Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Live: io-techin Tekniikkapodcast tänään perjantaina noin klo 16:40 alkaen. Keskustellaan viikon mielenkiintoisimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähetys YouTubessa. Tule mukaan katselemaan ja keskustelemaan! Linkki lähetykseen >>
No samalla periaatteella toimii kotien aurinkopaneelit. Välillä otetaan virtaa verkosta ja välillä syötetään sinne. Siinä vain hinta sattuu olemaan mitä on. Nytkin puhuttu että käytetään sähköautoja sähkövarastoina. Ei niitäkään pörssin kautta kierrätetä.
Ei täällä saa etsiä ratkaisuja ihmisten ongelmiin, vaan pitää huutaa ja valittaa jotakuta muuta korjaamaan asioita (ja itse ei pidä joutua maksamaan mitään).
Pari kaasupulloa + tuo lämmitin, niin saa leikattua kummasti niiden korkeimpien pörssituntien ajalta kulutusta. Toki 11kg pullo tuottaa "vain" 140kWh lämpöä ja maksaa motonetissä 28e. Se on 20c/kWh - ei mikään miellyttävä hinta, mutta toisaalta tuollaisen 1e/kWh katastrofipäivän aikana jos polttaa puoli pullollista, niin kummasti säästää sähkölämmityksessä. Etenkin jos on vielä niin kylmä päivä, että MLP / ILP ei riitä, vaan tarvitsee lisälämpöä siitä vastuksesta.
Siitä on toki aika paljon matkaa niihin vanhoihin alle 5c/kwh hintoihin ajalta kun sähkön tuotanto oli vielä vakaata...
Siitä on toki aika paljon matkaa niihin vanhoihin alle 5c/kwh hintoihin ajalta kun sähkön tuotanto oli vielä vakaata... Ja jos nyt järjestelmän kannalta ajatellaan, niin meillähän on painotettu uusiutuviin nimenomaan sillä perusteella, että täytyy saada laskettua hiilidioksidipäästöjä. Sen tavoitteen kannalta on tietysti vähän ristiriitaista jos sitten täytyy yrittää paikata sen systeemin aiheuttamaa hintaheilahtelua maakaasua polttamalla, mutta toki ihmiset todennäköisesti tekevät niin jos se tulee halvemmaksi. Järkevämpää ja pidemmän päälle edullisempaa olisi kuitenkin ehkä rakentaa järjestelmää enemmän vakaan tuotannon varaan.
Juhlisin ja iloitsisin jos jostain saisi 10snt/kWh energiaa. Mulla on ollut 10v putkeen päiväsähkön hinta n. 20snt/kWh ja yösähkö sitten n. 8snt/kWh. (Kokonaishinnat olleet luokkaa 30snt/kWh + ~15snt/kWh + kk-maksut päälle).Ihmettelen kyllä että nykyään sanotaan, 10sentin kwh energia hinta on hyvä ja edullinen hinta. Elikkä tällä asenteella hyväksytään 100% energian hinnankorotus, mikä on tullut 2 vuoden sisällä. Aikas raju inflaatio kyllä kyseessä.
Suomessa on toi energian kulutus vähän toista luokkaa talvella kuin siellä etelämmässä, että en menis hirveästi kadehtimaan.Juhlisin ja iloitsisin jos jostain saisi 10snt/kWh energiaa. Mulla on ollut 10v putkeen päiväsähkön hinta n. 20snt/kWh ja yösähkö sitten n. 8snt/kWh. (Kokonaishinnat olleet luokkaa 30snt/kWh + ~15snt/kWh + kk-maksut päälle).
Suomen nykyhinnat ovat edelleen kadehdittavan halpoja verrattuna melkein kaikkiin muihin Euroopan maihin.
Suomessa energian kulutus on korkeaa vain jos valitsee Keski-Eurooppalaisiin verrattuna pröystäilevän asumistavan (OKT). Kerrostalossa asuvalle 2000kWh/v kuluttavalle sähkön hinta on aivan yks ja hailee.Suomessa on toi energian kulutus vähän toista luokkaa talvella kuin siellä etelämmässä, että en menis hirveästi kadehtimaan.
Elikkä duunari suomalaiset pitää asuttaa betonibunkkereihin.Suomessa energian kulutus on korkeaa vain jos valitsee Keski-Eurooppalaisiin verrattuna pröystäilevän asumistavan (OKT). Kerrostalossa asuvalle 2000kWh/v kuluttavalle sähkön hinta on aivan yks ja hailee.
Täällä Euroopassa vain rikkailla on varaa asua OKT:ssa. Nyt Suomen 50k miljöönärit sitten itkevät kun käy ilmi, että energia ei olekaan enää ilmaista kun markkinat normalisoituvat.
No sen vähän mitä olen Keski-Euroopan maanteillä ajellut, niin kyllä siellä omakotitaloja näkyy aina paljon. Toki rikkaitakin on sitten enemmän.Suomessa energian kulutus on korkeaa vain jos valitsee Keski-Eurooppalaisiin verrattuna pröystäilevän asumistavan (OKT). Kerrostalossa asuvalle 2000kWh/v kuluttavalle sähkön hinta on aivan yks ja hailee.
Täällä Euroopassa vain rikkailla on varaa asua OKT:ssa. Nyt Suomen 50k miljöönärit sitten itkevät kun käy ilmi, että energia ei olekaan enää ilmaista kun markkinat normalisoituvat.
Onhan se tiivissä kommuunissa asuminen energiatehokkaampaa monella tavoin. Yksityisautoilu vähenee ja kennostot kuluttavat vähemmän energiaakin.Elikkä duunari suomalaiset pitää asuttaa betonibunkkereihin.
Hyvä tietää tulevaisuutensa 40k€ vuosituloisena.
Elikkä duunari suomalaiset pitää asuttaa betonibunkkereihin.
Hyvä tietää tulevaisuutensa 40k€ vuosituloisena.
Onhan se, mutta itse en nauti kerrostalo asumisesta. Ahdistaakin koko ajatus.Onhan se tiivissä kommuunissa asuminen energiatehokkaampaa monella tavoin. Yksityisautoilu vähenee ja kennostot kuluttavat vähemmän energiaakin.
Aika moni on lopulta townhouse / rivari jossa seinät ovat kiinni naapurissa. Suomalaistyylisiä "rakennetaan skutsiin talo kauas toisista" on huomattavan harvassa. Vain rikkaat ja perijät asuvat noin.No sen vähän mitä olen Keski-Euroopan maanteillä ajellut, niin kyllä siellä omakotitaloja näkyy aina paljon. Toki rikkaitakin on sitten enemmän.
Kiva kun kannatat minun masentamistaOKT on valinta. Siinä on hyviä ja huonoja puolia, ja isot (sähkö-)lämmityskulut on yksi huono puoli. Kannatan muutoinkin kaupungistumista ja isompia asukasmääriä tiiviillä alueilla jotta infra saadaan tehokkaampaan käyttöön. Korkea sähkönhinta osaltaan edesauttaa muuttoa kaukolämmön ja rivi-/kerrostalojen pariin.
Laitetaan ihmiset palelemaan tai tyhjentämään lompakko.
Mut hei tuurivoimaa on
Joskus aikoinaan oli hallitusohjelmassa "luoda taloudellisia kannustimia yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen". Olitko sinä laatimassa noita?OKT on valinta. Siinä on hyviä ja huonoja puolia, ja isot (sähkö-)lämmityskulut on yksi huono puoli. Kannatan muutoinkin kaupungistumista ja isompia asukasmääriä tiiviillä alueilla jotta infra saadaan tehokkaampaan käyttöön. Korkea sähkönhinta osaltaan edesauttaa muuttoa kaukolämmön ja rivi-/kerrostalojen pariin.
Joskus aikoinaan oli hallitusohjelmassa "luoda taloudellisia kannustimia yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen". Olitko sinä laatimassa noita?
Kuutiossa asuminen ei ole energiatehokasta. Helposti sen +200kWh/m2 energiankulutus vuositasolla.Onhan se tiivissä kommuunissa asuminen energiatehokkaampaa monella tavoin. Yksityisautoilu vähenee ja kennostot kuluttavat vähemmän energiaakin.
Mitä väliä onko elämä ihmisarvoista, kaikki vaan 2m2 putkiin nukkumaan niin ollaan ekologisia.OKT on valinta. Siinä on hyviä ja huonoja puolia, ja isot (sähkö-)lämmityskulut on yksi huono puoli. Kannatan muutoinkin kaupungistumista ja isompia asukasmääriä tiiviillä alueilla jotta infra saadaan tehokkaampaan käyttöön. Korkea sähkönhinta osaltaan edesauttaa muuttoa kaukolämmön ja rivi-/kerrostalojen pariin.
Suomessa energian kulutus on korkeaa vain jos valitsee Keski-Eurooppalaisiin verrattuna pröystäilevän asumistavan (OKT). Kerrostalossa asuvalle 2000kWh/v kuluttavalle sähkön hinta on aivan yks ja hailee.
Täällä Euroopassa vain rikkailla on varaa asua OKT:ssa. Nyt Suomen 50k miljöönärit sitten itkevät kun käy ilmi, että energia ei olekaan enää ilmaista kun markkinat normalisoituvat.
Mitä väliä onko elämä ihmisarvoista, kaikki vaan 2m2 putkiin nukkumaan niin ollaan ekologisia.
Olen jo vuosia miettinyt että ketä ne kiihkeimmät ääri-Vihreät on jotka kannattavat keskiluokan asumista tiiviissä kommuuneissa raitiovaunu- ja junakiskojen varsilla ilman omaa rauhaa, nyt on pari nimimerkkiä ilmoittautunut tässä ketjussa.
Heittelet tarkoituksella radikaaleja mielipiteitä, jotka menevät monella ihon alle ja sitten olet heti raportoimassa. Se on vain sinun tyylisi täällä. Minä en ole ikinä raportoinut kenenkään nettiväittelyistä. Ei ole niin iso juttu minulle, mitä joku anonyymi huutelee.En ole vihreä, en kannata Vihreitä. Kannatan kaupungistumista. Mutta miksi on noin kova tarve keskustella muista kirjoittajista? Pitääkö tässä alkaa raportoida näitä?
En ole vihreä, en kannata Vihreitä. Kannatan kaupungistumista. Mutta miksi on noin kova tarve keskustella muista kirjoittajista? Pitääkö tässä alkaa raportoida näitä?
Eikö täällä pikemminkin ole kannatettu valinnanvapautta monessakin mielessä, mikä on markkinaliberalismia parhaimmillaan. Kaikki voivat valita juuri sen asumismuodon jonka kokevat mielekkääksi kustannusten ja asumismukavuuden kannalta.Olen jo vuosia miettinyt että ketä ne kiihkeimmät ääri-Vihreät on jotka kannattavat keskiluokan asumista tiiviissä kommuuneissa raitiovaunu- ja junakiskojen varsilla ilman omaa rauhaa, nyt on pari nimimerkkiä ilmoittautunut tässä ketjussa.
500 000 000 asukkaan maanosassa on yllättäen aika paljon asukkaita joilla on varaa taloihin. Ja kaikkialla jengi valittaa että energia on kallista. Koska se on kallista.No sen vähän mitä olen Keski-Euroopan maanteillä ajellut, niin kyllä siellä omakotitaloja näkyy aina paljon. Toki rikkaitakin on sitten enemmän.
Toi 6.000.000.000 euroa on niin suuri summa, että se käytännössä oli lahjoitus Saksalle. Valitettavasti se oli vielä meidän kaikkien yhteistä.Ei lahjoitettu. Se nyt vaan on osa liiketoiminnan riskiä.
Toi nyt on täyttä ihan normaalia yritystoimintaa. Yllähän sinä juuri totesit, että jopa Fortumin yli 6.000.000.000 euron tappio (Lue: lahjoitus) on vaan osa liiketoiminnan riskiä.Et arvosta aiempien viestien perusteella. Kukaan yrittäjyyttä arvosta ei ole ehdottelemassa, ettei yritys saisi tehdä voittoa. Tai valtion pitäisi ajaa yritys siihen tilaan, että se olisi halpa ostaa pois kun se ei enää tee tulosta valtion toimien seurauksena. Kumpaakin olet tässä keskustelussa ehdottanut. Tälläinen kuvastaa erittäin hyvin sosialismia.
No meillä on kuluttajansuojaviranomaisen toimesta tosta hinnoittelusta muutama yhtiömalliksi haastettu.No sitten voit toki linkittää sen lain kohdan, jossa on määritelty käytännön monopoli. Ei tuntunut google tuntevan. Monopoleja on monenlaisia. Luonnollinen monopoli on esimerkiksi sähköverkko. Vaikka sinä kuvittelet ettei siellä ole oikeata kilpailua niin kyllä siellä on. Meillehän on tullutkin paljon toimijoita uusiutuvan energian kautta mukaan kilpailuun.
Aivan ja siksi valtion pitäisi se tehdä. Koska me valtiona kärsimme ne seuraukset, jos emme varaudu.Kyllä täällä monella muullakin olisi kykyä, mutta kun kukaan kaupallinen toimija ei näe investointia kaupalliseesti järkevänä nykyisessä markkinatilanteessa. Kyllä TVO/Fortum varmasti saisi lainaa ydinvoimaa, jos sellaisen haluaisivat rakentaa.
Niin, muistanet nämä keskustelut tulevaisuudessa. Jos emme rakenna lisää sitä tuulettomien pakkaspäivien energiatuotantoa.Järjettömillä ehdotuksillasi olet kuitenkin talouden romuttamassa, joten selvästi olet unohtanut sen täysin.
Jos kerran emme saa yrityksiä omalla riskillään tekemään, silloin valtion on toi tehtävä ja kyllä tollaset isot hankkeet etenevät yli hallituskausien, jos tarvetta on.Kyllä se kaatuu aina veronmaksajilla jokainen valtion sekoilu maksettavaksi usko tai älä. Hyvänä esimerkkinä tuo Sote, se ei kyllä anna kovin valoisaa kuvaa valtiosta toimijana isoissa projekteissa. Poliittinen riski on aivan mieletön kun pellet vaihtuu 4v välein ja hallituspohjan vaihtuessa vaihtuu suunta kuin tuuliviiri. Tälläiseen projektiin pitää lähteä vuosikymmenien tähtäimellä (sunitellu & rakentaminen vie sen ensimmäisen vuosikymmenen ja ydinvoimala toimii sitten lukuisia vuosikymmeniä). Otetaan nyt vaikka nämä ilmastotoimet esimerkiksi. Edellinen hallittus yritti kiristää ja nykyinen löysätä. Tälläinen ei vaan toimi jossain ydinvoimala projektissa, että edellinen haluaa rakentaa ja seuraava ei. Siksi tälläinen projekti pitäisi antaa jollekkin ei poliittiselle toimijalle. Eli yritykselle joka tuon hoitaisi. On myös sellainen projekti, että sen hoitamiseen pitää olla kyllä kova osaaminen & kokemus. Mikään valtion tänään perustama yritys ei kyllä tuollaista projetia saa kunnialla hoidettua.
Niin, mutta teillä (oliko Sveitsi?) on siellä erilainen hintataso ja olosuhteet, joten on aika turhaa vertailla.Juhlisin ja iloitsisin jos jostain saisi 10snt/kWh energiaa. Mulla on ollut 10v putkeen päiväsähkön hinta n. 20snt/kWh ja yösähkö sitten n. 8snt/kWh. (Kokonaishinnat olleet luokkaa 30snt/kWh + ~15snt/kWh + kk-maksut päälle).
Niin ja meillä Euroopan kylmin maa, joten täällä sen energian on oltava kilpailukykyistä, jotta voimme pärjätä kilpailussa Eurooppaa vastaan ja eihän se kovin hyvinSuomen nykyhinnat ovat edelleen kadehdittavan halpoja verrattuna melkein kaikkiin muihin Euroopan maihin.
Niin toi mahdollisti pitkään meidän hintakilpailukykymme. Nyt se ollaan nopeasti romuttamassa sähköätuottavienkin yritysten toimesta.edit: Historiallisesti Suomen hinnat ovat olleet "kestämättömästi" alhaisia pääosin sen takia, että pohjoismaista vesivoimaa + ydinvoimaa + venäjän tuontia on ollut enemmän kuin kulutusta ja tämän takia hinnat ovat olleet systemaattisesti alle minkään realistisen energian tuotantokustannuksen. Venäjältä sähköä sai liki ilmaiseksi, koska heillä on kaasua vaivoiksi asti - sitä vaan tulee maasta ilmaiseksi öljynporauksen sivutuotteena + he eivät ole maksaneet päästöoikeusmaksuja.
Niin politikot eivät näyttäneet haluavan tajuta kuinka riippuvaisia oltiin Venäjän energiasta ympäri Eurooppaa.Nyt kun se viherpesu-fossiilin tuonti Venäjältä loppui, niin marginaalikustannukseltaan liki ilmaisen sähkön tuotanto väheni valtavasti. Tähän vaikuttaa välillisesti myös se, että Baltian maat ostivat käsittääkseni myös paljon tuota Venäjän sähköä ja nyt sinne pitää toimittaa sähköt jostain muualta.
Niin noi kaikki vaikuttavat meidän hintaankin.Suomen aluehintaa nostavia tekijöitä ovat Norjasta ja Ruotsista etelään ja länteen rakennetut siirtoyhteydet jotka ovat mahdollistaneet naapureillemme sen, että he pääsevät rahastamaan paljon enemmän sähköstään maksavia Brittejä / Keski-Euroopan asukkaita sen sijaan että myisivät naurettavan halvalla sähköt meille. Samalla Baltian maat ovat alkaneet ostaa enemmän + Venäjän tuonti loppui kuin seinään (vissiinkin useampia gigawatteja koko Nordpool-markkinalta?).
Toi tosiaan riippuu siitä, miten paljon siirtolinjoja Eurooppan teemme (sekä Ruotsin ja Norjan lisätoimet). Mitä enemmän sitä kalliimpaa ainakin pakkasilla.Vielä kun lisätään yhteistuotannon asteittainen väheneminen (ei ole ollut kannattavaa ylläpitää / kehittää kun sähkön hinnat ovat olleet naurettavan alhaisia), niin tilanne on selkeä. Suomen sähkön hinta on ollut alle realististen marginaalituotantokustannusten viimeiset 20v tjsp ja nyt se vaan normalisoituu sille tasolle mitä marginaalisähkön tuotanto Euroopassa maksaa.
Niin on ja ei pitäisi, ennenkuin Kiina ja vast. ovat osansa tehneet, ton suhteen olemme maailma kärkimaita jo nyt.Marginaalikustannukseen vaikuttaa toki päästökauppa, joka nostaa sen yleensä marginaalissa olevan fossiilisen hintaa. Päästökauppa on erittäin kustannustehokkain tapa leikata päästöjä - kaikki muut keinot tulevat kalliimmiksi.
Se on sitten nähdäkseni jonkun toisen ketjun aihe, että pitääkö päästöjä edes leikata.
Heittelet tarkoituksella radikaaleja mielipiteitä
Antaa enemmän ymmärrystä tälle koko ketjulle, kun yksi aktiivisimmista kirjoittelijoista avaa enemmän omaa aatettaan.
Tuo on ihan totta kyllä. Viimeinen viikko on puhuttu aika paljon Suomen sähköntuotannon ja sähköverkon lisääntyneestä epävakaudesta, joka konkretisoitui 5.1. ja joka tietenkin johtaa lisääntyneeseen hintojen heiluntaan. Itse ainakin toivon ihan isänmaan tulevaisuuden kannalta, että meillä olis vakaa ja luotettava sähköverkko ja tuotanto. Kyllä sinne mahtuu tuulivoimaakin. Tuulivoima on hyvä renki mutta huono isäntä.500 000 000 asukkaan maanosassa on yllättäen aika paljon asukkaita joilla on varaa taloihin. Ja kaikkialla jengi valittaa että energia on kallista. Koska se on kallista.
Energiasta saadaan euroopassa halvempaa esim. seuraavilla tavoilla:
1) luopumalla päästökaupasta ja hyväksymällä, että EU:n tasolla ei sitten tehdä enää mitään ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi
2) ostamalla Putinilta verikaasua välittämättä päästöistä ja siitä että rahoitamme Venäjän imperialismia
3) vähentämällä regulaatiota rakennusalalta / energia-alalta (saadaan halvempia / hutiloidumpia fossiililaitoksia, patoaltaita luontoarvoista välittämättä ja ehkä ydinvoimaakin on turha syynätä ihan niin tarkasti.)
Jokainen voi sitten miettiä että mitä noista oikeasti haluaa valita?
Mitään mystistä "tehdään nyt vaan halvempaa sähköä" taikatemppua ei ole olemassa. Pitää oikeasti valita ne tarjolla olevat vaihtoehdot ja niissä on kaikissa sitten jotain haittapuolia.
Keski-Euroopan suurimmassa maassa, Saksassa, ei varsinaisen sähköenergian hinta ole ollut historiassa juuri kalliimpaa kuin Suomessa. Saksan kovaa hintaa selittää verotus.Suomessa energian kulutus on korkeaa vain jos valitsee Keski-Eurooppalaisiin verrattuna pröystäilevän asumistavan (OKT). Kerrostalossa asuvalle 2000kWh/v kuluttavalle sähkön hinta on aivan yks ja hailee.
Täällä Euroopassa vain rikkailla on varaa asua OKT:ssa. Nyt Suomen 50k miljöönärit sitten itkevät kun käy ilmi, että energia ei olekaan enää ilmaista kun markkinat normalisoituvat.
Minä en kannata pelkkää kaupungistumista, mutta olenkin tällainen omakotitalossa asuva pikkukaupungin poika. Olen asunut kerrostalossa ensimmäiset n 25v ja en sinne halua takaisin ainakaan toistaiseksi.Onko kaupungistuminen kannattaminen ja toivominen radikaalia? No, okei sitten. Vaikea ymmärtää, miks tuo menisi ihon alle. Kaupungistuminen ja tiivis asuminen tekee monesta asiasta halvempaa per capita. Tämän ketjun puitteissa lämmitys lienee se tärkein asia. Sähkönkulutus laskisi, jos nykyiset sähkölämmitteiset OKT-asujat asuisivat kaukolämmön piirissä.
Jos kaikki suomalaiset asuisivat niin että omakotitalo tai muu asumismuoto kuluttaa kireimmillä pakkasilla 6kW tunnissa ja asukkaita keskimäärin 3, niin tekisi 2kW per nuppi eli 11 gigawattia eli aika vähän jäisi muuhun käyttöön kotimaisesta tuotannosta. Ja tämä ei ole mikään vasemmistolainen kannanotto vaan ihan matemaattinen huomio. Itse asun juuri tuon tyylisessä omakotitalossa, tosin asukkaita on tällä hetkellä 5.
Eli pitäisi palella kotona? Tai olla syömättä jos 15-24 on kallista sähköä? Kuulostaa nykyaikaiselta.Tai säästämään kulutuksessa. Hinnat olisivat olleet matalammat, jos myös kiinteiden soppareiden käyttäjät olisivat joutuneet laskemaan hiukan lämpöään korkean hinnan aikana. Nyt arvioitiin voimakkaasti yläkanttiin kulutus, joka nosti hintaa. Mistään sähköpulasta ei ollut missään vaiheessa kyse.
Ilman tuulivoiman noin 1600MW tuotantoa hinnat olisivat tosiaan huomattavasti korkeammat. Mut ihanan tasaiset!
No eihän ennen näin ollutkaan, vaan huomattava osa lämpeni omalla öljykattilalla. Öljyn käytöstä vain tehtiin niin kallista, että moni on vaihtanut lämpöpumppuun ja sähkökattilaan. Kuten itsekin.
Älysin kuitenkin jättää puukattilan jäljelle, joten puuta palaa huippupakkasilla.
Aasiassa? Kaukolämmössäkin on sähkönkäyttö lisääntynyt, lämpöpumppuja ja sähkökattiloita tehdään lisää.Missä on 2 neliömetrin asuntoja? Helsingissä on myös ihan isoja kerrostaloasuntoja kaukolämmön piirissä. Oikotiellä myynnissä yli 200 asuntoa joissa yli 200 m2 asuinpinta-ala. En usko, että edes kommuuniasujalla on 2 m2 huonetta.
En tiedä, miten "ihmisarvo" tähän liittyy. Omakoti- ja kerrostalossa asuneena sanoisin, että elämä kummassakin on ihan ihmisarvoista.
En ole vihreä, en kannata Vihreitä. Kannatan kaupungistumista. Mutta miksi on noin kova tarve keskustella muista kirjoittajista? Pitääkö tässä alkaa raportoida näitä?
Mulle on sinällään ihan sama mitä kukakin asuu - mutta olisi ihan kiva jos CO2 päästöjä vähän kuritettaisiin ja silloin on ihan ok, että jokainen maksaa käyttämässään energiassa ne päästöoikeusmaksut.Minä en kannata pelkkää kaupungistumista, mutta olenkin tällainen omakotitalossa asuva pikkukaupungin poika. Olen asunut kerrostalossa ensimmäiset n 25v ja en sinne halua takaisin ainakaan toistaiseksi.
Täällä keskustellaan sähkön kallistumisesta ja sinun viestisi rivien välistä ollut, että se on teille omakotiasujille ihan oikein ja nyt kaikki on kuten pitääkin olla teille pröystäilijöille. Laittakaa lämpöjä pienemmälle tai muuttakaa kerrostaloon jos kivistää sähkön hinta.
Putinin putkikaasu on tosiaan ollut Euroopassa todella halpaa. Ei ihme, että jengi on tukenut hänen imperialismiaan. Nyt kun sen tuonti on loppunut, niin Saksan pörssihinnat ovat kyllä vissiin Suomea ylempänä? En äkkiä keksinyt vastaavia verrokkilukuja Suomesta, mutta ne ovat kyllä selkeästi alemmat.Keski-Euroopan suurimmassa maassa, Saksassa, ei varsinaisen sähköenergian hinta ole ollut historiassa juuri kalliimpaa kuin Suomessa. Saksan kovaa hintaa selittää verotus.
Lämmitys tehdäänkin sitten kaasulla, joka on ollut vähintään vertailukelpoisen halpaa Suomen sähköön verrattuna.
Eli pitäisi palella kotona?
Kaukolämmössäkin on sähkönkäyttö lisääntynyt, lämpöpumppuja ja sähkökattiloita tehdään lisää.
Norjalaiset ovat rakentaneet jo niin paljon siirtoyhteyksiä britteihin ja etelään, että sielläkin hinnat ovat välillä ihan taivaissa. Ei siellä taida olla enää halpaa sähköä ostettavaksi.Olisiko kuitenkin helpointa rakentaa lisää siirtoyhteyksiä norja-ruotsi-suomi välille. Saataisiin Norjankin vesisähkö parempaan käyttöön. Norjalaiset taitaa olla nihkeitä tuulivoimalle, niin olisi win-win tilanne kun me saadaan heiltä tuulettomina päivinä vesivoimalla tuotettua sähköä ja norjalaiset voi himmailla veden kanssa kun meillä tuulee tai kesäisin aurinkovoimalla tuotettua sähköä.
Entä NO4 -> SE1 -> FI?Norjalaiset ovat rakentaneet jo niin paljon siirtoyhteyksiä britteihin ja etelään, että sielläkin hinnat ovat välillä ihan taivaissa. Ei siellä taida olla enää halpaa sähköä ostettavaksi.
Aasiassa? Kaukolämmössäkin on sähkönkäyttö lisääntynyt, lämpöpumppuja ja sähkökattiloita tehdään lisää.
Ainakin helenin kaukolämpö on älyttömän kallista verrattuna sähköön. Taitaa suunta olla lähinnä pois siitä.Onko kaupungistuminen kannattaminen ja toivominen radikaalia? No, okei sitten. Vaikea ymmärtää, miks tuo menisi ihon alle. Kaupungistuminen ja tiivis asuminen tekee monesta asiasta halvempaa per capita. Tämän ketjun puitteissa lämmitys lienee se tärkein asia. Sähkönkulutus laskisi, jos nykyiset sähkölämmitteiset OKT-asujat asuisivat kaukolämmön piirissä.
No, nyt sitten tiedät, etten kannata Vihreitä. Jos tuo tieto "lisäsi ymmärrystä koko ketjulle", niin olepa hyvä vain! Palataanko aiheeseen?
Mä en varsinaisesti tiedä paljonko NO4:sella on tuotantoa. Day-ahead "Sell" sarake on jotain 3.5GW ja kun sihtailen niin näyttäisi että siirtokapaa ulos on joku 2GW + "Buy" joku vajaa pari GW -> ei sieltä varmaan riitä vietäväksi mitään satoja megawatteja jatkuvasti ilman, että hinta on sama kuin naapurialueilla?Entä NO4 -> SE1 -> FI?
Tavallaan hyötysuhteen kannalta on melkein sama, että tuotetaanko lämpö lämpöpumpulla ja sähköllä vai suoraan öljyjattilassa kohteessa.
Sähköntuotannon hyötysuhde on noin 40 %. Saataisiinko lämpöpumpulla taas 1 kWh sähköstä keskimäärin 2 kWh lämpöä? Kovalla pakkasella suhde on 1:1.
Uusimmilla öljykattiloilla hyötysuhde oli lähelle 100%.
Kaukolämpö on ollut perinteisesti kunnan monopoliyhtiö ja sillä paikataan tarvittaessa kunnan taloutta. Kaukolämön hinnan jatkuvasta noususta on puhuttu iät ja ajat kymmeniä vuosia. Täälläpäin kaukolämpö tehdään jätepuuhakkeella ja joku vuosi puupolttoaineen hinta laski ja kaukolämmön hinta silti nousi.Ainakin helenin kaukolämpö on älyttömän kallista verrattuna sähköön. Taitaa suunta olla lähinnä pois siitä.
Lämmitän ilpeillä, eikä muuta järjellisen hintaista tapaa säästää sähköä ole.Ei, vaan jos ei halua maksaa lämmöstä, niin vähentää kulutusta, homma ILP:n tai kaksi jne. Nyt kiinteiden sopparien käyttäjien ei tarvinnut välittää tuon taivaallista hintapiikistä. Halutessaan saattoivat vääntää lämpöä kovemmalle. Jos kaikki olisivat pörssin piirissä, olisivat kaikki joutuneet kokemaan hinnan vaikutuksen kulutukseen ja todennäköisestä kulutus olisi laskenut enemmän. Samoin hinta.
Joka tapauksessa se sähkönkulutus olisi kerrostaloasunnossa kaukolämmön piirissa murto-osa verrattuna OKT joka on suorasähköllä lämpiävä. Hinta ohjaa tässäkin ihmisiä edullisemman lämityksen/asumisen piiriin.