Säästäminen ja sijoittaminen (osakkeet, rahastot, ETF:t...)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Purple
  • Aloitettu Aloitettu
AMD:n osalta ei kauheasti tarvi arvailla, kun on kerrottu että uuden "ai" konesalipiirin(mi300) myynti vuonna 2024 tulee olemaan 2 miljardia.

Nythän AMD tehnee liikevaihtoa vuonna 2023 reilut 20 miljardia, mutta P/E yhtälön E:tä siitä kertyy kovin vähän. Tuosta ilmoitetusta 2 miljardista pitäisi pystyä arvaamaan se mitä siitä kertyy E:n osalta, ja se että onko tuo 2 miljardia myyntiä yli vai alle 10% AMD:n vuoden 2024 liikevaihdosta.

Nyt jos jollakulla on teknistä osaamista AMD/NVIDIA/INTEL tuotteiden suhteen niin paljon että pystyy tekemään (itselleen) perusteltuja arvauksia tulevista markkinaosuuksista, liikevaihdosta, ja viivan alle jäävästä tuloksesta, niin paljon parempi, kuin yksinkertainen P/E mittari.
 
Nythän AMD tehnee liikevaihtoa vuonna 2023 reilut 20 miljardia, mutta P/E yhtälön E:tä siitä kertyy kovin vähän. Tuosta ilmoitetusta 2 miljardista pitäisi pystyä arvaamaan se mitä siitä kertyy E:n osalta, ja se että onko tuo 2 miljardia myyntiä yli vai alle 10% AMD:n vuoden 2024 liikevaihdosta.

Nyt jos jollakulla on teknistä osaamista AMD/NVIDIA/INTEL tuotteiden suhteen niin paljon että pystyy tekemään (itselleen) perusteltuja arvauksia tulevista markkinaosuuksista, liikevaihdosta, ja viivan alle jäävästä tuloksesta, niin paljon parempi, kuin yksinkertainen P/E mittari.
Mä ajattelin 2 miljardia mi300:sta niin, että se tulee nykyisen liikevaihdon päälle lisäten liikevaihtoa kahdella miljardilla. Se toki tiedetään myös q3 raportista, että q4:lla amd myy mi300:sta hpc käyttöön 400 miljoonan edestä. AMD ei juurikaan ole tainnut konesaliin myydä ai gpu:ta aikaisemmin. AMD:n konesaligpu:t olleet enemmän perinteistä supertietokone/HPC laskentaa. AI myynti tulee nykyisen tuloksen päälle, kun se on uusi markkina.

Nvidian Q4 ennustettu liikevaihto 20 miljardia. Tuosta jos kertoo neljällä niin 2024 liikevaihto voisi olla 80 miljardia mistä noin 65 miljardia konesalista ja 15 miljardia pelikortit+muut bisnekset. Numerot hyvin pyöreitä ja markkina voi kadota alta loppuvuodesta 2024. Nvidian osalta tiedetään, että noin 40 viikon edestä on jo myyty tuotanto ennakkoon. Nvidin kyvyttömyys täyttää kysyntää aukaisee ison mahdollisuuden kilpailijoille. Ongelma nvidialla että ei löydy kapasiteettia paketoida piirejä niin tuotantomäärä ei saada skaalattua vastaamaan kysyntää.

mi300:sta mielenkiintoinen knoppi advancing ai eventistä, että yhden valmiin piirin tekeminen kestää 7kk. Ts. AMD rakentaa nyt niitä piirejä mitkä myydään kesällä. AMD:lla täytyy olla melko hyvä ajatus siitä mikä kysyntä/myynti on. Jos piirejä valmistaisi varastoon ja myynti sakkaisi niin se olisi todella vaikea paikka rahallisesti.
 
Enemmän ajattelin sitä, että jos haluaa pelata AI boomia niin mikä osake on halvin. Halvinkaan tuskin halpa. AMD/Nvidia ennusteet ai markkinan koosta sellaiset, että riittää monelle taholle bisnestä raudanmyynnissä.

AI hankala markkina noin ylipäänsä, kun matto voi lähteä alta nopeasti. Vaikea ainakaan minun isolla varmuudella sanoa mitään vuoden päähän. Voi olla, että ei löydy käyttötapausta ja boomi kuivuu kasaan siihen asti, että tulee joku chat gpt 10. Toisessa ääripäässä voi löytyä monta käyttötapausta ja markkinaa ns. rajattomasti. Microsoft, google jne. on tehneet omat raudat niin kauanko ostavat 3rdparty rautaa? Firmat kuten tenstorrent jotka tekevät ai rautaa voivat tehdä liikkeitä, jotka vaikuttavat pitkän aikajänteen markkinaan.

Arvosijoittaminen vaikeaa, kun markkina katsoo 6kk-12kk etiäpäin. Etenkin isot firmat niin arvo laskettu osakekurssiin sisään kauan ennen arvon toteutumista. Arvosijoittaja joutunee etsimään arvoa sieltä missä hinnoittelu ei ole yhtä tehokasta kuin isoissa yrityksissä. Pienemmät yritykset, pienemmät markkinat jne.

No joo, olen samaa mieltä että jos haluaa pelata AI-buumilla niin nVidia on varmaan paras tai ainakin vähiten huono vaihtoehto. Mutta riskit on silti melkoisen kovat, kun edes forward P/E ei riitä perustelemaan nykyistä kurssia, vaan kasvun täytyy jatkua senkin jälkeen... minkä takia arvosijoittajan tai edes tasaista tuottoa hakevan sijoittajan kannattanee tällä hetkellä pysyä kaukana koko tekkisektorista.
 
edit. Nvidian forward P/E toteutunee, kun esim. dell on sanonut, että nvidian konesalituotteissa on 40vk odotusaika. Seuraavat pari kvartaalia nvidia myy konesaliin ihan kaiken mitä saavat tehtyä tai siis on myyty jo. Q3, Q4 on sitten enempi yllätyksen varassa, että mitä siellä tapahtuu.
Mitä tarkoittaa että forward P/E toteutuu? Sitä että osakekurssi laskee samassa suhteessa kuin myynnit putoavat?

