Pienen viiveen jälkeen palaan vihdoinkin tähän omaan pöydän rakentamisprojektiini! Olen kirjoittanut aikaisemmissa viesteissä siitä, miten tilastin Saksasta Faust Linoleumilta vähän erikoisemman linoleum-päällysteisen pöytäkannen. Sen kaveriksi hommasin Ergotronilta Trace-nimellä kulkevan monitorivarren ja viimeisimpänä käänteenä tilasin Linakilta sähköpöytärungon. Tarkoituksenani on ollut päivittää tätä pöydänrakentamisprojektia tänne, mutta välissä syntyi perheeseen uusi tulokas ja töissäkin on ollut kiirettä. Mutta nyt siis takaisin rakennusprojektiin (edelliset viestit löytyvät ketjun historiasta).
Otin siis Linakin lähetyksen vastaan jo aikaa sitten. Se oli niitä lumimyrskypäiviä ja Postin kuski tietysti juuttui parin kadun päähän mäkeen. Soitti sieltä ja totesi, että nyt olisi tilanne se, että pihaan asti ei päästä. Ei haitannut minua, vaan kävin hakemassa kaksi pakettia autosta jalan. Aika hevi oli tämä Linakin setti, yhteensä 29 kg. Parin sadan metrin kantaminen pakettien kanssa kävi ihan urheilusta, että kotiinkuljetus kannattaa ottaa huomioon, mikäli on Linakkia tilaamassa. Sen jälkeen paketti tosiaan seisoikin aika kauan siellä olohuoneen nurkassa, kunnes vihdoin pääsin sen kimppuun.
Rakennuskertomus
Se, mikä tämän Linakin rungon tilaamisessa oli ehkä alusta lähtien vaikeinta, oli varmaan tuo ”tekninen insinöörikieli”, jolla erilaisia osia kuvataan Linakin sivuilla. Ja käsitys siitä, että mitä kaikkea tarvitaan ja miten ne tulevat toisiinsa kiinni. Sen vuoksi askartelin tällaisen kuvan, missä kaikki osat ovat pöydän kannen alaosan päällä nimettyinä ja suomennettuna. (En minäkään näitä ihan tajunnut Linakin sivuilta, mutta kun lähetin sähköpostia ja kerroin mitä haluan, niin viimeistelivät paketin siitä sitten.)
Perusosat:
Kick&Click-runko – Tämä on siis pöydän kannen alaosaan tuleva runko, joka kulkee kannen leveyden mukaan. Rungon leveyttä saa säädettyä ja tämä riittää aika pitkille pöydille. Oma pöytälevy oli 150cm ja melkein lyhimmilleen sai säätää tämän. Tähän kuuluu myös pöydän päätyihin tulevat sivupalkit.
Nostopilari DL6 – Nämä ovat siis suomeksi pöydänjalat. Kyseessä ovat kolmiosaiset jalat ja tuossa mötikässä on varmaan moottori. Nostopilarit tulevat runkoon kiinni.
DL Feet jalkavastepari – Nämä ovat puolestaan pöydänjalkojen alaosat, joiden varassa pöytä seisoo lattialla. Molemmissa on ruuvilla säädettävät tassut, jotka voi ilmeisesti vaihtaa myös renkaiksi, jos haluaa rullaavan pöydän.
Ohjausyksikkö CBDS6 – Tämä on nimensä mukaisesti ohjausyksikkö pöydänjalkojen moottoreille ja samalla virtalähde, eli sähköjohto tulee tähän kiinni ja tästä menee johdot pöydänjalkojen moottoreille. Ohjausyksikköön on merkitty, että lepotilassa pöydän sähkökulutus on aikalailla nolla (noh 0,1 w), mikä on kyllä ihan kiva tieto nyt kun pörssisähkön hintaa saa kytätä päivittäin. Tähän laatikkoon on tehty myös sähköjohdon vedonpoisto, eli johto kuljetetaan tietyn mutkan kautta sisään eikä se sitten pääse vahingossakaan irti.
Periaatteessa kaikki tarvittava on tuossa. Johtoja toki tarvitaan jonkin verran, mutta nuo ovat ne perusosat.
Ekstrat:
DPG-muistutustoiminnolla – Tämä on sitten se varsinainen käyttäjälle tarkoitettu ohjain. Tämä on oikeasti ihan siistin näköinen ja siinä on oikeasti aika paljon toimintoja (appsin kautta), ja varmaan yksi syy miksi valitsin Linakin paketin.
DeskSensor1 – Törmäyksenestoanturi. Ei ole pakollinen, mutta minun mielestäni aika itsestään selvä toiminto sähköpöydässä. Jos sellaista ei ole, niin se on vähän kuin liukuovet kaupassa, jotka murskaavat surutta väliin jääneitä ihmisiä. Tulevaisuudessa ensimmäisille ilman törmäyksenestoa oleville sähköpöydille varmaan vielä nauretaan, kun ne ovat sen verran hiomattomia konsepteja vielä.
Desk2Device USB-laturi – Tämäkin on vähän ekstraa, eli pöytään kiinnitettävä usb-laturi, joka saa virtansa tuosta aikaisemmin mainitusta ohjausyksiköstä. Kaksi usb-c paikkaa ja yksi usb-a. Usb-c:stä mainitaan tehoksi 50w (25w mikäli molemmat usb-c:t käytössä), mutta en ole ihan varma, että onko se nyt sitten pd-tuella vai ilman. Esitteessä kehutaan nopeaksi. Joka tapauksessa omaa virtalähdettä ei tarvita ja tämän voi asentaa joko pöydän päälle tai sitten sen alle. Itse asennan varmaan alle, ohjaimen viereen.
Koko rungon kokoaminen on yksinkertainen prosessi. (1) Levitin Kick & Click -rungon. (2) Kiinnitin nostopilarit, siis pöydänjalat. (3) Napsautin kick & click kiristimet kiinni ja vetäsin ruuvit kiinni. Sen jälkeen vain (4) jalkavasteet kiinni ja (5) ohjainyksikkö kiinni. Lopuksi (6) vähän johtoja.
Kokoamista on selvästi mietitty Linakilla, sillä koko setin saa melkein valmiiksi asti ilman yhtäkään ruuvia. Rungossa on esimerkiksi hyvät kohdistusmerkit ja runko tavallaan ”kiristetään” tuolla Kick & Click -mekanismilla ennen pöytälevyyn kiinnittämistä (konkreettisesti siis polkaistaan mustat kiristimet paikoilleen jalkojen vieressä). Homma oli siinä mielessä helppo, että koko runko tulee valmiiksi ennen pöytään ruuvaamista; tällä tavoin siinä ei pääse tapahtumaan virheitä, vaan valmista runkoa voi ihan huolella vielä sovitella keskelle pöytälevyä ennen kuin alkaa vetää ruuveja kiinni. Varma systeemi, jonka tyhmempikin saa kasaan oikein.
Paitsi, että en sitten kuitenkaan saanut hommaa maaliin ensimmäisellä yrittämällä. Ruuvasin nimittäin tuon DPG-ohjaimen väärälle puolelle pöytää (vasemmalle kun piti tulla oikealle). Mietin kyllä sitä siinä, että ohjain menee toiselle puolelle kun pöytä käännetään oikein päin, mutta ei tullut mieleen, että pöytälevy oli itselläni vielä kerran väärin päin suunnattu ja piti kääntää myös toisella akselilla. Ei ollut ehkä ihan optimaalinen päivä Mensan testille, mutta ruuvasin sitten ohjaimen irti ja pistin toiselle puolelle kun pöytä oli oikeassa asennossa. Oli ehkä parempikin tehdä niin, koska sillä tavalla sai aika tarkkaan säädettyä sen, miten paljon ohjain pilkistää pöytälevyn alta.
Joka tapauksessa homma tuli lopulta maaliin ja sain pistää sähköt pöytään. Se kannattaa huomioida, että ennen kuin pöytää sai nostettua yhtään mihinkään oli vielä tehtävä ohjaimen kalibrointi – ei välttämättä osu heti manuaaleista silmään. Eli piti muutaman sekunnin ohjainta alas -asennossa, niin se nollasi itsensä ja lähti toimimaan.
Edit: Linakilla on videokin tuosta rungon kasaamisesta, mitä käytin itsekin tässä aika paljon. Siitä näkee selvemmin sen, että miten se pistetään kasaan:
https://www.linak.fi/tuotteet/lisaevarusteet/kick-click/