Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Tätä ei näyttänyt kukaan postanneen. Rajuja/uskomattomia juttuja sotalentäjiltämme. Wind ja Juutilainenkin jutussa mukana. Kannattaa tsekata.
Noista äijistä pitäisi kyllä tehdä kunnon sotaelokuva. Ilmasodasta ei kai ole vielä yhtään tehtykään?
Kallistahan se varmaan olisi, mutta tulisi vähän uutta näkökulmaa näihin iänikuisiin suomalaisiin sotaelokuviin.
Tämä Spielberg & Hanksin tuottama sarja on ollut jo vuosia suunnitteilla, alunperin HBO:lla, nyt vuosien jälkeen on kai viimein toteutumassa ja sopimus tehty Apple TV:lle viime syksynä. Perustuu samannimiseen kirjaan.Aika haastava hommaa tuo ilmasotaleffan teko, niitä on kansainvälisestikin todella vähän nurmiporaleffoihin nähden, ja laatu on kehnohkoa. Tietenkin itselle uppoaa historiaa aika tarkkaan seuraavat BoB:it ja Torat, mutta eiväthän ne ehkä elokuvina niin erikoisia ole. Uudemmat ovat melko karseita, Red Tails on sellainen haiseva kasa paskaa ettei ole ennen nähty, ja Midway näyttää ainakin trailerin perusteella kehnolle. Memphis Bellestäkään ei ihan ole ilmojen Das Bootiksi...
Tämä Spielberg & Hanksin tuottama sarja on ollut jo vuosia suunnitteilla, alunperin HBO:lla, nyt vuosien jälkeen on kai viimein toteutumassa ja sopimus tehty Apple TV:lle viime syksynä. Perustuu samannimiseen kirjaan.
Rikkinen on yhdessä Emil Kastehelmen, 26, kanssa tehnyt kirjaimellisesti suururakan.
He ovat kolmen viime kesän aikana (vuosina 2018–2020) kulkeneet läpi ja dokumentoineet Hitlerin Saksan viimeisen puolustuslinjan Suomessa. HS kertoi tästä maanpuolustussäätiöiden rahoittaman tutkimuksen ensimmäisestä vaiheesta kaksi vuotta sitten.
Saksalaisten rakentama Sturmbock-linja kulki vuonna 1944 Suomen Käsivarren poikki kuin juuri viilletty pitkä haava. Yhä tänäänkin se on arpeutunut muistutus Suomen synkästä sotahistoriasta.
Sturmbock oli osa Saksan puolustussuunnitelmaa, jonka tarkoituksena oli turvata Petsamon nikkelin saanti.
Saksalaiset pelkäsivät, että venäläiset hyökkäävät Suomen Lapin ja Käsivarren kautta Norjaan ja saartavat Pohjois-Norjassa olevat saksalaisjoukot mottiin. Sturmbock rakennettiin tätä mahdollista hyökkäystä torjumaan.
Rikkinen ja Kastehelmi kartoittivat Sturmbockiin liittyen lähes 6 000 sotahistoriallista kohdetta. Joukossa on muun muassa kymmenen ennen tuntematonta vankileirin paikkaa.
Vankileirit ovat perua syksyltä 1944, jolloin Sturmbockia rakennettiin. Vankeja käytettiin rakennustöihin.
Rikkinen ja Kastehelmi ovat koonneet löydöistään kansainvälisestikin ainutlaatuisen paikkatieto- ja kuva-aineiston, jota he ovat avaamassa verkossa suurelle yleisölle (www.forgottenfronts.fi).
Kaippa nuo joskus kääntää tuon englanniksi. "Forgotten fronts" ja kaikki sisältö suomeksi, kevyt naamapalmu.Hesarin Natsi-Saksan jalanjäljissä -artikkelista (tilaajille) poimittu blogi. Dokumenttisarjakin on jutun mukaan tulossa YLElle 2022.
