Uskaltaisin väittää, että ainoat skenaariot, missä määräaikaisten sopimusten haltijat ovat ongelmissa sopimuksensa kanssa ovat seuraavat:
1. Sähköyhtiö tekee "finergyt" ja menee konkkaan, jolloin sopimusvelvoitteet asiakkaille katkeavat, taikka
2. Sähköyhtiö tekee "lumot" ja päättää myydä toimintansa toiselle yhtiölle, mutta tällöinkin lähtökohtaisesti ostajan täytyy sitoutua ottamaan vastaan vanhan yhtiön sitoumukset, eikä pelkällä liiketoimintakaupalla voida ikään kuin siivota kalliita asiakkaita pois salkusta.
Siitä en ole täysin varma, minkälaisia sopimuksia oli niillä Lumon asiakkailla, joilla määräaikainen sopimus tuli tiensä päähän kaupanteon yhteydessä, kun ilmeisesti valtaosa asiakkaista sai pitää vanhat sopimuksensa. Lisäksi jos tuollainen liikkeenluovutus olisi yksinkertainen ja helppo tapa päästä kalliista sopimuksista eroon, siihen olisi kenties tartuttu jo nykyistä hanakammin.
Isommaksi ongelmaksi näkisin ennemmin sen tilanteen, että talvella energian riittävyys olisi vakavasti uhattuna ja/tai useampia yhtiöitä olisi vaarassa kaatua. Näin ollen Suomen valtio voisi tehdä "saksat" ja sallia sopimuksista huolimatta kustannusten osittaisen siirtämisen asiakkaille. Silti todennäköisempää olisi varmaankin ne kiertävät sähkökatkot.
Silti jos porukalla on niitä vanhaa perua olevia halpoja sopimuksia, niin en kyllä haluaisi ensi talvena lukea niitä kommentteja täältä, että kun sähkön spot hinta on eurossa kilowatti, niin joku kehtaa täällä mainostaa, että meneepä lyömään kiukaan päälle ja laittaa vielä porealtaan lämmöt täysille, ikään kuin vain ilkkuakseen muille, niin kuin taisi muutamat täällä viime joulukuussa sortua.