Alla kokemuksia siirtyä iOS-laitteesta Androidin puolelle, tarkoituksena pitää Signal-viestit edes jossain muodossa arkistoituna:
1. Toisin kuin Android-sovelluksessa, ei iOS-sovelluksesta löydy mahdollisuutta varmuuskopioinnille. Tämä tarkoittaa, että ainoa tapa päästä käsiksi Signal-viesteihin iPhonella on jailbreakin kautta. Tällä on tietysti haittapuolia (mm. iPhone XS:ni kohdalla laite ei enää toiminut vakaasti ja esim. OP-mobiili lakkasi toimimasta). Tämä myös usein tarkoittaa sitä, että täytyy pysyttäytyä vanhemmassa iOS-ohjelmistoversiossa, jonka vielä voi jailbreakata.
2. Omassa tapauksessani olin visusti pysytellyt iOS 13.5 -ohjelmistoversiossa, joten sain unc0verilla iPhoneni jailbreakattua. Tämän jälkeen täytyi kytkeä päälle SSH-palvelin iPhonella, jotta siihen saisi yhteyden tietokoneen komentoriviltä. Kun asentaa unc0verin, tulee sen mukana Cydia, josta voi hakea OpenSSH-paketin ja asentaa sen. Loput ohjeet tästä:
Guide: How to backup and decrypt Signal for iPhone message history.
3. Kun ohjeita pitkin sain kaiken siirrettyä tietokoneelleni, asensin vielä DB Browser for SQLite -ohjelman (
DB Browser for SQLite). iPhonelta keychain_dumper-sovelluksen kautta saatu salausavain voidaan syöttää kyseiseen ohjelmaan (huom. käynnistä ohjelma "DB Browser for SQLCipher.exe" -tiedostosta) asettamalla ns. "plaintext header" -koko 32:ksi. Nyt tietokanta on auki tietokoneella!
4. Eihän tämä ole millään tasolla käytännöllinen ja vaatii paljon osaamista, mutta tuon blogikirjoituksenkin mukaan kaikki olennainen löytyy tietokannan taulusta "model_TSInteraction". Sieltä melko nopeasti saa siivilöityä haluamansa datan, esim. tunnistin lähettämistäni viesteistäni, kenen kanssa kyseinen keskustelu oli käyty ja sain sitten loputkin keskusteluun liittyvät viestit näkyviin rajaamalla hakua kyseisen keskustelun ID:hen, jota käytetään taulukossa.
5. Kaikki edellinen tapahtui siltä varalta, jos jotain sattuu iPhonelleni, koska osa viesteistä ovat hyvinkin tärkeitä ja halusin ne itselleni luettavaan muotoon edes tietokoneellani. Nyt kun se on saatu kuntoon, minulta löytyi vanhempi iPad mini, johon halusin siirtää Signal-viestini, kun sitä ominaisuutta sovellus myös tukeekin. (Mutta siirtymistä iPhonelta Androidiin ei.) Valitettavasti iPhonella kun siirto näytti onnistuneen 100%:sti, ehti se jo tyhjentää kaikki viestini, vaikka iPadilla jokin näytti jumittuneen 99%:iin ja kävi kuin kävikin niin, että iPadilla korruptoitui Signal niin, ettei se enää lähtenyt käyntiin.
6. Eli nyt saldo on se, että millään laitteillani ei ole Signalin viestejä enää, paitsi tuo jailbreakilla irti saatu tietokanta tietokoneellani. Tästä opimme, että: kannattaa perehtyä etukäteen, miten kaikki toimii, niin ei joudu tällaiseen tilanteeseen. Helpoiten olisin päässyt, jos esim. tietokoneellani olisin linkittänyt Signal Desktopin ja pitänyt sitä auki aina 24/7, jotta kaikki viestit varmasti saapuvat siihenkin. Jos haluat siis iOS-laitteesi Signal-viestit arkistoon, on se mahdollista, mutta erittäin tuskallista!
7. Toiveenani oli saada Signal-tietokanta iPhonelta Android-laitteelleni, mutta ne käyttävätkin täysin eri formaatteja. Eli vaikka tietokanta on SQLite-tyyppinen tietokanta, on rakenne Androidilla erilainen kuin iPhonella, joten Signal Androidilla ei kye lukemaan tätä tietokantaani. Samoin Signal Desktop käyttää omaa rakennettaan tietokannassaan, vaikka sekin rakentuu SQLiten päälle. Datan liikutettavuutta ei selkeästi ole ajateltu Signalia kehittäessä.
8. Nyt otin käyttöön Signalin Android-puhelimellani ja sanoin hyvästit iPhonelle, teen sitten ahkerasti kaikki varmuuskopioinnit säännöllisin aikavälein. Se on erittäin upea ominaisuus, mitä harmillisesti iOS-käyttäjillä ei ole käytettävissään. Ja tuo toiselle iOS-laitteelle siirtäminen ei näytä olevan kovin luotettava, vaan siinä hävisivät viestini molemmista laitteistani, eli fiasko.
9. Miksi tuskailla tämän kanssa ja miksei vain käyttäisi WhatsAppia, siinähän tietoturva jopa perustuukin Signalin protokollaan?! Täytyy sanoa, että täydellinen tämä ratkaisu ei ole, mutta ehkä tämä hankaluus jonka koin keskustelujani arkistoidessa on se näyttävin plussa Signalin eduksi: tietoturvallisuutta on aidosti ajateltu, muuten ei olisi tarvinnut mitään jailbreakkia ja tietokannan salauksen purkua tai muutakaan. Eli kyllä tämä on hyvin suunniteltu ohjelma ja omassa kokemuksessani äänenlaatu puheluissa on moninkerroin parempi.
10. Mitä tuohon tulee, että WhatsApp, Signal, tai mikä muukaan on vain yhtä hyvä kuin miten moni sitä käyttää: Signalia tosiaan nyt moni kaveripiiristäkin käyttää. Ilmoitin jo, että olen siirtymässä WhatsAppista kokonaan pois ja muutama lisää tuli Signalin puolelle sillä. Jääkööt ne muut kontaktit sitten SMS:n varaan, heidän kanssaan sitä keskustelua ei tulisi paljon muutenkaan. Olen katsellut muitakin vaihtoehtoja, kuten mm. Element (entinen Riot) ja Threema, mutta ylivoimaisesti Signal on nyt suosituin näistä.
Olen kyllä tyytyväinen. Ajattelin, että tästä voisi olla jotain iloa jollekulle muullekin. Maltillisesti kun seuraa ohjeita, niin voi onnistua. Ehkä joku päivä keksin hienot SQL-kyselykomennot, joilla saan aidosti luettavaan muotoon noi edelliset keskusteluni. Sieltä löytyy nyt kuitenkin kumppanini kanssa käydyt keskustelut ja etäsuhteessa ei haluaisi kärsiä siitä, että uuteen Android-puhelimeen siirryttyäni en enää saisi lukea vanhoja viestejä.
Ja toivottavasti jonain kauniina päivänä tämä tehdään yksinkertaisemmaksi muillekin. Siihen mennessä: alan aidosti arvostamaan enemmän nyt palveluja, jotka totisesti antavat oman datan omaan haltuun. Signalin perusteet ovat tietoturvassa, minkä ymmärrän, mutta datan liikutettavuuteen toivoisin kovasti parannusta. Nyt vielä tyhjennän tämän iPhonen tehdasasetuksiin, niin pääsen eroon jailbreakista. Kaikkea jännää pitikin tehdä pienen tietokannan eteen.