskit ajelisi lujempaa. Sen sijaan liikenteestä tulisi selvästi turvallisempaa jos pakukuskit alkaisi noudattaa liikennesääntöjä vähän paremmin.
Et kuitenkaan uskoisi, jos kerron, että liikenteessä säästetyllä ajalla on rakennettu mm. omakotitaloja.
 
Että ei, työaikaa ei säästyisi merkittäviä määriä sillä että pakukuskit ajelisi lujempaa. Sen sijaan liikenteestä tulisi selvästi turvallisempaa jos pakukuskit alkaisi noudattaa liikennesääntöjä vähän paremmin.
Tämä on hassu lausahdus. Totta kai se säästetty aika jossain näkyy.
Lisäksi olen aina tolkuttanut että turvallisesti ja varovaisesti ajaminen on kaksi eri asiaa.

Kun mietitään että jos firmassa on vaikka 200 ukkoa joista jokainen on perillä päivittäin 10min aikaisemmin työmaalla pikku nopeuden nostolla, niin siinä säästetään päivässä 2000 minuuttia työaikaa.
 
Tämä on hassu lausahdus. Totta kai se säästetty aika jossain näkyy.
Lisäksi olen aina tolkuttanut että turvallisesti ja varovaisesti ajaminen on kaksi eri asiaa.

Kun mietitään että jos firmassa on vaikka 200 ukkoa joista jokainen on perillä päivittäin 10min aikaisemmin työmaalla pikku nopeuden nostolla, niin siinä säästetään päivässä 2000 minuuttia työaikaa.
Nyt puhut vailla parempaa tietoa. Pakut liikkuvat suurimmalta osalta paikallisesti, typerällä kaasuttelulla ja ohittelulla saatava ajansäästö on minimaalinen ja dieseliä palaa. Yksittäiset säästyneet minuutit ne 200 ukkoa käyttävät pitempään taukoon ja tupakointiin, joten tappiota tulee 100% varmuudella, ellei ratissa ole yrittäjä itse. "Pikku nopeuden nosto" on täydellisen turha toimenpide säästöjen tavoitteluun.

Jos haluaa tietää missä se "säästetty" aika näkyy niin firman polttoainelaskussa.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt puhut vailla parempaa tietoa. Pakut liikkuvat suurimmalta osalta paikallisesti, typerällä kaasuttelulla ja ohittelulla saatava ajansäästö on minimaalinen ja dieseliä palaa. Yksittäiset säästyneet minuutit ne 200 ukkoa käyttävät pitempään taukoon ja tupakointiin, joten tappiota tulee 100% varmuudella, ellei ratissa ole yrittäjä itse. "Pikku nopeuden nosto" on täydellisen turha toimenpide säästöjen tavoitteluun.

Jos haluaa tietää missä se "säästetty" aika näkyy niin firman polttoainelaskussa.
Tääkin on palkitsemismallista kiinni. Ei toki yleispätevä johonkin keskustoihin mutta ihme nussutusta se monen firman pakulla tuntuu olevan ja höpistään vaan autossa ja tehään tunteja sen sijaan että siirryttäisiin nopeasti paikasta toiseen.
 
Nyt puhut vailla parempaa tietoa. Pakut liikkuvat suurimmalta osalta paikallisesti, typerällä kaasuttelulla ja ohittelulla saatava ajansäästö on minimaalinen ja dieseliä palaa. Yksittäiset säästyneet minuutit ne 200 ukkoa käyttävät pitempään taukoon ja tupakointiin, joten tappiota tulee 100% varmuudella, ellei ratissa ole yrittäjä itse. "Pikku nopeuden nosto" on täydellisen turha toimenpide säästöjen tavoitteluun.

Jos haluaa tietää missä se "säästetty" aika näkyy niin firman polttoainelaskussa.

No tätähän me ei kumpikaan tiedetä, mihin ne säästetyt minuutit lopulta käytetään.
 
No tätähän me ei kumpikaan tiedetä, mihin ne säästetyt minuutit lopulta käytetään.
Jo polttoainekustannukset kumoavat säästetyn ajan. Olet väärässä, älä viitsi jankata. Laske vaikka tarvittava keskinopeuslisä 10min säästölle 30 ja 90 min matkoilla ja sitten kulutus.

Liikenteessä on helppo säästää rahaa, ajonopeuden nostaminen ei sitä tee.
 
Viimeksi muokattu:
Sitä, että näissä tuntipalkkatyömalleissa nykyisin se mitä saa on työnantajan päätettävissä. Karu todellisuus on se, että jos tekee enemmän saa palkkioksi lisää työtä, eikä suinkaan lisää palkkaa tai vapaa-aikaa. Siten käy niin että ei kannata tehä juurikaan kuin minimit. Tää asia olisi työnantajien muutettavissa jos vaan olisi halua. Ei ole tietysti kaikille aloille yleistettävissä, mutta ikävän monelle.
Nuorena olin ihmeissäni tuosta mallista, miksi työntekijöitä motivoidaan laiskottelemaan? Enää en ole yhtä ihmeissäni, tullut nähtyä sen verran monta, jotka vain haluaakin laiskotella ja heille malli on täydellinen. Tietysti olen itsekin oppinut tavoille, onhan palkka suunnilleen sama 120% töihin panostavalla ja 80% työpäivästä täällä öyhöttävällä.
 
Ei kauhean huonommin voi enää edes mennä, 10 huonoimmalla sijalla, koko maailmassa..
Tämä maa verotetaan ja sosialisoidaan kuoliaaksi.
Raju grafiikka näyttää: Suomen talouskasvu jämähti 10. huonoimmalle sijalle koko maailmassa
BKT.jpeg
BKT on huono mittari, pitäisi katsella ulkomaankaupan kehitystä. BKT nousee, jos sähköätuottavat yhtiöt nostavat hintojaan, talo palaa ja teet uuden tilalle jne...
Unohdit? tosta vielä sen, että lahjoitamme miljarditolkulla muihin maihiin euroja ja otamme velkaa sen lahjoituksen mahdollistamiseksi.
Ei niitä (mihin ne laitettiin) seuraavat sukupolvet muista saajamaissa, ainakaan niin, että laittaisivat vastaavan vastalahjan kun olemme defaultissa. Toivottavasti olen väärässä.
 
Jo polttoainekustannukset kumoavat säästetyn ajan. Olet väärässä, älä viitsi jankata. Laske vaikka tarvittava keskinopeuslisä 10min säästölle 30 ja 90 min matkoilla ja sitten kulutus.

Liikenteessä on helppo säästää rahaa, ajonopeuden nostaminen ei sitä tee.
jos nopeempi pitkän matkan siirtyminen mahdollistaa yhdenkin lisätunnin laskuttamisen per päivä, se olematon polttoaineen kulutuksen lisäys, jos sellaista edes on, menee jo sillä. aika paljon on autoja, millä voi vetää 80kmh ja 140kmh lähes samalla kulutuksella. Ilman turhaa jaahastelua potentiaali ei ole vain yksi tunti liikkuvassa työssä per päivä vaan enemmän. Se miesten istuttaminen siellä pakussa sekä turhat matkat firman toimipisteestä työmaalle, maksaa kun se ei tee lopputuotosta, polttoaine ei juurikaan. Ei sovi keskustoihin eikä ihan kaikkialle muutenkaan, mutta autossa istuminen on sellanen mikä haaskaa rahaa etenkin pidemmillä siirtymillä.
 
Tietysti olen itsekin oppinut tavoille, onhan palkka suunnilleen sama 120% töihin panostavalla ja 80% työpäivästä täällä öyhöttävällä.
Kyllä tuo järjestelmä minutkin opetti alkuihmetyksen jälkeen tavoille kun työmäärä oli tuplaten haahuilevaan ja palkka silti matalampi ja täysin poissuljettua että lähtisin kotiin ja laskuttaisin firmaa 8h kun olen päivän työt tehnyt. Eli umpikuja, missä voittava vaihtoehto on työkamujen kanssa höpöttely ja minimipanostus. Läsnäolosta maksetaan eikä työstä, mikä oli ja on edelleen käsittämätöntä yrittäjäperheessä kasvaneelle, missä lopputuotos oli se mikä toi leipää pöytään.
 
Pakussa on jotain vikaa jos se kuluttaa 80 km/h nopeudessa noin paljon, ja se tulee ihan helvetin kalliiksi. Mutta tämä ei nyt enää liity otsikon aiheeseen.
tai sitten se on kunnossa ja kulutus ei nouse siellä 140kmh nopeudessa juuri mihinkään vrt. 80kmh, ihan miten asian haluu nähdä. Täskin nyt nähdään että asia halutaan nähdä just niin että mitään ei kannata tehä paitti jaahastella siellä liikenteessä ja haaskata aikaa paikallaan istumiseen kohteeseen tehokkaan siirtymisen ja tekemisen sijaan. Ajatusmaailma on sitä läsnäoloa mitä korostetaan eikä tekemistä.
 
Työmatkojen ja siirtymien paahtaminen 140km/h lasissa että ehtii laskuttamaan enemmän, fuck yeah!

Sitten taas täällä todellisuudessa, missä ihan oikeasti ajellaan pakulla paikasta toiseen eikä laskeskella ihmeellisiä skenaarioita martelaan piereskellen, niin ylivoimaisesti eniten hommia saisi tehostettua järkevällä ajojärjestelyllä, tavaralogistiikan optimoinnilla ja ennenkaikkea sillä että ne työt olisi suunniteltu kunnolla jo etukäteen.

Joku punaisia päin ylinopeutta kaahailu ei edistä yhtään mitään kun kohteesta lähdetään ensin rautakauppaan ja sen jälkeen erikoistukkuun toiselle puolen kaupunkia missä ei olekaan osia hyllyssä vaan ne tilataan x viikon toimitusajalla ja sitten ajellaan taas ihan eri puolelle maakuntaa ihmettelemään seuraavaa kohdetta mikä ei ole ollenkaan sellainen kuin puhelimessa kerrottiin.

Edit. Ihan uunituore käytännön esimerkki tehokkuusajattelun puutteesta: olin just tämän yön töissä tekemässä hommaa mikä oli pakko tehdä yöllä. Raksalla todella poikkeuksellista. Piti olla paljon muitakin eri alojen tyyppejä, mut yksin olin. Paitsi tietty yksi mestari vahtimassa vain minua. Hiton kustannustehokasta, verrattuna siihen että kaikki tällaiset poikkeustyöt tehtäisiin yhtenä yönä eikä ripoteltaisi pitkin viikkoa. Mut kai pääurakoitsijalla sit on löysää rahaa, tai piikki auki tilaajan suuntaan.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa yllä se jo tulikin, että varsinkin raksa-alalla (ja monella muullakin) tehokkuus häviää huonoon suunnitteluun. Onhan sitä raksaukon työpäivää ihan seurattukin, ja oliko siitä työajasta maks puolet oikeasti tuottavaa työtä? En nyt muista, löytynee jos jaksaa etsiä. Loppuaika ei kuitenkaan mennyt Hiacessa istumiseen, toki sitäkin voi olla.

Jos sitten siirtymillä ajetaan ylinopeutta, niin paljonko tätä ylinopeutta tulee vielä entisestään kasvattaa muiden toimesta, kun Seppo Sähkömies ajaa poliisin tutkaan 140kmh 100-alueella ja sakot pitäisi kuolettaa lisäämällä tehokkuutta? Entä sitten kun Sepolta lähtee kortti ja jonkun muun pitää ehtiä tekemään ne työt? Vai palkataanko Sepolle kuski?
 
Tuntityöläisenä se on se ja sama ajanko tunnin matkan tunnissa vai 50 minuutissa. Polttoainetta tuollainen 90-luvun corolla syökin sitten niin, että tankillisella ajaa 550-600km rekkavauhdilla ja 450km munahuurussa.

Jotta km korvauksista saa maksimaalisen hyödyn irti, niin 80km tuntinopeus moottoritiellä rekan perässä körötellen on voittajan valinta.

Toisekseen, jos se työnantaja/tilaaja olisi kovin huolissaan hukatuista minuuteista liikenteeseen, niin en lähtisi palkkaamaan tekijöitä +100km päästä kohteesta.
 
Tuossa yllä se jo tulikin, että varsinkin raksa-alalla (ja monella muullakin) tehokkuus häviää huonoon suunnitteluun. Onhan sitä raksaukon työpäivää ihan seurattukin, ja oliko siitä työajasta maks puolet oikeasti tuottavaa työtä? En nyt muista, löytynee jos jaksaa etsiä. Loppuaika ei kuitenkaan mennyt Hiacessa istumiseen, toki sitäkin voi olla.
Tuttu sähkömies on jättimäisellä työmaalla, siellä on joku pieni määrä työkaluja ja ne säilytetään tietyssä paikassa, niitä sitten kävellään hakemaan ja palauttamaan pitkin päivää ja työt tietysti seisoo jos kaikki on jo käytössä tai vielä pahempaa, joku ei ole palauttanut ja pitää alkaa etsimään mihin ne on jätetty. En muista mikä työkalu se oli mistä aina valittaa, joku 10-20€ maksava ja eivät suostu ostamaan niitä lisää.

Toinen mitä aina kauhistelee on muuttuvat suunnitelmat, jatkuvasti purkavat asennuksia pois, kun suunnitelmissa oli virhe tai insinöörit keksivätkin, että tehdään eri tavalla.
Edit: nuo duunarit usein tietää jo, että ne suunnitelmat on väärin, mutta ne asennetaan silti. Eikö kannattaisi edes vähän luottaa työmiehiin?

Omaan korvaan tuo touhu kuulostaa melko järjettömältä, varsinkin tuo työkaluissa pihistely. Alkaa tulla mieleen kaikenlaisia teorioita, että tahallaan tekevät tuota, saa rahastaa enemmän, työmaa kun on pakko saada valmiiksi maksoi mitä tahansa. :smoke:
 
Viimeksi muokattu:
Jo polttoainekustannukset kumoavat säästetyn ajan. Olet väärässä, älä viitsi jankata. Laske vaikka tarvittava keskinopeuslisä 10min säästölle 30 ja 90 min matkoilla ja sitten kulutus.

Liikenteessä on helppo säästää rahaa, ajonopeuden nostaminen ei sitä tee.
No sehän riippuu ihan laskutuksesta. Ei tähän ole oikeaa vastausta. Ollaan kumpikin ihan yhtä oikeassa ja väärässä.
 
Tulin lukemaan aiheesta "suomen valtion default 2030 luvulla" ja yhtäkkiä mietin että mihin autojonne-topikkiin olen eksynyt. No kai se persvakoäijän keskivauhti maantiellä on ratkaisevaa ja tässä ollaan asian ytimessä.

Sitten jos vähän talouskasvusta. Tai ennemmin sen puutteesta.
Ylen Uuutisessa näkyvät vuosikymmenien kuluessa kertyneet ongelmat: julkisen sektorin kasvu, uudistusten puute, velanoton holtittomuus ja raskas verotus. Suomi on verotettu köyhäksi ja velka kasvaa, kun talous on jäänyt vanhojen rakenteiden vangiksi. Näin ei voi jatkaa ilman seurauksia. Kriittisesti populistivasemmisto syyttää nykyhallitusta, vaikka mikään puolue ei ole syytön tilanteeseen. Moni päättäjä on jo pitkään arvioinut Suomen taloutta väärin. Vasemmaltalaidalta kuitenkin puuttuu uskottava vaihtoehto ja vastaus siihen, miten suureksi velkaa pitäisi kasvattaa ja kuinka kauan pitää elää yli varojen.

 
Nyt kun erinäisiä hallitusmuotoja on suomessa katseltu parikymmentä vuotta, vaikuttaa poliittinen paine kertakaikkiaan liian suurelta, että mitään kunnon säästöjä tultaisi tekemään oikein minkään puolueen puolelta. Pientä toivoa toi norminpurkutalkoineen Sipilän hallitus, joka sai velkaantumisen hetkeksi taittumaan lähes nollille, ennen kuin SDP:n johtamalla koalitiolla lompakko revähti totaalisen auki - toki koronan vanavedessä.

Ihmisten talous on horroksessa ja useimmilla ei ole enää edes käsitystä markkinavetoisesta taloudesta tai siitä miten raha kiertää yhteiskunnassa. Hoito lienee potilaalle kertakaikkiaan liian kivulias, että se otettaisiin ajallaan. Tässä mennään nyt sydänpysähdykseen asti, joka ehkä saa jonkinlaisen tiedostamisen aikaiseksi, jos siitä selvitään.

Raskaan valtiokoneiston ylläpidon lisäksi itseäni vaivaa esimerkiksi se järjettömyys, millä julkisia rakennuksia puretaan vain joidenkin kymmenien käyttövuosien jälkeen. Kun rakennushankkeita sitten tehdään, ne ovat tolkuttoman kalliita ja kaikki vipstaakit pitää olla sitten viimosen päälle. Miksi ihmeessä rakennetaan palatseja kun ollaan aivan perse auki? Eikö todellakaan ymmärretä sitä, että kun ei ole sitä rahaa niin asutaan vaatimattomammin eikä pureta "ihan ok":sti toimivaa, vaan jotta voitaisi näperrellä jotain kivoja pikku muodinmukaisia arkkitehtonisia tiloja?
Katso, miltä näyttävät 2,2 miljoonan euron saunat ja 600 000 euron vessa
Kallion vanhojen virastotalojen jyrääminen on alkanut: sisätiloja purettu jo, pian purkutyöt näkyvät katukuvassakin

Ilmeisesti rahapula ei sitten olekaan niin akuutti, kuin miltä vaikuttaa, kun voidaan tuosta vaan repiä maantasalle käyttökelpoista tavaraa ja rakentaa tilalle priimaa arktisen ilmaston vaatimilla standardeilla (joita muuten jatkuvasti kehitellään lisää, sillä emmehän me osaa asuakkaan oikein ilman valvontaa ja valistusta..), vain purettavaksi taas 10-20 vuoden päästä?
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun erinäisiä hallitusmuotoja on suomessa katseltu parikymmentä vuotta, vaikuttaa poliittinen paine kertakaikkiaan liian suurelta, että mitään kunnon säästöjä tultaisi tekemään oikein minkään puolueen puolelta. Pientä toivoa toi norminpurkutalkoineen Sipilän hallitus, joka sai velkaantumisen hetkeksi taittumaan lähes nollille, ennen kuin SDP:n johtamalla koalitiolla lompakko revähti totaalisen auki - toki koronan vanavedessä.

Ihmisten talous on horroksessa ja useimmilla ei ole enää edes käsitystä markkinavetoisesta taloudesta tai siitä miten raha kiertää yhteiskunnassa. Hoito lienee potilaalle kertakaikkiaan liian kivulias, että se otettaisiin ajallaan. Tässä mennään nyt sydänpysähdykseen asti, joka ehkä saa jonkinlaisen tiedostamisen aikaiseksi, jos siitä selvitään.

Raskaan valtiokoneiston ylläpidon lisäksi itseäni vaivaa esimerkiksi se järjettömyys, millä julkisia rakennuksia puretaan vain joidenkin kymmenien käyttövuosien jälkeen. Kun rakennushankkeita sitten tehdään, ne ovat tolkuttoman kalliita ja kaikki vipstaakit pitää olla sitten viimosen päälle. Miksi ihmeessä rakennetaan palatseja kun ollaan aivan perse auki? Eikö todellakaan ymmärretä sitä, että kun ei ole sitä rahaa niin asutaan vaatimattomammin eikä pureta "ihan ok":sti toimivaa, vaan jotta voitaisi näperrellä jotain kivoja pikku muodinmukaisia arkkitehtonisia tiloja?
Katso, miltä näyttävät 2,2 miljoonan euron saunat ja 600 000 euron vessa
Kallion vanhojen virastotalojen jyrääminen on alkanut: sisätiloja purettu jo, pian purkutyöt näkyvät katukuvassakin

Ilmeisesti rahapula ei sitten olekaan niin akuutti, kuin miltä vaikuttaa, kun voidaan tuosta vaan repiä maantasalle käyttökelpoista tavaraa ja rakentaa tilalle priimaa arktisen ilmaston vaatimilla standardeilla (joita muuten jatkuvasti kehitellään lisää, sillä emmehän me osaa asuakkaan oikein ilman valvontaa ja valistusta..), vain purettavaksi taas 10-20 vuoden päästä?
Kaupungilla ei ollut enää käyttöä noille joten purkamallaa saadaan tilaa muunlaiselle toiminnoille. Uusi omistaja on Ylva eli Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Uusiin rakennuksissa on hotelli, asuntoja liiketiloja ja toimistoja. Noitten sijoittaminen vanhojen seinien sisälle ei kuullosta kauhean fiksulle.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 378
Viestejä
4 493 505
Jäsenet
74 122
Uusin jäsen
Elmeri Hannukainen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom