- Liittynyt
- 31.12.2016
- Viestejä
- 181
Tähän ketjuun toivoisin keskustelua,
-Savustamisesta
Jottei aloituspostaus jää tyngäksi ja anovaksi niin lisätäämpä tähän omaa kokemusta hieman.
Eli joulu 2016 sain lahjaksi sähkösavustimen (motonetin halvin malli).
Savustimen tarkemmat speksit (siltäkin varalta, jos linkki ei johda savustimeen tulevaisuudessa):
Valmistaja:Grillilinja
Teho: 1100W; 230V 50Hz
Tuotenro: 5493
Mallinro: 35041
Itse savustamisesta ja savustimen käytöstä minulla ei ollut minkäänlaista aikaisempaa kokemusta, joten ihan ensi alkuun selvitin netistä hieman savustamisen saloja.
Kyseessä kun on sähkösavustin niin savustaminen on lämminsavustusta, ja muutamia reseptejä tutkailtuani tulin siihen tulokseen, että savustuslämpötilat ovat jotakin 70-140 asteen väliltä riippuen savustettavasta lihasta (jos jollakulla on tarkempaa tietoa, niin voi korjata tämän väittämän).
Harmikseni tässä mallissa ei ollut minkäänlaista lämpömittaria eikä tehonsäädintä, joka mielestäni oli outoa sillä pitäähän lämpötilaa pystyä säätämään, niinkuin em. lämpötilaskaala sen kertoo (muissakaan sähkösavustimissa ei ollut näitä ominaisuuksia). Olin myös lukenut, että eräällä henkilöllä 1100 wattisen sähkösavustimen lämpötila oli ollut jopa yli 200 astetta, joka on aivan liikaa uskoakseni.
Tulin siihen tulokseen, että savustimessa täytyy olla jonkinlainen lämpömittari ja säädin, jotta saadaan haluttu lämpötila.
Siispä suunnaksi ebay ja etsimään sopivia lämpömittareita. Mittariksi valikoitui bimetalli-lämpömittari, joita grilleissä yleisestikin käytetään. Mittarin asensin savustimen "takapuolen" yläreunaan.
Seuraavaksi piti miettiä kuinka toteutan lämpötilan säädön. Säätämiseksi valikoitui tehonsäädin, joita käytetään mm. uuneissa. Säädin siis päästää tietyn ajan sähköä lävitseen ja tietyn ajan estää, nuppia pyörittämällä voidaan tätä ON/OFF suhdannetta muuttaa. Säätimen asensin jatkojohdon väliin, joten sen toteuttaminen oli helppoa > minun ei tarvinnut enää kajota sähkösavustimeeni (mm. katkoa lämmitysvastuksen syöttöjohtoa) sekä säätimen osoittautuessa hyväksi ja toimivaksi, voisin esimerkiksi lainata sitä muille yms. taikka saisin savustimen originaaliksi, jos säädin osoittautuu farssiksi.
Tässä vaiheessa minulla oli siis kaikki tarvittava tehty, jotta lämpötilan säätö ja seuranta olisi mahdollista, siispä testaamaan.
Ensimmäisen testin suoritin ilman valmistamaani tehonsäädintä, sillä halusin nähdä kuinka korkea lämpötila on "normaalisti". Ensimmäiseen testiin otin mukaan myös digitaalisen paistomittarin, jotta näkisin näyttääkö ebay:sta ostettu mittari sinnepäinkään.
Testi1.
(digimittarin mittausnopeus on heikompi kuin bimetallimittarissa, siksi digimittarin tulos laahaa perässä)
Kuten huomata saattaa, vartissa sähkösavustimen sisälämpötila jo 330 astetta. Aivan liian paljon!!
edit. kirjoitusvirheitä korjattu
Testi2. + ruoan valmistus, sekä loppuajatuksia seuraavassa viestissä (tämän viestin kuvat täynnä)
-Savustamisesta
- purut
- reseptit
- valmistuskuvat ruoasta/savustamisesta
- menetelmät, kylmä-/lämminsavustus
- vinkit onnistuneeseen savustukseen
- käyttämäsi/hyväksitodetut mallit
- kylmä-/lämminsavustimet
- savustimeen kohdistetut modaamiset
Jottei aloituspostaus jää tyngäksi ja anovaksi niin lisätäämpä tähän omaa kokemusta hieman.
Eli joulu 2016 sain lahjaksi sähkösavustimen (motonetin halvin malli).
Savustimen tarkemmat speksit (siltäkin varalta, jos linkki ei johda savustimeen tulevaisuudessa):
Valmistaja:Grillilinja
Teho: 1100W; 230V 50Hz
Tuotenro: 5493
Mallinro: 35041
Itse savustamisesta ja savustimen käytöstä minulla ei ollut minkäänlaista aikaisempaa kokemusta, joten ihan ensi alkuun selvitin netistä hieman savustamisen saloja.
Kyseessä kun on sähkösavustin niin savustaminen on lämminsavustusta, ja muutamia reseptejä tutkailtuani tulin siihen tulokseen, että savustuslämpötilat ovat jotakin 70-140 asteen väliltä riippuen savustettavasta lihasta (jos jollakulla on tarkempaa tietoa, niin voi korjata tämän väittämän).
Harmikseni tässä mallissa ei ollut minkäänlaista lämpömittaria eikä tehonsäädintä, joka mielestäni oli outoa sillä pitäähän lämpötilaa pystyä säätämään, niinkuin em. lämpötilaskaala sen kertoo (muissakaan sähkösavustimissa ei ollut näitä ominaisuuksia). Olin myös lukenut, että eräällä henkilöllä 1100 wattisen sähkösavustimen lämpötila oli ollut jopa yli 200 astetta, joka on aivan liikaa uskoakseni.
Tulin siihen tulokseen, että savustimessa täytyy olla jonkinlainen lämpömittari ja säädin, jotta saadaan haluttu lämpötila.
Siispä suunnaksi ebay ja etsimään sopivia lämpömittareita. Mittariksi valikoitui bimetalli-lämpömittari, joita grilleissä yleisestikin käytetään. Mittarin asensin savustimen "takapuolen" yläreunaan.
Seuraavaksi piti miettiä kuinka toteutan lämpötilan säädön. Säätämiseksi valikoitui tehonsäädin, joita käytetään mm. uuneissa. Säädin siis päästää tietyn ajan sähköä lävitseen ja tietyn ajan estää, nuppia pyörittämällä voidaan tätä ON/OFF suhdannetta muuttaa. Säätimen asensin jatkojohdon väliin, joten sen toteuttaminen oli helppoa > minun ei tarvinnut enää kajota sähkösavustimeeni (mm. katkoa lämmitysvastuksen syöttöjohtoa) sekä säätimen osoittautuessa hyväksi ja toimivaksi, voisin esimerkiksi lainata sitä muille yms. taikka saisin savustimen originaaliksi, jos säädin osoittautuu farssiksi.
Syöttö:
L > P1
N > P2
Lähtö:
2 > L
4 > N
L > P1
N > P2
Lähtö:
2 > L
4 > N
Tässä vaiheessa minulla oli siis kaikki tarvittava tehty, jotta lämpötilan säätö ja seuranta olisi mahdollista, siispä testaamaan.
Ensimmäisen testin suoritin ilman valmistamaani tehonsäädintä, sillä halusin nähdä kuinka korkea lämpötila on "normaalisti". Ensimmäiseen testiin otin mukaan myös digitaalisen paistomittarin, jotta näkisin näyttääkö ebay:sta ostettu mittari sinnepäinkään.
Testi1.
(digimittarin mittausnopeus on heikompi kuin bimetallimittarissa, siksi digimittarin tulos laahaa perässä)
Kuten huomata saattaa, vartissa sähkösavustimen sisälämpötila jo 330 astetta. Aivan liian paljon!!
edit. kirjoitusvirheitä korjattu
Testi2. + ruoan valmistus, sekä loppuajatuksia seuraavassa viestissä (tämän viestin kuvat täynnä)