Satelliittilaajakaista / Satelliitti-Internet

Liittynyt
07.07.2019
Viestejä
1 493
Satelliitti Internet taitaa olla tulossa paljon laajempaan käyttöön kuin aikaisemmin. Koska markkinoille on selvästi hirveästi tunkua, myös hinnat saattavat tulla paljon aikaisempia järjestelmiä miellyttävämäksi. Tietysti se fakta säilynee, että satelliitti internet on aina hidas ja kallis verrattuna vaihtoehtoihin joita on tarjolla tiuhempaan asutetuilla alueilla.

Tulossa tai ilmoittanut suunnitelmista on ainakin seuraavat tarjoajat:
OneWeb, Starlink, Facebook, Amazon, Samsung

Seurataan sitä, miten haaveet toteutuu / murskautuu ja millaisia palveluita tulee käytännössä saataville. Tarjoaako Suomalaiset jälleenmyyjät palvelua, vai tuleeko nuo suoraan globaalisti tilattavaksi netistä.

Globaali on tietysti vähän kyseenalainen termi, monet hehkuttavat Starlinkkiä, mutta ainakin nopeasti kun katsoin lentoratoja, näyttäisi siltä, että palvelun saatavuus Suomessa voi jäädä varsin heikoksi. Samoin joissain maissa pääset suoraan uudelleenkoulutukseen jos sinulta löytyy luvattomia yhteydenpitolaitteita ja lupien saaminen on käytännössä mahdotonta.

GPS_Satellite_NASA_art-iif.jpg
 
Miten siinä Telian sateliittilaajakaistassa kävi? Kuopattiinko se vähin äänin?
 
Sigfox ja LoRaWAN tyyppiset palvelut voivat myös tämän myötä tulla erittäin edullisesti ja globaalisti tarjolle.

Aina olen nauranut, kun jotkut sanoo että GPS paikannuslaitteet viestivät satelliittien kautta. No eipä viesti, ainakaan 99,9% niistä. Mutta ehkä jatkossa viestivät. Onhan se vähän hassua, että sateliittipaikannus vaatii mobiiliverkon toimiakseen (siis uplinkkinä, että saa päivitettyä tiedot johonkin sijaintipalveluun). Mutta näiden verkostojen tullessa tarjolle, varmasti tulee edullisia ratkaisuita tarjolle, jotka oikeasti toimivat sateliittien kautta.

Toinen mielenkiintoinen konsepti, joka tulee näistä tiuhoista ja hyvin tunnetuista sateliittipilvistä, on se että ne tarjoavat kätevän tavan vaihtoehtoiseen paikantamiseen. Sinänsä ärsyttävää, että ihmiset puhuu aina GPS:stä. Vaikka pitäisi puhua GNSS:tä tai vaikka PNT palveluista. Positioning, Navigation, and Timing (PNT). Samoin se että jotkut sanovat GNSS:ksi esim Japanin QZSS järjestelmää on väärin. Se kun ei ole globaali palvelu ja lisäksi tarjoaa vain sateliittipohjaista lisätietoa, eikä itsessään tarjoa sijaintitietoa lainkaan. Mitä sitten jos GPS blokataan tai lakkaa toimimasta, kuten kävi Galileolle nolosti tuossa hetki sitten. Aina on useita toisistaan riippumattomia vaihtoehtoisia ratkaisuja tarjolla.

iu
 
HAPS ja LOON eivät kuulu Sateliitti lankan, mutta ovat kuitenkin hyvin lähellä samaa konseptia. Eli kuten satelliitit on jatkuvasti valuneet lähemmäs maata GEO, MEO, LEO. Niin nämä järjestelmät taas ovat ilmakehän yläosissa ja voivat tarjota yhteyksiä laajoille alueille. Nähtäväksi jää, milloin palvelut tulevat saataville ja kuinka laajasti. Mutta ainakin huhut kertoo, että voisi tulla käyttöön hyvinkin edulliset yhteydet. Joskaan Suomi ei liene ihan noiden palveluiden ensimmäisiä lanseerausalueita.
 
