RATKAISUT : SARS-CoV-2 Koronavirus ja COVID-19 epidemia - säie

Se että väitetään ettei elimistön ph muutu, on ylipäätään väärä väite.
Koko mittausperiaate virtsasta tai verestä on mielestäni toisisijainen. Terveyttään ajatellen pitäisi keskittyä siihen että miten kehoaan voi auttaa ylläpitämään terveellistä pH-tasapainoa.

Toiseksi, jos vedät joka päivä kaikkea hapanta kuten kokis ja kahvi niin onhan se nyt päivän selvää että kehosi on ihan paskana.
Tämä johtuu siitä että koko ajan elimistö joutuu käyttämään energiaa ja hivenaineita ylläpitämään pH-tasapainoa kun väännät sitä epäterveellisellä ravinnolla koko ajan väärään suuntaan.
Sama yksinkertaistettuna: mene pakkaseen ilman vaatteita, keho kyllä ylläpitää lämpötilan siinä 37:ssa mutta käyttää useita eri mekanismeja lämpötilan ylläpitoon kunnes ei enää siihen kykene. Samalla muut elintoimintosi sammuvat tai ainakin menevät minimiin.


Suosittelen tutustumaan tarkemmin elimistön toimintaan:


Terveellä ihmisellä ruokien ja juomien happamuus tai emäksisyys ei vaikuta mitään veren tai solujen pH-arvoon, sillä munuaiset säätelevät happamuutta tehokkaasti. Hapanta ruokaa syödessä munuaiset erittävät liiat vetyionit nopeasti virtsaan ja emäksisen ruuan jälkeen ne välittömästi vähentävät vetyionien erittymistä.
 
DIY-maskeista vielä. Los Angelesilainen ompelimo päätti testata erilaisia kankaita niiden aerosolisuodatuskyvyn ja saatavuuden suhteen.

Päätyivät tulokseen, että siniset käsipuhdistusliinat kuitukankaasta (eng. poly-fiber, DR bonded celluose) toimi parhaiten ja sitä voi työstää omepelukoneella ja se on valkaisuainetta kestävää, eli sen voi pestä/desinfioida.

Eli jenkkituotteissa tällaiset selluloosa-polyesteri-kuituliinat:

zep-cleaning-wipes-1049801-64_1000.jpg
5520208_1.jpg

Zep Industrial Towels
ToolBox Shop Towels

Luulisin, että vastaava kuitumateriaali, mitä saa Suomesta rullassa voisi olla tämä:

all-tex-110-kuitukangasliina-sininen-rulla-liina-38-x-40-cm-da2a.jpg

All-Tex 110 kuitukangasliina sininen, rulla, liina 38 x 40 cm

tai ehkä nämä vastaavat liinat:



Lähde: Mask Response at Suay organized by Heather Pavlu

Lähde: Using blue shop towels in homemade face masks can filter particles 2x to 3x better than cotton, 3 clothing designers discover after testing dozens of fabrics
Onko kukaan tilannut näitä? Huomasin että itselläni on noita Scott Shop Towel:ita joka pärjäsi heidän testissä vain välttävästi. Se onkin aika paperisen tuntuinen ja repeytyy helpolla, selluloosan osuus taitaa olla suuri.


Tässä videossakin selviää että Scott Shop towel on heikompaa kuin heidän testissä menestynyt Toolbox, varmaan siksi että se on paperisempaa.







Kävin hakeen Scott Pro/Heavy Duty - version ja se on paljon enemmän kankaisen tuntoinen, mutta siinä on pikku reikiä melkein kuin jossain puuvillakankaassa. Myös ainakin kaksi kertaa helpompi hengittää läpi, ei herätä sekään luottamusta.
 
Laitoin tästä jo offtopic-ketjuun, mutta mainitaan nyt täälläkin, että Valko-Venäjän presidentti Lukasenko ei ollut täysin väärässä kun suositteli saunaa viruksen torjuntaan, sillä 2013 tutkimuksen mukaan saunominen nostaa valkosolujen määrää kehossa ja voi auttaa infektioiden torjunnassa:


Toinen huomionarvoinen juttu, kuume on ystävä ja 2015 tutkimuksen mukaan PARASETAMOLIN syöminen influenssaan NOSTAA KUOLLEISUUTTA 5% (koska se alentaa kuumetta).

Eli jos sairastut koronaan, niin sulla voi olla potentiaalisesti noin 5% suurempi mahdollisuus selvitä hengissä, kun jätät parasetamolin syömättä - jos oletetaan, että koronaan pätee sama kuin influenssaan!


Näistä jutteli Dr. Campbell videossaan 12.4.
 
Se että väitetään ettei elimistön ph muutu, on ylipäätään väärä väite.
Koko mittausperiaate virtsasta tai verestä on mielestäni toisisijainen. Terveyttään ajatellen pitäisi keskittyä siihen että miten kehoaan voi auttaa ylläpitämään terveellistä pH-tasapainoa.

Toiseksi, jos vedät joka päivä kaikkea hapanta kuten kokis ja kahvi niin onhan se nyt päivän selvää että kehosi on ihan paskana.
Tämä johtuu siitä että koko ajan elimistö joutuu käyttämään energiaa ja hivenaineita ylläpitämään pH-tasapainoa kun väännät sitä epäterveellisellä ravinnolla koko ajan väärään suuntaan.
Sama yksinkertaistettuna: mene pakkaseen ilman vaatteita, keho kyllä ylläpitää lämpötilan siinä 37:ssa mutta käyttää useita eri mekanismeja lämpötilan ylläpitoon kunnes ei enää siihen kykene. Samalla muut elintoimintosi sammuvat tai ainakin menevät minimiin.

Yläasteen biologian kertauskurssi kannattaa käydä. Sieltä kun tutkii sanaa homeostaasi niin löytyy jänniä juttuja kuten se että happamuustasapaino pysyy aina samana, verensokeritaso pysyy, ruumiinlämpö jne jne.
 
Rhonda Patrick, PhD näkemys viraali-immuniteetin vahvistamisesta:



- Vitamiini D(3) (niin kauan kun ei saa päivittäistä auringonvaloannosta kesällä) : 4 000 IU /pv (hänen suositus), 10 000 IU / pv (Vitamin D Council suositus). Huom, aina Vitamiini K2:n kanssa, ettei sörssi kalsiumkuljetusta
- klorokiini toimii sinkki-ionofoorina, samoin kversetiini (quercetin) ja epigallokatekiini (EGCG, eli vihreän teen polyfenoli) [1], joka kuljettaa sinkki-ionin solun sisään. EGCG 200-400mg/pv, sinkkiä 15-45mg/pv (tasapainotettuna kuparilla 2-6mg/pv, ettei sinkki/kuparitaso häiriinny. EI pitkäaikaiseen käyttöön korkeilla annostasoilla, ellei seuraa veriarvoja)
- C-Vitamiini (suonensisäisesti, mutta myös suurina määrinä suun kautta) voi vähentää kriittisessä taudin vaiheessa verenmyrkytys-riskiä (sepsis) ja auttaa immuniteettia taistelemaan virusta vastaan
- Kuuma- ja kylmäkylvyt ja sauna voivat vahvistaa immuniteettia (valkosolujen määrää)
- Melatoniini voi auttaa sytokiini-tulehdustekijöiden ja T-auttajasolujen säätelyyyn kaksisuuntaisesti, eli auttaa taudin alkuvaiheessa ja laskea mahdollista sytokiinimyrskyn riskiä (annostuksia ei annettu, tutkimuspapereissa näkyy annoksi 0.3mg/pv - 2mg/pv, ja kerta-annoksina jopa 20mg/pv tai enemmän akuutissa tulehduksessa. HUOM! Tämä ei ole suositus) [2]

Osa näistä on jo tullut mainittuakin, kunhan lisäsin tähän, kun löysin hyvän tieteellisen perustelun.

Lähde [1]: Zinc ionophore activity of quercetin and epigallocatechin-gallate: from Hepa 1-6 cells to a liposome model. - PubMed - NCBI
Lähde [2]: Melatonin: Physiological effects in humans. - PubMed - NCBI
ja
 
Ebola-lääke remdesvir vaikuttaa hyvin lupaavalta alustavien kokeilujen perusteella, ja lääkettä testaillaan monissa eri maissa. Ylen jutussa ei mainita ihmiskokeita, mutta lääkettä siis kyllä testaillaan myös ihmisillä koko ajan.

