- Liittynyt
- 20.10.2018
- Viestejä
- 2 666
Vesivoimaa ei voida suomessa kasvattaa luonnollisesti ja patoamatta täysin uusia tekoaltaita. Tällaiset keinotekoiset altaat metsiä tulvittamalla herättää varmasti suurta vastustusta ja hintakin on korkea. Toimisi sinänsä mainiosti sähkön varastointiin.Harvemmissa muodoissa se maksaa 20c. Vesivoiman, tuulen ja ydinvoiman kanssa tilanne tuskin on sellainen. Toki tämä nykyinen tilanne on seurausta paskasta politiikasta ja venäjään nojautumisesta. Jos ei sähkö riitä, niin säästöä ja katkoja sitten vaan.
Tuulivoimaa tulee ilman valtion tukeakin jo niin paljon, että kantaverkosta on tullut pullonkaula ja projekteja joudutaan viivyttelemään. Uhkana on eri hinta-alueet; esimerkiksi länsi-Suomessa olisi halvat hinnat ja itä-Suomessa taas kalliimpaa. Tuulivoiman ongelmana on vaihtelevuus ja toimivien sähkön varastointiteknologioiden puute.
Ydinvoimaa lisää. Ei tosin tällä vuosikymmenellä.
Bioenergia. Pelkällä sähköntuotannolla tuotantokustannus lienee yli 10snt/kWh. Yhdistelmätuotannossa hinta jotain 5-10snt/kWh välillä, mutta tarvii rinnalle joko prosessihöyryä käyttävää teollisuutta tai kaukolämpöasiakkaita. Sähköntuotanto tulee yhdistelmätuotannossa sivutuotteena ja sitä tuotetaan vain sen verran kuin lämmöntuotannontarve sallii. Tällä hetkellä pulaa puusta, kun iso osa puusta tuotiin Venäjältä. Hakkuita pitäisi lisätä, mikä ei nykyisissä hallituspuolueissa herätä haluja. Ja EU pyrkii myös torppaamaan tätä.
Hiili, kaasu. Päästökaupat, polttoainekustannukset yms tekijät nostavat hinnan lähemmäs 30snt/kWh. Päästökaupasta irtaantuminen pudottaisi hintaa, mutta poliittista tahtoa ei löydy.
Turve. Sähköntuotantolaitoksia ei ole juurikaan, ja tuskin kannattaa rakentaa.