Sotahistoria

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja perato, 08.10.2017.

 1. Merkava

  Merkava מרכבה

  Viestejä:
  835
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  @kelmi

  Joo. Hurja ero oikeissa tappiossa sen mukaan jäikö taistelukenttä omalle puolelle vai vihollisen.

  Valtaosa mission killed tankeista oli korjattavissa todella nopeasti. Jos niihin päästiin käsiksi. Oli sitten tela poikki miinasta, moottori/vaihteisto rikki, tai 14.5mm reikiä pari kyljessä ja miehistö haavoittunut ja vaunu hylätty.

  Helposti kyse on 2-3 pv tähtäimellä menetetäänkö 20 vaunua vai 100.

  Panssaritaisteluita ei kannata hävitä, koska yhden tappion vuoksi häviää myös 2 seuraavaa.
   
 2. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  446
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Viime aikoina on eri julkaisuissa puoleen ja toiseen peppu kipeilyä aiheittanut selvitys suomalaisten SS-miesten mahdollisista sotarikoksista.

  Tässä selvitys:
  Selvitys suomalaisten SS-miesten osallisuudesta juutalaisten ja siviilien surmaamiseen vuosina 1941–1943 - Kansallisarkisto

  Huvittavaa on edelleenkin nähdä, et jotku näkee suomalaiset edelleen lajina, joka on immuuni kaikenlaisille hirmuuksien tekemisille, toisin kuin muut ihmisryhmät :I . Ei ne millään pyhäkoulumatkalla olleet... Niin monta kertaa ihmiskunnan historiassa on nähty, että lähes kaikki kykenee tekemään tosi ilkeitä juttuja, kun olosuhteet ovat sopivat.

  Eikä tuon tutkimuksen tulokset tulokset olleet edes mitenkään yllättäviä. Lyhyesti, on todennäköistä, että osa suomalaisista on osallistunut tekoihin, enemmän näiden "divisioonan miesten" kohdilla. Suomalaispataljoona sai kohtuu puhtaat paperit. Suomalaiset tuolla olivat osana organisaatiota (Waffen-SS Wikingiä), joka tuki noilla alueilla tätä varsinaisesti asialle vihkiytynyttä porukkaa tuhoamistehtävissä.
   
  ttjm, draco76 ja perato tykkäävät tästä.
 3. jperala

  jperala

  Viestejä:
  149
  Rekisteröitynyt:
  11.05.2019
  Sotahistoria ja kalusto ollut oma mielenkiinnon aihe, en mikään ammattilainen mutta erotan somuan ja shermannin
   
 4. perato

  perato

  Viestejä:
  3 063
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Muutaman kerran wikipediaa kolunneena nyt vihdoin erottaa suurimman osan noista jenkkilän yleisimmistä lentokoneista, joskin B24 Liberator ja B25 Mitchell ja B26 Marauder menee kyl vieläkin iloisesti sekaisin. Ei silti tähän auttanut hyllymetrien verran kirjallisuutta, ei niitä sieltä tekstin seasta erota, et mikä kone se oli =P

  Tällä hetkellä luvussa Gerald Astorin - Bloody Forest joka kertoo Hurtgenin metsän taisteluista. Semi sekavaa luettavaa, mutta niin oli koko taistelukin. Ei silti haittais, jos olis ollut edes etäisesti modernin näköiset kartat ja useita karttoja. Seuraavaksi sit uusintakierros Beevorin Ardennit 1944 kirjasta ja kirsikaksi kakun päälle Hastingsin Armageddon.
   
 5. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  446
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se tahtoo olla, jos ei olisi sekavaa luettavaa, niin tapahtumia olisi oijottu pahasti. Pitänee lueskella ko. kirja :) .
   
 6. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 806
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  ... paitsi että tuo tutkimus ei pysty osoittamaan yhtään konkreettista tapausta, jossa suomalaiset SS-miehet olisivat syyllistyneet sotarikoksiin.

  Tuon tutkimuksen lähdeaineisto ja sen päätelmät ovat siis selvästä ristiriidassa keskenään.

  Lähinnä tuntuisi siltä, että tuossa "tutkimuksessa" päätelmät on tehty ennen kuin varsinaista aineistoa on edes käyty läpi, ja mitään tutkimusta tehty.

  Että tässä ei ole kyse mistään pyllykipeydestä vaan huonosti tehdystä, poliittisesti motivoituneesta historiaa vääristelevästä "tutkimuksesta" ja sen kritisoinnista.

  Vihavainen: SS-miesten sota
   
  kusiainen, Stanley H. Tweedle ja arix tykkäävät tästä.
 7. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  3 658
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Jos yksittäiset suomalaiset SS-miehet olisivatkin syyllistyneet sotarikoksiin, niin mitä sitten, ei tuosta voi Suomen valtiota syyttää eikä mistään systemaattisesta "rikollisuudesta" ole ollut kyse.

  Ja yksittäisiin sotarikoksiin suomalaiset on varmasti syyllistyneet ihan kotirintamallakin, sehän kuuluu valitettavasti sotaan.

  Eli en ymmärrä, että mitä ihmeen härkästä tässä oikein yritetään kärpäsestä tehdä?
   
  kusiainen tykkää tästä.
 8. IhmeellinenJuttu

  IhmeellinenJuttu

  Viestejä:
  513
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tutkijalla on oma agenda, joka melko poikkeuksellisesti ei perustu mihinkään. Mediassa agendaa tukevat tahot, kuten hesari on rumuttanut tätä tutkimusta ja sen perusteettomia johtopäätöksiä kovaan ääneen. Ei ihme, että herättää mielipiteitä.
   
 9. nopeehopee

  nopeehopee

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  06.07.2017
  Mitähän tuosta SS-miesten jahdista nyt voisi sanoa...
  Käsittämätöntä että 80 vuotta sitten maailmansodan aikana tapahtuneita asioita yritetään sovittaa nyky-yhteiskunnan moraaliin. Silloin aikoinaan nyt sodissa vain tapahtui asioita koska sota oli totaalisotaa, ei sellaista kuin nykypäivien sodat.
  Päätelmätkin on käsittämättömiä. "todisteita ei löytynyt mutta onhan nyt niiden täytynyt tehdä rikoksia" WTF? Syyllinen kunnes toisin todistetaan?
  Ärsyttää tuollaiset valmiiksi asenteelliset "tutkimukset".

  TappaaHAN ne suomalaisetkin :D
   
  kusiainen tykkää tästä.
 10. Bertta

  Bertta

  Viestejä:
  168
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2019
  Hulluahan tuo on ollut, että suomalaisista SS-miehistä on tehty maan päälle laskeutuneita enkeleitä suomalaisessa propagandassa. Saksassa Viking SS-divisioonassa jokainen sotilas noudatti tasan tarkkaan komentoja samalla tavalla kuin muutkin ja on aivan päivänselvää, että suomalaiset SS-miehet osallistuivat sotarikoksiin aivan samalla tavalla kuin jokainen muukin kansalaisuus tuossa yksikössä.

  Aivan sekopäistä nationalismia väittää jotain muuta.
   
  ttjm ja teppo mörkö tykkäävät tästä.
 11. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 806
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Höpöhöpö. Tämä on typerä olkiukko.

  Kuitenkaan ei ole pystytty yksilöimään yhtään sellaista tapausta, jossa suomalaisia miehiä olisi komennettu tekemään niitä sotarikoksia :facepalm:

  Tässä nyt aika rankasti tuomitaan yhdet toisien rikoksista.
   
  Viimeksi muokattu: 17.07.2019
 12. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  3 658
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Vaikka saatatkin olla oikeassa, niin kysymys kuuluu, että mitä sitten? Puhutaan täysin mitättömästä sivujuonteesta Suomen sodissa, ja varmasti sotarikoksiin syyllistyttiin enemmän ihan kotirintamillakin, jos näillä halutaan retostella. Sodassa sattuu ja tapahtuu, se on karu fakta. Suomen valtiokin lähetti muutamia juutalaisia Saksaan, mitä se on tosin pyytänyt anteeksi.

  Jos viime maailmansotaa mietitään kokonaisuutena, niin Suomi on varmastikin ollut yksi puhtaimmin ja nuhteettomimmin sotineista osapuolista.
   
 13. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  446
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei tuossa Suomen valtiota olla syyttämässä yhtään mistään. Tähän asti on eletty virallisessa olettamuksessa, että SS-joukoissa palvelleet suomalaiset, ovat palvelleet aivan puhtoisesti. No, nyt sitten tuli "väärä tutkija", ja löyty tämä kirje (https://arkisto.fi/uploads/Arkisto/8.pdf), ja siitä seurasi tapahtuma ketju, jonka lopputuloksena tuli tämä selvitys. Ja tulos on tuo.

  E: Joo ja joo, pientä virhettä tulee kun ei heti muista kaikkea, "SS-joukoissa" ehken on aika hassu yleistys, noissakin uutisoinneissa puhutaan suomalaisesta SS pataljoonasta, vaikka se ei ollut varsinaisesti SS-pataljoona, vaan SS:n alaisuudessa palveleva suomalainen vapaaehtoispataljoona, koska suomalaiset eivät olleet ns. "herra kansan" edustajia, tuossa vaiheessa. Sen huomaa myös esim. uniformuista, et niistä puuttuu jotain (no hitsin se "natsikotka" siinä rinnassa).
   
