- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 8 268
Eihän tuo linja mihinkään etelä-ruotsiin mene.Etelä-ruotsissa on kalliimpaa kuin pohjois-ruotsissa. Halpa pohjoisen vesivoima on mukavasti toiminut säätövoimana kun meillä ei tuule.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Eihän tuo linja mihinkään etelä-ruotsiin mene.Etelä-ruotsissa on kalliimpaa kuin pohjois-ruotsissa. Halpa pohjoisen vesivoima on mukavasti toiminut säätövoimana kun meillä ei tuule.
Suomeen tulee Ruotsista piuhat pohjoiseen SE1 alueelta sekä eteläisemmästä Ruotsista SE3 alueelta. Ruotsissa on siis kaikkein eteläisin osa SE4, jonne ei mene piuhaa.Eihän tuo linja mihinkään etelä-ruotsiin mene.
Näinköhän saavutettiin sähkösopimusten pohjahinnat? Huomenna lienee paras hetki myydä "talven yli" määräaikaisia sopimuksia, kun seuraava kuukausi ollaan pörssissä hurlumheitä ja siihen päälle sunnuntaina alkava Loviisan ydinvoimalan 37 vuorokauden vuosihuolto - sen jälkeen vielä tiedossa oleva hurlumhei ajankohdalle 9.10-22.10.2023. Sen jälkeen onkin jo pakkaset.
Itse otin Keravan Energian 6 kk sopimuksen nyt kiinni, ensi keväästä sitten voi miettiä josko lähtisi kokeilemaan pörssisähköä.
No eipä siihen kyllä tarvita kuin 3 päivälle keskihinnaksi 25c niin koko kuun keskiarvo on päälle 4c.veikkaan että ei yli 4c/kwh tällekään kuuta mene.
Huomenna näkee vaikutuksen kun ruotsista ei saada halpaa vesivoimaa. Onneksi siirtokapa palautuu syyskuussa.
Tosiaanko tuo kestää 17.9. saakka?
Juu. Ollaan nyt niin sanotusti tuulen varassa.
Onneksi ylhäällä tuulee aina ja ollaan sähköomavaraisia.
Uutisessa oli kyllä, että etelän linja on vain muutaman päivän pois ja pohjoisen linja pidempään.
e: Mitä pörssisähkölle on tapahtumassa huomenna? Fingrid-pomo: "Aika suuri nousu"
e2:
Sunnuntaina alkaa lisäksi Loviisan ydinvoimalalla vuosihuolto. Saa nähdä vaikuttaako hintaan millään tavalla.
Taas on väärä paikka sähkön tuotannosta ja hinnan muodostumisesta keskustelemiseen. Älkää jatkako offtopicia aiheesta sivuun menevästä viestistä, kiitos.Suomeen tulee Ruotsista piuhat pohjoiseen SE1 alueelta sekä eteläisemmästä Ruotsista SE3 alueelta. Ruotsissa on siis kaikkein eteläisin osa SE4, jonne ei mene piuhaa.
Aika samoilla suksilla mennään täälläkin.. Elokuussa 709kWh kulutusta ja oma keskihinta 1,43snt/kWh + marginaali. Katsotaan mitä talvi tuo tullessaan. Otin oomin 0.25snt/kWh marginaalilla olevan pörssin.Itsellä elokuun keskihinta tähän saakka ollut ilman marginaalia 1,7c/kWh, eikä ole juurikaan tarvinnut optimoida. Kulutusta 725kwh tässä kohtaa kuukautta. Saattaapi vähän nousta kyllä loppukuuta kohden, mutta veikkaan että ei yli 4c/kwh tällekään kuuta mene.
Taas kerran yksi päivä edessä kun pörssisähkö on vähän kalliimpaa, joten tuomiopäivän huutelijat ja kiinteään 10c++ soppariin iskenet pääsee vauhtiin
Itsellä elokuun keskihinta tähän saakka ollut ilman marginaalia 1,7c/kWh, eikä ole juurikaan tarvinnut optimoida. Kulutusta 725kwh tässä kohtaa kuukautta. Saattaapi vähän nousta kyllä loppukuuta kohden, mutta veikkaan että ei yli 4c/kwh tällekään kuuta mene.
Aika samoilla suksilla mennään täälläkin.. Elokuussa 709kWh kulutusta ja oma keskihinta 1,43snt/kWh + marginaali. Katsotaan mitä talvi tuo tullessaan. Otin oomin 0.25snt/kWh marginaalilla olevan pörssin.
