Koska oikein pyysit vastaamaan, niin esitetään sitten myös näin nopeasti hieman dataa. Hajautus vähentää riskiä, odotusarvoisen tuoton kustannuksella. Edes äärettömän pitkä sijoitusaika EI poista tätä tosiasiaa. (Mennyt toki ei kerro tulevasta ja datan analyysissä voi olla virheitä, tämä tuli näin muutamassa minuutissa koodia oikolukematta. Tuotto-odotusten suhde äärettömän pitkällä sijoitusajalla...)
S&P500 korjattu päätöskurssi, kuukausittain vuodesta 1988, koska sen sain nopeiten ladattua:
Tästä saadaan laskettua tuo keskimääräinen pitkän aikavälin tuotto (eri sijoitustapojen välillä verrattuna – oleellisesti siis kuinka paljon rahalla sai niitä lappuja kouraansa, korjattuna toki myös niillä ensimmäisillä osingoilla jotka jäi saamatta jos hajauttaa). Keskimäärin on tosiaan parasta laittaa kaikki kerralla, jota ei täällä taidettu kyseenalaistaakaan.
Mutta, heti kun katsotaan alempaa kuvaa, niin nähdään, että jos sinne menee vain kerran kaikki kerralla -tyylillä sisään, niin siellä on aika monta kuukautta jolloin tuo ei ollut niin hyvä tapa (vrt. esimerkinomainen vuoden mittainen hajautus, siis 13 rahamäärältään yhtä isoa ostoa 1 kk välein).
Kun tuo alempi kuva järjestetään tuon tuottojen suhteen suhteen, niin saadaan muuttuja kertaoston ajoituksen ”tuuri”. Kyllä, onni, sattuma, tai miksi tätä nyt kutsuukaan.
Saman voi tehdä myös hajautetuille ostoille, tutkitaan eri tapoja hajauttaa kertaostosta 5 vuoteen kuukausittaisia ostoksia (61 ostoa, eli 60 kuukautta kalenteriaikaa).
Jos oikein hyvä tuuri käy, niin kertaostolla saa pitkällä aikavälilllä melkein tuplana 5 vuoden hajautukseen nähden. Ja, mediaanituurillakin tuo kertaosto on edelleen paras. Mutta... entä jos se summa on ihan oikeasti ostajalle elinikäinen kertaosto, laskeakko tuon 50 % tuurin varaan, vai pelatakko hieman varmemmin ja katsoa kuvan vasenta laitaa.
Jos haluaa puhtaasti minimoida huonon ajoituksen riskiä, niin menneen datan perusteella siihen tarvitsee sen parin kolmen vuoden hajautuksen vältääkseen menneiden kaltaiset lyhyet huiput. Tämä toki maksaa sen 15 % tuoton odotuksesta. Joten, jos tuo odotusarvoinen menetys ei houkuta, ja jos tasapainoilee tämän ja tuon menetetyn odotusarvoisen tuoton välillä, niin joku noin 12 kk (tai edes tuo 6 kk) leikkaa pahimman särmän pois siitä että osti vahingossa hetkellisestä huipusta, ja tämän saa 3–6 % odotusarvoisella hinnalla. Vähän niin kuin vakuutus... keskimäärin ei kannata, mutta ”me eletään vain kerran”...