Blogi – Forgotten Fronts
No juurikin se toinen maailmansota ja Saksan Tigerit ja Pantherit vs USAn M4 ja NL:n T-34. Logistiikkaa, teollisuutta ja resursseja laskevat voitti niin puhtaasti insinöörimäistä suorituskykyä laskevat. On kyllä yksi harvoja esimerkkejä eikä oikein enää ajankohtainen, mutta kuitenkin.
Siirto:
Siinä vaiheessa kun NL:n T-34:t saapuivat taisteluun (1941) ne olivat teknisesti paljon parempia kuin mitkään Saksan panssarit mitä niillä oli laittaa niitä vastaan. Sitten 1942 tuli Tigereita jotka pärjäsi niille mutta nuo ekat Tigerit oli mekaanisesti niin epäluotettavia että T-34:t oli silti se parempi vaihtoehto. Sama päti ekoihin Panthereihin, jotka suunniteltiin juurikin vastauksena T-34:lle koska Saksa tajusi että niiden kalusto on paskaa T-34:eihin verrattuna, ja vasta joskus 1944 alkoi olemaan sen verta luotettavia Panthereita että voidaan sanoa että ne oli oikeasti parempia kuin T-34:t. Toki tuossa vaiheessa NL:llä oli jo IS-2:ia jotka pärjäsivät niin Tigereille kuin Panthereille.
Shermanien kohdalla joo, ne oli objektiivisesti huonompia kuin mitä Saksalla oli tarjolla niitä vastaan. Mutta sitten kun katsotaan muuta länsiliittoutuneiden kalustoa niin siellä oli Spitfiret, Typhoonit, Thunderboltit ja etenkin Mustangit jotka oli laadullisesti vähintään samalla tasolla kuin mitä Saksalla oli. Puhumattakaan sitten raskaista pommikoneista joita Saksalla ei käytännössä ollut juuri ollenkaan (ok, He-177 mutta se ei todellakaan ollut laadukas).
Sitten muuta laatua länsiliittoutuneilta löytyi muun muassa lähisytyttimien osalta jotka teki niiden tykistöstä teknisesti helvetisti parempaa (sitten kun alkoivat käyttään niitä, ne oli niin hyviä että aluksi käyttivät niitä vain sellaisissa paikoissa joissa Saksa ei saisi käsiinsä suutareita). Puhumattakaan asioista kuten kryptoanalyysi joka kyllä pitää laskea sinne laatupuolelle ja antoi massiivisen edun liittoutuneille. Ja tietenkin on se ultimate valttikortti atomipommin muodossa joka lienee sotateknologian laadun huipentuma tuona aikana.
*edit*
Oikeastaan edes tuo Sherman vertailu ei ole kovin reilu. Siinä vaiheessa kun Shermanit tuli mukaan taisteluihin niin ne pärjäsi hyvin Saksan Panzer III:ille ja IV:eille, joita vastaan ne taisteli esim. Afrikassa. Joo, sitten kun Saksa sai kentälle Panthereita niin niille ne ei enää pärjännyt, kerta vanha malli, mutta vuoden 1944 syksyllä Jenkit sai käyttöön M36:ia jotka taaskin kyllä pärjäsi niille Panthereille ja Tigereillekin.
Tankeissa, kuten kaikissa muissakin, näkyy se että oli jatkuva kilpajuoksu. Kun toinen osapuoli kehittää jotain parempaa niin sitten toinen kehittää sille vastineen.
*
Yleiseen historiaan on rakentunut myytti saksalaisten "laadusta" verrattuna etenkin NL:n "määrään" mutta todellisuudessa ne oli niin laadussa kuin määrässä paljon lähempänä toisiaan kuin luullaan. Valitettavasti länsimaiden kuva itärintamasta piirtyi pitkälle juurikin saksalaisten upseerien tarinoista jotka Kylmän sodan aikana upposivat länsimaihin hyvin kun ne eivät maalanneet kovin hyvää kuvaa NL:stä.
Shermanien kohdalla joo, ne oli objektiivisesti huonompia kuin mitä Saksalla oli tarjolla niitä vastaan.