Minusta tuossa ajatuksessasi ei ole tolkkua kun osakekurssi ja voitot ovat ”vapaita muuttujia” eikä mikään niistä ole millään tavalla nalattu kiinni johonkin tiettyyn lukemaan.

P/E voi näyttää jatkuvasti isoa, pientä tai keskikokoista numeroa kunhan sekä price että earnings muuttuvat sopivassa suhteessa.
 
No joo, olen samaa mieltä että jos haluaa pelata AI-buumilla niin nVidia on varmaan paras tai ainakin vähiten huono vaihtoehto. Mutta riskit on silti melkoisen kovat, kun edes forward P/E ei riitä perustelemaan nykyistä kurssia, vaan kasvun täytyy jatkua senkin jälkeen... minkä takia arvosijoittajan tai edes tasaista tuottoa hakevan sijoittajan kannattanee tällä hetkellä pysyä kaukana koko tekkisektorista.
Mun näkemys on jossain määrin erilainen. Yksittäisistä osakkeista ihan samaa mieltä. Pelaisin kuitenkin tekkisektoria etf:n kuten sp500 kautta. Uskon, että pitkällä aikavälillä sp500 nousee vaikka yksittäiset tekkifirmat epäonnistuvat. Tekkifirmat niin isoja, että vaikka sp500:ssa nimellisesti paljon yrityksiä niin kourallinen isoja silti määrittelee isoilta osin suunnan mihin sp500 menee. Aivan sama sp500 sijoittajalle jos microsoft vie ja google epäonnistuu tai päinvastoin. Sama juttu amd, nvidia, intel akselilla. Jos jostain ulkopuolelta tulee musta hevonen kuten tenstorrent ja vie markkinan niin se nostetaan mukaan sp500:een. Hyvää noissa megafirmoissa sekin, että vaikka indeksi näennäisesti on jenkkilää niin isot firmat ovat jollain tapaa kuitenkin maailmanlaajuisia toimijoita.

En toki sano, että just nyt kannattaa sijoittaa sp500 enkä sitä miten iso osa salkusta sp500 onko se sitten 1% 10% tai vaikka joku isompi prosenttimäärä.
 
AI-boomista hyötyvistä osakkeistahan pitää tietysti kysyä AI:lta ;) , AI nosti esiin mm:
-Mittareista PEG (alempana listalla kohta 3)
-AMD vai Nvidia vai Intel --> Mu ja viittasi artikkelin virkkeeseen "Micron has already boosted its guidance for Q1, calling for revenue in the ballpark of $4.7 billion, up from the $4.2-4.6 billion range, thanks to robust memory demand trends. That said, there's a good chance of an overshoot, not just in Q1 but for the next few quarters."
-AMD:n MI300X, jota Meta ja Microsoft aikonevat käyttää, voisi olla ensiaskel laajemmastakin siirtymästä Nvidian leiristä
-Nvidia voisi kasvattaa markkinaosuutensa nykyisestä arviolta 70% --> 90% 2024 aikana. (Ja mainitsi tähän yhdeksi driveriksi toimitusten pullonkaulat jotka koskevat kaikkia tässä varteenotettavia rautatoimittajia).

Sekä listasi factors that could drive the success of an AI company stock:
  1. Innovation: Companies that are constantly innovating and developing new AI technologies are more likely to succeed in the long run. For example, Nvidia is a leader in the AI chip front and is estimated to have 70% of the market share.
  2. Market share: Companies that have a large market share in the AI industry are more likely to succeed. For example, Nvidia’s A100 chip is outperforming competitors like AMD.
  3. Financials: Companies with strong financials are more likely to succeed. For example, AMD’s price-to-earnings-to-growth (PEG) ratio stands at 1.9, whereas Nvidia’s is inexpensive at 0.47.
  4. Partnerships: Companies that have strong partnerships with other companies in the AI industry are more likely to succeed. For example, Intel has been investing heavily in AI and has recently launched its first AI chip, the Nervana NNP-T.
  5. Regulatory environment: Companies that operate in a favorable regulatory environment are more likely to succeed. For example, the US government has been investing heavily in AI research and development, which could benefit companies operating in the AI industry.
 
Viimeksi muokattu:
Ehkä mielenkiintoisin aspekti AI jutuissa sijoittajan kannalta mahdollinen tuottavuuden parantaminen, jos ai avustetut työntekijät ja automaatio lisäävät työtehoa. Samasta seuraten, jos on tällähetkellä tasaväkisesti kilpailevat firmat A ja B ja toinen heistä saa vaikka 20% lisää työtehoa AI:n aikaisemmasta/paremmasta hyödyntämisestä niin mihin tuo kilpailuetu johtaa? Voi tulla singulariteetti tyyppinenkin kilpailuetu missä myöhässä oleva yritys jää koko ajan enemmän ja enemmän jälkeen.

Ylläolevaa vastaan voi sitten peilailla ketkä käyttävät koneoppimista ja mihin se voi johtaa. Tietenkin indeksi/etf-sijoittajaa ei kiinnosta kun voittaja on indeksissä mukana. Osakepoimijan kannalta jännittävät ajat. Mahdollisesti epätehokas markkina, kun ei välttämättä osata analysoida oikein miten AI/konealgoritmit/automatisointi vaikuttavat työtehoon ja yritysten väliseen kilpailuun/tulokseen.

Esimerkkinä ylläolevaan nvidialta chipnemo llm ja ai avusteinen piirisuunnittelu mitä käytettiin jo hopper/adaan. Mielenkiinnolla odotan mitä blackwell arkkitehtuurista kerrotaan maaliskuun gtc-messuilla. Epäjatkuvuuskohta tehossa kiitos ai avustetun suunnitteluprosessinvai sitä samaa kuin ennenkin?

