Jos "inertia" loppuu - esim. akku on liian tyhjä antaakseen riittävästi tehoa siihen nähden mitä järjestelmältä pyydät - kaatuu "verkko" (eli se oma irrallinen aurinkosähköjärjestelmäsi) välittömästi. Näin, vaikka et olisi ylittänyt invertterin itsensä tehoa.
Haaste on käsittääkseni siinä, että taajuusvakavointiin voidaan tarvita hetkellisesti hyvinkin suurta tehoa, mutta invertterielektroniikka kykenee hyvin heikosti tuottamaan tehopiikkejä. Sen sijaan sähkömekaaninen kone ei piikeistä paljon välitä.
Tähän kai törmättiin aikoinaan, kun halpoja inverttereitä rupesi olemaan tarjolla, niin jollain 150W-300W -invertterillä oli melko turha yrittää saada jotain 50W jääkaappia käyntiin. Ne kun imaisevat käynnistyksessä moninkertaisen tehon, jolloin honkkarin invertteri heitti hanskat tiskiin.
Onkohan ajatusvirhe mutta 1/50Hz=20ms/180=0.1ms/aste eli ulkoisella säädöllä on melko tiukka toleranssi ainakin nämä "G" ratkaisut voi unohtaa.
Joo, on vähän: 20ms/360 = 50 µs per aste.
Sitten semmoinen, että 50 µs * 3e8 m/s = 15 km
Koko verkon täytyy olla samassa vaiheessa, taajuus ei ole olennaista vaihe on jota muutetaan taajuutta säätämällä.
Haasteelista on (ainakin mun mielestä) että viivettä tulee jo pelkästä siitolinjasta ohjaussignaalista puhumattakaan.
Näin pienessä verkossa mutta isossa verkossa siirtolinjailmiöt tulevat merkittäviksi. Spekuloidaanpa vähän...
Oletetaanpa, että kantaverkossa on vain Kemijoen vesivoimalat ja tästä 900 km päässä Rauman paperitehtaat. Jos voimalan lähdössä vaihe on 0 astetta tasasekunnilla, niin tämä sähkö saavuttaa tehtaat 900 km/3e8m/s = 3 ms kuluttua. Vaihe Raumalla jätättää 3ms/20ms*360= 54 astetta.
Lyödäänpä Olkiluoto tulille. Sen on synkronoiduttava tähän -54 astetta-vaiheeseen. Lisää hönkää pannuun, niin se saa käännettyä vaiheen nollaan. Silloin Olkiluoto syöttää Raumaa, eikä Kemijoelta tule enää tehoa etelään. Irrotetaan Kemijoen voimalat verkosta. Kytketään Outokummun terästehdas verkkoon. Jos Olkiluoto syöttää tehon sille, niin nyt pohjoisen vaihe jätättää tuon ~54 astetta etelään nähden.
=> jotta teho siirtyy kantaverkossa, verkon vaiheessa täytyy olla kierrettä. Kierteen suunnasta voi päätellä tehon suunnan.
Nyt jos meillä on uusiutuvien ansiosta tilanne, missä tehon suunta vaihtelee vähän sattumanvaraisesti, niin myös vaihe mäiskii plussan ja miinuksen välillä. Onnea vain kantaverkon säädölle.
Menikö edes sinne päin oikein?