Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS-foorumin Piparkakkutalokisa 2024 -äänestys käynnissä! Käy äänestämässä 22 osallistujan joukosta kolme mielestäsi hienointa kilpailutyötä ja osallistu arvontaan! Linkki äänestykseen >>>
Öö... mitenköhän nuo taas menikään SMA-liittimissä... Eli radion puolella on keskipiikki ja sisäkierre, antennissa ulkokierre ja reikä. En siis koskaan muista miten päin oli SMA ja reverse-SMA kun molempien kanssa tulee touhuttua suunnilleen saman verran.@Hyrava Meinaatko nyt naaras vai uros SMA-liitintä radion päässä?
Noniin, tänään saapui ohjelmointikaapelikin, mallia AliExpressin ehkä toiseksi halvin malli. Kaapeli toimii hienosti sekä virtuaali-Windowsissa (firmispäivitys) että Linuxissa (kanavien ohjelmointi Chirp:llä). Asentelin siis sellaisen modatun firmiksen joka aukaisee tuohon kuuntelun 18-1300MHz.
Tuo Quansheng UV-K5 vaikuttaa tosiaan ihan hyvältä hintaisekseen, vähän tuon laitteen valikot vielä vaativat harjoitusta että oppii useimmin tarvittavien valikon kohtien numerot ulkoa ettei tarvitse aina selailla koko valikkoa läpi (skannauslistan vaihto, kanavien tallennus jne.). Akkukin on kestänyt nyt pari päivää ihan hienosti, tosin pelkällä kuuntelulla. Eilenkin tuli melkein koko etätyöpäivä skannailtua, tänään kun kävin firmalla niin molempiin suuntiin autossa päällä ja sitten tämä ilta tässä leikkiessä ja ihmetellessä.
Lähikaupan PMR-keskustelut kuuluu ja Helsinki-Vantaan lennonjohtokin ihan kohtalaisesti linnuntietä reilun 10km päästä lentokentästä. Jotkut olivat valitelleet että AM-puolella eli ilmailutaajuuksilla äänenlaatu olisi ihan karsea mutta omasta mielestä tuo on aikalailla samaa tasoa kuin RTL-SDR -palikan kauttakin, ainakin itse sain ihan hyvin selvää. Ihan hirveästi ei ole vielä tullut liikuttua missään missä olisi enemmän radioliikennettä eikä ole nyt ollut mitään tapahtumiakaan ihan lähialueella niin ihan hirveästi ei ole vielä mitään kuulunut. Yleisradio-ohjelmat tietty kuuluu ihan hyvin niille tarkoitetulla toiminnolla eli toimii tarvittaessa reissussa (tai vaikka sähkökatkon aikana) tavallisen radion kuunteluunkin.
Rakenteeltaan tuo tuntuu ihan tukevalta, ei tunnu ihan muovirimpulalta. Antenniliitin on SMA eli saa jonkun muunkin antennin laitettua kiinni jos siltä tuntuu. Taustavalolle valitettavasti on vain 0-5s päälläoloaika valittavissa, itse olisin toivonut vähän pidempää viivettä ennenkuin sammuu. Ja skannauslistoja saisi olla enemmän kuin kaksi, ei tarvitsisi niin pitkiä kanavalistoja pyörittää skannauksessa. Manuaali on aikalailla mitäänsanomaton, ei paljon selitellä termejä ja toimintoja eli ihan radio-ummikolla saattaa vähän mennä sormi suuhun kun yrittää opetella laitteen käyttöä, onneksi itse on tullut käytettyä LA-puhelimia, pemareita sun muita niin ei ihan tarvinnut arvailuleikkiin ryhtyä. Muuten olen kyllä varsin tyytyväinen tuohon laitteeseen.
Miksi joku haluaa kuunnella lähikaupan juttuja, kuha ihmettelen
福建泉盛电子有限公司Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta ja tuolla rahalla oikeastaan pakko laittaa tilaukseen.
Firmiksen vaihdoksi menee toki ja odotusarvo herkkyyden osalta on aika pieni mutta siitä huolimatta tuo varsin laaja taajuusalue kiinnostaa.
SSB:t jne ei tuolla taida taipua? Mites narrow / wide?
Ja kysymys samalla: Miten hyvin porukka on skanneripuolta seurannut? Aika rauhallista ollut tarve hetkeen mutta tuo wanha Yupin 7100 on kyllä jo elämänsä ehtoossa. Vähintäänkin kaikki sama kera nykyaikaisin ominaisuuksin kiinnostaisi mutta tyyliin puoli tonnia hintaa surkealla herkkyydellä tms ei oikein kiinnosta.
Hyviä ajatuksia?
Eipä tuossa lähikaupassa sen ihmeempää ole kuin ihan PMR kanavalla 1 huhuilevat myyjäkutsuja sun muita. Ainakin aikanaan Suomen taajuuslista 2000 oli kätevä katsella mitä taajuuksia milläkin paikkakunnalla kuuluu.Sama kapula tuli tiistaina. Ohjelmointikaapeli jäi kiireessä ostamatta, tietysti. Ihan hirveästi ei radioPUHELIMISTA ole kokemusta. Mutta 99,9% kuuntelukäyttöön. Jos nyt joskus joutuu jossain jumalanselän takana käyttämään, luvallisia taajuuksia. Niin se nyt varmaan suotakoon. Tai opetellaan nyt ainakin tässä hissukseen mitä mikäkin tarkoittaa. Radiotekniikasta perustieto ja skannereita ollut, niin ei nyt heti kuitenkaan mennä perseilemään.
Oliskos muuten mahdollista josko heittäisit vaikka privana, valmiin/valmiita asetuksia? Muistelisin että asutaan saman lähikaupan lähistössä, niin samat taajuudet osuunee?
Ainakin tabletilla ja OTG-kaapelilla toimi RTL-SDR ihan kohtalaisesti kun aikanaan kokeilin, tosin tabletin akkuhan tuossa kyllä hupeni kohtalaista vauhtia. Ainakin muutama vuosi sitten vaan oli (ilmaiset) hyvät SDR-softat kovin vähissä androidille. Tuli tuota comboa käytettyä ihan töissäkin yhden RF-häiriölähteen metsästämiseen ja paikallistamiseen福建泉盛电子有限公司
Linkin takaa löytyy ohjekirja. Tuossa on siis narrow FM (amatööri+pmr+etc), wide FM (ULA radiot) ja AM (ilmailutaajuudet: ATIS, torni, yms.). Mutta ei SSB ja muita modulaatioita kuuntelussa. Helpoin saada kaikki modulaatiot lienee joku rtl-sdr -tikku tai muu usb-väylään laitettava ohjemistoradio. RTL-SDR v3 on ihan hyvä, 34USD + toimitus + verot + antenni. Sitten mielikuvitus rajana, toki joku pieni läppäri on kookkaampi kuin tuollainen käsikapula. Tosin ehkä kännykkäguru virittää tikun usb-otg piuhalla androidiin?
Ei nuo 68 laitteet nyt ihan mahdottoman hintaisia näytä olevan, vaikka onkin tuollainen kansallinen erikoispuhelin.
Eikö siinä ole rf gain säätöä ollenkaan? AM laitteissa se yleensä on, juuri siksi että myös lyhyitä kusoja voi tehdä.Aamulla tuli testattua airbandin (AM) kuuluvuutta kun ajelen melkein lentoaseman nurkalta ja tuli huomattua että tuo kapula toimii melkeinpä paremmin vähän kauempaa, ihan lentokentän vieressä meni lennonjohdon jutut mössöksi kun vähän kauempaa niistä sai ihan hyvin selvää.
Itse en ainakaan moista säätöä ole huomannut. Tosin, tuo AM-puoli taitaa tuossa radiossa olla vähän kiinatyyliin lisäherkkuna, jostakin muistelisin lukeneeni että tuo AM-puoli on vähän purkalla kasattu tuohon ja käytetty rauta ei ilmeisesti oikein tukisi AM-lähetettä kovin hyvin tms. Itseäni tuo ei ihan hirveästi haittaa, kuitenkin tuo lennonjohdon kuuntelu on vähän sellaista "jos nyt mitään muutakaan ei satu kuulumaan" -luppokuuntelua, poislukien tietty jos tietää että on joku mielenkiintoinen kone tulossa tai lähdössä.Eikö siinä ole rf gain säätöä ollenkaan? AM laitteissa se yleensä on, juuri siksi että myös lyhyitä kusoja voi tehdä.
Luulis että noissa jonkun sortin agc olis, tosin huonolla toteutuksella toimintapiste voi olla mitä sattuu.Eikö siinä ole rf gain säätöä ollenkaan?
Mitenkäs on, saakos jotenkin kuunneltua vain FM-lähetettä toistimesta joka on hybridi eli FM- ja DMR-mode? Tuota DMR-pörinää kun ei huvittaisi oikein kuunnella mutta samasta toisitmesta kuuluu myös ihan perinteistä puhelähetettäkin? Googlailun perusteella löytyi tieto: CTCSS 118,8Hz eli onko tuo aliäänisalpa vain analogipuheelle vai myös DMR:lle?
Ihan ei ole nämä jutut muistissa kun ei ole hetkeen noiden CTCSS:ien kanssa pelaillut enkä oikeastaan koskaan DMR:ään tutustunut.
Toistimen Toimintaperiaate
Toistin toimi sekä analogisena FM, että digitaalisena DMR/D-Star. Vaihto tapahtuu automaattisesti.
Koska paikallisia FM käyttäjiä on reilusti enemmän, niin toistimen priorisointi on ollut ANALOG -> DIGITAL.
Toistimessa on moduuli, joka automaattisesti vaihtaa modea, liikennöinnin mukaan. Vaihto on toteutettu softalla ja GPIO pinneillä.
Elikkä toistin valitsee se mode jossa on liikennettä, ja on niin kauan käytössä, kunnes liikenne loppuu sieltä. Sen jälkeen toistin siirtyy kuuntelemaan kaikkia moodeja samaan aikaan (idle tila).
On erittäin suositeltavaa, että analogisella FM puolella käytetään vastaanotossa CTCSS aliääntä, muuten DMR Digitaalinen purina tulee sieltä ihan puhtaasti, ja sitä emme halua tietenkään kuunnella.
Timeout FM (kuinka pitkään voi yhtäjaksoisesti puhua) 120sec
Timeout FM lähetin (kuinka pitkään lähetin voi olla päällä ) 8000sec
Toistin aukeaa painamalla tangenttia 1-2sec tai puhumalla suoraan.
Kiitoksia, eli lyön tuon aliäänen sitten tuon toistimen taajuuden asetuksiin niin ei turhia pöristele.Eli tuossa selitetty sitä toimintaa.
Pori UHF 70cm Hybridi toistin OH1DMRA
Tuota aliääntä käytetään juuri silloin pelkästää FM-puolella, jos samalla taajuudella toinen toistin avautuu tai juuri, ettei DMR-pörinä tule läpi.
Itsellä on anytone at-d868uv, niin pääsee myös kuuntelemaan DMR-puolen lähetyksiä
Kiitoksia, eli lyön tuon aliäänen sitten tuon toistimen taajuuden asetuksiin niin ei turhia pöristele.
Ei taida ihan 20e hintaan taida DMR-vastaanottimia olla, tuo Anytone taitaa olla lähempänä 200e
Varmaan tyydyttävä noilla hintavaatimuksilla mahdollisesti olemassa olevaan läppäriin ja siniseen sdr-tikkuun. RTL-SDR maksaa jo useamman kympin.Kiitoksia, eli lyön tuon aliäänen sitten tuon toistimen taajuuden asetuksiin niin ei turhia pöristele.
Ei taida ihan 20e hintaan taida DMR-vastaanottimia olla, tuo Anytone taitaa olla lähempänä 200e
Mulla on tuollainen sininen tikku ja oikea RTL-SDR. Kun olen vertaillut esim. laivojen AIS signaalien kanssa niin voisi todeta että oikea RTL-SDR tikku kuuli samalla antennilla 20 kilsaa, kun sininen tikku kuuli vain noin 4 kilsaa. Sininen ei myöskään mene HF alueella. Enpä suosittele tuota sinistä tikkua kellekkään, vaikka vähän halvempi onkin.
Miniwhip antenni on paikoillaan ja sitä käyttäisin kuunteluun.Ei oo hinnalla pilattu. Millasta qrp antennia oot miettiny.
Meni nyt kuitenkin tämä tilaukseen ja pitää alkaa sitten miettimään miten sen saa ulos parvekkeelle kiinnitettyä.Ei oo hinnalla pilattu. Millasta qrp antennia oot miettiny.
Saas nähdä miten toimii, varmaan tuolla 20m langalla mutei piiskalla.Meni nyt kuitenkin tämä tilaukseen ja pitää alkaa sitten miettimään miten sen saa ulos parvekkeelle kiinnitettyä.
Eipä tuolla tilauksessa olevalla USDR/USDX HF QRP SDR radiolla voi lähettää kuin 5-10W ja kuuntelulaitteeksi se joka tapauksessa tulee.Saas nähdä miten toimii, varmaan tuolla 20m langalla mutei piiskalla.
Tuo laatikko näyttää vähän pieneltä jos sinne pitäisi mahduttaa 30W kestävät pienen Q arvon omaavat komponentit.
Siis oletuksella että tuo on pii filtteri jolla pyritään 1.5 SWR arvoon.
Nyt on WISH laittanut parastaan mainokseen, niin tuo tuollainen lähetysteho ei ole teknisesti mahdollista tuosta käsiradiosta ja tuollainen km-määrä.
Joo ihan totta kun ko- radion pappu eli pääte transistori kykenee maksimissaan 3,6W ERP tehoon kunnolliseen antenniin ajettuna.
Älähän nyt, kyllähän tuollainen saattaa jonkun nanosekunnin tuollaista 12kW lähettääkin. Eihän tuossa mainoksessa mainita kuinka pitkään tuota tehoa voi lähettää. Kyllähän ne 480W PMPO tietokonekaiuttimetkin (joissa vakiopoweri oli jotain 3W luokkaa) antoivat reilusti ylikin tuon kun kaverin kanssa aikanaan testattiin jollakin vähän orkkista järeämmällä muuntajalla Kestivät jopa pari sekuntia ajaa toista kilowattia kunnes antautuivat aika komean poksauksen saatteleminaNyt on WISH laittanut parastaan mainokseen, niin tuo tuollainen lähetysteho ei ole teknisesti mahdollista tuosta käsiradiosta ja tuollainen km-määrä.
Joo ihan totta kun ko- radion pappu eli pääte transistori kykenee maksimissaan 3,6W ERP tehoon kunnolliseen antenniin ajettuna.
Noita on helppo seutata ja softat löytyy netistä.Hämeenlinnan Radioamatöörit ry järjestää kaksi stratosfääripallolentoa
Stratosfääripallolennot 27.8. ja syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna
Nyt SDR tikut ja softat valmiiksi.
Avasin tuossa noi kaikki taajuudet ja modasin muutekin radiota, mutta kuulemani mukaan lähettää jonkin verran lentotaajuuksille sekä CB, eli 11m länkkytaajuuksille.
Ihan hiton mielenkiintoinen radio kun se on korkattu kokonaan.
Näitä on nyt 2 kappaletta tuossa vieressä.
UVMOD
Web-based tool to generate and flash customizable modded firmware, edit the configuration, and flash open source firmware for various Quansheng handheld radios.whosmatt.github.io
Tämä taitaa olla ainoita FB-ryhmiä missä tästä keskustellaan suomeksi.
📡 RTL-SDR Finland | Facebook
Kotimainen keskusteluryhmä kaikille RTL-SDR softaradioista kiinnostuneille harrastajille. Ryhmässä keskustellaan myös radiolaitteista, antenneista sekä niihin liittyvistä asioista.www.facebook.com
Radiossa on kaksi eri ns. muistipankkia, eli sinne pitää ensin tallentaa taajuuksia.Itselläkin sama radio nyt taajuudet avattuna. Saako tuon skannaamaan taajuuksia koko ajan? Originaali firmiksellä skannasi hetken ja sit scan failed. Löytyy kyllä myös rtl-sdr ja unidenin skanneri mut millään en oikein ole saanut kuulumaan muuta kuin ilmailutaajuudet. Tässä kuitenkin kilometrin säteellä useampi kauppa missä pmr? Käsikapulat käytössä miten noiden taajuuden saisi skannattua ja kuulumaan
Ainakin mitä itse tässä Uudellamaalla olen pyörinyt niin pienissä K-kaupoissa vaikuttaisi yleensä olevan PMR446-radioita käytössä, yleensä kanavalla 1 ja esim S-ryhmällä tuntuisi olevan käytössä PMR-alueiden 4 tai 5 kapuloita.Itselläkin sama radio nyt taajuudet avattuna. Saako tuon skannaamaan taajuuksia koko ajan? Originaali firmiksellä skannasi hetken ja sit scan failed. Löytyy kyllä myös rtl-sdr ja unidenin skanneri mut millään en oikein ole saanut kuulumaan muuta kuin ilmailutaajuudet. Tässä kuitenkin kilometrin säteellä useampi kauppa missä pmr? Käsikapulat käytössä miten noiden taajuuden saisi skannattua ja kuulumaan
Onhan se, mutta aavistuksen nopeampi kuin Baofengin vastaavissa ja tietenkin riippuu siitä jos laitat 200 radiotaajuutta muistiin niin kestää.Skannaus on kyllä melko hidas, jotain 4-5 muistipaikkaa sekunnissa, että jos paljon ohjelmoituja kanavia niin kierros kestää.
Itse kaipaisin useampiakin muistipankkeja, saisi paremmin eriteltyä mitä haluaa milloinkin skannailla. Esimerkiksi kotona ollessa ei tietyt taajuudet kiinnosta kun asuu liian kaukana että kuuluisi muuten kuin satunnaisesti mutta taas jos lähtee jonnekin rannikon suunnalle käymään niin voisi ottaa mukaan Meri-VHF-taajuuksia skannaukseen jne. Olisi edes vähän helpompi muokata mitä muistipaikkoja skannataan, eli voisi helposti ruksia halutut kanavat skannauslistaan suoraan kapulasta. No, CHIRPillä nyt sentään saa melko nopeasti tehtyä noihin listoihin muutoksia. Mutta ihan kaikkea ei tuon hintaiselta kapulalta voi vaatia.Onhan se, mutta aavistuksen nopeampi kuin Baofengin vastaavissa ja tietenkin riippuu siitä jos laitat 200 radiotaajuutta muistiin niin kestää.
Sen takia ne kaksi erillistä muistipankkia on käteviä, kun voi laittaa toiseen vaikka tosi tärkeät ja toiseen muut tai kaikki tallennetut mitä skannailee.
Näihin ryhmiin kannattaa liittyä jos aiheet ylipäätään kiinnostaa:
📡 RTL-SDR Finland | Facebook
Kotimainen keskusteluryhmä kaikille RTL-SDR softaradioista kiinnostuneille harrastajille. Ryhmässä keskustellaan myös radiolaitteista, antenneista sekä niihin liittyvistä asioista.www.facebook.com✈️ ADS-B Finland | Facebook
Ryhmä reaaliaikaisesta lentokoneseurannasta kiinnostuneille, jossa myös yleinen ilmailukeskustelu on sallittua.www.facebook.com
Mulla on tuossa kummatkin ja käy yhteen.Tukeekos tuo hiukan uudempi UV-K6 -malli samoja custom firmiksiä kuin UV-K5?
Mulla on tuossa kummatkin ja käy yhteen.
Mitähän eroa noissa oikein on? Itsellä taas on UV-K5(8) joka näyttää tuossa kuvassa vasemmanpuoleiselta. Jossain olen nähnyt kuvia että UV-K6:ssa olisi valkoiset tekstit oranssilla taustalla näytössä. UV-K5(8):ssa siis musta teksti oranssilla ja ilmeisesti UV-K5:ssa musta teksti valkoisella taustalla.Mulla on tuossa kummatkin ja käy yhteen.
Toki löytyy myös Yaesun skanneri, mutta en muista koska viimeksi olisin laittanut sen päälle.Mjoo skannaukseen skanneri ja radio hommiin radio.
Erona ainakin eri värinen taustavalo ja hieman erilainen naamataulu.Mitähän eroa noissa oikein on? Itsellä taas on UV-K5(8) joka näyttää tuossa kuvassa vasemmanpuoleiselta. Jossain olen nähnyt kuvia että UV-K6:ssa olisi valkoiset tekstit oranssilla taustalla näytössä. UV-K5(8):ssa siis musta teksti oranssilla ja ilmeisesti UV-K5:ssa musta teksti valkoisella taustalla.
Ei ole vielä saapunut kotiin, mutta tuolla on ehkä aika kiva tunailla eri bandeille.Mitäs ruoskia olette käyttäneet noiden UV-KX -vehkeiden kanssa ilmailu- ja CB-taajuuksien kuunteluun?