Itse aiheeseen: Mediakonserni Keskisuomalainen otti aikoinaan käyttöön juttujen kommentointimahdollisuuden. En muista oliko kommentointi alkuun mahdollista kaikille, mutta aika nopeasti ainakin se muuttui vain tilaajien palveluksi. Kommentointi oli hyvin vilkasta ja usein kommenteissa korjattiin faktoja ja tuotiin esiin muitakin näkökulmia. Ainakin joidenkin Mediakonserni Keskisuomalaisten lehdistä paljastui hyvin voimakkaita asenteita ja toimittajat toivatkin niitä esiin niin valitsemalla juttuaiheensa, haastateltavansa ja itse kirjoituksessa korostaen tiettyjä asioita. Mielestäni uutismedian tehtävä ei ole tuoda esiin omaa agendaansa vaan uutisoida asioista neutraalisti ja puolueettomasti. Juttujen yhteydessä on ennen ollut pieniä "Toimittajan kommentti" laatikoita joissa toimittaja kertoi oman näkemyksensä, mutta nykyään niitäkään ei ole enää ollut.
Hyvin nopeasti huomattiin että kommenttiosio täyttyi välillä jopa henkilöön menevistä mielipiteistä, joista osa saattoi olla jopa kunnianloukkaustasoa. Niinpä kommentointiin otettiin mukaan moderointi. Moderointi oli alkuun omaa tuotosta ja toimittajan asennetta arvostelevia kommentteja ei usein julkaistu lainkaan. Moderointi muuttui kuitenkin vapaammaksi ja luulen että sitä suoritti joku valtakunnallisesti, jolloin paikallislehdet ei voineet suodattaa kommenteista mukaan vain itselleen mieluisimpia.
Pian kommentointi ilmeisesti suututti joitain toimittajia - koska sehän paljasti usein sen että toimittaja toi esiin omaa agendaansa tai oli epäpätevä eikä käsitellyt asioita puolueettomasti. Niinpä kommentointi sallittiin vain 6h jutun julkaisun jälkeen. Tästäpä jotkin paikallislehdet keksivätkin laittaa juttunsa ilmestymään ajastetusti esim. aamuneljältä, jolloin kommentointi päättyi jo 10 aikaan. Vielä tavallisempaa oli julkaista juttuja verkkosivuilla ja vasta useiden päivien jälkeen painetussa lehdessä. Niinpä lehden ilmestymispäivänä juttuun ei pystynyt enää kommentoimaan mitään.
Yhtäkkiä kommentoinnista poistettiinkin aikarajoitus. Ilmeisesti yleisöpalautteen johdosta. Mutta rankaisuksi kommentointi jatkossa tulisikin tapahtua vain kirjoittajan omalla nimellä. Aiemmin nimimerkit oli sallittuja.
Suomalaista mediaa on pidetty vähän liiankin luotettavana ja jopa puolueettomana. Se on ehkä vähemmän ohjailtu kuin monissa muissa maissa, mutta oma suhde on pikkuhiljaa muuttunut paljon epäilevämmäksi. Monissa mediataloissa uutisoidaan pyrkien vaikuttamaan. Toki nykyään tuntuu tärkeämmältä saada vain lukijoita, jutun otsikoinnin harhaanjohtavuudella tai aiheen raflaavuudella, mutta ainakin oman asuinseudun paikallismedioita lukiessa, näkee hyvin usein jutuissa toimituskunnan omaa agendaa. Lehdistö vetoaa aina lähdesuojaan, mutta kommentoinnissa ei enää olekaan lähdesuojaa. Joku voi kysyä, eikö juttuja voisi kommentoida omalla nimellään, mutta käytännössä meillä jokaisella on oma mielipide ja julkinen kuva. Anonyymina kommentointiin pystyi osallistumaan vaikka jutussa mainitun yrityksen työntekijä - ilman pelkoa ylenemispolun nousemisesta pystyyn.
Mitä mieltä olette aiheesta?