Varmaan takana on se että jos kuvittelet esimerkiksi koko Euroopan rakentavan vaan tuulivoimaa tulevaisuuden varalle, sitten tulee kova pakkanen ja ei satukaan tuulemaan...
"hupsista ja mummot paleltui mökkeihin ja valtakunnassa jäätyi putket"
Nykylogiikalla tässä vaan päästäisiin ylistämään työllistävää vaikutusta ja sitä että "ei voinut tietää ennalta"
Ilmeisesti ilmastoahdistuneet viherpiipertäjät kuvittelee että talvi katoaa ja niihin koviin pakkasiin ei tarvitse enää varautua, ym höttöä.
En usko, että viherpiipertäjät kuvittelevat talven katoavan. En usko myöskään mummojen paleltuvan mökkeihin. Keskimäärin ne pärjäävät peruskaupunkilaispulliaista paremmin, kun löytyy yleensä tulisija ja ovat tottuneet joskus olemaan hieman hankalammissa olosuhteissa kuin nykyinen wifi-sukupolvi.
Käänteinen puoli on juuri että se syö nimenomaan ydinvoimankin kannattavuutta, eli sen jota pystyisi myös käyttämään säätövoimana ja joka toimii myös silloin kun sitä tarvitaan, eikä ole herra, vaan renki.
Energia on sellaista jonka tarvii toimia vain aina, ei silloin kun sitä sattuu huvittamaan.
Ydinvoima ei ole ketterä säätövoima, joka taidettiinkin jo edellä mainita.
Muutenkin toteamuksesi tulee mitattua. Jos jokin maa, jossa on reippaasti tuulivoimaa alkaakin rakentamaan ydinvoimaa, toteamuksesi totuusarvo ei ole hääppöinen.
Tottakait se on todella paha haitta.
Sähköverkko kun on järjestelmä, jossa ON OLTAVA jatkuvasti saatavilla se teho, joka kulutetaan.
Tuulisähkö taas heittelee 0-90%:n välillä, mitensattuu, kuten aamulla postaamastani käyrästä näkyy.
Pörssisähkösysteemi taas konvertoi tuon epävarmuuden tajuttoman korkeiksi energianhinnoiksi. Mitä enemmän sinne pistetään joukkoon epävakaata tuotantoa, sitä pahemmaksi tilanne vähintään hintojen suhteen keskimäärin menee.. (ja jos tuulivoimaa on tarpeeksi, niin sen kyykkääminen kaataa sitten koko verkon tai joudutaan pätkimään sähköä).
Kenenkään perse ei kestä niinsuuren tuulivoimamäärän rakentamista, että se riittäisi edes miltei jatkuvasti. JA säätövoimaa / varastoja meillä ei ole, eikä järkevässä ajassa tule. (esim 10 vuotta).
Tätävauhtia ensitalvena tullaan upseja ja varavoimajärjestelmiä koeponnistamaan paikoissa, joissa niitä ei ole perinteisesti tarvittu. Suosittenlen akustojen tarkistamista ja tarvittaessa uusimista!
---------------------
Sähköfirmathan ovat muuten velvollisia maksamaan vahingot, joita sähköverkon häiriöt voivat aiheuttaa.. Kannattaa pitää mielessä.
Tuulivoima ei ole syyllinen vaan me itse. Ollaan vuosikymmeniä paskottu ilmaa tupruttelemalla hiiltä, öljyä ja kaasua taivaalle, piutpaut oltu kiinnostuneita huoltovarmuudesta sähkön hinnan ollessa halpaa, pidetty kaikenlaista energiansaantia itsestään selvyytenä ja kiihdytetty kulutusjuhlarallia ilman mitään joustoa energian käytössä.
Sitten, kun alettiin oivaltamaan energiatuotannon päästöjen merkitys ilmastolle niin päätettiinkin reippaan oman pesän kuntoon laittamisen sijaan tukeutua velivenäläiseen. Tämä on se iso virhe, myös Suomen osalta. Me nautittiin heidän sähköstä, kaasusta, öljystä ja bioenergialähteistä.
Kaikki kohtuu puhdas kapasiteetti on hyvästä, myös tuulivoima. Se ei nosta hintaa, mutta ei tue sen pitämistä jatkuvasti alhaalla.
Itse olen aina kannattanut ydinvoimaa ja harmi, että OL4 ja Hanhikivi eivät toteutuneet. Suomessa ydinvoiman rakentaminen on muutenkin todella työlästä tiukan viranomaisohjauksen takia, toisaalta uutta Fukusimaa ei tarvita.
Mitä muuten tarkoitat sähköverkon häiriöiden aiheuttamilla vahingoilla? Huonoa sähköä, katkoja vai sähköpulaa? Viimeisestä ei korvata mitään.
Oma ennustus on, että sähkön hinta on ja pysyy ylhäällä lähivuodet, koska Saksassa on pula kaasusta ja sitä kautta myös sähköstä ja se vetää korkeiksi myös hinnat NordPool sähköpörssissä Pohjoismaissa.
Korkealla tarkoitan yli 20 sentin kWh hintaa lähivuosille.
En ole mikään ennustaja kuitenkaan ja hyvinkin voin olla väärässä. Toivottavasti olenkin väärässä tuossa.
Tuli sellainen mieleen, että suurin osa esim. tuulivoiman vastustajista haluaisi edullisen määräaikaisen sähkösopimuksen. Se vaatii tasaista tuotantoa edullisesti eli tällä hetkellä erityisesti ydintä ja vettä. Kun tuuli tarjoaa samaa vaihtelevana, ei tämä kelpaa, vaikka pörssisähköllä + joustolla voitaisiin tulevaisuudessa päästä hyvin edullisiin hintatasoihin. Ei suostuta joustamaan, vaikka tämä lienee väistämätöntä, että naapurin hirmuhallitsijaa sekä fossiilisten käyttöä ei tueta. Itse arvelin joskus 2010-luvun loppupuolella, että vuoteen 2030 mennessä joustamme pääosin kotiautomaation avulla pitääksemme sähkön hinnan alhaalla. En olisi uskonut ihan näin nopeaan muutokseen.