Aloin ostaa kultaa (jos selaat taaksepäin niin ekasta myynnistä löytyy kaunis kuva).No mitä teit kun tajusit tämän 20 vuotta sitten ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Aloin ostaa kultaa (jos selaat taaksepäin niin ekasta myynnistä löytyy kaunis kuva).No mitä teit kun tajusit tämän 20 vuotta sitten ?
Aloin ostaa kultaa (jos selaat taaksepäin niin ekasta myynnistä löytyy kaunis kuva).
Mikä kullekin sitten on hyvä tuotto. Itsellä ensimmäiset ostot alle 500 ja hinta on nyt kuusinkertainen. Riittää mulle hyvin varsinkin kun panostus on suuri. Jos samaan aikaan olisi ostanut keskimääräisen Suomi-osakesalkun niin kaukana olisi tuotot ja SP500 osinkoineen olisi suunnilleen samoissa. Eli kyllä nyt on ollut oikea aika omistaa kultaa, mikä ei tietysti pidä paikkaansa suurimpana osana ajasta. Ja kuten todettua niin rahajärjestelmän paineet vaan kasaantuvat kokoajan lisää.Tein itse samoin, mutta vaikka tässä nyt on noin 15 vuotta kultaa omistettu, niin onhan tuon arvonkehitys ollut ihan paskaa viimeistä paria vuotta lukuunottamatta. En kyllä enää pidättele hengitystäni sen suhteen. Omistan myös hopeaa aika monta kiloa, ja se on ollut vielä paskempi edes "vakuutuksena". Kumpikaan ei seuraa sitä narratiivia millään tavoin, mitä netin pahimmat rommarit jauhkaavat.
Youtubeen menee niin kullanhamstraajat rakentelee myös bunkkereita ja sokerivarastoja.Tein itse samoin, mutta vaikka tässä nyt on noin 15 vuotta kultaa omistettu, niin onhan tuon arvonkehitys ollut ihan paskaa viimeistä paria vuotta lukuunottamatta. En kyllä enää pidättele hengitystäni sen suhteen. Omistan myös hopeaa aika monta kiloa, ja se on ollut vielä paskempi edes "vakuutuksena". Kumpikaan ei seuraa sitä narratiivia millään tavoin, mitä netin pahimmat rommarit jauhkaavat.
Ihan mielenkiinnosta, minkä suuruista osinkoa maksaa suurinpiirtein nuo osinko-etf:t?Youtubeen menee niin kullanhamstraajat rakentelee myös bunkkereita ja sokerivarastoja.
Näkisin, että kulta on ihan hyvä hajautusmahdollisuus. En lähtis all in:ia tekemään kultaan. Jos olisi pakko minimoida riskit niin hyvin hajautettu maailmanlaajuinen osinko etf tai pari. Jos isot vakaat osingonmaksajat joita etf:ien kautta satoja salkussa lopettaa osinkojen maksamisen niin lienee se bunkkeri+sokerivarastokaan ei pelasta. Osinko etf:ien kylkeen pieniriskisiä lainapapereita.
Data voi olla uusi kulta AI:n ja robotiikan aikakaudella.
Mikä kullekin sitten on hyvä tuotto. Itsellä ensimmäiset ostot alle 500 ja hinta on nyt kuusinkertainen. Riittää mulle hyvin varsinkin kun panostus on suuri. Jos samaan aikaan olisi ostanut keskimääräisen Suomi-osakesalkun niin kaukana olisi tuotot ja SP500 osinkoineen olisi suunnilleen samoissa. Eli kyllä nyt on ollut oikea aika omistaa kultaa, mikä ei tietysti pidä paikkaansa suurimpana osana ajasta. Ja kuten todettua niin rahajärjestelmän paineet vaan kasaantuvat kokoajan lisää.
Bitcoin olisi ollut parempi, mutta se on liian tuore ilmiö ja kuulostaa liikaa vedonlyönniltä. Kullalla kuitenkin taustaa tuhansia vuosia ja kuuluu myös keskuspankkien taseeseen.
Youtubeen menee niin kullanhamstraajat rakentelee myös bunkkereita ja sokerivarastoja.
Näkisin, että kulta on ihan hyvä hajautusmahdollisuus. En lähtis all in:ia tekemään kultaan. Jos olisi pakko minimoida riskit niin hyvin hajautettu maailmanlaajuinen osinko etf tai pari. Jos isot vakaat osingonmaksajat joita etf:ien kautta satoja salkussa lopettaa osinkojen maksamisen niin lienee se bunkkeri+sokerivarastokaan ei pelasta. Osinko etf:ien kylkeen pieniriskisiä lainapapereita.
Data voi olla uusi kulta AI:n ja robotiikan aikakaudella.
Riippuu tosi paljon siitä millaisen osinko etf:n haluaa. Yleisesti luotettavana pidettyä osinkoa ja kasvua tasapainotteleva SCHD maksaa 4% vuositasolla, osingot kolahtaa tilille kvartaaleittain. SCHD pyrkii myös kasvamaan inflaatiota nopeammin. Pieniriskiset+kasvua on tuolla 3%-4%/vuosi tasolla + kasvu. VYMI voi olla vaihtoehto kansainväliselle puolelle(4%)Ihan mielenkiinnosta, minkä suuruista osinkoa maksaa suurinpiirtein nuo osinko-etf:t?
Vanhoista maileista katoin niin ostin 2013 bitcoineja noin 86 euron hintaan. Lisäksi mainasin muutamia. Myin pois tuplahintaan tjms. Olin visionääri mutta en kärsivällinen sijoittaja!Jep, bitkon alkupuolella jotkut pioneerit ostivat nykyisen valuaation mukaan aika helkkarin kalliita pizzoja yms.![]()
Buffettkin veti huteja ja myi liian aikaisin. Tosin se oppi niistä hudeista. Veti myös sellaisen hudin kuin, että olisi inteliä ollut tarjolla ihan alkuvaiheessa, mutta buffethan ei sijoittanut teknologiayrityksiin kuin ihan uran loppupuolella(apple). Teknologiahudeista buffet ei oppinut, Apple sijoituskin vähän niin ja näin oliko se oikeasti buffet vai se toinen heppu joka ajoi ostoksen läpi.Vanhoista maileista katoin niin ostin 2013 bitcoineja noin 86 euron hintaan. Lisäksi mainasin muutamia. Myin pois tuplahintaan tjms. Olin visionääri mutta en kärsivällinen sijoittaja!
Kärsivällsyyttä oppii hyvin vaikka MAX:in Warren Buffett dokkarista. Autistihan se kaveri on mutta helvetin älykäs sijoittaja joka ymmärtää maailman kahdeksannen ihmeen: korkoa korolle ilmiön.
Sen vuoksi ne oli teoreettista koska laskentatehoa ei ollut. Vähän hankala paperilla estimoida paperilla jotain beta kertoimia capmista tai laskea hajontoja ja vertailla niitä. Buffetin lainaus on juuri sitä lottokuponkitoimintaa, missä Buffet on toki pärjännyt mainiosti. Rahoitus haarautui itsenäiseksi oppiaineeksikin vasta sodan jälkeen. Arvosijoittaminen nyt on sellanen populääritermi sille pääomapiirien itsestäänselvyydelle, että halvalla kannattaa ostaa ja kalliilla myydä. Kasvusijoittaminen on korkeiden voittojen hamuamista suurella riskillä. Noissa ei ole mitään sinänsä uutta ollut paitsi populärisointi ja "brändäys". Pyrkimyksessä matemaattisesti jotenkin pyrkiä saamaan perusteluita tai indikaattoreita osakkeiden hinnalle ja niiden muutoksille oli se uutuusarvo.Ei edes laskentateho vaan ei ollut esim. arvosijoittamista tai kasvusijoittamista keksitty/tuotu mainstreamiin. Vasta ensimmäisiä kirjoja tullut aiheesta ulos. Oli enemmän teoreettista kuin main stream käytäntöä. Lainaukseen liittyvä buffet tuumasi allaolevasti
Ei tästä nyt kannata enempää väitellä. Perehdyt buffetin, mungerin & co taipaleeseen. Selviää miten paljon oli tuntematonta ihan perusteissa ennen kuin edes mennään mihinkään laskentatehoa vaativaan. Nykyinen sijoitusteoria + päässälaskutaito riittäs siihen, että jos olis ollut 1920,30,40,50 luvulla liikenteessä niin olisi voinut dominoida tietämättömiä jotka pelas lottoa. Graham 1949, ei mennyt heti viraaliksi, myöhemmin paalutettu yhdenlaiseksi merkkiteokseksi. Buffet&munger ajan kanssa keksi asioita ja vei niitä eteenpäin, lähtivät melko onnettomalta tietopohjalta liikenteeseen. Hyvin mielenkiintoinen kaari miten buffetin ja mungerin uran aikana teoria ja sijoittamisen mekanismit kehittyivät, tupakantumpeista arvoon, kasvuun ja myöhemmin teknologiaan. Tosin ei buffet koskaan teknologiaa oikeasti tajunnut.Sen vuoksi ne oli teoreettista koska laskentatehoa ei ollut. Vähän hankala paperilla estimoida paperilla jotain beta kertoimia capmista tai laskea hajontoja ja vertailla niitä. Buffetin lainaus on juuri sitä lottokuponkitoimintaa, missä Buffet on toki pärjännyt mainiosti. Rahoitus haarautui itsenäiseksi oppiaineeksikin vasta sodan jälkeen. Arvosijoittaminen nyt on sellanen populääritermi sille pääomapiirien itsestäänselvyydelle, että halvalla kannattaa ostaa ja kalliilla myydä. Kasvusijoittaminen on korkeiden voittojen hamuamista suurella riskillä. Noissa ei ole mitään sinänsä uutta ollut paitsi populärisointi ja "brändäys". Pyrkimyksessä matemaattisesti jotenkin pyrkiä saamaan perusteluita tai indikaattoreita osakkeiden hinnalle ja niiden muutoksille oli se uutuusarvo.
Kirjaimellisesti kun ei omista edes laskinta tietokoneesta puhumattakaan. Pääosan informaatiosta lukee (paperisista) sanomalehdistä. Jotenkin tyylikästä kun pesee silti sijoittamisessa muut.Tosin ei buffet koskaan teknologiaa oikeasti tajunnut.
Kryptot ovat puhdasta spekulointia, eivät sijoittamista. Ihan sama olisi murehtia RAY:n pokeripelin virheellisiä tuplausvalintoja.Vanhoista maileista katoin niin ostin 2013 bitcoineja noin 86 euron hintaan. Lisäksi mainasin muutamia. Myin pois tuplahintaan tjms. Olin visionääri mutta en kärsivällinen sijoittaja!
Kärsivällsyyttä oppii hyvin vaikka MAX:in Warren Buffett dokkarista. Autistihan se kaveri on mutta helvetin älykäs sijoittaja joka ymmärtää maailman kahdeksannen ihmeen: korkoa korolle ilmiön.
Harmi, kun koneet muuttuneet vuosien saatossa. Vanhoissa kräkätty ja oli helppo. Iso, iso, pieni ja tietyissä koneissa, kun valinta on A:n keskellä, niin pieni. Vaati hieman refleksejä. Sijoittaminen oli helppoa.Ihan sama olisi murehtia RAY:n pokeripelin virheellisiä tuplausvalintoja.
Kuinka hyvin Buffet on ylipäätään voittanut markkinat etenkin viimeisinä aktiivivuosinaan / vuosikymmeninään...? Varmasti joskus onkin aktiivisesti piessyt muut, mutta oliko se aikaa jolloin ei muillakaan ollut mitään digitaalisia apuvälineitä avustamassa ja markkinat eivät myöskään olleet läheskään yhtä tehokkaita kuin nykyisin? En jotenkin jaksa uskoa, että Buffet onnistuisi vielä nykyään (jos ei olisi eläköitynyt) aktiivisesti voittamaan markkinoita, jossa vastassa ovat ties mitkä botit ja tekoälyagentit rajattomilla tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillään. Saati sitten, että tavallinen piensijoittaja pystyisi siihen, muuten kuin sattuman ja tuurin avustamana.Kirjaimellisesti kun ei omista edes laskinta tietokoneesta puhumattakaan. Pääosan informaatiosta lukee (paperisista) sanomalehdistä. Jotenkin tyylikästä kun pesee silti sijoittamisessa muut.
Mulle jäi kuva, että buffet oli aikansa tuote. Pystyi ajattelemaan firmoja jotka toimivat lähes muuttumattomassa maailmassa ja poimimaan sieltä voittajia ja voittavia bisnesmalleja. Imi oppia graham&co:lta ja oli lähes ensimmäisenä soveltamassa sen ajan mittapuulla uusimpia teorioita käytäntöön. Mun aikaisemmin linkkaama podcasti tekee tähän hyvin vahvan argumentin miten esim. vakuutusbisnes tai coca cola osuu tuohon muottiin.Kuinka hyvin Buffet on ylipäätään voittanut markkinat etenkin viimeisinä aktiivivuosinaan / vuosikymmeninään...? Varmasti joskus onkin aktiivisesti piessyt muut, mutta oliko se aikaa jolloin ei muillakaan ollut mitään digitaalisia apuvälineitä avustamassa ja markkinat eivät myöskään olleet läheskään yhtä tehokkaita kuin nykyisin? En jotenkin jaksa uskoa, että Buffet onnistuisi vielä nykyään (jos ei olisi eläköitynyt) aktiivisesti voittamaan markkinoita, jossa vastassa ovat ties mitkä botit ja tekoälyagentit rajattomilla tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillään. Saati sitten, että tavallinen piensijoittaja pystyisi siihen, muuten kuin sattuman ja tuurin avustamana.
Ei ole Buffett voittanut indeksiä tällä vuosituhannella. Piensijoittajahan voi nimenomaan voittaa markkinat, koska pienyhtiöiden kohdalla markkinat ovat epätehoikkaimmat. Buffett itse on todennut että tekisi miljoonan taalan varallisuudella 50% vuosituottoa.Kuinka hyvin Buffet on ylipäätään voittanut markkinat etenkin viimeisinä aktiivivuosinaan / vuosikymmeninään...? Varmasti joskus onkin aktiivisesti piessyt muut, mutta oliko se aikaa jolloin ei muillakaan ollut mitään digitaalisia apuvälineitä avustamassa ja markkinat eivät myöskään olleet läheskään yhtä tehokkaita kuin nykyisin? En jotenkin jaksa uskoa, että Buffet onnistuisi vielä nykyään (jos ei olisi eläköitynyt) aktiivisesti voittamaan markkinoita, jossa vastassa ovat ties mitkä botit ja tekoälyagentit rajattomilla tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillään. Saati sitten, että tavallinen piensijoittaja pystyisi siihen, muuten kuin sattuman ja tuurin avustamana.
Mitä tarkoittaa markkinat? Laitoin Buffettin Brk.a:n (sininen kuvaaja) kanssa viivalle SXR8:n (SP500 kasvu-ETF) ja SP500TR:n (SP500 osingot ja muut tuotot huomioituna).Kuinka hyvin Buffet on ylipäätään voittanut markkinat etenkin viimeisinä aktiivivuosinaan / vuosikymmeninään...? Varmasti joskus onkin aktiivisesti piessyt muut, mutta oliko se aikaa jolloin ei muillakaan ollut mitään digitaalisia apuvälineitä avustamassa ja markkinat eivät myöskään olleet läheskään yhtä tehokkaita kuin nykyisin? En jotenkin jaksa uskoa, että Buffet onnistuisi vielä nykyään (jos ei olisi eläköitynyt) aktiivisesti voittamaan markkinoita, jossa vastassa ovat ties mitkä botit ja tekoälyagentit rajattomilla tiedonkeruu- ja analyysimenetelmillään. Saati sitten, että tavallinen piensijoittaja pystyisi siihen, muuten kuin sattuman ja tuurin avustamana.
Renaissance Technologies is the best performing investment firm of all time. And yet no one at RenTec would consider themselves an “investor”, at least in any traditional sense of the word. It’d rather be more accurate to call them scientists — scientists who’ve discovered a system of math, computers and artificial intelligence that has evolved into the greatest money making machine the world has ever seen. And boy does it work: RenTec’s alchemic colossus has posted annual returns in the firm’s flagship Medallion Fund of 68% gross and 40% net over the past 34 years, while never once losing money. (For those keeping track at home, $1,000 invested in Medallion in 1988 would have compounded to $46.5B today… if you’d been allowed to keep it in.) Tune in for an incredible story of the small group of rebel mathematicians who didn’t just beat the market, but in the words of author Greg Zuckerman “solved it.”
Tarkasteltiin siis sitä, että onko Buffett enää viime vuosina/vuosikymmeninä/kuluvalla vuosituhannella voittanut markkinat.Ehkä hyvä verrokki kuka voittaa tai ei voita markkinoita on sequoia capital vs. berkshire hathaway. Toinen noista on vähän dinosaurus ja toinen ei niin. Jos buffet/berkshire hathaway olisi tajunnut teknologian niin sequoia capitalia ei ehkä olisi ikinä syntynyt.
Sequioian sijoituksia kuvassa, olleet mukana startup vaiheesta lähtien. Toki sequoia on vetänyt hutejakin, mutta niinhän ne kaikki firmat. Sequoia lähtee ihan alkuvaiheessa startuppeihin mukaan ja pysyy kyydissä mukana pitkään, auttaa firmoja. Ei pikavoittoja.
![]()
Algoritmitreidaajista renaissance technologies lienee lyömätön. Eivät edes ota rahaa sisään kun pelaavat omilla+työntekijöiden rahoilla. Upea ja kiinnostava podcasti linkin päässä algoritmisijoittamisesta. Palkkaavat "Parhaat" matemaatikot ja viritetty systeemit niin, että kukaan ei halua lähteä firmasta kun poislähtiessä menettäisi mahdollisuuden pitää rahaa firman rahastossa jotka takoo voittoa ennätystahdilla vuodesta toiseen.
![]()
Renaissance Technologies | Acquired Podcast
The complete podcast (and transcript!) of Renaissance Technologies history and business strategy.www.acquired.fm
taidan keskustella eri asiasta kuin muut. Mun pointti liittyi esim. siihen, että intel osakkeita startup vaiheessa tarjottiin buffetille muttei kelvannut. Buffet ylipäänsä vältellyt kaikki teknot poislukien apple. Apple sijoituskin todellisuudessa muiden kuin buffetin käsialaa berkshire hathawayn sisällä. Buffet otti 2011 eeppisesti turpaan ostamalla ibm:aa.Tarkasteltiin siis sitä, että onko Buffett enää viime vuosina/vuosikymmeninä/kuluvalla vuosituhannella voittanut markkinat.
Hieman erikoinen veto valita markkinoita edustamaan ainakin minulle tuntematon Sequioa Capital, joka siis ilmeisesti on startupeihin alkuvaiheessa sijoittava rahasto.
Ultimately, Combs and Weschler convinced Buffett to pull the trigger on Apple.
In reality, Charlie was the “architect” of the present Berkshire, and I acted as the “general contractor” to carry out the day-by-day construction of his vision.
At Berkshire’s annual general meeting in 2012 he said he’d never buy Apple or Google because he “just didn’t know how to value them.”
Viime vuonna Berkshiren osake voitti S&P500 indeksin mutta ainahan lukuja voi käännellä kumpaan suuntaan tahansa.Aika pitkään buffetin sijoitukset tuottaneet indeksiä huonommin. Muu porukka berkshire hathawaylla
Mä olen kritisoinut buffettia ja buffetin sijoituksia teknologian aikakaudella. Berkshiren parhaat sijoitukset(apple, paras sijoitus koskaan) ei ole buffetin käsialaa. Buffet on feilannut viimeiset 20v, berkshire hathaway ei niinkään. Nippu lainauksia ja enemmän edellisessä viestissä ja edellisen viestin linkin päässä jotka todentaa väitteeni. Jos buffet olisi lähtenyt sille tarjottuihin intel(70-luvulla), microsoft(90-luvun alkupuolella gates toitotti buffetille, että osta MS ja intel), google, amazon jne jne. sijoituksiin edes pienellä panoksella mukaan niin berkshire hathaway näyttäs eriltä. Apple mikä saa berkshiren näyttään hyvältä ei buffetin käsialaa. Buffet toki osti 2011 IBM:aa, se oli katastrofi.Viime vuonna Berkshiren osake voitti S&P500 indeksin mutta ainahan lukuja voi käännellä kumpaan suuntaan tahansa.
Kannattaa huomioida että Berkshire ei tähtää kvartaali pikavoittoihin. Kassassa on 334 miljardia käteistä vastaavia tuotteita.
Vähän outoa sanoa, että Buffet on failannut 20v ja Berkshire ei, kuitenkin toiminut pääjohtajana koko tuon ajan?Mä olen kritisoinut buffettia ja buffetin sijoituksia teknologian aikakaudella. Berkshiren parhaat sijoitukset(apple, paras sijoitus koskaan) ei ole buffetin käsialaa. Buffet on feilannut viimeiset 20v, berkshire hathaway ei niinkään. Nippu lainauksia ja enemmän edellisessä viestissä ja edellisen viestin linkin päässä jotka todentaa väitteeni. Jos buffet olisi lähtenyt sille tarjottuihin intel(70-luvulla), microsoft(90-luvun alkupuolella gates toitotti buffetille, että osta MS ja intel), google, amazon jne jne. sijoituksiin edes pienellä panoksella mukaan niin berkshire hathaway näyttäs eriltä. Apple mikä saa berkshiren näyttään hyvältä ei buffetin käsialaa. Buffet toki osti 2011 IBM:aa, se oli katastrofi.
Kyse siitä mihin vertaa. Ilman yksittäistä apple sijoitusta mihin buffet piti suurinpiirtein pakottaa tarina olis erilaine. Ibm ostos 2011, se ettei ostanut intel/ms/google/amazon kun tarjottiin. Buffet oli nero yhdenlaisena aikana ja ei niin nero toisenlaisena aikana. Ei sovi unohtaa mungerin vaikutusta.Vähän outoa sanoa, että Buffet on failannut 20v ja Berkshire ei, kuitenkin toiminut pääjohtajana koko tuon ajan?
En tiedä onko lista ajan tasalla, mutta nopealla googlauksella käteinen ja osakkeet on puolet markkina-arvosta, eli eiköhän siellä muutakin arvoa ole.
Tein itse samoin, mutta vaikka tässä nyt on noin 15 vuotta kultaa omistettu, niin onhan tuon arvonkehitys ollut ihan paskaa viimeistä paria vuotta lukuunottamatta. En kyllä enää pidättele hengitystäni sen suhteen. Omistan myös hopeaa aika monta kiloa, ja se on ollut vielä paskempi edes "vakuutuksena". Kumpikaan ei seuraa sitä narratiivia millään tavoin, mitä netin pahimmat rommarit jauhkaavat.
Kyse siitä mihin vertaa. Ilman yksittäistä apple sijoitusta mihin buffet piti suurinpiirtein pakottaa tarina olis erilaine. Ibm ostos 2011, se ettei ostanut intel/ms/google/amazon kun tarjottiin. Buffet oli nero yhdenlaisena aikana ja ei niin nero toisenlaisena aikana. Ei sovi unohtaa mungerin vaikutusta.
Jätän vänkäämisen tähän, ne joita oikeasti kiinnostaa jaksanee kuunnella aikaisemmin linkatun 10h mittaisen acquired berkshire hathaway podcastin. Niille jotka ei jaksa niin ketjussa riittävästi lähteitä mistä näkee onnistumiset ja epäonnistumiset.
TLDR, buffetin osuus brk:sta hävinnyt indeksille pitkänaikaa.
Parempi olisi verrata kokonaistuoton huomioivaan SP500TR:ään.Oikeastaan kulta on voittanut S&P 500:n tän vuosituhannen aikana... niin oudolta kuin se kuulostaakin.
Gold Breaks Through $3,000 as Trump Turbocharges Record Rally
Tämä oli tarjous ostaa inteliä 1970-luvulla startup vaiheessa. Pikku summa inteliin siinä kohtaa olisi poikinut.Hyvä ainakin se, ettei Inteliin tarttunut. Eihän tuo mikään raketti ole vuodesta 2011 ollut (jopa arvonmenetystä,jos ei osinkoja huomioisi eli IBM pessee sen ainakin selvästi). AMD tai nVidia sen sijaan olisivat.
Oikeastaan kulta on voittanut S&P 500:n tän vuosituhannen aikana... niin oudolta kuin se kuulostaakin.
Nyt oli vain valittu harvinaisen epäreilu aikaväli, kuplasta sotaan ja kauppasotaan, niin pääsi tuottamaton turvasatamakin vaihteeksi voittamaan.
Musta tuollainen on aina tosi harhaanjohtava tapa mitata eroja tuotoissa. Kulta on siis voittanut kun valitaan yksi tietty ostohetki 1.1.2000 ja yksi myyntihetki 2000-luvulla. Mutta kun halutaan saada kattavampi kuva siitä, miten eri omaisuusluokat ovat tuottaneet jollain aikavälillä, niin sitä ei musta pitäisi tehdä tasan yhden ostohetken perusteella koska lopputulos on niin herkkä sille yhdelle valitulle päivälle. Ja silti tätä tapaa harrastetaan ihan joka paikassa
Paremman kuvan antaa esim. säännölliset ostot kultaan vs. säännölliset ostot indeksiin. Silloin tulos ei ole yhden valitun päivämäärän armoilla ja antaa paljon enemmän niitä datapisteitä. Ja tietenkin pitää huomioida kokonaistuotto, ei vain hintaindeksiä.
Toki sama pätee arvostuspäivään. Jos niitä on vain 1, on tulos todella herkkä valitulle hetkelle. Tähän on monta tapaa saada paremmin keskiarvoistettu tuotto. Jostain syystä alan ammattilaisetkin ja lehdistö ovat niin laiskoja, että aina valitaan se tasan yksi ostopäivä ja yksi myyntipäivä ja sillä tuotolla kuvataan koko aikavälin tuottoa.
Tämäpä juuri. Ei näitä vertailuja pitäisi tehdä yhden päivämäärän perusteella. Valitse toinen päivämäärä niin saat haluamasi tuloksen.
se on voittanut kyseisen indeksin melkoisen pitkältä ajalta