Saako neljä vuotta vanhasta puhelimesta vielä käyttökelpoisen? (Android 11 päivitys, tallennustilan kasvattaminen ja kameran optimointi)

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 584
Sony-Android-11-Feature-Image-810x298_c.png


Sony Xperia XZ1 Compact julkaistiin lähes neljä vuotta sitten mutta iästään huolimatta puhelin kykenee edelleen tarjoamaan kohtalaista suorituskykyä peruskäyttöä ajatellen. Puhelimen sisältä löytyvä Snapdragon 835 järjestelmäpiiri on suurin piirtein samalla tasolla kuin vuoden alussa julkaistu Snapdragon 480, joka löytyy esimerkiksi Nokia X20 puhelimesta. Prosessoritehoissa SD835 on hieman jäljessä mutta graafisessa suorituskyvyssä vastaavasti jonkin verran edellä.

Geekbench 5
  • Nokia X20: 507/1677
  • XZ1 Compact: 380/1587
3DMark Wild Life
  • Nokia X20: 978
  • XZ1 Compact: 1167
Suorituskyvyn sijaan XZ1 Compactin ongelmaksi muodostuukin vanhentunut ohjelmisto ja nykypäivän tarpeisiin nähden pieneksi jäänyt 32Gt:n tallennustila. Onneksi kompastuskivet on kuitenkin korjattavissa, sillä laitteelle on saatavilla useita Android 11 custom ROMeja. Custom ROMien ansiosta laitteessa voidaan myös aktivoida Sonyn vakiona disabloima Adoptable Storage ominaisuus, jolla puhelimen sisäistä tallennustilaa voidaan kasvattaa muistikortin avulla. Tässä artikkelissa tutustaan, millaiseen lopputulokseen Havoc OS 4.8 (Android 11) custom ROMin asentamisella ja Adoptable Storagella päästään. Lisäksi artikkelissa selvitetään, onko kameran kuvanlaatua mahdollista parantaa kamerasovellusta vaihtamalla.

Havoc OS 4.8 (Android 11)
Custom ROMiksi valittiin Havoc OS, jossa on mielestäni keskitytty keskeisiin käyttökokemusta parantaviin ominaisuuksiin. XZ1 Compactille on saatavilla Havoc OS:n official versio, johon päivityksen tulevat kuukausittain OTAna. Lisäksi custom ROMista on saatavilla Googlen Palvelut eli GAPPSit valmiiksi sisältävä build, joka läpäisee SafetyNet-tarkistuksen suoraan. Tämän ansiosta esimerkiksi pankki- ja maksupalveluiden pitäisi toimia laitteessa ilman ylimääräisiä säätöjä kolmannen osapuolen ohjelmistosta huolimatta (toisin kuin esimerkiksi Lineage OS:ssa). Testijaksolla lähimaksut hoituivat Pivon kautta ongelmitta. Henkilökohtaisesti pidän myös Havoc OS:n pienistä lisäominaisuuksista kuten akun elinikää pidentävästä Adaptive Chargingista.

Havoc OS:n asennuksen jälkeen käytettävissä on 22,8Gt tallennustilaa järjestelmän viedessä 9,0Gt ja sovellusten 0,2Gt. Joillekin käyttäjille reilu 20Gt voi olla riittävästi mutta monilla tila saattaa loppua äkkiä kesken, vaikka siirtäisikin kuvat ja videot muistikortille, sillä esimerkiksi pelit vievät nykyään useita gigatavuja tilaa. Palataan sisäisen tallennustilan laajentamiseen vielä myöhemmin.

Havoc OS ei sisällä päällekkäisiä sovelluksia, joten tilankäyttö on optimoitu varsin hyvin. Sovellustarjonnassa luotetaan Googlen ja AOSP:n sovelluksiin mutta kamerasovellus Snap on lainattu Lineage OS:sta. Sisäänrakennettu GAPPS-paketti on maltillinen, sillä Play Kaupan lisäksi mukaan on laitettu vain Chrome, Kuvat, Files ja Google sovellukset. Käynnistysohjelman virkaa hoitaa Shady Launcher, joka vastaa ominaisuuksiltaan Pixel Launcheria. Havoc OS:n perusfilosofiana on muutenkin Google Pixel -puhelimien käyttökokemuksen mukaileminen. Käyttöliittymä on Material Design 2:n mukainen mutta käyttäjä voi muokata ulkoasua teemojen avulla. Configuration Centeristä löytyy käteviä lisäomaisuuksia, kuten taskulampun käynnistäminen virtanäppäintä pohjassa pitämällä näytön ollessa pimeänä. Havoc OS on tällä hetkellä saatavilla yli 150 laitteelle noin 20 eri valmistajalta.




Adoptable Storage
Adoptable Storage on Android 6.0 Marshmallow'n yhteydessä lanseerattu ominaisuus, jolla ulkoinen muistikortti voidaan valjastaa sisäisen tallennustilan jatkeeksi. Ominaisuus on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle, sillä useat valmistajat ovat kytkeneet sen pois käytöstä oletuksena Sonyn tavoin. Disabloimisen syynä on todennäköisesti pelko negatiivisesta käyttökokemuksesta, sillä muistikorttien luku- ja kirjoitusnopeudet ovat huomattavasti pienemmät kuin sisäisellä tallennustilalla. Google ei ole antanut tarkkoja vaatimuksia muistikortin nopeudelle Adoptable Storagea varten mutta ominaisuuden käyttöön ottanut Motorola suosittelee käyttämään esimerkiksi UHS-1 luokan kortteja (vähimmäiskirjoitusnopeus 10MB/s).

Xperia XZ1 Compactin kaveriksi laittettiin tässä yhteydessä tarjouksesta 9,90€ maksanut Samsungin EVO 128Gt (MB-MP128GA/EU) muistikortti, jonka kirjoitusnopeudeksi ilmoitetaan 90MB/s. Näin sisäistä tallennustilaa saadaan kasvatettua teoriassa aina 160Gt asti (32+128Gt). Adoptable Storage otetaan käyttöön Havoc OS:ssa ADB:n kautta alla olevan kuvan mukaisesti.

uc


Koodien syöttämisen jälkeen puhelin pitää vielä käynnistää uudelleen, että ominaisuus saadaan aktivoitua. Tämän jälkeen muistikortti näkyy laitteen asetuksissa ulkoisen tallennustilan sijaan toisena sisäisenä tallennustilana. Käyttäjä voi halutessaan siirtää aiemmin sisäiseen tallennustilaan tallennetut sovellukset uudelle osiolle asetuksien "siirrä tiedot" avulla.

Kuva1: Sisäistä tallennustilaa 32Gt (Adoptable Storage off)
Kuva2: Sisäistä tallennustilaa 160Gt (Adoptable Storage on)


Valitettavasti Adoptable Storage ei toimi täysin ongelmitta. Ensinnäkin kaikkia sovelluksia ei voi siirtää muistikortin puolelle, sillä sovelluskehittäjä voi valita sovellusta luodessaan antaako siirtämiselle luvan. Jos lupa on myönnetty, niin sovellus asentuu jatkossa automaattisesti muistikortille. Kaikki sovellukset eivät kuitenkaan jostain syystä suostu käynnistymään muistikortin kautta. PUBG Mobilen kanssa ongelmia ei ollut mutta esimerkiksi Call of Duty ja Shadowgun Legends kaatuivat heti käynnistyksen yhteydessä. Nämäkin pelit sai lopulta toimimaan siirtämällä sovellukset oikeaan sisäiseen tallennustilaan manuaalisesti asetuksista. Huomion arvoisena seikkana manuaalinen siirto ei kuitenkaan siirrä kaikkia tiedostoja sisäiseen tallennustilaan, joten suuri osa sovelluksen datasta (ilmeisesti obb-tiedostot) jää edelleen muistikortille. Esimerkiksi COD:n tapauksessa vain 363Mt siirtyi oikeaan sisäiseen tallennustilaan ja loput reilu 3Gt jäi edelleen muistikortille. Lopputuloksen kannalta sisäistä tallennustilaa saadaan siis kasvatettua Adoptable Storagen avulla, vaikka ihan suoraviivaista se ei olekaan.

A1 SD Benchin mukaan muistikortti toimii noin 80-90% hitaammin kuin oikea sisäinen tallennustila mutta käytännön tasolla erot eivät tule esille niin selkeästi. Sovellusten asentamisessa ja isojen pelien avaamisessa menee pidempään mutta varsinaisessa käyttökokemuksessa ei ole valittamista. PUBG Mobilen avaamisessa kestää noin 18 sekuntia muistikortilta, kun sisäisestä tallennustilasta aikaa menee noin 14 sekuntia. Jos peli on ladattu RAM-muistiin, niin se avautuu sieltä samantien. Jos dataa joudutaan lataamaan muistikortilta pelin aikana, voi latausruutua joutua katselemaan hieman aiempaa pidempään. Lisäksi puhelimen uudelleen käynnistämisen jälkeen on havaittavissa pieni viive ennen kuin muistikortille asennetut sovellukset tulevat näkyviin.

A1 SD Bench:
  • Sisäinen tallennustila: Read 558,65 MB/s, Write 123,82 MB/s
  • Muistikortti: Read 66,33 MB/s, Write 23,93 MB/s

Kamerasovelluksen vaihtaminen
Xperia XZ1 Compactin Android 10 custom ROMeihin kehittäjät saivat portattua mukaan Sonyn oman kamerasovelluksen mutta Android 11 versioon se ei ole ainakaan toistaiseksi onnistunut. Onneksi kehittäjät ovat saaneet Camera2 rajapinnan toimimaan RAW-tukea lukuunottamatta, joten puhelimelle on saatavilla useita kolmannen osapuolen kamerasovelluksia. Paras vaihtoehto olisi luonnollisesti Googlen kamerasovellus (Gcam) mutta se vaatii toimiakseen juurikin RAW-tuen, minkä vuoksi Gcam täytyy jättää pois laskuista.

Henkilökohtaisesti koin HedgeCam2:n hyväksi vaihtoehdoksi, sillä siitä löytyy Snap kamerasta puuttuva HDR-tila. Lisäksi HedgeCam2 tukee XZ1 Compactin fyysistä kamerapainiketta tarkennuksella ja ominaisuuksia löytyy muutenkin melko kattavasti. Oletuksena HedgeCam2 ottaa kuvat IMX 400 Exmor RS -kuvasensorin täydellä 19,2MP:n tarkkuudella.

Ulkoasultaan HedgeCam2 muistuttaa pokkarikameroiden käyttöliittymää, mikä ei ole ihan moderneimmasta päästä mutta voi olla joillekin käyttäjille positiivinen asia. Kuvausasetukset löytyvät näytön yläkulmassa majailevan kuvakkeen takaa, minkä lisäksi tarkennuksen lukitukselle, valotuksen säädölle, kameran vaihdolla ja ajastimelle löytyvät omat pikapainikkeet. HedgeCam2:n heikkoudeksi voidaan laskea hieman hitaampi toiminta verrattuna Snap kameraan, joten nopeita kuvaustilanteita varten kannattaa pitää jäljempänä mainittu mielessä.

HedgeCam2 ei kykene tekemään ihmeitä XZ1 Compactin kuvanlaadulle mutta tietyissä tilanteissa HDR-ominaisuudella saa tuotua kirkkailla ja varjoisilla alueilla olevia yksityiskohtia paremmin esiin. Lisäksi hämärässä HDR:n avulla kuviin saa loihdittua enemmän valoa mutta erittäin hämärissä olosuhteissa XZ1 Compactin kameran rajat tulevat jo vastaan. Alla on muokkaamattomia vertailukuvia HedgeCam2:n ja Snap kameran välillä. Kuvat on otettu automaattitilassa mutta HedgeCam2:lla samasta tilanteesta on lisäksi otettu HDR-kuva. (Viimeisestä tilanteesta on myös otettu kuva DRO-tilassa, kts. https://www.sony.com/electronics/support/articles/00012101).

Linkki kuvien kansioon: Kuvat (HedgeCam2, Snap) – Google Drive

Yhteenveto
Edellä kuvattujen toimenpiteiden avulla puhelimen käyttöjärjestelmä saatiin päivitettyä uusimpaan Android 11 versioon ja tietoturvataso nostettua elokuulle 2021. Adoptable Storagella todella saatiin kasvatettua sisäistä tallennustilaa merkittävästi, vaikka ominaisuus toimiikin hieman kankeasti. Kameraankin saatiin pientä optimointia aikaiseksi, joten lopputulosta voidaan pitää vähintäänkin kohtuullisena ainakin verrattuna siihen, että puhelin olisi heitetty romukoppaan käyttökelvottomana SER-jätteenä.

Kuluttajariitalauta linjasi hiljattain, että high end -luokan älypuhelimien pitäisi kestää käytössä vähintään neljä vuotta koskien myös laitteen ohjelmistotukea. Onneksi valmistajat ovat viime aikoina heränneet siihen ajatukseen, että puhelimen käyttöiän ei tarvitse loppua vuoden tai kahden päähän julkaisusta. Nykyään osa Android-valmistajista tarjoaa 3-4 vuoden päivitystukea laitteille, mikä on erinomainen suuntaus markkinoilla. Nyt täytyy vain toivoa, että yhä useampi valmistaja lähtisi samaan kelkkaan mukaan, jotta älypuhelimien käyttöikää saadaan pidennettyä.
 
Adoptable Storagesta ja microSD vs sisäinen: sehän on se random 4K luku ja kirjoitus nopeus mikä tässä ratkaisee onko kortti hyvä siihen hommaan vai ei. Sequential nopeudella ei niin väliä.
SD korttien Application Performance luokitus keksittiin tätä varten.
5.1 speksissä julkaistiin A1 luokka jossa 4K random R/W suorituskyky pitää olla 1500/500 IOPS
6.0 speksissä julkaistiin A2 luokka joka vastaavasti vaatii 4000/2000 IOPS mutta vaatii (ajuri) tuen host laitteelta, jos tukea ei löydy niin suorituskyky voi joillain A2 korteilla olla huonompikin kuin A1 korteilla.

Minullakin on edelleen XZ1 Compact (virallinen ROM) ja muistikortti (2017?) Samsung EVO+ 128GB (MB-MC128GA)
Androbench 5 tuloksia
1631004951781.png

Kuten näkyy niin tulokset riippuu vähän kuun asennosta ja touhuaako luuri taustalla jotain.
Mutta ainakin tämä kortti sopisi hyvin Adoptable Storage käyttöön.
Edit: Tietenkin huomattavasti hitaampi kuin sisäinen, sisäisen random read kun on ~3.5x nopeampi, mutta ei silti kuraa.

Ongelma vain on että kun mietit mitä korttia ostaisit niin useimmiten niitä mainostetaan vain sequential read nopeudella ja jos write nopeudesta jotain puhutaan niin yleensä tai halvimmissa se on minimi sequential luokitus esim Class 10 tai U1, U3, V10 jne.
Application Performance luokitus on hieman harvinaisempi, varsinkin A2 mutta kyllä niitäkin on olemassa. Samsungilla ei A1 tai A2 näytä olevan mutta isommista esimerkiksi Sandiskilla ja Kingstonilla on.
Se että löytyykö A2 kortille tuki on sitten se mielenkiintoisempi asia mistä en tiedä.

Hei @Juha Kokkonen, olisiko ideaa testata tätä mobiili revikoissa? Ei nyt älyttömän kallista olisi hankkia joltain valmistajalta A1 ja A2 kortti. Se että onko tämä kuinka relevantti lukijoille vähän niin ja näin, kuten FlyingAntero mainitsi niin useat valmistajat on kytkeneet sen Adoptable Storage ominaisuuden pois käytöstä oletuksena.
 
Viimeksi muokattu:
Hei @Juha Kokkonen, olisiko ideaa testata tätä mobiili revikoissa? Ei nyt älyttömän kallista olisi hankkia joltain valmistajalta A1 ja A2 kortti. Se että onko tämä kuinka relevantti lukijoille vähän niin ja näin, kuten FlyingAntero mainitsi niin useat valmistajat on kytkeneet sen Adoptable Storage ominaisuuden pois käytöstä oletuksena.
Hieno kokeilutesti @FlyingAntero lta (jälleen kerran) :thumbsup: Valitettavasti on sen verran niche-aihe (vaikka sinällään mielenkiintoinen onkin), että tuollaisen jutun tekeminen tällä hetkellä ei ole oikein resurssien käytöllisesti järkevää.
 
Hienoa, kun jollain on mielenkiintoa "SER-ikäisten" laitteiden testailuun. Käyttöjärjestelmä (tietoturvapäivitykset) näissä nykykapuloissa vanhenee selvästi nopeammin kuin rauta, jos akkua ei lasketa. Itseltäni löytyy Oneplussan vastaava puhelin (OP5T), eikä tuo osoita mitään vanhenemisen merkkejä. LineageOS (Android 11) on toiminut hienosti ja päivityksiä tulee yleensä viikottain. En ole osannut kaivata 100+Hz -näyttöä tai nopeampaa/parempaa rautaa. Kamerakin vielä riittää satunnaiseen kuvien näpsimiseen paremmin kuin hyvin (gcamilla kuvat ihan hyviä jopa). Seuraava puhelinkin tulee varmaan valittua custom romien saatavuuden mukaan, kun nykyisestä joskus aika jättää.
 
Adoptable Storagesta ja microSD vs sisäinen: sehän on se random 4K luku ja kirjoitus nopeus mikä tässä ratkaisee onko kortti hyvä siihen hommaan vai ei. Sequential nopeudella ei niin väliä.
SD korttien Application Performance luokitus keksittiin tätä varten.
5.1 speksissä julkaistiin A1 luokka jossa 4K random R/W suorituskyky pitää olla 1500/500 IOPS
6.0 speksissä julkaistiin A2 luokka joka vastaavasti vaatii 4000/2000 IOPS mutta vaatii (ajuri) tuen host laitteelta, jos tukea ei löydy niin suorituskyky voi joillain A2 korteilla olla huonompikin kuin A1 korteilla.

Minullakin on edelleen XZ1 Compact (virallinen ROM) ja muistikortti (2017?) Samsung EVO+ 128GB (MB-MC128GA)
Androbench 5 tuloksia
1631004951781.png

Kuten näkyy niin tulokset riippuu vähän kuun asennosta ja touhuaako luuri taustalla jotain.
Mutta ainakin tämä kortti sopisi hyvin Adoptable Storage käyttöön.
Edit: Tietenkin huomattavasti hitaampi kuin sisäinen, sisäisen random read kun on ~3.5x nopeampi, mutta ei silti kuraa.

Ongelma vain on että kun mietit mitä korttia ostaisit niin useimmiten niitä mainostetaan vain sequential read nopeudella ja jos write nopeudesta jotain puhutaan niin yleensä tai halvimmissa se on minimi sequential luokitus esim Class 10 tai U1, U3, V10 jne.
Application Performance luokitus on hieman harvinaisempi, varsinkin A2 mutta kyllä niitäkin on olemassa. Samsungilla ei A1 tai A2 näytä olevan mutta isommista esimerkiksi Sandiskilla ja Kingstonilla on.
Se että löytyykö A2 kortille tuki on sitten se mielenkiintoisempi asia mistä en tiedä.

Hei @Juha Kokkonen, olisiko ideaa testata tätä mobiili revikoissa? Ei nyt älyttömän kallista olisi hankkia joltain valmistajalta A1 ja A2 kortti. Se että onko tämä kuinka relevantti lukijoille vähän niin ja näin, kuten FlyingAntero mainitsi niin useat valmistajat on kytkeneet sen Adoptable Storage ominaisuuden pois käytöstä oletuksena.
Androbenchillä ei saa testattua sd-korttia erikseen sen jälkeen, kun Adoptable Storagen on ottanut käyttöön. Ajoin kuitenkin sisäisen tallennustilan tulokset samoilla asetuksilla kuin sinulla (File size: 64 MB, SEQ: 256KB, RND: 4KB, Threads: 1). A1 SD Benchillä ajoin vastaavasti Random I/O testin sisäisen tallennustilan ja muistikortin osalta.

Androbench 5
  • Sequential Read: 259,07 MB/s
  • Sequential Write: 89,38 MB/s
  • Random Read: 15,54 MB/s
  • Random Write: 5,51 MB/s

A1 SD Bench (Random I/O)
  • Sisäinen tallennustila:
    • Read 18,77 MB/s (4583 IOPS)
    • Write 1,57 MB/s (383 IOPS)
  • Muistikortti:
    • Read 6,92 MB/s (1689 IOPS)
    • Write 0,61 MB/s (149 IOPS)
Tuon perusteella minun muistikortti ei olisi vaatimusten mukainen kirjoitusnopeuden osalta, vaikka täyttääkin Motorolan suosituksen.
Internal storage (card used only by phone): Use a high-speed card such as UHS-1 type for best performance. Class 2, 4 or 6 cards are slower than your phone's internal storage, so using them for internal storage would slow your phone's performance.
Tosin tuo sisäisen tallennustilan tuloskaan ei ole riittävä, kun Adoptable Storage on aktiivisena. A1 SD Bench asentuu oletuksena muistikortille, niin ehkä se sekoittaa jotakin. Pitänee ottaa Adoptable Storage testiksi pois päältä ja ajaa tulokset uusiksi muistikortti ulkoisena tallennustilana.
 
Viimeksi muokattu:
edit. siirrtty oikeaan ketjuun
 
Viimeksi muokattu:
Alustin muistikortin takaisin ulkoiseksi tallennustilaksi ja sain alla olevia tuloksia. Androbenchissä sisäinen tallennustila näyttää ottaneen pienen harppauksen Sequential Readin osalta. Vastaavasti A1 SD Benchissä on pientä laskua muistikortin osalta Random I/O -testissä. Eli Adoptable Storagen kytkeminen pois päältä ei näköjään parantanut tilannetta :hmm:. Vähän saisi siis olla enemmän potkua tuossa minun muistikortin kirjoitusnopeudessa Adoptable Storage käyttöön. Lukunopeuden osalta muistikortti vaikuttaa kuitenkin toimivan nopeammin kuin sisäinen tallennustila ainakin Androbenchin mukaan.

Androbench 5
  • Sisäinen tallennustila:
    • Sequential Read: 341,65 MB/s
    • Sequential Write: 89,94 MB/s
    • Random Read: 16,63 MB/s (4247 IOPS)
    • Random Write: 5,55 MB/s (1422 IOPS)
  • Muistikortti:
    • Sequential Read: 710,35 MB/s
    • Sequential Write: 4,25 MB/s
    • Random Read: 37,45 MB/s (9589 IOPS)
    • Random Write: 1,24 MB/s (318 IOPS)
A1 SD Bench (Random I/O)
  • Sisäinen tallennustila:
    • Read 18,31 MB/s (4470 IOPS)
    • Write 1,60 MB/s (391 IOPS)
  • Muistikortti:
    • Read 5,74 MB/s (1401 IOPS)
    • Write 0,46 MB/s (112 IOPS)
PS. Löysin XZ1 Compactille jossain määrin toimivan Gcam GO porttauksen, niin otan sillä muutamia vertailukuvia lähipäivinä. Tuo karsitumpi Gcam GO ei vaadi toimiakseen RAW-tukea.
 
Itsellä on päivittäisenä ykköspuhelimena iPhone 8 Plus, joka on julkaistu juurikin 4 vuotta sitten, syyskuussa 2017. Pyörittää suoraan ilman mitään kikkoja uusinta käyttistä.

Puhelin on aivan täysin käyttökelpoinen, mikään ei varsinaisesti tunnu hitaalta, ainoa asia missä ikä näkyy on että tämä tappaa sovelluksia muistista välillä aika hanakasti.
 
Itsellä on päivittäisenä ykköspuhelimena iPhone 8 Plus, joka on julkaistu juurikin 4 vuotta sitten, syyskuussa 2017. Pyörittää suoraan ilman mitään kikkoja uusinta käyttistä.

Puhelin on aivan täysin käyttökelpoinen, mikään ei varsinaisesti tunnu hitaalta, ainoa asia missä ikä näkyy on että tämä tappaa sovelluksia muistista välillä aika hanakasti.
Tämä vain alleviivaa sitä, että nykypuhelimet eivät todellakaan ole SER-jätettä vuosienkaan päästä julkaisusta. Suorituskyky ja ominaisuudet useimmiten riittävät, kunhan valmistaja ei hylkää laitetta ennen aikojaan. Apple on hoitanut tonttinsa hienosti ja onneksi muita valmistajia kovistellaan samaan suuntaan.
 
Androbench 5
  • Sisäinen tallennustila:
    • Sequential Read: 341,65 MB/s
    • Sequential Write: 89,94 MB/s
    • Random Read: 16,63 MB/s (4247 IOPS)
    • Random Write: 5,55 MB/s (1422 IOPS)
  • Muistikortti:
    • Sequential Read: 710,35 MB/s
    • Sequential Write: 4,25 MB/s
    • Random Read: 37,45 MB/s (9589 IOPS)
    • Random Write: 1,24 MB/s (318 IOPS)

Ihmettelin noita tuloksia ja meinasin niistä kommentoidakin ja kun testasin A1 SD Benchiä niin huomasin että käynnistyksen jälkeen kun ajoi sen random IO luvun niin antoi melkoisen isoja lukemia. Androbench 5:lläkin (muistaakseni) onnistuin näkemään vastaavaa melkoisen hervottoman näköistä IOPS lukemaa. Piti laittaa tuloksia mutta tuli sitten jotain muuta enkä laittanut niitä ylös. Meinasin nyt testata ja raportoida mutta eihän se sitten enää tehnyt tismalleen samaa.
Mutta käynnistyksen jälkeen kun ajelin muutaman kerran peräkkäin Androbench 5:sta niin random IOPS lukemat heitteli:
2000/700
2000/700
1600/560
1700/500
1270/500
1240/530
1240/505

Tuntuu riippuvan vähän kuun asennosta ja onko jossain välimuistissa kenties jotain.
Mahdollisen heittelyn takia alunperin ajelin nuo testit useamman kerran mutta nyt vähän aiheuttaa harmaita hiuksia että mikä tässä olisi se oikea testaus tapa tai mikä tulos noista nyt sitten olisi se oikea tulos.
Mutta väittäisin kyllä että nuo alleviivaamani luvut on huuhaata.

P.S. Noista asetuksista mitä käytän, ne on muistaakseni samat mitä Anandtech on käyttänyt. Androbenchin oletus asetukset muuttuivat jossain kohtaa nykyisiksi ja ne nykyiset "on valittu niin" että UFS näyttää huikean paljon paremmalta kuin eMMC. Sitähän se UFS tietenkin on mutta se onko nuo oletus testiasetukset realistiset on sitten eri kysymys.
 
Ihmettelin noita tuloksia ja meinasin niistä kommentoidakin ja kun testasin A1 SD Benchiä niin huomasin että käynnistyksen jälkeen kun ajoi sen random IO luvun niin antoi melkoisen isoja lukemia. Androbench 5:lläkin (muistaakseni) onnistuin näkemään vastaavaa melkoisen hervottoman näköistä IOPS lukemaa. Piti laittaa tuloksia mutta tuli sitten jotain muuta enkä laittanut niitä ylös. Meinasin nyt testata ja raportoida mutta eihän se sitten enää tehnyt tismalleen samaa.
Mutta käynnistyksen jälkeen kun ajelin muutaman kerran peräkkäin Androbench 5:sta niin random IOPS lukemat heitteli:
2000/700
2000/700
1600/560
1700/500
1270/500
1240/530
1240/505

Tuntuu riippuvan vähän kuun asennosta ja onko jossain välimuistissa kenties jotain.
Mahdollisen heittelyn takia alunperin ajelin nuo testit useamman kerran mutta nyt vähän aiheuttaa harmaita hiuksia että mikä tässä olisi se oikea testaus tapa tai mikä tulos noista nyt sitten olisi se oikea tulos.
Mutta väittäisin kyllä että nuo alleviivaamani luvut on huuhaata.

P.S. Noista asetuksista mitä käytän, ne on muistaakseni samat mitä Anandtech on käyttänyt. Androbenchin oletus asetukset muuttuivat jossain kohtaa nykyisiksi ja ne nykyiset "on valittu niin" että UFS näyttää huikean paljon paremmalta kuin eMMC. Sitähän se UFS tietenkin on mutta se onko nuo oletus testiasetukset realistiset on sitten eri kysymys.
En osaa sanoa, mistä heittelyt johtuu. Alla vielä tulokset, kun ajoi testin muutaman kerran (muistikortti)

Random RD/WR (IOPS):
  • 9589/318
  • 8633/246
  • 8422/229
  • 7305/216
  • 6945/214
Screenshot_20210913-140540_AndroBench~2.png

Tässä taitaa olla ne asetukset, mitä io-tech ja Anandtech käyttää?
Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavan Androbench 5 -testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin vakioasetuksilla ajetuissa testeissä.
 
Oliko mitään havaittavaa hidastumista verrattuna orggikseen, kun laittoi noin uuden Androidin sisään?

Itsellä on kokemuksia custom rommeista vain muutamien laitteiden kanssa, ja nämä ovat ihan täyttä SER jätettä, alunperin jollain Android 4.4 versioilla varustettuja, joihin sitten laitoin joitain Marshmallow ja Nougat versiota sisään, ja totesin että on todella tahmeaa kaikki toiminta.
 
Oliko mitään havaittavaa hidastumista verrattuna orggikseen, kun laittoi noin uuden Androidin sisään?

Itsellä on kokemuksia custom rommeista vain muutamien laitteiden kanssa, ja nämä ovat ihan täyttä SER jätettä, alunperin jollain Android 4.4 versioilla varustettuja, joihin sitten laitoin joitain Marshmallow ja Nougat versiota sisään, ja totesin että on todella tahmeaa kaikki toiminta.
En huomannut, että puhelin olisi alkanut hidastumaan custom ROMin asennuksen jälkeen. Tosin luovuin Sonyn vakio ohjelmistosta ajat sitten, kun Sony lopetti päivitykset. Aluksi asensin Lineage OS 17.1:n (Android 10), josta siirryin Havoc OS:iin. Ihan ongelmitta puhelin toiminut daily driverina molemmilla custom ROMeilla.

Custom ROMin toimivuuteen vaikuttaa luonnollisesti, onko kyseessä official vai unofficial build. Jos lähdekoodeja ei ole saatavilla, niin kehittäjät saattavat joutua tekemään kaikenlaisia kikkailuja, että saavat laitteen edes toimimaan custom ROM:n kanssa.

Android 4.4 KitKat -> 5.0 Lollipop välillä tuli aika paljon muutoksia "pellin alle", mikä on saattanut myös vaikuttaa käyttökokemukseen (mm. Dalvikista siirryttiin ART-virtuaalikoneeseen). Oman kokemuksen mukaan 4.4. KitKat pelitti vielä 1Gt RAM-muistilla aika hyvin mutta Lollipopissa se alkoi olla liian vähän. Nykyään Google määrittelee kaikki laitteet, joissa 2Gt tai alle RAM-muistia Android GO laitteiksi.
XZ1 Compactissa on RAM-muistia 4Gt, mikä tuntuu riittävän ihan hyvin. En ole ainakaan kokenut suorituskykyä mitenkään ongelmaksi.
 
En osaa sanoa, mistä heittelyt johtuu. Alla vielä tulokset, kun ajoi testin muutaman kerran (muistikortti)

Random RD/WR (IOPS):
  • 9589/318
  • 8633/246
  • 8422/229
  • 7305/216
  • 6945/214
Screenshot_20210913-140540_AndroBench~2.png

Tässä taitaa olla ne asetukset, mitä io-tech ja Anandtech käyttää?

Erona meillä näköjään se että sinulla lukee targetin perässä fuse ja minulla sdcardfs eli eri protokolla käytössä. Ehkä sinulla tuo luku tulee jostakin ramdiskistä tai jotain, en nyt ehdi tutustumaan tarkemmin mikä ero näillä on.

Anandtechin NVMe SD Express kortti revikassa kuitenkin random luku 5600 IOPS luokkaa ja UHS-I moodissakin 1800 niin nuo 7000-10000 luku luvut tulee jostain muusta kuin SD kortista.

Joo, 256K/4K ja 1 (I/O) thread mutta näköjään file size onkin isompi. HTC 10 revikassa Anandtech näköjään käytti 100MB.
Mutta se file size ei hirveän paljon vaikuta loppuviimein. Lähinnä "tarkentaa" tuloksia jos on oikein nopea tallennustila mitä testataan niin isommalla filulla saadaan pidempi testi joka lieventää mahdollisen piikin vaikutusta.

Edit: Eli siis pitääpäs keksiä joku toinen testi Android 11> eteenpäin microSD testeille.
 
Viimeksi muokattu:
Testailin aiemmin mainitsemaani Gcam GO porttausta (GCamGo_GreatnessNS2) XZ1 Compactilla. Gcam GO on siis alkuperäisestä Gcamista karsitumpi vesio Android GO -laitteille. Sen pitäisi hyödyntää jonkinlaista koneoppimista kuvien muodostamisessa, joten ainakin periaatteessa algoritmien avulla voisi saada parempia kuvia.
Google is leveraging its machine learning prowess to bring portrait mode photography to the masses with the Camera Go app. The app can apply depth-of-field effects using only software. The app is “deeply integrated” into the OS, meaning it’s “not just photo filtering on top,” according to Arpit Midha, a lead product manager for Android.
Valitettavasti en kuitenkaan havainnut kuvissa juuri mitään muutosta verrattuna HedgeCam2:n tai Snap kameran kuviin. Ehkä jälkeenpäin asennettu porttaus ei ole integroitu riittävän syvälle itse käyttöjärjestelmään, että sovellus toimisi kuten on tarkoitettu. Lisäksi kyseisessä porttauksessa toimii vain peruskuvaus eikä esim. yökuvaus ole käytettävissä. Alla on joka tapauksessa muutama vertailukuva edellä mainittujen kamerasovellusten välillä. Pitää vielä seurata porttauksen kehitystä, jos sieltä jossain vaiheessa tulisi jotain paremmin toimivaa XZ1 Compactille.
 
Olettaisin että vaatii syvällisemmän integraation käyttöjärjestelmään jos siinä edes on mitään spesiaalia. (Ehkäpä siinä on taustalla joku Camera2/CameraX vaatimus että se Camera Go pääsee käsiksi tiettyihin ominaisuuksiin/laitteen tulee tukea sitä ja tätä tjsp)

Androidissahan ongelmana on se että valmistajat ei halua antaa sovelluksille pääsyä niiden omiin kamera sotkuihinsa joten eri kamera sovellukset käyttää sitten sitä samaa avointa kamera rajapintaa eli se ja sama mitä kolmannen osapuolen kamera sovellusta käytät. Kaikki muu rajapinnan "ota kuva" päällä on sitten jotain jälkikäsittelyä. Paska on paskaa vaikka voissa paistaisi. Ja tämänhän takia Whatsapp, Messenger jne kautta otetut kuvat onkin niin surkeita.

Googlehan tuota yritti korjata CameraX:llä mutta eihän valmistajat siihen lähtenyt mukaan.
Nyt Android 12 lisää jotain vendor extensions kilkkeitä Camera2:seen tjsp mutta sama ongelma tuossakin, miten saada valmistajat mukaan. Toki se nyt vähän helpottaa kun siinä rajapinnassa on valmiiksi joku kikkare mutta vaihtoehtoinenhan sekin taitaa olla.

Minun puolesta Google saisi käyttää tässä sitä Android monopoliaansa...

Mutta tämä on kätevä sivusto jos kuvat on otettu puhelinta liikuttamatta

Asensin GCam GO:n huvin vuoksi Note 10 Liteen.
Tässä erot OpenCamera STD moodin ja GCam GO:n välillä.
1631704370101.png
Jos tuon käyttää Photoshopin kautta ja vääntää levelin 0-255 > 0-20 niin sitten toki jotain alkaa näkymään.
Mutta taitaapi olla vain random kohinaa, 13sek aikana aavistuksen muuttunut valaistus (pilvet liikkuu taivaalla) tai aavistuksen tärähtänyt kun en älynnyt käyttää timeria.
1631704662248.png
Tuossa taas Samsungin oman kameran ja GCam GO:n välillä editoimaton diffi em. sivustolta
1631704427735.png
 
XZ1 Compact täytti syksyllä 5 vuotta ja päivitykset rullaa edelleen custom ROM puolella. Kesän aikana puhelimelle tuli saataville Havoc OS 5.7 eli Android 12 päivitys. Havoc OS 5.7 versiosta poistui kamerasovellus mutta sillä ei ole juuri väliä, kun Play Kaupasta voi ladata hyväksi havaitun HedgeCam 2:n. Muutenkin puhelin pelaa ihan mallikkaasti iästään huolimatta.
Screenshot_20220918-083224_Asetukset.png

EU on ilmeisesti ajamassa vaatimusta päivitystuen pidentämiselle 5 vuoteen saakka. Se olisi erinomainen muutos, kun XZ1 Compactin kohdalla viralliset päivitykset loppuivat kahden vuoden jälkeen. Käytäntö kuitenkin osoittaa, ettei ole mitään estettä, eikö päivitystukea voisi jatkaa ainakin viiteen vuoteen saakka.
 
EU on ilmeisesti ajamassa vaatimusta päivitystuen pidentämiselle 5 vuoteen saakka. Se olisi erinomainen muutos, kun XZ1 Compactin kohdalla viralliset päivitykset loppuivat kahden vuoden jälkeen. Käytäntö kuitenkin osoittaa, ettei ole mitään estettä, eikö päivitystukea voisi jatkaa ainakin viiteen vuoteen saakka.
Ei tämä ole aina ihan niin helppoa. Jos niissä SOC:eissa / muiden osien ajureissa on bugeja, niin OEM:n pitäisi jotenkin pystyä pakottamaan ne soc-vendorit / muut vastaavat myös tarjoamaan ne ajuripäivitykset.

Se ei ole mitenkään itsestäänselvää että joku Mediatek ylipäätään suostuu tarjoamaan mitään muuta kuin perävalotakuuta -> käytännössä tämä voi rajoittaa pahasti EU:hun tarjottavia puhelinmalleja ja nostaa hintoja kun Qualcomm saa yhtä vahvemman sanelupolitiikan ihan vaan sillä, että lupaa tarjota päivitykset ajureihinsa.
 
Ei tämä ole aina ihan niin helppoa. Jos niissä SOC:eissa / muiden osien ajureissa on bugeja, niin OEM:n pitäisi jotenkin pystyä pakottamaan ne soc-vendorit / muut vastaavat myös tarjoamaan ne ajuripäivitykset.

Se ei ole mitenkään itsestäänselvää että joku Mediatek ylipäätään suostuu tarjoamaan mitään muuta kuin perävalotakuuta -> käytännössä tämä voi rajoittaa pahasti EU:hun tarjottavia puhelinmalleja ja nostaa hintoja kun Qualcomm saa yhtä vahvemman sanelupolitiikan ihan vaan sillä, että lupaa tarjota päivitykset ajureihinsa.
Treblen myötä Android päivitykset eivät ole enää niin vahvasti kiinni piiritoimittajasta.
With a stable vendor interface providing access to the hardware-specific parts of Android, device makers can choose to deliver a new Android release to consumers by just updating the Android OS framework without any additional work required from the silicon manufacturers:

image2.png
Toki ajureiden suhteen pitää edelleen tehdä työtä mutta se ei enää vaadi mitään älyttömyyksiä valmistajalta, kun kernelinkin rakenne on modulaarinen. Minusta se ei ole mitenkään huono asia, että valmistajan tulee valita sellaisia kumppaneita, että päivitykset onnistuvat jatkossa. Varsinkin kun OS päivityksissä puhutaan kolmesta vuodesta ja vasta tietoturvan kohdalla viidestä vuodesta.
 
Viimeksi muokattu:
XZ1 Compact täytti syksyllä 5 vuotta ja päivitykset rullaa edelleen custom ROM puolella. Kesän aikana puhelimelle tuli saataville Havoc OS 5.7 eli Android 12 päivitys. Havoc OS 5.7 versiosta poistui kamerasovellus mutta sillä ei ole juuri väliä, kun Play Kaupasta voi ladata hyväksi havaitun HedgeCam 2:n. Muutenkin puhelin pelaa ihan mallikkaasti iästään huolimatta.
Screenshot_20220918-083224_Asetukset.png

EU on ilmeisesti ajamassa vaatimusta päivitystuen pidentämiselle 5 vuoteen saakka. Se olisi erinomainen muutos, kun XZ1 Compactin kohdalla viralliset päivitykset loppuivat kahden vuoden jälkeen. Käytäntö kuitenkin osoittaa, ettei ole mitään estettä, eikö päivitystukea voisi jatkaa ainakin viiteen vuoteen saakka.
Toivottavasti EU saa vauhditettua muutosta tuen pituuden suhteen. Hyvähän se olisi, että Xperia XZ1 Compactin kaltaiset laitteet pysyivät ohjelmiston osalta ajan tasalla pidempään kuin pari vuotta.
Tuorein Androidille julkaistu turvallisuuspäivitys paikkaa yhteensä 42 haavoittuvuutta, joista neljä on määritelty kriittiseksi. Kolme kriittisistä aukoista vaikuttaa siruvalmistaja Qualcommin wlan-komponentteihin.
Syyskuun lehdessä käsitelty LineageOS on hieno projekti, mutta liian hankala keskivertokäyttäjän asennettavaksi

Mieleen tuleekin, että kun kerran joukko vapaaehtoisia pystyy vuodesta toiseen tukemaan ikivanhoja laitteita uusilla ohjelmistoversioilla, miksi ihmeessä puhelinvalmistajat eivät tee samoin?
Xperia XZ1 Compactille on nyt saatavilla tuorein Android 13 päivityskin Lineage OS:n muodossa.
 
Suotta ihmiset puhelimiaan liian nuorina vaihtavat. Itselläkin on One Plus 7 Pro LineageOSilla ja ikääntymistä ei huomaa mitenkään. Vuosi sitten vaihdoin akun.

Valmistajilta pitäisi vaatia vähemmän uusia puhelinmalleja, pidempiä päivitystukia sekä varaosien parempaa saatavuutta.

Sitten kun tästä aika jättää, tulee SailfishOS kotimaisuutensa takia.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 271
Viestejä
4 550 539
Jäsenet
74 950
Uusin jäsen
Kampamaneetti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom