En ollut korvaamassa kaukolämpö-CHP:ta ydinvoimalla - siihen nimenomaiseen tarkoitukseen siinä ei ole järkeä. Pointti oli, että luotettavan tuotannon laskiessa jatkuvasti törmäämme jossain vaiheessa seinään.
Mutta jos tänne kaivataan esimerkiksi 2000 MW:n edestä uusia "Wittusen" terästehtaita, konesaleja ja muuta sähköä 24/7 tarvitsevaa tuotantoa, niin millään muulla tätä ei toteuteta kuin ydinvoimalla. Se talven CHP-tuotanto-ongelma on sitten ratkottava jotenkin muuten - paras olisi, kun niitä CHP-voimaloita ei enää purettaisi yhtään.
Siis tässä on nyt kaksi eri asiaa:
1) Miten katetaan talven sähkönkulutuksen piikit niinä aikoina, kun tuulivoiman sen hetkinen tuotanto on heikkoa.
ja
2) Miten katetaan mahdollisesti kasvava 24/7 kulutus.
Mutta jatkuvasti tässä keskustelussa sekoitetaan nämä kaksi asiaa, vaikkakin ne, ja niiden ratkaisut, eivät ole samat.
Ekaan ratkaisu ei ole se ydinvoima, koska ydinvoima on erittäin huonoa lyhyiden, hetkellisten huippujen tasaamiseen. Ekaan ratkaisut voivat löytyä energian varastoinnista, kaasuturbiineista, multifuel-moottoreista tai muusta sellaisesta tuotannosta, jota voidaan säätää helposti ja kustannustehokkaasti. Kerta tässä on myös kyse ihan siitä meidän sähköverkon kestokyvystä, niin tämän ratkaisuun on perusteltua käyttää niitä verorahoja, jos tarpeellista.
Tokaan ratkaisu voi olla ydinvoima, mutta se ei välttämättä ole ydinvoima. Kohdan yksi ratkaisut voivat myös olla riittäviä tähän. Mutta mitkä ikinä onkaan ne ratkaisut tähän kohtaan, niitä ei pidä tukea verorahoilla tai siirtämällä rahaa muilta sähkönkuluttajilta. Jos Wittusen terästehtaat haluaa 2000 MW sitä ydinsähköä, niin sitten ne voivat rakentaa itse sen ydinvoiman. Joko suoraan (Mankala) tai tekemällä sopimuksen jonkun muun yrityksen (esim. Fortum) kanssa.
Mutta nyt tässä tuntuu siltä, että kohdan 1) varjolla yritetään ajaa massiivista veronmaksajien rahan pumppausta kohdan 2) yrityksille. Paskasti perusteltua yritystukea firmoille, jotka tuskin tulevat ikinä maksamaan niin paljon veroja Suomeen, että tuo kuppaus olisi mitenkään perusteltavissa.
Tätä ei ketjun muutama aktiivi suostu hyväksymään. Jo nyt pohjakulutuksen päälle kova pakkanen ja tuulettomuus voivat aiheuttaa kireän tehotilanteen jos vikaantumisia sattuu. Sitten kun ajan myötä sekä pohjakulutus että lämmitysenergian vaatima sähkö kasvavat, on tilanne vielä pahempi. En ymmärrä mitä argumentti "muutama päivä vuodessa" hyödyttää. En minä halua kiertäviä sähkökatkoja muutamanakaan päivänä vuodessa.
Tuskin täällä kukaan vastustaa sitä, että keksitään joku mekanismi varmistamaan sähkön riittävyys talvisin. Se, mitä täällä vastustetaan, tuollainen mun yllä mainitsema järjetön verorahojen kuppaus yksityisille yrityksille.