Onko UEFI-boottaava kone? Niissä on sellainen metku, että asennetun käyttöjärjestelmän bootloaderi syöttää noin yhden tekstirivin verran tietoa BIOS-asetusmuistiin, ja tämä tieto ei tietenkään siirry SSD-levyn mukana. Tämä tietorivi (tekniseltä nimeltään EFI-boottimuuttuja) kertoo UEFI-firmikselle mistä bootloaderi pitää hakea, ja sisältää myös vapaavalintaisen nimen joka yleensä näkyy BIOS-boottijärjestysvalikoissa. Windowsin kanssa tämä nimi on normaalisti "Windows Boot Manager".
Jotkut UEFI-koneet siivoavat nämä tiedot automaattisesti pois jos UEFI-bootloaderin sisältävä levy kytketään irti koneesta ja kone käynnistetään. (UEFI-asetusmuistin täyttyminen vanhojen bootloaderien asetusten rippeistä teki aikanaan joistain ensimmäisistä UEFI-firmiksellä varustetuista PCistä verkonpainoja, joten jotkut firmisvalmistajat laittoivat automaattisiivouksen tämän tilanteen välttämiseksi.)
Windows 10 ja 11 varautuvat tällaiseen siten, että ne asentavat aina ESP-osiolle ylimääräisen varakopion UEFI-bootloaderista UEFI-firmiksen oletuspolkuun joka on tarkoitettu normaalisti käytettäväksi USB-tikkujen, CD-levyjen ja vastaavien siirrettävien medioiden kanssa. Tässä polussa voi olla vain yksi käyttöjärjestelmä kerrallaan, kun taas UEFI tehtiin mahdollistamaan useamman käyttöjärjestelmän rauhanomainen rinnakkaiselo samassa koneessa.
Eli jos UEFI-koneen BIOS-boottivalikossa ei enää näy tekstiä "Windows Boot Manager", sitten nämä BIOS-asetusmuistiin säilötyt asetukset ovat päässeet häviämään. Silloin valitaan boottivalikosta se levy jolla asennetun Windowsin ESP-osio sijaitsee (se on pieni, yleensä 100M - 0.5G kokoinen osio jolla ei ole normaalisti levyasemakirjainta). Jos kone sallii sekä UEFI- että perinteisen boottitavan, sama levy voi näkyä listassa kahteen kertaan: silloin toinen vaihtoehto yrittää bootata perinteisellä ja toinen UEFI-tyylillä. Toivottavasti boottivalikko näyttää kumpi on kumpi: joissain UEFI-firmisversioissa on sellainen aivopieru että tätä tietoa ei näytetä!
Valitaan siis boottivalikosta oikea levy ja UEFI-boottiversio jos suinkin mahdollista. Tämä tarvitsee normaalisti tehdä vain kerran: Windows 10 ja uudemmat huomaavat itse että "Windows Boot Manager"-asetus on hävinnyt BIOS-asetusmuistista, ja laittavat sen automaattisesti itse takaisin ilman eri käskyä. Seuraavan kerran BIOS-asetuksissa käydessä pitäisi boottijärjestyslistassa näkyä taas "Windows Boot Manager"-teksti ja sen pitäisi automaattisesti olla boottijärjestyksessä ykköspaikalla.
Jos kiinnostaa kurkistaa konepellin alle, noita UEFI-boottitietoja voi tarkastella avaamalla Windowsin komentokehote järjestelmänvalvojana, ja antamalla komennon:
Valitettavasti tuo komento ei erottele mitkä sen näyttämistä tiedoista säilytetään UEFI-asetusmuistissa ja mitkä ESP-osiolla olevassa BCD-rekisteritiedostossa.
Jos noita tietoja haluaa varmuuskopioida tai muuten käpistellä, BootICE on kelvollinen graafinen ilmaisohjelma siihen hommaan:
Download BOOTICE 64-Bit - MajorGeeks
Linuxista löytyy "sudo efibootmgr -v" jonka tuloste on minusta huomattavasti Windowsin bcdedit:iä selkeämpi tapa esittää UEFI-boottiasetukset.