Jos laskin oikein, niin keskimäärin on tuotettu ~1600 MW. Tuolloinkin taisi olla laskennallinen kapasiteetti vajaa 7000 MW, niin aika pienellä mennäänTuulivoimalla tuotettiin vuonna 2023 sähköä 14,5 terawattituntia
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Jos laskin oikein, niin keskimäärin on tuotettu ~1600 MW. Tuolloinkin taisi olla laskennallinen kapasiteetti vajaa 7000 MW, niin aika pienellä mennäänTuulivoimalla tuotettiin vuonna 2023 sähköä 14,5 terawattituntia
Jos laskin oikein, niin keskimäärin on tuotettu ~1600 MW. Tuolloinkin taisi olla laskennallinen kapasiteetti vajaa 7000 MW, niin aika pienellä mennään
Vuoden 2023 alussa oli 5200 MW kapasiteettia ja vuoden lopussa 6700 MW, eli keskimäärin noin 5950 MW. Kapasiteettikerroin siis noin noin 26-27%.Jos laskin oikein, niin keskimäärin on tuotettu ~1600 MW. Tuolloinkin taisi olla laskennallinen kapasiteetti vajaa 7000 MW, niin aika pienellä mennään
Keskimäärin 1650MW teho ei omasta mielestäni ole "aika pieni". Se on enemmän kuin OL3:n tuottama teho. Merkittävä tuotantomuoto siis. Ja kasvamaan päin, tuo luku oli vuodelta 2023. Kapasiteettia on tullut voden aikana lisää 22%, joten vuoden 2024 lukema on varmaan lähempänä 2000 MW:a.
Tuotanto kasvoi vuodesta 2022 vuoteen 2023 noin 26%. Hyvää kasvua sekin.
Samalla tavallahan se on kaikissa tuotantomuodoissa, ja ihan ydinvoimasta lähtien voimalat on tuntemattoman määrän päiviä pois käytöstä vuodesta toiseen.On toki merkittävä maan kannalta eikä pidä vähätellä, mutta siis kokonaiskapasiteettiin nähden pieni, luokkaa neljäsosa. Mutta tämähän on selvä, ei voi tuulla kovaa 24/7/365.
Kokonaiskapasiteetin hehkutus vaan antaa asiaan perehtymättömälle liian positiivisen kuvan.
Eihän se nyt se pointti ollut.Samalla tavallahan se on kaikissa tuotantomuodoissa, ja ihan ydinvoimasta lähtien voimalat on tuntemattoman määrän päiviä pois käytöstä vuodesta toiseen.
Ei noistakaan ilmoitella sitä toteutunutta tehoa vaan nimellisteho.
Samalla tavallahan se on kaikissa tuotantomuodoissa, ja ihan ydinvoimasta lähtien voimalat on tuntemattoman määrän päiviä pois käytöstä vuodesta toiseen.
Ei noistakaan ilmoitella sitä toteutunutta tehoa vaan nimellisteho.
En minä ole nähnyt kokonaiskapasiteetin hehkutusta kuin ehkä mediassa asiantuntemattomien toimittajien toimesta. Yleensä tuulivoiman kohdalla puhutaan 30 prosentin kapasiteettikertoimesta, ja siihen nähden tuotanto meni hiukan alakanttiin vuonna 2023, muttei paljon. En ihmettele, jos viime vuonna meni enemmän alakanttiin, kun vienti ei vetänyt Estlink 2:n vian takia.On toki merkittävä maan kannalta eikä pidä vähätellä, mutta siis kokonaiskapasiteettiin nähden pieni, luokkaa neljäsosa. Mutta tämähän on selvä, ei voi tuulla kovaa 24/7/365.
Kokonaiskapasiteetin hehkutus vaan antaa asiaan perehtymättömälle liian positiivisen kuvan.
Vaikea sanoa, eikös se ydinvoimassa tavallisesti ole jotain 80-90 prosentin tietämillä?Ymmärrän toki, mutta onko kapasiteettikerroin muissa pyöreästi 25 % vai kenties jotain muuta?
kokonaiskapasiteettiin nähden pieni, luokkaa neljäsosa
En ole koskaan tajunnut, miksi tuota aina tasaisin väliajoin toitotetaan. Eihän tuossa vertailussa ole mitään järkeä. Kuvittele tilanne, että se maksimikapasiteetti olisi 10-kertainen ja todellinen tuotanto olisi ollut vuonna 2023 ihan sama 1650MW. Olisiko se ollut paljon nykyistä huonompi asia? Onko se huono asia, että ne myllyt voivat tarvittaessa generoida valtavasti enemmän tehoa jos tuulee luokkaa taiffuuni joka paikassa? Ei kai se mitllään tavalla huononna tuulivoiman hyötyjä että niiden maksimiteho nousee.
En siis keksi mikä pointti tuolla vertailullasi on. Se ei vaikuta yhtään mihinkään, oli se suhde 20% tai 50%. Se mikä vaikuttaa on se, paljonko se tuulivoima generoi tehoa. Se oli se 1650MW vuonna 2023 ihan riippumatta maksimeista. Ketään tuskin haittaisi jos nykyisten myllyjen maksimi nousisi 10-kertaiseksi ja kesituotanto pysyisi saman.
Jos laskin oikein, niin keskimäärin on tuotettu ~1600 MW. Tuolloinkin taisi olla laskennallinen kapasiteetti vajaa 7000 MW, niin aika pienellä mennään
Se pointti minkä aiemminkin kirjoitin että tuon kokonaiskapasiteetin hehkutus (jota en siis äskettäisissä viesteissä havainnut mutta tuli vain mieleen ja päätin kommentoida asiaa) hämää asiaan perehtymättömiä ja antaa väärän kuvan.
Kannattaa muistaa, että tuulivoima tuottaa enemmän talvella kuin kesällä. Esim. 1.10-31.12.2024 välillä tuulivoima tuotti keskimäärin 3287 MWh/h, kun koko viime vuoden keskiarvo oli 2184 MWh/h. Tuulivoima on siis aika merkittävä meillä sähköntuotannossa nykyisin talvella.Jos laskin oikein, niin keskimäärin on tuotettu ~1600 MW. Tuolloinkin taisi olla laskennallinen kapasiteetti vajaa 7000 MW, niin aika pienellä mennään
Fingridin sivuilta katsottuna viime vuoden tuotannon keskiarvo oli 2184 MW
Yksi hankalasti laskettavissa oleva asia on se kuinka usein myllyt jarrutetaan / sammutetaan koska sähkön hinta on liian halpa. Se laskee tuota tuotantokerrointa.Sama palvelu kertoo että keskituotanto olisi ollut 1430 MW vuonna 2023. Se on aika paljon vähemmän kuin jos 14,5 TWh:sta laskee keskituotannon. Vuodessa on 8760h joten tuosta tosiaan tulisi 1655 MW. Tai sitten lasken jotain väärin. Fingridin lukujen mukaan kasvua tuotannossa olisi jopa yli 50%. Se on melkoinen harppaus.
Meinaat, että keskustelua seuraa vielä jotku sellaiset henkilöt, jotka eivät ole ymmärtäneet, miten tuulivoima toimii?
Eiköhän tuota sähkön hinnan heilahtelua suhteessa tuulisuuteen ole seurattu mediassa niin paljon, että tuollaista hämäystä ei enää tapahdu.
Yksi hankalasti laskettavissa oleva asia on se kuinka usein myllyt jarrutetaan / sammutetaan koska sähkön hinta on liian halpa. Se laskee tuota tuotantokerrointa.
Näin on ollut nyt kun estlink-2 on ollut alhaalla viime vuonna ja tulee olemaan kans sama tänä vuonna kun tuo on sammuksissa.
Eli 2024 tuo tuotantokerroin on pienempi kuin mitä olisi ollut jos ei venäjä olisi katkennut kaapelit. Ja sama tulee tapahtumaan tänä vuonna.
Akut ovat edelleen aivan liian kalliita varsinaiseen tuotannon tasaamiseen. Niitä käytetään reservimarkkinoilla (lähinnä taajuussäätöön).Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, että alkaako tuulivoimafirmat asentamaan nyt yhä enemmän akkuja tasaamaan tuota vaihtelua. Akkujen hinnat ovat kuitenkin tulleet alas aika paljon ja ainakin nopeasti tuntuisi siltä, että järkevimmät tahot tuollaisia investointeja tekemään olisi juurikin itse tuulivoimaloita omistavat firmat.
Akut eivat ole itenkaan erityisen kalliita vuorokauden sisaiseen tasaamiseen. Suomen vuorokauden sisainen tasaaminen on tehty 12 GWh akulla ja se ei ole nenaa kohti mitenkaan kallis ratkaisu.Akut ovat edelleen aivan liian kalliita varsinaiseen tuotannon tasaamiseen. Niitä käytetään reservimarkkinoilla (lähinnä taajuussäätöön).
Akut ovat edelleen aivan liian kalliita varsinaiseen tuotannon tasaamiseen. Niitä käytetään reservimarkkinoilla (lähinnä taajuussäätöön).
Jos ollaan Kalifornian tilanteessa jossa sähköä menee kesällä viilennyksen takia enemmän kuin talvella jolloin ei kuitenkaan tarvitse lämmittää, niin aurinkopaneelit + akut ovat aika itsestäänselvä ratkaisu joka toimii koko vuoden. Tuulivoima + akut on vaikeampi yhtälö koska tuulen syklit voivat olla aika paljon pidempiä kuin 24h.Kaliforniassa n. klo 6-9 illalla suurin sähköä verkkoon tuottava muoto ovat akut, joten tietyissä olosuhteissa akut eivät ole liian kalliita tuotannon tasaamiseen - hyvä kysymys on sitten se, milloin ne ovat riittävän edullisia tuotannon tasaamiseen Suomessa. Oma näppituntumani on se, että akkumarkkina ylikuumenee, koska reservimarkkinan tuotot arvioidaan liian suuriksi, jolloin osa kapasiteetista "valuu" day-ahead-markkinoille väistämättä.