Joo, sitten kun Saksa sai kentälle Panthereita niin niille ne ei enää pärjännyt
, kerta vanha malli,
mutta vuoden 1944 syksyllä Jenkit sai käyttöön M36:ia jotka taaskin kyllä pärjäsi niille Panthereille ja Tigereillekin.
Tankeissa, kuten kaikissa muissakin, näkyy se että oli jatkuva kilpajuoksu. Kun toinen osapuoli kehittää jotain parempaa niin sitten toinen kehittää sille vastineen.
Sitten muuta laatua länsiliittoutuneilta löytyi muun muassa lähisytyttimien osalta jotka teki niiden tykistöstä teknisesti helvetisti parempaa (sitten kun alkoivat käyttään niitä, ne oli niin hyviä että aluksi käyttivät niitä vain sellaisissa paikoissa joissa Saksa ei saisi käsiinsä suutareita).
Yleiseen historiaan on rakentunut myytti saksalaisten "laadusta" verrattuna etenkin NL:n "määrään" mutta todellisuudessa ne oli niin laadussa kuin määrässä paljon lähempänä toisiaan kuin luullaan. Valitettavasti länsimaiden kuva itärintamasta piirtyi pitkälle juurikin saksalaisten upseerien tarinoista jotka Kylmän sodan aikana upposivat länsimaihin hyvin kun ne eivät maalanneet kovin hyvää kuvaa NL:stä.
Väärin. Nyt menee sekaisin todellinen laatu ja numerovertailu top trumps-tyyliin, sekä tuntuu myös olevan harhakäsityksiä siitä, mitä niitä vastassa saksalla oli.
Pantherissa oli toki enemmän läpäisevä tukki ja paksumpi nokkapanssari (ainoat luvut mitä nojatuolikenraalit osaa tuijottaa), mutta shermanilla ei ollut ongelmia pantherin sivupanssarin kanssa, ja kun pantherista oli voimansiirto hajonnut, se oli istuva ankka.
Sherman taas oli käytännössä sodan luotettavin panssarivaunu, ja siinä oli esim. vakaaja tykille.
Ja pääasiassa saksalla oli edelleen vielä 1944-1945 tarjolla niitä vastaan pzkw IV:ia, joita vastaan sherman oli oikein pätevä laite.
Höpöhöpö. Fakta on, Shermaneilla tuhottiin enemmän Panthereita kuin Panthereilla Shermaneita. Pärjäsi sodassa niitäkin vastaan hyvin, vaikka top trumps-numerovertailun häivääkin.
Tästä puolesta tunnut olevan melko pihalla.
Sinänsä oikein, mutta vähän hassu näkökulma.
Lähisytytin kehitettiin ilmatorjuntaa varten, ei tykistöä varten, ja sitä käytettiin paljon esim. japsien kamikaze-koneiden ja saksan V1-rakettien torjuntaan. Se paransi raskaan ilmatorjunnan tarkkuutta moninkertaisesti, ja oli hyvin tärkeässä asemassa pelastamassa suuren määrän liittoutuneiden merimiesten henkiä tyynellä merellä sekä pelasti myös selvästi brittisiviilien henkiä Lontoossa.
Jos Saksa olisi saanut sen käsiintä, se olisi ollut katastrofi liittoutuneiden tekemille strategisille pommituksille.
Toki sitten jossain vaiheessa tajuttiin, että sitä voi käyttää myös maalle ammuttaessa että saadaan sirpaleet leviämään laajemmalle alueelle.
Eroa laadussa oli, mutta ne oli aivan eri asioissa kuin yleensä luullaan.
Siis joo toki T-34/M4 ja Tiger on eri luokan vaunuja jo lähtökohtaisesti, mutta pointtihan on siinä, että yhden Tigerin hinnalla olisi saanu 3 kpl Pz4 ellen väärin muista. (en jaksa tarkistaa). Eli mitä olisi tapahtunut jos Saksalla olisi ollut Tigerin ja Pantherin tilalla kolminkertainen määrä Panzer 4:ia? Samaten IS- sarjan vaunuja oli kohtalaisen vähän, koska ne kalliita valmistaa, NL päätti panostaa T-34:iin ja niiden määrällä jyrätä Saksan raskaita vaunuja, ihan saturaatiota.