Taas kerran yksi päivä edessä kun pörssisähkö on vähän kalliimpaa, joten tuomiopäivän huutelijat ja kiinteään 10c++ soppariin iskenet pääsee vauhtiin![]()
Ei, vaan silloin tullaan tänne itkemään, että media pakotti ottamaan pörssisähkösopimuksen ja kyselemään saisiko sen sopimuksen jotenkin vaihdettua halvempaan, vaikka veljen-serkun-pojan avulla. Lisäksi toivotaan sopimusten kohtuullistamista vaikka sitten verorahoinMuistakaa päivitellä tilanne talvella myös, vaikka menis pörssisähköllä metsään.
Eikös ne pidempien määräaikaisten hinnat kuitenkin määritetä vähän pidemmän tulevaisuuden futuurien mukaan eikä mitä nyt tapahtuu ensi kuussa? Jos nyt miettii vaikka tätä siirtoseisokkia niin se on varmasti leivottu sisään siihen 6kk määräaikaiseen, mitä myytiin vielä kuukausi sitten, kun firmat on jo tehneet talven futuureista kauppaa.Niinno, aion joka tapauksessa ottaa uuden määräaikaisen sopparin talvelle kun ei edelleenkään kiinnosta tippaakaan tehdä sähkönkäytöstä harrastusta, niin haluan tietenkin mahdollisiman alhaisen hinnan siihen. Tuossa ylempänä tuli ihan kohtuullisia perusteluita sille, miksi hintapohjat määräaikaisille on nyt mahdollisesti käsillä.
Tuota "kusetusta" harrastaa firma jos toinenkin. Osalla varmasti myyntipuoli myös ainakin osittain ulkoistettua joten siellähän yritetään sitten saada vähä itselle taskuun enemmän jos joku hairahtuisi.
Näkyy olevan Vihreällä Älyenergialla ja Lummella molemmilla toistaiseksi voimassa oleva sopimus 6kk ilman kuukausimaksua pörssisähkössä. Onko joku ratsastanut edestakaisin puolen vuoden välein näiden välillä ilmaisten kuukausimaksujen perässä ja onko tämä onnistunut, vai onko siellä jokin kohta sopimuksessa, joka estää saamasta ilmaiset kuukausimaksut kahteen kertaan?
Taitaa tosiaan olla niin että pörssisähköön tulee nyt isoja päivän sisäisiä tuntiheittoja syyskuun loppuun asti:
- mainittu Pohjois-Ruotsin siirtoyhteyksien (=halpa vesivoimasähkö) huollot 14.8.–17.9.2023 ja 9.10.–22.10.2023 Suomi ja Pohjoismaat
- Loviisan vuosihuollot 20.8.–6.9. ja 9.9.–27.9. Vuosihuollot | fortum.fi
Näkyy olevan Vihreällä Älyenergialla ja Lummella molemmilla toistaiseksi voimassa oleva sopimus 6kk ilman kuukausimaksua pörssisähkössä. Onko joku ratsastanut edestakaisin puolen vuoden välein näiden välillä ilmaisten kuukausimaksujen perässä ja onko tämä onnistunut, vai onko siellä jokin kohta sopimuksessa, joka estää saamasta ilmaiset kuukausimaksut kahteen kertaan?
Vähän vanhaan vastaten, meidän taloyhtiössä ollaan Veni energian yhteishankinnassa mukana ja ollaan oltu erittäin tyytyväisiä, varsinkin kun peilaa markkinatilanteeseen. Esim viime talven kovin kuukausi, joulukuu, oli luokkaa 14-15c/kwh (pörssisähkön ka. 27c/kwh) ja siitä se nopeasti lasketteli takaisin alaspäin ja heinäkuussa toteutuma oli 5c luokkaa. Ihan en tarkkaan tiedä tämän toimintaperiaatetta, mutta käsittääkseni ostavat yhteishankintana ison määrän sähköä etukäteen sähköntuottajilta hintaan X ja kun on paljon volyymiä ostossa niin hinnankin saa painettua aina alemmaksi.Meillä taloyhtiössä nyt 24 kk 13,40 snt/kWh -sopimus, joka otettu viime kesänä ja tuohon myyjä myi tuolloin erehdyksessä vaihtoturvan, joka maksoi muutaman satasen, vaikkei sitä kuulemma yritysasiakkaille olisi kuulunut myydä. Isännöitsijä tuossa nyt sorvaillut uutta sopimusta ja tarjolla on uusi kaksivuotinen hintaan 9,70 snt/kWh tai kolmevuotinen sopimus samaan 9,70 snt/kWh hintaan. Yhtiön vuosikulutus keskimäärin 170 000 kWh, maalämpöpumppu hörppii jonkin verran sähköä. Onhan nuokin aika kovia hintoja, mutta kun tuolla saa tämän toisen kalliin vuoden pois niin tasoittaa riittävästi.