  Viimeksi muokattu: 17.07.2019
 14. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 806
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tulos on tarkkaanottaen mikä?

  Tulos oli todellisuudessa se, että mitään todisteita suomalaisten sotarikoksista ei löytynyt, mutta tutkija siitä huolimatta kirjoittaa yhteenvedon, että suomalaiset ovat tehneet sotarikoksia. Ja sitten kaikkialla uutisoidaan tätä yhteenvetoa eikä niitä faktoja.
   
 15. Hellsinki

  Hellsinki Kapteeni pienkonekorjaaja Tukijäsen

  Viestejä:
  873
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Sodassa ei ole rikoksia, sota on sotaa
   
 16. shams

  shams

  Viestejä:
  275
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jos tuo olisi oikea tutkimus eikä vaan tilattu "selvitys" niin tutkimusyhteisö ilman muuta hylkäisi sen epäonnistuneena. Se ei tuo ilmi mitään uutta faktatietoa jonka pohjalta voisi tehdä konkreettisia päätelmiä, mikä on selkeä vaatimus mille tahansa tieteelliselle tai historialliselle tutkimukselle. Tuon johtopäätökset perustuvat oletuksiin ja arvailuihin, eli on täysin nollan arvoinen.
   
 17. Erkki_erikeepperi

  Erkki_erikeepperi

  Viestejä:
  3 658
  Rekisteröitynyt:
  22.12.2016
  Niin, se on mahdollista, että mitään varmaa tietoa ei koskaan tulla saamaankaan siitä, että onko jotkut yksittäiset sotilaat jotain tehneet ja mitä on tehneet.

  Mutta oleellinen kysymys kuuluu, että mitä väliä? Ei tällä asialla ole mitään laajempaa merkitystä, ellei jotain todella isoa ja massiivista paljastu, ja tuskin paljastuu.
   
 18. kusiainen

  kusiainen

  Viestejä:
  1 216
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mitä sitten? Neuvostoliitto aloitti sodat Suomen ja Neuvostoliiton välillä, ilman talvisotaa olisi tuskin ollut jatkosotaakaan.
   
 19. ttjm

  ttjm

  Viestejä:
  4 821
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tuli tuossa yhden tutun kanssa juteltua räjähtävistä luodeista. Miten yleisiä nuo mahtoivat olla Suomen sodissa? Häyhän ainakin kerrotaan talvisodassa saaneen juuri räjähtävän luodin leukaan. Kiinnostaisi tietää käytettiinkö noita ammuksia myös Suomen armeijassa jossain määrin.

  Noita käytettiin itärintamalla ainakin Saksan ja Neuvostoliiton armeijoissa. Näistä löytyi aika mielenkiintoinen videokin:

  Tuon videon perusteella sanoisin, että joko Häyhää ammuttiin jollakin muulla luodilla leukaan, tai sitten vaan miehellä kävi aivan ällistyttävän hyvä tuuri, kun jäi yleensäkin henkiin.
   
 20. James_Potkukelkka

  James_Potkukelkka

  Viestejä:
  446
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Suomen armeijassa ei käytetty räjähtäviä luoteja kiväärikaliberisissa aseissa. On tietty voitu käyttää saaliiksi saatuja, mutta valmistusta ei ollut. Lahden 20mm PST-kiväärissä käytettiin, mutta se on jo "sallittu kaliberi". Niitä käytettiin mm. kk-pesäkkeiden tuhoamiseen. Noihan nyt ei välttämättä tapa sen paremmin, mutta haavoittavat paljon pahemmin. Arvioitu on, että jos Häyhä ois saanu tavallisesta kuulasta osuman, niin ois kuollut. Nyt se paskoi vaan leuan.

  Muistaakseni tuossa puhuttiin, että tarkka-ampujat noita olisi pääasiassa käyttäneet. Mitä on tullut vastaan noista juttua, niin niitä on jaettu melko laajasti joukoille (NL). Joissain taisteluissa, missä kohtasivat ekaa kertaa noita, niin noi aiheutti suurta hämmennystä, kun luulivat et vihu on päässy selän taakse, kun kauhee pauke on alkanu selän takana, kun noi rähjähtävät on räjähdelleet puissa.

  Toki eivät ole olleet "perus kauraa", mutta varsinkin lääkintä puolella ovat huomanneet, milloin vihut ovat saaneet "täydennystä". Eikä ne ampujallekkaan ole olleet turvallisia.

  Lisäksi tietty on ollu omat viritelmän, eli kärki viilattu, tai luoti käännetty toisin päin lisäksi. Lehväslaiho todennäköisesti sai sellaisesta sitten naamaan.
   
  ttjm tykkää tästä.