Pointti siis siinä, että mitä muuta olisi saanut Tigerin ja Pantherin hinnalla. Ja hinnalla en tarkoita rahaa, koska sillä ei ole mitään merkitystä totaalisessa sodassa vaan resursseja, niin ajallisia kuin raaka-aineita.
Jos otat 100 Shermania ja 100 Pantheria ja laitat ne tasaiselle maalle niin lähes varmasti ne 100 Pantheria hakkaa ne 100 Shermania, oli niitä päivitetty tai ei.
Siis sä nyt ymmärsit väärin mistä tässä oli kyse, tässä oli kyse juurikin siitä "top trumps" vertailusta. Koska se premissi oli että Saksa olisi luottanut laatuun ja liittoutuneet määrään.
Jos otetaan Israelin paljon sodan jälkeen päivittämät 105-millisellä tykillä ja moderneilla tähtäysjärjestelmillä päivitetyt Shermanit niin ne paukuttaa ne Pantherit helposti hengiltä aika kaukaa
Ja joku "laitetaan sama määrä vaunuja tasamaalle suoraan taisteluun" on melko typerä tilannevertaus.
Sinulla tuntuu edelleen olevan suuria vaikeuksia ymmärtää eroa todellisen laadun ja top trumps-numerovertailun välillä.
Top trumps-numerovertailussa ei näy ergonomia
Top trumps-numerovertailussa ei yleensä mainita vaunun maastokelpoisuutta
Top trumps-numerovertailussa ei näy vaunun luotettavuus
Top trumps-numerovertailussa ei käy ilmi, kuinka nopeasti vaunusta pääsee ulos sen saadessa osuman
Top trumps-numerovertailussa ei käy ilmi, kuinka suurella todennäköisyydellä läpäisevä osuma aiheuttaa koko vaunun tuhoutumisen
Top trumps-numerovertailussa ei näy vaunun tähtäysjärjestelmien laatu
Top trumps-numerovertailussa ei yleensä mainita vakaajaa
Top trumps-numerovertailussa ei usein näy vaunun muut varusteet
Erinomainen dokkari sarja areenassa. Tutkijat puhuvat vähän ristiin Oula Silvennoisen kanssa. Sarjan 3:ssa osassa Oula väittää, että suomen SS-miehet olisivat osallistuneet juutalaisten joukkotuhoamiseen, "se on kiistaton tosiasia". Mitkähän lähteet Oulalla on ollut? vai veteleekö mutu tuntumalla tuollaisia väitteitä?
Natsi-Saksa ja Suomi
Neliosaisessa historiasarjassa pureudutaan natsi-Saksan ja Suomen suhteisiin 1930- ja 1940-luvuilla. Sarjassa selvitetään, miten Suomen ja Saksan läheinen suhde syntyi ja kehittyi, sekä mitä Suomessa tiedettiin holokaustista eli juutalaisten joukkotuhosta silloin, kun maat kävivät yhdessä sotaa...areena.yle.fi
Erinomainen dokkari sarja areenassa. Tutkijat puhuvat vähän ristiin Oula Silvennoisen kanssa. Sarjan 3:ssa osassa Oula väittää, että suomen SS-miehet olisivat osallistuneet juutalaisten joukkotuhoamiseen, "se on kiistaton tosiasia". Mitkähän lähteet Oulalla on ollut? vai veteleekö mutu tuntumalla tuollaisia väitteitä?
Natsi-Saksa ja Suomi
Neliosaisessa historiasarjassa pureudutaan natsi-Saksan ja Suomen suhteisiin 1930- ja 1940-luvuilla. Sarjassa selvitetään, miten Suomen ja Saksan läheinen suhde syntyi ja kehittyi, sekä mitä Suomessa tiedettiin holokaustista eli juutalaisten joukkotuhosta silloin, kun maat kävivät yhdessä sotaa...areena.yle.fi
Erinomainen dokkari sarja areenassa. Tutkijat puhuvat vähän ristiin Oula Silvennoisen kanssa. Sarjan 3:ssa osassa Oula väittää, että suomen SS-miehet olisivat osallistuneet juutalaisten joukkotuhoamiseen, "se on kiistaton tosiasia". Mitkähän lähteet Oulalla on ollut? vai veteleekö mutu tuntumalla tuollaisia väitteitä?
Erinomainen dokkari sarja areenassa. Tutkijat puhuvat vähän ristiin Oula Silvennoisen kanssa. Sarjan 3:ssa osassa Oula väittää, että suomen SS-miehet olisivat osallistuneet juutalaisten joukkotuhoamiseen, "se on kiistaton tosiasia". Mitkähän lähteet Oulalla on ollut? vai veteleekö mutu tuntumalla tuollaisia väitteitä?
Jotain varmaan voi päätellä siitä, että SS-organisaation tarkoitus oli joukkotuhonta. Sotatoimiin osallistuminen oli toissijainen aktiviteetti.
Tässä jonku tekemä historiikki mikä maa on voittanut eniten taisteluja maailmassa. Perustuu Wikipedia artikkeleihin.
Sehä on loppunut jo monta kuukautta sitten, kunnes nostit asian ylös, kun samaan aikaan keskustelu ollut ihan aiheesta? Kaipa ton joku siirtää, jos vielä tahtoo asiasta keskustella.Voisiko tuon Sherman/Panther/T-34 vääntelyn siirtää sotateknologia-lankaan? Tämä lanka on harvoja timantteja tällä foorumilla mikä on mielenkiintosta lukea.
Ihte suosittelen vähän tuoreempaa Battle Cry of Freedomia, joka tosin osa 10 osaista Yhdysvaltojen historia sarjaa, mutta ei oikeastaan ole mitenkään riippuvainen edellisistä tai jälkimmäisistä osista.Suosittelen lämpimästi Ulysses S. Grantin omaelämänkertaa (tai enemmänkin sotamuistelmat, tyyppi oli kaksi kautta USA:n presidenttinä ja kirja ei käsittele sitä aikaa ollenkaan) jos on kiinnostunut Yhdysvaltojen sisällissodasta. Tuo mukavan lisämausteen ylipäätänsä sodan historiaan ja lisäksi toimii ikkunana yhden USA:n historian suurimpien merkkihenkilöiden ja sotasankareiden ajatusmaailmaan.
Itsellä tämä version:
Tosin jos aloittaa aiheeseen syventymistä, niin ei välttämättä paras kirja mistä aloittaa.
Kirjana tämä on hyvä alkupotku USA:n sisällissotaan:
Olet oikeassa OT:sta, mutta haluaisin kuitenkin muistuttaa että nyt puhutaan nuorista miehistä joilla oli käytettävissään huomattavasti vähemmän mediaa kuin meillä. Toki Suomessa sanomalehdet ja radio ovat uutisoineet Euroopan tapahtumista, mutta kuinka tarkasti nuoret miehet ovat uutisia seuranneet tai päätelmiä tehneet.
Esimerkiksi Helsingin Sanomat on kertonut 10.11.1938 juutalaisten sanomalehtien ja yhdistyksien lakkauttamisesta vom Rathin murhan seurauksena. Seuraavana päivänä uutisoitiin hirvittävästä juutalaisvainosta. Tapahtumien merkittävyys historiassa ei suoranaisesti erotu, molemmat artikkelit vasta sivulla viisi kuten mikä tahansa uutinen kaltaistensa joukossa, jatkuen parin palstan jälkeen usean sivun päässä. Vieressä on kerrottu Kalliossa tapahtuneesta ampumisesta ja olympialaisten budjetista, kuin myös Maarianhaminan maakuntapäivistä. Myöskään sanamuodot eivät ainakaan meidän ajassa säväytä: "...Berliinin juutalaista tavarataloa "Israelsia" vastaan tekivät pojat myös hyökkäyksen..." ja "...näyteikkunasta murskattiin siruiksi, jonka jälkeen tihutyöntekijät ryntäsivät..." Kun uutistenkin sävy ollut pojat tihutöissä ja tuolloin ei kai kukaan tiennyt olevansa woke, niin millainenhan osa ihmisistä osasi ajatella Saksan olevan kansalaisoikeuksia sortava rasistinen diktatuuri.
Valitsin tuon ajan koska oli ensimmäinen suuri siviileihin kohdistunut tapahtuma ja Suomessa elettiin vielä rauhanaikaa. Myöhemmin oli huolenaiheet paljon lähempänä.
Ei ole kovin helppoa suurella varmuudella tuota sanoa ja kyllä sekin on ihan perusteltu näkemys että Barbarossa olisi ollut aika tuhoontuomittu jo alkujaan. Natseilla oli täysin väärä kuva Neuvostoliiton kalustomääristä ja sen laadusta, kuvitelma että sota olisi taputeltavissa heti 1941 syksyyn mennessä eikä selkeitä tavoitteita (OKH:n Halder uskoi että Moskovaan mennään taas kun Hitler uskoi tässä vaiheessa tietävänsä paremmin ja ei halunnut sinne mennä Napoleonin tavoin vaan halusi ensin Leningradiin ja Kaukasiaan). Lopputuloksena oli ettei kumpaakaan oikein priorisoitu täydellisesti.Neuvostoliitto olisi romahtanut aika satavarmasti ilman jenkkien massiivista kalusto-apua.
Ei ole kovin helppoa suurella varmuudella tuota sanoa ja kyllä sekin on ihan perusteltu näkemys että Barbarossa olisi ollut aika tuhoontuomittu jo alkujaan. Natseilla oli täysin väärä kuva Neuvostoliiton kalustomääristä ja sen laadusta, kuvitelma että sota olisi taputeltavissa heti 1941 syksyyn mennessä eikä selkeitä tavoitteita (OKH:n Halder uskoi että Moskovaan mennään taas kun Hitler uskoi tässä vaiheessa tietävänsä paremmin ja ei halunnut sinne mennä Napoleonin tavoin vaan halusi ensin Leningradiin ja Kaukasiaan). Lopputuloksena oli ettei kumpaakaan oikein priorisoitu täydellisesti.
Lend Lease alkoi pääsemään vauhtiin vasta 1942, ja etenkin -43-44. Eli sen vaikutus Saksan ekan rynnistyksen pysäyttämisessä 1941 tuskin oli ratkaiseva. 1942:n ja Fall Blaun osalta ehkä voisi argumentoida, että se oli ratkaiseva, mutta en kyllä tuotakaan lähtisi varmaksi väittämään.
Tuon jälkeen ei enää ollut niinkään kyse Neuvostoliiton romahtamisesta, vaan siitä, että kuinka nopeasti Neuvostoliitto pääsee Berliiniin. Siinä Lend Lease oli varmasti kriittinen, eli Neuvostoliiton hyökkäykset 1943-1945 tuskin olisivat onnistuneet lähellekään niin hyvin ilman Lend Leasea.
Tämä vanha viesti osui silmään, näköjään 2023 puolella tulee tämä.Tämä Spielberg & Hanksin tuottama sarja on ollut jo vuosia suunnitteilla, alunperin HBO:lla, nyt vuosien jälkeen on kai viimein toteutumassa ja sopimus tehty Apple TV:lle viime syksynä. Perustuu samannimiseen kirjaan.
Masters of the Air - Wikipedia
en.wikipedia.org
Vaikka Lend-Leasen huiput ajoittuvat sodan myöhempiin vuosiin, niin varsinkin panssarikaluston osalta brittien tuki oli jossain määrin merkittävää jo 1941 vuoden loppuun mennessä. Keskiraskaisen ja raskaiden vaunujen osalta brittien vaunut edustivat suunnilleen kolmasosaa kokonaismäärästä. Jos vaunujen kokonaismäärää katsotaan, niin prosentit toki tippuvat radikaalisti sillä leijonaosa Neuvostoliiton panssarikalustosta oli kevyitä vaunuja, kuten T-26 ja BT-sarja.