Tällä hetkellä toinen maalämpöpumpuista rikki ja kunhan tuo saadaan vaihdettua, pitää laittaa noihin pörssisähköohjaus päälle, jotta näkee miten pumput painottavat käyntiään halvoille tunneille. Samaten keskustelua on käyty aurinkopaneeleista, joilla katettaisiin kesäaikaan talon pohjakuorma, niin ilmoitin isännöitsijälle että tee vain kaksivuotinen sopimus. Ja jos sähköautojen latausjärjestelmäänkin saisi tulevaisuudessa pörssisähköhinnoittelun, niin pörssisähkö voi hyvinkin olla tämän sopimuskauden jälkeen relevantti vaihtoehto.
Olisi mielenkiintoista tietää miten nuo hinnat siellä on joulukuun jälkeen menneet. Joulukuun jälkeenhän pörssihinnat on olleet maltillisempia, eli kiinnostaa kuinka nopeasti tuo reagoi hintojen laskuun.Vähän vanhaan vastaten, meidän taloyhtiössä ollaan Veni energian yhteishankinnassa mukana ja ollaan oltu erittäin tyytyväisiä, varsinkin kun peilaa markkinatilanteeseen. Esim viime talven kovin kuukausi, joulukuu, oli luokkaa 14-15c/kwh (pörssisähkön ka. 27c/kwh) ja siitä se nopeasti lasketteli takaisin alaspäin ja heinäkuussa toteutuma oli 5c luokkaa.
Tammikuu 10c, helmikuu 10c, maaliskuu 9c, huhtikuu 6c, toukokuu 5c, kesäkuu 5c.Olisi mielenkiintoista tietää miten nuo hinnat siellä on joulukuun jälkeen menneet. Joulukuun jälkeenhän pörssihinnat on olleet maltillisempia, eli kiinnostaa kuinka nopeasti tuo reagoi hintojen laskuun.
Onko mitään merkitystä sopimusehdoissa yms. mitä pitää varoa pörssisähkö-toimittajaa valitessa?
in arpoa, vai valita vain joku iso keillä on hyvät verkkotyökalut kulutuksen seurantaan?
Sis. ALV.Kieltämättä vallan ok hinnat. Onko nuo verottomia vai sis ALV?
Vaikka sähkönmyyjälle toimitettaisiinkin tiedot, niin voi kai se vähän myyjästä riippua miten niiden järjestelmä on toteutettu eli kuinka kauan kestää että ne alkaa näkyä asiakasportaalissa.Siirtoyhtiö mittaa kulutuksen ja toimittaa sähkön myyjälle sekä datahubille. Eli viive on sama riippumatta sähkön myyjästä, ja datahubisra voi kattoa joka tapauksessa.
Pelasin nyt varman päälle ja otin Lumpeen 12kk kiinteähintaisen sopparin. 4€/kk maksu, energian hinta 8,3snt/kwh. Lumpeen sivuilla hinta 8,4snt mutta kilpailuttaja.fi kautta tuli tuo tarjoushinta, sen mainitsin vain chatissa niin teki siihen hintaan. Aika näyttää onko järkevää vai ei, mutta kulutus on onneksi melko pientä maalämpö rivarissa. Täytyy vielä 2 viikkoa seurata jos sais halvemmalla jostain.
Se vähän riippuu.Miltäs firmalta kandee ottaa pörssisähkösopimus? Hehku näytti olevan halvin, mutta se on uudelleennimetty GNP Energy joka vastikaan oli uutisissa, että ne ominpäin muuttaa asiakaiden sopimuksis.
Lumme. 6kk ilman kuukausimaksua.Miltäs firmalta kandee ottaa pörssisähkösopimus? Hehku näytti olevan halvin, mutta se on uudelleennimetty GNP Energy joka vastikaan oli uutisissa, että ne ominpäin muuttaa asiakaiden sopimuksis.
Se vähän riippuu.
Miltäs firmalta kandee ottaa pörssisähkösopimus? Hehku näytti olevan halvin, mutta se on uudelleennimetty GNP Energy joka vastikaan oli uutisissa, että ne ominpäin muuttaa asiakaiden sopimuksis.
Se, mistä pörssisähkösopimus kannattaa ottaa riippuu kulutuksen määrästä. Eli jos on iso kulutus niin kannattaa ottaa pienin marginaali vaikka kk-maksu olisi isompi ja jos on pieni kulutus niin päinvastoin.Mitä tämä ketju oliskaan ilman näin avuliaita ja keskustelunhaluisia ihmisiä.
Jos kertoisi vuosittaisen sähkönkulutuksen niin helpoittaisi suosittelua. Vähän kuluttavalle Lumpeen 6kk on hyvä mutta paljon kuluttavalle joku toinenMitä tämä ketju oliskaan ilman näin avuliaita ja keskustelunhaluisia ihmisiä.
Se, mistä pörssisähkösopimus kannattaa ottaa riippuu kulutuksen määrästä. Eli jos on iso kulutus niin kannattaa ottaa pienin marginaali vaikka kk-maksu olisi isompi ja jos on pieni kulutus niin päinvastoin.
Jos kertoisi vuosittaisen sähkönkulutuksen niin helpoittaisi suosittelua. Vähän kuluttavalle Lumpeen 6kk on hyvä mutta paljon kuluttavalle joku toinen
Se vähän riippuu.
Miltäs firmalta kandee ottaa pörssisähkösopimus?
No Lumme Energialla on todella iso marginaali (0,49 snt / kWh) ja esim. Oomilta saa 0,25 snt/kWh marginaalilla. Mutta tosiaan jos kuukausimaksu on 4,90€ suurempi niin kulutuksen täytyy olla vähintään 2042 kWh/kk että päästään halvemmaksi kuin LE ekat 6 kk.E: Eikä Lumme Energialla kauheasti metsään mene joka tapauksessa. Onko paljon pienempiä marginaaleja saatavilla?
Tiedän itse asiassa monta pörssisähköä käyttävää jotka ovat ottaneet sen vuosia sitten eivätkä sen enempää seuraa sähkölaskuja tai mieti asiaa. Tämä menee kategoriaan, että jos on varaa maksaa sähkölasku joka tapauksessa, niin on turhaa maksaa jollekin toiselle hinnan vakuuttamisesta.Pörssisähkön aalloilla keinuva kohderyhmä tuskin on "hanki ja unohda" tyylistä väkeä.
Jos tarjouksessa ei erikseen sanota, että Helenillä olisi joku force majore tms. peruuttaa tarjous, niin sitten ei ole vaan tarjous on voimassa 30.9. asti.Kysymys. Nyt kun Helen tosiaan lähestyi sähköpostilla ja tarjouksessa lukee "Tarjous on voimassa 30.09.2023 asti ja se koskee osoitetta: X" Niin jos nyt sähkönhinta raketoisi syystä X vaikka sinne +20c/kWh niin tuo kirjallinen tarjous on kuitenkin voimassa? Vai voivatko jotenkin tuon mitätöidä?
Ja silti lasku tältä ja edelliskuulta olisi paljon pienempi, kuin vaikkapa 9 snt/kWh kiinteähintaisen sopimuksen lasku. Niin en nyt ihan ymmärrä mikä pointtisi on.Pörssisähkö soveltuu tuollaisille ihmisille äärimmäisen huonosti. Tänäänkin väärään aikaan sähköauton lataamalla tai sähkösaunan lämmittämällä saisi koko edelliskuukauden verran tehtyä laskua. Tietysti jos ns. painetta tilillä niin eipä tuolla ole tosiaan väliä.
Tai Fingrid voisi sen Tuntihinta-sovelluksen laittaa ajantasalle. Heillä on resurssit kunnossa, tahtotila vain jostain kumman syystä puuttuu.Tuolle sahko.tk palvelulle pitäisi varmaan lahjoittaa vähän rahaa, ettei se menisi aina nurin kun vähän on enemmän höpinää pörssisähkön hinnasta. Itse olen lahjoittanut kahvirahaa, mutta suosittelen teitä muitakin tekemään jotka käytätte palvelua.
Ajattelitko, että joku sähkön- tai futuurinmyyjä ihan ystävällisyyttään on valmis maksamaan heidän sähkölaskunsa?Pörssisähkö soveltuu tuollaisille ihmisille äärimmäisen huonosti. Tänäänkin väärään aikaan sähköauton lataamalla tai sähkösaunan lämmittämällä saisi koko edelliskuukauden verran tehtyä laskua. Tietysti jos ns. painetta tilillä niin eipä tuolla ole tosiaan väliä.