• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Sähköenergian tuotanto, taustatekijät, hintatason määräytyminen, yms yleinen keskustelu aiheesta

Liittynyt
03.06.2022
Viestejä
199
Pysyvästi resrevikäytössä purkamissen asti oli varmaan Fortumin suunnitelma. Nyt sattui vaan että reservikausien välillä tuli pitempi rako keskellä kesää. Kriistallipallosta jäi näkemättä että huolto olisi piänyt tilata jo keväälle.
Onkin kummallista miksi kristallipallossa on ollut tällainen näkymä niin vahvana, että Fortum lunasti koko laitoksen itselleen 2019, siis käytännössä pidettäväksi koipussissa. Vielä 2018 TVO teki sillä sähköä.

Luulisi, että Fortumillakin on seurattu sähkön hintoja pitkin talvea ja kevättä ja hierottu käsiä, kun Meri-Porillakin pääsee viimein tekemään tiliä markkinoilla. Mutta ei, vaikuttaa siltä, että Meri-Porin käyttöönottoa ei ole edes suunniteltu vaikka markkinahinnat on mitä on.

Voisi toki kuvitella, että Fortumilla osataan laskea, mutta Fortumin Generation-divisioonan johtaja Simon-Erik Ollus on valtiotieteiden maisteri. Näinköhän nykytilannetta on edes tarkasteltu, vaan on katsottu jostain vanhasta konsulttiselvityksestä johtopäätös, että Meri-Porin kaltainen lauhdevoimalaitos ei ole nykymarkkinoilla kannattava. Eipä ole muutenkaan kovin vahva insinööri- ja laskentaosaaminen Fortumin johdolla:

Hauskaa (/ hirvittävää) kyllä katsella noita käyriä. 4000 € / MWh ostotarjouksia on 5700 MW asti. Jos tarjontaa olisi ollut 250 MW vähemmän, niin pörssihinta ei olisi nyt 520€ / MWh vaan 3000€ / MWh.Hauska myöskin tuo kysynnän viimeinen pätkä. "Kyllä me voidaan sähköä kuluttaa jos hinta on -500€ / MWh tai vähemmän" :rofl:
Mielenkiintoista dataa. Löytyykö näitä graafeja jostain julkisesti?
Mikähän ajatus tuotannon ensimmäisellä 4800 MW:llä on? Tuotetaan sähkö markkinoille, vaikka siitä joutuisi maksamaan 500€/MWh.
:rofl:

Jos Meri-Pori olisi tuottanut 200 MW, mihin hinta olisi asettunut? Entä täydet 565 MW?

Tehdäänkö tarjoukset sokkona, vai näkeekö ostajat ja myyjät millaiseksi käyrät on muotoutumassa? Pörssissähän näkee osakkeiden tarjoustasot.

Sähkön kokonaiskulutus näyttää olleen Fingridin mukaan vajaa 9000 MW. Miten varmistetaan, että ostajat ja myyjät ilmoittavat tai ovat ilmoittamatta esim. kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvan sähkön pörssiin? Hinnanmuodostus menee laa-laa-maahan, jos jotain sähköeriä on vain toisella laidalla.

Kyllähän tämä niin moneen vaikuttaa että poliitikoilla voi hyvinkin olla intressi tehdä jotain.
Muuten varmaan valiteltaisiin vihreän siirtymän valitettavia, tilapäisiä lieveilmiöitä mutta onneksi keväällä on vaalit tulossa.
 
Liittynyt
20.07.2019
Viestejä
1 806
2867MW öljy- ja hiilipolttolaitoksia on poistettu yleisön pyynnöstä. Tilalle 1600MW OL3, rajasiirron vahvennus Ruotsiin ja tuulta nimellisteholtaan tuhansia megawatteja. Venäjän siirron ja Hanhikiven laitoksen rakentamisen keskeytyminen yllätyksiä. Kyllä minusta olisi voinut huonomminkin mennä. Ei toki ole optimaalinen ja mielellään pari ydinvoimalaa enemmän saisi olla. Vesivoimaa ei Suomeen enää saa.

Sitten näistä euron per kilowatti -spekulaatioista.

Kallein pörssisähkökuukausi on toistaiseksi ollut joulukuu 2021, jolloin ka. oli 24c/kWh. Nyt heinäkuu oli 23 c/kWh. Vielä on matkaa, että keskihinnaksi tulee euro tai edes puolikas. Varsinkaan koko vuoden saati kuukauden osalta. Lisäksi yli 50% kuluttajista on kiinteä sopimus, joten läheskään kaikkia asia ei koske. Asiat siis syytä olla mittakaavassa. Johdannaisten perusteella talvi 2023-2024 on puolet halvempi kuin tuleva, joten katsotaan miten pitkässä juoksussa sähkön hinnan käy.
Nuo öljy-ja hiilivoimalaitokset on poistettu poliittisista ja taloudellisista syistä ajattelematta asioita sen pidemmälle. Järkevä ihminen olisi pitänyt poistetut laitokset reservissä siihen asti, että korvaava tuotanto on käytössä.

Mutta joillekin taisi olla tärkeämpää saada mainita sampanja-laseja kilistellessä, että meillä Suomessa romutetaan pikavauhtia vanhentuneita öljy-ja hiilivoimalaitoksia, sillä olemmehan maailman ensimmäinen hiilineutraalisuuden saavuttava maa. Lisäksi romutuksiin lähteneet energiayritykset saivat yhteensä maksimissaan muutaman miljoonan säästöt, kun 2867 MW tuotantovoimaa laitettiin matalaksi eikä tarvittu enää ylläpitoa.

OL3 on ollut vuosia epävarmuuden tilassa. Areva on välillä ollut lähdössä lätkimään, tuotannon aloittamista on siirretty useita kertoja eteenpäin ja useilla vuosilla. Lisäksi on ollut epävarmuutta, että saadaanko koko laitosta koskaan toimimaan luotettavasti. OL3:n ERP -tyyppinen reaktori on prototyyppi, jonka piti käynnistyä Olkiluodossa ensimmäisenä maailmassa, mutta kiinalaiset ehtivät ensin.