Broadband for all via satellite - Digital Single Market - European Commission Voikin muuttaa huoletta keskelle lappia. " Liittymän tarjoama tietoliikenneyhteys on salaamaton, joten kolmas osapuoli voi saada liittymän kautta välitettävän tiedon selville. Asiakas vastaa käyttämiensä tietokoneiden ja muiden asiakaslaitteiden (esimerkiksi reitittimen), järjestelmien ja tietoliikenteen tietoturvasta sekä toiminnasta kaikissa tapauksissa itse. Asiakas voi parantaa tietoturvaansa käyttämällä tietoturvapalveluita " Siitä vaan vehkeitä hankkimaan. Mitä nyt ennen aamukahveja kykenin tähän kirjoittamaan.

Lähde : https://www.telia.fi/dam/jcr:b5648960-a838-49aa-9c97-9d01c2f2ae02/

Vene ostoon ja merirosvoradiot pyörimään kansainvälisille vesille :smoke:
 
Viimeksi muokattu:
Noissa lautasella toimivissa yhteyksissä on vaan väkisinkin hemmetinmoinen viive, mutta tietysti jos mitään muutakaan tapaa datan liikuttamiseen ei ole.
 
Kyllä sillä palvelun saa pystyy jos haluaa. Tarkoitus kuitenki tuoda kaista sinne minne ei kaapelia/verkkoa ole vedetty.
 
Noissa lautasella toimivissa yhteyksissä on vaan väkisinkin hemmetinmoinen viive, mutta tietysti jos mitään muutakaan tapaa datan liikuttamiseen ei ole.

Kyllä, tuo on selvästi paljon vanhempaa geostaattisella radalla olevaa tekniikka kuin nuo jotka ovat tulossa. Ja tietysti viiveet tuossa yhteydessä on siis "normin mukaiset". Mutta sinänsä hyvä vaihtoehto, ei tuotakaan ole Suomessa kovin aktiivisesti markkinoitu. Näköjään myös hintoja oli voimakkaasti leikattu, ja varmaan leikataan jatkossakin, kun paljon paremmat vaihtoehdot tulevat saataville ja yleistyvät.
 
Tästä voi muuten katsoa missä nykyiset StarLink satelliitit vaeltaa, ja koska seuraavat näkyy taivaalla:
Pakko sanoa että täytyy odotella noita OneWebiä ja StarLinkkiä, toivottavasti tuovat kohtuuhintaisia yhteyksiä globaalisti.
 
Nyt näyttäisi siltä, että starlinkisp.net on pystyssä. Näköjään operaattori on saanut /24 verkon ja ilmeisesti 127 IP osoitetta on varattu koko maailmaa varten CGNAT käyttöön. Ei sinänsä, eihän toi ole paha, joskus on koko maa yhden IPv4 osoitteen takana. Varmaan käy niin, että käytännössä kannattaa liikennöidä IPv6:lla. Muutama IPv4 osoite riittää tehokkaalla nattauksella yllättävän pitkälle.
 
Tästä voi muuten katsoa missä nykyiset StarLink satelliitit vaeltaa, ja koska seuraavat näkyy taivaalla:
Pakko sanoa että täytyy odotella noita OneWebiä ja StarLinkkiä, toivottavasti tuovat kohtuuhintaisia yhteyksiä globaalisti.

Tuo kohtuuhintainen yhteys on kovasti värittynyt asia eri tahoille.

Äkkiseltään esim 200€/kk sisältäen gigan dataa kuulostaa kovalta hinnalta, mutta jos sitä vertaa esim nykyiseen 5000€/GB hintaan, niin tuohan on ihan ilmainen..

Toisaalta, se että yhteys ylipäätään on olemassa on monessa tilanteessa todella kova juttu, ja käytännössä esim puhdasta teksiä mahtuu jo megatavuun ihan hemmetisti.
 
Kaipa nuo on tarkoitettu alueille ja tilanteisiin (esim. valtamerialuksiin), jossa ei muita vaihtoehtoja ole, joten hintavertailu muihin kuin satelliittioperaattoreihin ei ole relevanttia.
 
Kaipa nuo on tarkoitettu alueille ja tilanteisiin (esim. valtamerialuksiin), jossa ei muita vaihtoehtoja ole, joten hintavertailu muihin kuin satelliittioperaattoreihin ei ole relevanttia.
No on tuosta ainakin jotkin amerikkalaiset youtuubaajat olleet innoissaan, ilmeisesti käytännössä mobiiliverkko on aika laikukas siellä.
 
No on tuosta ainakin jotkin amerikkalaiset youtuubaajat olleet innoissaan, ilmeisesti käytännössä mobiiliverkko on aika laikukas siellä.
Suurin osa näistä jee-jee tyypeistä olettaa että satelliittinetti tulee olemaan jotenkin kilpailukykyinen hinnaltaan muihin laajakaistavaihtoehtoihin nähden. Todennäköiseti pettyvät, mikäli ylipäätään tulee kuluttajamyyntiin. Kaikki tuntuvat lisäksi unohtamaan sen, että mitään kustannustehokkaista asiakaspäätelaitteita ei ole olemassa tai edes tarpeeksi satelliittejä taivaalla vielä.

Oma veikkaus on että myynti tulee ensi tilassa keskittymään tukiasemien runkoyhteyksiin ja teollisiin sovelluksiin, mm. merenkulun ja puolustuvoimien käyttöön.
 
Oma veikkaus on että myynti tulee ensi tilassa keskittymään tukiasemien runkoyhteyksiin ja teollisiin sovelluksiin, mm. merenkulun ja puolustuvoimien käyttöön.

Kun puhuttiin niistä hinnoista, mä luulen että jos tuo kelpaa mm. yhdysvaltojen puolustusvoimille, niin tuo on aivan "ilmainen järjestelmä", verrattuna siihen, että pitäisi laukaista oma satelliittijärjestelmä taivaalle. Siksipä niitä maita joilla on dedikoidut puolustuksen satelliittivistintäjärjestelmät ei ole kovin montaa.

Missään ei taideta sanoa paljonko tällaisten järjestelmien operointi maksaa, mutta jos otetaan vaikka pelkästään laukaisukulut, niin se on jotain kosmista. Puhumattakaan kehitys kuluista, päätelaitteista jne.

ja uudempi Sterla järjestelmä (jopa 64 kb/s nopeus!)

Tietysti tullainen store and forward satellittijärjestelmä on äärimmäisen kätevä. Vakoojat, sulkellusveneet jne, voivat välittää viestit satelliiteille, jotka välittää ne sitten takaisin johonkin myöhemmin. Eli siis ei ole reaaliaikaista, mutta viiveellä tapahtuvaa viestintää. Siinäkin tapauksessa mahdollisuuden olemassaolo on se tärkein juttu. Elii se, että on mahdollisuus viestiä on jo itsessään arvokasta, vaikka viesintä olisikin kallista.

StarLink tulee kyllä tarjoamaan aivan älyttömän halvat yhteydet jatkossa, verrattuna aikaisempaan. Sinänsä kiinnostaa mitä tapahtuu mm. OneWebin suhteen.

Voihan sitä tietysti rakentaa mikroaaltolinkit jos kuulostaa halvemalta kuin satelliittiyhteys:

Jos kaista on oikeasti niin "sika halpaa", että sitä käytetään tukiasemien runkoyhteyksiin, niin silloinhan se on jo aivan oikeasti sairaan halpaa.
 
Tässä on aika hyvä pätkä siitä, miten voidaan tarjota pitkänkin matkan yhteyksiä tuolla StarLinkillä, ilman että satelliitti - satelliitti kommunikaatio toimii.


Tuo voi houkutella ison rahan asiakkaita, jotka vain sen ihan nopeimman mahdollisen (latenssi) nettiyhteyden. Satelliitti yhteydet voivat olla selvästi nopeampia kuin kuitu.

Toisaalta herää kysymys, miksei satelliitti satelliiti kommunukaatiota voi hoitaa radiolla laserien siaan. Mutta en ala siitä spekuloimaan, eiköhän fiksummat ole miettineet näitä optioita lukemattomat kerrat.

Vedetääs editillä tähän vielä jatkot, multa oli mennyt OneWebin konkurssi ohi kokonaan.



Edit vielä jatko lisäyksenä (paljon myöhemmin) tämä, olin tässä langassa unohtanut tämän mainita. MEO satelliitit tarjolla toiselta kilpailijalta. Voi tietysti olla että StarLink pyyhkii näillä lattiaa kohta, jos saavat homman kuntoon.


Ainakin perinteisesti noi satelliittijärjestelmät on mennyt talousmielessä, just kuten OneWeb, eli todella huonosti. Mikäli historia antaa mitään osviittaa.
 
Viimeksi muokattu:
Ei mitään tukiaseman runkoyhteyksiä ole mitään järkeä satelliitin kautta järjestää, ellei siihen ole jotain todella hyviä maantieteellisiä (tai poliittisia) perusteita.

Käsittääkseni ovat ainakin uhonneet hintaluokan olevan tuolla 100usd/kk tasolla, joka on käsittääkseni melko normaali datapaketin kk hinta jenkkilässä mobiilidatassa, mutta siitä en ole onnistunut bongaamaan tietoa että onko tuossa sat yhteydessä tiedonsiirtorajat.. todennäköisesti on.
 
Ei mitään tukiaseman runkoyhteyksiä ole mitään järkeä satelliitin kautta järjestää, ellei siihen ole jotain todella hyviä maantieteellisiä (tai poliittisia) perusteita.
Jenkeissä, missä yleisesti ottaen on paskat verkot, voi olla halvempaa käyttää satelliittia tukiasemian runkoyhteyksiin kun vetää korpeen kuitua. Sama pätee myös moneen muuhun maahan.
 
Eihän noille tukiasemille suomessakaan aina kuituja tule, vaan tolppien välille on viritetty radiolinkkejä. Kapeilla keiloilla saadaan tehokkaasti taajuudetkin kätettyä.
 
Eihän noille tukiasemille suomessakaan aina kuituja tule, vaan tolppien välille on viritetty radiolinkkejä. Kapeilla keiloilla saadaan tehokkaasti taajuudetkin kätettyä.

Ja nykyään radiolinkeilläkin saadaan nykyään jopa 10Gbit/s, niin ei ole kapasiteetista kiinni enään.
 
Latenssit ovat sitten mitä ovat

Taitaa tulla enemmän viivettä 4G:stä ku radiolinkistä.

Suuren kapasiteetin radiolinkit

CTR 8540 (sisäyksikkö)
Modulaarinen L3-reitittävä alayksikkö (MW Router), joka yksinkertaistaa verkon rakenteen. Erityisen sopiva LTE-A -verkkoihin suuren kapasiteetin (jopa 4 Gbit/s) ja pienen viiveen (7,5 us) ansiosta. Mahdollistaa kahdeksan IF ODU-liitäntää, kahdeksan PoE-syöttöistä all outdoor -radiota (PoE++ eli 70 W) ja tarjoaa kaksitoista GE-liitäntää (8 * RJ-45 + 4 * SFP) sekä 16 * E1.
 
Latenssit ovat sitten mitä ovat

Ainakin nuo radiolinkkivalmistajat mainostaa matalia latensseja, tyyliin alle 40 us jne. Ei kyllä ole kokemusta, mutta ainakin prosareissa vaikuttaa hyvältä. En sitten tiedä paljonko prosareissa valehdellaan. Toissa tuotteissa sitä valhetta on selvästi enemmän kuin toisissa. Ja kuluttajille saa valehdella ihan ummet ja lammet. - Siis tietenkin point to point, ei satelliitin kautta.
 
Viimeksi muokattu:
Periaatteessa radiolinkillähän voi saada paremman latenssin kuin kuidulla, valo kun kulkee sen verran "hitaasti" kuidussa. Ja muutenkin radiolinkki on suora viiva kahden pisteen välillä, kuitu kiertää ties mistä. Mutta tämä nyt ei satelliitteihin liity, niissä aina latenssia riippuen kiertoradan korkeudesta ja maa-aseman sijainnista.
 
Nuo starlinkin tyyppiset satelliitit ei etäisyytensä takia mitään mieletöntä viivettä kyllä muodosta, kun kiertorata on niin matala, Geostationaaristen sputnikkien 80000km pidempi matka on ihan eri kaliperia.
 
Starlink on alkanut rakentua nyt tosissaan ja aivan hurjaa vauhtia, pelkästään tässä kuussa olisi tarkoitus lähettää vielä kolmas batchi noita satelliitteja taivalle:

Niissä on tarkoitus olla myös mukana aikaisemmin testatut aurinkolasit, etteivät satelliitit häikäise astronomeja.

Kapasiteetista kertoo jotain se, että starlinkin laukaisuissa jokaisessa on tupla määrä satelliitteja verrattuna Iridiumiin tai Globalstar:n, jotka ovat vastaavia järjestelmiä.

Mutta tosissaan ainakin tämän hetken antennitekniikan vuoksi ihan halpoja ja tai pieniä päätelaitteita ei ole Starlinkille saatavissa. Kun taas Iridiumiin iridiumiin on.

Lisäksi Starlink on julkaissut nyt että osa satelliiteista tulee eri radoille, joten myös pohjolaan on nettiä luvassa, vaikka aikaisemmin sanottiin että rajoittuisi 53 asteeseen.

Matalimman kiertoradan satelliitit on näillä tietämin tulossa 335.9 km:n korkeuteen.
 
Ensimmäinen pettymys Starlink-faneille tullee olemaan päätelaitteen hinta. Sen hinta arvioidaan olevan samaa luokkaa kun edullinen kuituliittymä eikä Musk itsekkään odota että asiaa saataisiin ratkaistua vuosiin.
 
Jossain vaiheessa lupailtiin päätelaitteen maksavan noin $100, mutta se on varmaan sitten kunhan palvelu yleistyy kunnolla.
 
Jossain vaiheessa lupailtiin päätelaitteen maksavan noin $100, mutta se on varmaan sitten kunhan palvelu yleistyy kunnolla.
"Lupailtiin." Musk taisi lähinnä lohkaista jossain haastattelussa, että olis kiva jos ne päätelaitteet maksaisivat joskus vain sen $300. Tällä hetkellä hinta lienee jossain 5-10x tuon.

Ongelma on se, että nuo vastaanottimet ovat täynnä sekä kalliita että liikkuvia osia, joita ei valmisteta millään volyymeillä. Juuri nuo volyymit ovat se ongelma. Asiaa ei auta sekään, että SpaceX:llä on lupa vain miljoonalle päätelaitteille, ja niitäkään ei tosiaankaan kerralla tilata.
 
"Lupailtiin." Musk taisi lähinnä lohkaista jossain haastattelussa, että olis kiva jos ne päätelaitteet maksaisivat joskus vain sen $300. Tällä hetkellä hinta lienee jossain 5-10x tuon.

Ongelma on se, että nuo vastaanottimet ovat täynnä sekä kalliita että liikkuvia osia, joita ei valmisteta millään volyymeillä. Juuri nuo volyymit ovat se ongelma. Asiaa ei auta sekään, että SpaceX:llä on lupa vain miljoonalle päätelaitteille, ja niitäkään ei tosiaankaan kerralla tilata.
Mitähän liikkuvia osia siinä on?
 
Hah! Parinsadan euron kuluttajalaitteessa?

Suoraan ns. hevosen suusta:

OK, seison korjattuna :tup:
Varmaankin oli sitten liian kallista, tässä vaiheessa teknologista kehitystä. Huhut eivät osuneet maaliin.

Oli näköjään vielä wikissäkin:


Satellite broadband internet transceiversEdit
Starlink is a low Earth orbit satellite constellation that is under construction as of 2020. It is designed to provide broadband internet connectivity to consumers; the user terminals of the system will use phased array antennas.[32]
 
Viimeksi muokattu:
Nyt ovat laittaneet paperit vetämään, että tuota Star Link pilveä voisi kasvattaa 42 000 satelliittiin asti. Siinä onkin linkoamista, että ne saa radalle.

 
Onhan nämä UFO-terminaalit jo julkaistu, ei mitään uutta tai salaista:
 
Arvatenkin yleisen kysynnän ja systeemin kaistan välillä on valtava epäsuhta, joten palvelun hintakin tulee olemaan jäätävä
Eiköhän se maksa sen sata dollaria kuussa. Halpa verrattuna nykyisiin satelliittinetteihin.
 
Eiköhän se maksa sen sata dollaria kuussa. Halpa verrattuna nykyisiin satelliittinetteihin.

Tuntuu että moni tosissaan ei tiedä mihin hintoja vertaa. Tällä hetkellä paras globaali referenssi lienee Iridium ja niiden NEXT satelliitit, joihin on tällaiset paketit tarjolla:

Satasen kuussa on oikein hyvä hinta, jos nopeudet nousee moninkertaiseksi, tai paketeissa ei ole jotain muutaman gigan data cappeja.
 
Tuntuu että moni tosissaan ei tiedä mihin hintoja vertaa. Tällä hetkellä paras globaali referenssi lienee Iridium ja niiden NEXT satelliitit, joihin on tällaiset paketit tarjolla:

Satasen kuussa on oikein hyvä hinta, jos nopeudet nousee moninkertaiseksi, tai paketeissa ei ole jotain muutaman gigan data cappeja.
Ja jenkkien maaseudulla monelle tarjolla oleva kiinteä vaihtoehto on, jos sellainen edes löytyy, 10/1 ADSL
 
Ja jenkkien maaseudulla monelle tarjolla oleva kiinteä vaihtoehto on, jos sellainen edes löytyy, 10/1 ADSL
Näinpä, ja ainakin joitakin vuosia sitten siellä oli oikeasti vielä porukkaa jotka kituutti äänitaajuusmodeemeilla koska muuta ei ollut tarjolla.
 
Ja jenkkien maaseudulla monelle tarjolla oleva kiinteä vaihtoehto on, jos sellainen edes löytyy, 10/1 ADSL
DSL yhteyden ongelma on ettei se käytännössä toimi yli 10km matkoilla, käytännössäkin oikeasti pitkillä linjoilla se dial-up on edelleenkin se nettiyhteys
 
Starlinkin sivuilla voi nykyjään tilata sijaintitietoon perustuvat saatavuusilmoitukset.


Kuulemma avoin beta testaus on "ihan kohta" alkamassa yhdysvalloissa. Mutta varmaankin siis vielä tämän vuoden puolella.
 

According to an email sent out to the Starlink mailing list, Starlink is now moving from a private, free, invite-only beta to a much larger, subscription-based public beta. Bandwidth estimates have risen to 50-150Mbps, while latency remains similar, at 20-40ms. This is expected to decrease to 16-19ms by summer of 2021. As it is a beta, the email cautions that "There will also be brief periods of no connectivity at all" as they enhance the system. Pricing involves an antenna purchase ($500) and a $99/mo subscription rate. There is no data cap. The beta currently only appears to be for the northern U.S. and Canada, but SpaceX expects to quickly move further south; "near global coverage" is targeted at summer of 2021.

Ei sinänsä henk. kohtaisesti ole tarvetta moiselle vaikka se joskus rantautuukin tänne kenties. Mutta voin kuvitella paljon käyttökohteita missä tuo on erittäin houkutteleva vaihtoehto. Se että on nyt vähän kypiintyny että parinkympin 4G toimii vähän kehnosti täällä kotomaassa, niin valtaosalla voi olla maksuhalut aika vähissä tuon suhteen.

Ja suomessa ei käytänössä edes ole datacappeja, Amerikassa ilmeisesti melkolailla yleisempiä tai sitten hinnat ovat hyvin korkeat.
 
Youtubeen on nyt alkanut ilmestyä videoita starlinkin beta testailuista. Täälä syrjässä olemattomien/tukkoon myytyjen 4G verkkojen keskellä asuvan näkökulmasta tuo näyttää nyt jo mielenkiintoiselta vaihtoehdolta. Ei ole ongelma heittää 80€ kuussa esim 150M yhteyteen, olettaen että latenssit on hyvät ja yhteys pysyy pystyssä. Nykyinen 4G matelee iltaisin 5M nopeuksissa.

Pistin nimen starlinkin postituslistalle. Ainakin Englantiin noita on jo toimittettu.
 
Mitenköhän tuo jakelut toteutetaan maittain... Kiertorata on kyllä sen verran matala, että se voidaan melko helposti rajatakin.. Suomessa hinta lienee sen 100€/kk, jos myyvät tuolla jenkkihinnalla kaikilla markkinoilla. Toisaalta, jos hinta asettuu paikallisen hintatason mukaan, niin lienee jonkunverran alle tuon.

Sen näkee sitten miten tuo ruuhkautuu.. Voivat tietysti hinnoittelulla pitää ruuhkat kurissa, teknisestihän perinteinen maanpäällinen verkko antaa enemmän kapasiteettia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 583
Viestejä
4 477 824
Jäsenet
73 961
Uusin jäsen
topiaassss

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom