Nyt tehtävä selaa sp500 vaikka 50 vuoden ajalta ja pohdi onko koskaan kestänyt päästä omilleen vuosia
Katso vaikka vuosituhannen vaihteen IT-kuplaa. Tai 2008 finanssikriisiä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nyt tehtävä selaa sp500 vaikka 50 vuoden ajalta ja pohdi onko koskaan kestänyt päästä omilleen vuosia
Kyllä se on ihan fyysinen: SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF USD Unhedged (Acc) | A1JJTD | IE00B3YLTY66
Kulut 0,17%, 3500+ yritystä, mukana kehittyvät ja kehittyneet, isot ja pienet firmat. Tämän hetken yksi parhaimmista jos ajatellaan laajaa hajauttamista ja matalia kuluja. Ja siis mukana Nordnetin kk-säästössä. Pieni miinus on yli 200e yksikköhinta.
Tulkistin tuon niin, että olisi ollut synteettinen, mutta vastaava löytyi myös EUNL:stä. Itse olen pitäytynyt EUNL:ssä, koska suurempi vaihto ja itsellä kehittyviä markkinoita muuten vähän reilummin salkussa.
Nyt tehtävä selaa sp500 vaikka 50 vuoden ajalta ja pohdi onko koskaan kestänyt päästä omilleen vuosia
Wei confirmed in the Thursday earnings call that the CoWoS packaging capacity, which links processors to high-bandwidth memory (HBM), was still the bottleneck.
"From last year to this year, we have more than doubled" the CoWoS capacity, claimed Wei, adding that next year the company could double it again.
Sit sama vaikka Japanin osalta.Nyt tehtävä selaa sp500 vaikka 50 vuoden ajalta ja pohdi onko koskaan kestänyt päästä omilleen vuosia
Tai omxhpi ts. suomi voi miettiä. Fundamentit vie ja kaikki maat/indeksit ei ole saman fundamentin varassa. Onko jokin muuttunut minkä vuoksi sp500 ei tulisi kasvamaan ts. amazon, microsoft, google, apple,... globaalit jätit lakkaisivat kasvamasta/optimoimasta voittoa? Vaikka noita megayrityksiä pilkottaisiin niin ne pilkotut osat lienee jatkais sp500:ssa + kasvua? Jos mun pitäs heittää nopalla tulevaisuudesta niin isot vie ja pienet vikisee. Sekin huomionarvoista, että jos joku nvidia tuhoutus niin se poistetaan sp500:sta ja sinne tulee tilalle joku muu.Sit sama vaikka Japanin osalta.
Mag7 + monet muut sp500:saa mukana oleva yritykset ovat niin globaaleja, että vaikea nähdä sp500:sta vain jenkkisijoituksena. Meta, google, microsoft, tesla, nvidia, netflix jne.Kuitenkin on täysin mahdollista, että yksittäisen maan pörssi voi mörniä jopa vuosikymmeniä, myös sen kultaisen S&P 500:n. Tänä päivänä monet kysyy miksi ei laittaisi 100% sijoituksia Yhdysvaltoihin, kun se on tuottanut viime vuosikymmeninä niin paljon paremmin kuin muiden maiden pörssit. Maailmanlaajuisella hajautuksella on kuitenkin omat hyötynsä ja markkinat odottaa jo tällä hetkellä Yhdysvaltojen yrityksiltä huomattavaa ylisuoriutumista muuhun maailmaan verrattuna.
70-luvun alkupuolelle, jolloin linkin kuvaaja syöksyy, osuu öljykriisi, varmasti globaalisti indeksit laskeneet. Vietnamin sodallakin lienee ollut jotain vaikutusta Yhdysvaltojen talouteen. Lisäksi onko Euroopasta tullut kilpailua kun jälleenrakennuksesta oli selvitetty ja tuotanto pyörinyt tavallisesti jo jonkin aikaa.Jos puhutaan yksittäisten maiden pitkistä karhumarkkinoista, niin 70 ja 80-luvun stagflaatio Yhdysvalloissa on ehkä jopa 2000-luvun IT-kuplaa ja finanssikriisiä rumempaa katsottavaa. Testfol.io S&P 1966-1982
Harmillista, kun Nordnetin kaupankäyntilainasta sijoitusvakuutustilin sisältöä vastaan ei ole kuulunut mitään. Laittelin tästä viestiä Nordnetin viestikeskuksen kautta ja kun siihen ei oltu noin parissa viikossa vastattu, niin tänään soitin perään. Ainakaan puheluun vastannut aspa ei osannut sanoa aikataulusta mitään muuta, kuin että prosessissa on. Tilanne vielä vuodenvaihteen tienoilla oli se, että voisi tulla jo maaliskuussa.
