Vakaan nousun sijaan kehittyvissä on tuollaista heiluntaa, mikä aiheuttaa sitä riskiä. Hyvin jos sattuu niin ostat tietty pohjalta, mutta huonosti kun käy niin ostat huipulta. Esim. tuo viimeisen 19 vuoden tulos on tapahtunut muutamien vuosien lyhyellä aikavälillä, muu aika tuotto on ollut heikkoa. Tuo on huono juttu, jos sun pitää heittää arpa 30 vuodeksi ja sitten vasta selviää kannattiko vai ei.
Varmasti kehittyvien markkinoiden tuotto korreloi aika suuresti sen kanssa, jos jonkun maan talous siirtyy kehittyvästä -> kehittyneeksi. Tällöin tuotto on suurta, mutta sitten homma vakiintuu ja kehitys hidastuu. Eli lisäriskinä on, että onko tälläisiä maita kuinka monta enää jäljellä? Tavallaan kehittyviin markkinoihin sijoittamalla otatkin näkemystä siihen, että kohta jonkun maan talous on tällä tavalla muuttumassa. Maailma-indeksi sen sijaan on puhtaammin sellainen indeksi, joka ei ota kantaa mihinkään vaan ainoastaan seuraa talouden kehitystä ylipäätään.
Sinäänsä ei riskissä mitään vikaa ole, mutta sen vastapainoksi vaan pitää saada sitä mahdollisesti korkeampaa tuottoa. Sitä tuottoa kehittyvät markkinat eivät tarjoa, ainakaan niin paljoa että riskinotto kannattaisi. Tälläiset sijoitukset, joiden riski on suuri verrattuna mahdolliseen tuottoon on vaarallisia vaikka riski itsessään olisi suhteellisen pieni. Tälläiset usein aiheuttaa sellaista pientä tuoton menetystä (tai pahimmillaan tappiota), jota ei huomaa, mutta pitkällä aikavälillä vaikutus kumuloituu.
Jokainen saa tietysti tehdä miten itse lystää, mutta oman strategian sijoitukset on joko pienellä riskillä vakaasti tuottavia tai riskillä (mielellään mahdollisimman pienellä tosin) suurien tuottoja metsästäviä. Välimuotoja en suosi, enkä varsinkaan sellaisia joissa on suuri riski, mutta pieni mahdollinen tuotto.