18.4. klo 4.42 Kokeellinen viruslääke osoittautui tehokkaaksi eläinkokeissa
Kokeellisesta remdesvir-nimisestä viruslääkkeestä on saatu lupaavia tuloksia eläinkokeissa koronaviruksen hoidossa. Tutkimustulos on vasta alustava ja se tehtiin pienelle määrälle apinoita, kertovat yhdysvaltalaistutkijat.

Tutkimuksessa oli kaksi kuuden apinan ryhmää, joihin tartutettiin SARS-CoV-2-virus, joka aiheuttaa COVID-19-taudin.

Toista koeryhmää lääkittiin remdesvir-viruslääkkeellä ja toista taas ei.

Lääkettä saavalle ryhmälle annettiin remdesviria 12 tuntia tartunnan saamisen jälkeen. Lääkitystä jatkettiin kuuden päivän ajan.

Tutkijoiden mukaan lääkettä saaneiden eläimien tila parani merkittävästi jo 12 tuntia ensimmäisen lääkeannoksen jälkeen ja positiiviset vaikutukset jatkuivat koko tutkimusviikon.

Terveyssivusto Stat (siirryt toiseen palveluun)kertoi niin ikään torstaina, että remdesvirista on saatu hyviä tuloksia potilaille tehdyissä alustavissa kliinisissä tutkimuksissa sairaalassa Chicagossa.

Remdesvir-lääkettä valmistaa lääkeyhtiö Gilead.


 
Tutkijat: Koronan vaarallisuus voi olla vahvasti yliarvioitu

Yhdysvalloissa Stanfordin yliopisto on tehnyt tutkimuksen(siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen esiintymisestä väestössä. Tulokset viittaavat siihen, että hyvin monet ihmiset ovat saaneet viruksen, mutta eivät ole saaneet mainittavia oireita.

Tutkimus tehtiin Santa Claran piirikunnassa Kaliforniassa. Piirikunnassa on 1 094 vahvistettua tautitapausta ja 50 ihmistä on menehtynyt siihen.

Kaikkiaan 3 330 terveeksi itsensä kokevalta ihmiseltä tutkittiin, onko heidän veressään koronaviruksen vasta-aineita. Tuloksista ilmeni, että vasta-aineita voi kantaa piirikunnan asukkaista 48 000 – 81 000 ihmistä. He ovat siis altistuneet virukselle ja parantuneet siitä.

Vasta-aineiden kantajia on tutkimuksen mukaan jopa 50 – 80 kertaa enemmän kuin mitä viranomaiset ovat arvioineet.

Jos tulokset pitävät paikkansa, merkitsee se, että koronavirus on vähemmän vaarallinen kuin tähän saakka on uskottu.

Viranomaiset käyttävät viruksen leviämistietoja hyväkseen, kun tekevät päätöksiä ihmisten liikkumisrajoitusten poistamisesta. Suomen viranomaiset saanevat vastaavia tietoja ensi viikolla.

Stanfordin yliopiston tutkimustulokset ovat vasta alustavia. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Tutkimuksesta kertovat monet yhdysvaltalaiset uutisvälineet, muun muassa uutiskanava CNN(siirryt toiseen palveluun).

Lääkärit

Hoitoraportit viittaavat siihen, että potilailla on ebola ja HIV :hmm::hmm::hmm:
 
Samansuuntaista on havaittu muuallakin, esim. New Yorkissa oli testattu synnyttäjiä ja muistaakseni noin 13 prosentilta löytyi koronan vasta-aineita. Eivätkä olleet siis oirehtineet.

Toisaalta nuoret naiset sairastaa taudin lievempänä kuin väestö keskimäärin, joten oireettomia tuskin on vanhempien henkilöiden keskuudessa läheskään samassa suhteessa.
 
Ranskalaiset testasivat itse viruksen tuhoutumista ja tartunta kelpoisuutta eri lämpötiloissa:

- 56C / 30min : virusmäärä tippuu 5Log(10), säilyy elinkelpoisena
- 60C / 60min : kuten yllä, elinkelpoinen, mutta tartuttavuus olematon
- 92C / 15min : virusmäärä 6Log(10) vähennys, ei tartuttava

Eli oma suositus varmalle viruksen lämpösteriloinnille olisi 60+C ja tunnin altistus.

LÄHDE: (PDF) Evaluation of heating and chemical protocols for inactivating SARS-CoV-2
 
Paljonkohan voisi menna aikaa siihen etta Remdesviria voisi alkaa kayttamaan ja sita olisi riittavasti?. Jos sen avulla saisi lahes kaikki kuolemat estettya alle 60-vuotiassa tarkoittaisi se sita etta kaikki rajoitukset voitaisiin purkaa alle 60-vuotialta ja lauma immuniteetti olisi saatu 3-4 kuukaudessa. Luulisi etta merkittavimmat vaikutukset talouteen on juuri alle 60-vuotiaden rajoituksilla.
 
Paljonkohan voisi menna aikaa siihen etta Remdesviria voisi alkaa kayttamaan ja sita olisi riittavasti?. Jos sen avulla saisi lahes kaikki kuolemat estettya alle 60-vuotiassa tarkoittaisi se sita etta kaikki rajoitukset voitaisiin purkaa alle 60-vuotialta ja lauma immuniteetti olisi saatu 3-4 kuukaudessa. Luulisi etta merkittavimmat vaikutukset talouteen on juuri alle 60-vuotiaden rajoituksilla.
Riittävyys onkin ongelma, nyt pitäisi kaikkien kynnelle kykenevien lääkefirmojen alkaa valmistaa tuota yksissä tuumin lisenssillä tai ilman lisenssiä, kuta kiinnostaa, ja silläkin riskillä että lääke ei jatkotutkimuksissa osoittaudukaan hyväksi. Tässä on nyt aika paljon enemmän voitettavaa kuin hävittävää.

Herää myös kysymys, että onko tuota lääkettä annettava nimenomaan suonensisäisesti vai eikö tablettimuotoinenkin hoito voisi tulla kyseeseen ainakin silloin kun tauti ei ole vielä erityisen vakava. Luulisi, että tablettien valmistaminen voisi olla vähän helpompaa ja halvempaa.
 
Jos onnistuisi ihan lihakseen niin sitten olisi insuliini teollisuuden vehkeet kaytossa.
 
Riittävyys onkin ongelma, nyt pitäisi kaikkien kynnelle kykenevien lääkefirmojen alkaa valmistaa tuota yksissä tuumin lisenssillä tai ilman lisenssiä, kuta kiinnostaa, ja silläkin riskillä että lääke ei jatkotutkimuksissa osoittaudukaan hyväksi. Tässä on nyt aika paljon enemmän voitettavaa kuin hävittävää.

Herää myös kysymys, että onko tuota lääkettä annettava nimenomaan suonensisäisesti vai eikö tablettimuotoinenkin hoito voisi tulla kyseeseen ainakin silloin kun tauti ei ole vielä erityisen vakava. Luulisi, että tablettien valmistaminen voisi olla vähän helpompaa ja halvempaa.
Seuraukset olisivat lähes varmasti katastrofaaliset ja tuhannet kuolisivat kun paljon tärkeämpien lääkkeiden tuotantomäärät romahtaisivat, kun tuotantoa ohjattaisiin perinteisellä neuvostotyylillä keskusjohtoisesti ehkä tuurilla toimiviin koronalääkkeisiin.

Alle 60-vuotiaiden koronakuolleisuus on niin vähäistä joka tapauksessa, että sen marginaaliseksi alentamiseksi ei kannata muuttaa paljon tähdellisempien lääkkeiden valmistusta.
 
Seuraukset olisivat lähes varmasti katastrofaaliset ja tuhannet kuolisivat kun paljon tärkeämpien lääkkeiden tuotantomäärät romahtaisivat, kun tuotantoa ohjattaisiin perinteisellä neuvostotyylillä keskusjohtoisesti ehkä tuurilla toimiviin koronalääkkeisiin.

Alle 60-vuotiaiden koronakuolleisuus on niin vähäistä joka tapauksessa, että sen marginaaliseksi alentamiseksi ei kannata muuttaa paljon tähdellisempien lääkkeiden valmistusta.
Ei sitä mitenkään neuvostojohtoisesti tarvitse määrätä, ihan saavat lääkefirmat bisnestä tehdä tällä. Mutta jos byrokratia voi asiaa jotenkin edistää, niin se kannattaa tehdä. Jos esimerkiksi Gilead on mustasukkainen yksinoikeudestaan(?) lääkkeen valmistamiseen ja haluaa pitää siitä kiinni, niin se ei nyt käy. Lisenssirahat voi toki juosta niille.

Ja nyt tosiaan kyseinen lääke vaikuttaa erittäin lupaavalta ja pitäisi tehdä kaikki voitava että lääke saadaan pikaisesti massavalmistukseen.
 
Alle 60-vuotiaiden koronakuolleisuus on niin vähäistä joka tapauksessa, että sen marginaaliseksi alentamiseksi ei kannata muuttaa paljon tähdellisempien lääkkeiden valmistusta.
Olen ymmartanyt etta 60-vuotiaden hoitovaste on sairaalassa todella hyva ja siksi kuolleita on vahan mutta sairaallassa on heita on kuitenkin merkittava maara. Eristysta ei voida purkaa koska ongelma on se etta meilla ei ole sairaalapaikkoja esimerkiksi 5% alle 60 vuotiasta. Josko Remdesviria sitten saisi sen aikaan etta alle 0.1% joutuisi sairaalaan jos heille on aloitettu Remdesviri kuuri heti oireiden alettua.
 
Yläasteen biologian kertauskurssi kannattaa käydä. Sieltä kun tutkii sanaa homeostaasi niin löytyy jänniä juttuja kuten se että happamuustasapaino pysyy aina samana, verensokeritaso pysyy, ruumiinlämpö jne jne.

Lämpö- ja sähköopin periaatteilla taas energia ei voi kadota, se muuttaa vaan muotoaan. Samoin noi hivenaineet ei tule tyhjästä millä kehon homeostaasi pysyy. Ei se itsellään pysy, eikä "maagisesti"

Juuri tämä pH:n ylläpito kuluttaa tärkeitä hivenaineita. Ja nykyisin elämme päin persettä ja ympärillä sekä ravinnossa on mielettömät määrät myrkkyjä, lääkejäämiä, piilosokeria jne.
ja lisäksi useimmat vetää sokeria vielä päälle. Tosin heitä ei varmaan oma terveys kiinnosta muutenkaan.
Mutta vastustuskykyä lisää varmasti kaikki mitkä auttaa kehoa olemaan terveempi.
 


Ei lääkkeiden suhteen toistaiseksi hyvältä näytä (nuo eivät toki mikään mitään kovin kattavia tutkimuksia tai linkkejä virallisiin julkaisuihin).
 
Joskus maaliskuussa näin miten maailmalla olivat viritelleet sytkäriin tai muuhun lyhytvartiseen takansytyttimeen sellaisen jämäkän metallisen lenkin liekkiaukon yläpuolelle. Ensin painettiin metallisella lenkkiosalla hissin nappia, tai mitä tahansa muuta julkisissa tiloissa olevaa painiketta, ja sen jälkeen liekitettiin se kosketusosa. Jotkut painavat avaimella, mutta laittavat sen sitten taskuunsa puhdistamatta, mutta ehkä *avaimenkin voisi liekittää. En ota kantaa kuinka pitkän ajan kuluessa virukset kuolevat keltaisen liekin sisällä, mutta pikaisella googletuksella sinertävällä vedyn palamisalueella liekin alaosissa lämpötila on jopa 1 400 °C, kun se liekissä keskimäärin on noin 1 000 °C. Tuossa kohtaa tietenkin hyvä tiedostaa, että ei laita ajatuksissaan mitään kuumaa liekkiviritystä ainakaan heti takaisin taskuunsa oli se sitten liian pitkään liekitetty avain tai jokin muu kuuma esine.

Suu-nenäsuojuksia työssään paljon käyttävillä hammaslääkäreillä olen ollut näkevinäni hörökorvaisuutta. Sitä voi torjua neulomalla napin otsanauhaan tai lippalakiin kiinni korvan kohdalle. Korvalenkki sitten jämäkästi ommeltuun nappiin kiinni. Jotkut tekevät kumilenkkivirityksen, joka ulottuu myös pään taakse, mutta sitten jos niskan taakse virittää sen, niin en tiedä onko miten optimaalinen enää tiiviin asemoinnin kannalta. Suu-nenäsuojukset eivät toki tiiviitä olekaan lähtökohtaisesti, mutta aiemmin tässä ketjussa oli hyvä video kuinka insinööri oli viritellyt suu-nenäsuojusta kumilenkein hieman tiiviimmäksi.

Toistaiseksi olen itse pitäytynyt käsidesissä ja käsienpesussa sekä kuntosalijäsenyyden pistin jäähylle, ja en myöskään käy kyläilemässä ja kyttään googlen kännymastoihin perustuvaa liveruuhkatietoa kaupoista.

Jos rupeaisin salilla käymään uudelleen, niin käyttäisin salihanskoja, mutta huolettaa enempi kuntosaleilla muut tartuntalähteet kuin ne painot..

Esimerkiksi tässä Ylen jutussa viruksia Jyväskylän yliopistossa tutkiva nainen suosittaa salihanskoja: (juttu on maaliskuun alkupuolelta, joten huomioikaa myös se. Silloin ei ollut esim. rajoituksia.)

Jotain juttua eri suojaimista: (itse miellän asian siten, että vaikkapa puuvillamaskit rajoittavat jonkin verran pisaroiden leviämistä käyttäjästä ympäristöön)
Kyseessä vain uutinen eli ei mikään tieteellinen tutkimus. Muutoinkin viestissäni esille tuomiin asioihin jokainen suhtautukoon käyttäen omaa järkeään.

Edit: * lukkosepät tuskin suosittavat avaimen kuumentamista. Muun osan kuin sen kärjen kuumentaminen todennäköisesti pilaa avaimen pitkässä juoksussa. Voi olla liian hankalaa kuumentaa avainta vain paikallisesti kärjestään. Avain voi pehmentyä ja menettää muotoaan ja muutenkin mennä helpommin poikki.

EDIT2: Ylen jutusta tuli mieleen, että mainittu viruksen selviämisen vaikeutuvan, kun lämpötila nousee yli 30 °C. Ainakin SARS-CoV-2 viihtyy erinomaisesti esimerkiksi ihmisen normaalilämpötilassa ~37 °C kuten varmasti monet muutkin virukset. Jutussa tosin kirjoitetaankin viruksen säilymisestä pinnoilla ei ihmisen sisällä elimistössä. Eli mieltäisin, että tuo 30 lämpöastetta ja siitä eteenpäin virusta uhkaa kuivuminen elimistön ulkopuolella tietyn ajan kuluttua. Samaisessa Ylen jutussa oli linkitetty tutkimukseen, jossa oli mainittu, että huoneenlämmössä joku muu tietty koronavirus kuin nyt valloillaan oleva selvitytyisi paremmin suhteellisen huoneilman kosteuden ollessa 50% kuin 30%. Lukijana toivoisi kirjoitettavan uutisissa myös viruksen taruntakykyisenä säilymisestä eikä pelkästään epämääräisesti viruksen selviytymisestä, mutta tutkimuksia oli ainakin tuolloin maaliskuun alussa vielä melko vähän. Pahoittelen jaarituksista, jotka alkavat mennä jo pahasti ohi ketjun aiheen.
 
Viimeksi muokattu:
Joskus maaliskuussa näin miten maailmalla olivat viritelleet sytkäriin tai muuhun lyhytvartiseen takansytyttimeen sellaisen jämäkän metallisen lenkin liekkiaukon yläpuolelle. Ensin painettiin metallisella lenkkiosalla hissin nappia, tai mitä tahansa muuta julkisissa tiloissa olevaa painiketta, ja sen jälkeen liekitettiin se kosketusosa. Jotkut painavat avaimella, mutta laittavat sen sitten taskuunsa puhdistamatta, mutta ehkä *avaimenkin voisi liekittää. En ota kantaa kuinka pitkän ajan kuluessa virukset kuolevat keltaisen liekin sisällä, mutta pikaisella googletuksella sinertävällä vedyn palamisalueella liekin alaosissa lämpötila on jopa 1 400 °C, kun se liekissä keskimäärin on noin 1 000 °C. Tuossa kohtaa tietenkin hyvä tiedostaa, että ei laita ajatuksissaan mitään kuumaa liekkiviritystä ainakaan heti takaisin taskuunsa oli se sitten liian pitkään liekitetty avain tai jokin muu kuuma esine.

Onhan tätä kotikirurgiaa suoritettu iät ajat tulitikun liekissä desinfioiduilla ompeluneuloilla.

Hissin nappuloita vaan harvemmin on suunniteltu nokisilla avaimilla tökittäväksi. Ja vielä vähemmän kromattuja ovenkahvoja. Hanskat käteen vaan tai mieluummin vaikka potkii kengän kärjellä. Jonnet sitä tekee meidän hississä ilman koronaepidemiaakin.

Suomalaisissa kerrostalokorkeuksissa koronapelkoisella ei pitäisi olla mitään asiaa hissiin muutenkaan.
 
Mä en nyt menis ehkä sanomaan, että joku avainten desinfiointi 1400 asteessa tai googlen kännykkätiedoilla ruokakaupan ryysiksen arvionti on mikään varsinainen "ratkaisu" tässä vaiheessa. Viruksen tarttuvuus pinnoilta ylipäänsä on aika kyseenalaista ja se, ettei uskalla edes avaimen kärjellä desinfioimatta tökätä hissin nappulaa kertoo, että on aika pitkät 1,5 vuotta edessä.

Joku koukku ovien ja muiden avaamiseen ja nappien tökkimiseen ehkä jos pelkää tosissaan tautia. Hanskat joo mutta ei ne auta jos lähmit niillä naamaasi, kädet pestään tietysti. Ei pitäisi tarttua ihon läpi.

Jos ei ole riskiryhmää niin tää on luultavasti edessä monella vielä. Tai takana.
 
Viimeksi muokattu:
EDIT2: Ylen jutusta tuli mieleen, että mainittu viruksen selviämisen vaikeutuvan, kun lämpötila nousee yli 30 °C. Ainakin SARS-CoV-2 viihtyy erinomaisesti esimerkiksi ihmisen normaalilämpötilassa ~37 °C kuten varmasti monet muutkin virukset. Jutussa tosin kirjoitetaankin viruksen säilymisestä pinnoilla ei ihmisen sisällä elimistössä. Eli mieltäisin, että tuo 30 lämpöastetta ja siitä eteenpäin virusta uhkaa kuivuminen elimistön ulkopuolella tietyn ajan kuluttua. Samaisessa Ylen jutussa oli linkitetty tutkimukseen, jossa oli mainittu, että huoneenlämmössä joku muu tietty koronavirus kuin nyt valloillaan oleva selvitytyisi paremmin suhteellisen huoneilman kosteuden ollessa 50% kuin 30%. Lukijana toivoisi kirjoitettavan uutisissa myös viruksen taruntakykyisenä säilymisestä eikä pelkästään epämääräisesti viruksen selviytymisestä, mutta tutkimuksia oli ainakin tuolloin maaliskuun alussa vielä melko vähän. Pahoittelen jaarituksista, jotka alkavat mennä jo pahasti ohi ketjun aiheen.
Kyllähän se vaikuttaa siltä, että lämpöisen kesän tullessa mahdollisuudet epidemian pieneen hiipumiseen on olemassa useistakin syistä johtuen, kuten viruksen selviytyminen pinnoilla ja ilmassa, ja myös ihmisten vastustuskyvyn kohentuminen. Tuskin epidemia lämpöiselläkään kelillä kuolee, mutta voi se vähän jarruttaa.

Eri asia on sitten se, että nyt näyttää siltä, että ainakin toukokuusta tulee kylmä!! Onhan se vähän bittersweet juttu toisaalta sekin. Ei vituta olla sisällä karanteenissa niin paljon.
 
"Toinen huomionarvoinen juttu, kuume on ystävä ja 2015 tutkimuksen mukaan PARASETAMOLIN syöminen influenssaan NOSTAA KUOLLEISUUTTA 5% (koska se alentaa kuumetta). "

Ei taida päteä ollenkaan koronan osalta koska tämä virus kestää häiriintymättä reilusti korkeampia lämpöjä kuin ihminen tai infulenssa. Voi siis olla mahdollista että kuumeesta ei ole mitään apua tätä vastaan.

On esitetty väittämiä että lepakot (joiden kehon lämpö lentäessä ylittää kovimmatkin ihmisen kuumeen aiheuttamat) ei kykene hävittämään korona perheen viruksia kehostaan vaan on sopeutunut niiden läsnäoloon. Tämän voi vääntää rautalangasta niinkin päin että jos kuumeen lämpötilat auttaisivat niin korona perheen viruksia ei tavattaisi lepakoissa.
 
"Toinen huomionarvoinen juttu, kuume on ystävä ja 2015 tutkimuksen mukaan PARASETAMOLIN syöminen influenssaan NOSTAA KUOLLEISUUTTA 5% (koska se alentaa kuumetta). "

Ei taida päteä ollenkaan koronan osalta koska tämä virus kestää häiriintymättä reilusti korkeampia lämpöjä kuin ihminen tai infulenssa. Voi siis olla mahdollista että kuumeesta ei ole mitään apua tätä vastaan.

On esitetty väittämiä että lepakot (joiden kehon lämpö lentäessä ylittää kovimmatkin ihmisen kuumeen aiheuttamat) ei kykene hävittämään korona perheen viruksia kehostaan vaan on sopeutunut niiden läsnäoloon. Tämän voi vääntää rautalangasta niinkin päin että jos kuumeen lämpötilat auttaisivat niin korona perheen viruksia ei tavattaisi lepakoissa.

No ei kai ihmiskeho nyt kuumeen lämmöllä niitä bakteereja ja viruksia pyri tappamaan?

Kuumeen aiheuttaa ruumiin lämmöntuotannon ja lämmönkulutuksen välisestä tasapainotilasta huolehtivan selkäytimessä sijaitsevan lämpökeskuksen kiihottuminen. Tämä voi johtua esimerkiksi vereen joutuneiden bakteerien synnyttämien myrkkyjen vaikutuksesta. Kuume ei siis ole itsenäinen tauti vaan jonkin taudin olemassaolon oire: kuumeen nousu usein ilmaisee sen, että ihmisen ruumiin immuunijärjestelmä on aktivoitunut.
 
Suomalaisissa kerrostalokorkeuksissa koronapelkoisella ei pitäisi olla mitään asiaa hissiin muutenkaan.
Tästähän on vain aavistus. Onko se pahempi mennä hissillä vai hengästyä ja kohdata vastaantulijoita portaissa? Enkä nyt tarkoita mitään kahta kerrosväliä, jonka menisin usein vähänkin korkeammassa talossa portaita ihan laiskuudesta ja aikaa säästääkseni. Jos kulku on pohjakerroksen ja ylimmän välillä ja talo on vaikkapa kahdeksankerroksinen, niin olisiko sittenkin koronakammon näkökulmasta parempi mennä hissillä?

No ei kai ihmiskeho nyt kuumeen lämmöllä niitä bakteereja ja viruksia pyri tappamaan?
Ei kai. Mutta taudinaiheuttajasta riippuen tämä on yksi seuraus ruumiinlämmön noususta.
 
Tästähän on vain aavistus. Onko se pahempi mennä hissillä vai hengästyä ja kohdata vastaantulijoita portaissa? Enkä nyt tarkoita mitään kahta kerrosväliä, jonka menisin usein vähänkin korkeammassa talossa portaita ihan laiskuudesta ja aikaa säästääkseni. Jos kulku on pohjakerroksen ja ylimmän välillä ja talo on vaikkapa kahdeksankerroksinen, niin olisiko sittenkin koronakammon näkökulmasta parempi mennä hissillä?

No totta. Meidän hississä kutsut menee niin, että katutasolta asiakkaan hakenut ja vaikkapa vitoseen matkaava hissi saattaa käydä ensin tekemässä -1 autohallin keikan. Naapuri pyykkituvalta varmasti ymmärtää sosiaalisen etäisyyden ja jää venaamaan. Ongelma #1.

Aika usein hississä haistaa edellisen kulkijan parfyymin tai valkosipulit aka allyylimetyylisulfidin. Jälkimmäinen on luontainen Agan hajuhappi, joka indikoi, että nyt on hengityskaasupitoisuudet koholla. Porraskäytävässä harvemmin huomaa vastaavaa tai ainakaan ei tarvitse jäädä kanittamaan. Ongelma #2.

Pitää painaa yhtä ylimääräistä nappia. Töölössä vetää myös rautaovi syrjään. Ongelma #3.

Neljä kerrosta portaita kipuaa vaikka hengittämättä, mutta vaikea sanoa, missä raja menee :comp2:
 
No totta. Meidän hississä kutsut menee niin, että katutasolta asiakkaan hakenut ja vaikkapa vitoseen matkaava hissi saattaa käydä ensin tekemässä -1 autohallin keikan. Naapuri pyykkituvalta varmasti ymmärtää sosiaalisen etäisyyden ja jää venaamaan. Ongelma #1.

Aika usein hississä haistaa edellisen kulkijan parfyymin tai valkosipulit aka allyylimetyylisulfidin. Jälkimmäinen on luontainen Agan hajuhappi, joka indikoi, että nyt on hengityskaasupitoisuudet koholla. Porraskäytävässä harvemmin huomaa vastaavaa tai ainakaan ei tarvitse jäädä kanittamaan. Ongelma #2.

Pitää painaa yhtä ylimääräistä nappia. Töölössä vetää myös rautaovi syrjään. Ongelma #3.

Neljä kerrosta portaita kipuaa vaikka hengittämättä, mutta vaikea sanoa, missä raja menee :comp2:

#4 portaiden kävely noin ilman apuvälineitä liikkuvalle terveellistä hyötyliikuntaa sisältävä vaihtoehto.
 
Ratkaisuja miettiessä kannattaisi aina huomioida sekä se, mitä sillä saa, että sen aiheuttama vaihtoehtoiskustannus. Ns. matalalla riippuvat hedelmät ovat hyvä lähtökohta koska niissä ei juuri mitään kustannusta muodostu. Hanskat kädessä, käsien peseminen, naaman hiplaamattomuus, turvavälit, mummojen ja pappojen karttaminen jne. ovat hyvä lähtökohta. En mä sano, ettei joku henkarikoukkuviritelmäkin jos on vaikka riskiryhmää tai joutuu paljon ovia availemaan ja jossain metron tangossa roikkumaan. Mutta sitten kun mietitään, että miten se koukku autoklaavataan tien päällä, ostokset desinfioidaan rappukäytävässä tai lastenvaunut kannetaan osissa kutoseen ettei tartte mennä hissillä, ollaan menossa ns. perse edellä puuhun.

Monien asioiden järkevyys näyttää ihan erilaiselta kun sitä tarkastelee kokonaistilanteen valossa tai hetken perstuntumalla. Onko järkevää mennä kuntosalille? Onko järkevää mennä baariin kun ne aukeavat? Äkkiseltään moni varmaan kelaa, että ei ole mutta jos kysyykin itseltään, että miksi ei ole ja millä ehdoilla olisi niin tilanne saattaa muuttua. Etenkin uutiskommenteissa on näkynyt paljon tätä "onko se uusimaa järkevää avata nyt sitten, minun mielestäni pitäisi nyt katsoa kaksi viikkoa vielä että jos tietäisimme sitten enemmän" yms. vastaavaa "ei nyt ehkä just"-jahkailua, jossa ei koskaan mennä siihen "mikä on jahkailun jälkeen toisin?" -kysymykseen. Voi olla että just nyt tuntuu luontevalta liekittää niitä henkarinkoukkuja kadun varressa mutta ajatus siitä, että sitä pitäisi tehdä vaikkapa vuosi vielä voikin saada toisiin ajatuksiin. Ehkä nyt onkin se hetki kun on "järkevää" mennä vaikka salille, ehkä se on vähemmän "järkevää" syksyllä jos vaikka silloin epidemia on kovemmassa vauhdissa kun nyt se on suorastaan liian hidas. Ehkä puolitoista vuotta kotona arastelua romauttaa henkisen ja fyysisen kunnon eikä ole järkevää.
 
No totta. Meidän hississä kutsut menee niin, että katutasolta asiakkaan hakenut ja vaikkapa vitoseen matkaava hissi saattaa käydä ensin tekemässä -1 autohallin keikan. Naapuri pyykkituvalta varmasti ymmärtää sosiaalisen etäisyyden ja jää venaamaan. Ongelma #1.
Tämä on toki ongelma - jos on. Useinhan etenkin matalampien asuintalojen hissit on ohjelmoitu (tai perusmalleissa ja/tai vanhoissa tämä voi olla ainoa toimintatapa) ajamaan oletuksena ilman välipysähdyksiä. Toisin sanoen hissi ei esimerkiksi ota kutsua tai vastaa siihen sillä välillä, kun hissi on tilattu siihen saakka kun se vapautuu.

Asetuksista ja hissin merkistä ja mallista riippuen mahdollisen välietapin voi hissin paneelista ohittaa eli pakottaa ajon suoraan haluamaansa kerrokseen. Jos omassa rapussa on hieno moderni hissi, näinä aikoina kannattaa ehkä googlata hissiin merkillä ja mallilla. Aina ei tosiaan toimi, ja erilaisia ohjelmointitapoja on käsittääkseni joissain hissimalleissa valtava määrä. Hyvällä tuurilla toiminto on käytettävissä ja aktivoituu avaimen sijasta näppäinyhdistelmällä kuten oven sulku + kerros. Minä ainakin katsoisin ja kokeilisin, koska haluan mahdollisuuksien mukaan välttää ajamasta kimppahissillä kenenkään kanssa juuri nyt.

#4 portaiden kävely noin ilman apuvälineitä liikkuvalle terveellistä hyötyliikuntaa sisältävä vaihtoehto.
Totta. Lisäksi siinä voi kohdata ahtaassa välissä yskivän tai vaikka puhelimeen huutavan vastaantulijan.
 
Tämä on toki ongelma - jos on. Useinhan etenkin matalampien asuintalojen hissit on ohjelmoitu (tai perusmalleissa ja/tai vanhoissa tämä voi olla ainoa toimintatapa) ajamaan oletuksena ilman välipysähdyksiä. Toisin sanoen hissi ei esimerkiksi ota kutsua tai vastaa siihen sillä välillä, kun hissi on tilattu siihen saakka kun se vapautuu.

Asetuksista ja hissin merkistä ja mallista riippuen mahdollisen välietapin voi hissin paneelista ohittaa eli pakottaa ajon suoraan haluamaansa kerrokseen. Jos omassa rapussa on hieno moderni hissi, näinä aikoina kannattaa ehkä googlata hissiin merkillä ja mallilla. Aina ei tosiaan toimi, ja erilaisia ohjelmointitapoja on käsittääkseni joissain hissimalleissa valtava määrä. Hyvällä tuurilla toiminto on käytettävissä ja aktivoituu avaimen sijasta näppäinyhdistelmällä kuten oven sulku + kerros. Minä ainakin katsoisin ja kokeilisin, koska haluan mahdollisuuksien mukaan välttää ajamasta kimppahissillä kenenkään kanssa juuri nyt.

Nythän menee pahasti offtopicin suuntaan --- sori siitä! --- mutta pitääpä kokeilla ihan insinööri-ilosta. :interested: Välillä kun on menty samaan hissiin ala-aulasta, on naapuri ajatuksissaan poistunut kantamuksineen ensimmäisellä ovenavauksella parkkihalliin, josta pitänyt sitten viheltää takaisin. Toisella kertaa sieltä tuleekin sitten saunalämmin alaston mies kyytiin :woot:

Ja sit on kanssa tämä koronavirus.
 
Totta. Lisäksi siinä voi kohdata ahtaassa välissä yskivän tai vaikka puhelimeen huutavan vastaantulijan.

Ei ne portaat nyt niin mahdottoman kapeita ole, eikä siellä juuri koskaan liikennettä ruuhkaksi ole. Eikä sinne asumaan tarvitse jäädä, jos joku siellä kännykkään juttelee. Kaikkea sitä ihmiset pelkäävätkin.
 
Ei ne portaat nyt niin mahdottoman kapeita ole, eikä siellä juuri koskaan liikennettä ruuhkaksi ole. Eikä sinne asumaan tarvitse jäädä, jos joku siellä kännykkään juttelee. Kaikkea sitä ihmiset pelkäävätkin.
No, tämä nyt oli vertailuna hissin käyttöön. Voi senkin kuitata sanomalla, että kaikkea ihmiset pelkäävätkin.

Etenkin kierreportaat ovat juuri sopivan kapeita siihen, että vastaantulija hönkii päin ihan eri tavalla kuin ns. turvaväliä noudattaen muut vastaantulijat.
 
No, tämä nyt oli vertailuna hissin käyttöön. Voi senkin kuitata sanomalla, että kaikkea ihmiset pelkäävätkin.

Etenkin kierreportaat ovat juuri sopivan kapeita siihen, että vastaantulija hönkii päin ihan eri tavalla kuin ns. turvaväliä noudattaen muut vastaantulijat.

Portaissa tuo kohtaaminen kestänee noin sekunnin, kun hississä taas ilma seisoo, tuvaväli käytännössä mahdoton ja hississä kohtaaminen joka tapauksessa kestää huomattavasti pitempään. Ei että pitäisin itse kumpaakaan suurena riskinä (jos riskinä lainkaan), mutta hissi varmasti suurempi, jos pisaratartuntaa pelkää.
 
Voi kans miettiä, että kannattaako jokaista koirankusetus, roskienvienti, ulkoilu, kaupassakäynti jne. keikkaa stressata jonkun rappukäytävän osalta. Sitä voi tuunata hissiä, pidätellä hengitystä ja ninjarollailla naapureita pakoon vuoden ja kaikki nollaantuu jostain ihan muualla tapahtuvasta, mitä ei osannut varoa tai edes huomannut. Korona ei tosiaan ole menossa mihinkään tässä ihan hetkeen.
 
Portaissa tuo kohtaaminen kestänee noin sekunnin, kun hississä taas ilma seisoo, tuvaväli käytännössä mahdoton ja hississä kohtaaminen joka tapauksessa kestää huomattavasti pitempään. Ei että pitäisin itse kumpaakaan suurena riskinä (jos riskinä lainkaan), mutta hissi varmasti suurempi, jos pisaratartuntaa pelkää.
Oletuksena vertailussani on tietenkin se, että hissiin mennään yksin. Tällöin hissi ei ole lainkaan pisaratartuntariski, ja portaat voivat periaatteessa olla. Ennen kaikkea hissin nappuloiden potkiminen ei ole mikään ratkaisu.
 
Ranskalaiset testasivat itse viruksen tuhoutumista ja tartunta kelpoisuutta eri lämpötiloissa:

- 56C / 30min : virusmäärä tippuu 5Log(10), säilyy elinkelpoisena
- 60C / 60min : kuten yllä, elinkelpoinen, mutta tartuttavuus olematon
- 92C / 15min : virusmäärä 6Log(10) vähennys, ei tartuttava

Eli oma suositus varmalle viruksen lämpösteriloinnille olisi 60+C ja tunnin altistus.

LÄHDE: (PDF) Evaluation of heating and chemical protocols for inactivating SARS-CoV-2
Eli kiertoilmauuni, 65 asteen termostaatilla ja 80 asteen turvatermarilla + tunnin ajastimella olisi tehokas tuon desifioimiseen.
Eli vanha kiertoilmauuni ja vanhasta astianpesukoneesta / kuivausrummusta termarit. Jostain mikroaaltouunin romusta saa ajastimen ja suurtehoreleen, jos epäilee kärkien kestävyyttä.. Sillä voisi desifioida kasvomaskin oletetusta koronasta..
 
Eli kiertoilmauuni, 65 asteen termostaatilla ja 80 asteen turvatermarilla + tunnin ajastimella olisi tehokas tuon desifioimiseen.
Eli vanha kiertoilmauuni ja vanhasta astianpesukoneesta / kuivausrummusta termarit. Jostain mikroaaltouunin romusta saa ajastimen ja suurtehoreleen, jos epäilee kärkien kestävyyttä.. Sillä voisi desifioida kasvomaskin oletetusta koronasta..
Käyn ehkä hitaalla tähän aikaan, mutta mihin noita muita rojuja tarvitaan? Eikö se normaali kiertoilmauuni riittäisi, kunhan termari säädetään kerralla kohdalleen. Varmistetaan lämpötila etäanturillisella paistimittarilla lämpösäteilyltä huputettuna.
 
Ei kai siinä mitään turvatermaria tarvi. Omani, silikonivalmisteinen Scott Promask kestää 140°C eikä mitään

20200429_014353.jpg


ja tarvittaessa voi vetää pinnan kiinni pannulla @ 275°C. Vaikea kyllä uskoa.
 
Käyn ehkä hitaalla tähän aikaan, mutta mihin noita muita rojuja tarvitaan? Eikö se normaali kiertoilmauuni riittäisi, kunhan termari säädetään kerralla kohdalleen. Varmistetaan lämpötila etäanturillisella paistimittarilla lämpösäteilyltä huputettuna.
Noiden uunien termarit heittelevät monasti helposti esim 20 astetta. lisäksi on /off /on alue voi olla yli 10 astetta helposti..Eivät ole mitenkään tarkkuuslaitteita..
Lisäksi jos joku nykäisee sen termarin esim 270 asteeseen, niin tulee melkoinen käry..

Sähkölaitteet ovat jonkinverran epäluotettavia, siksi niihin pistetään "turhia" turvallisuutta lisääviä osia (esim ylikuumenemissuojia), jotka on joko käsin osattava palauttaa tai vaihdettava ko suojan toimittua.
 
Noiden uunien termarit heittelevät monasti helposti esim 20 astetta. lisäksi on /off /on alue voi olla yli 10 astetta helposti..Eivät ole mitenkään tarkkuuslaitteita..
Lisäksi jos joku nykäisee sen termarin esim 270 asteeseen, niin tulee melkoinen käry..

Sähkölaitteet ovat jonkinverran epäluotettavia, siksi niihin pistetään "turhia" turvallisuutta lisääviä osia (esim ylikuumenemissuojia), jotka on joko käsin osattava palauttaa tai vaihdettava ko suojan toimittua.
Totta kai, mutta täysin viisastelematta toistan kysymyksen.
 
Taitaa olla sama juttu pesukoneiden kanssa.Tarttuuko toi muuten vaatteiden kautta?.Vesihöyryn pitäisi olla tarpeeksi kuumaa jos yrittää "desinfioida" jotain.
 
En muista mistä luin siitä kuinka maailmalla jossakin sairaalassa oli säästetty suojavälineitä, joita tarvitaan esim. tehohoidossa olevien hoitamiseen. Hengityskoneiden säätö oli askarreltu käytävän puolelle ja eristetty potilastilasta. Taisi olla samassa jutussa kuinka potilaan monitorointia tehtiin videokuvan välityksellä siltä osin kuin oli mahdollista. Tietenkin välillä joutuu kajoamaan myös potilaaseen tai esim. infuusiopumppuihin, ja käyttämään suojavälineitä, mutta silti säästöä näillä viritelmillä varmaankin saatu.

Noin muutoin työelämässä: Jos yhteiskäytössä olevaa puhelinta ei halua naamansa lähelle viedä, niin joku Jabra Elite 65t tai vastaava voisi toimia. Yksilötasolla ajateltuna tämä ratkaisu tietysti. Edelleen jokainen voi omaa järkeään käyttää noudattaako vaiko eikö tapauskohtaisesti. Itse käytän välillä kännykän kaiutintoimintoa, joka voi toimia tilannekohtaisesti esim. jos on joku jaettu päivystyskännykkä. Ajatuksena jos ei käsillä tulisi naamaansa kosketella, niin puhelinkin aika monella naamassa kiinni jos nyt ei suussa kuitenkaan.

Kaupassa voi pitää yhdessä kädessä hanskaa ja sitten toisella (paljaalla) kädellä käpistellä tuotteita ja puhelintaan sekä maksukorttia, jos ei luurilla tykkää maksella. Hanskalla sitten kahvat ja näppäimet jne. Mahdollisesti kaupan ovella käsidesiä käsiin ja sitten käsidesin kuivuttua se hanska toiseen käteen, niin ei paljaasta kädestä toivottavasti "leviä" mitään muihin mikäli tuotteita koskettelee. Toki muiden asiakkaiden lisäksi kaupan työntekijät käsittelevät tuotteita hanskoillaan esim. hyllyttäessä ja kassalla, mutta kuten sanoin aiemminkin niin jokainen itse kyllä tietää onko mitään esille tuomiani käytäntöjä järkevää omalla kohdalla noudattaa vai ei. Hyöty voi olla melko lähellä nollaa, mutta jos jostakin keinosta mielenrauhaa saa, niin antaa mennä vain. Jos käyttää kertakäyttökäsineitä, niin siinä säästää lisäksi hanskoja, jos vain yhden pukee kauppareissulleen. Yhdessä hanskakädessä on vähän samaa ajattelua kuin hoitotyössä on "likainen" ja se vähemmän likainen hoitaja, jotka tekevät yhteistyötä ja vain toinen käsittelee niitä välineitä, joiden halutaan pysyvän puhtaampina. Pestävät käsineet voi olla toimivampi kertakäyttökäsineiden asemesta. Kaupasta poistuessa käsidesit käsiin ja vielä pestään ne kädet sitten kun pystytään.

Suurimmalle osalle ihmisiä voi olla helpompaa, jos käy kaupassa paljain käsin. Silloin käsidesi yksi vaihtoehto ja käsien peseminen ennen ja jälkeen. Itsepalvelukassat on ihan jees. Jos oikein pelkää kaupassa käyntiä, niin tuovathan ne ovelle maksua vastaan. Nämä melkoisia itsestäänselvyyksiä.

Googlen kännymastotietoihin liittyvä kauppojen liveruuhkakyttäys on mielestäni edelleen ihan ok. Käytin kännymastodataa joskus (ennen virusongelmaa) kuntosalin ruuhkaisuuden arvioimiseen ja antoi ihan käyttökelpoista tietoa. Nuista muista edellä mainitsemistani en nyt niin tiedä. Kaikesta edellä mainitusta voi jossitella loputtomiin (jos kaikki katsovat kännymastotietoja, niin silloin ei ole enää kenellekään hyödyksi jne.) Kuntosalille en ole uskaltanut pariin viikkoon mennä, kun porukka tulee siellä liian lähelle puhkumaan eli kotitreeniksi on mennyt.

Itse mietin jossakin vaiheessa voisiko FFP3-suojainta puhdistaa altistamalla se esim. 75-asteiseen kuivaan ilmaan puoleksi tunniksi. Ylen kysymysosiossa Martti Humppila Työterveyslaitoksesta oli vastannut samantapaiseen kysymykseen, että nykytiedon mukaan FFP3-suojaimet menettävät suojauskykynsä, jos niitä lämmitetään 75-asteeseen. Itselläni ei ole maskeja käytössä ainakaan vielä. Harkita voisin kangasmaskeja, jos niillä kassatyöntekijöille toisi hieman edes mielenrauhaa.
 
Viimeksi muokattu:
Herää myös kysymys, että onko tuota lääkettä annettava nimenomaan suonensisäisesti vai eikö tablettimuotoinenkin hoito voisi tulla kyseeseen ainakin silloin kun tauti ei ole vielä erityisen vakava. Luulisi, että tablettien valmistaminen voisi olla vähän helpompaa ja halvempaa.

Ei lääkettä anneta suonensisäisesti oikeastaan koskaan sen vuoksi, että tauti on vakava, vaan sen vuoksi, että lääkkeen otto/saanti ja annostelu on varmaa, lääke leviää verenkierron kautta laajalle elimistöön ja pääsee toivon mukaan myös oikeaan paikkaan/paikkoihin vaikuttamaan. Iso osa lääkkeistä ei imeydy ruoansulatuskanavan kautta (ainakaan vaikuttavassa muodossa) joko lainkaan tai joskus niin vähäisesti, ettei ettei siitä ole sairauden hoidon kannalta riittävästi hyötyä (tai suun kautta otettavan lääkkeen määrä moninkertaistuu niin, ettei käyttö järkevää tai edes turvallista). Remdesiviristä ei ainakaan toistaiseksi tablettimuotoista valmistetta ole ja molekyylin rakennetta kun katsoo, niin en usko, että sen kehittäminenkään ihan käden käänteessä käy, mikäli ylipäätään mahdollista.
 
Kaupassa voi pitää yhdessä kädessä hanskaa ja sitten toisella (paljaalla) kädellä käpistellä tuotteita ja puhelintaan sekä maksukorttia, jos ei luurilla tykkää maksella. Hanskalla sitten kahvat ja näppäimet jne. Mahdollisesti kaupan ovella käsidesiä käsiin ja sitten käsidesin kuivuttua se hanska toiseen käteen, niin ei paljaasta kädestä toivottavasti "leviä" mitään muihin mikäli tuotteita koskettelee. Toki muiden asiakkaiden lisäksi kaupan työntekijät käsittelevät tuotteita hanskoillaan esim. hyllyttäessä ja kassalla, mutta kuten sanoin aiemminkin niin jokainen itse kyllä tietää onko mitään esille tuomiani käytäntöjä järkevää omalla kohdalla noudattaa vai ei. Hyöty voi olla melko lähellä nollaa, mutta jos jostakin keinosta mielenrauhaa saa, niin antaa mennä vain. Jos käyttää kertakäyttökäsineitä, niin siinä säästää lisäksi hanskoja, jos vain yhden pukee kauppareissulleen. Yhdessä hanskakädessä on vähän samaa ajattelua kuin hoitotyössä on "likainen" ja se vähemmän likainen hoitaja, jotka tekevät yhteistyötä ja vain toinen käsittelee niitä välineitä, joiden halutaan pysyvän puhtaampina. Pestävät käsineet voi olla toimivampi kertakäyttökäsineiden asemesta. Kaupasta poistuessa käsidesit käsiin ja vielä pestään ne kädet sitten kun pystytään.

Suurimmalle osalle ihmisiä voi olla helpompaa, jos käy kaupassa paljain käsin. Silloin käsidesi yksi vaihtoehto ja käsien peseminen ennen ja jälkeen. Itsepalvelukassat on ihan jees. Jos oikein pelkää kaupassa käyntiä, niin tuovathan ne ovelle maksua vastaan. Nämä melkoisia itsestäänselvyyksiä.
Niin tai mitäs jos vaan meet kauppaan ohuet hanskat kädessä, teet ostokset ne kädessä, katsot paperiselta ostoslistalta jos ei muisti riitä kaikkeen tuotavaan ja kun tulet kotiin niin jätät hanskat ja lompakot sun muut eteiseen koska mitä niillä kotona tekee? Ja sitten peset kädet.
 
Niin tai mitäs jos vaan meet kauppaan ohuet hanskat kädessä, teet ostokset ne kädessä, katsot paperiselta ostoslistalta jos ei muisti riitä kaikkeen tuotavaan ja kun tulet kotiin niin jätät hanskat ja lompakot sun muut eteiseen koska mitä niillä kotona tekee? Ja sitten peset kädet.

Epävarma tunne mulla lähteä jauhamaan tästä asiasta, kun ketjun on tarkoitus keskittyä minun käsityksen mukaan ratkaisuihin ja ideoihin. En väitä, että olet oikeassa tai väärässä tässä ehdotuksessasi. En tiedä heititkö vakavissasi, mutta ideaasi on ainakin helppo noudattaa ja sen jaksaa lukea toisin kuin näitä minun tarpeettoman pitkiä sepostuksia. Minun viestissä oli puhelin ja sinun viestissä lompakko. Tosiaan osalla porukasta vielä on lompakko käytössä. Nämä ovat näitä tapauskohtaisia juttuja enkä halua nyt niistä alkaa suoltamaan. Yhden käden paljaana pitämisellä ja sillä paljaalla kädellä tuotteisiin koskemisella oli ideana edes jossakin määrin suojella tuotteita erinäisten kahvojen, ostoskärryjen käsikaiteiden jne. mikrobeilta. Oven kahvoja (esim. kylmiön kahva) käpistelee suuri osa kaupassa kävijöistä, mutta kahvoja toki varmaan pyyhitään muutaman tunnin välein joissakin kaupoissa. Toki edelleen tuotteisiin on voinut ennen ostajaa koskea kuka tahansa (ainakin kaupan työntekijä, joka vielä mahdollisesti koskenut samaisiin kahvoihin jne. ennen tuotteiden käpistelyä)

En halua ottaa kantaa siihen miten pitkään mikrobit tai juuri tämä tietty virus pysyvät tarttumiskykyisinä pinnoilla, mutta minun arvaus siitä miksi esim. moni lääketieteen parissa työskentelevä ei käytä käsineitä ollenkaan kaupoissa liittyy siihen, että ensinnäkin se virusuhka monelle heistä on työpaikalla ja sen vuoksi ruokakaupasta saatua tartuntamahista varmaankin lekurit sun muut pitävät lähes olemattomana, mitä se luultavasti onkin. Käsineiden käyttöön liittyy kuitenkin se, että jos samoilla käsineillä koskettelet oven kahvoja, ostoskoria tai kärryjä jne. ja sitten niitä tuotteita tietysti, niin kannat lopulta ne tuotteet kotiin ja viimeistään ruokapöydässä käsittelet niitä todennäköisesti paljain käsin lopulta. Tietty joku voi olla niinkin tarkka, että pyyhkii ostokset ennen jääkaappiin pistämistä tai jo kotiovella jollakin aineeseen kostutetulla liinalla. (Pyyhkimistä ei tosin käsittääkseni mitkään viralliset ohjeistukset suosita ymmärrettävistä syistä.) Mikrobit siirtyvät kahvasta helposti käsien kautta tuotteisiin, ainakin jos samalla kädellä käsittelee. Tietty sairaalassa ovenkahva täysin eri asia kuin ruokakaupassa vaikkapa kylmiön ovenkahva. Ymmärrän että moni pitää mun edellisessä viestissä sepostamia ideoita ihan turhina ja liian yksityiskohtaisina tai vaikeina, mutta jos edes yhdelle pelkääjälle on jotain apua, niin eikun vain kokeilemaan. Mun mielestä mun esittämistä ajatuksista käytännöllisin oli se googlen liveruuhkaisuusseuranta. Sen kaikki tietävät, mutta moni ei ehkä hoksaa nykytilanteessa käyttää sitä hyödykseen.

Se miksi kaupoissa näkee ihmisillä käsineitä molemmissa käsissä paljon liittynee siihen uskomukseen tai kenties tietoon, että virus ei säilyisi tarttumiskykyisinä pinnoilla montaa tuntia ja käsineillä monet pyrkivät suojaamaan pääasiassa itseään. Itse en ole oikein selvillä siitä onko virusongelman alun ristiriitaisten näkemyksien jälkeen tullut jo selkeä kanta siihen kuinka pitkään tämä tietty virus SARS-CoV-2 säilyy tarttumiskykyisenä pinnoilla. Jokaisella taitaa olla oma näkemyksensä asiasta. Semmoinen epävarma käsitys itsellä, että pahvilla ei yhtä pitkään kuin muovilla.

Ja nyt tulee sitten semmoista offtopicia, että oksat pois. Ja varmaankaan asian tiedostaminen ei tee tästä yhtään sen hyväksyttävämpää. Luin yhdestä ulkomaisen lehden "uutisesta" kuinka miehensä kanssa asuva riskiryhmään kuuluva nainen väitti, että kotiovelle ruokakassin tuonut viruspositiivinen tuttava olisi tartuttanut viruksen häneen ruokakassin välityksellä. En tiedä miksi edes klikkasin kyseistä uutista, mutta nainen tosiaan selitti, että nosti kassin sisälle ilman käsineitä. Juttua pidemmälle lukiessa paljastui, että naisen mies oli pyörinyt vaikka ja missä (siis myös asunnon ulkopuolella), mutta mies ei ilmeisesti kuitenkaan ollut viruspositiivinen. Nainen eleli jutun mukaan asunnon eri osassa kuin mies, mutta ei siinä mitenkään poissuljettu heidän kosketelleen samoja ovenkahvoja ja niin edelleen. Lehti taisi olla NY Post. Kyseessä ei varsinaisesti vedenpitävä tieteellinen fakta tai edes tutkimus, vaan ainoastaan naisen väite/uskomus. Lisäksi yksi tämmöinen tapaus on pisara valtameressä ja en ole toiseen samanlaiseen juttuun törmännyt. En pitänyt koko uutista lopulta minään, koska liian monta kysymystä heräsi tapauksesta ja kaikki perustui naisen omaan tulkintaan. Nainen siis sai tartunnan ja ruokakassin ovelle tuonut tuttava oli ilmeisesti sitä ennen saanut tartunnan ja naisen kanssa asuneen miehen tilanteesta taas annettiin ymmärtää, että ei olisi kantaja. Tietty vaikka samassa asunnossa asunut mies ei olisi viruksen kantaja, niin voihan virusta silti kuljettaa käsissään ulkoa sisälle, mikä on jo kyllä sitten häviävän pieni todennäköisyys. Jotenkin tuntuu, että kyseisessä tapauksessa naisen kanssa asunut mies saattoi olla viruksen oireeton kantaja ja nainen sai viruksensa häneltä (miehen testi voinut oman arvaukseni mukaan antaa väärän negatiivisen). Tai sitten sen tuttavan on täytynyt tartuttaa ostosten kautta. Mene ja tiedä. Jos jälkimmäinen olisi totta, niin melko huonoa tuuria on ollut mukana.

Voidaan varmaankin olla yhtä mieltä siitä, että kunkin tulisi sitä omaa käyttäytymistä muodostaa tieteellisten tutkimusten ja viranomaisten ohjeistusten pohjalta. Silti toin aiemmin esiin muutamia toimintamalleja, jos joku pelkääjä vaikka niistä edes jotain poimisi ja hyötyisi saamalla mielenrauhaa kaupassa asioimiseen. En heitellyt asioita mitenkään suuressa mittakaavassa kaikkien omaksuttaviksi.

Sori offtopic. Halusin vastata lyhyesti, mutta en ole oikein hyvä siinä.
 
Viimeksi muokattu:
Siksi mun viestit on lyhyitä, että keskityn tuohon sanaan "ratkaisu". Mielestäni ratkaisu on jotain, joka ratkaisee ongelman tai helpottaa elämää, ei sellainen, joka mutkistaa. Jätä kännykkä kotiin jos se ahdistaa. Käytä paperista ostoslistaa. Maksa lähimaksulla tai näppäile PIN hanska kädessä. Jätä "kontaminoituneet" kamat eteisen pöydälle jos ne ahdistaa ja pese kädet.

Mielestäni se ei ole mikään ratkaisu, että mies seisoo kaupan kassalla tumput pystyssä ja pää raksuttaen analysoimassa omien käsien ja varusteiden välisiä tartuntaketjuja ja millä nyt mihinkin koskin ja onko tää nyt truvallista.

Ei tää nyt ihan niin vakavaa ole.
 
-Mulla on sormikkaat kädessä kaupassa

-Pankkikortti on käden selkäpuolella sormikkaan alla niin että sen saa vetäistyä pois jos tarvii tunnusluvun. (silloin joutuu "sotkemaan" taskun kun laittaa kortin sinne)

-Kaupan pihalla otan toisen sormikkaan pois, ja paljaalla kädellä sitten avaimet taskusta ja avaan ovet. Sormikaskäsineellä laitan ostokset sisälle.

-Autossa otan puhdistusliinan, ja sen auttamana sormikas takaisin käteen, ja hieron sormikkaat liinaan.

-Sitten vain sormikkaat pois, ratti ja muut pysyy näin "sotkematta"

-Perillä otan toiset hanskat joilla vien ostokset, ja vähän samalla tyylillä otan avaimet jne.

-Kotona pesen ostokset tai pyyhin puhdistusliinaan.

-Olenko liian tarkka?:hmm:
 
-Mulla on sormikkaat kädessä kaupassa

-Pankkikortti on käden selkäpuolella sormikkaan alla niin että sen saa vetäistyä pois jos tarvii tunnusluvun. (silloin joutuu "sotkemaan" taskun kun laittaa kortin sinne)

-Kaupan pihalla otan toisen sormikkaan pois, ja paljaalla kädellä sitten avaimet taskusta ja avaan ovet. Sormikaskäsineellä laitan ostokset sisälle.

-Autossa otan puhdistusliinan, ja sen auttamana sormikas takaisin käteen, ja hieron sormikkaat liinaan.

-Sitten vain sormikkaat pois, ratti ja muut pysyy näin "sotkematta"

-Perillä otan toiset hanskat joilla vien ostokset, ja vähän samalla tyylillä otan avaimet jne.

-Kotona pesen ostokset tai pyyhin puhdistusliinaan.

-Olenko liian tarkka?:hmm:

Sanoisin, että 4/5 pakko-oireisen suuntaan :kahvi:
 
Siksi mun viestit on lyhyitä, että keskityn tuohon sanaan "ratkaisu". Mielestäni ratkaisu on jotain, joka ratkaisee ongelman tai helpottaa elämää, ei sellainen, joka mutkistaa. Jätä kännykkä kotiin jos se ahdistaa. Käytä paperista ostoslistaa. Maksa lähimaksulla tai näppäile PIN hanska kädessä. Jätä "kontaminoituneet" kamat eteisen pöydälle jos ne ahdistaa ja pese kädet.

Mielestäni se ei ole mikään ratkaisu, että mies seisoo kaupan kassalla tumput pystyssä ja pää raksuttaen analysoimassa omien käsien ja varusteiden välisiä tartuntaketjuja ja millä nyt mihinkin koskin ja onko tää nyt truvallista.

Ei tää nyt ihan niin vakavaa ole.

Nämä tumput pystyssä ja mies seisoo kaupan kassalla ovat mielestäni tarpeettomia heittoja sinulta. Otat sanan ratkaisu ainoana oikeana, vaikka ketjun aloittaja kannustaa viesteissään myös ideoimaan. Sehän on selvää ettei jotkin ideat kaikkia miellytä ja kaikki ideat eivät ole kehityskelpoisia. Onhan minun niissä edellisissä viesteissäni muitakin ideoita, mutta jotkut keskustelijat täällä näkevät viestistäni sokeasti vain osan ja lainaavat sekä kommentoivat sitä. Esimerkkinä sivuseikkana mainitsemani avain, jonka itse kumosin samassa viestissäni editoimalla vain minuutteja lähettämisen jälkeen reilusti ennen kuin kukaan ehti kommentoimaan. Silti siihen avaimeen tartuttiin ja myös sitä kauppojen liveruuhkaseurantaa kommentoit, että et näe sitä ratkaisuna. Ok, sinä et näe sitä ratkaisuna ja asia ymmärretty. Ihmettelen miksi nostit avaimen esiin, kun olin ennättänyt jo itsekin toteamaan sen kuumentamisen huonoksi ajatukseksi.

Ehkä olisi pitänyt jättää tämä viesti kirjoittamatta.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
259 277
Viestejä
4 507 685
Jäsenet
74 347
Uusin jäsen
Si-Pe

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom