- Liittynyt
- 07.11.2016
- Viestejä
- 576
Sama täälläSamoin. Hetken meni jonottaessa, mutta sopimus päivittyi ongelmitta.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sama täälläSamoin. Hetken meni jonottaessa, mutta sopimus päivittyi ongelmitta.
On ja tuotantokeskustelu ei tänne kuulu. Mutta futuurien perusteella näyttää siltä, että vitosen puolelle päästään määräaikaisissa viimeistään 2026 ilman Venäjän myötävaikutustakin. Jos sota satuttaisiin saamaan pakettiin ennen sitä voi vaikutus olla sitäkin suurempi/nopeampi.Voi olla off topic
En usko, että sodan loppuminen vaikuttaa hintoihin paljoakaan. Suomi ei tule tuomaan sähköä Venäjältä seuraavaan 30vuoteen. Skandinaviassa on niin paljon uusiutuvaa, ettei kukaan kaipaa kaasua tilalle. AIvan kovimpiin piikkeihin kaasulla joku vaikutus.On ja tuotantokeskustelu ei tänne kuulu. Mutta futuurien perusteella näyttää siltä, että vitosen puolelle päästään määräaikaisissa viimeistään 2026 ilman Venäjän myötävaikutustakin. Jos sota satuttaisiin saamaan pakettiin ennen sitä voi vaikutus olla sitäkin suurempi/nopeampi.
Ja se kaasun ja sähkön tuonti minne tahansa Eurooppaan vaikuttaa sähkön hintoihin meilläkin. Ei ehkä kovin paljoa, mutta eihän tässä ollutkaan kyse kuin noin sentistä.En usko, että sodan loppuminen vaikuttaa hintoihin paljoakaan. Suomi ei tule tuomaan sähköä Venäjältä seuraavaan 30vuoteen. Skandinaviassa on niin paljon uusiutuvaa, ettei kukaan kaipaa kaasua tilalle. AIvan kovimpiin piikkeihin kaasulla joku vaikutus.
Euroopassa tilanne toinen ja siellä Venäjän kaasuntuonti varmaan alkaa suht nopsaan sodan loputtua.
En usko, että sodan loppuminen vaikuttaa hintoihin paljoakaan. Suomi ei tule tuomaan sähköä Venäjältä seuraavaan 30vuoteen. Skandinaviassa on niin paljon uusiutuvaa, ettei kukaan kaipaa kaasua tilalle. AIvan kovimpiin piikkeihin kaasulla joku vaikutus.
Euroopassa tilanne toinen ja siellä Venäjän kaasuntuonti varmaan alkaa suht nopsaan sodan loputtua.
Jatkot tuonne: Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheestaJa se kaasun ja sähkön tuonti minne tahansa Eurooppaan vaikuttaa sähkön hintoihin meilläkin. Ei ehkä kovin paljoa, mutta eihän tässä ollutkaan kyse kuin noin sentistä.
Tuolta sivultaKovasti lupailisivat sun olevan väärässä.
![]()
Sähkön hintaennuste 2025 – Sähköfutuurit
Tulevaisuudessa Nasdaq OMX päätöskurssien perusteella. Sähkön futuurihintojen perusteella sähkön hinnan ennustetaan siis hieman nousevan. Jos vertaat ennustettua hintaa myynnissä oleviin sähkösopimuksiin, lisää ennustettuun hintaan meidän laskema sähköyhtiön katearvio! Sähkön hintakehitys per...vertaa-kilpailuttajat.fi
Ei anna vahvaa kuvaa, kun ei tuonne päinkään olla.Esimerkiksi kiinteä sähkön hinta on 10-2023 alkavalla 24kk määräaikaisella sopimuksella 6.20 snt/kWh
Eikös tuo kuitenkin ole alv. 0-hinta? Eli tuohon alvit ja katteet niin aika lähellä ollaan nykyisiä hintoja.Tuolta sivulta
Ei anna vahvaa kuvaa, kun ei tuonne päinkään olla.
" Futuurihintojen lisäksi sähköyhtiöt lisäävät määräaikaisten sopimusten hintaan katteen, joka riippuu esimerkiksi sähkömarkkinan riskeistä ja sähköyhtiön kannattavuustavoitteista. "Tuolta sivulta
Ei anna vahvaa kuvaa, kun ei tuonne päinkään olla.
Tämä pitää paikkansa - kommentoin tätä aiemmin viikolla siksi, että yritin perua omaani 14 vuorokauteen vedoten, mutta asiakaspalvelija tulkisi "14 päivän kuluessa" sen mukaisesti, että 1. päivä alkaa heti sopimuksen tekohetkestä (mikä tarkoittaa kielellisesti ennemmin "14 päivän sisällä"). Sen johdosta vinkkasin (virheellisesti), että peru tarvittaessa soppari viimeistään päivää ennen kuin kaksi viikkoa tulee täyteen. Ts. tänään tehty sopimus olisi peruttava viimeistään torstaina 28.9. kun oikeasti perumisaika on tähän päivään asti. Joka tapauksessa asiakaspalvelussa myönnettiin virhe ja pahoittelut tännekin mahd. sekaannuksesta.Nyt en ymmärrä, miksi? 14 vuorokautta on lakisääteinen etämyynnin peruutusoikeus.
Mutta tosiaan tästä päivästä lähti uus 14vrk rullaamaan, kun vaimo nappasi ton Lumpeen synttäritarjouksen, niin tehdään pieni voitonpoikanen![]()
Ei vaan jotkut eivät tunnu ymmärtävän miten futuurit toimii. Vastasin siitä tuonne, ettei tarvitse tätä ketjua paskoa tämän enempää:Juu kummasti jotkut kuvittelevat futuurihintojen tarkoittavan samaa asiaa, kuin loppuasiakkaan myyntihinta.
Eikös tässäkin päde sama, että loppuvuodeksi PKS Prima on parempi ellei kulutusvaikutus ole todella pahasti plussan puolella:Vaasan Sähköllä loppuvuodeks 9,95snt toistaiseks voimassa olevana ja kuukautta ennen tietää seuraavat 3kk. Hyvä valinta jos luottaa siihen että vuoden vaihteen jälkeen saa lopputalveks hyviä soppareita tai jos leuto talvi niin siirtyy lopputalveks pörssiin
![]()
Juu kyllä tuo PKS Priima (tai jos muilta saa vastaavia 3kk kiinnityksiä) on mielestäni ihan no-brainer. Lopuille talvikuukausillekin saa taas tällä hetkellä alle 9 snt kiinnityshintaa, jos haluaa olla keväällä vapaa määräaikaisista sopimuksista ja varmistaa kohtuu edullinen sähkö koko talveksi.Eikös tässäkin päde sama, että loppuvuodeksi PKS Prima on parempi ellei kulutusvaikutus ole todella pahasti plussan puolella:
![]()
Marginaalin kanssa ~6,5 snt + kulutusvaikutus.
Jep - nyt tippui vielä 5,879 snt/kWh niin tuli tehtyä kiinnitys loppuvuoteen. Kaiken lisäksi tämä on myös aika hauskaa, kun voi toimia pikkutraderina palkkatöiden ohella :-D.Juu kyllä tuo PKS Priima (tai jos muilta saa vastaavia 3kk kiinnityksiä) on mielestäni ihan no-brainer. Lopuille talvikuukausillekin saa taas tällä hetkellä alle 9 snt kiinnityshintaa, jos haluaa olla keväällä vapaa määräaikaisista sopimuksista ja varmistaa kohtuu edullinen sähkö koko talveksi.
Minä jo sorruin aiemmin päivällä, vaikka kuinka hehkutin täällä eilen että pitää huominen rauhassa katsoa.Jep - nyt tippui vielä 5,879 snt/kWh niin tuli tehtyä kiinnitys loppuvuoteen. Kaiken lisäksi tämä on myös aika hauskaa, kun voi toimia pikkutraderina palkkatöiden ohella :-D.
Näissä on kulutusvaikutus?Jep - nyt tippui vielä 5,879 snt/kWh niin tuli tehtyä kiinnitys loppuvuoteen. Kaiken lisäksi tämä on myös aika hauskaa, kun voi toimia pikkutraderina palkkatöiden ohella :-D.
Jos oletetaan teorewettisesti, että sähkön hinta pörssissä olisi esin kuukauden keskimäärin 20 senttiä, niin paljonko tuo hinta olisi kulutusvaikutuksen kanssa, jos sähkön käyttö olisi 80% sesti keskimääräistä kalliimmilla tunneilla?Näissä on kulutusvaikutus?
Joo - Liukuri-palvelussa saa helposti laskettua aiemmilta vuosilta omansa kuukausitasolla. Tämän pohjalta (kun en aikaisempina vuosina tehnyt mitään optimointia, pl. yölämpö hieman korkeampi) päädyin siihen, että tämän uskaltaa ottaa eikä lähtökohtaisesti ole tappiolla 8,3 snt/kWh määräaikaiseen kuin alle 100 euroa.Näissä on kulutusvaikutus?
Missä ajassa? Kuukausi?Joo - Liukuri-palvelussa saa helposti laskettua aiemmilta vuosilta omansa kuukausitasolla. Tämän pohjalta (kun en aikaisempina vuosina tehnyt mitään optimointia, pl. yölämpö hieman korkeampi) päädyin siihen, että tämän uskaltaa ottaa eikä lähtökohtaisesti ole tappiolla 8,3 snt/kWh määräaikaiseen kuin alle 100 euroa.
Jos oletetaan teorewettisesti, että sähkön hinta pörssissä olisi esin kuukauden keskimäärin 20 senttiä, niin paljonko tuo hinta olisi kulutusvaikutuksen kanssa, jos sähkön käyttö olisi 80% sesti keskimääräistä kalliimmilla tunneilla?
Ei. Kulutusvaikutuksella kiinnitetään pörssin keskihinta, vaihtelun pysyessä samana.
Siis voisi ajatella vaikka näin, koko kuukauden ajalta pörssin keskiarvo on K. Joka tunnilla on oma hinta TH, mutta joka voidaan esittää myös K + (TH - K) . Kun tekee hintakiinnityksen tai kulutusvaikutussopparin, niin tuossa yhtälössä ensimmäinen K vaihdetaan siihen kiinteään hintaan.
Esim.
Pörssin keskiarvo 10c/kWh, tuntihinta TH1 = 6c/kWh, TH2 = 14c/kWh, K1 = K2 = 10c/kWh
pörssihinnat:
Tunnin 1 hinta: 6 c/kWh = K1 +( TH - K2 ) = 10c/kWh + (6c/kWh - 10c/kWh)
Tunnin 2 hinta: 14c/kWh = K1 +( TH - K2 ) = 10c/kWh + (14c/kWh - 10c/kWh)
Tehdään hintakiinnitys 8 c/kWh (K1 = 8c/kWh) kulutusvaikutuksella ja tällöin tuntihinnat olisivat:
Tunnin 1 hinta: K1 +( TH - K2 ) = 8c/kWh + (6c/kWh - 10c/kWh) = 4c/kWh
Tunnin 2 hinta: K1 +( TH - K2 ) = 8/kWh + (14c/kWh - 10c/kWh) = 12c/kWh
Se, millä kulutusvaikutussopimuksilla tehdään ne säästöt, on, että isot sähkösyöpöt (käytännössä auton lataus ja talon/veden lämmitys) tehdään silloin, kun TH-K2 < 0 eli käytännössä öisin.
Noin karkeasti ottaen, jos sähkösopimukset näkee uhkapelinä niin:
Soppareista tuntuu kuitenkin löytyvän paljon raja-tapauksia, joissa ei mene näin yksiselitteisesti
- Pörssisopimuksella pelataan pienen painotettun keskiarvon puolesta
- Kiinteällä sopimuksella pelataan suurta painotettua keskiarvoa ja/tai varianssia vastaan
- Kulutusvaikutuksellisella sopimuksella pelataan suuren keskiarvon ja ison varianssin puolesta
Laskenta oikein.
Yksikertaisemmin kiinnityksen säästö / häviö per kWh on pörssin keskihintan ja kiinnityksen ero.
Voitto = pörssin ka - kiinnitys
Profiilivaikutus on sama.
Ei nyt sentäänMissä ajassa? Kuukausi?
Sähkökämpässä suurimmat syöpöt lämmityksen lisäksi lämminvesivaraaja. Peruslämmitysmeno päivällä vakio, yöllä hieman enemmän -> sulkevat toisensa pois ja tähän ei sen enempää voi vaikuttaa, mutta suurin kulutus. Yöllä etua lämminvesivaraajasta ja saunan kohdalla ei mitään merkitystä, kun vain muutama kWh. Loppupeleissä kulutusvaikutus miltei + - nolla, kun yöllä tyypillisesti halvempaa. Eli en ajatellut juurikaan kyttäillä tilannetta.Eli jos hinta vaihtelee päivittäin voimakkaasti, niin tuo on "väärään aikaan" kulutettuna hyvinkin kallis sopimus. Joutuu kyttäilemään hintoja urakalla, ei siis eroa massiivisesti suorasta pörssisopimuksesta..
Lattialämmitys on se toinen varsinkin jos on mukaavuus sellainen.Sähkökämpässä suurimmat syöpöt lämmityksen lisäksi lämminvesivaraaja. Peruslämmitysmeno päivällä vakio, yöllä hieman enemmän -> sulkevat toisensa pois ja tähän ei sen enempää voi vaikuttaa, mutta suurin kulutus. Yöllä etua lämminvesivaraajasta ja saunan kohdalla ei mitään merkitystä, kun vain muutama kWh. Loppupeleissä kulutusvaikutus miltei + - nolla, kun yöllä tyypillisesti halvempaa. Eli en ajatellut juurikaan kyttäillä tilannetta.
Värw mainostaa etusivullaan 12 kk välkkyä 8,08 + kuluvaikutus, mutta
sopimuksella on enempi, onko fiba vai huijaus?
www.vare.fi
Jos vaikkapa joulukuu sattuu olemaan pörssikeskihinnaltaan kallis, esim. 15 snt/kWh, niin silloin tuolla 5,879 (+0,45 marg.) hintakiinnityksellä maksat joka tapauksessa sähköstä vähintään 8,67 snt/kWh vähemmän kuin pörssisopimuksella maksaisit. Tämä siis riippumatta kyttäileekö yhtään omaa käyttöään. Parhaimmillaan siis eroaa aika massiivisesti pörssisopimuksesta.Eli jos hinta vaihtelee päivittäin voimakkaasti, niin tuo on "väärään aikaan" kulutettuna hyvinkin kallis sopimus. Joutuu kyttäilemään hintoja urakalla, ei siis eroa massiivisesti suorasta pörssisopimuksesta..
Aivan, aivan, kiitos, pitää olla kerrostalo ja kulutus niukka. Lomamökillä 5000 kulutus olikin jo 8,41.Siinä lukee alkaen eli riippuu niistä sun omista muuttujista, mitä sieltä sitten tulee. Ite sain kyllä 8,08.
Omasta kokemuksesta se bugittaa välillä. Hetken päästä antaa ladata taas kyllä.Yritin arvioida omaa kulutusvaikutusta. Onko kenelläkään muulla ollut ongelmaa, että ei saa ladattua tietoja Fingridin datahubista. Kun painan lataa tiedot vilahtaa hetken "Odota hetki..." teksit, mutta mitään tiedostoa ei tule ladatuksi.
Tuo +12.7% on se tärkein luku tuossa eli vuoden tarkastelujaksolla kulutus painottuu selkeästi kalliimmille tunneille. Liukurista pitäisi katsoa kuukausitasolla omaa profiilia tarkempia laskelmia tehtäessä kuten sähköyhtiötkin sen laskevat. Mutta Kun tuo on noin reilusti plus merkkinen niin unohda kulutusvaikutussopparit ellet muuta profiiliasi. Esim tuolla sähköautolla.
Yritin arvioida omaa kulutusvaikutusta. Onko kenelläkään muulla ollut ongelmaa, että ei saa ladattua tietoja Fingridin datahubista? Kun painan lataa tiedot vilahtaa hetken "Odota hetki..." teksti, mutta mitään tiedostoa ei tule ladatuksi.
Edit: Typot
Koitin useamman kerran ja useamman päivän aikana ja eri aikarajoilla, mutta ei alkanut millään toimimaan.Omasta kokemuksesta se bugittaa välillä. Hetken päästä antaa ladata taas kyllä.
Auton ja LVV muutoksella saat paljon paremman kulutusvaikutuksen. Veikkaan negatiivisen.Mutta eikös tuo kulutusvaikutus kuitenkin kerro sitä, että meidän kulutusprofiili painottuu tällä hetkellä aika selvästi kalleille tunneille? Että ehkä vaan täräytän tuon Lumpeen tarjouksen ja menen sillä.
Kyllä, sitä pörssisähköä voi ajatella kulutusvaikutussopparina eli pörssisähkö on kulutusvaikutussoppari, jossa pörssisähkön keskihinta on se kulutusvaikutussopparin perushinta.Olenko ymmärtänyt kulutusvaikutuksellisen sopimuksen oikein (PKS Priima) - eli hypoteettisesti jos kulutus olisi tasaista, sanotaan aina 5kw/h läpi vuorokauden (120kwh/vrk) niin kulutusvaikutus olisi +-0snt riippumatta siitä, miten pörssisähkön hinta heittelee?
Eikö näistä "minun mielestä X tyylinen sopimus on parempi koska Y" -keskusteluista voitaisi luopua tässä ketjussa kokonaan. Samat nimimerkit täällä viikosta toiseen pönkittää omia valintojaan, oli ne sitten hybridiä, pörssiä tai määräaikaisuuksia. Hukkuu soppareiden tarjoushinnat sitten näihin vääntöihin, varsinkin nyt kun nuo hinnat elää viikottain.![]()
Voiko pörssisähkön hinta olla talvella jopa 100 snt/kWh? Fingridin Ruusunen: En sulkisi pois
Ensi talven sähkötilanne näyttää paremmalta kuin vuosi sitten, arvioi Markkinaraati. Pörssisähkön hinta voi silti hetkittäin heilua rajustikin.www.tekniikkatalous.fi
Jos ongelmia tulee pörssisähkön hinta voi karata todella ylös. Pakkasjaksot ei ole pitkiä, mutta mahdollisten ongelmien korjaaminen voi kestää pitkään. Minun mielestä tuo Lumpeen 8,29snt/kWh ja ilman perusmaksua 4kk on aika no-brainer valinta tähän hetkeen jos kulutus on suurehkoa.
Mutta eikös tuo kulutusvaikutus kuitenkin kerro sitä, että meidän kulutusprofiili painottuu tällä hetkellä aika selvästi kalleille tunneille? Että ehkä vaan täräytän tuon Lumpeen tarjouksen ja menen sillä.
Tuo +12.7% on se tärkein luku tuossa eli vuoden tarkastelujaksolla kulutus painottuu selkeästi kalliimmille tunneille.
Juuri näin.Kyllä, sitä pörssisähköä voi ajatella kulutusvaikutussopparina eli pörssisähkö on kulutusvaikutussoppari, jossa pörssisähkön keskihinta on se kulutusvaikutussopparin perushinta.
Eli siis pörssisähkön ja kulutusvaikutussopparin hintaero on pörssin keskihinnan ja kulutusvaikutussopparin perushinnan välinen hintaero.
Molemmissa kulutusvaikutus on sama.
EDit: eli tuossa sun tapauksessa pääset tasan pörssin keskihintaan eli sun hinta on sen kulutusvaikutussopparin perushinta.
Eli jos hinta vaihtelee päivittäin voimakkaasti, niin tuo on "väärään aikaan" kulutettuna hyvinkin kallis sopimus. Joutuu kyttäilemään hintoja urakalla, ei siis eroa massiivisesti suorasta pörssisopimuksesta..
Kiinteähintainen kulutusvaikutussopimus nimenomaan eroaa massiivisesti pörssisopimuksesta, jos pörssisähkön hinta on tosi korkealla pitkään. Jos vaikka kulutusvaikutuksellisen sopimuksen perushinta on 6 snt/kWh, pörssin keskihinta olisi 40 senttiä ja oma kulutusvaikutus +20%, niin sähkön hinnaksi tulisi vain alle 14 snt/kWh vs pörssin 48 snt/kWh.Tuo +12.7% on se tärkein luku tuossa eli vuoden tarkastelujaksolla kulutus painottuu selkeästi kalliimmille tunneille. Liukurista pitäisi katsoa kuukausitasolla omaa profiilia tarkempia laskelmia tehtäessä kuten sähköyhtiötkin sen laskevat. Mutta Kun tuo on noin reilusti plus merkkinen niin unohda kulutusvaikutussopparit ellet muuta profiiliasi. Esim tuolla sähköautolla.
Tänne kirjottaminen on ihan yhtä turhaa kuin tuuleen huutaisi.Ihan samaan tapaan muuten ovat hiljenneet ja kaikonneet myös varauksettomat "pörssisähköllä mennään, aina halvempi, eikö tämä nyt ole ihan selkeää" -ihmiset.