RATKAISUT : SARS-CoV-2 Koronavirus ja COVID-19 epidemia - säie

Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Päivitetty: TO 26.3.2020

Aloitin uuden säikeen, kun tuo vanha on niin täynnä, kasvaa nopeasti ja täynnä kaikenlaista.

Tämän säikeen tarkoituksen on tuottaa ideoita, ratkaisuja ja jaella niitä muille, koskien SARS-CoV-2 -viruksen pysäyttämistä, sterilointia, ja välttämistä, sekä COVID-19 epidemian hallintaa, sen taudin potemisen helpottamista ja sitä kautta toivottavasti paranemista.

Tämä säie ei ole lääketieteellistä neuvoa, sitä varten on THL ja paikallinen terveydenhuolto. Tässä keskustellaan itse tehtävistä, ja muille jaettavista ideoista, joita jokainen aikuinen ihminen voi sitten harkita omalla vastuullaan.

Muita lähteitä DIY-ratkaisuille ja ideoille/jatkokehittämiselle:

1. FACEBOOK - Open Source COVID19 Medical Supplies
2. LSACK - Helpful Engineering
3. Barcelonan Protofyn hengityskoneproto (tuulilasinpyyhkijän moottorilla) ja linkkejä muihin hengityskoneprotoihin

Aloitetaan tässä ensimmäisessä viestissä esimerkillä ratkaisusta:

Hengitysmaskien uudelleenkäyttö ja desinfiointi pesemällä klooriliuoksella (1% kloriitti)
Los Alamos National Laboratory työntekijät testaavat erilaisia mekaanisia luokittelemattomia ja N95-luokiteltuja maskeja, kuinka hyvin ne pysäyttävät hengityksen mikropisaroita, vaikka ne on pesty kymmeniä kertoja desinfioivassa klooriliuoksessa:


Testin perusteella vaikuttaisi siltä, että paremman puutteessa, pesty maski auttaa vielä usemman kymmenen pesukerrankin jälkeen (ainakin enemmän kuin ei lainkaan maskia). Tässäkin kohtaa on hyvä muistaa, että virustartunnan todennäköisyys ja sen vakavuus on kiinni myös altistuksen määrästä: satatuhatta virusta voi olla huomattavasti haasteellisempi altistus immuunijärjestelmälle kuin sama virusmäärä maskilla vähennettynä -95%. Molemmat voivat toki ajan saatossa johtaa infektioon, mutta infektion etenemisnopeus ja vakavuus voivat johtua osittain myös alkuperäisen virustartunnan (inoculum) määrästä.*

Eli nyt kun maskit näyttävät olevan loppu sekä tavallisilta käyttäjiltä että yhä useammin lääkintähenkilökunnalta, niin maskien desinfiointi ja uudelleenkäyttö voi olla yksi käyttökepoinen ratkaisu parempaa odotellessa.

Lähde: The virus inoculum volume influences outcome of influenza A infection in mice. - PubMed - NCBI

--------

Keskustelun selkeänä pitämiseksi keskustelua koronaviruksesta on jaettu eri ketjuihin aihepiirin mukaan:

 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
6 475
Appi jokaiseen älypuhelimeen joka kysyy onko flunssaisuutta ja jolla on sijainnin käyttöoikeus. Merkintä myös jos kuuluu riskiryhmään.

Appi näyttää kartan jossa on merkattu flunssaiset ihmiset. Auttaa välttämään näitä sijainteja.

Lähinnä ihmettelen miksi joku Google ole tuollaista jo julkaissut.
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
657
Selvästi kipeät ihmiset voisi pysytellä pois julkisilta paikoilta. Tosi epämiellyttävää käydä lounaalla kun joku köhii. Yllättävän usein näkee tuota. No, kohta se lounaallakin käymisen voi lopettaa niin ei häiritse enää.
 
Liittynyt
26.02.2019
Viestejä
2 111
No mutta eihän näitä ketjuja vielä tarpeeksi ollutkaan, niin yksi vielä pystyyn. Ehkä riittävä määrä on siinä 20 paikkella... Tylsistyminen on vahvana ihmisissä (kuten paniikkikin).

Jaha, odotettavissa kommentin poisto.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
844


..Vakavasti ajateltuna, ainoa toimiva tapa nykytilanteessa on eristys. Mielestäni Suomi tekee tällä hetkellä oikeita asioita tämän taltuttamiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
EDIT: lisätty käsittelyaika (min 60min)

Tässä halpa UV-lamppu esim avaimien, kännyjen ja maskien desinfiointiin.

HUOM! UV-lamppu voi olla vaarallinen, sitä EI saa katsoa (ts. altistaa silmiä, eikä kyllä mielellään ihoakaan, sen valolle) ja se pitää ehdottomasti pitää lasten ja eläinten ulottumattomissa.

Romunkerääjä (kiitos!): "Näissä UVB-lamppuvirityksissä on sitten aina mukana ihosyöpäriski ja se, että ne tuottavat happimolekyylejä hajottaessaan suuren määrän otsonia, joka riittää jo minuutin käytöllä nostamaan huoneilman otsonipitoisuuden keuhkosyöpäriskiksi."Halpa valaisin G23 W11 -kantaisille lampuille
:
Esim: Airam Campus (Product Numbers 4107047 ja 9610342)

G23-kannan 11W UV-desinfiointilamppu
Esim: Philips UVC lamp - TUV PL-S - G23 - 11W (ASIN: B001VTPDX8)

Nämä toimivat n. 250nm aallonpituudella. Turvallisempi olisi 222nm ihmisturvallinen lamppu, mutta näitä ei ole vielä saatavilla kuluttajapuolella halvalla/yleisesti.

Ohessa esimerkki kuinka tätä voidaan käyttää (lasit nyt laitettu tuohon alle vain markkeeraamaan kohdetta). Huomaa, että myös alusta/pinta, jolla desinfiodaan, voi kärsiä UV-valosta (ts. pöytä, lattia, seinä), joten se on syytä valita kanssa huolella tämä asia huomioiden.

1585246397814.png

Kuva: Desinfiointilamppu käytössä (älä kohdista valoa silmiin, tai altista ihoa valolle)

Näitä voi toki rakentaa myös 2G11 kannalla tai mennä suurempitehoisiin 36W UVC- loisteputkiin (jotka tarvitsevat oman valaisimensa):

Philips TUV UV-C TL-D 36W G13 | 120cm - Desinfiointi - Ultravioletti

ja yllä olevaan G13/120cm putkeen sopiva kahden putken valaisin (varmasti muitakin/parempia vaihtoehtoja löytyy, saa listata/vinkata!)

Mitä isompaan valaisintehoon menee, sen pienempi aika riittää desinfiointiin ja sitä useampia asioita voi kerralla desinfioida samanaikaisesti.

Mitä lähemmäs lampun saa desinfioitavia tuotteita, sen suurempi on desinfiointiteho ja sitä lyhyempi on tarvittava desinfiontiaika. Jokainen pinta pitää altistaa valolle (eli esim. maskit pitää kääntää ja desinfioida molemmin puolin). Varmoista ajoista en näin matalilla tehoilla uskalla antaa arvioita, mutta useamman tunnin desinfiointi per pinta pitäisi riittää lähietäisyydeltä (~10cm) laskemaan virusmäärän useamman log(10)-tasoa (eli saman verran kuin suurin osa tehokkaista desinfiointiaineista).

SARS-COV-virukselle tehdyssä testissä 60min UVc-käsittelyaika läheltä riitti tuhoamaan viruksen kasvualustalla.
Lähde: Europe PMC

Luonnollisesti kappaleiden pitäminen kuivana auttaa, ja jos tavarat voi pyyhkiä desinfioivalla nesteellä (maskeja EI), niin silloin desinfiointiaika on vieläkin lyhyempi.

Lähde: Aerosol susceptibility of influenza virus to UV-C light. - PubMed - NCBI
Lähde: Far-UVC light: A new tool to control the spread of airborne-mediated microbial diseases. - PubMed - NCBI
Lähde: Virus inactivation and protein recovery in a novel ultraviolet-C reactor. - PubMed - NCBI

Tags: desinfionti, UV-C, desinfiointivalo, desinfiointilamppu
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
6 475
Appi jokaiseen älypuhelimeen joka kysyy onko flunssaisuutta ja jolla on sijainnin käyttöoikeus. Merkintä myös jos kuuluu riskiryhmään.

Appi näyttää kartan jossa on merkattu flunssaiset ihmiset. Auttaa välttämään näitä sijainteja.

Lähinnä ihmettelen miksi joku Google ole tuollaista jo julkaissut.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Wisconsin-Madison Yliopiston Open Source suoja-pleksi-maski malli, joka mukailee sairaaloiden jo käyttämää, virallista suojapleksimaskia:Varsinaiset speksit maskin tekoon (tuollaisen voi toki tehdä itsekin, tätä on jo vähän mietitty/testattu ja vertailtu virallisee maskiin joten osa perusvirheistä on jo karsittu pois, vaikka varmasti aina voi parantaa):

MIRROR: Badger Shield - Open Source Face Shield V4 (University of Wisconsin, Midwest Prototyping, UW Makerspace)

Ford on jo konvertoinut tuotantolinjoja ja ohjeistanut työskentelijöitä tekemään näitä maskeja sarjatyönä USA:n sairaaloita varten.

Lähde: Madison engineers develop face shield and make design widely available

tags: suojamaski, pleximaski, DIY-maski, open source -maski
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
..Vakavasti ajateltuna, ainoa toimiva tapa nykytilanteessa on eristys. Mielestäni Suomi tekee tällä hetkellä oikeita asioita tämän taltuttamiseksi.
Ei se ole ainoa asia.

Joka päivä sairaaloissa sairastuu, joutuu karanteeniin, päätyy tehohoitoon ja kuolee lääkäreitä, sairaankuljettajia ja sairaanhoitajia, koska he tekevät työtä yötä päivää, ja päivä päivältä yhä todennäköisemmin ilman suojavarusteita.

Jopa Yhdysvaltain parhaissa sairaaloissa (mm. Mt Sinai) tehdään nyt töitä jätesäkkeihin pukeutuneina, ja sairaanhoitajia on jo kuollut.

Tätä taistelua käydään sekä kotirintamalla että siellä eturintamalla, missä ihmishenkiä pelastetaan oikeasti (sairaaloissa). Näiden ihmisten auttaminen on ensisijaisen tärkeää.

Sairaaloita pyörittäneet tietävät, että jokainen yhden hoitajan menetys ei ole kuin menettäisi yhden miehen armeijasta, vaan kertautuu merkittävästi ja vastaavasti kahden hoitajan menettäminen ei ole vaikutuksiltaan lineaarinen vaan enemmän eksponentiaalinen.

Suomen tartuntahuippu on vasta tulossa. Nyt asialle voi vielä tehdä jotain.

Italailaiset ja jenkit rakentavat jo käsin hengityskoneita. Juu, eivät varmasti täytä sairaalalaitteiden turvallisuus- ja hyväksyntävaatimuksia, mutta ovat parempia kuin ei mitään, siinä vaiheessa kun ne hengityskoneet loppuvat.

"People Who Say It Cannot Be Done Should Not Interrupt Those Who Are Doing It" - Puck
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
MIT:n Emergency Ventilator (E-Vent) on 3D-tulostettava hengityskone, jonka STL-tiedosto saa kohta ladata. Ohjauselektroniikka on yksinkertaisella piirikytkennällä. Muut osat aika hyllytavaraa (ainakin jenkeissä). Päivitän tämän postauksen, kun speksit/ohjeet tulevat saataville


MIT:n E-Vent 3D-tulostettava ja muuten itse koostettava hengityskone

Lähde: MIT E-VENT | Emergency ventilator design toolbox
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Ohjeita kotitekoisten hengitys- ja yskösmaskien tekemiseen. Nämä eivät suojaa yhtä hyvin kuin N95/N99N100/FFP1/FFP2/FFP3-maskit, mutta ovat tutkijoidenkin mukaan parempia kuin eivät mitään. Monessa sairaalassakin hoitajat joutuvat jo tekemään töitä ilman maskeja. Suomessa tilanne lienee nyt toistaiseksi vielä hyvä, kun huoltovarmuusvaraston hätävarasto on otettu käyttöön. Laitan tämän tähän kuitenkin tiedoksi ja varmuudeksi:


Ohjeet yksinkertaisen hengitys-/yskämaskin tekemiseen: https://www.allinahealth.org/-/media/allina-health/files/mask-sewing-how-to.pdf

Ohjeet yksinkertaisen pleksimaskin tekoon:
Ohjeet kirurgi-/leikkausmaskin tekoon: https://psjh.blob.core.windows.net/covid/2020- PSJH_CLINICALFACEMASK_ Instructions - Final.pdf

Ohjeita teollisen tuotannon sovittamiseen maskituotantoon: Covid-19 News Updates - Kaas Tailored

Lähde: Homemade face masks: What you need to know first
Lähde: A Sewing Army, Making Masks for America
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 396

Tuolla voi puhdistaa vaikka ne Tyvek haalarit.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
980
Suun ja nenän peittävän suojan käyttöpakko julkisille paikoille ja liikennevälineisiin sakonuhalla. Ihan siis vaikka vaan kaulaliina naaman päälle. Kasvojen alaosan peittämisellä pienennetään riskiä taudin leviämisestä sairaista muihin, kun "oireettomat" ihmiset yskivät ympäriinsä linja-autoissa ja marketeissa. Tämä on halpa ja käytännöllinen keino, sillä ei ole taloutta heikentävää vaikutusta, mutta se vähentää tarttuvuutta.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 412
Kirjoitellaan vaan kaikenlaista hölynpölyä foorumeilla ja muissa medioissa, niin suomalaiset on kohta niin paranoidisia että kukaan ei uskalla liikkua missään. Eiköhän sillä saada tartunnat kuriin.
Suun ja nenän peittävän suojan käyttöpakko julkisille paikoille ja liikennevälineisiin sakonuhalla.
Kukas ne suojat hommaa niille jotka elää 400 euron tai pienemmällä budjetilla, tai muille köyhille?. Ei kai voi taloudellisesta tilanteesta riippua oletko suojattu yhtä hyvin kuin toiset, eikös se silloin aseta ihmiset eriarvoiseen asemaan?.
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 489
Jos joku tarvitsee Scott P3 suodattimia niin tuolta saa nopealla toimituksella, tosin nostivat juuri hintoja 5,50€ -> 7,90€, kerkesin ottaa halvempaan hintaan.


Sopii siis esim. tuohon maskiin:

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
980
Kukas ne suojat hommaa niille jotka elää 400 euron tai pienemmällä budjetilla, tai muille köyhille?. Ei kai voi taloudellisesta tilanteesta riippua oletko suojattu yhtä hyvin kuin toiset, eikös se silloin aseta ihmiset eriarvoiseen asemaan?.
Luitko edes viestiäni? Tarkoitus on estää levittämästä, ei suojata käyttäjää. Menetelmä on mikä tahansa tapa peittää kasvojen alaosa, erikseen vielä mainittu että vaikka kaulaliinalla.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Voisitteko ystävällisesti mennä kinastelemaan ja lässyttämään muihin ketjuihin.

Tämä ketju on ratkaisuille ja ideoille.

Jos teillä ei ole positiivista, parantavaa ehdotusta, vaan pelkkää väittelyä/kitinää, niin tehkää se toisissa ketjuissa.

Kiitos yhteistyöstä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
980
Voisitteko ystävällisesti mennä kinastelemaan ja lässyttämään muihin ketjuihin.

Tämä ketju on ratkaisuille ja ideoille.

Jos teillä ei ole positiivista, parantavaa ehdotusta, vaan pelkkää väittelyä/kitinää, niin tehkää se toisissa ketjuissa.

Kiitos yhteistyöstä.
Totta kai minun pitää korjata jos joku esittää viestini sisällön väärin. Kyllä siihen pitää olla mahdollisuus.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 412
Totta kai minun pitää korjata jos joku esittää viestini sisällön väärin. Kyllä siihen pitää olla mahdollisuus.
Kuitenkin ensimmäisessä lauseessa yleistit pakkoa, etkä vain sairaille. Sitäpaitsi kukaan normaalilla mielenterveydellä varustettu henkilö ei tässä tilanteessa edes lähde julkisiin tai marketteihin jos on edes etäisiä oireita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 832
Kuitenkin ensimmäisessä lauseessa yleistit pakkoa, etkä vain sairaille. Sitäpaitsi kukaan normaalilla mielenterveydellä varustettu henkilö ei tässä tilanteessa edes lähde julkisiin tai marketteihin jos on edes etäisiä oireita.
Oireettomatkin voivat levittää viruksia. Ei tuo minunkaan mielestäni mitenkään huono idea ole, että esim. julkississa liikennevälineissä, kaupoissa ym. yleisissä sisätiloissa pitäisi käyttää jotain suun ja nenän peittävää maskia. Tämähän on tilanne mm. monissa Aasian suurkaupungeissa.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 176
Lopettakaas sitten se väärinymmärtäminen, pilkunviilaaminen ja vänkääminen.

Kukas ne suojat hommaa niille jotka elää 400 euron tai pienemmällä budjetilla, tai muille köyhille?. Ei kai voi taloudellisesta tilanteesta riippua oletko suojattu yhtä hyvin kuin toiset, eikös se silloin aseta ihmiset eriarvoiseen asemaan?.
Siinähän se heti seuraavassa lauseessa mainittiin, että vaikka kaulaliina kasvojen alaosan päälle. Itse irroitit lainauksen lauseen kontekstistaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
121
Tämän mukaan Tsekissä pitäisi käyttää ulkona liikkuessa jonkinlaista kasvosuojusta ja niitä on tehty ihan kotikonstein. En osaa ottaa kantaa siihen, onko käyttö niin laajaa kun annetaan ymmärtää, mutta ei tämä ihan turhalta idealta tunnu.Varsinkin jos tilanne ei ole vielä lähtenyt käsistä, niin tartuntahuipun lykkäämiseen tämän luulisi auttavan.

 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
844
Onko mitään todisteita että maskin pitäminen auttaa jotain tartunnan estämisessä?
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
2 345
Onko mitään todisteita että maskin pitäminen auttaa jotain tartunnan estämisessä?
Auttaa jos sinulla on tietämättäsi tartunta, niin et levitä sitä muihin (ainakaan niin herkästi).

Edit. Ja jos osaat käyttää sitä oikein, pienentää myös riskiä saada tartunta.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 396
Onko mitään todisteita että maskin pitäminen auttaa jotain tartunnan estämisessä?
En nyt tiedä tarvitseeko se hirveän suuria todisteita. Jos asiaa ajattelee teknisenä ongelmana, niin virus on äärimmäisen pieni "otus", jonka pääsyä limakalvoille pitää estää. Virus ei elä pitkään ilman isäntää. Sitä esiintyy arkielämässä (mutu) ihmisten yskimällä erittämässä limassa ja mahdollisesti käsistä irtoavassa rasvassa. Mikäli tämän ysköksistä ympäristöön eritetyn liman ja partikkeleiden pääsyä omille limakalvoillesi estetään jollain mekaanisella suojalla, niin kyllähän se vaikeuttaa sitä tartunnan saamista. Samalla jos niitä käsirasvojen mukana erittyviä viruksia on tarttumapinnoissa, niin mekaanisen suojan ollessa naamallasi, et ehkä kaiva esim. nenääsi ainakaan niin helpolla.

Sen suojan käsittelyssä käytön jälkeen pitää tietenkin tiedostaa, että sen pinnoilla saattaa olla tartuttavia viruksia, joten se pitäisi jotenkin puhdistaa uutta käyttöä varten tai hävittää polttamalla. Jossain vaiheessa ne limat, jotka suoja on itseensä kerännyt, imeytyvät läpi asti, jolloin virusten vetäminen sisään hengittämälläkin saattaa olla mahdollista, joten minkään huokoisen suojan pitkäaikaista käyttöä en suosittelisi.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Onko mitään todisteita että maskin pitäminen auttaa jotain tartunnan estämisessä?
On, ne ovat tämän säikeen kasvomaskien lähteiden teksteissä. Asiaa on tutkittu tieteellisesti ja testattu käytännössä. TOIMII. En ala nyt tuhlaamaan enää enempää aikaa tämän selittämiseen, tämä keskustelu on käyty jo useampaan kertaan isossa koronavirussäikeessä ja olen tieteelliset viitteet antanut ainakin jo kahdesti. Jokainen halukas löytää ne halutessaan. Tätä säiettä ei ole tarkoitettu tuosta asiasta inttämiseen kuinkahan monenteen kertaan uudestaan.

Tämä on ratkaisusäie.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Hack the Crisis - Hackathon -tapahtuman seurauksena syntyi fevermap -appi oireiden karttapohjaisen seuraamiseen. Beta nyt tehty, julkaisu ilmeisesti piakkoin.Lähde: Suomalainen koronasovellus menee maailmalla kuumille kiville: tehtiin 2 päivässä ja käännettiin jo 11 kielelle – kaikki voivat auttaa, näin se toimii
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
844
En nyt tiedä tarvitseeko se hirveän suuria todisteita. Jos asiaa ajattelee teknisenä ongelmana, niin virus on äärimmäisen pieni "otus", jonka pääsyä limakalvoille pitää estää. Virus ei elä pitkään ilman isäntää. Sitä esiintyy arkielämässä (mutu) ihmisten yskimällä erittämässä limassa ja mahdollisesti käsistä irtoavassa rasvassa. Mikäli tämän ysköksistä ympäristöön eritetyn liman ja partikkeleiden pääsyä omille limakalvoillesi estetään jollain mekaanisella suojalla, niin kyllähän se vaikeuttaa sitä tartunnan saamista. Samalla jos niitä käsirasvojen mukana erittyviä viruksia on tarttumapinnoissa, niin mekaanisen suojan ollessa naamallasi, et ehkä kaiva esim. nenääsi ainakaan niin helpolla.

Sen suojan käsittelyssä käytön jälkeen pitää tietenkin tiedostaa, että sen pinnoilla saattaa olla tartuttavia viruksia, joten se pitäisi jotenkin puhdistaa uutta käyttöä varten tai hävittää polttamalla. Jossain vaiheessa ne limat, jotka suoja on itseensä kerännyt, imeytyvät läpi asti, jolloin virusten vetäminen sisään hengittämälläkin saattaa olla mahdollista, joten minkään huokoisen suojan pitkäaikaista käyttöä en suosittelisi.
Ongelmana maskissa on se, että virukset tarttuvat siihen. Ilman maskia ne haihtuvat ilmaan. Varsinkin kun koronan tarttumista ei kunnolla edes tunneta, en lähtisi sanomaan varmaksi että tuosta on lopulta enemmän hyötyä kuin haittaa. Maskista virus siirtyy helposti käsiin ja sitä kautta pintoihin ja tarttuu muihin jne..
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 489
Ongelmana maskissa on se, että virukset tarttuvat siihen. Ilman maskia ne haihtuvat ilmaan. Varsinkin kun koronan tarttumista ei kunnolla edes tunneta, en lähtisi sanomaan varmaksi että tuosta on lopulta enemmän hyötyä kuin haittaa. Maskista virus siirtyy helposti käsiin ja sitä kautta pintoihin ja tarttuu muihin jne..
On siitä hyötyä jos osaa käyttää, eihän hoitajatkaan niitä muuten käyttäisi. Tämä väittely olikin tässä.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
844
On siitä hyötyä jos osaa käyttää, eihän hoitajatkaan niitä muuten käyttäisi. Tämä väittely olikin tässä.
Maskista saattaa olla hyötyä sellaiselle, joka ei kanna virusta. Mutta viruksen kantaja saattaa jopa tartuttaa virusta enemmän jos maski on käytössä, kun ne virukset jäävät siihen maskiin ja saattavat siirtyä siitä eteenpäin.

Kaipaisin parempia argumentteja kuin ”eihän hoitajatkaan niitä muuten käyttäisi”. Koronaviruksen tarttumista ei vielä tunneta kunnolla ja maski tuntuu mielestäni melkoiselta mutu-keinolta tartunnan ehkäisyyn. Kyllähän se näyttää vakuuttavalta toki ja saa tuntemaan että pystyy kontrolloimaan tilannetta.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
2 345
Maskista saattaa olla hyötyä sellaiselle, joka ei kanna virusta. Mutta viruksen kantaja saattaa jopa tartuttaa virusta enemmän jos maski on käytössä, kun ne virukset jäävät siihen maskiin ja saattavat siirtyä siitä eteenpäin.

Kaipaisin parempia argumentteja kuin ”eihän hoitajatkaan niitä muuten käyttäisi”. Koronaviruksen tarttumista ei vielä tunneta kunnolla ja maski tuntuu mielestäni melkoiselta mutu-keinolta tartunnan ehkäisyyn. Kyllähän se näyttää vakuuttavalta toki ja saa tuntemaan että pystyy kontrolloimaan tilannetta.
Boldasin tuosta sanomastasi sen kohdan, jonka takia juuri takia sillä mahdollisella tartunnan saaneella on siitä maskista hyötyä. Tämänhän on juuri todettu tarttuvan mm tuon ilmaan lentävän syljen mukana olevissa viruskopioissa (jos olet viruksen kantaja niin levität sitä virusta ympärillesi vielä enemmän ilman sitä maskia). Se maskista tartunnan saaminen, jos ei osata sitä käyttää, on enempi terveiden ongelma. Toki jos tietää että on sairas, niin ei pitäisi edes liikkua paikassa jossa voi tartuttaa muita.
 
Liittynyt
15.12.2016
Viestejä
844
Boldasin tuosta sanomastasi sen kohdan, jonka takia juuri takia sillä mahdollisella tartunnan saaneella on siitä maskista hyötyä. Tämänhän on juuri todettu tarttuvan mm tuon ilmaan lentävän syljen mukana olevissa viruskopioissa (jos olet viruksen kantaja niin levität sitä virusta ympärillesi vielä enemmän ilman sitä maskia). Se maskista tartunnan saaminen, jos ei osata sitä käyttää, on enempi terveiden ongelma. Toki jos tietää että on sairas, niin ei pitäisi edes liikkua paikassa jossa voi tartuttaa muita.
Tässä taudissahan on ongelmana että osa on oireettomia. Eli vaikka ei tuntisi itseään sairaaksi, saattaa kantaa virusta ja siksi tartuttaa muita. Siksi ainoa toistaiseksi toimiva ratkaisu on mahdollisimman kattava eristys muista ihmisistä kunnes virus häviää. Maski ei tätä ongelmaa ratkaise.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Liittynyt
05.09.2018
Viestejä
120
”Tässä halpa UV-lamppu esim avaimien, kännyjen ja maskien desinfiointiin.”

VAROITUS!!

Näissä UVB-lamppuvirityksissä on sitten aina mukana ihosyöpäriski ja se, että ne tuottavat happimolekyylejä hajottaessaan suuren määrän otsonia, joka riittää jo minuutin käytöllä nostamaan huoneilman otsonipitoisuuden keuhkosyöpäriskiksi.

VAROITUS!!
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 111
Tässä halpa UV-lamppu esim avaimien, kännyjen ja maskien desinfiointiin.

HUOM! UV-lamppu voi olla vaarallinen, sitä EI saa katsoa (ts. altistaa silmiä, eikä kyllä mielellään ihoakaan, sen valolle) ja se pitää ehdottomasti pitää lasten ja eläinten ulottumattomissa.

Halpa valaisin G23 W11 -kantaisille lampuille
:
Esim: Airam Campus (Product Numbers 4107047 ja 9610342)

G23-kannan 11W UV-desinfiointilamppu
Esim: Philips UVC lamp - TUV PL-S - G23 - 11W (ASIN: B001VTPDX8)

Nämä toimivat n. 250nm aallonpituudella. Turvallisempi olisi 222nm ihmisturvallinen lamppu, mutta näitä ei ole vielä saatavilla kuluttajapuolella halvalla/yleisesti.

Ohessa esimerkki kuinka tätä voidaan käyttää (lasit nyt laitettu tuohon alle vain markkeeraamaan kohdetta). Huomaa, että myös alusta/pinta, jolla desinfiodaan, voi kärsiä UV-valosta (ts. pöytä, lattia, seinä), joten se on syytä valita kanssa huolella tämä asia huomioiden.


Kuva: Desinfiointilamppu käytössä (älä kohdista valoa silmiin, tai altista ihoa valolle)

Näitä voi toki rakentaa myös 2G11 kannalla tai mennä suurempitehoisiin 36W UVC- loisteputkiin (jotka tarvitsevat oman valaisimensa):

Philips TUV UV-C TL-D 36W G13 | 120cm - Desinfiointi - Ultravioletti

ja yllä olevaan G13/120cm putkeen sopiva kahden putken valaisin (varmasti muitakin/parempia vaihtoehtoja löytyy, saa listata/vinkata!)

Mitä isompaan valaisintehoon menee, sen pienempi aika riittää desinfiointiin ja sitä useampia asioita voi kerralla desinfioida samanaikaisesti.

Mitä lähemmäs lampun saa desinfioitavia tuotteita, sen suurempi on desinfiointiteho ja sitä lyhyempi on tarvittava desinfiontiaika. Jokainen pinta pitää altistaa valolle (eli esim. maskit pitää kääntää ja desinfioida molemmin puolin). Varmoista ajoista en näin matalilla tehoilla uskalla antaa arvioita, mutta useamman tunnin desinfiointi per pinta pitäisi riittää lähietäisyydeltä (~10cm) laskemaan virusmäärän useamman log(10)-tasoa (eli saman verran kuin suurin osa tehokkaista desinfiointiaineista). Luonnollisesti kappaleiden pitäminen kuivana auttaa, ja jos tavarat voi pyyhkiä desinfioivalla nesteellä (maskeja EI), niin silloin desinfiointiaika on vieläkin lyhyempi.

Lähde: Aerosol susceptibility of influenza virus to UV-C light. - PubMed - NCBI
Lähde: Far-UVC light: A new tool to control the spread of airborne-mediated microbial diseases. - PubMed - NCBI
Lähde: Virus inactivation and protein recovery in a novel ultraviolet-C reactor. - PubMed - NCBI

Tags: desinfionti, UV-C, desinfiointivalo, desinfiointilamppu
Tähän on ehdottomasti kyllä kommentoitava se että jotkut materiaalit, kuten muovit, sietävät huonosti uv säteilyä ja voivat haurastua tai muuttaa väriä altistuessaan pidempiaikaisesti sille.
 

JL79

omistaja
Team R&T
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
343
Miten otsonointi? Eikös sekin auta viruksen desinfioinnissa?
Ja onkohan kellään tietoa minkälaisella "reseptillä" saavutetaan desinfoiva tulos?
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 489
Miten otsonointi? Eikös sekin auta viruksen desinfioinnissa?
Ja onkohan kellään tietoa minkälaisella "reseptillä" saavutetaan desinfoiva tulos?
Lasolia suihkupulloon, yksinkertainen keino desinfioida isompia alueita.
 

JL79

omistaja
Team R&T
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
343
mutta kun kotona ei ole Lasolia ja otsonaattori löytyisi.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Melatoniini (melatonin) tuntuu toimivan COVID-19 -taudin vakavammissa oireissa , kuten hengitysvajausoireissa (ARDS), mahdollisesti laskien taudin vakavuutta ja mahdollisesti parantaen hoitotuloksia. Melatoniini vähentää TNF-α, IL-6, IL-1β ja lipoperoksiideja verenkierrossa, laskien sytokiini yliaktivaation (cytokine storm) riskiä.

Käytetyt annokset kirjallisuudessa vaihtelevat välillä 3mg - 25mg päivässä, lyhyen aikavälin aikana. Ainakin 1mg/päivä on pitkässä käytössä todettu turvalliseksi.

Melatoniinin tuotanto laskee nopeasti iän mukana. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen mukaan suositeltava taso olisi 0.3mg - 2mg kerran päivässä, 1t ennen nukkumaan menoa. Mitä pienemmällä annoksella saa halutun vaikutuksen (pysyy syvässä unessa), sen parempi. Eli enemmän ei aina ole parempi.

Tämä ei ole suositus ottaa melatoniinia. Vaikka melatoniini on laajasti tutkittu turvalliseksi, keskustele farmaseutin ja/tai lääkärin kanssa, ennen kuin otat melatoniinia, etenkin jos sinulla on lääkityksiä tai perussairauksia.Lähde: COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment
Lähde: Optimal dosages for melatonin supplementation therapy in older adults: a systematic review of current literature. - PubMed - NCBI
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 080
Tuossa on uvc valoa testattu e coli bakteeriin jossa kyseisellä lampun etäisyydellä 2min säteilytys aika tappoi bakteerin kokonaan.
Varoitus uvc valo on silmille ja iholle vaarallinen sekä kehittää huoneilmasta O3 kaasua. Ilman huoneilman määrän O3 mittausta huoneeseen ei saa mennä.
 
Liittynyt
23.01.2017
Viestejä
1 396
Tuossa simulaatiovideossa näkyy, että vaikka tehtäisi leviämistä rajoittavia toimenpiteitä yksilötasolla, niin silti leviämistä tapahtuu paljon yhteisöjen keskeisten kokoontumispaikkojen kautta. Nyt on jo monta paikkaa suljettu, mikä auttaa paljon, mutta lähes kaikki meistä kuitenkin käy ennemmin tai myöhemmin kaupoissa. Tuolla toisessa ketjussa on päätelty sellaista, että altistuminen suurelle määrälle virusta voisi aiheuttaa pahempia oireita. Nyt kun me siellä kaupoissa käydään, niin väistämättä siellä joku levittelee virusta. Viruksen on havaittu säilyvän aika pitkään erilaisilla pinnoilla. Kun kaupoissa käydään ja levitetään siellä sitä virusta, niin virusten määrä voi alkaa kumuloitua, jolloin se voisi aiheuttaa useammalle näitä vakavampia oireita, mikäli tuo em. teoria pitää paikkansa. Kumuloitumisen takia myös altistuminen virukselle kasvaa ja sitä mukaa myös sairastumisen todennäköisyys.

Kaupoissa varmaan siivotaan joka päivän lopuksi tai aluksi, mutta voitaisiinko sen eteen tehdä jotain vielä enemmän? Yöksi jotkut UV lamput päälle? Savukoneesta joku kunnon desinfektiosumu sisään, kun kauppa sulkeutuu? Voisko sitä Virkonia laittaa vaikka johonkin discon höyrykoneeseen ja tupruttaa öisin sisätiloissa, joissa päivisin käy paljon ihmisiä? Jotain höyryähän ne kiinalaisetkin käyttivät. Varmaan palovaroittimet kannattaa kytkeä siksi aikaa irti...
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
6 475
Miten otsonointi? Eikös sekin auta viruksen desinfioinnissa?
Ja onkohan kellään tietoa minkälaisella "reseptillä" saavutetaan desinfoiva tulos?
Käsittääkseni otsonointi tappaa kaiken eloperäisen jollain 3 päivän käsittelyllä. Itsellä mökillä käytössä isoihin teollisuushalleihin mitoitettu laite.
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 334
Liittynyt
03.07.2018
Viestejä
280
Omaan immuniteettiin ja varautumiseen:
- Nenähuuhtelu sarvikuonolla enen ulos menemistä. Sekaan 1/4 tl kookosöljyä joka on antiviraalinen ja antibakteerinen
- Jos hengitysmaskit on loppumaisillaan tai ei ole kuin pari niin otsonointilaitteella tai uv-valolla niitä voi desinfioida
- Riittävä Uni ja tietenkin pH-tasapainon auttaminen esim. soodavedellä. Vähemmän kahvia ja sokerijuomia jolloin keho ei ole jo tulehdustilassa valmiiksi
+ muut, ne itsestäänselvyydet
 
Liittynyt
03.07.2018
Viestejä
280
”Tässä halpa UV-lamppu esim avaimien, kännyjen ja maskien desinfiointiin.”

VAROITUS!!

Näissä UVB-lamppuvirityksissä on sitten aina mukana ihosyöpäriski ja se, että ne tuottavat happimolekyylejä hajottaessaan suuren määrän otsonia, joka riittää jo minuutin käytöllä nostamaan huoneilman otsonipitoisuuden keuhkosyöpäriskiksi.

VAROITUS!!

Onko tuosta lähdettä, missä on tutkittu tuo otsonin vaarallisuusraja ?

Nikola Teslahan päivittäin teki korkeajännitteellä valokaaritestejä ja siitä muodostuu myös otsonia. Eli kuitenkin melki 90-v
 
Liittynyt
04.12.2016
Viestejä
1 461
Omaan immuniteettiin ja varautumiseen:
- Nenähuuhtelu sarvikuonolla enen ulos menemistä. Sekaan 1/4 tl kookosöljyä joka on antiviraalinen ja antibakteerinen
- Jos hengitysmaskit on loppumaisillaan tai ei ole kuin pari niin otsonointilaitteella tai uv-valolla niitä voi desinfioida
- Riittävä Uni ja tietenkin pH-tasapainon auttaminen esim. soodavedellä. Vähemmän kahvia ja sokerijuomia jolloin keho ei ole jo tulehdustilassa valmiiksi
+ muut, ne itsestäänselvyydet
Se on ihan sama mitä sä tunget kurkusta alas, se ei muuta elimistön pH:ta suuntaan tai toiseen.
 
  • Tykkää
Reactions: mti
Liittynyt
26.10.2016
Viestejä
922
Tilaukseen?:D Tohon putken päähän jotain suodatinmateriaalia.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 703
Tilaukseen?:D Tohon putken päähän jotain suodatinmateriaalia.
Mitä jos ostaisit koko gearin kerralla. Puhdasta ilmaa suoraan pullosta
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
179 333
Viestejä
3 299 916
Jäsenet
59 294
Uusin jäsen
Graff

Hinta.fi

Ylös Bottom