Tuulivoiman varaan ei voi talvikuukausina laskea kun kerran sen tuotto heittelee rajusti. En laskisi myöskään Ruotsista saadun energian varaan, viitaten aiemmin mainitsemaani artikkeliin.

Hanhikivelle pitäisi saada pikimmiten uusi toimittaja, mutta tästä ei apua lähitalveen tule.
 
Liittynyt
18.01.2019
Viestejä
255
Hauskaa (/ hirvittävää) kyllä katsella noita käyriä. 4000 € / MWh ostotarjouksia on 5700 MW asti. Jos tarjontaa olisi ollut 250 MW vähemmän, niin pörssihinta ei olisi nyt 520€ / MWh vaan 3000€ / MWh.

Toisaalta todellisuus ei ole näin dramaattinen/hirvittävä. Oikeastaan graafi kertoo siitä, miten pienellä osuudella sähkön kokonaistuotannosta käydään Suomessa aidosti kauppaa pörssissä. Pitää nimittäin muistaa, että koko tuosta pörssin sähkömäärästä hyvin isolta osin on aina vastaava kysyntä- ja tarjontamäärä de facto saman tahon käsissä. Tarkoittaa että tuo osa sähköstä jolle on kysyntä "millä hinnalla hyvänsä", siis 6100 MWh @ 3000-4000€, on tuotettu tai vähintään hintasuojattu samojen tahojen toimesta, jotka sen sähkön pörssistä ostavat. Ja määrät ovat siltä osin aika tarkasti hallinnassa. Ei näille yhtiöille synny siitä sähköstä taloudellista haittaa, vaikka pörssihinta olisi mikä. Aika pieni on se osuus sähköstä, joka lopulta oikeasti on tarjouspelin kohteena, vaikka 80 % sieltä pörssin kautta kierrätetäänkin.

Mutta mielenkiintoista tässä on se, miksi sähköyhtiöt Värettä lukuun ottamatta ovat olleet niin haluttomia tarjoamaan kuluttajille vähäriskisiä kysyntäjoustotuotteita (pörssisähkösopimus = suuririskinen kysyntäjoustotuote eli asiakas kantaa kaiken riskin). Miksi tuota punaista käyrää ei yritetä loiventaa eli ottaa kuluttajien iso massa mukaan kysyntäjoustoon?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 380
Yritysten osalta tilanne on myös usein murhaava jos sähkö maksaa 50 senttiä per kWh. Siinähän sitten viljelee jotain kasvihuone tomaattia ja kurkkua jossain Närpiön talvessa sen hintaisella sähköllä. Jossain jäähallissa voi olla mielenkiintoisen hintaisia vuoroja myynnissä jos sähkö on tuon hintaista ja hiihtokeskuksissakin hissilipuilla voi olla oma hintansa kun lumitykit ja hissit eivät ilman sähköä pyöri. Jonkun paperitehtaa tai terästehtaan tuskin kannattaa tuotantoa pyörittää jos sähkö on tuon hintaista vaan keskittyä sähkön trokaamiseen. Suomen vientituloille tuskin tekee kovin hyvää jos terästehtaat ja paperitehtaat seisovat kenties kuukausikaupalla talvella.
Joidenkin mielestä ei väliä, ei pidä puuttua mitenkään hintoihin, etenkin kun itellä halpa soppari vielä voimassa.
Mitäs ei ole terästehtaat ym tehny energiaremonttia ajoissa jne. Vetytalous jne. Ois pitänty pystyä laittaa käyntiin 6kk..
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Miksi tuota punaista käyrää ei yritetä loiventaa eli ottaa kuluttajien iso massa mukaan kysyntäjoustoon?
Kenties syynä on se, että esim. minun perheen kohdalla sähkölaskulla on vain 7,5% siitä, mikä olisi väestöön suhteutettuna meidän osuus koko Suomen sähkönkulutuksesta. Eli siis toisinsanoen vaikka jokainen kuluttaja koittaisi parhaansa mukaan joustaa, niin siitä tulisi ehkä 1% vaikutus kokonaisuuteen. Ja tuskin kaikki innostuu kuitenkaan. Ja muutenkin suurimmat kysyntäpiikit ja kalleimmat sähköt on ma-pe 8-16 jolloin valtaosa kuluttajista on töissä.

En ihan ymmärrä miksi halpa yösähkö on kadonnut valikoimista. Ennen muinoinhan se oli halpaa ja kaikki lämmitti lattian ja kattilan yöllä.

Sitte ne hävis kun pieru saharaan ja jäljelle jäi sentin ero päiväsähköön, yleensä vielä niin, että päivä sähkö oli kalliimpi kuin pelkkä 1 aika sähkön hinta.
Pakkohan sen päiväsähkön on olla kalliimpi jos yösähkö on halvempi. Eihän siinä muuten olisi myyjälle mitään järkeä.

Mutta onhan meillä nyt "yösähkö on steroids", eli pörssisähkö.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Mielenkiintoista dataa. Löytyykö näitä graafeja jostain julkisesti?
Nordpoolin sivuilta Aggregated Market Data

Mikähän ajatus tuotannon ensimmäisellä 4800 MW:llä on? Tuotetaan sähkö markkinoille, vaikka siitä joutuisi maksamaan 500€/MWh.
Ajattelisin että ovat riittävän varmoja siitä, että energian hinta ei mene koskaan alle 0 euroa ja jos menee nollaan euroon (jolloin kaikki 0-hintaiset eivät saa tuotantoaan myytyä), niin juuri heidän tuotantonsa menee kuitenkin kaupaksi. Eivät siis joudu esimerkiksi ajamaan ydinvoimalaa alas yhdeksi tunniksi tai kytkemään tuulivoimaloitaan* irti verkosta.

Muistelen että suomessa on tähän mennessä ollut 2 sellaista tuntia, jossa hinta olisi ollut alle nollan, mutta ei se silloinkaan tainnut olla kuin ehkä -10€/MWh.

( *En tosin tiedä olisiko tuulivoimalaa mitään ongelmaa kytkeä irti vai ei. Eli voiko tuulivoimalan lapoja esim. lukita niin että voimala ei tuottaisi jos sähköä ei osteta. Ja voiko moisen operaation tehdä etänä. En tiedä sitäkään että kuluuko tuulivoimala enemmän jos se ei tuota sähköä kovalla tuulella kuin jos se tuottaisi, vai päinvastoin)

Toisaalta todellisuus ei ole näin dramaattinen/hirvittävä. Oikeastaan graafi kertoo siitä, miten pienellä osuudella sähkön kokonaistuotannosta käydään Suomessa aidosti kauppaa pörssissä.
No mun mielestä tuo ei vaikuta asiaan ollenkaan. Eli graafin loppupää näyttäisi ihan samalta vaikka siellä alkupäässä olisi 10GW lisää. Enkä ehkä myöskään sanoisi että 72% on "pieni osuus".
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
844
Nuo öljy-ja hiilivoimalaitokset on poistettu poliittisista ja taloudellisista syistä ajattelematta asioita sen pidemmälle. Järkevä ihminen olisi pitänyt poistetut laitokset reservissä siihen asti, että korvaava tuotanto on käytössä.

Mutta joillekin taisi olla tärkeämpää saada mainita sampanja-laseja kilistellessä, että meillä Suomessa romutetaan pikavauhtia vanhentuneita öljy-ja hiilivoimalaitoksia, sillä olemmehan maailman ensimmäinen hiilineutraalisuuden saavuttava maa. Lisäksi romutuksiin lähteneet energiayritykset saivat yhteensä maksimissaan muutaman miljoonan säästöt, kun 2867 MW tuotantovoimaa laitettiin matalaksi eikä tarvittu enää ylläpitoa.

OL3 on ollut vuosia epävarmuuden tilassa. Areva on välillä ollut lähdössä lätkimään, tuotannon aloittamista on siirretty useita kertoja eteenpäin ja useilla vuosilla. Lisäksi on ollut epävarmuutta, että saadaanko koko laitosta koskaan toimimaan luotettavasti. OL3:n ERP -tyyppinen reaktori on prototyyppi, jonka piti käynnistyä Olkiluodossa ensimmäisenä maailmassa, mutta kiinalaiset ehtivät ensin.

Tuulivoiman varaan ei voi talvikuukausina laskea kun kerran sen tuotto heittelee rajusti. En laskisi myöskään Ruotsista saadun energian varaan, viitaten aiemmin mainitsemaani artikkeliin.

Hanhikivelle pitäisi saada pikimmiten uusi toimittaja, mutta tästä ei apua lähitalveen tule.
Sinulla on monta relevanttia asiaa viestissäsi. Silti sanon jälkiviisasteluksi kritisoida alasajopäätöksiä öljy- ja hiilivoimaloista.

Kun palataan muutama vuosi taaksepäin, niin miltäs maailma näytti:
1. Kansalaisten paine politikoille tehdä päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi
2. Päästöoikeuksien nouseva trendi
3. OL3 tulossa verkkoon (heheh)
4. Venäjän tuonnissa ei ongelmia
5. Ruotsista ja Norjasta halpaa vesivoimaa
6. Kulutus tasapaksua, koska raskaan teollisuuden alasajo
7. Sähkön hinta pääosin hyvin alhainen
8. Tuulivoima tunnistettu tulevaisuuden trendinä
9. Tehoreservi käytössä

Ei ollut näköpiirissä, että öljyä ja hiiltä kannattaa ylläpitää, saati laitoksiin investoida. Reservinkin ylläpito maksaa ja valtion mielestä 600MW riittää (Energiaviraston hankkima tehoreservi).

Kuten varmasti itsekin tarkoitat, nostaisin motkottamisen aiheeksi alhaisen omavaraisuusasteen eli rajasiirtoihin on tuudittauduttu toista vuosikymmentä ja tämä oli nähtävillä koko ajan. Tehoreservin koko olisi voinut olla suurempi. En olisi siitä kuitenkaan ollut itse yksityisasiakkaana valmis maksamaan muutamia vuosia sitten. Lisäksi öljyn + hiilen sijasta mielelläni löytäisin siihen muita ratkaisuja.

edit: korjattu kirjoitusvirheet
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
662
Mielenkiintoista dataa. Löytyykö näitä graafeja jostain julkisesti?
Nordpoolgroup, power market data, data downloads, aggregated price curves... Tjsp..

Mikähän ajatus tuotannon ensimmäisellä 4800 MW:llä on? Tuotetaan sähkö markkinoille, vaikka siitä joutuisi maksamaan 500€/MWh.
:rofl:
"Pakko" tuottaa, ydinvoimalat, vesivoimalat jos vesitaso on lähellä maksimitasoa, jotkut tuulivoimalat, yhteistuotanto laitokset jotka ajetaan lämmöntarven mukaan eikä sähköntuotanto saa helposti pois ja päälle... Sen tyyppistä.

Jos Meri-Pori olisi tuottanut 200 MW, mihin hinta olisi asettunut? Entä täydet 565 MW?
Siirrä tuotantokäyrä 565MW vasemmalle ja katso missä se kohtaa ostokäyrää.

Tehdäänkö tarjoukset sokkona, vai näkeekö ostajat ja myyjät millaiseksi käyrät on muotoutumassa? Pörssissähän näkee osakkeiden tarjoustasot.
Tehdään sokkona. Jokainen voi tottakai katsoa tuulivoimaennusteita, kulutusennusteita, ja seurata Nordpoolin UMM viestejä minne tulee ilmoituksia jos joku laitos räjähtää tai sammuu huollon takia.

Sähkön kokonaiskulutus näyttää olleen Fingridin mukaan vajaa 9000 MW. Miten varmistetaan, että ostajat ja myyjät ilmoittavat tai ovat ilmoittamatta esim. kahdenvälisiin sopimuksiin perustuvan sähkön pörssiin? Hinnanmuodostus menee laa-laa-maahan, jos jotain sähköeriä on vain toisella laidalla.
Jos sähköä tarjotaan pörssiin sitä on vaan pakko tuottaa jos pörssi ilmoittaa että X MW ostettiin. Jälkeenpäin kantaverkkoyhtiö selvittää kuluttiko joku liikaa tai liian vähän, tuottiko joku liikaa tai liian vähän, ja ne joutuu sitten maksamaan erotuksen. Fingridin avoimesta datasta näkee sitten tasesähkön hintaa.

