Hakijan vaatimukset
Hakija pyytää, että yhdenvertaisuus-ja tasa-arvolautakunta tutkisi, onko häntä syrjitty ja antaisi ohjeistusta syrjinnän lopettamiseksi.
Hakijan perustelut
Hakijaa on syrjitty hänen mielipiteensä vuoksi. Facebook-ryhmään pääsyn estämisessä on kyse jäsenen syrjimisestä mielipiteen perusteella. – –
Vastaajan perustelut
– –
Vastaaja toteaa, että hakija on vuosikymmenien ajan toiminut suojeluyhdistyksen tavoitteiden ja päätösten vastaisesti. Lisäksi hän on aiheuttanut yhteiskunnalle suuret kustannukset jatkuvilla valituksillaan, joista yksikään eiole menestynyt. Yhdistyksen kokouksissa hän ei ole juuri koskaan saanut ketään puolelleen ja hänen jatkuva riitelynsä on johtanut siihen, että monet eivät enää halua osallistua yhdistyksen kokouksiin. Vastaajan toiminnan haittaamisen lisäksi hakija on riidellyt myös kunnan, seurakunnan, alueen maanomistajien ja mökkiläisten kanssa.
– –
Facebook-ryhmän ylläpitäjän mukaan hakija on useissa julkisissa tilaisuuksissa moittinut yhdistyksen toimintaa ja jakanut seudun postilaatikkoihin hämmentäviä kirjoituksiaan. Hakija on vastustanut hanketta pohjapadon rakentamisesta ja sitä, että järven alimpia vedenkorkeuksia nostetaan. Hakija on valittanut päätöksistä ja tehnyt kaikkensa estääkseen pohjapadon rakentamisen. Hakija on riitauttanut asioita yhdistyksen kokouksissa ja yrittänyt saada niihin yhdistyksen ulkopuolisia henkilöitä kokouksiin. Hän on myös riidellyt useiden viranomaisten kanssa ja viivyttänyt eri hankkeita. Hakija ei tyydy demokraattiseen päätöksentekoon, mikä tuntuu paikalla olijoista ahdistavalta ja riidanhakuiselta. Tästä syystä useat mökkiläiset karttavat yhdistystä ja sen kokouksia. Ylläpitäjä ei ole hyväksynyt hakijaa ryhmän jäseneksi, koska hän tuntee hakijan menettelyn 20 vuoden ajalta. Uusien jäsenten hankintaa ei edistä se,ettäFacebook-ryhmässä on äänessä joku yhdistyksen tuomitseva ja riitaa haastava henkilö. Jos hakija olisi päässyt jäseneksi ja keskustelemaan ryhmässä, ylläpitäjä olisi kyllä voinut poistaa hänet ryhmästä, mutta se ei olisi estänyt vahinkoa syntymästä, koska hakijan käyttäytymisellä ei houkutella uusia jäseniä yhdistyksen työhön.
– –
Esittelijän esitys
– –
Yhdenvertaisuus-ja tasa-arvolautakunta katsoo, että vastaaja on syrjinyt hakijaa hänen mielipiteensä perusteella yhdenvertaisuuslain 8 §:n syrjinnän kiellon vastaisesti. Lautakunta kieltää vastaajaa jatkamasta tai uusimasta hakijaan kohdistuvaa syrjintää.
Kysymyksenasettelu
Asiassa on kysesiitä, onko vastaaja syrjinyt hakijaa hänen mielipiteensä perusteella, kun hakijaa ei ole päästetty jäseneksi vastaajan Facebook-ryhmään.
Perustelut
– –
Yhdenvertaisuus-ja tasa-arvolautakunta katsoo asiassa esitetyn selvityksen perusteella, että hakijan esittämät mielipiteet ovat vaikuttaneet vastaajan päätökseen olla hyväksymättä hakijaa Facebook-ryhmän jäseneksi. Asiassa ei ole väitetty, että hakijan mielipiteet ja toiminta yhdistyksessä kajoaisivat toisten perus-ja ihmisoikeuksiin tai yllyttäisivät epäkunnioitukseen tai vihaan tavalla, joka estäisi hakijaa saamasta yhdenvertaisuuslain 8 §:n mukaista suojaa mielipiteeseen perustuvalta syrjinnältä. Lautakunta katsoositen, että hakijaa on kohdeltu epäsuotuisammin kuin muita yhdistyksen ja Facebook-ryhmän jäseniä hänen mielipiteensä perusteella, kun häntä ei ole päästetty Facebook-ryhmän jäseneksi.
– –
Yhdenvertaisuus-ja tasa-arvolautakunta toteaa, että yhdenvertaisuuslain mukaiseksi hyväksyttäväksi tavoitteeksi voidaan katsoa sellainen Facebook-ryhmä, jossa ei loukata muita, riidellä tai kannusteta laittomiin tekoihin. Hakijalla on kuitenkin perustuslaissa taattu sananvapaus, johonsisältyy oikeus ilmaista tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Asiassa saadun selvityksen perusteella hakijan mielipiteet ja käytös eivät ole loukanneet ihmisarvoa, olleet ilmeisen lainvastaisia, taikka olleet sillä tavalla häiritseviä, että ne loukkaisivat vastaajan tai sen jäsenien perus-ja ihmisoikeuksia. Hakijalla on ollut oikeus ilmaista mielipiteensä, vaikka vastaajan näkemyksen mukaan hakijan mielipiteet voivat aiheuttaa haasteita vastaajan toiminnassa. Ottaen siten huomioon hakijan mielipiteiden sisältö, lautakunta katsoo, ettei päätös olla hyväksymättä hakijaa Facebook-ryhmän jäseneksi ole ollut oikeasuhtainen.
– –
Asiaa ei ole syytä arvioida toisin sillä perusteella, että vastaaja on myöhemmin lisännyt Facebook-ryhmään ”laillisin keinoin”-edellytyksen, koska hakija on pyytänyt päästä Facebook-ryhmän jäseneksi ennen kyseisen kohdan lisäämistä. Lautakunta katsoo lisäksi, ettei riittäväksi syyksi olla hyväksymättä hakijaa jäseneksi Facebook-ryhmään voida katsoa sitä, että hakija on mahdollisesti joskus kannustanut vastaajan näkemyksen mukaan laittomiin tekoihin.
Asian arvioinnissa ei ole myöskään merkitystä sillä, että hakija on riitauttanut asioita ja vastustanut yhdistyksen toimintaa. Lautakunta toteaa, että hakijalla on ollut oikeusturvansa suojaamiseksi oikeus hakea muutosta annettuihin päätöksiin ja myös saattaa asioita eri tahojen, kuten viranomaisten, käsiteltäväksi.
Edellä todetuin perustein yhdenvertaisuus-ja tasa-arvolautakunta toteaa, ettei vastaaja ole kyennyt kumoamaan asiassa syntynyttä syrjintäolettamaa. Lautakunta katsoo siten, että vastaaja on syrjinyt hakijaa hänen mielipiteensä perusteella yhdenvertaisuuslain 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla, kun se ei ole hyväksynyt hakijaa jäseneksi yhdistyksen Facebook-ryhmään. Lautakunta kieltää vastaajaa jatkamasta tai uusimasta hakijaan kohdistuvaa syrjintää.