Samalla tapaa microsoftin luomat copilot officesta visual studioon voivat johtaa siihen, että joku saa kilpailuetua ja myöhässä liikkuva ei saa.
 
Ajatusleikkinä tuohon A / B firmojen kilpailuun:
Molempien firmojen toimialana sairausvakuutukset.

Firma A soveltaa AI:tä:
-Palauttamaan muodollisesti virheelliset hakemukset täydennettäviksi
-Tekemään esianalyysit/yhteenvedot hakemuksista, ja niihin liittyvistä sairauskertomuksista
-Jakelemaan hakemukset analyysin perusteella oikealle taholle talon sisällä
-Tuottamaan päätösasiakirjat (mahdollisen lääkärin käsiteltäväksi/hyväksyttäväksi).

Vs
B joka tekee nuo kaikki manuaalisesti aspassa sekä käyttäen kovapalkkaisten lääkäreiden ja juristien sormenpäitä tekstin tuottamiseen.

Valitsin tämän esimerkin yhtenä lukemattomista, koska tässä kyse on volyymi bisneksestä jossa liki vastaavat tapaukset toistuvat toistumistaan = AI:lle sitä massaa ja feedbäkkiä osumistarkkuudesta pureskeltavaksi. Ja busineksen kannalta pienetkin erot tehokkuudessa näkyvät viivan alla.

-----------

Tällä esimerkillä ajan takaa sijoitusmielessä sitä että oletan alkuvaiheen AI-hypen jälkeen varsinaisten hyötyjien olevan AI:n arjessa hyödyntäjiä. Ja vaikka chippien tekijöitä ei jatkossakaan voi ihan hammastahna valmistajiin rinnastaa, niin oletan että sijoittajan kannalta hype-fokus on seuraavaksi siirtymässä pois niistä.
 
Tällä esimerkillä ajan takaa sijoitusmielessä sitä että oletan alkuvaiheen AI-hypen jälkeen varsinaisten hyötyjien olevan AI:n arjessa hyödyntäjiä. Ja vaikka chippien tekijöitä ei jatkossakaan voi ihan hammastahna valmistajiin rinnastaa, niin oletan että sijoittajan kannalta hype-fokus on seuraavaksi siirtymässä pois niistä.

Olen samaa mieltä jos ymmärsin oikein mitä kirjoitit. Ts. uskon, että suurimmat hyötyjät ovat ai palveluiden käyttäjät ja ai pohjaisia palveluita(ohjelmistoja) tarjoavat tahot. Paljon tullut vastaan materiaalia HR chatbotista, en ymmärrä. Pelkkä piiripeli on huono bisnes versus softa ja palvelut. Softa ja palvelut skaalaavat ihan eri tavalla kuin piirien myyminen.

AI palveluiden syntyminen mulle suurin kysymysmerkki. Ollaanko ai kuplassa vai uudessa todellisuudessa? Milloin skaalassa olevia ai:ta käyttäviä palveluita ja softia syntyy? Toivoisin, että nopeasti ja että chat gpt, copilotit yms. eivät olisi vain kiva juttu jolle ei löydykkään vakavaa ja jatkuvaa käyttöä.

Nvidia ainakin yrittää olla softapelissä mukana. Onnistuuko nvidia softapuolella sitten ihan toinen kysymys. Omniverse, itseajavat autot, robotiikka, terveyspalvelut jne. missä nvidialla on softaa tarjolla raudan lisäksi. Päälle toki nvidian middlewaret joita eri palveluita toteuttavat tahot käyttävät(rapids, nvidia enterprise).
 
Vaikeahko detailikysymys: irtisanoin Tradekan tuotto-osuuden tänä syksynä, summa +10k€. Saan merkitsemäni pääoman takaisin vasta ensi vuoden lopulla, tämä on osuukuntalain mukainen pelin henki.

Rinnastuuko tämä irtisanominen omaisuuden luovutukseen ja täten menetän mahdollisuuden pieniin verovapaisiin luovutuksiiin (ks syventävä vero-ohje Pienet luovutukset).

Mille päivälle tai tarkemmin mille vuodelle luovutus sijoittuu? Irtisanomispyyntö on tämän vuoden puolella, raha liikkuu vasta ensivuonna ja tulen saamaan merkinnästä korkoa vielä kesällä 2025, eli sisällä oleva raha tuottaa ulosmaksupäivään asti.

Veikkaan itse, että verottajan kannalta luovutus on rahan liikahtamispäivä. Luovutus on euromääräisesti samanarvoinen kuin merkintä, mutta laskettaneen silti luovutukseksi. Kysyin asiaa tietenkin Tradekasta, mutta siellä rahaihmiset olivat joululomilla. Syy talletuksen irtisanomiseen oli juuri irtisanomisen kankeus ja hitaus, riski ja tuotto ovat sinänsä mielestäni tässä ihan ok.
 
Vaikeahko detailikysymys: irtisanoin Tradekan tuotto-osuuden tänä syksynä, summa +10k€. Saan merkitsemäni pääoman takaisin vasta ensi vuoden lopulla, tämä on osuukuntalain mukainen pelin henki.

Rinnastuuko tämä irtisanominen omaisuuden luovutukseen ja täten menetän mahdollisuuden pieniin verovapaisiin luovutuksiiin (ks syventävä vero-ohje Pienet luovutukset).

Mille päivälle tai tarkemmin mille vuodelle luovutus sijoittuu? Irtisanomispyyntö on tämän vuoden puolella, raha liikkuu vasta ensivuonna ja tulen saamaan merkinnästä korkoa vielä kesällä 2025, eli sisällä oleva raha tuottaa ulosmaksupäivään asti.

Veikkaan itse, että verottajan kannalta luovutus on rahan liikahtamispäivä. Luovutus on euromääräisesti samanarvoinen kuin merkintä, mutta laskettaneen silti luovutukseksi. Kysyin asiaa tietenkin Tradekasta, mutta siellä rahaihmiset olivat joululomilla. Syy talletuksen irtisanomiseen oli juuri irtisanomisen kankeus ja hitaus, riski ja tuotto ovat sinänsä mielestäni tässä ihan ok.
Verotusvuosi on varmasti juurikin tuo kun raha liikkuu. Tuo onkin kyllä mielenkiintoista, että miten osuusmaksut yms tulkitaan. Kaipa se verottajalle on vain myynti muiden joukossa, mutta voitto myyntisummasta on 0€ (ellei osuusmaksu palaudu inflaatiokorjattuna, eli summana suurempana, jolloin verotettavaa voittoahan on tietysti syntynyt)
 
Muistutus varuiksi: se on taas vuoden viimeinen mahdollisuus tehdä veromyyntejä sun muita optimointeja.

EDIT: Noni, lihoiksi meni Fortumit ja heti ensi vuonna samat tavarat takaisin salkkuun ja vähän päälle.
 
Viimeksi muokattu:
Muistutus varuiksi: se on taas vuoden viimeinen mahdollisuus tehdä veromyyntejä sun muita optimointeja.
Onko? Eikö jos tänään myy niin päivän odotus niin menee jo osto ensivuoden puolelle. Jos veivausta meinaa. Toki jos ostokuukaudella ei ole väliä, mutta esmes Nordealla pieniin kuluihin kuuluu 800e ostoja kuussa joten tammikuun ostot menee siinä.
 

On, sillä tänään on vuoden viimeinen pörssin aukiolopäivä. Eli jos haluaa vielä generoida tappioita tai voittoja vuoden 2023 verotusta varten, pitää myynnit tehdä tänään.

Osto ei verotukseen (suoraan) vaikuta, eli se saakin mennä ensi vuodelle ilman että vaikuttaa 2023 verotukseen.
 
Vaikeahko detailikysymys: irtisanoin Tradekan tuotto-osuuden tänä syksynä, summa +10k€. Saan merkitsemäni pääoman takaisin vasta ensi vuoden lopulla, tämä on osuukuntalain mukainen pelin henki.

Rinnastuuko tämä irtisanominen omaisuuden luovutukseen ja täten menetän mahdollisuuden pieniin verovapaisiin luovutuksiiin (ks syventävä vero-ohje Pienet luovutukset).

Mille päivälle tai tarkemmin mille vuodelle luovutus sijoittuu? Irtisanomispyyntö on tämän vuoden puolella, raha liikkuu vasta ensivuonna ja tulen saamaan merkinnästä korkoa vielä kesällä 2025, eli sisällä oleva raha tuottaa ulosmaksupäivään asti.

Veikkaan itse, että verottajan kannalta luovutus on rahan liikahtamispäivä. Luovutus on euromääräisesti samanarvoinen kuin merkintä, mutta laskettaneen silti luovutukseksi. Kysyin asiaa tietenkin Tradekasta, mutta siellä rahaihmiset olivat joululomilla. Syy talletuksen irtisanomiseen oli juuri irtisanomisen kankeus ja hitaus, riski ja tuotto ovat sinänsä mielestäni tässä ihan ok.
Verottajan ohjeista löytyy seuraavaa: "Jos osuuskunta palauttaa varsinaisen osuudesta maksetun merkintähinnan lisäksi rahastokorotuksen osuuden, muodostuu palautuksen saajalle yleensä rahastokorotuksen suuruinen etu verotuksessa. Tämä etu otetaan huomioon jäsenen luovutusvoiton verotuksessa sinä verovuonna, jonka aikana jäsen ilmoittaa osuuskunnalle erostaan, irtisanoo osuuden tai luovuttaa osuuden. Osuuden merkintähinnan palautusta sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta on käsitelty ohjeen luvussa 6.3.2."
 
Täällä puhuttiin lapselle säästämisestä niin siihen liittyen kysymys: Jos on omistanut samat osakkeet pitkään ja arvo tuplaantunut, ja niiden nykyarvo vaikka 10 000€. Jos ne lahjoittaa omalta arvo-osuustililtä lapsen arvo-osuustilille niin niistä maksaa lapsi lahjaveroa 500€. Mutta jos lapsi vähän myöhemmin myy ne 10 000€ hintaan niin ei niistä taida tulla enää veroseuraamuksia koska saannosta on maksettu lahjavero sen 10 k€ mukaan?
 
Täällä puhuttiin lapselle säästämisestä niin siihen liittyen kysymys: Jos on omistanut samat osakkeet pitkään ja arvo tuplaantunut, ja niiden nykyarvo vaikka 10 000€. Jos ne lahjoittaa omalta arvo-osuustililtä lapsen arvo-osuustilille niin niistä maksaa lapsi lahjaveroa 500€. Mutta jos lapsi vähän myöhemmin myy ne 10 000€ hintaan niin ei niistä taida tulla enää veroseuraamuksia koska saannosta on maksettu lahjavero sen 10 k€ mukaan?
Teet niin, että lahjoitat alle 5000e palasissa 3v välein niin ei mene lahjaveroa. Lahjan saaja(lapsi) pitää yli vuoden hallussa osakkeita niin pääomaveroa menee vain lahjan arvon ylittävältä osalta.
 
Teet niin, että lahjoitat alle 5000e palasissa 3v välein niin ei mene lahjaveroa. Lahjan saaja(lapsi) pitää yli vuoden hallussa osakkeita niin pääomaveroa menee vain lahjan arvon ylittävältä osalta.
Ja käytännössä osakkeiden arvon nousua vanhemman omistuksen aikana ei veroteta missään vaiheessa? Aika kätevää vs. sijoittaminen lapsen nimiin nuoresta alkaen.
 
Täällä puhuttiin lapselle säästämisestä niin siihen liittyen kysymys: Jos on omistanut samat osakkeet pitkään ja arvo tuplaantunut, ja niiden nykyarvo vaikka 10 000€. Jos ne lahjoittaa omalta arvo-osuustililtä lapsen arvo-osuustilille niin niistä maksaa lapsi lahjaveroa 500€. Mutta jos lapsi vähän myöhemmin myy ne 10 000€ hintaan niin ei niistä taida tulla enää veroseuraamuksia koska saannosta on maksettu lahjavero sen 10 k€ mukaan?

Jos 'vähän myöhemmin' on alle vuosi, niin sitten maksaa veroa ihan yhtä paljon kuin lahjanantaja olisi ne myydessään maksanut.
 
Täällä puhuttiin lapselle säästämisestä niin siihen liittyen kysymys: Jos on omistanut samat osakkeet pitkään ja arvo tuplaantunut, ja niiden nykyarvo vaikka 10 000€. Jos ne lahjoittaa omalta arvo-osuustililtä lapsen arvo-osuustilille niin niistä maksaa lapsi lahjaveroa 500€. Mutta jos lapsi vähän myöhemmin myy ne 10 000€ hintaan niin ei niistä taida tulla enää veroseuraamuksia koska saannosta on maksettu lahjavero sen 10 k€ mukaan?

Jos 'vähän myöhemmin' on alle vuosi, niin sitten maksaa veroa ihan yhtä paljon kuin lahjanantaja olisi ne myydessään maksanut.
 
Ja käytännössä osakkeiden arvon nousua vanhemman omistuksen aikana ei veroteta missään vaiheessa? Aika kätevää vs. sijoittaminen lapsen nimiin nuoresta alkaen.
Näin menee. Jos pitää lahjaosakkeet yli vuoden hallussa niin osakkeiden "ostohinta" nollautuu lahjan hinnaksi. Lahjahimmelit on verottajan antama laillinen lahja veronkiertoon. toki tuo 3v/5ke raja hidastaa, mutta jos molemmat vanhemmat lahjoittaa ja aikaa on niin...

Toki voi mennä harmaalle alueelle missä lahjoittaa ison väkijoukon kautta. Lahjoitat mummoille, papoille, serkuille ja ne lahjoittaa etiäpäin. ns. lahjahimmelit :D Näitähän on perintöihin esimerkiksi käytetty ettei tarvisi maksaa perintöveroa. Sama kyllä toimii osakkeillekin, jos moraali kestää ja uskoo ettei verottaja tule perään harmaan alueen käyttämisestä.
 
Kuinkahan stabiililla pohjalla Bank Norwegian on nykyään? Tuli joskus koronnan alkuaikoina varmuuden vuoksi otettua rahat pihalle sieltä, kun muistaakseni jokin "luokitus" laski silloin yms.
(Olen tietoinen talletustussuojasta)

Norweginianin Säästötili plussalla olisi ihan hyvät korko+tiliehdot, niin harkinnassa sen käyttö.
 
Seuraavia luotto luokituksia tarkoitin: Ratings .
B -luokitukset ei taida olla vielä niin huolestuttava, mutta jos C:Tä alkaa näkyä niin taidetaan toimia aika suurella riskillä.

Vaikka on talletussuoja, niin rahoja ei välttämättä kovin nopeasti saa pankin kaaduttua. Lisäksi tiedä vaikka pitäisi vielä Norjassa käydä tekemässä tällöin paperitöitä.
 
Lahjahimmelit on verottajan antama laillinen lahja veronkiertoon. toki tuo 3v/5ke raja hidastaa, mutta jos molemmat vanhemmat lahjoittaa ja aikaa on niin...

Kyllä! Paitsi jos on Nalle omaisuuden lahjoittaminen kyseisellä tavalla kestäisi noin 150000 vuotta. No tätä helpotti Ruotsiin muuttaminen.
 
Sijoitusvuosi paketissa. Marras-joulukuun nousu pelasti paljon. Pörssilistattujen osakkeiden tuotto 262 000 euroa, päälle noin 30 000 tuottoja muista sijoituksista. Miljoonan euron haamuraja sijoitustuotoissa (bruttona) vaatisi pörssin yhden prosentin nousun :cigar2:

1703876255930.png

Luottavaisena lähdetään tulevaan vuoteen. Salkun ollessa ATH-lukemissa osakepaino on tällä hetkellä ennätysalhaalla, vain 63%. Uskon korkorahastojen tuottavan ensi vuonnakin noin 8% ja ehkä listaamattomissa yhtiöissäkin kirjataan lopulta ensimmäisiä arvonnousuja.
 
Salkku tippui vuoden aikana kuudesta viiteen numeroon.. osansa oli riskien pienentämisellä eli asuntolainan pois maksamisella jagdessa suuremmassa erässä.

Salkun tuotto vuodessa 14% ja risat. Paras laskennallinen tuotto tuli onnistuneista osakepoimonnoista, suurimmat laskennalliset tappiot taas huonoista osakepoiminnoista. Etf:t ja rahastot taas siltä väliltä..
 
IMG_4442.jpeg

Vähän eri lukemissa pyöritään. Itse aloitin osakepoiminnan juuri ennen Ukrainan sotaa ja sanotaan näin että kovaa oli kyyti heti ekat pari kuukautta. Itse en ole mitenkään aktiivisesti jaksanut seurata ja ymmärrä täysin edes kaikkea mitä amatimiehet, mutta näköjään hyvin onnistunut tämä vuosi. Tietysti plussalla ollaan hyvin menty rahastoissakin, että ei sinäänsä. Pieniä ostoja/myyntejä tullut tehtyä mm. Remedyt pois aika huipulla Alan Wake 2 jälkeen, mutta on huonompiakin päätöksiä tehty :D

edit. Näyttää olevan vielä -1% miinuksella koko aikana eli vähän on vielä kivuttavaa. Olen myös huomannut, että itse tykkään enemmän rahastoista niiden helppouden kannalta, mutta osakkeiden kanssa voi välillä fiiliksen mukaan säätää.
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoista lukea muitten edesottamuksista niin laitetaan nyt sitten omaakin vuosisummaryä. Tässä kun sijoitteluharrastelemisen on aloittanut juuri ennen koronahärdelliä, niin ei ole varsinaisesti kovin tylsäksi ja yksitoikkoiseksi menoa voinut sanoa :lol:

1703885413955.png


Tylsää ETF säästämistä ~250€/kk, pari listautumisantia (kokeeksi minimisummalla) ja enemmän tai vähemmän valistuneita osakepoimintoja, tontun veivi. Salkussa nyt 13x eri osaketta(Suomi/Ruotsi) ja 2x ETF, mistä neljä pakkasella. Olisi se kait huonomminkin voinut mennä...
 