Toisaalta todellisuus ei ole näin dramaattinen/hirvittävä. Oikeastaan graafi kertoo siitä, miten pienellä osuudella sähkön kokonaistuotannosta käydään Suomessa aidosti kauppaa pörssissä. Pitää nimittäin muistaa, että koko tuosta pörssin sähkömäärästä hyvin isolta osin on aina vastaava kysyntä- ja tarjontamäärä de facto saman tahon käsissä. Tarkoittaa että tuo osa sähköstä jolle on kysyntä "millä hinnalla hyvänsä", siis 6100 MWh @ 3000-4000€, on tuotettu tai vähintään hintasuojattu samojen tahojen toimesta, jotka sen sähkön pörssistä ostavat. Ja määrät ovat siltä osin aika tarkasti hallinnassa. Ei näille yhtiöille synny siitä sähköstä taloudellista haittaa, vaikka pörssihinta olisi mikä. Aika pieni on se osuus sähköstä, joka lopulta oikeasti on tarjouspelin kohteena, vaikka 80 % sieltä pörssin kautta kierrätetäänkin.
Hintasuojaus koskee siis vain pörssin keskihintaa. Jos tuotannossa ja kulutuksessa pystyy joustamaan, kannattaa ehdottomasti osallistua sähköpörssiin vaikka olisi minkälaiset hintasuojaukset.

Esimerkki;
Tuottaja T suojannut 1000MWh tuotantoa elokuussa hintaan 200€.
Kuluttayhtiö K suojannut sähkön hankintaa 1000MWh edestä elokuussa hintaan 200€/MWh.

Hintasuojaukset eivät vaikuta yhtään sähkön toimituksiin, eli molemmat käyvät kauppaa pörssissä.

T:n kristallipallo toimii, ja hän tuottaa ainoastaan tällä viikolla sähköä vesivoimaturbiinilla silloin kun sähkö maksaa 500€/MWh. Jospa sanoisimme että hän tuotti tasan 1000MWh, tulot ovat sitten 500000€, ja hänen keskimääräinen myyntihinta on 500€/MWh.

K:lla on iso elintarvikkeiden viileävarasto, tosin se on ollut tyhillään tähän viikkoon asti. Helleaallon ja ylösajon takia, sähk kuluu 600MWh hintaan 500€/MWh. Loput kaksi viikkoa tuulee ja sää on viileämpää ja hän kuluttaa 400MWh hintaan 100€/MWh. Yhteensä siis maksanut 340000€ sähköstä. Keskihinta 340€.

Ensimmäinen viikko sähkön hinta pörssissä oli esimerkiksi 0 koko viikon.
Pörssin keskihinta on sitten keskiarvo noista hinnoista (0, 500, 100, 100) ... 175 Euroa.

Erotus suojatasoon 25€.
Tuottaja T maksaa 1000 x 25€, 25000€.
Kuluttaja K saa 1000 x 25€, 25000€
(Jos välityspalkkio olisi 0).

Lopputulos on sitten:
T:n netto 475000€, sähkön laskennallinen keskihinta 475€
K:n netto 315000€, sähkön laskennallinen keskihinta 315€.

Suojaustason hintaan pääset vain jos kulutus tai tuotanto on tasainen ympäri vuorokauden jokainen päivä.

Mutta mielenkiintoista tässä on se, miksi sähköyhtiöt Värettä lukuun ottamatta ovat olleet niin haluttomia tarjoamaan kuluttajille vähäriskisiä kysyntäjoustotuotteita (pörssisähkösopimus = suuririskinen kysyntäjoustotuote eli asiakas kantaa kaiken riskin). Miksi tuota punaista käyrää ei yritetä loiventaa eli ottaa kuluttajien iso massa mukaan kysyntäjoustoon?
NGEllä taisi olla joku fifty/fifty kiinteä/pörssi sopimus. Suurin ongelma on varmaan myynnissä. Kuinkahan moni värien myyjistää edes ymmärtää miten välkkyn hinta määräytyy? Tuotteista tulee liian monimutkaisia, jos ne olisi pankki ne pitäisi ensin testata asiakkaan riskihalukkuutta ja kaikki ne muut asiat mitä pankit täytyy tehdä ennen kuin saa myydä sijoitustuotteita kuluttajalle....
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Hintasuojaukset eivät vaikuta yhtään sähkön toimituksiin, eli molemmat käyvät kauppaa pörssissä.
Sinänsähän mikään ei varmasti estäisi käymästä kauppaa tuntikohtaisilla futuureilla, mutta luultavasti riskiä vastaava hinta olisi sen verran kallis että suojausta kaipaavissa ei ole riittävää kiinnostusta.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 380
Pakkohan sen päiväsähkön on olla kalliimpi jos yösähkö on halvempi. Eihän siinä muuten olisi myyjälle mitään järkeä.

Mutta onhan meillä nyt "yösähkö on steroids", eli pörssisähkö.
Joo toki, mutta siis energialaskussa et saa mitään hyötyä kaksiaikasähkössä. Vain pelkästä siirrosta.
Itsellä ainakin oli joku 5,6snt/kwh päivä ja 4,6snt/kwh yö. Sitten kun otti pelkän 1 aikasähkön niin hinta oli 4,6 tai 4,9 tms.

Ajattelin vaan, että eikö kulutuksen kannalta olisi järkevää että tuo hintaero olisi suurempi, kuten pörssissäkin. Ihmiset siirtäisivät kulutusta enemmän yöhön jne. Itse en ainakaan paljon kattele nykyään milloin sähköä menee kun ei siihen mitään kannustintakaan tule yhtiöiltä. Helpottaa elämääkin ihan helvetisti.

btw.
Tänään taas huonoa pörssihintaa hiilivoimalle .. klo 7-22 28snt/kwh+ 09-15 yli 60snt..
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Joo toki, mutta siis energialaskussa et saa mitään hyötyä kaksiaikasähkössä. Vain pelkästä siirrosta.
Itsellä ainakin oli joku 5,6snt/kwh päivä ja 4,6snt/kwh yö. Sitten kun otti pelkän 1 aikasähkön niin hinta oli 4,6 tai 4,9 tms.
Kyllä mä voisin nyt ottaa mielelläni 5,6 päivä ja 4,6 yö :D

Mutta siis edelleenhän voi ottaa tuon pörssisähkön jos pystyy ohjaamaan kulutusta yöksi. Arvioisin että pääsee halvemmalla 24kk jaksolla kuin tällä hetkellä saatavalla kiinteähintaisella määräaikaisella sopimuksella (27 snt/kWh). Vielä enemmän säästää jos pystyy säätämään kulutusta niille öille kun tuulee.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 380
Kyllä mä voisin nyt ottaa mielelläni 5,6 päivä ja 4,6 yö :D

Mutta siis edelleenhän voi ottaa tuon pörssisähkön jos pystyy ohjaamaan kulutusta yöksi. Arvioisin että pääsee halvemmalla 24kk jaksolla kuin tällä hetkellä saatavalla kiinteähintaisella määräaikaisella sopimuksella (27 snt/kWh). Vielä enemmän säästää jos pystyy säätämään kulutusta niille öille kun tuulee.
Joo nuo hinnat oli siis jostain 5v takaa kun vaihdoin pois.

Voi toki ottaa pörssisähkön, mutta vaatisi vähän enemmän älyä kuin tyhmä tariffinohjaus :)
 
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
662
Sinänsähän mikään ei varmasti estäisi käymästä kauppaa tuntikohtaisilla futuureilla, mutta luultavasti riskiä vastaava hinta olisi sen verran kallis että suojausta kaipaavissa ei ole riittävää kiinnostusta.
Päiväkohtaisia löytyy... volyymit nolla.. kuukausi ja vuosineljännes futuureilla korkeimmat volyymit.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Voi toki ottaa pörssisähkön, mutta vaatisi vähän enemmän älyä kuin tyhmä tariffinohjaus :)
No ei tavallaan tarvis muuta kuin tariffiohjauksen. Lämmitetään lämminvesivaraajaa ja ladataan sähköautoa aina kun pörssisähkö on alle 2c/kWh. Pitäis vaan olla pykälää isompi lämminvesivaraaja että riittäis tarvittaessa pariksi viikoksi. 20 kuution varaajaan sais varastoitua reilun megawattitunnin lämpöä.

Sono Motors on muuten tuomassa 2023 myyntiin 30k€ sähköauton, jossa on aurinopaneelit ja 54kWh akku ja kaksisuuntainen lataus. JOS pörssisähköllä olis aina vaan tällaisia hintoja niin toi autohan maksais itsensä akkuvarastona 6 vuodessa. Tuotettu aurinkoenergia päälle niin varmaan 5 vuodessa. Sinänsä onneksi kai aika epärealistinen JOS.

Siirtokapasiteetin osalta Ruotsin ja Suomen kantaverkoilla on tavoitteena saada uusi 800MW siirtolinja Ruotsin ja Suomen välille vuoteen 2025 mennessä. Hankkeen kustannusarvio 200 miljoonaa euroa. Nykyisillä hintaeroilla Ruotsin ja Suomen välillä taidetaan saada tuo kustannettua kevyesti pullonkaulatuotoilla. Jo pelkästään tänään tulee SE3-FI pullonkaulatuottoa sellainen 3 M € ja SE2-FI pullonkaulatuottoa reilut 10 M €.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
908
Venäjähän sitä kaasua jättää toimittamatta, tehden jatkuvasti sopimusrikkomusta, sen sijaan että kyse olisi pakotteista.

Virhe on explisiittisesti siinä, että on tehty sopimuksia luottamuksettoman tahon kanssa.
Suomen osalta se oli kyllä Venäjä, joka ihan itse lopetti sekä sähkön että kaasun toimittamisen Suomeen.
Sähkön 14.5.2021.
ja
Maakaasun 21.5.2021.
Niin ne toimitukset loppuivat, koska sähköyhtiö ei voinut vastaanottaa maksuja pakotteiden takia, tai koska kaasusta ei suostuttu maksamaan.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
6 934
Niin ne toimitukset loppuivat, koska sähköyhtiö ei voinut vastaanottaa maksuja pakotteiden takia, tai koska kaasusta ei suostuttu maksamaan.
Huutonaurua. Venäjä muuttaa maksuehtoja yksipuoleisesti kesken sopimuskauden. Ja kehtaat väittää että tilanne johtuu pakotteista. Kaasusta siis puhun. Tosta sähköhommasta en oo pahemmin lukenu.

Edit: ja sähkön kohdalla tilanne on tämä: ”
– Näin äkillinen ilmoitus herättää kysymyksen siitä, onko RAO Nordicin kertoma syy todellinen.
Leskelä arvelee, että venäläisen sähkön tuonnin lakkauttaminen liittyy Suomen Nato-jäsenyyden hakemiseen.”

Eli katkaisu ei liity ajallisesti mihinkään pakotteisiin. Valittelevat että maksuliikenne on ”hankaloitunut”, mutta eivät anna mitään lisätietoja siitä että miten ja miksi ja voisiko asialle tehdä mitään.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 036
Ei mahda hinnat enää palata entiselleen, kun siirtoyhteyksiä parannetaan ja sitä on helpompi myydä muualle?
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
908
Liittynyt
23.01.2019
Viestejä
348
Ei mahda hinnat enää palata entiselleen, kun siirtoyhteyksiä parannetaan ja sitä on helpompi myydä muualle?
Tuskin kukaan varmasti osaa sanoa mikä on tilanne vaikkapa muutaman vuoden päästä.

Itse uskon että tilanne rauhoittuu ja hinnat laskevat ennen pitkää, ihan senkin takia ettei minkään maan kansantalous kestä tällaisia hintoja pidemmän päälle, mutta ihan nopeasti se ei valitettavasti nyt tapahdu.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Ei mahda hinnat enää palata entiselleen, kun siirtoyhteyksiä parannetaan ja sitä on helpompi myydä muualle?
Niin tällä hetkellä suuremmat siirtoyhteydet ruotsiin selkeästi laskisivat hintoja Suomessa eli palaisivat ainakin lähemmäs entisiä hintoja, mutta vaikea tietysti sanoa mikä tilanne on 3 vuoden päästä.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
6 934
Ei varmaankaan, mutta tässä nyt maksetaan näiden pakotteiden hintaa kalliin energian muodossa.
Täh?

Pakotteet ei edelleenkään kohdistunu kaasuun tai sähköön. Syy on yksiselitteisesti, siinä, että terroristivaltio venäjä ei pidä sopimuksistaan kiinni. Sähkön osalta ajoitus osuu (TÄYSIN SATTUMALTA) NATO hakemuksen kanssa samalle viikolle, ehkä olis pitäny olla hakematta?
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 036
Tuskin kukaan varmasti osaa sanoa mikä on tilanne vaikkapa muutaman vuoden päästä.

Itse uskon että tilanne rauhoittuu ja hinnat laskevat ennen pitkää, ihan senkin takia ettei minkään maan kansantalous kestä tällaisia hintoja pidemmän päälle, mutta ihan nopeasti se ei valitettavasti nyt tapahdu.
Varmasti laskevat, mutta pieni kutina ettei alle 10c hintoja enää nähdä.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Voihan sähkön ja kaasun myynnin lopettaminen olla Venäjän vastatoimi pakotteille, jolloin se johtuu pakotteista. Vastaavasti pakotteet ja Suomen Nato-hakemus johtuu Venäjän toimista. Eli Venäjä lopetti sähkön ja kaasun toimittamisen Venäjän toimien seurauksena.
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
908
Täh?

Pakotteet ei edelleenkään kohdistunu kaasuun tai sähköön. Syy on yksiselitteisesti, siinä, että terroristivaltio venäjä ei pidä sopimuksistaan kiinni. Sähkön osalta ajoitus osuu (TÄYSIN SATTUMALTA) NATO hakemuksen kanssa samalle viikolle, ehkä olis pitäny olla hakematta?
Länsi määrää pakotteita jonka seurauksena Venäjä määrää vastapakotteita. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää?

Itse olen skeptinen sen suhteen, että kuinka tehokkaita nämä pakotteet lopulta on. Venäjähän käy kauppaa muun maailman paitsi lännen kanssa ihan vapaasti, joten veikkaan että nuo pakotteet opitaan ennen pitkää kiertämään. Sodat voitetaan aseilla eikä pakotteilla.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Varmasti laskevat, mutta pieni kutina ettei alle 10c hintoja enää nähdä.
Itse olen melko varma että niitä nähdään vielä tällä viikolla. Mutta, tarkoititkin varmaan keskihintoja pidemmällä aikajaksolla kuin tunti.

Ensi yönä 0-5 välillä alle 1c/kWh ja vielä 5-7 välillä alle 10c/kWh

Sinänsähän jos keskihinnat on varmasti tulevaisuudessa yli 10c/kWh niin mikäli energiavarastojen syklistannuksissa päästään alle 5c/kWh, niitä kannattaisi nyt alkaa laittaa pystyyn.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
6 934
Sodat voitetaan aseilla eikä pakotteilla.
Ja jos suomi lähtee tonne sotimaan avuksi, niin terroristivaltio venäjä varmaan ei tekis mitään?

Länsi määrää pakotteita jonka seurauksena Venäjä määrää vastapakotteita. Mikä tässä nyt on niin vaikeaa ymmärtää?
Ja tosiaan se sähkö liittyy NATO hakemukseen, eikä mihinkään saatanan pakotteisiin. Venäjähän ei ole asettanut vientipakotteita sähkölle eikä kaasulle, se valittelee (tekaistuista) teknisistä ongelmista ja muusta paskasta.

Seuraavaksi varmaan ehdoitat, että al-qaida myy halpaa öljyä, ehkä kannattais tehdä niiden kans joku diili.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 036
Itse olen melko varma että niitä nähdään vielä tällä viikolla. Mutta, tarkoititkin varmaan keskihintoja pidemmällä aikajaksolla kuin tunti.

Ensi yönä 0-5 välillä alle 1c/kWh ja vielä 5-7 välillä alle 10c/kWh
Tunti ei ihan riitä vuodessa. No ehkä 10c on järkevä luku 10v keskiarvolle kun pitäisi laskea potentiaalista säästöä.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
6 349
Se on ihan totta että tuossa kaasuasiassa on rikottu sopimusta, mutta onko se muka jonkun mielestä yllätys että lännen pakotteille tulee myös vastatoimia?
Käsittääkseni kumpikaan osapuoli ei ole asettanut aiheessa pakotteita. Suomen sähkö ja kaasu meni kiinni ilmeisesti lähinnä natohakemukseen reagointina.
Mutta pientähän tämä nyt on meille suomalaisille verrattuna edelliseen kertaan, jolloin meni Karjala eli vajaat puoli miljoonaa ihmistä menetti kotinsa. Ja lähes satatuhatta henkensä. Yli kaksisataatuhatta haavoittui.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Tunti ei ihan riitä vuodessa.
No katsoin vuorokauden eteenpäin ja löysin nuo 7 tuntia. Noita alle 10c/kWh tunteja tullee olemaan seuraavan vuoden aikana suuruusluokkaa 500. Arvioisin että alle 2c/kWh tuntejakin tulee suuruusluokkaa 300.
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
6 349
Itse olen skeptinen sen suhteen, että kuinka tehokkaita nämä pakotteet lopulta on. Venäjähän käy kauppaa muun maailman paitsi lännen kanssa ihan vapaasti, joten veikkaan että nuo pakotteet opitaan ennen pitkää kiertämään. Sodat voitetaan aseilla eikä pakotteilla.
Varsin tuore tutkimus näyttäisi, että pakotteet toimivat huomattavasti paremmin kuin aiemmin on ajateltu.
Venäjä on siirtynyt myös julkaisemaan varsin valikoivasti erilaista tilastodataa, mikä myös kertoisi siitä, että pyrkivät peittelemään iskun syvyyttä,
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
30.11.2017
Viestejä
303
Hyvinhän tuo pörssisähkön hinta laskee heti kun tuulivoimasta irtoaa yli 2000MW. Vielä kun vain saataisiin kaikki ydinvoimalat samaan aikaan päälle niin on ihme jos hinnat tästä vielä nousis.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 036
No katsoin vuorokauden eteenpäin ja löysin nuo 7 tuntia. Noita alle 10c/kWh tunteja tullee olemaan seuraavan vuoden aikana suuruusluokkaa 500. Arvioisin että alle 2c/kWh tuntejakin tulee suuruusluokkaa 300.
Terminen talvi kestää etelässä 2640h, silloin noita alle 10c hintoja tarvitsisi.
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Terminen talvi kestää etelässä 2640h, silloin noita alle 10c hintoja tarvitsisi.
Niitä tulee talvellakin aivan varmasti aina kun tuulee enemmän. Tällä hetkellä jo, vaikka välillä on sähköpulaa ydivoimalan huoltokatkon yms. takia, pörssihinnat menee alle 1c/kWh kun tuulee enemmän. Suomen tuulivoimakapasiteetti on nyt 4,155 GW ja käynnissä olevia rakennushankkeita on yli 4GW ja lisäksi sellaisia millä on kaikki luvat mutta rakentaminen ei ole alkanut on noin 3GW.

Sanoisinkin että jos lämmitys menee sähköllä, niin iso varaaja olisi todella hyvä investointi.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
10 153
Niitä tulee talvellakin aivan varmasti aina kun tuulee enemmän. Tällä hetkellä jo, vaikka välillä on sähköpulaa ydivoimalan huoltokatkon yms. takia, pörssihinnat menee alle 1c/kWh kun tuulee enemmän. Suomen tuulivoimakapasiteetti on nyt 4,155 GW ja käynnissä olevia rakennushankkeita on yli 4GW ja lisäksi sellaisia millä on kaikki luvat mutta rakentaminen ei ole alkanut on noin 3GW.

Sanoisinkin että jos lämmitys menee sähköllä, niin iso varaaja olisi todella hyvä investointi.
No, sitä tuskin talvipakkaspäivinä kovinkaan usein tapahtuu.. Eiköhän talvella yleensä olla 5-10% tuulivoiman nimellistehosta..
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
6 349
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
No, sitä tuskin talvipakkaspäivinä kovinkaan usein tapahtuu.. Eiköhän talvella yleensä olla 5-10% tuulivoiman nimellistehosta..
Otin satunnaisen päivän 13.1.2022. oli koko vuorokauden tuulivoimatuotanto noin 2,5GW. Voihan se olla että törmäsin vain siihen säännön vahvistamaan poikkeukseen, mutta pidän epätodennäköisenä.

Voi olla että kovimpien pakkaspäivien tuotanto on aika pieni, eli jotta edulliset sähköt pystyisi hyödyntämään esim. lämmitykseen niin pitäisi olla kookas varaaja. Kuten aikaisemmin totesin niin 20 kuution varaajaan saisi jo megawattitunnin lämpöä.

Siinäpä innovaatio omakotitaloasujille: Uima-allas pihaan. Kesällä voi polskia. Talvella FinnFoamit pintaan ja lämminvesivaraajaksi :cool:

Vakavasti ottaen voi kyllä olla että lämpöä karkaisi turhan paljon. Tosin jos sitä saa "ilmaiseksi" tyylii 10€ / MWh niin siltikin voi päästä voitolle.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
24.10.2017
Viestejä
3 565
Terminen talvi kestää etelässä 2640h, silloin noita alle 10c hintoja tarvitsisi.
Ennen tätä nykyistä hintakriisiä ei talvellakaan ollut pörssissä montaa yli 10 c/kWh päivää. Jos en ihan väärin muista, niin n. 8 c/kWh on talvikuukausien keskiarvohinta, viime talvena lähti jo keulimaan - ennen Venäjän pakotteita yms. toimitusvaikeuksia. Selvästi alle 10 c se kylmimpien kuukausien hinta oli joka tapauksessa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
7 036
Otin satunnaisen päivän 13.1.2022. oli koko vuorokauden tuulivoimatuotanto noin 2,5GW. Voihan se olla että törmäsin vain siihen säännön vahvistamaan poikkeukseen, mutta pidän epätodennäköisenä.

Voi olla että kovimpien pakkaspäivien tuotanto on aika pieni, eli jotta edulliset sähköt pystyisi hyödyntämään esim. lämmitykseen niin pitäisi olla kookas varaaja. Kuten aikaisemmin totesin niin 20 kuution varaajaan saisi jo megawattitunnin lämpöä.

Siinäpä innovaatio omakotitaloasujille: Uima-allas pihaan. Kesällä voi polskia. Talvella FinnFoamit pintaan ja lämminvesivaraajaksi :cool:

Vakavasti ottaen voi kyllä olla että lämpöä karkaisi turhan paljon. Tosin jos sitä saa "ilmaiseksi" tyylii 10€ / MWh niin siltikin voi päästä voitolle.
Sitä 20 kuution varaajaa on vaan vähän vaikea hyödyntää.
 
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
662
Etelä Ruotsissa Karlshamnin voimala poltanut päivisin jo viikon verran 70 kuutiota öljyä tunnissa. Yleensä laitos on osa Ruotsin tehoreserviä, mutta seuraava reservikausi alkaa vasta 16.11. Nyt siis ihan kaupallisesti tuottaa sähköä öljyä polttamalla...
Toisaalta viime viikolla Suomen keskihinta oli ~270€ ja Ruotsissa SE4 aluehinta oli ~318€. Huomennakin halvin tunti maksaa 448,20€ (Suomessa 0,82€).

Jos ymmärsin oikein tuo laitos on 2 tunnin valmiudessa ympäri vuoden vaikka kuuluu reserviin ainoastaan talvikuukausina..

Edit: Tämän laitoksen omistaja joka niin fiksusti tuottaa sähköä kun se kannattaa on Suomalaisillekin vähän tutuksi tullut Uniper niminen yhtiö...
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
908
Ja jos suomi lähtee tonne sotimaan avuksi, niin terroristivaltio venäjä varmaan ei tekis mitään?
No ei varmaan kovin paljoa enempää kuin nyt. Ellei sitten täysi liikekannallepano ala Venäjällä. Jos tuo sota oikeasti halutaan lopettaa niin länsi voisi vaikka järjestää jonkin massiivisen ilmaoperaation jolla Venäjän joukot tuolla tuhotaan, ja ilmoittaa että jos Venäjä reagoi ydinaseilla niin siihen vastataan täydellä voimalla, sen sijaan että näperrellään näiden pakotteiden kanssa.

Ja tosiaan se sähkö liittyy NATO hakemukseen, eikä mihinkään saatanan pakotteisiin. Venäjähän ei ole asettanut vientipakotteita sähkölle eikä kaasulle, se valittelee (tekaistuista) teknisistä ongelmista ja muusta paskasta.
No miksi ikinä niitä nyt haluatkaan kutsua, mutta kyllähän tuo sähkö ja kaasu on ihan selvästi reaktio lännen pakotteisiin, tai Suomen tapauksessa ehkä myös NATO hakemukseen.

Venäläisyhtiö RAO Nordic keskeyttää sähkön tuonnin Suomeen lauantaiyönä yhdeltä. Syynä on yhtiön mukaan maksuliikenteen vaikeutuminen. RAO Nordic on kertonut, että sillä on ollut vaikeuksia vastaanottaa maksuja markkinoille myymästään sähköstä pakotteiden vuoksi.
Seuraavaksi varmaan ehdoitat, että al-qaida myy halpaa öljyä, ehkä kannattais tehdä niiden kans joku diili.
Nyt on muodikasta sanoa että me ei voida käydä kauppaa terroristivaltioiden kanssa, mutta sitten toisaalta esim. yhdysvalloille ei koskaan asetettu mitään pakotteita sen jälkeen kun se hyökkäsi laittomasti Irakiin vuonna 2003 ja aiheutti alueelle epävakautta jonka vaikutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä.

Käsittääkseni kumpikaan osapuoli ei ole asettanut aiheessa pakotteita. Suomen sähkö ja kaasu meni kiinni ilmeisesti lähinnä natohakemukseen reagointina.
Mutta pientähän tämä nyt on meille suomalaisille verrattuna edelliseen kertaan, jolloin meni Karjala eli vajaat puoli miljoonaa ihmistä menetti kotinsa. Ja lähes satatuhatta henkensä. Yli kaksisataatuhatta haavoittui.
Joo se on ihan totta, että meillä on vielä suhteellisen pienet ongelmat. Täällä ei ainakaan vielä sada taivaalta risteilyohjuksia ja tykinmurkuloita. Toisaalta kuten aiemmin tässä viestissä sanoin niin jos länsi haluaisi päättää tuon sodan mahdollisimman nopeasti niin voitaisiin järjestää vaikka joku desert storm tyylinen ilmaoperaatio jolla Venäjän joukot tuolla Ukrainassa tuhottaisiin, mutta samaan aikaan minimoitaisiin omat tappiot.
Varsin tuore tutkimus näyttäisi, että pakotteet toimivat huomattavasti paremmin kuin aiemmin on ajateltu.
Venäjä on siirtynyt myös julkaisemaan varsin valikoivasti erilaista tilastodataa, mikä myös kertoisi siitä, että pyrkivät peittelemään iskun syvyyttä,
Vähän ristiriitaista uutisointia näkynyt aiheesta. On varmasti ihan mahdollista ja todennäköistäkin että Venäjä yrittää peitellä vaikutuksia, mutta toisaalta esim. Bloombergiltä tuli vasta arvio jonka mukaan Venäjän talous ei ole supistunut odotetulla vauhdilla. Totuus varmaan saadaan lopulta tietää vasta pidemmän ajan kuluttua.


EDIT: Mutta ehkäpä nyt antaa olla tässä ketjussa, niin ei mene ihan täysin offtopiciksi
 
Liittynyt
19.05.2017
Viestejä
6 349
Energiavirasto laskee 6% nimellistehosta... Kyllä tuo on yhtä Lotto-sähköä.
Nyt sotket lukuja tahattomasti tai tahallisesti. Kysehän on nimittäin kokonaan eri asiasta. Toimitusvarmuusennusteiden tasearviointiluku (laskijan oma estimaatti) vrt. keskimääräinen toteutunut kapasiteettikerroin.
Ensimmäinen (6) on ns. stressitestiluku ja toinen (33) irl-toteuma.
 
Liittynyt
15.02.2021
Viestejä
662
Oho, tänään tapahtuu:

Klo 12:45 Nordpool tiedote: hintakattoon törmätty - pörssi ottaa käyttöön erikoismenettelyt.
Klo 13:35 Nordpool tiedote: Liettuassa kantaverkon tehoreservit aktivoitu huomisen sähkön saannin turvaamiseksi.

Sähkön hinta balttiassa huomenna klo 18-19: 4000€/MWh... :eek:
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 474
Oho, tänään tapahtuu:

Klo 12:45 Nordpool tiedote: hintakattoon törmätty - pörssi ottaa käyttöön erikoismenettelyt.
Klo 13:35 Nordpool tiedote: Liettuassa kantaverkon tehoreservit aktivoitu huomisen sähkön saannin turvaamiseksi.

Sähkön hinta balttiassa huomenna klo 18-19: 4000€/MWh... :eek:
Mitäs siellä kädetetään, kun saada hinnat noin pahasti lähtemään lapasista?
 
Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
1 320
Oho, huomenna harmittaa jos on pilvistä 18-19 :cool:

Jaa ei ollutkaan Suomessa.
 
Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
6 934
Nyt on muodikasta sanoa että me ei voida käydä kauppaa terroristivaltioiden kanssa, mutta sitten toisaalta esim. yhdysvalloille ei koskaan asetettu mitään pakotteita sen jälkeen kun se hyökkäsi laittomasti Irakiin vuonna 2003 ja aiheutti alueelle epävakautta jonka vaikutukset näkyvät vielä tänäkin päivänä.
Hienoa whataboutismia taas kerran. Muuta venäjälle jos haluat halpaa sähköä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
192 789
Viestejä
3 488 538
Jäsenet
62 209
Uusin jäsen
tattimatti6

Hinta.fi

Ylös Bottom