Sama kritisoitu sähkömarkkinamekanismi toimi vuosikymmeniä kesät talvet, viime vuoden loppukesästä lähtien ei. Mikä muuttui, missä vika, kuka vie kyhnyt?
Muutos oli se, että Suomessa muuttui Venäjään suhtautuminen ja haluttiin lopettaa sieltä osto poliittisista syistä.
Aiemmin homma toimi, koska Venäjän toimitti meille energiaa (Ural-laatu halvemmalla) ja oltiin siinä yleisesti Eurooppaa kilpailukykyisempiä. Vastapakotteet aiheittavat aina vastapakotteita ja Venäjän ollessa näin ahtaalla alkovat oikein tosissaan kiristää Saksalaisia kaasulla, joka sitten heijastuu meidän energian hintaan pörssin kautta ja epäilemättä tulee vähentämään Saksalaisten ostovoimaa ja Saksa on meille tärkeä kauppakumppani, eikä se Venäjän muukaan kauppa aivan merkityksetöntä Suomelle ollut.
Kenelle eurot menee, hyvä kysymys. Ainakin osa menee Venäjälle, mutta kiertotietä. Saivat Saudien kanssa sovittua öljynhinnasta eli sitäkin kautta tulee ja kun kaasu on noin reippaasti noussut eiköhän Venäjäkin siitä osansa saa, en tosin tunne Venäjän kaasunvientikuvioita.
Suomen sisäisesti Fortum suurimpana ottaa Suomalaisilta järjettömän paljon oliko se yli 50snt millä tekevät nyt kiinteitä sopimuksia ja Fortumilla on paljon omaa tuotantoa. Vaikea sanoa ovatko ylimyyneet tuotantoaan etukäteen?
Kuntien energialaitokset, jotka pystyvät myymään kaiken tuontantonsa kuntalaisilleen, tienaavat kanssa ja hyvin.
Yleensä kaikki, jotka tuottavat sähköä muulla kuin kaasulla.
Niin ja tietenkin Valtio, koska saavat sitä enemmän Alv. tuloja mitä kalliimpaa energia on, MUTTA
Valtion tienaus on vain "laskennallinen", koska tästä seuraa sellainen taloudellinen isku, että ne muut verotulot putoavat enemmän kuin mitä Valtio tuolla energian lisä-alvilla tienaa.
Siitä voi kukin laskea jos miten ostovoimalle käy, jos talo kuluttaa vaikka 25000kWh ja energian hinta veroineen ja siirtoineen on vaikka 60snt eli 15000€/vuosi, eikä tuo ole edes pahin vaihtoehto. Miten lie käyneen pankkien vakuuksille ja sille asukkaan lainanmaksukyvylle.
Otetaan tähän vielä se halpa maalämpö laitat 22000-25000 euroa pelkästään laitteisiin ja maksat silti
8000kWh*0,6snt = 4800€/ vuosi niiden velkojen lyhennysten ja elämisen kulun päälle. Tosta välissä taitaa tulla vähän valtiolta 4kk aikana takaisin, mutta ei tämä tähän vuoteen jääne?
Olisiko niin, että markkinassa ei ollut riittävästi varmuusmarginaalia ydinvoimahankkeiden, toimivien rajasiirtojen ja kannattamattoman hiilivoiman takia. Ei oltu investoitu riittävästi pl. tuulivoima. Sitten, kun Venäjän myötä kaasu ja sähkö loppui idästä, niin kotimaan tase nitkahti kahdella tavalla: suora Venäjän tuonti ja aiemmin halvalla saatu sähkö Etelä-Ruotsista ja Baltiasta loppui tai kallistui heidänkin ongelmien takia.
Valtio on pelimerkkinsä valinnut ja se on tukiaiset. EU sitten säätää hintakattoja sun muuta. Saa nähdä, mikä on lopputulema. Toivottavasti sellainen, jolla saadaan hinnan lisäksi sähköjärjestelmän vakaus hallittua.
Se on selvää, ettei noi nyt sovitut tukiaiset ole kuin "vaalirahaa" eivätkä auta niitä pahimpaan saumaa joutuvia.
Jos toi (kuten näyttää) jää EU:n varaan, ei tarvitse hirveästi sen varaan laskea. Ei EU:ta kiinnosta näin pienen maan ongelmat, mehän olemme heidän silmissään vauras maa.