Viimeksi muokattu:
Indeksi referenssinä/kilpailijana omille säädöille voisi käyttää sp500. YTD +24.7%.

1703886348896.png


Toinen indeksi mitä vastaan peilaisin russel 2000. YTD +15.8%
1703886421963.png


Helsinki omxh25 -8.2%. Heikko vuosi, tosin toimialat omxh25:ssa aika erilaiset kuin esimerkiksi sp500.
1703886596079.png

Hienosti vetäneet vuoristorataa indeksitkin. Holdaaja voittaa, ajoittaja/treidaajallekin ollut pelipaikkaa, mutta kuka oikeasti osaa pitkäjänteisesti ennustella pohjat ja huiput? En minä ainakaan.
 
Hurjia on porukan tuotot. Onneksi olkoon vain hyvistä tuotoista ja sijoituksista.

Oma osakesalkku on 0€ eli paino käteisessä joilla Shell:n baarissa saa kahvin sekä munkin ja ihan metsässä. Huonosti on tuottanut verrattuna inflaatioon. Pääpaino on edelleen elämisen kulujen karsinta ja sitä on edessä reilusti.

Mukava seurailla teidän kaikkien kirjoituksia ja ajatuksia sijoittamisesta eli jatkakaa samaan malliin myös vuonna 2024.
 
Hurjia on porukan tuotot. Onneksi olkoon vain hyvistä tuotoista ja sijoituksista.

Oma osakesalkku on 0€ eli paino käteisessä joilla Shell:n baarissa saa kahvin sekä munkin ja ihan metsässä. Huonosti on tuottanut verrattuna inflaatioon. Pääpaino on edelleen elämisen kulujen karsinta ja sitä on edessä reilusti.

Mukava seurailla teidän kaikkien kirjoituksia ja ajatuksia sijoittamisesta eli jatkakaa samaan malliin myös vuonna 2024.

Vaikka oma osakesalkku olisikin se 0 euroa, niin kahvin ja munkin ollessa edessä on niistä todennäköisesti huomattavasti enemmän hyötyä ja iloa kuin osakkeista arvo-osuustilillä. :)
 
Vaikka oma osakesalkku olisikin se 0 euroa, niin kahvin ja munkin ollessa edessä on niistä todennäköisesti huomattavasti enemmän hyötyä ja iloa kuin osakkeista arvo-osuustilillä. :)
Kyllä niistä suorista osakesijoituksista olisi se etu, että pääsee yhtiökokoukseen jossa yleensä tarjotaan edes se kahvi ”ilmaiseksi” joka vuosi. Matkat kokoukseen saisi verovähennyksiin ja mukavahan se on kuunnella mihin suuntaan yrityksessä mennään.
 
Kyllä niistä suorista osakesijoituksista olisi se etu, että pääsee yhtiökokoukseen jossa yleensä tarjotaan edes se kahvi ”ilmaiseksi” joka vuosi. Matkat kokoukseen saisi verovähennyksiin ja mukavahan se on kuunnella mihin suuntaan yrityksessä mennään.
Matkakulut pörssiyhtiön yhtiökokoukseen eivät ole olleet vähennyskelpoisia moneen vuoteen.
 
Oma osakesalkku on 0€ eli paino käteisessä

Onko tietoinen valinta vai pakon sanelema? Jos tätä ketjua seuraat, niin hyppää ihmeessä säästökelkkaan ja aloita pieni kuukausisäästäminen! Pienimmillään homman voi 15e/kk pankista riippuen jopa 0,01e/kk sijoituksella eli hyvin pienellä summalla. Summalla, johon köyhimmistä köyhimmällä tai pienituloisimmalla on Suomessa varaa. Ei sillä kuuhun päästä, mutta alku on se kaikkein vaikein askel. Sen jälkeen kyse on vain kärsivällisyydestä ja pitkäjänteisyydestä.
 
Viimeksi muokattu:
Onko tietoinen valinta vai pakon sanelema? Jos tätä ketjua seuraat, niin hyppää ihmeessä säästökelkkaan ja aloita pieni kuukausisäästäminen! Pienimmillään homman voi aloittaa noin 15e/kk sijoituksella. Ei sillä kuuhun päästä, mutta alku on se kaikkein vaikein askel. Sen jälkeen kyse on vain kärsivällisyydestä ja pitkäjänteisyydestä.
Ja tarkennuksena... Nordnetissä minimi on rahastoihin 15€, mutta ainakin OP:lla minimi 0,01€.
 
On ollut niin erikoisia vuosia ja markkinatilanteita että YTD numeroille on vaikea antaa todellista merkitystä. Tänä vuonna karvanpäälle +100% kaikki omaisuus mukaan laskettuna. Toisaalta 2022 oli ihan järkyttävät miinusprosentit. 2021 vuoden loppuun verrattuna (melkein covid kuplan huiput) niin about +20% nyt. Onneksi aika tasaa kuplat ja niiden puhkeamiset.

YTD:ta mielenkiintoisempaa olis joku 5v ja 10v omaisuuden kehittyminen kuin yksittäiset random vuodet missä tapahtuu jotain covid boomia, covid bustia ja tänä vuonna ai boom ja ehkä 2024/2025 jonkinsortin ai bust/hengenvetotauko.

Edelleen strategia vähentää salkun riskejä hakien tasaisempaa ja vähäriskisempää (pienempää) tuottoa. Tätä vasten aion myydä paljon yksittäisiä tekkiosakkeita ja ostan tilalle etf:ia. Tänä vuonna sain jo tlt/schd/jepi jne. osinkoa tuottavia etf:ia riittävästi niin niitä tuskin tulee lisää.

Uskon, että TLT(20 vuotinen jenkki treasury bond) tuottaa kivasti. Oletan, että korot tulevien vuosien aikana tippuvat jonnekin 2.5% pintaan ja tlt:n arvo nousee. Tuohon päälle tulee tlt:sta kuukausittainen osinkoina verotettava tuotto. Ei tietenkään nollakorkoaikaan olla menossa eli tlt ei kiipeä lähellekään entisiä huippuja.

1703941778717.png
 
Viimeksi muokattu:
Ens vuodelle tavote saada salkun arvo yli 60ke. Tällä hetkellä arvo on alle 50ke. Tavoitetta hidastaa kuitenkin merkittävästi alkava taloprojekti, joten jää nähtäväksi.

IMG_4422.jpeg
 
Ens vuodelle tavote saada salkun arvo yli XXke.
Itsellä ollut jo vuosia tilanne, etten hirveästi ole osakesalkkua kasvatellut. Silloin tällöin saatan jotain pientä täsmäostoa tehdä, mutta muuten "junnataan" lähes paikoillaan. Sen sijaan olen vuosia laittanut osingot kk-säästöinä pariin ETF-rahastoon sen sijaan, että kasvattaisin niillä suoraan osakesalkkua. On varsin sopiva "unohda" -taktiikka. Ei tarvitse kursseja seurailla sen kummemmin ja pääoma kuitenkin kasvaa itsekseen.
Jenkeissä pieni pelisalkku, mutta ei ole jaksanut tänä vuonna edes pelailla sen kanssa.
Oma vastuullisuusmoraali sijoitusten suhteen myös sen verran löysä, että vertaislainat jauhaa tasaisesti noin 10% tuotolla. Köyhimmiltähän sekin on pääsääntöisesti pois, mutta en tunne omantunnontuskia. Ainoa harmitus on Venäjän urpoilut, koska itärajan takaa sai +15% tasaista tuottoa, mutta sekin on enää muisto vain.
 
Myös vuosi 2023 painettiin nappuloita fiiliksellä. Tulosoriointuneesti meni ihan hyvin +11%. Ainoa huono (lotto) hankinta alisa pankki tuotti turskaa n.50%.
Ens vuonna pudotaan Nordnetissä kalleimpaan hintaluokkaan jolloin kaikki hankinnat tulevat olemaan rahastoja ja/tai etf:ä.
 
Itsellä ollut jo vuosia tilanne, etten hirveästi ole osakesalkkua kasvatellut. Silloin tällöin saatan jotain pientä täsmäostoa tehdä, mutta muuten "junnataan" lähes paikoillaan. Sen sijaan olen vuosia laittanut osingot kk-säästöinä pariin ETF-rahastoon sen sijaan, että kasvattaisin niillä suoraan osakesalkkua. On varsin sopiva "unohda" -taktiikka. Ei tarvitse kursseja seurailla sen kummemmin ja pääoma kuitenkin kasvaa itsekseen.
Jenkeissä pieni pelisalkku, mutta ei ole jaksanut tänä vuonna edes pelailla sen kanssa.
Oma vastuullisuusmoraali sijoitusten suhteen myös sen verran löysä, että vertaislainat jauhaa tasaisesti noin 10% tuotolla. Köyhimmiltähän sekin on pääsääntöisesti pois, mutta en tunne omantunnontuskia. Ainoa harmitus on Venäjän urpoilut, koska itärajan takaa sai +15% tasaista tuottoa, mutta sekin on enää muisto vain.

Joo siis mulla on 90% kahdessa eri ETF ja 10% Indeksirahasto suomessa. Tai se on tavoite, mutta suomen osuus on lipsahtanut sinne ~12-15% paikkeille.
 
YTD +3,4% ja lähinnä pohjoismaisia lappuja salkussa ja ihan liian isosti kotimaasta. Eihän tämä vuosi häävisti mennyt mutta loppuvuoden rallin (marras-joulu) ansiosta sentään punnerrettiin plussalle. Saapa nähdä montako vuotta menee, että pääsee lokakuun 2021 tasojen yli omassa salkussa, johon on säästetty 2011 alkaen.
 
Matkakulut pörssiyhtiön yhtiökokoukseen eivät ole olleet vähennyskelpoisia moneen vuoteen.
Tästä näkee että oma salkku on ollut nollilla jo vuosia eikä ole tullut seurattua syvennettyjä ohjeita. Olipa hyvä, että korjasit asiallisesti asian laidan. Oli muuttunut ohjeet vuodeksi 2020 ja siitä eteenpäin.

Huono juttu jos pienomistaja ei voi kasvotusten saada ajankohtaista tietoa ja vastauksia kysymyksiin. Vahvistusta ehkä sijoittaa lisää yritykseen ja lisätä pääomatuloja. Näin siis lisätä tulonhankintaa jonka näen verovähennyskelpoiseksi. Samoin kuin alan kirjallisuus.
 
Onko tietoinen valinta vai pakon sanelema?

Osittain pakon ja osittain ihan tietoinen valinta tässä elämän vaiheessa. Elämä heittää välillä kurvipalloa eikä sitä aina tiedä mitä seuraavan 24h aikana tapahtuu. Palaan takaisin kunhan asiat alkaa järjestymään positiiviseen suuntaan. Uusi paikkakunta, uusia kuvioita ja velkaa 0€.

Katselen rauhassa minne pörssi/markkina kääntyy 2-3 vuoden akselilla ja jos töitä on niin uskon uudelleen salkun kasvattamiseen suorilla osakesijoituksilla kuten aikaisemminkin.

Nyt käyn katsomassa miten metsä kasvaa kun sille antaa raivaussahaa ja kirvestä Eli nykyiset sijoitukset on vähän toisenlaista laatua erittäin pitkän ehkä jopa yli sukupolvien.
 
Metsä on mielenkiintoinen sijoitusinstrumentti. Bloombergin oddlotsissa oli juttua tammesta mistä tehdään bourbon tynnyreitä. Hyvin harva tammi loppujen lopuksi kelpaa tynnyriin materiaaliksi ja kasvuaika lähemmäs sata vuotta. Tällä hetkellä noita tammia on paljon, kun niitä aikoinaan istutettiin paljon. Nyt jos ei tehdä mitään niin tammesta tulee pulaa tulevaisuudessa. Podcastissa juttelivat miten on hankalaa, kun kukaan ei halua tammea kasvattaa, koska rahan ulos saamisessa menee kauan ja riskit ovat isot(huonolaatuinen puu, elukat/tuholaiset syö puut jne).

Mielenkiintoinen podcast
 
Näin vuoden viimeisen päivän ratoksi kaivelin sitten vanhoja tietoja ja väsäsin jatkoa varten taulukon vuoden lopun sijoitustilanteesta. Mukana siis varsinaiset arvopaperit, niihin sidotut käteistilit ja kohdistuvat velat. Tällainen käppyrä tuli SP500:een verrattuna indeksinä. 2017 oli tosin viimeinen vuosi, mistä löytyi vielä tarkat käteispuolen tiedot, että sitä edeltävät on arviolla meikäläisen normaalista käteistasosta. (mikä on aika tasaisesti suhteellisen pieni, aika lailla siis all-in kaiken aikaa :D lukuunottamatta sijoitusten vaihtoja toisiin kohteisiin)

2014 lopun tilanne on siis lähtökohta, mistä molemmille indeksin arvo 100. Aiempia en jaksanut enää yrittää kaivella, kun tosiaan osa tiedoista tökkäsi jo tuohon vuoteen 2017.

Sisäänvirtaavaa käteismäärää en jaksanut alkaa metsästämään, joten se vääristää tuloksia jonkin verran varsinkin, kun säännölliset säästöt olivat alkupäässä prosentuaalisesti enemmän merkittäviä. Toisaalta 2017 virta oli ulospäin, kun ei tullut laitettua yhtään sisään, mutta kylläkin poltettua säästöjä. En kyllä muista mikä tuon 2018 tuoton söi, voi olla, että ei silloinkaan hirveästi mennyt säästöön plus sijoitusten kyykkäykset päälle. Nykyään vuosituottoa tulee jo reilusti enemmän sijoituksista kuin omat säännölliset ETF ostot.

1704026676277.png


Aina näitä käppyröitä katsellessa vain harmittaa, että jos olisi ollut alussa miljoona laittaa parin pahanpäivän varan säästöistä tiristetyn tonnin sijaan 2009, kun tuli varsinaisesti aloiteltua tätä sijoituspuuhaa, niin olisi jo aika monta miljoonaa plussalla :kahvi:

Edit: @kuoris kysymyksen jälkeen aloin ihmettelemään, että eikös tuon 2022 olisi pitänyt olla huonompi, ja sieltä tosiaan oli jäänyt IB:n salkku pois lähtöluvuista sille vuodelle. Lopputulemaan tämän vuoden lopussa ei vaikuta, mutta viime vuosi jäi selvästi turskalle. Ja 2021 oli sitten vieläkin parempi.
 
Viimeksi muokattu:
Näin vuoden viimeisen päivän ratoksi kaivelin sitten vanhoja tietoja ja väsäsin jatkoa varten taulukon vuoden lopun sijoitustilanteesta. Mukana siis varsinaiset arvopaperit, niihin sidotut käteistilit ja kohdistuvat velat. Tällainen käppyrä tuli SP500:een verrattuna indeksinä. 2017 oli tosin viimeinen vuosi, mistä löytyi vielä tarkat käteispuolen tiedot, että sitä edeltävät on arviolla meikäläisen normaalista käteistasosta. (mikä on aika tasaisesti suhteellisen pieni, aika lailla siis all-in kaiken aikaa :D lukuunottamatta sijoitusten vaihtoja toisiin kohteisiin)

2014 lopun tilanne on siis lähtökohta, mistä molemmille indeksin arvo 100. Aiempia en jaksanut enää yrittää kaivella, kun tosiaan osa tiedoista tökkäsi jo tuohon vuoteen 2017.

Sisäänvirtaavaa käteismäärää en jaksanut alkaa metsästämään, joten se vääristää tuloksia jonkin verran varsinkin, kun säännölliset säästöt olivat alkupäässä prosentuaalisesti merkittäviä. Toisaalta 2017 virta oli ulospäin, kun ei tullut laitettua yhtään sisään, mutta kylläkin poltettua säästöjä. Nykyään tuottoa tulee jo reilusti enemmän sijoituksista kuin omat säännölliset ETF ostot.

katso liitettä 1236013

Aina näitä käppyröitä katsellessa vain harmittaa, että jos olisi ollut alussa miljoona laittaa parin pahanpäivän varan säästöistä tiristetyn tonnin sijaan 2009, kun tuli varsinaisesti aloiteltua tätä sijoituspuuhaa, niin olisi jo aika monta miljoonaa plussalla :kahvi:
Näin sivuhuomiona, vuosiasteikkosi on vähän jännästi kun alkaa uusimmasta, näyttää nopeasti totuttuun verrattuna, että olet tehnyt turskaa ja rankasti.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 125
Viestejä
4 487 442
Jäsenet
74 158
Uusin jäsen
kharim

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom