Pohjois-Amerikkaan listattujen etf:ien myyminen loppuu Suomessa vuodenvaihteessa
SijoittaminenPörssiRahastot
Rahastoyhtiöt eivät halua käännättää avaintietoesitteitä pohjoismaisille kielille.
Pohjois-Amerikkaan listattujen pörssilistattujen rahastojen eli eft:ien myyminen Suomessa loppuun vuoden vaihteessa.
Myyminen loppuu, koska Mifid2-direktiivi vaatii rahastoyhtiöitä tarjoamaan tuotteista suomenkielisen avaintietoesitteen.
Pohjois-Amerikassa etf-tuotteita listanneet rahastot pitävät pohjoismaisten kielten muodostamia markkina-alueita niin pieninä, että käännättäminen ei kannata. Tämä koskee myös Ruotsia.f
"Tämä on merkittävä asia ja koskee kaikkia pankkeja Suomessa", sanoo Nordnet Suomen talousasiantuntija
Martin Paasi.
Paasin mukaan Fiva ei hyväksy sitä, että Nordnet käännättäisi avaintietoesitteet. Niiden pitää tulla rahastoyhtiöltä.
Nordnet jatkaa Eurooppaan - usein Saksan Xetraan - listattujen etf:ien myyntiä. Ne tarjoavat yhdeksälle kymmenestä jenkki-eft:stä eurooppalaiseen pörssiin listatun vaihtoehdon.
Näin suomalainen piensijoittaja voi edelleen sijoittaa vaikkapa New Yorkin pörssin S&P 500 -indeksiin.
Toinen etu vanhalle mantereelle siirtymisessä on, että Euroopassa sijoittajille tarjotaan tyypillisesti kasvuosuuksia ja Yhdysvalloissa tuotto-osuuksia.
Kasvu-osuuksissa osingot sijoitetaan uudelleen, tuotto-osuuksissa ne maksetaan sijoittajalle.
"Maksetuista osingoista pitää maksaa veroa. Kasvuosuuksissa osinkotuotot jäävät rahastoon kasvamaan korkoa korolle ilman tuloverotuksen aiheuttamaa jarruvaikutusta", Paasi sanoo.
Sijoittaja voi pitää ennen vuoden vaihdetta ostetut, Pohjois-Amerikkaan listatut etf-rahastostot salkussaan eikä häneltä vaadita toimenpiteitä.
Paasin mukaan etf:ien suosio on kasvanut jatkuvasti Nordnetin suomalaisasiakkaiden keskuudessa. Silti suorat osakesijoitukset vastaavat edelleen vähintään 80 prosenttia kaikista sijoituksista.
"Etf:ien kulut ovat pienemmät kuin perinteisissä rahastoissa ja tarjolla on niin sanottuja smart beta -strategioita, joilla tavoitellaan pitkällä välillä markkinat ylittävää tuottoa."
Smart Beta tarkoittaa, että rahasto seuraa passiivisesti indeksiä, mutta indeksi on koottu muilla perusteilla kuin markkina-arvon perusteella.