Realtek tuo 2,5 Gbitin verkkoyhteydet kuluttajille

Viestiketju alueella 'Uutisia lyhyesti' , aloittaja Kaotik, 05.10.2018.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 554
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
 2. 8540

  8540

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Noniin, tätä on jo odotettukkin, ainakin täällä päin. Taisi Threadrippereiden emolevyissä usein 10 giganen jo olla? Tällä 2,5 Gbitilläkin kyllä jo muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vie pullonkaulan lanista mekaaniseen levyyn.

  P.S.
  Gigabitillä hidastelu ei kyllä mitään nauttimista ole ollut.
   
 3. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 554
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  10 gigabitin ohjaimia löytyy kyllä highend-lankuista mutta ne eivät ole realistisia suurimpaan osaan emoista hintansa vuoksi
   
 4. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Hyvin kertoo touhusta kun ei ole mitä siirtää niin nopeasti että ethernettiä olisi ollut edes tarvetta kasvattaa. Kaistojahan on ethernetissä aivan helvetisti, eli pakkaamalla yms. olisi voitu jo aikaa sitten nostaa nopeuksia. Tämä haisee nyt enemmän paperijulkaisulta ja käytännössä jäänee aika vähäiseksi se mihin tätä oikeasti tarvitaan. Sinällään toki ihan hyvä että mennään eteenpäin, mutta vähän hakemalla haettua touhua. Markkinointimiehet siellä sitten hykertelee kun on taas uutta lyötäväksi laatikon kanteen ja mainoksiin.
   
 5. zxcv

  zxcv

  Viestejä:
  29
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  What? Täytyy sanoa etten kyllä ymmärrä mitä yrität sanoa, mielestäni tuossa sinun postauksessasi ei ole mitään järkeä.
   
  Rebl, FireFly Renaissance, Jomena ja 7 muuta tykkäävät tästä.
 6. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikähän tuossa nyt on niin epäselvää? Ethernettiä ei ole ollut tarvetta kehittää kun sinne kaistaan ei ole ollut mahdollista puskea tavaraa sitä tahtia mitä se vetäisi. Vähän kuin moottoritie missä on tyhjää kun liittymiä on vain yksi ja sekin tukossa.

  Kovalevyt yms. on olleet niin hitaita että jo varmaan 20v markkinoilla olleita gigabitin ethernettejäkään (muistaakseni joskus 2000 paikkeilla tuli ekat) ei olla voitu käyttää hyväksi tehokkaasti. Itse kaapelissa on kaistoja 8. Esim. USB-B:ssä niitä on 4. USB 3.0:ssa muistaakseni 9. C mallissa nyt sitten 24 nastaa. Ethernettiä oltaisiin varmasti voitu kehittää eteenpäin jo paljon aiemmin, vaan sille ei ole yksinkertaisesti ollut tarvetta. Nyt tälläinen 2.5Gb julkaisu on lähinnä markkinamiesten juttuja. Jos/kun oikeasti alkaa olemaan kapasiteetit siellä lähtöpäässä olemaan sitä luokkaa, että sille kaistalle tulee todellista tarvetta niin siihen ihan varmasti keksitään jokin parempi ratkaisu, tai no niitä on jo nyt olemassa, mutta niiden tarve on toistaiseksi ollut olematon.

  Se nyt vaan on niin paljon raflaavampaa myydä sitä 2.5Gb kuin gigaa.

  Minä nyt sentään olen elänyt aikaa kun LAN:itkin järjestettiin coaxilla ja sitten etsittiin toimivia T liittimiä ja stoppereita. Taitaa autotallissa olla edelleen yksi 20 vai 30 metrinen kaapeli tallessa, en edes tiedä miksi.
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2018
 7. 8540

  8540

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  @BlackWolf Ihan perus kuluttajan pyörivä mekaaninen levy kyllä menee lujempaa kuin gigabitin verkko. Itsellä gbit lan, nopeudeksi testattu koneelta NAS:iin 999 Mbit/s, ja siirrettäessä dataa lan on iso pullonkaula. Yksittäinenkin levy menisi lujempaa, puhumattakaan siitä kun osa on raidissa eri menetelmin ja kykenisi menemään täten yli yksittäisen levyn nopeuden, mutta verkossa ei riitä kapasiteetti edes yhdelle levylle. Omat levyt on pääsääntösesti 5k rpm luokassa olevia ihan perus WD:n tuotteita ja menisivät noin 320 Mbit/s lujempaa kuin giganen verkko, kun taas uusin levy, Ironwolf (joka on 7200 rpm), menisi 720 Mbit/s nopeampaa kuin giganen verkko tekemieni mittausten perusteella.

  Jos sulla on vain yksi kone ja sillä sähköpostia katsot, et tietenkään tästä hyödy. Mutta itsellä on useita laitteita samassa verkossa ja kytkettynä NAS:iin jossa paljon dataa, on gigabitin verkko aivan järjetön pullonkaula. Puhumattakaan jos nyt haluaisi vaikka kahdelle eri poolille samaan aikaan siirtää dataa, kun yksittäisen poolin yksittäinen levykin menee lujempaa.

  Ethernettiä on aina ollut tarve kehittää, nämä nopeammat piirit vain ovat olleet järkyttävän kalliita. Muistaakseni Intelin 10-gigainen maksaa kuluttajalle jotain 300+€... Gigabitissä on kuluttajien kohdalla oltu (liian pitkä) tovi koska sen saa halvalla, mutta siitä nopeammaksi mentäessä hinta nousee jyrkästi. Ihan näin kotikäytössäkin tuo 2,5 giganen tulisi itsellä tarpeeseen. Siinä saattaisi yksittäisellä koneella jo saada sen pullonkaulan mekaaniseen levyyn kuten aiemmin jo mainitsinkin.

  Ja monella on jo SSD, jolloin 10 giganenkin muodostuu pullonkaulaksi NAS:sta tai muusta lan-laitteista riippuen.
  Pakkaaminen taas syö resursseja eikä sitäkään ihan loputtomiin voida tehdä nykysuorituskyvyllä. Tarkoitus kuitenkin yleensä on että internet ei olisi prosessorin suurin resurssinsyöjä. Pakkaustakin kehitetään kyllä jatkuvasti, vaikkei sitä latenssin vuoksi internetissä oikein käytetäkkään. Varmuuskopioinnissa tuo lähinnä tulee vastaan. Usein kuitenkin siirretävä data on jo valmiiksi pakattua, kuten video ja audio. Mutta samalla halutaan lisää ja lisää tarkkuutta, eli videon kohdalla esimerkiksi korkeampaa resoluutiota ja bittisyvyyttä. Se syö sen kaistan mitä se pakkaaminen säästi, ja ehkä hieman lisääkin.

  Itse olen täysin sitä mieltä että vaikka markkinamiehet tätä varmasti käyttää mainoksissaan (kuten kaikkea muutakin "uutta"), on tälle oikeasti tarve useilla ns. tehokäyttäjillä. Itsellä ainakin on sitä "todellista" tarvetta. Parempi ratkaisu toki olisi se 10 giganen mutta sillä on vielä liikaa hintaa tullakseen perusmallin koneisiin laajemmalti.

  Omaa esimerkkiäsi käyttäen tämä moottoritie on siis jatkuvasti ruuhkainen. Giganen verkko on kuin ruuhka-aikaan motarilla oleva tietyö.
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2018
  Rebl, Härkönen, qazserNOS ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 8. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Mihin ihmeen kytkimeen tai modeemiin tuollainen laitetaan kiinni?
   
 9. JiP

  JiP

  Viestejä:
  124
  Rekisteröitynyt:
  25.11.2017
  Ei se pinnien määrä kyllä mitään "kaistojen" määrää tarkota, vaan gigan eetterissä taitaa olla kaks niitä lähetys/vastaanottopareja suuntaansa kun taas 100 ja 10 megan ethernetti pärjää kahdella parilla, eli yksi pari per siirtosuunta. Ja mikä tahansa nykyinen SSD-levy ylittää gigasen eetterin siirtokapasiteetin, joka on vaan päälle 100 megaa maksimissaan.
   
  Melbac tykkää tästä.
 10. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  pois
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2018
 11. 8540

  8540

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Ja mitä gigasen siirtokapasiteettiin tulee, niin sehän on tarkalleen 125 megatavua sekunnissa. Tämä 2,5 giganen taasen on 312,5 megatavua sekunnissa. Muistaakseni mekaanisista sata-levyistä vaan WD Goldit yltävät tuohon lukemaan. Niitäkin jos on raidissa niin pullonkaula on taas verkossa. SSD:stä puhumattakaan.

  Mitä kytkimiin tulee, uskon että tulemme näkemään laajempaa käyttöönottoa näille nopeuksille myös sillä puolella, kun alkaa koneistakin jo löytymään yli gigasta liitäntää. Tällä hetkellä ovat nekin vähän turhan kalliita, eikä 2,5 gigaisia taida juuri olla, kaikki taitaa olla RJ45-maailmassa joko giga tai 10 gigaa. Ensimmäisen saa muutamalla kympillä ja jälkimmäisen muutamalla tonnilla.
   
 12. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Gigabitin ethernetin reaalimailman suorituskyky on 125 MB/s, siis 1000/8 kun muunnetaan. Esim coaxilla päästäisiin teoriassa 2 kaistalla yli 5 gigaan heittämällä. Kyse on vain taajuudesta ja kantamasta. PCI portit on 133MB/s, tämä siis ilman mitään häviöitä.

  Mites luulet että kun toi serverimaailma on pyörinyt nyt noiden ethernettien kanssa jo aika helskutin pitkään, niin eikö siellä olisi keksitty jotain parempaa, jos se olisi kannattavaa? Se fakta nyt vain on että ko. liitäntä ei ole vielä ollut tähän mennessä sellaisena tukkeena että olisi tarvinnut moiseen ryhtyä. 20v ei muka ole ethernet mennyt eteenpäin yhtään ja samassa ajassa on tultu langattomissa aika sairas matka. No nyt olemme ajassa kun SSD:t yms. pystyy suoltamaan sitä dataa, niin ehkä näemme sitä kehitystö myös ethernetissä. Toistaiseksi sille ei vain ole hirveästi ollut tarvetta.
  Pointti oli siinä kehityksessä. Jos oltaisiin haluttu kehittää, niin varmasti olisi tullut jo lisää kaistoja, vaikka teoreettistä maksimia ei olle edes nähtykkään. Nyt on menty 8 pinnillä, samaan aikaan kun USB:ssä mitä on haluttu kehittää on luku moninkertaistunut. Toki olisin voinut tuon kaista sijaan käyttää parempaa termiä. Johtoja tms. ei ollut tarkoituksena väittää että siellä kaikissa kulkisi dataa, sen pitäisi olla jokaiselle selvää jo lähtökohtaisesti.

  Tässä vielä lisäksi vähän pinoutteja.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 05.10.2018
 13. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  8 554
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Sieltä tuli oma piirinsä myös niille. Myös 10gbit vehkeissä varmaan toimisi täydellä nopeudellaan
   
 14. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ja suurinosa 10Gbit/s kytkimistä taitaa puuttua kokonaan 2.5Gbit/s ja 5Gbit/s tuki eli joko 1Gbit/s tai sitten 10Gbit/s.
   
 15. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tosin aika monet 10G kytkimetkin taitaa käytännössä olla niitä, mihin pitää erikseen tökätä palikka mediaa varten. Ei ainakaan kovin montaa ole tullut vastaan, missä olisi uplinkin lisäksi muita kuin 1G portteja.
   
 16. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Muistakaa sitten että se kaapelikin pitänee ostaa erikseen. Ainakin aiemmin on myyty noita kaapeleita ja siis säästetty kuluissa niin että on jätetty osa piuhoista pois sieltä kaapeleista kun "turhaa". Ja jotain oli kaapelin pyörittelyerojakin.
   
 17. 8540

  8540

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Taajuus ja kantama juuri ne ongelmat ovatkin? Eihän gigastakaan voi vetää kuin 100 metriä cat 6:lla.
  Perusserverit käyttää 10 gigan kortteja, hienommat sitten siirtyy SFP:hen tai kuituun päästäkseen lujempaa. Mutta tarkalleen en nyt ymmärrä, mitä tarkoitat paremmalla? Mystistä tapaa siirtää dataa ilman että dataa siirtyy?

  Langattomissa on toki hypätty iso matka 5 GHz:n laajemman käyttöönoton myötä. Sinänsä se on erikoista, että teoreettinen wifin nopeus on suurempi kuin mitä kaapelilla pääsee samasta purkista. Eihän siitä suuremmasta nopeudesta tällöin ole edes mitään hyötyä..

  Nopeammalle liitännälle on tarvetta myös ilman SSD:tä, jos yhtään viestejäni luit. SSD:t tekee 10 gigasenkin hitaaksi kotikäytössä. Itsekkin toivon kehitystä tälle saralle, kuten monelle muullekkin. Siitä vain olemme eri mieltä että mielestäni sille on ollut tarvetta jo pitkään. Pinnien lisääminen voisi olla myös hyvä idea, ja onhan sitäkin yritetty mutta ei ole laajempaan käyttöön levinnyt (SFP:ssä taisi olla 20 pinniä?). Se ei kuitenkaan ole mielestäni kehitystä, se on vain rinnakkaisuuden lisäämistä. RJ45 on myös niin universaali ja laajasti käytetty että sitä on hankala syrjäyttää. Siksi siihen haetaan lisää vauhtia nostamalla sitä taajuutta, kuten tässä nyt tehdään.

  Perinteinen 8P8C/RJ45 on siis ollut sellainen tuke että se on hylätty kokonaan oikeissa servereissä. Mielestäni vain sen tilalle käyttöön otetut vaihtoehdot eivät ole olleet yhtä käytännöllisiä siihen ympäristöön jossa RJ45 on nykyään käytössä. Valokuitu-lan nyt vain on hieman ylimitoitettu useimmille. Tämä 2,5-10 gigaa on varsin hyvä välimalli.

  Mitä tarkoitat kaapelin erikseen ostolla? Ainahan ne on omina tuotteinaan myyty? Kyllä tälle ihan CAT6A riittää. Se kun riittää 10 gigaan asti.
   
 18. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 029
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  BUFFALO Switch L2 10Gbit 5Gbit 12 Port / 10/100/1000/10000 verkkokytkimet / BS-MP2012-EU / Tietokonekauppa.fi verkkokauppa ja myymälä Turku

  DXS-1210-12TC 12-PORT 10GBASE- / 10/100/1000/10000 verkkokytkimet / DXS-1210-12TC / Tietokonekauppa.fi verkkokauppa ja myymälä Turku

  Siinä on pari halvemman pään kytkintä, jossa on 10Gbit/s kupariportit ja huomaat, mikä ongelma tulee eteen? Eli hinta nousee eri tavalla verrattuna vaan siihen 1Gbit/s porteilla oleviin kytkimiin.
   
 19. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 044
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ihan hyvä että tulee nopeampia piirejä mutta valitettavasti pelkkä verkkokortti ei auta ennen kun kaikki muut lisälaitteet eivät tue nopeampia nopeuksia.
  Melkein ainostaan NAS laitteita on saatavilla.
  Toivottavasti alkaa tulemaan tavalliselle kuluttajille sopivia laitteita myyntiin asti.
   
 20. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  1 811
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  10gb ei ole yleistynyt, koska sen tarve koskee marginaalista osaa kotikäyttäjistä.
   
 21. et328

  et328

  Viestejä:
  335
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Eikös siellä olekin jo ajat sitten keksitty parempaa? SFP+ 10Gb ja QSFP 40Gb kortit ovat ihan yleisiä. Eikä ne kortit kotikäyttöönkään paljon maksa, 10Gb SFP+ verkon kahden koneen väliin rakentaa alle 50€:lla.
   
  Kidov, 8540 ja bureaucrat tykkäävät tästä.
 22. burmanm

  burmanm

  Viestejä:
  142
  Rekisteröitynyt:
  21.09.2017
  Ja kahden levyn NASsit eivät ole yleistyneet koska niiden tarve on marginaalinen. Vai miten se menikään? 10GBase-T:n suurin ongelma on edelleen hinta, jos switchin yksi portti maksaa yli 100e, niin monikaan ei noita osta. Kyllä se taloudellisuus on se joka tuota rajoittaa, WLANissakin suuremmat nopeudet kuin 1Gbps ovat yleistyneet (vaikka niihin nopeuksiin ei pääsisi).

  Mikäli hinta olisi 10e/portti, niin aivan varmasti yleistyisivät kotiverkoissakin. Tuo Realtekin 2,5Gbps malli lienee sellainen että sillä päästään lähelle tuota hintaluokkaa jo.
   
  8540 tykkää tästä.
 23. burmanm

  burmanm

  Viestejä:
  142
  Rekisteröitynyt:
  21.09.2017
  Taloissa joissa seinissä menee jo RJ45:t ei tule aivan noin halvaksi. Uusien kaapeleiden vedon kun alat laskemaan siihen summaan, niin ei enää puhuta 50€:stä. Ja tässä tilanteessa se GBase-T alkaa olemaan aivan ylivoimainen
   
 24. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  383
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Milloin nämä nyt ovat ilmestyneet? Voisin vaikka vannoa, että kesällä valikoima oli vielä vähän köyhempää.
   
  dot1q tykkää tästä.
 25. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsellä myös gigan verkko ollut todella suuri pullonkaula. Niin suuri että nyt kun satuin saamaan pari 8.5Gbps kuitukorttia käsiini niin vedän kahden tärkeimmän koneen välille kuidun.

  Se että jollekin riittää 10/10 nyt sähköposteihin ja youtubeen ei tarkoita että siitä nopeudesta ei olisi hyötyä muille. Lisäksi tarvitaan nopeampia piirejä koneisiin, jotta myös reitittimet alkavat päivittyä nopeammiksi. Moni ostaa nyt gigabitin reitittimen ja parin vuoden päästä ne on pullonkauloja. Kunnon reititintä ei normaalisti tarvitse kovin usein päivitellä.

  Ps. Ja se gigan verkko ollut itsellä rajoite jo ~7 vuotta. Alkaa pikkuhiljaa tympiä.
   
  8540 tykkää tästä.
 26. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  1 811
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kuinka monella prosentilla kahden levyn nas on? Tuskin kovin monella.

  Hintahan johtuu kysynnästä ja tarjonnasta. Pekka peruskäyttäjä ei 10gb verkkoa tarvitse, hyvä jos kaapeliakaan.
   
 27. Fenotype

  Fenotype Tukijäsen

  Viestejä:
  928
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Vihdoinkin alkaa tulla kotikäyttäjillekkin 2,5G mutta mihinkäs 5G jäi?
  Just kesällä ostin 300e gigabitin reitittimen, ja se jää kohta wanhaksi. :btooth:
  Nykyinen lan verkko käytännössä on pystynyt siirtämään 111Mt/s joka ei riitä LTO7 asemalle, tuo 2,5G kin tekee tiukkaa.
  Nassiin vaikea lisätä verkko korttia? Helppo juttu omissa NAS vehkeissä, 2 ruuvia irti ja sivu kotelo auki, 5Gkortti sisään ja pelti kiinni, done.
  Vai käyttääkö tällä foorumilla joku vielä mini NAS purkkia joka on hidas/2kovoinen/ei laajennettavissa/turvaton datalle herran vuonna 2018. (lukuun ottamatta paria moderaattoria jotka käyttää).
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2018
 28. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mitenkäs sinusta se kehitys menee, niin että tehdään tuote ja myydään sitä kalliilla, vai jos sitä myydään paljon, niin sen hinta laskee, kun valmistuskustannukset laskee? Aivan varmana olisi hinnat 5c per portti jos niiden menekki olisi miljardeja. Itse valmistuskustannukset yhdelle pienelle portille tai edes isommalle sellaiselle on aivan olemattomia. Kyse on vain siitä että kun ei ole käyttäjiä ja ostajia, niin hinnat on siksi pilvissä.

  SSD:t yms. on oikeasti aika uusia juttuja. Ethernet on ollut olemassa todella paljon pidempään. Sama koskee PCI väylää. Vasta nyt ollaan ajauduttu yleensäkkin tilanteeseen kun nopeampia ethernettejä voidaan edes alkaa tarvitsemaan. Tosin edelleen nettien nopeus ei riitä, eli suuria määriä dataa ei saada siirrettyä niin nopeasti että se loppupään verkko olisi esteenä. Ja lähelle on edelleen olemassa niitä muita, joskin kalliita, vaihtoehtoja.
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2018
 29. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyse on siitä että miksi lähelle pitäisi aina väsätä joku oma viritys.

  Kyllä. Virityksiä on tullut tehtyä nollamodeemikaapeleista lähtien. Nykyisin vain ottaisi valmiin toimivan ja riittävän nopean.
   
 30. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No siihenhän tässä nyt ollaan, vihdoin, siirtymässä että nämä alkavat yleistymään kuluttajien keskuudessa, kun niille on vihdoin jotain tarvetta. Se taas laskee niiden hintaa ja lisää saatavuutta. Nyt kun kuluttajien koneet alkaa oleen sen nopeuksisia että pl. jotkin erikoistapaukset aiemmin, niin ne koneet pystyy yleensäkkin käsittelemään sellaisia datamääriä mitkä paremmasta tekniikasta hyötyy, niin kyllä se tulee myös laajenemaan ja alamme näkemään kehitystä.

  Se ei silti poista sitä faktaa että tämä realtekin juttu on melkosta höpö höpöä.
   
 31. hese_e

  hese_e

  Viestejä:
  1 290
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  2.5Gb pitäisi mennä normaalilla CAT5 kaapelilla, 5Gb myös lyhellä matkalla. 5Gb pidempi veto ja 10Gb on CAT6 kamaa. Tuo vanhojen piuhojen kanssa yhteensopivuus ja halpapiirit verkkokorteissa taitaa pitää huoleen tekniikan yleistymisestä.
   
 32. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Täh? Tämä realtekin piirihän on juuri se mitä tuossa selitit. Tekniikka yleistyy sitten kun tarjolla on halvempia valmiita ratkaisuja. Realtek nyt sattuu olemaan aika iso peluri verkkopiireissä.. eli mikähän tämä höpöhöpö nyt oli?
   
 33. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Puuttuu ne sopimuskumppanit, puuttuu oikeastaan kaikki muukin ja jostai syystä vielä rampautettu versio. Todennäköisimmin tulee jäämään "uber hyber mumbo jumbo for gamers 500€" pelilankkujen tuotteeksi tämä. Sitten tulevaisuudessa tulee ne ihan oikeat ja korvaavat tuotteet. Tässä julkaisussa on lähtökohtaisesti ihan kaikki pielessä, alkaen tuosta että markkinoidaan pelaajille jutusta.
   
 34. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meinaat että pitäisi aloittaa niistä 50€ gigantin purkeista? :facepalm:

  Jos on niin tyhmä että "pelaajille" tarra vaikuttaa ostopäätökseen niin ihan hyvä että ottavat rahat pois. Minua ei kiinnosta onko tuote "pelaajille" jos se vain sopii minun käyttötarkoitukseen.
   
  8540 tykkää tästä.
 35. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Valitettavasti ennen niitä 50€ gigantin purkkeja se tekniikka ei tule yleistymään. Karua, mutta valitettavan totta.

  Sinua ei tänä päivänäkään mikään estä just sinulle itsellesi hommaamasta parempaa teknologiaa, se nyt vaan sitten myös maksaa enemmän.
   
 36. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli sinun teorian mukaan gigabitin verkot ovat yleistyneet viimeisen kahden vuoden aikana? Sitä ennen gigantista ei ole saanut 50€ purkkia gigan lanilla - hyvä että edes nyt löytyy. ;)
   
  Sargo ja 8540 tykkäävät tästä.
 37. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  On noita nyt onneksi vähän kauemmin jo saanut. Lankuissa noita portteja on ollut kuitenkin kiinni jo vaikka kuinka ja kauan ja ihan turhaan kun ei niistä mitään käytännön hyötyä saanut kuin erittäin spesifeissä tilanteissa, varsinkin muun koneen toimiessa pullonkaulana.

  No eiköhän tästä ole jo sanottu kaikki mitä sanottavaa tässä on. Jäädään odottelemaan milloin ja missä muodossa nämä tulee markkinoille.
   
 38. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mutta jos niitä on lankuissa kiinni niin kyseiset lankut ovat silloin paljon paremmin "future proof". Silloin voidaan jo puhua tekniikan yleistymisestä jos osassa laitteista uusi tekniikka on valmiina.

  Isoin ongelma tässä taitaa nyt olla se että @BlackWolf ajattelee että "tekniikka yleistyy" kun yli 90 prosenttia myydyistä tuotteista sisältää uuden ominaisuuden. Minun näkökulma on että "tekniikka yleistyy" sitten kun uusi tekniikka kattaa yli 10% uusista laitteista ja laajentumiskasvu kiihtyy.

  Minulla oli gigan verkko ja SSD (intel x25-m) yli 10 vuotta sitten. Minulla oli 1440p näyttö jo 7 vuotta sitten.
  En silti näe että nuo tekniikat olisi olleet enää "lapsen kengissä" vaan tarjontaa oli jo jonkin verran ja tuotteita tarjolla normaaleille kuluttajille. Tietysti suuri massa tulee huomattavalla viiveellä.

  Se että nyt on tulossa 2.5Gbps verkkopiirejä tarjolle, tarkoittaa että massa ottaa ne yleisesti käyttöön sitten 5+ vuoden päästä. 5Gbps ja kovemmat verkot sitten ~8v päästä. Tällä hetkellä hinnat on kuitenkin niin kovat ettei noita hanki kuin vannoutuneimmat harrastelijat. Kahden vuoden päästä niitä on varmasti jo 300€ reitittimissä, joita harrastelijat sitten ostelevat parempien ominaisuuksien takia.
   
  FireFly Renaissance ja 8540 tykkäävät tästä.
 39. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jospa et nyt laittaisi sanoja muiden suuhun, tai oikeammin ajatuksia muiden päähän. Minä en ole missään väittänyt tuollaista. Minä olen väittänyt että tämä julkaisu on melkoista höttöä kun siltä puuttuu laitepohja. Eteenpäin on menty, mutta vasta aivan viime vuosina on yleensäkkin tullut ajankohtaiseksi kuluttajille nostaa ethernetin nopeuksia, eikä se vieläkään ole merkittävän ajankohtaista. Massa ottaa ne tasan silloin käyttöön kun siitä gigantin halvimmasta löytyykin se ominaisuus tai ne kannettavat yms. tulee sillä reiällä mistä saa X määrän dataa ulos. Siihen asti ne joita asiat kiinnostaa ja haluaa laittaa satasia vehkeisiin niin laittaa, mutta ei se mitään yleistymistä ole.
   
 40. burmanm

  burmanm

  Viestejä:
  142
  Rekisteröitynyt:
  21.09.2017
  Valmistuskustannukset 10Gbps piirille eivät muuten ole olemattomia, tuollainen vaatii aivan eri tason määrän logiikkaa ja tehoa kuin 1Gbps piirit. Samasta syystä myös Realtek on luultavasti päätynyt 2,5Gbps nopeuteen, koska sen valmistaminen alkaa jo olemaan senttikauppaa siinä missä jo 5Gbps nopeuteen nostaminen nostaa valmistuskustannuksia merkittävästi. Voit nimittäin kurkata miten paljon jo 10Gbps verkkokortit syövät tehoa ja tuottavat lämpöä, jo pelkästään virran tuonti niille alkaa olemaan huomattavasti kalliimpaa.

  Realtek ei ole pienten määrien valmistaja, joten eiköhän sille 2,5Gbps:lle ole kysyntää. Vaikka ensimmäiset tuotteet ovatkin ASRockin tyylisiä emovalmistajia, niin ei se tarkoita että tämä on Realtekin ainoa kohdemarkkina.
   
  8540 ja Sargo tykkäävät tästä.
 41. BlackWolf

  BlackWolf Tyamiahen kossu

  Viestejä:
  521
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  2-5W vie perus 10GbaseT. Menee jutut jo sellaselle tasolle että ei tässä ole mitään järkeä ja mieltä enää jatkaa.
   
 42. DiamondTear

  DiamondTear

  Viestejä:
  237
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Linus tech tips on youtubessa tehnyt useamman videon näistä gigabit+ verkoista. Niissä on esitelty enemmän tai vähemmän järkeviä käyttökohteita.
   
 43. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 681
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, tämä 2.5Gbps piiri on valmis komponentti joka ei tarvitse mitään ulkoista muistia/piiriä/logiikkaa tueksi. Tähän asti yli gigan nopeudet on tainneet vaatia huomattavasti enemmän komponentteja ja logiikkaa. Valmis yksinkertainen ratkaisu halvalla hinnalla takaa kyllä kysynnän. :)
   
 44. burmanm

  burmanm

  Viestejä:
  142
  Rekisteröitynyt:
  21.09.2017
  Et tunnu ymmärtävän. 5W ei ole ihan vähäsen jollekin senttitason piirille enää. Toisekseen, 10Gbase-T kortit ovat järjestään erittäin hyvin jäähdytettyjä (Aquantian halpapiiritkin), eikä noista todellakaan ole muutaman sentin vehkeiksi. Oma Aquantiani kortti sisältää aika paljon elektroniikkaa ympärilleen pelkän piirin lisäksi, ison jäähdytyssiilen lisäksi. Täysin eri luokkaa kuin 1Gbps kortit.

  Nuo eivät ole ihan yksinkertaisia piirejä enää, kuparissa pelkän 10Gbase-T datan siirtäminenkään ei ole niin helppoa kuin kuvittelet sen olevan.
   
  8540 ja mRkukov tykkäävät tästä.
 45. 8540

  8540

  Viestejä:
  190
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2018
  Ei siinä mitään spesifiä ole jos tiedostoja lanissa siirtää. Kaikenmaailman htpc:t ja nassit ovat varsin yleisiä. Ei tietenkään joka talossa ja joka jantterilla, mutta omasta mielestäni yleisyys ei ole sitä että se nyt jokaisella on, vaan suurella osalla. Onhan pleikkarikin yleinen vaikkei jokaisella olekkaan. Ihan kyllä on pakko mielenkiinnosta kysyä, että millaista rautaa oikein käytät jos muu kone on pullonkaulana gigabitille? Raspberry pi:tä? Omalla raudalla netti on se pullonkaula, vaikka osa on viime vuosikymmeneltä. Vaikka olisi prosessorina vain 20W TDP atomi ja mistälie kaapin pohjalta kaivettuja (mekaanisia) levyjä.

  Mielestäni ei ole mitenkään spesifiä siirtää tiedostoja verkossa. Ja siinä käytössä gigabitti tulee pullonkaulaksi, myös vanhemmalla raudalla.

  Laitteita on hankala olla ennen kuin on sopivia piirejä. Kieltämättä nyt jos tätä sinun näkökulmaa ajattelee, niin on tässä maassa toki ihmisiä joita ei tekniikka kiinnosta ja sähköpostin katsoo vaikka megasella 3g-yhteydellä, mutta en sitä miksikään massaksi kutsuisi. On kuitenkin varsin yleistä että ihmisiä kiinnostaa tekniikka ja suorituskyky, eikä kaikki mene sillä halvimmalla vaan mielellään panostavat parempaan tekniikkaan kun se vain on rahallisesti järkevässä hintaluokassa.

  En vain siltikään kyllä itse nyt näitä sinun näkökulmiasi näe validina väitöksenä sille miksi tässä olisi yhtään mitään "höttöä". Edelleen vankasti uskon että tämä on erinomainen julkistus ja odotan innolla että saadaan vihdoinkin järkevällä hintatasolla edes jotenkuten riittoista nopeutta. Mutta kuten sanoit, niin harrastelijakin voi toki rakentaa kuitulanin jos siltä tuntuu. Hinta on vain varsin jäätävä. Ja se että on olemassa jokin parempi teknologia vaikka se maksaa, ei mitenkään mielestäni vie pohjaa tältä tuotteelta, sen julkistukselta, tai anna mitään pointtia sille miksi tämä olisi "höttöä". On hienoa että saadaan vihdoinkin halvempaankin hintaluokkaan korkeampaa nopeutta. Tämä on juuri sitä yleistymistä, kun parempaa teknologiaa tulee halvemman luokan laitteisiin ja useamman ihmisen saataville. Useilla on myös tarve tälle kehitykselle, ollut jo pitkään, vaikkei sinulla kenties olisikaan ollut. Tämän ansiosta sinulle riittoisa matalampi nopeus todennäköisesti halpenee entisestään, joten eikös tämä ole win-win?
   
  Viimeksi muokattu: 06.10.2018
 46. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  2 636
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Ymmärrätkö yhtään miten paljon kovalevyt saatikka SSD:t on lisänny vauhtia tuosta vuodesta 2000? Esim. Itsellä on tässä koneessa joku 2000 luvun alkupuolen WD RE3 1TB kiekko kiinni joka oli siihen aikaan yksi nopeimmista 7200rpm kiekoista ja tämä pääsee jo sequential read/write nopeuksissa yli 100MB/s. Sitten tuossa on 5TB ulkoinen 5400rpm pyörivä laikka USB3 takana joka menee jo yli 150MB/s. Jätetään SSD:t ja NVMe vielä kokonaan käsittelemättä koska nuo jo riittää.

  Se 125MB/s on vain teoreettinen nopeus, TCP/IP overheat kun lisätään tuohon niin ollaan lähempänä 100MB/s joka on ihan käytännössäkin moneen kertaan nähty. Eli se kikanen lani siirtää siis noin 6GB tavaraa minuutissa joka ei nykyaikana ole kyllä kovin paljon kun mietitään että videotiedostot on helposti jotain 60GB ja välillä on tilanteita että haluaisi sen tiedoston saada siirrettyä toiselle koneelle nopeasti.

  Oletko miettinyt miksi siitä koksista on luovuttu? Jos se olisi niin hyvä datansiirtoon kuin annat ymmärtää niin sitä käytettäisiin edelleen mutta suurin syy varmaankin on se että pitäisi vetää 2 koksia jos haluaisi saada symmetrisen nopeuden kovemmilla nopeuksilla. Sille on syynsä miksi kaapelimodeemeissa esim. se paluukaista on kuristettu niin surkealle nopeudelle ja se syy on että sille paluukaistalle on oma pieni taajuusalueensa.

  Kyllä serveripuolella on ollut jo pitkään käytössä nopeampia kuin 10Gb kytkentöjä kuten 40Gb infiniband linkkejä, monesti vielä enemmän kuin yksi. Ja tuollainen 40Gb linkki ei ole vielä edes nopea mutta se on ollut serveri maailmassa käytössä jo pitkään.
  InfiniBand - Wikipedia

  Ja suosittelen katsomaan tämän videon jossa Linus pureutuu hommaan aika hyvin


  Juuri nyt on taas se muna ja kana ongelma. Kytkimiä ei oikein vielä kaksinumeroisilla summilla saa niin eipä ole ollu tarvetta 10 kikasia kortteja kotikoneiden emoihin istuttaa. Sama tilannehan se oli joskus näiden kikasten kytkimien kanssa ja nyt saa jotain 8 porttisia kikasi kytkimiä muutamalla kympillä.
   
  8540 tykkää tästä.
 47. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 127
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Levypalvelinten käyttäjille ihan hyödyllinen uutuus, mutta "gaming" tuotteen yhteydessä haisee pahasti. Pelaajille kun tällä ei oikeasti ole mainittavaa merkitystä.
   
 48. blackhorse

  blackhorse

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Anandin uutinen on ihan yhtä höpöä, olen samaa mieltä Blackwolffin kanssa.

  Tuolla vielä kehutaan jotain realtekin Dragon softaa, joka "prioritisoi pelipaketit" tai jotain. Tämähän on iänikuista paskaa.

  PUBG kuluttaa kaistaa 5-6 kilotavua sekunnissa ilmoittaakseen pelaajan liikkeet palvelimelle.

  Siinä on 2,5GB Eetterille tekemistä että pysyy mukana :smoke:
   
 49. blackhorse

  blackhorse

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "In any case, as far as use goes, it looks like Realtek is particularly betting on gamers for these new controllers. For several years now the company has been offering its GbE network controllers with its Realtek Dragon Software that prioritizes packets generated by games, however it has not gained a lot of traction among gamers. With its 2.5GBase-T solutions it may see more success."

  Ihan varmasti, joo.