Ne jotka ovat lainaa hakeneet AOT:tä tai OST:tä vastaan, niin osaatteko kertoa joutuuko summasta riippumatta aina tekemään jonkin sortin tuloselvityksen, eli ilmoittamaan Nordnetille tulot ja menot? Ja niistä varmaan pitää jotkut tositteet tarjota? Pitääkö tilitapahtumista/-otteista liittää kappaleet? Vai onko niin, että jos hakee riittävän vähän lainaa, esim. 10k € ja vakuuksina löytyy AOT:ltä/OST:ltä 100k € sijoituksia, niin selviääkö ilman tulo-&menoselvitystä?
Haluan vähän selvittää tilannetta etukäteen sitä varten, sitten kun SV:tä vastaan alkaa saamaan lainaa.
AI tuskin on kupla mutta ei tiedetä mikä AI markkinan kooksi asettuu. Sama koko kuin nyt, tuplaa koon, kymmenkertaistaa koon? Pelkkä rahankäyttö AI konesaleihin ei kerro totuutta kun samalla ilmeisesti on perinteisiin cpu-konesaleihin satsaamista vähennetty. On myös kirjanpidollisia syitä miksi kuluttaa ennakkoon kun monen ison firman kassassa on rahaa mille pitäisi löytää käyttöä. Toisaalta sp493 ei ole kovin menestynyt. Miten lie tulossa olevat koronlaskut vaikuttavat sp493:een?
Komppaan tähän. Tässä on mielestäni samoja piirteitä kuin IT kuplassa aikanaan. Erilaisia tekoälyfirmoja on noussut kuin sieniä sateella ja jokainen vääntää sitä omaa tekoälyä useinmiten vielä ilman että mitään konkreettista käyttöä tai toimivaa liiketoimintamallia sille heidän tuotteelleen on. Näinhän se oli IT kuplan aikana. yritykset myivät kilvan palveluita jotka olivat olemassa vasta konseptina ilman toimivaa konkreettista tuotetta tai yhtään maksavaa käyttäjää ja moni perustui kuvitelmaan mitä kaikkea tällä voisi tehdä, ilman että varsinaisia käyttötarkoituksia vielä olisi.puheiden tasolla kupla on siinä, että AI:n kykyyn tehdä ja mullistaa kaikkea ladataan aivan liialliset odotukset ja todellisuudessa AI:n sovellutukset jäävät jonkun kapean osa-alueen käyttöön.
Toisaalta oletettu AI kupla on hyvin erilainenkin kuin it kupla. AI kupla paljon kytkeytyy tsmc, supermicro/dell/hp, nvidia ja komponenttivalmistajat(muistipiirit, optiset kaapelit jne) akselille jotka tekevät fyysisiä tuotteita joita ei saada tuotettua yhtä paljon kuin on kysyntää ja tulokset+voitot katossa. IT kuplassa oli toisin kun myytiin mielikuvia ja tulos jäi tekemättä.Komppaan tähän. Tässä on mielestäni samoja piirteitä kuin IT kuplassa aikanaan. Erilaisia tekoälyfirmoja on noussut kuin sieniä sateella ja jokainen vääntää sitä omaa tekoälyä useinmiten vielä ilman että mitään konkreettista käyttöä tai toimivaa liiketoimintamallia sille heidän tuotteelleen on. Näinhän se oli IT kuplan aikana. yritykset myivät kilvan palveluita jotka olivat olemassa vasta konseptina ilman toimivaa konkreettista tuotetta tai yhtään maksavaa käyttäjää ja moni perustui kuvitelmaan mitä kaikkea tällä voisi tehdä, ilman että varsinaisia käyttötarkoituksia vielä olisi.
Ihan samat merkit on AI:ssa. Mallit eivät ole juurikaan kehittyneet parissa vuodessa ja edelleen on suuria ongelmia hallusinointien kanssa joka rajaa aika paljon käyttöä. En ole oikein nähnyt että missään olisi tehty oikeasti uutta liiketoimintaa AI:n avulla vaan käyttötapaukset ovat lähinnä yksittäisten asioiden tehostamista. Aika usein ihminen tekee ne asiat tehokkaammin ja tarkemmin kuin vaikka joku glorifioitu chatbot vastailisi kysymyksiin. Esimerkkinä vaikka M365 Copilotit yms arvailee edelleen tuloksia joten ei niihin voi asiantuntijatyössä kunnolla luottaa.IT kuplassa oli toisin kun myytiin mielikuvia ja tulos jäi tekemättä.
Linkissä ketju missä on seurattu AI:n/Konealgoritmien kehitystä. Kehitystä on tapahtunut paljon viimeisen 2v aikana. Syksyllä/talvella tulossa kokonaan uusi gpt versio: Robotit ja tekoäly vie työpaikatIhan samat merkit on AI:ssa. Mallit eivät ole juurikaan kehittyneet parissa vuodessa ja edelleen on suuria ongelmia hallusinointien kanssa joka rajaa aika paljon käyttöä. En ole oikein nähnyt että missään olisi tehty oikeasti uutta liiketoimintaa AI:n avulla vaan käyttötapaukset ovat lähinnä yksittäisten asioiden tehostamista. Aika usein ihminen tekee ne asiat tehokkaammin ja tarkemmin kuin vaikka joku glorifioitu chatbot vastailisi kysymyksiin. Esimerkkinä vaikka M365 Copilotit yms arvailee edelleen tuloksia joten ei niihin voi asiantuntijatyössä kunnolla luottaa.
onkohan tuolla mitään merkitystä, mutta jossain kohtaa on ilmeisesti muuttunut nordnetin etf-kuukausisäästössä markkina xetrasta johonkin "xoff se" ja perinteisten iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) EUNL on muuttunut => IRRRF (ISIN IE00B4L5Y983) ja toinen iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) IS3N on muuttunut => ISAPF (ISIN IE00BKM4GZ66)
tilitapahtumista kun lataa laskelman toimeksiannosta pdf koneelleKerrotko, että missä on muuttunut? Mulla on salkussa yhä EUNL, salkun kk-sopimuksessa on EUNL, saatavilla olevassa ETF-listauksessa on yhä EUNL. Nordnet listaa EUNL:n markkinaksi yhä XETRA:n. Esim. IRRRF löytyy hausta ja markkina sille on jenkkien "OTC Markets".
Eli missä havaitsit tuollaisen muutoksen?
tilitapahtumista kun lataa laskelman toimeksiannosta pdf koneelle
En siis itsekään aivan suoriltaan lähtisi tätä AI-hypeä vertaamaan mihinkään vuosituhannen vaihteen IT-kuplaan vaikka melkoisia odotuksia tuolle onkin ladattu.
joo tuskin tässä on hätää kun salkussakin näkyy vain yksi rivi eli sama tuote. Lataan noita pdf joka kuukausi kun kirjaan morningstarin palveluun, että näkee yhdestä paikasta koko salkkukokonaisuuden, niin tänä vuonna pistänyt silmään nuo muutokset kun muistaakseni oli niissä pdf säännönmukaisesti eunl ja is3n ja markkina xetra ja nyt tänä vuonna ollut jotain muutaSiellä näkyy vähän mitä sattuu. HTML:ssä saattaa näkyä IRRRF ja kun avaa PDF:n samasta tapahtumasta, näkyy jossain transaktiossa EUNL ja toisessa IRRRF. IE00B4L5Y983 on kuitenkin ihan oikea tuote:
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) | A0RPWH | IE00B4L5Y983
Key facts and comparisons for iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUNL | IE00B4L5Y983) ➤ justETF – The ETF Screenerwww.justetf.com
Eli sinänsä mikään ei ole muuttunu. Ehkä jollain markkinapaikalla, jota NN käyttää tuota myydään tuolla toisella tikkerillä vaikka kyse on samasta paperista. Salkussa sulla on kuitenkin vain EUNL:ää, ei mitään muuta.
Mutta Microsoftin pörssiarvosta se Copilotin osuus on vain pieni murto-osa ja valtaosa perustuu massiiviseen azure/O365/Windows jne liikevaihtoon ja voittoon. Jos pörssissä MS:n kohdalla on jotain AI-kuplaa, se on kevyttä vs. IT-kupla jossa tuotteettomat ja liikevaihdottomat firmat arvostettiin korkealle.Ihan samat merkit on AI:ssa. Mallit eivät ole juurikaan kehittyneet parissa vuodessa ja edelleen on suuria ongelmia hallusinointien kanssa joka rajaa aika paljon käyttöä. En ole oikein nähnyt että missään olisi tehty oikeasti uutta liiketoimintaa AI:n avulla vaan käyttötapaukset ovat lähinnä yksittäisten asioiden tehostamista. Aika usein ihminen tekee ne asiat tehokkaammin ja tarkemmin kuin vaikka joku glorifioitu chatbot vastailisi kysymyksiin. Esimerkkinä vaikka M365 Copilotit yms arvailee edelleen tuloksia joten ei niihin voi asiantuntijatyössä kunnolla luottaa.
Meinaat, että tekoälyn 1-2 vuotta sitten generoimat biisit / videot / kuvat / tekstit olivat samalla tasolla kuin nykyiset? Hyppönen just vertaili nyt ja viime vuonna luotuja biisejä ja erontuntui isolta.Ihan samat merkit on AI:ssa. Mallit eivät ole juurikaan kehittyneet parissa vuodessa ja edelleen on suuria ongelmia hallusinointien kanssa joka rajaa aika paljon käyttöä. En ole oikein nähnyt että missään olisi tehty oikeasti uutta liiketoimintaa AI:n avulla vaan käyttötapaukset ovat lähinnä yksittäisten asioiden tehostamista. Aika usein ihminen tekee ne asiat tehokkaammin ja tarkemmin kuin vaikka joku glorifioitu chatbot vastailisi kysymyksiin. Esimerkkinä vaikka M365 Copilotit yms arvailee edelleen tuloksia joten ei niihin voi asiantuntijatyössä kunnolla luottaa.
Kyselin kerran Copilotilta mistä löydän yhden Dynamics CRM:n asetuksen. Copilot kertoi yksityiskohtaisesti mistä se löytyy. Kun klikkasin sen käyttämää viittausta niin se avasi Salesforcen ohjesivuston.Ihan samat merkit on AI:ssa. Mallit eivät ole juurikaan kehittyneet parissa vuodessa ja edelleen on suuria ongelmia hallusinointien kanssa joka rajaa aika paljon käyttöä. En ole oikein nähnyt että missään olisi tehty oikeasti uutta liiketoimintaa AI:n avulla vaan käyttötapaukset ovat lähinnä yksittäisten asioiden tehostamista. Aika usein ihminen tekee ne asiat tehokkaammin ja tarkemmin kuin vaikka joku glorifioitu chatbot vastailisi kysymyksiin. Esimerkkinä vaikka M365 Copilotit yms arvailee edelleen tuloksia joten ei niihin voi asiantuntijatyössä kunnolla luottaa.
Ovat kehittyneet, mutta eivät mielestäni riittävästi verrattuna hypeen. Pelkästään isompien mallien rakentaminen ei kanna loputtomasti ja esim energiankulutus kasvaa sitä mukaa ellei kehitetä jotain uutta lähestymistapaa. Varmaan osittain tosin pienempien mallien hyödyntäminen rajatuissa käyttötapauksissa mitigoi tätä. Veikkasin ainakin että noille alustojen tarjoajille tulee jossain vaiheessa skaalautuvuusongelmia mikäli kaikki ottavat näitä malleja laajasti käyttöön.Meinaat, että tekoälyn 1-2 vuotta sitten generoimat biisit / videot / kuvat / tekstit olivat samalla tasolla kuin nykyiset? Hyppönen just vertaili nyt ja viime vuonna luotuja biisejä ja erontuntui isolta.
Generatiiviset mallit ovat musta edelleen kehittyneet. Ei se tarkoita että ovat täydellisiä, ja erityisesti että niitä sovelletaan oikein.
Kehitystä tapahtuu muuallakin, kun budjetteja alueelle kasvatetaan.
AI jo ihan nykyään on aiheuttanut leegioittain irtisanomisia esimerkiksi graafisen designin ympärillä, ja värkit sen kun jatkaa kehittymistään. Toki on eri asia sellainen puhdas AI-pohjoinen business mutta jo nykyisellään sen mahdollistama tehostaminen näkyy firmoissa jo tänään ja entistä enemmän tulevaisuudessa.Eiköhän AI ole kupla siinä mielessä kuin dotcom oli kupla 2000-luvun vaihteessa. Eiköhän tuo AI ole iso juttu tulevaisuudessa, kuten oli internettikin.
Sama se oli dotcomissakin. Kyllä se internetin tärkeys oli jo selvä juttu sillon 2000-luvun vaihteessa ja eikä internetin kehitys pysähtynyt kun markkinat romahti. Siinä vaan kesti hetken ennen kuin ne odotukset internetin osalta oikeasti toteutui. Siinä välissä markkinoilla tuli sellainen realismiin palaaminen kun ymmärrettiin, ettei hommat etenekkään ihan niin nopeasti.AI jo ihan nykyään on aiheuttanut leegioittain irtisanomisia esimerkiksi graafisen designin ympärillä, ja värkit sen kun jatkaa kehittymistään. Toki on eri asia sellainen puhdas AI-pohjoinen business mutta jo nykyisellään sen mahdollistama tehostaminen näkyy firmoissa jo tänään ja entistä enemmän tulevaisuudessa.
SPYI 100%. Tai IUSQ 100%. Tai muu vastaava koko maailmaan hajauttava rahasto.
Huonompi kuin oikeasti hajautettu yksittäinen rahasto, mutta parempi kuin suurimmalla osalla sijoittajista, joiden varat ovat kolmessa suomalaisessa osakkeessa koska P/E-luku, oSinkkotrosentti ja toimari niin sanoivat.
Mistä tuota SPYI:tä saa kätevimmin hankittua?
Mitenkä tuo veroton tonni toimikaan? Jos oletetaan että on Nordnetissä 1000€ ETF omistus jonka arvo noussut 2000€, niin saako koko potin kotiutettua ilman veroja kunhan myy kahdessa tonnin erässä?
Sitähän ostetaan ihan vain pörssistä kuten muitakin ETF:iä. Tosin olikohan Danske, jonka kautta tuota ei saa ostettua eivätkä halua lisätä valikoimiin jostain ihmeen syystä. Näin kerrottiin naapurifoorumilla. Nordean kautta 1% kulukatto. Ja Nordnetin kautta tuota saa kk-säästön avulla 2.5e/ostokerta.
toisinsanoen, ei mullista mitään, mutta voidaan hyödyntää kapeilla käyttöalueilla. Esim. jossain hallinnoltaan älyttömän raskaassa vakuutusbisneksessä lukemaan jotain tusinahakemuksia, valtionhallinnossa tarkastamaan jotain tusinahakemuksia yms.On myös proof pointteja, että AI:n avulla voi tehostaa bisnestä. Aikaisemmin linkattu ja auki selitetty klarna esimerkiksi tekee isot säästöt ai:lla(markkinointikampanjat, kuvageneraatio, chatbot hanskaa 2/3 osaa tukipyynnöistä). Ei minusta ole mitään syytä miksi moni muukin firma ei voisi tehdä ai:n avulla parempaa tulosta.
Ihan samaan tapaan teki tulosta it kuplan aikaan ne, jotka sai jotain tehostusta toimintaansa internetistä ja tietokoneiden parantumisesta. Kuitenkin hypetys oli mitä oli niinkuin nytkin on. Samat asiat tuli konkreettiseksi kun tappeli jonkun järjettömiä virheilmoituksia oksentavan windows 98 kanssa ja vingutti 56k modeemia, kuin tän järjettömiä vastauksia oksentavan chat GPT:nkin kanssa. Silti sillä wintoosallakin ja modeemilla oli paikkansa kun ei tarvinnu enää mennä pankin aulaan maksamaan laskuja.Mun argumentti liittyi tuloksentekoon ja esimerkkeihin missä on tehty tulosta toisin kuin it-kuplan aikaan. Klarna konkreettinen esimerkki miten AI:lla voi tehdä tulosta muutkin kuin rautaa myyvät firmat. Linkattu ketju lienee paikka pohtia syvällisemmin sitä onko ai puolella tapahtunut kehitystä vai ei.
Väärä ketju. Noi asiat on käsitelty ja vastattu moneen kertaan täällä: Robotit ja tekoäly vie työpaikattoisinsanoen, ei mullista mitään, mutta voidaan hyödyntää kapeilla käyttöalueilla. Esim. jossain hallinnoltaan älyttömän raskaassa vakuutusbisneksessä lukemaan jotain tusinahakemuksia, valtionhallinnossa tarkastamaan jotain tusinahakemuksia yms.
Edelleen ainakin nämä testailemani ilmais chatGPT ovat sellaisia tasoltaan, että alkavat tuottamaan silkkaa paskaa kun rupee kysymään jotain vähääkään monimutkaisempaa tai menemään syvemmälle ton antamiin vastauksiin. Ei siis oikeastaan kovin käyttökelpoisia juurikaan missään. AI kupla/hype tuntuu olevan siinä, että se AI on inhimillistetty. Kukaan ei kysy taskulaskimelta muita kuin taskulaskimelle sopivia kysymyksiä mitkä se handlaa nopeemmin kuin yksikään ihminen. AIssa pitäisi muistaa että pohjimmiltaan se on se sama "taskulaskin".
Ihan samaan tapaan teki tulosta it kuplan aikaan ne, jotka sai jotain tehostusta toimintaansa internetistä ja tietokoneiden parantumisesta. Kuitenkin hypetys oli mitä oli niinkuin nytkin on. Samat asiat tuli konkreettiseksi kun tappeli jonkun järjettömiä virheilmoituksia oksentavan windows 98 kanssa ja vingutti 56k modeemia, kuin tän järjettömiä vastauksia oksentavan chat GPT:nkin kanssa. Silti sillä wintoosallakin ja modeemilla oli paikkansa kun ei tarvinnu enää mennä pankin aulaan maksamaan laskuja.
On silti varmasti niitäkin yrityksiä, mitkä ylimitoittavat AI:n tuomat hyödyt omalle liiketoiminnalleen. Aika sitten tuo ne esiin.
Sama se oli dotcomissakin. Kyllä se internetin tärkeys oli jo selvä juttu sillon 2000-luvun vaihteessa ja eikä internetin kehitys pysähtynyt kun markkinat romahti. Siinä vaan kesti hetken ennen kuin ne odotukset internetin osalta oikeasti toteutui. Siinä välissä markkinoilla tuli sellainen realismiin palaaminen kun ymmärrettiin, ettei hommat etenekkään ihan niin nopeasti.
Minusta tässä pitäisi kyllä ehdottomasti nyt erotella ne rauta valmistajat ja se tekoälyohjelmistoja valmistava liiketoiminta. Sinäänsä rautapuolella ei ole minusta niin hätää sillä ne ylisuuret odotukset kohdistuvat nimenomaan tuonne varsinaisen tekoälyn kehittämiseen, ei niinkään siihen rautaan jolla se ajetaan. Toki se raudan myynti voi huipusta hieman laskea jos ohjelmiston osalta ei päästä tavoitteisiin mutta en sinäänsä näkisi tuota raudan valmistajia kaatavana uhkana. Toki se joka on huipulla sijoittanut saattaa menettää rahaa sillä voi olla että sieltä huipulta laskeudutaan alas ainakin joksikin aikaa.Väärä ketju. Noi asiat on käsitelty ja vastattu moneen kertaan täällä: Robotit ja tekoäly vie työpaikat
dot.com kuplassa ja oletetussa ai kuplassa sellainen iso ero ettei ollut maksavia asiakkaita ja liikevoittoa dot.comissa. Raha tuli sijoittajilta. Kun sijoittajat lopettivat rahan pumppaamisen syntyi massiivinen konkurssiaalto kun ei ollut oikeaa bisnestä eikä maksavia asiakkaita. Yksinkertaistettuna P/E luvut katossa. Nyt esimerkiksi nvidia on P/E:lla halvempi kuin ennen ai-boomia. Tulosentekokyky noussut nopeammin kuin osakekurssi.
Mä uskon, että AI/Koneoppiminen tekee saman minkä autot hevosille. Sijoittajana vaan pitäisi osata arvata oikeat autot ja hevoset, mutta vaikeaahan se on. Ehkä sp500, mag7 jne. on varmempi veto arvostuksista huolimatta kuin yrittää löytää lumihiutale(pun intended).
Jos pitäisi johonkin historialliseen verrata niin mun mielestä kultaryntäys olisi parempi vertailukohta kuin dot.com kupla. Myydään hakkuja niin vimmatusti, kaivoksia rakennetaan, mutta löytyykö kultaa kuinka paljon?
Näin yritin tehdä analogiassani. Hakut=piirit, kaivokset=konesalit, kulta=oikeat käyttötapaukset. Imho kultaryntäys parempi vertailukohta ai boomiin kuin dot com kupla. Ne pärjää jotka köytää kultaa ja osa jää matkanvarrelle kuolemaan.Minusta tässä pitäisi kyllä ehdottomasti nyt erotella ne rauta valmistajat ja se tekoälyohjelmistoja valmistava liiketoiminta.
Minusta taas on hankala verrata fyysistä hyödykettä jota on pidetty vakaana arvonsäilyttäjänä ja aineetonta tuotetta jonka arvo määrittyy aivan muilla tekijöillä.Näin yritin tehdä analogiassani. Hakut=piirit, kaivokset=konesalit, kulta=oikeat käyttötapaukset. Imho kultaryntäys parempi vertailukohta ai boomiin kuin dot com kupla. Ne pärjää jotka köytää kultaa ja osa jää matkanvarrelle kuolemaan.
Totta, että vuosia voi mennä omilleen pääsemisessä. Siinä @båsse oli väärässä. Minulla on kuitenkin kutina, että moni vilkuili nyt perinteiseen tapaan pelkkää SP500-indeksiä, kun lähempänä SXR8-tapaisia ETF:iä olisi SP500TR, jossa on myös tuotot huomioitu.Katso vaikka vuosituhannen vaihteen IT-kuplaa. Tai 2008 finanssikriisiä.
Totta, että vuosia voi mennä omilleen pääsemisessä. Siinä @båsse oli väärässä. Minulla on kuitenkin kutina, että moni vilkuili nyt perinteiseen tapaan pelkkää SP500-indeksiä, kun lähempänä SXR8-tapaisia ETF:iä olisi SP500TR, jossa on myös tuotot huomioitu.
SP500TR:
IT-kuplan huipulla (09/2000) pisteluku oli korkeimmillaan melkein 2 109.
Seuraavan kerran vähintään yhtä korkealla (2 132) oltiin 10/2006, eli aikaa kului 6 v 1 kk. Yleinen kymmenen vuoden minimisijoitusaika olisi siis toiminut tuossakin. Toki jos tuosta exit-kohdasta nukkuisi yli vuoden verran talviunta, joutuisi purjehtimaan epäonnisella IT-kuplaostoksellaan myös finanssikriisin yli, jolloin vasta 10 v 3 kk kuluttua alkuperäisestä ostohetkestä olisi plussalla (2 122 pistettä). Moisella A. Ankalla menisi muutamalla kuukaudella rikki 10 v-ohjenuora. Jos hän siis tekisi yhden ostoksen IT-kuplan korkeimman päivän ylimmällä hinnalla, eikä tekisi reilun 10 vuoden aikana yhtään lisäsijoitusta.
Jos osto tapahtuisikin juuri ennen finanssikriisiä korkeimmalla mahdollisella pisteluvulla (2 447) 10/2007, niin seuraavan kerran vähintään yhtä korkealla (2 448) oltiin 03/2012, eli aikaa kului 4 v 5 kk.
Inflaation huomioimalla ajat pitenisivät jonkin verran.
Kumpaakaan tuskin harmittaisi, jos minivoitto olisi jäänyt kotiuttamatta 6 v 1 kk tai 4 v 5 kk kohdalla, ja potti olisikin edelleen omistuksessa tänään. Nyt pisteluku on nimittäin jo 12 012, johon verrattuna sekä IT- että finanssikuplan korkeimmat kuplahinnat, 2 109/2 447, näyttävät ihan punalaputetuilta alennushinnoilta. Firmat ovat 24 vuoden aikana jauhaneet tuottoa ja keulalle on siirtynyt aivan uusia vetureita uusilta toimialoilta.
@L2K2
1800 luvun kultaryntäykset, ei kulta. Meni hakkua paljon kaupaksi ja syntyi kuolleita kaivoksia. Harva oikeasti menestyi mutta kultakuume oli kova. Kulta jäi elämään eikä AI/koneoppiminenkaan enää mene pulloon takaisin vaikka huuma laimenisi. EI tyyliin klarna lopeta AI tukibotin käyttämistä ja generatiivisen ai:n käyttämistä mainoksiin.Minusta taas on hankala verrata fyysistä hyödykettä jota on pidetty vakaana arvonsäilyttäjänä ja aineetonta tuotetta jonka arvo määrittyy aivan muilla tekijöillä.
Kultaryntäys eli kultakuume on lyhytaikainen kullankaivajien virta alueelle, josta on löydetty merkittäviä määriä kultaa. Kanadan ja Yhdysvaltojen historiassa niitä nähtiin pitkin 1800-lukua. Myös Australiassa ja Etelä-Afrikassa havaittiin kultakuumetta samaan aikaan,[1] samoin pienimuotoisempana Suomen Lapissa.
Kerrotaan, että kultakuumeista rikastuivat enemmän tarvikkeiden tuottajat kuin itse kaivajat. Hyvä esimerkki siitä on Levi Strauss, joka teki työhousuja.
Jos hän siis tekisi yhden ostoksen IT-kuplan korkeimman päivän ylimmällä hinnalla, eikä tekisi reilun 10 vuoden aikana yhtään lisäsijoitusta.
Kyllä se taitaa olla tilastojen mukaan järkevintä laittaa kaikki heti. Toki varianssia saa alas hajauttamalla. Nyt kävi näin, jollain muulla toisin jne. Ei toki varmaan lohduta, että teit tilastollisesti oikein. Edit: järkevä ehkä väärä sana. Tuottoisinta vois olla oikeempi.Tähän ajalliseen hajauttamiseen liittyen, tässäpä oma esimerkki tältä viikolta kun tyhmyys ja huono tuuri yhdistyy. Sain reilun bonuksen, josta jäi verojen jälkeen käteen 15.000 € ja en sitten hirveästi ajatellut, kun päätin iskeä koko potin yhdeltä istumalta kokonaan samaan ETF:ään. Kuvaaja näyttää hyvin, miten siinä sitten kävi. Pyöreä pallura kertoo ostohetken. Eli muistakaa, ei koskaan näin...
Kyllä se taitaa olla tilastojen mukaan järkevintä laittaa kaikki heti. Toki varianssia saa alas hajauttamalla. Nyt kävi näin, jollain muulla toisin jne. Ei toki varmaan lohduta, että teit tilastollisesti oikein. Edit: järkevä ehkä väärä sana. Tuottoisinta vois olla oikeempi.
Tosiasia silti on että mittarit välkyttelee lukemia, jotka aiemmin on edeltäneet isomman kuplan puhkeamista. Ja tänä vuonnahan ei ole nähty kuin yksi pieni -6% pullback S&P 500.Kyllä se taitaa olla tilastojen mukaan järkevintä laittaa kaikki heti. Toki varianssia saa alas hajauttamalla. Nyt kävi näin, jollain muulla toisin jne. Ei toki varmaan lohduta, että teit tilastollisesti oikein. Edit: järkevä ehkä väärä sana. Tuottoisinta vois olla oikeempi.