Kuinka monta duunia hävisi kerralla? Ja onko sillä väliä kun yhden henkilön firma voi tehdä bisnestä aivan eri tasolla?
Eihän sillä olekkaan väliä jos meidän ekonominensysteemi vaan osaisi jakaa ne saavutetut hedelmät myöskin sitten tasaisesti. Ei se yhteiskunta toimi jos ennen 10 ihmistä sai tulot työstä, mutta nyt on 9 työttömänä ja 1 vetää itselleen yrittäjänä 10 ihmisen tulot. Tämä on se ihmiskunnan ehkä yksi suurimpia ongelmia. Me olemme kehittäneet talousjärjestelmän jonka tarkoitus on jakaa resursseja tehokkaasti yhteiskunnassa ihmisten kesken. Koko pointti kumminkin on unohtunut tässä matkalla ja nykyjään se ei ole mitään muuta kuin keino haalia niitä resursseja muutaman harvan omistukseen.
Mutta tosiaan. Itsekkin kuvittelisin, että meno tosiaan menee sellaiseksi, että AI:lle lähinnä kuvaillaan mitä halutaa sanallisesti ja erillaisia työkaluja hyödyntäen joidenka perusteella AI sitten tuottaa halutun lopputuloksen. Mä veikkaan tosiaankin, että monella alalla se tekevätaso tulee häviämään niin kuin koodarit. Jäljelle jää niitä jotka tulkitsevat asiakkaan tahtotilaa AI:lle. Siis lähinnä piirtelee suunnitelma ja toimii niin sanottuna "prompt engineerinä" siinä välissä. Jossain vaiheessa tosin tämäkin rajapinta katoaa. Kuvitelkaa tilannetta jos asiakas voisi vaan suoraan puhua AI:lle, että tarvitsen tälläisen softan taikka tälläisen websivun niin se tekisi sitten sellaisen.
Sanotaan näin, että yleensä yksi ihmiskunnan vaikein asia on asiakkaan ja tuottajan välinen kommunikointi. Moni projekti menee nenälleen usein siinä, että ei osata kommunikoida tarpeeksi asioista. Ei osata tulkita mitä asiakas haluaa eikä asiakas osaa kertoa selkeästi mitä se haluaa jne. Mutta tämä ongelma katoaa jos AI osaa tuottaa asioita. DALL-E2 on hyvä esimerkki tästä. Eli jos sun päässäsi on mielukuva mitä haluat, niin miten kerrot sen oikeasti toiselle niin, että se lopputuote täsmäisi toivetta? Perinteisessä ihmisten välisessä kommunikoinnissa se on äärimmäisen vaikeaa. Yleensä aina lopputulos ei täsmää sitä mitä asiakkaan mielikuva oli lopputuotteesta. Se on aina sinne päin. Mutta DALL-E2 esimerkiksi tuottaa epätäydellisesti promptista biljoona kuvaa joista asiakas voi valita sen lähimmän mielikuvaansa osuvan tuotteen. Näkisin, että tämä on tulevaisuutta pitkällä tähtäimellä kaikessa. Asiakas valitsee ja AI tuottaa.
Esim. olet arkkitehti. Tarvitset sillan. Sinulla on idea ja kuvailet sen AI:lle. Kuvauksen ja speksien mukaan AI antaa sinulle kiljoona siltasuunnitelmaa joista voit valita mieluisasi. Suunnitteluinsinöörityötä ei tarvita, koska AI on hoitanut kaiken lujuuslaskelmista, materiaalilaskelmiin, kustannuksiin ja muihin tarvittaviin tietoihin jne. sekä tuottannut tekniset piirrustukset.
AI tulee laskemaan älyttömän monen alan kynnystasoa valtavasti. Tarkoittaen sitä, että mitä helpommin asioita voidaan tehdä sitä useampi voi sitä tehdä. Tämä kuulostaa hyvältä. Me synnytämme uuden renesanssin, kun yhä useampi pystyy tuottamaan asioita ilman, että tarvitaan supermonimutkaista osaamista ja valtavia budjeteita. Toisaalta unohdamme sen asian, että tälläinen kehitys saturoi markkinoita. Peliala ja musiikkiala on hyviä esimerkkejä saturoitumisesta. Yhä pienemmät indiepelifirmat pystyvät tuottamaan isompia ja hienompia pelejä kun teknologia kehittyy. Toisaalta isommat firmat isoilla tiimeillä saavat entistä enemmän aikaan.
Tämä on muuten hyvä video mitä tarkoitan:
Video käsittelee bioteknologiaa ja kuinka helpoksi se on käynnyt. Ennen bioteknologia ja lääketenlogia maksoi miljoonia ja se tarvitsi isoja tiimejä. Nyt koko ala on AI:n ansioista niin sanotusti demokraattisoitunut ja lähes kuka tahansa kykene tekemään omassa autotallissa DIY bioteknologiajuttuja. Tämä aiheuttaa aikamoisia uhkakuviakin.
Minua huvittaa suunnattomasti se asia, että tulevaisuudessa älyttömän moni pystyy olemaan taitelija ilman, että osaa piirtää/maalata pätkääkään. AI kun pystyy hoitaa sen teknisen toteutuksen eli piirtämisen/maalaamisen ihmisen puolesta.