Kauppias julkaisi Facebookissa kuvan ja videon näpistelijästä – joutuikin itse syytteeseen
Kauppias joutui tästä Facebook-kirjoituksesta ja sen yhteydessä julkaistusta video- ja kuvamateriaalista rikossyytteeseen.
Julkaistu: 17.5. 15:40
Syyttäjä muistuttaa, että Facebookissa ei kannata välttämättä levittää mitä tahansa tietoja.
Tänä päivänä on jopa varsin yleistä, että kauppiaat julkaisevat Facebookissa sekä muussa sosiaalisessa mediassa videoita tai kuvia epäillyistä näpistelijöistä ja ilkivallantekijöistä heidän kiinnisaamiseksi.
Tämänkertaisessa tapauksessa K-kauppias joutui kuitenkin itse rikossyytteeseen, kun hän latasi yrityksensä Facebook-sivuille kuvan ja videon epäillystä näpistelijästä.
Epäilty näpistys tapahtui Seinäjoen K-raudassa 20.8.2017, ja kauppias latasi video- ja kuvamateriaalin Facebookiin heti tuoreeltaan.
– Hei kaveri, unohdit maksaa, kun asioit liikkeessämme sunnuntaina 20.8. Laitan viestin Facebookin kautta, jotta ensi kerralla muistaisit paremmin, että kaupasta poistuessa pitää maksaa tuotteet. Teemme tästä tapahtumasta rikosilmoituksen normaaliin tapaan. Terveisin Kauppias, Seinäjoen K-raudan kauppias
Iiro Takala kirjoitti Facebookiin videon ja kuvan yhteyteen.
Takala kertoo nyt Ilta-Sanomille, että tarkoituksena oli ensisijaisesti saada epäilty tekijä kiinni. Hän kertoo myös tuskastuneensa siihen, kun epäillyt näpistykset ovat lisääntyneet Seinäjoen alueella.
– Olemme olleet aika voimattomia asioiden selvittämisessä. Tässä kyseisessä tilanteessa oli myös sunnuntai, ja poliisilla ei ollut oikein aktiviteettia lähteä hommaa hoitamaan. Asian selvittämiseksi laitoimme videon, että tekijä saadaan vastuuseen, Takala sanoo.
– Yrittäjänä ja työnantajana haluan tarjota henkilökunnalle turvallisen työympäristön ja asiakkaille myös. Se on aina riskitilanne, kun näpistyksiä tapahtuu, eikä tiedä, miten tilanne eskaloituu. Olen siis huolissani yleisestä trendistä, kun näihin asioihin ei millään lailla puututa. Ehkä tämä (Facebook-päivitys) oli myös yleinen kannanotto tähän tilanteeseen, Takala kertoo.
EPÄILTY näpistelijä saatiin kylläkin kiinni.
Epäilty näpistäjä on myöntänyt vieneensä kaupasta kaksi timanttiporanterää sekä hylsysarjan, vaikka hän ei muista tapahtumapäivästä paljoakaan. Hän oli juuri aloittanut uuden lääkityksen, ja oli sen takia kuin ”unessa.”
Anastettujen tuotteiden yhteisarvo oli 211,70 euroa. Häntä syytetään näpistyksestä, ja syyttäjä vaatii hänelle sakkorangaistusta.
Mies teki kuitenkin K-kaupan kauppiaasta Iiro Takalasta rikosilmoituksen poliisille, ja syyttäjä nosti kauppiasta vastaan syytteen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.
Syyttäjän mukaan Takalan teko aiheutti näpistelijälle vahinkoa, kärsimystä sekä häneen kohdistuvaa halveksuntaa. Päivitys oli julkinen, ja se oli periaatteessa kaikkien nähtävillä.
KIHLAKUNNANSYYTTÄJÄ
Jarmo Sarin korostaa Ilta-Sanomille, että kyseessä oli vasta epäilty rikos, joka oli vähäinen, minkä lisäksi miehen kasvot oli ennen kaikkea selkeästi tunnistettavissa videosta ja kuvasta.
Sarinin näkemyksen mukaan kyseessä ei ollut myöskään niin vakava epäilty teko, että epäillyn kiinnisaamiseksi olisi tarvittu julkista myllytystä. Sarinin mielestä yhteiskunnallinen merkityskään ei puoltanut videon julkaisua.
– Lainsäätäjä on kaikessa viisaudessaan katsonut, että tämmöinen vähäinen rikosteko voi olla osa henkilön yksityiselämää. Ja kyseessä oli vielä epäilty teko, esitutkintaa ei oltu vielä edes aloitettu. Ja sitten esitetään, että tämä henkilö olisi käynyt kaupassa ja jättänyt maksamatta kuvan ja videon kera, Sarin sanoo.
Takala poisti sittemmin päivityksen Facebookista.
NÄPISTYKSESTÄ syytetty mies myönsi tehneensä väärin, mutta hänen mielestään videon ja kuvan laittaminen nettiin oli kauppiaalta liian ankara teko.
– Tämä tapaus selvisi minulle, kun huomasin, että Facebookiin oli lisätty video näpistyksestä Seinäjoen K-raudassa. Tunnistin itseni tietysti videosta. Siellä oli myös kasvokuva minusta. Video oli kerännyt nopeassa ajassa muistaakseni 16 000 tykkäystä.
– Myönnän, että tein väärin varastaessani, mutta mielestäni videon laittaminen nettiin oli väärin ja liian ankara toimenpide. En voi oikein liikkua Seinäjoella tämän jälkeen, kun minut on leimattu varkaaksi.
– Kaupoissa minut tunnistetaan ja olen siellä erityistarkkailussa tämän takia. Vartijat seuraavat heti toimiani. Seinäjoki on niin pieni paikka, että minun on vaikea asua ja toimia täällä enää tämän jälkeen, näpistyksestä syytetty, vuonna 1988 syntynyt mies sanoi poliisille.
SYYTTÄJÄ vaatii kauppiaalle sakkorangaistusta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, samaten toiselle miehelle, joka jakoi yrityksensä Facebook-sivuilla kauppiaan Facebook-päivityksen. He kiistivät syyllistyneensä rikokseen.
– En ole syyttänyt häntä varkaaksi, olen ainoastaan vaan todennut, että hän on unohtanut maksaa ostoksensa. En siis katso, että yksityisyyttä loukkaavaa tietoa olisi levitetty oikeudettomasti, kauppias Takala sanoi poliisille.
Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomion 21. toukokuuta. Oikeus päättää lopulta, täyttikö videon ja kuvan julkaisu rikoksen tunnusmerkistön. Takala kertoo IS:lle, että hän yrittää aina toimia lain mukaan. Takalan mukaan hän kantaa vastuunsa, jos saa rikostuomion.
Mutta voivatko kauppiaat sitten huoletta jakaa videoita ja kuvia epäillyistä tekijöistä Facebookissa? Vaikka epäilty teko olisi vakava?
– Se tapahtuu omalla vastuulla, varsinkin, jos epäilty tekijä on selkeästi tunnistettavissa. Sitten voi olla eri asia, jos ollaan kommandopipot päällä, tummissa vaatteissa, niin eipä niistä voi ketään selkeästi tunnistaa. Kannattaa siis tarkkaan miettiä, laittaako videon, Sarin muotoilee.
Hän korostaa myös, että tutkintavastuu kuuluu esitutkintaviranomaiselle, eli käytännössä poliisille.
– Kyllä poliisillakin on keinot lähteä selvittämään epäiltyä tekijää, Sarin sanoo.
Sarin ymmärtää kuitenkin kauppiaiden tuskan, kun näpistelijät tuon tuosta anastavat omaisuutta. Ja vaikka he jäisivät teoistaan kiinni, monet heistä ovat varattomia, eivätkä siten pysty korvaamaan aiheuttamiaan vahinkoja.
– Kauppiaat varmaan kokevat, että näihin tekoihin ei suhtauduta kovin vakavasti. Se on varmaan asiallistakin kritiikkiä lainsäätäjää kohtaan.
– Jotkut ovat niin kovapäisiä, että käyvät kaupassa puolityökseen anastamassa tavaraa. Jos tämmöistä joka päivä katsomaan, ymmärrän hyvin heidän turhautumisen asiaan, Sarin selvittää.